ETUSIVU
@

PONIT
KASVATUS
TOIMINTA

ESITTELY
MUUTA


  Cimerryn Almaenwr

welsh sektio C -ori (virtuaalihevonen)
Syntynyt: 14.11.2003 (3 vuotta - 09.09.2004)
Säkäkorkeus: 131cm

Omistaja Rops, Brenn Ponies
Kasvattaja Cimerryn Welsh Ponies

ko. VaA : 100cm

  Saavutukset

ei saavutuksia

  Luonteesta

Cimerryn Almaenwr eli kaikista tuttavallisimmin kutsuttuna Elmo on jo vuonna 2003 vaikuttanut welshjalostukseen maineikkaasti. Sittemmin se oli hetken ulkomailla tullen takaisin draceylle, josta se kulkeutui minulle ja tänne tulee kyllä jäämäänkin lopullisesti. Ori löytyy monen cobin suvusta aina kolmannestakin polvesta asti, juuri tällainen huippuyksilö on mahtavaa katsottavaa. Aina tämä majesteettinen ilmestys jaksaa ihastuttaa kiiltävällä, tummanruunikolla karvapeitteellään ja lennokkailla liikkeillään.

Jo orin ulkomuoto kuvaa sen perusluonnetta; se on majesteettisen ylpeä ja itsevarma aina tilanteessa kuin tilanteessa, asiasta kuin asiasta. Vaikka ori kuinka usein onkaan niin mahdottoman rauhallinen ja määrätietoinen, hermostuu se kuitenkin toisinaan aivan mahdottomasti jos asiat eivät menekään totutulla tavalla. Orin toisinaan hurjan kiivasti esiin tulevaan tempperamenttisuuteen olemme kuitenkin jo tottuneet, joten siitä ei sen kummempia ongelmia enää aiheudu. Pitkän elämänkokemuksensa vuoksi ori on herkkä vaistoamaan jos esimerkiksi sen seurassa oleva ihminen on hermostunut. Tässä taas sitten nousee se orin hieno luonteenpiirre esiin, se ei hermostu ja ala söhöttämään vaan ottaa hommat omiin käsiinsä ja hoitaa homman itse kotiin.

Hoidettaessa Elmon on hankala pysyä nahoissaan saatikka sitten paikallaan lainkaan. Se on aina yhtä innoissaan lähdössä matkaan ja puuhailemaan ihmistoverinsa kanssa, oli päivä mikä tahansa. Vaikka sekin periaatteessa on vain positiivinen puoli, kannattaa ori ihan omien hermojen takia sitoa kiinni löyhästi orin kanssa puuhasatelun ajaksi. Mitään raivotappo-kohtauksia Elmo ei saa juurikaan koskaan, jossei ihmisen kanssa sitten tapahdu jotakin totaalisen outoa ja maailmankirjoista poikkeavaa. Kaviot, mahan alta harjaus sekä satula ja suitset menevät oikein auliisti orin päälle ilman minkäänlaista uhkailuakaan. Itse asiassa kaikki päivän perustoimenpiteet sujuvat Elmon kanssa moitteettomasti ja vaivattomasti; pesu, lastaus, tarhaus jne.

Ratsastettaessa Elmo on varsin innokas mutta väärästä kohtelusta melko helposti hermostuva, mutta taitava ratsastaja saa tästä aivan mahtavan toverin kaikkeen ratsastusharrastukseen! Koulupuolella ori on todella osaava. Suurimpien energioiden ja höyryjen päästelyn jälkeen Elmosta kuoriutuu mitä miellyttävin ratsastettava. Se kulkee rentoutuessaan erittäin hienosti pyöreässä muodossa ja liikkuu täysin balanssissa ratsastajan kanssa. Ennen kisoja ja treeniä Elmon tulisikin vähän irroitella ettei se kulkisi pää taivaissa, jolloin tuntuu kuin ratsastaisi kamelilla. Ratsastajan täytyy olla rauhallinen ja taitava muillakin osa-alueilla; heiluvista pohkeista tai kovista käsistä ja epäselvistä avuista ori vain hermostuu saatikka sitten potkimisesta. Esteillä Elmo on reipas ja vetää hyvin esteille. Koulutaustastaan johtuen se osaa lisätä ja lyhentää laukkaansa hyvin esteiden välillä ja arvioida etäisyydet eivätkä tiukat tietkään tuota ketterälle orille päänvaivaa. Maastossa Elmo on hieman reippaampi kuin kentällä, joten silloin todella mennään!

Elmo on loistava kisakaveri - energinen mutta luotettava, täysillä suoritukseen keskittyvä. Ori tuntuu olevan täysin varma aina että voitto on kotona ja jos ei sillä kerralla olekaan sijoitus-sijoilla, ori pettyy kyllä karvaasti. Mahtava toveri siis ihmiselle joka itsekin tahtoo voittaa kuollakseen..

  Sukujuuret


CAILMWR WELSH COMET
wC-o

Caithwrn Bacardi
wC-o
Millew Lilyth
wC-t

ADWERRYB AMYEN
wC-t

Wexsmith Amros
wC-o
Ninder Della
wC-t

Elmo tulee Cimerryn tilalta Walesista ja sen suku on puhdasta, täkäläistä welshjalostuksen tuotosta.

Elmon isä Cailmwr Welsh Comet on rautias ori, joka esiintyi menestyksekkäästi kotitalliaan edustaen erilaisissa jalostustapahtumissa ja näyttelyissä. Orin kunnioitusta herättävä koko ja rakenne oli jotain, mitä kukaan ei voinut olla ihailematta. Luonteeltaan ori oli tulta ja tappuraa. Pyöriessään ja pärskyessään taluttajansa juuri ja juuri hallinnassa, se sai ihmiset väistämään suosiolla. Mutta kun ori rauhoittui ja otti parhaan poseerausasentonsa ja kajautti komean hirnunnan, olivat kaikki taas kuin sulaa vahaa sen edessä. Ei ihme, että ori oli ilmiömäisen suosittu jalostuksessa - kaikki halusivat tästä varsan! Jälkeläisiä orille kertyikin reippaasti yli sata.

Cailmwr Welsh Cometin isä on legendaarinen ori Caithwrn Bacardi. Ori on yksi paikallisen welshkannan helmistä. Tämä ori kisasi kansainvälisen tason valjakoissa jopa maailmanmestaruuskisoissa asti. Pieni ja pippurinen ori peittosi helposti itseään suuremmat ja jalommat hevoset sinnikkyytensä ja ehdottoman kuuliaisuutensa vuoksi. Tummanruunikko ori oli erittäin herkkä käsitellä ja hoitaessakin helppo. Ori sai kaksikymmentä orijälkeläistä, mutta vain kolme tammaa.

Bouwald Pinocchio, Caithwrn Bacardin isä, oli komea valjakkoponi. Se oli lyömätön tarkkuus-osuudella, sillä se totteli jokaisesta pienestä ja hennosta ohjauksesta. Ja kun ohjastaja sai tämän itselleenkin opetettua oli pari varmasti huippupisteillä. Ori ehti saada vain muutaman jälkeläisen, sillä omistaja oli sen nuoremmalla iällä varsin tarkka tammoista ja jo 12 -vuotiaana ori kuoli jouduttuaan pahaan auto-onnettomuuteen.

Sen ensimmäinen kumppani oli Caithwrn Bonny. Tamma oli useiden näyttelyiden BIS-voittaja. Todellinen upeus siis. Bonnyn elämä koostuikin näyttelyissä kiertämisestä ja varsomisesta. Se kantakirjattiin I-palkinnolle ja sen varsatkin perivät hyvän rakenteen. Kahdeksasta varsasta jopa viisi on kantakirjattu ja loputkaan eivät mitään muotopuolia olleet.

Millew Lilyth oli harrasteponina nuorella tytöllä aina 15 -vuotiaaksi asti. Sen jälkeen se kiersi omistajalta toiselle, eikä tuntunut löytävän uutta paikkaa enää mistään, kunnes onni iski. Vanha rouva etsi seuraa puoliveritammalleen ja tämä karvakasa ihastutti hänet ensi näkemältä. Niinpä tamma eleli eläkeikänsä oikeana pullaponina.

Millew Lilythin isä Owagwrn Prydflach on Saksassa lähes koko elämäsä viettänyt ori. Se oli yksi maansa huippu-jalostusoreisa ja aina Briteissä vieraillessaan, sillä oli pitkä lista tammoja astuttavanaan. Ori keräsi meriittejä niin näyttelyistä kuin kisoistakin. Ori oli henkeen ja vereen esteponi, koulukuviot eivät siltä sujuneet millään. Ori rakasti irrottelua ja riehakkaita pukkilaukkoja tarhassaan.

Millew Teagan Mai, Millew Lilythin emä on nimensä mukaan saman kasvattajan työtä. Tamma oli kauniin punarautias ja hyvin sirorakenteinen. Tamma oli luonteeltaan oikea haliponi, mutta ratsastaessa täyttä tulta ja selästä lensivät kokeneetkin ratsastajat kun tamma ei heidän otteistaan pitänyt. Millew Teagan Mai sai yhteensä kolme varsaa, joista Millew Lilyth oli ensimmäinen.

Elmon emä Adwerryn Amyen on musta tamma kauniilla valkoisella piirrolla. Tamma oli suosittu siitostamma, koska se periytti hyvin tasapainoista luonnettaan ja erityisen hyvää raviaan, josta se oli tunnettu koko seudulla. Tammalla kisattiin lähinnä pienissä aluekisoissa niin koulun kuin esteidenkin parissa. Raketeeltaan ei-niin-erikoinen tamma sai arvioinneissa kuitenkin hyvät pisteet hienon luonteensa takia.

Sen isä on Wexsmith Amros, oikea velikulta jolla oli aina temppuja takataskussaan. Ori rakasti ihmisten härnäystä ja tilaisuuden tullen muut hevosetkaan eivät säästyneet sen kiusanteolta. Mikään ei ollut turvassa tämän ruunikon orin lähellä - riimunnarut, varusteet, ruoasta nyt puhumattakaan. Ratsuna se oli kuitenkin ihmeen kuuliainen ja moni sitä kokeillut oli aivan ihmeissään moisen luonteenmuutoksen vuoksi. Kisakentillä ori kisasi koulua kohtuullisesti menestyen.

Wexsmith Amrosin isän Wexsmith Trotter sen omistaja osti huutokaupasta täysin kouluttamattona villiorina. Sinnikkään työn tuloksena orista kuoriutui upea kouluponi ja epäluuloisesta konista tuli itsevarma ja komea welshori. Wexsmith Trotter sijoittui hyvin kouluradoilla ja niitti menestystä myös jalostuksen parissa. Sen jälkeläisnäytöt olivat niin hyviä että se palkittiin erityisellä jalostuspalkinnolla. Sen suvusta ei ole mitään tietoa, mutta tästähän se uusi linja lähtee liikkelle.

Gwyntarn Abbya ei kisakentillä nähty, sillä tamma toimi täyspäiväisenä siitostammana suuressa ja arvostetussa siittolassa. Luonteeltaan Abby oli pirteä ja utelias neiti, joka rakasti pieniä tutkimusretkiä tallissa ja ympäristössä. Se kuitenkin palasi aina kotiin hyvän sään aikana, eivätkä omistajat olleet juurikaan huolissaan sen karkailusta, jos edes huomasivat sitä. Tamma sai useita hienoja varsoja, joista yksi ylsi jopa kansallisen tason estekisoihin asti!

Adwerryn Amyen emä Ninder Della oli kaunis rautias sukkajalka, joka kiersi elämänsä aikana usealta omistajalta toiselle. Parhaan elämänvaiheensa se vietti pienellä farmilla Skotlannin nummilla. Siellä se sai hyvää hoitoa ja kirmaili laitumilla päivät pitkät. Tila kuitenkin joutui konkurssiin ja tamma lähti taas kiertoon. Sen elämä päättyi vakavaan eläinrääkkäystapaukseen kun omistajan välinpitämättömyydestä se lähes kuoli nälkään pienessä ja likaisessa karsinassaan. Eläinlääkäri päästi sen kärsimyksistään ja omistajaa seurasi vakavat syytteet.

Tamman isä Rhewgwinau Dwynn Ddu oli kolmessa maassa kisoja kiertänyt poni. Walesin sydämestä kotoisin oleva kimo ori menestyi hyvin esteradoilla. Se sijoittui yli puolessa osallistumissaan ja laatuarvostelupalkinnot lisäsivät sen arvoa jalostusorina. Ori saikin kaksikymmentä jälkeläistä, joille se periytti etenkin kimoa väriään.

Saethorn Seren-Y-Ffald oli ruunikko tähtipää, jonka ominaisuuksiin kuului upeat askeleet ja kipakka luonne. Tamma menestyi hyvin näyttelyissä oli monien tuomarien suosikki. Tamma asui melko suurella tilalla, mutta sillä oli erityisasema omistajan tyttären kisaponina. Niinpä se sai nauttia erikoiskohtelusta koko ikänsä, vaikka ei kummoinen ratsu ollutkaan. Se kuitenkin hyppäsi kiltisti pieniä ratoja pikkukisoissa ja se riitti.

iii Bouwald Pinocchio iie Caithwrn Bonny iei Owagwrn Prydflach iee Millew Teagan Mai
eii Wexsmith Trotter eie Gwyntarn Abby eei Rhewgwinau Dwynn Ddu eee Saethorn Seren-Y-Ffald

  Jälkeläisinfo

01 wC-t. Rhoscfflach Eithyn Carie s. 12.08'03, e. Caithwrn Rhelyd Ariawd
02 wC-t. Ceridwyn Caer Ibormeith s. 21.00'03, e. Lamichan Bluebird
03 wC-t. Rhoscfflach Seren Mair s. 18.01'04, e. Caithwrn Rhelyd Ariawd
04 wC-o. Rhoscfflach Cerych s. 01.02'04, e. Merrywood's Lilwen
05 wC-o. Aneirin OR s. 31.07'07, e. Carwenn Hayard

  Kisamenestys

20.08.2007 ERJ-Cup Cranberry Ponies, 90 cm - 8/129
09.05.2009 ERJ Cheval Delamer, 80cm - 7/50
15.05.2009 ERJ YT Jinn, 80cm - 4/40
10.05.2009 ERJ Abetal, 70cm - 2/50
22.05.2009 ERJ Wequire Quiamo, 80-90cm - 4/20
22.05.2009 ERJ PT Pakkopulla, 70cm - 3/27
15.05.2009 ERJ Nöff, 100cm - 1/40
30.05.2009 ERJ TuHaSe, 60-70cm - 5/85
23.05.2009 ERJ Valkeneva, 90cm - 1/28
21.05.2009 ERJ Piruntaival, 70cm - 6/46
28.05.2009 ERJ Mistake, 80cm - 4/30
01.06.2009 ERJ Harrington, 80cm - 6/87
20.05.2009 ERJ Heinämäki, 80cm - 2/25
03.07.2009 ERJ KK Bailador, 60cm - 3/39
04.07.2009 ERJ KK Bailador, 60cm - 2/43
30.06.2009 ERJ KT Safir, 90cm - 8/100
28.06.2009 ERJ Hiprakka, 80cm - 2/58
27.06.2009 ERJ Gwen Ponies, 110cm - 1/21
08.07.2009 ERJ Hafrena, 50cm - 2/61
29.09.2009 ERJ Astrum, 90cm - 6/50
29.09.2009 ERJ Astrum, 100cm - 6/50
04.07.2009 ERJ Tousle Roulet, 80-90cm - 7/50

01.08.2007 MEJ KAT, 70 cm - 1/18
01.08.2007 MEJ KAT, 90 cm - 3/24

17.04.2004 KERJ 4/30
20-23.12.2003 KERJ 4/10

04.08.2007 Adelia Ponies, 80-90 cm - 1/6
31.07.07 Stryffe, 70-80 cm - 3/9
18.06.2004 Wynfor Ponies, He:B; Re 90cm; Me 90cm - 3/18
12.06.2004 Wynfor Ponies, He:A; Re110cm; Me 110cm - 2/11
05.04.2004 KK Laitakuja, Me 90 cm - 3/26
29.12.2003 SaHu, Helppo B - 3/15
26.12.2003 Laukkala, Helppo B - 2/8
15.06.2009 Yavin Cobs, 60cm - 1/18
20.06.2009 Yavin Cobs, 90cm - 4/23
21.06.2009 Yavin Cobs, 60cm - 4/18
27.06.2009 Llygedyn Welsh, 120cm - 1/17
28.06.2009 Llygedyn Welsh, 90cm - 3/10
05.07.2009 Siittola SK, 90cm - 1/35
05.07.2009 Siittola SK, 100cm - 4/33

25.11.2008 NJ Siittola Zoccolo, welsh C-orit - LKV1 irtoSERT, JS
29.10.2009 NJ Virtuaalitalli Fiona, welsh C-orit - LKV3 irtoSERT, JS

  Valmennukset ja päiväkirja

Ei vielä mitään.

PICTURES - A. BOOTH