Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Cherrymist Delphia "Pia"

ei saavutuksia

Connemara, tamma
Syntynyt 06.09.2014 (10v) Suomessa
Voikko, 148cm

Rekisterinumero VH14-035-0162
Yleispainoitteinen: Helppo B, 110cm
Kasvattanut Cherrymist Connemaras
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

Audreyn perustama Cherrymist Connemaras oli jo perustamisestaan lähtien ollut suuresti ihailuni kohteena. Kun sitten näin Audreyn myynti-ilmoituksen foorumilla rupesin heti selailemaan myyntitopikkia innoissani. Myynnissä oli jos jonkin kokoista ja näköistä varsaa. Joukosta löytyi myös etsiskelemäni kaksi polvinen connemara tamma connemara orini Shamrockin seuralaiseksi. Teinkin tammavarsasta tarjouksen oikopäätä, jonka audrey suureksi ilokseni myös hyväksyi. Matkustinkin Cherrymistiin heti varsojen vieroituksen jälkeen noutaakseni tammavarsan kotiin ja allekirjoittamaan kauppakirjan. Näin tuolloin myös ostokseni Cherrymist Delphian ensimmäistä kertaa ja sydämeni hyppäsi välittömästi kurkkuun tammavarsan nähdessäni. Kuka nyt ei voisi olla ihastelematta Delphian hieman erikoisempaa väritystä? Neuvoteltuamme hetken tammavarsan hinnasta allekirjoitin puumerkkini paperiin ja niin Delphia siirtyi omistukseeni. Niinpä tammavarsa lastattiin hevosautoon, jossa sen matkakumppanina toimi Hollannista tuomani Lasin Saundra. Matkakumppaninsa avulla Delphia selvisi hyvin pitkästä lentomatkasta, vaikka olikin hieman hermostunut saapuessamme vihdoin Gateawayn tiluksille.

Lempinimen Pia saanut tamma on perusluonteeltaan hyvin rauhallinen eikä siedä turhaa häslinkiä. Pia haluaakin asioiden tapahtuvan aina samassa järjestyksessä, joten tämän neidin kanssa säännöllinen aikataulu onkin tärkeää. Tamma kun ei pahemmin pidä muutoksista ja hermostutu äärettömän helposti, mikäli asiat eivät mene niinkuin niiden pitäisi. Tästä voikin jo päätellä, että tammalle on palkattu vakituinen hoitaja. Mikäli vakituinen hoitaja ei jostain syystä sattuisi pääsemään tulemaan Pia näyttää hyvin usein sijaiselle hapanta naamaa. Pahimmassa tapauksessa Pia saattaa jopa yrittää purra uutta hoitajaansa, mikäli tämä ei ole tarpeeksi hellävarainen. Pia kun ei voi sietää kovia otteita vaan sitä on harjattava silkkihansikkain. Varusteet tamma antaa laittaa ilman ongelmia, mikäli hoitaja ei vain yritä änkeä suuhun kylmiä kuolaimia tai kiristää satulavyötä turhan kovakouraisesti. Talutettaessa Pialla tuntuu olevan aina kiire ja taluttaja saakin olla varovainen, ettei vain raahaudu turhaan vilkkaan tamman perässä. Muiden hevosten seura ei neiti hienohelmalle tunnu kelpaavan ja vain harvoin sen voikin nähdä hakeutuvan muun lauman seuraan.

Ratsastettaessa Pia on isänsä tavoin melkoinen vauhtiponi, jossa on etenkin esteillä melkoisesti pitelemistä. Pia on vauhdikkuuden lisäksi myös erittäin herkkä ja osoittaakin mieltään pääsääntöisesti pukittamalla mikäli ratsastaja nyppäisee turhan kovaa suusta tai antaa pohkeita liian reippaasti. Näin ollen Pia tarvitseekin kokeneen ratsastajan, joka osaa käsitellä tammaa silkkihansikkain. Kun Piaa käsittelee oikein alkaa työntekokin kummasti sujua. Emänsä tavoin Pia omaa mielyttävät askellajit, joita se esittelee mielellään. Kouluratsastukseen tamma tuppaa olemaan hieman liian vauhdikas, mutta on se saatu koulutettua kuitenkin Helppo B tasolle asti. Tämä johtunee siitä, että laiskoina päivinään tamma jopa jaksaa keskittyä koulukiemuroiden vääntämiseen mihin sen maltti ei yleensä riitä. Esteillä Pia onkin oikea vauhtiponi, jonka menoa on välillä suorastaan pelottavaa seurata. Ihme ja kumma tamma on kuitenkin onnistunut säilymään ehjänä hurjasta menostaan huolimatta. Tämä johtunee siitä, että Pia on myös erittäin tarkka jaloistaan ja venyy ties millaisiin ihme suorituksiin selvittääkseen radab puhtaasti. Uusinnat ovat kuitenkin ehdottomasti Pian vahvuus, jolloin myöskin sen nopeus pääsee esille. Maastossa Pia on hieman säpsy, vaikkei nyt varsinaisesti säikykään mitää kunhan vain hätkähtelee yllättäviä asioita kuten ohitse leijailevaa muovipussia.

Sukutaulu

i. Oldsfell's Guarana ii. Guess Who iii. Mister Who
iie. Sionann
ie. Nidorina iei. Oscar
iee. Nidoqueen
e. Poniniemen Delphine Ch, KTK III ei. Tornado Ch, KTK II eii. Temper
eie. Finbar's Eva
ee. Cloonhill Bright Delphi eei. Venally Cassanova
eee. Cloonhill Bright Leona

conn-t. Daphne G! s. 04.01.2015  ▪  om. Alegre
conn-o. Augustus GW s. 06.07.2015  ▪  om. Reprobate (VRL-01333)
conn-o. Eógan GW s. 20.07.2015  ▪  om. varpu. (VRL-14111)
conn-t. Ceiriosen Caolainn s. 12.09.2018  ▪  om. JP (VRL-01948)

KILPAILUKALENTERI

OMINAISUUSPISTEET

Esteratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

KRJ

01 09.09.2018 Brusque Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 02/50
02 15.09.2018 Brusque Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 01/50
03 19.09.2018 Brusque Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 02/50
04 22.02.2019 Moana Part Breds lk 04: Helppo B 04/40
05 17.04.2019 Gestüt Helmwald lk 01: Helppo B 04/30
06 22.04.2019 Gestüt Helmwald lk 01: Helppo B 01/30
07 30.04.2019 Gestüt Helmwald lk 01: Helppo B 01/30
08 21.12.2020 Kaihovaara lk 01: Helppo B 03/40
09 22.12.2020 Kaihovaara lk 01: Helppo B 06/40
10 27.12.2020 Kaihovaara lk 01: Helppo B 02/40
11 11.01.2021 Lindgård lk 01: Helppo B 02/35
12 13.01.2021 Lindgård lk 01: Helppo B 01/35
13 15.01.2021 Vihiniemi lk 01: Helppo B 02/40
14 26.01.2021 Vihiniemi lk 01: Helppo B 03/40

Päiväkirja

Estevalmennus 14. helmikuuta 2019 (valmentaja: Roxana Dimarzo)

Tuulia oli parhaimillaan lämmittelemässä vauhdikkaan oloista ponitammaa. Voikko poni tamma kaahaili esteiden välissä ratsastajan avuilla ja oman silmään meno oli turhan vauhdikasta päivän tehtäviä ajatellen. Menin tervehtimään reippaasti ja annoin luvan jatkaa verryttelyä ohjeistuksella. Ravissa ja laukassa haettiin kuuliaisuutta. Tamman kanssa sai olla kevyet avut, sillä liika kiskominen ja jatkuva hidastaminen sai ponin pukittelemaan.

Pukittelun jälkeen vauhtia eteenpäin, mutta sitten haettiin rauhallisempaa tuntumaa. Vauhti ei ollut este lämmittelyesteillä, että tamma hyppäsi hyvin molempiin suuntiin. Tamma venytti itseään esteillä ja hieman liioitteli hyppyjen kanssa ettei vahingossakaan kolattausi jalkoja puomeihin. Ratsastaja pysyi tamman liikkeissä mukana, että sen puoleen vauhti ei ollut este.

Pyysin ratsukkoa tulemaan 60 cm sarjalle, kun estekorkeus nousi. Sarja tuli hyvin, mutta liika vauhdin takia piti ottaa B-osa uudelleen ratsukon mennessä askelissa sekaisin. Kun ratsastaja laski mielessä askeleet, alkoi sarjat olla parempia vauhdista huolimatta. Paljon keskittymistä ja samalla sai pitää hyvin kevyen tuntuman suuhun sekä jalat olla hiljaa, mutta lähellä ponin kylkiä. Nostin esteet 100 cm ja kokosin hieman erilaisen tehtävän vauhtiparille.

Lyhyen sivun lopussa oli pystyeste, keskellä sivulla sarja jossa oli kahden askeleen väli ja toisella pitkällä sivulla leveä okseri. Tehtävä oli yksinkertainen eikä tuottanut ongelmaa ratsukolle, mutta vaati keskittymistä ja vauhdin hallitsemista. Radan aikana kaikki puomit pysyivät paikoillaan ja tamma yhä liioitteli 100 cm korkuisilla esteillä. Hyppäsimme rataa niin kauan, että ratsastaja oli tyytyväinen ja saatiin kerran hillitty esterata. Loppuverryttely oli omatoiminen ja sai hakea hyvin rauhallista askelta raviin, sillä tamma kävi vielä kierroksilla esteiden jälkeen.

Päiväkirjamerkintä 15. helmikuuta 2019 (kirjoittaja: Roxana Dimarzo)

Kirkas pakkaspäivä tallilla ja tarkoituksena oli hoidella connemaratammaa. Mitään liikutushommia ei ollut tälle päivälle laitettu, mutta ennemmin keskittyä ponin kengittämiseen. Voikko connemara tamma söi päivä heiniä tarhassa. Tamma hieman vierasti eikä keskittyminen minuun ollenkaan, vaan jatkoi tyytyväisesti heinien syömistä. Hevostoverit ympärillä tulivat innokkaasti tervehtimään ja onnekseni Pia antoi ottaa kiltisti kiinni. Lähdin taluttamaan tammaa kohti tallia eikä pidetty mitään kiirettä. Tamma käveli kiltisti vierellä aivan kotitunnelmissa.

Sidoin tamman käytävälle molemmilta puolilta kiinni. Kaikki välineet ovat siististi käden ulottuvilla. Aivan aluksi harjasin tamman juuriharjalla kauttaaltaan läpi ja putsasin jalat ennen kengittämisen aloittamista. Valmisteluiden aikana tamma oli rauhallinen ja kenkien irrottaminen sujui ilman mielenosoitus. Paljoa tamman kaviot eivät olleet kasvaneet, että viilan kanssa sai suurimmaksi osaksi hakea uutta muotoa ja lyhentää kärjestä hivenen. Kaikki jalat antoi hoitaa rauhallisesti, mutta minun alkaessa kiinnittää uusia kenkiä tammalle alkoi Pia luimia ja heilutella päätä malttamattomasti. Vaikka kuinka varovainen yritin olla, niin se ei tuntunut riittävän. Tamma joutui tyytymään tilanteeseen, mutta uusien kenkien laiton jälkeen pyöritin uudet terävät hokit kenkiin.

Kengityksen jälkeen pyysin läheistä tallityttöä nappaamaan tamma narun päähän kiinni ja taluttamaan pihalle. Teimme pienen kävelykokeen, miten uudet kengät istuivat tammalle ja oliko vielä mitään hienosäädettävää. Pari ravasi edessäni pienen linjan, että näin kuinka tamma askelsi. Toistaiseksi näytti hyvältä. Hokit purivat jäähän hyvin ja tamma liikkui puhtaasti. Poni sai jäädä karsinaan loppupäiväksi, sillä se oli menossa valmennukseen. Ite jäin siivoamaan omat sonnat pois käytävältä.

Kuvagalleria

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Talli X Nimi
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.11.2020
Talliin saapuivat Ionicista welsh cob ori Farchog Ion sekä tallin ensimmäinen englantilainen täysiverinen tamma Janeway Ion.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable