ETUSIVU
@

PONIT
KASVATUS
TOIMINTA

ESITTELY
MUUTA


  Panda LN

welsh sektio B -tamma (virtuaalihevonen)
Syntynyt: 06.08.2005 (8 vuotta - 10.09.2006)
Säkäkorkeus: 132cm

Omistaja Rops, Brenn Ponies
Kasvattaja Lääni

ko. HeA : 90cm : valjakko vaikea

  Saavutukset

YLA1 (37 + 33 + 40 + 35 = 145 p.) tilaisuus luokanvoittaja, jaettu AP2!

KRJ-| (22 + 10 + 22 + 40 + 8p = 102p.) tilaisuus

VWY-|| (5 - 8 - 4 - 10 - 6,5 = 33,5p.) tilaisuus

VVJ-|| / 57p. tilaisuus

esikantakirjattu (01.01.2007)

KTK-||| / 69p.
20 + 16 + 14 + 19
Ryhdikäs, ilmeikäs, lihaksikas, kaunis ylälinja, hyvä runko.
27. kantakirjaustilaisuus

Champion, myönnetty 18.06.2009.

  Luonteesta

Panda on pirteä ja elämäniloinen tamma, jonka kanssa ei tule koskaan tylsää. Poni rakastaa vettä kaikessa muodossa, ja uittaminen onkin tamman mielipuuhaa. Maastoradan vesiesteet tuottavat välillä vaikeuksia, kun tyttö ei aina tajua mennä yli. Muutenkin Panda on yleisesti ottaen aika säpäkkä tapaus, eikä se sovi ihan aralle käsittelijälle.

Hoitaessa Panda on melko "normaali" tapaus muuten, mutta se säikkyy mitä ihmeellisimpiä asioita (karsinan nurkkaa, vesiämpäriä, hikiviilaa). Tamman olisikin hyvä ennen hoitamisen aloittamista antaa nuuskia kaikki harjat läpi, jotta se huomaisi, että ne ovat edelleenkin ne samat tutut. Harjatessa se yleensä hieman rentoutuu ja nauttii harjanvedoista. Vatsan alta ja jalkovälistä harjaus tuottaa joskus ongelmia, koska tyttö ei ollenkaan pidä turhista hiplailuista. Nämä paikat olisikin parasta puhdistaa ihan käsin, ilman harjaa. Muuten se antaa puhdistaa joka paikan, ja kaviot nostaa helposti. Itsepäisyys tulee taas esiin varusteiden laitossa, satulavyötä kiristettäessä se seisoo paikoillaan happamana, vatsa pyöreänä kuin ilmapallo ja mulkoilee ihmisiä vihaisen näköisenä. Kiristys olisikin hyvä tehdä pikkuhiljaa, ja palkita Panda makupalalla kun homma on ohi. Kuolaimet ottaa tomeralta ihmiseltä kiltisti, mutta se huomaa heti jos ihminen on pikkaien epävarmempi ja käyttää sitä hyväkseen nostamalla päänsä kattoon. Tiukka (mutta ei liian kova) ote päästä ja tarvittaessa makupala käteen niin suitset saadaan helposti päähän.

Ratsastaessa Panda on tuttuun tapaansa energinen ja edelleen hieman säikky, tosin ei niin paljon kuin hoitaessa. Tammalla ei tarvitse raippaa ollenkaan, siitä se vaan kiihtyy lisää ja on pian melkein mahdoton hallittava. Panda on melko haastava ratsastettava, se on herkkä niin pohkeille kuin ohjillekin mutta ei anna mitään ilmaiseksi. Tammaa tulisi ratsastaa heti alusta lähtien päättäväisellä mutta herkällä otteella, taivutella ja tehdä paljon siirtymisiä. Näin tamman saa rauhoittumaan, ja kulkemaan ihan kivasti kuolaintuella, jolloin siitä kuoriutuu mahtava kouluratsu, joka on nopea oppimaan kaikenlaisia kivoja liikkeitä ja suorittaa ne aina omaan aktiiviseen ja energiseen tapaansa, mikä miellyttää koulutuomareita. Esteet sujuvat Pandalta myös, tosin sillä on hieman turhan paljon energiaa radalla. Tamma hyppää kyllä aina korkealta yli, mutta lähestymisten ja vauhdin hidastamisen kanssa on vielä hieman harjoiteltavaa. Muutenkin se tuntuu hieman hätiköivän ja säheltävän esteiden kanssa, koulu onkin enemmän tytön laji. Maastoesteet sujuvat myös melko reippaassa tempossa, mutta maastossa onkin enemmän tilaa juosta ja purkaa energiaansa. Vesiesteet ovat välillä ongelmallisia, Panda kävisi mieluummin piehtaroimaan veteen kuin hyppäämään yli. Kyllä se kuitenkin kunnioittaa ihmisen (usein epätoivoisia) eteenpäinajavia apuja, eikä jää sen pidemmäksi aikaa veteen röhnöttämään.

Ajaessa Panda on hieman liiankin tarkka apujen kanssa, ilman jatkuvaa ohjausta ja ääniapujen käyttöä se tuntuu menevän hämilleen. Mikäli tamma ei tiedä mitä siltä odotetaan, mihin sen pitäisi mennä tai mitä tehdä seuraavaksi se yleensä pysähtyy. Siksi se ei sovellukaan hirveän kokemattomille kuskeille jotka yleensä alkavat sitten syyttää ponia itsepäisyydestä eivätkä suostu näkemään omia virheitään. Kisoihin lähdettäessä on ohjastajan ja ponin välillä oltava hyvä luottamus ja yhteistyö, silloin Panda on parhaimillaan. Koulukoe, maraton ja tarkkuuskoe sujuvat hienosti tutun ja sellaisen ihmisen kanssa joka tuntee Pandan läpikotaisin ja osaa ajaa Pandaa oikein.

  Sukujuuret


LLEWELLYN FOBLWN
wB-o : KRJ-|V, VWY-|||

Pilviharsin Kermit
wB-o
Kenrick Arlains
wB-t

GARU GLAW GAUR
wB-t

Rautakidan Adnoddau Ddiwylliant
wB-o : KRJ-|||, ERJ-|||, YLA3, KTK-||, Ch
WS Unohdettu
wB-t

Pandalla on aivan upea, pitkä ja vanha suku, josta olen erittäin ylpeä!

Pandan isä on welsh sektio B ori Llewellyn Foblwn. Orin on kasvattanut Llewellyn siittola, joka myi sen Läänin omistukseen anille. Ori on erikoisen harmaanpäistärikön värinen ja luonteeltaan erittäin miellyttävä. Ori on kisannut eläissään lähinnä kouluratsastuksessa, kuitenkin muutaman kerran myös esteillä ja kentässä sijoittuen. Jälkeläisiä orilta saatiin vain Panda. Korkeudeltaan ori on 131cm korkea tai oli koulutustasoltaan keskitasoa. Pandan isänisä on welsh sektio A ori Pilviharsin Kermit. Tästä orista minulle ei ole kummempia tietoja kuin se, että se kisasi esteillä ja koulussa saaden mukavasti rankingpisteitä (ERJ 22p., KRJ 12p.) astuen kuitenkin lähinnä vain tammoja erään onnettomuuden vuoksi. Väritykseltään ori oli rautias ja erittäin mahtavaluonteinen yksilö! Pandan isänemä on welsh sektio B tamma Kenrick Arlains. Tästäkään ei ole kovin montaa sanaa tietoa. Se kuitenkin periyttu hyvää luonnettaan varsoilleenkin. Tamma kisasi koko elämänsä ahkerasti eri lajeja synnyttäen pari varsaa kisaikänsä jälkeen. Pandan isänisänisä on welsh sektio A ori Capellan Gintonic. Korkeudeltaan 118cm korkean orin kasvatti Capella, joka myi sen Johannan omistukseen. Väritykseltään kimo ori oli painottunut hyvin paljolti esteratsastukseen sijoittuen siinä oikein kivasti. Ori kuitenkin sijoittui muutaman kerran kouluratsastuksessakin ja kenttäkisoissa. Jälkeläisiä orille siunautui vain kaksi (2) kappaletta. Luonteeltaan tämä nyt jo edesmennyt ori oli valioluokkaa. Pandan isänisänemä on welsh sektio A tamma Whiten Arrow. Tammasta ei kummoisia tietoja ole löytynyt. Se oli kuitenkin mainioluonteinen kimo tamma, jolla kisattiin melko ahkerasti eri lajeissa, poni kävi näyttelyissä muutaman kerran. Tammalta jäi jälkeensä viisi (5) jälkeläistä. Pandan isänemänisä on welsh sektio B ori Kenrick Caradog. Enempää tietoa en tästä saanut esille kuin sen, että se on erittäin upea poni Pandan suvussa. Ori on palkittu KTK-|| palkinnolla sekä kisannut useita kisoja (este, kenttä) sijoittuen useaan otteeseen, orin tulokset näyttelyistäkään eivät ole hullummat, jälkeläisistä puhumattakaan. Pandan isänemänemä on welsh sektio B tamma Glanwydd Uma. Umastakaan ei minulle asti tullut tietoja, mutta se on mustan värinen ja upearakenteinen kaunokainen. Mainiona tammana se on myöskin KTK-||| palkittu.

Pandan emä on welsh sektio B tamma Caru Glaw Gaur. Tämän harmaankimon tamman on kasvattanut Geleb Gaur siittola, joka myi sen Läänin omistukseen. Korkeutta tammalla oli 134cm ja on sijoittunut eri ratsastuslajeissa, niin koulussa, esteillä, valjakossa kuin kenttäratsastuksessakin. Jälkeläisiä tältä näyttelyistä kunniamainintoja saanelta tammalta tuli kolme (3). Pandan emänisä on welsh sektio B ori Rautakidan Adnoddau Ddiwylliant. Tämä monenpaikan höylä on ehkä upein poni Pandan suvussa. Se on sijoittunut ja kisannut niin esteillä, koulussa, valjakossa kuin kenttäratsastuksessakin. Ori on myös palkittu monilla palkinnoilla: Ch, KTK-|||, YLA3, KRJ-||| ja ERJ-|||. Orin on kasvattanut Khand siittola, joka myi orin Helin omistukseen. Jälkeläisiä orilla monta ei ollut. Säkäkorkeutta orilla oli 135cm ja väriltään se oli varsin erikoinen mustanhallakko. Pandan emänemä on welsh sektio B tamma WS Unohdettu. Upean tamman on kasvattanut White Star, joka tamman myi Helille. Tamma varsoi kuusi (6) upeaa jälkeläistä, joista kaksi Champion arvonimellisiä. Tamma on myös kisannut monessa eri lajissa menestyksekkäästikin. Pandan emänisänisä on welsh sektio A ori Ems Anga Zazata. Tämä on myös yksi upeimmista poneista ja kimo väritykseltään. Palkittu VIR MVA Ch- arvonimellä sekä KTK-||| palkinnolla. Jälkeläisiä sillä on kuusi (6) kappaletta. Ori on kisannut, koulussa ja esteillä. Korkeutta orilla on 113cm ja sen on kasvattanut Metsäjärven Kartano, joka myi sen Winterhill Studiin. Pandan emänisänemä on welsh sektio B tamma Go Go Obey My Will. Voikko tamma on palkittu KRJ-||| palkinnolla. Tamman kasvattaja on Rikkinäinen Unelma ja omistaja Khand. Jälkeläisiä sillä on vain yksi (1) ja se on kisannut lähes ainoastaan kouluratsastuksessa. Säkäkorkeudeltaan se on 132cm. Pandan emänemänisä on welsh sektio B ori Aneirin Chinook. Kimo ori on korkeudeltaan 132cm ja palkittu YLA2- palkinnolla. Muuta kummoista tietoa orista ei ole. Pandan emänemänemä on welsh sektio A tamma Heavenly Hot Melody. Kimon värisen tamman omistaja on White Star ja jälkeläisiä tamma on saanut kaksitoista (12) kappaletta. Korkeutta kivaluonteisella tammalla on 114cm.

  Jälkeläisinfo

01 wB-t. Moniet Tegan s. 31.10'06, i. Läänin Leonardo
02 wB-o. Eryl Courage s. 10.10'07, i. Merrywood's Castange
03 wB-o. Eryl Cendarme s. 10.03'08, i. Pencocks Drystan
04 wB-o. Eryl Deverell s. 31.12'08, i. Pencocks Drystan

  Kisamenestys

03.12.05 - NJ - Vt Orion - wB tammat - LKV1 irtosert, JS
21.08.08 - NJ - Vinlahti - wB tammat - LKV3 irtoSERT, JS
29.04.09 - NJ - Inside Ponies - wB tammat - LKV2 irtoSERT, JS
01.05.09 - NJ - Gwen Ponies - WB tammat - LKV2 irtoSERT, JS
19.02.08 - NJ - Desfriet Ponies - wB tammat - BIS4 MVA-sert

23.05.07 - KRJ - Keima - Helppo B - 3/20
22.04.07 - KRJ - Mäntyvuori - Helppo B - 1/60
16.04.07 - KRJ - Cresendo - KN Special - 3/61
13.03.07 - KRJ - Soviiri - Helppo B - 1/50
31.10.06 - KRJ - FSRa - Helppo B - 2/50
01.05.06 - KRJ - Dejan Suomenhevoset - Helppo B - 1/40
19.04.06 - KRJ - Avalon Jockey Club - Helppo B kür - 2/50
15.04.06 - KRJ - Fanononé - Helppo B - 5/50
10.04.06 - KRJ - Evergrey - Helppo B - 3/70
20.03.06 - KRJ - Ruusukaaren Talli - Helppo B - 2/50
18.03.06 - KRJ - AAR - Helppo B - 6/40
12.03.06 - KRJ - FSRa - KN Special - 2/50
07.03.06 - KRJ - Lavinia - KN Special - 6/50
03.03.06 - KRJ - Nerian - KN Special - 5/50
14.02.06 - KRJ - Peldvale - Helppo B - <4/30
01.02.06 - KRJ - Magnum Arabians - KN Special - 5/30
05.01.06 - KRJ - YT Désert - KN Special - 4/30
26.12.05 - KRJ - Wadelma - Helppo B - 3/50
07.12.05 - KRJ - KKR - Helppo B - 1/25
04.12.05 - KRJ - Hummanurkka - Helppo B - 2/50
20.11.05 - KRJ - PT Lakastunut - KN Special - 4/30
19.11.05 - KRJ - Talli Seura - Helppo C - 5/23
29.06.07 - KRJ - virtuaaliseura ROWDY - KN Special - 2/30
28.08.07 - KRJ - Jillian Ponies - KN Special - 6/38
18.08.07 - KRJ - Southern E Arabs - HeB - 2/40
16.08.07 - KRJ - Southern E Arabs - HeC - 5/40
12.08.07 - KRJ - Ikirouta - KN Special - 7/60
30.07.07 - KRJ - Doem - HeB - 4/40
15.08.08 - KRJ - Bless - KN Special - 2/28
15.08.08 - KRJ - KK Orion - KN Special - 3/34
25.09.08 - KRJ - Beliewen Ratsastajat - HeC - 1/63
17.09.08 - KRJ - Vizualizm - HeB - 3/23
24.09.08 - KRJ - Unhola - HeC - 6/58
23.09.08 - KRJ - Unhola - HeC - 4/57
18.09.08 - KRJ - Unhola - HeC - 1/40
17.09.08 - KRJ - Unhola - HeC - 2/39
17.09.08 - KRJ - Visualizm - HeB - 3/23
18.09.08 - KRJ - REES - HeB - 3/20
31.10.08 - KRJ - Gaseta - Helppo B - 2/57
04.12.08 - KRJ - Tres Beau - HeC - 3/16
03.12.08 - KRJ - Karmiini - HeA - 9/137
15.08.08 - KRJ - KK Orion - KN Special - 3/34

20.01.07 - VVJ - Jillian Ponies - Vaativa ponivaljakko - 4/25
28.12.06 - VVJ - Tumpela - Vaativa ponivaljakko - 1/12
30.11.06 - VVJ - VVJ-Cup - Vaativa ponivaljakko - 1/20
30.10.06 - VVJ - Siittola Cipofüzo - Vaativa ponivaljakko - 1/12
16.10.06 - VVJ - USVA - Vaativa ponivaljakko - 1/12
09.09.06 - VVJ - KK Arrow - Vaativa ponivaljakko - 1/12
05.09.06 - VVJ - FSRa - Vaativa ponivaljakko - 1/20
03.09.06 - VVJ - RaSa - Vaativa ponivaljakko - 3/11
14.05.06 - VVJ - Rowea - Vaativa ponivaljakko - 4/21
20.02.06 - VVJ - Ystävyystallien Liitto - Noviisien poniparivaljakko - 3/9
22.01.06 - VVJ - St Henrichs - Avoin ponivaljakko - 3/15
04.01.06 - VVJ - Yvétte - Avoin ponivaljakko - 5/25
19.12.05 - VVJ - Hallapuro - Avoin ponivaljakko - 1/11
11.11.05 - VVJ - DEW - Avoin ponivaljakko - 1/13
15.10.07 - VVJ - Onnela - Vaativa poniparivaljakko - 1/9
01.06.07 - VVJ - Bayou d'Armens - Vaativa ponivaljakko - 2/17
27.07.07 - VVJ - Silfran Ponyriders - Vaikea yhdistetty - 1/20
10.08.07 - VVJ - FSRa - Vaikea yhdistetty poneille - 1/13
09.08.07 - VVJ - FSRa - Vaikea yhdistetty poneille - 3/13
29.11.07 - VVJ - Caldwell Shetlands - Vaikea yhdistetty poneille - 2/17
25.01.08 - VVJ - ROWDY - Noviisi yhdistetty poneille - 4/34
28.01.07 / VVJ / De Duivel / Noviisi yhdistetty ponivaljakko - 2/47
10.07.08 / VVJ / Frein Ponies / Vaikea yhdistetty poneille - 1/21
12.07.08 / VVJ / Frein Ponies / Vaikea yhdistetty poneille - 2/22
17.07.08 / VVJ / Virtuaalitalli Dei / Vaikea yhdistetty poneille - 1/14
17.07.08 / VVJ / Virtuaalitalli Dei / Vaikea yhdistetty poneille - 1/14

12.12.05 - ERJ - YT Aderla - 50-60 cm - 6/50
28.11.05 - ERJ - Vihermetsän Ratsastajat - 60-70 cm - 3/35
25.11.05 - ERJ - Ruusukaari - 60 cm - 1/30
14.11.05 - ERJ - Stuteri Skeppare - 40-50 cm - 4/35
12.11.05 - ERJ - Sirena Ranch - 50-60 cm - 5/40
23.10.07 - ERJ - Rojo Gato - 50 cm - 4/42
30.11.07 - ERJ - Huopatossu - 110 cm - 7/141
30.11.07 - ERJ - Huopatossu - 120 cm - 4/101
21.11.07 - ERJ - Brenn Ponies - 90 cm - 3/30
20.01.08 - ERJ - Ciawor Stables - 120-130cm cm - 6/94

  Valmennukset ja päiväkirja

Kouluvalmennus 23.11.2008 Terhakassa
Alkutunnista Panda oli hyvin energinen, eikä oikein meinannut kuunnella apujasi kunnolla. Se ravaili reippain askelin pitkin kenttää. Kun sait sen hieman rauhoittumaan ja sait paremmin ohjaa käteen, se alkoi mennä hiljattain muotoon. Muista vain aina, että käsiä ei saa käyttää liikaa, vaan pohjetta pikemminkin. Ei sitäkään tietysti liikaa, mutta pohkeella se ratsastetaan muotoon ja peräänantoon. Puomiharjoitus oli Pandan mielestä aluksi outo, sillä se kummasteli puomeja maassa ja hyppäsikin ne pari kertaa yli. Parin kerran jälkeen se alkoi pikku hiljaa ymmärtämään, mitä siltä haetaan. Se ei enää hypännyt valtavalla loikalla puomien yli, vaan astui kauniisti. Kehuit sitä hyvin juuri oikealla hetkellä. Taputtaminen on ihan hyvä ja hevoselle ehkä rentouttavakin kehumistapa, mutta vähitellen sitä voisi vähentää ja alkaa käyttämään ääntä. Kun Panda oli jo oppinut astumaan puomien yli, oli helppo aloittaa varsinainen harjoitus. Aluksi otitte pari kertaa puomien keskelle käyntiin siirtymisen ja sitten raviin ja sen jälkeen vasta aloitte ottaa ihan pysähdyksiäkin. Ponisi oli oikein herkkä ja kuunteli apujasi hyvin. Kerroit sille jo etukäteen puolipidätteillä, että kohta on tapahtumassa jotain ja siirtymisenne olivat siistejä, ei liian äkkipikaisia. Uralla ilman puomejakin Panda hidasti hienosti ravista pysähdykseen oikeian merkin kohdalla. Kun oli pysähdyksestä raviin siirtymisen aika, se alkoi hieman hermoilla ja meinasi lähteä ennen aikojaan. Meni jonkin aikaa ennen kuin se oppi, ettei käyntiaskeleita tarvita väliin. Kun harjoitus sujui pari kertaa oikein hyvin, lopetettiin sen tekeminen. Lopputunnista oli hieman vapaampaa työskentelyä laukan kanssa ja Panda tykkäsikin siitä oikein hyvin. Näin loppulaukkojen aikana voisit välillä antaa ponille hieman enemmän ohjaa, jotta se pystyy venyttämään kaulaansa samalla, mutta älä kuitenkaan unohda ohjastuntumaa kokonaan. Panda oli oikein energinen ja hauska ponitamma, jonka kanssa tulet hyvin toimeen.

PICTURES - LAZIA & ROPS