Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Poniniemen Syrah "Sir"

KTK II,KRJ III, 3* Prospect

New forest, ori
Syntynyt 13.01.2015 (10v) Suomessa
Ruunikko, 140cm

Rekisterinumero VH15-027-0077
Koulupainoitteinen: Helppo A
Kasvattanut Poniniemi
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.04.2016
8 + 40 + 20 + 0 + 15 = 83 p.KRJ III

Kantakirjattu 20.08.2018
19 + 18 + 18 + 18 = 73p. KTK-II

19.09.2018 3* Prospect (958p.)

Poniniemen Syrah tuli meille Assin omistaman virtuaalitalli Poniniemen tammikuisesta kasvattimyynnistä. Selailin eräänä aamuna hevosurheilulehden myynti-ilmoituksia teetä siemaillen kun silmäni osuivat Poniniemen kasvattien myynti-ilmoitukseen. Olin nähnyt kyseisen tallin ponien kilpailevan hyvällä menestyksellä, joten rupesin oitis käymään läpi myytävänä olevia varsoja. Pian huomasin, että tämän kertaisessa kasvattimyynnissä oli myynnissä vain new forestin poneja, mikä ei minua haitannut, sillä tallissa ei noihin aikoihin oleskellut kuin yksi new forestin poni, jolle piti tietenkin hankkia seuralainen. Myytävien joukosta löytyi monta ihastuttavaa ponia, mutta lopulta päädyin tekemään tarjouksen orivarsasta nimeltä Poniniemen Syrah. Syrahin kasvattaja Assi hyväksyi tarjoukseni hetken pohdittuaan, minkä jälkeen sovimme, että orivarsa muuttaisi uuteen kotiinsa peruskoulutettuna ollessaan 3-vuotias.

Luonteeltaan Sir on semmoinen vekkuli velikulta, jonka tekemisistä ei voi koskaan olla tyystin varma. Ori rakastaa hoitajansa kiusoittelua ja sillä onkin aina vähän pilkettä silmäkulmassa. Vekkulin luonteensa takia Sir tarvitseekin jämäkän hoitajan, joka ei aivan vähästä pelästy ja tarvittaessa näyttää orille kuka määrää. Sir:n mielipuuhiin tuntuu eniten lukeutuvan harjojen pistäminen säleiksi, joten harjapakkia ei paranisikaan jättää tämän herran ulottuviin. Sir ei myöskään jaksa seisoa kauhean kauan aloillaan, joten jos suoritettava hoitotoimenpide kestää pikaista harjausta kauemmin on ori sidottava kiinni. Erityisesti eläinlääkärin ja kengittäjän käynnit ovat Sirin kanssa tuskaa, sillä ori liikehtii jatkuvasti ellei sitä sitten ola sidottu kiinni erittäin lyhyellä narulla karsinansa kaltereihin, jolloin orille ei jää paljoakaan tilaa liikkua. Harjauksesta Sir kyllä nauttii, mutta sitä nyt vain tuskastuttaa seistä tuntitolkulla aloillaan kun on perusteellisen puunauksen vuoro. Varusteita laitettaessa Sir ei aiheuta ongelmia. Talutettaessa Sir:n on pakko vähän flirttailla vastaan tuleville tammoille, mutta muuten se seuraa taluttajaansa mukisematta. Muiden hevosten kanssa ori käyttäytyy yleensä herrasmiesmäisesti, vaikka saattaakin välillä vähän uhitella muille oreille.

Ratsastettaessa Sir:llä on yhtä lailla pilkettä silmäkulmassa kuin maastakin käsin, joten sen kanssa on pysyttävä jatkuvasti valppaana. Mörköjen näkeminen maneesin kulmissa ja äkilliset sivuloikat ovat vain pari esimerkkiä siitä mitä ori saattaa saada päähänsä mikäli ratsastaja antaa huomionsa herpaantua hetkeksikään. Valpas ja tarkkaavainen ratsastaja voi kuitenkin saada oriin keskittymään itse työntekoon, jolloin se myös jättää pelleilyt sikseen. Kouluratsuna Sir on sangen lahjakas, vaikka onkin hivenen hidasoppinen. Oriilla kuitenkin riittää kärsivällisyyttä toistaa yhtä ja samaa liikettä pidemmän aikaa, joten lukuisten toistojen avulla se lopulta oppii hieman hankalammatkin koululiikkeet. Sirillä on matkaavoittavat ja lennokkaat askellajit, jotka pääsevät oikeuksiinsa etenkin keskiravia ja keskilaukkaa mentäessä. Maastossa Sir näkee mörköjä vähän joka paikassa ja säpsyykin tuon tuosta.

Sukutaulu

i. Jefton's Lionman ii. Bradfords Lewis KTK II, KRJ I, ERJ II iii. Bradfords Sebastian
iie. Nowell My Eliza
ie. Marydenes Emmie iei. Arrowmark
iee. Nobles Ladienne
e. Poniniemen Inez ei. Mäkitilan Airborne eii. Cloesbury King's Hand
eie. Mäkitilan Fazer Mint
ee. Littlewick Josephine eei. Merryway's Black Joshua
eee. Drayton Queen's Holly

nf-t. Fame's Emmeline s. 28.11.2015  ▪  om. Jannica

KILPAILUKALENTERI

09.04.2017 NJ Adina 4. Newforest oriit irtoSERT
08.09.2018 NJ Cefnmoor lk 03: Newforestinponiorit irtoSERT

OMINAISUUSPISTEET

Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 14. helmikuuta 2015

Olimme Sirin kasvattajan Assin kanssa sopineet, että ori voisi muuttaa uuteen kotiinsa Gateawayhin peruskoulutettuna täytettyään kolme vuotta. Tänään oli tuo päiväja lähdinkin innoissani ajelemaan kohti Schipolin lentokenttää hakeakseni oriin kotiin. Aamuruhkat olivat onneksi jo menneet ajellessani Zeelandista moottoritietä Amsterdamiin, joten saavuin lentokentälle hyvissä ajoin vähän ennen kello kymmentä. Lentokentälle saavuttuani sain kuulla Siriä kuljettavan lennon saapuvan arvioitua myöhemmin vasta kello yksitoista matkalla olleen turbulenssin vuoksi, joten käytin ajan hyödyksi ja hoitelin Sirin maahantuonti paperit pois alta niin hyvin kuin pystyin. Kellon tullessa yksitoista eläinkeskuksen virkailija saapui ilmoittamaan, että lento, jonka kyydissä ponini oli, oli laskeutunut ja että Sir tuotaisiin eläinkeskukseen, missä sille tehtäisiin eläinlääkärin tarkastus ennen kuin voisin lastata oriin autoon. Jouduin siis vielä odottamaan ainakin puolituntia ennen kuin Sirin tarkastanut eläinlääkäri tuli antamaan minulle raporttinsa oriin kunnosta. Eläinlääkärin annettua raporttinsa , hän ohjeisti minulle, kuinka eläinkeskuksen talleille ajetaan, mistä saatoin hakea Syrahin.

Talleille saapuessani eräs eläinkeskuksen hoitajista talutti Sirin ulos tallista ja auttoi minua lastaamaan innokkaan ponioriin traileriin. Kotimatkamme sujui rauhallisesti, joskin tiellä oli hieman enemmän autoja kuin tullessa. Jouduin pysähtymään kerran huoltoasemalle, sillä tankin mittari alkoi uhkaavasti osoittaa nollaa. Tankattuani auton tarkistin vielä nopeasti, että Sirillä oli kaikki hyvin ennen kuin jatkoin ajamista. Puolisen tuntia huoltoasema pysähdyksen jälkeen kaarsin auton Gateawayn porteista tallin pihamaalle, missä mieheni jo odotteli saapumistamme. Halattuani miestäni pikaisesti peruutin Sirin ulos trailerista puolijuoksua, sillä oriilla oli kova kiire päästä trailerista pihamaalle. Annoin oriin katsella hetken ympärilleen ennen kuin talutin sen poni oritalliin, sille varattuun karsinaan. Joku hoitajista oli käynyt jo tuomassa hieman heinää orin karsinaan, jonka kimppuun Sir kävikin ahnaasti. Tarkastettuani oriin pikaisesti, ohjeistin erästä hoitajista viemään Sirin myöhemmin tarhaan lopuksi päivää, ettei sen tarvitsisi seisoa koko päivää sisällä.

Kouluvalmennus 14. maaliskuuta 2015

Syrahilla oli tänään oikein kunnolla kevättä rinnassa eivätkä vastakkaisella kentällä harjoittelevat tammaneidit parantaneet oriin keskittymistä lainkaan. Valmennuksen aluksi ori huutelikin tammojen perään ja koetteli kärsivällisyyttäni myös kulmista oikomalla. Lopulta tehtyämme paljon väistöjä ja kiemuroita eri askellajeissa Syrah alkoi vastata halukkaammin apuihini. Syrahin näin ollessa kuulolla siirryimme suoraan tämän päivän harjoitteisiin ilman käyntiä pitkin ohjin välissä.
Aluksi pyysin oriilta koottua käyntiä, mihin herra siirtyikin hanakasti. Annettuani oriin kävellä noin puolen kentän ympäri kootussa käynnissä siirryin ratsastamaan isolla neliöllä, jonka kulmissa teimme neljän askeleen takaosakäännöksiä. Syrahiltä ei kauan kestänyt päästä juonen päästä kiinni ja toistettuamme harjoituksen menestyksekkäästi pariin otteeseen siirryimme Syrahin kanssa uralle ravailemaan. Ravattuamme hetken aikaa siirsin orin takaisin koottuun käyntiin jatkaaksemme takaosakäännös harjoitusten parissa. Tällä kertaa harjoittelisimme takaosakäännöksiä oikealle ja vasemmalle siten, että I ja S kirjaimien välissä tekisimme takaosakäännöksen oikealle ja I ja R kirjainten väliin tulisi takaosakäännös vasemmalle. Takaosakäännös oikealle sujuin Syrahiltä heti mallikkaasti, mutta takaosakäännöstä vasemmalle saimme yrittää useampaan kertaan ennen kuin se alkoi sujua. Siirsin Syrahin tämän jälkeen käyntiin ja katsahdin pikaisesti kelloon. Meillä oli vielä jonkin verran aikaa jäljellä, joten päätin, että lopuksi harjoittelisimme vielä pysähdyksiä kootusta ravista ja pysähdyksestä koottuun raviin lähtöä. Niinpä siirsin ratsuni koottuun raviin. Saapuessamme X-kirjaimen kohdalle pyysin Syrahia pysähtymään pidättämällä voimakkaasti ohjista, mutta oriin pysähdyttyäkin jäin ilmeisesti vetämään ohjista, sillä Syrah peruutti pari askelta ennen kuin tajusin höllätä otettani ohjista. Seuraavilla kerroilla en jäänyt vetämään ohjista, joten pysähdykset alkoivat sujua paremmin. Suoritettuamme harjoitteen niin monta kertaa, että olin täysin tyytyväinen siirsin Syrahin käyntiin ja annoin sen kävellä pari kertaa kentän ympäri vapain ohjin, kunnes huomasin Syrahin hoitajan saapuneen kentän laidalle, jolloin pysäytin oriin kentän keskelle ja luovutin ohjat sen hoitajalle.

Kouluvalmennus 19. lokakuuta 2015 (valmentaja: Assi)

Lokakuussa oli meneillään vuotuinen kasvattikierrokseni, minkä johdosta päädyin Poniniemen Syrahia ja Tuuliaa moikkaamaan Gateawayhyn. Pienten sattumien kautta löysin itseni seisomasta kentän keskeltä, kun Tuulia jo verkkaili poniorillaan uralla. Syrahin emänsuvun tuntien päätin pitää valmennuksen hyvin toimintapainotteisena, jottei ponille jäisi aikaa miettiä mitään omiaan. Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä syystuulen innoittamana Syrah sai ties mitä kohtauksia alkuraveissa, kun orilla ei ollut vielä kunnollista tehtävää. Lämmittelystä lähdimme suoraan harjoittelemaan avotaivutuksia, jossa ratsun täytyy olla hyvin kuulolla ja pohkeiden edessä, jotta liike onnistuu rehellisesti. Alkuun Syrah olisi mieluummin heittänyt etupään sijaan takapäänsä pois uralta, mutta Tuulia sai vähitellen nopeammilla avuilla ja paine-tauko taktiikalla ratsunsa kuuntelemaan. Kun Syrah antoi periksi etuosastaan, saimme nähdä todella hienoja taivutuksia. Orille ei myöskään jäänyt aikaa spuukkailla lentäviä lehtiä, ja turhat kiekkumiset jäivät kokonaan pois. Loppuun otimme vielä laukkaa, jossa Tuulian tehtävänä oli todella loivasti tehdä avotaivutusta pitkillä suorilla. Vaikka Syrahin kanssa tätä ei oltu juurikaan harjoiteltu, niin kiitos ravitaivutusten, ei askellajin vaihto tuottanut vaikeuksia ja poni tuntui olevan erinomaisesti kuulolla. Lopettelimme tämänkertaisen kasvattivalmennuksen rentoon hölkkäilyyn, jossa Syrahkaan ei enää jaksanut kiekkua. Hienoa!

Kouluvalmennus 31. lokakuuta 2015

Ennen lähtemistä tuttavieni vuotuisiin Halloween-juhliin, oli minulla vielä muutama hevonen ratsastettavana. Sää ainakin oli Halloweeniin mitä sopivin, sillä sade paukutti maneesin peltikattoa ja tuuli ulvoi maneesin nurkissa. Tästä johtuen myös Syrah oli jokseenkin säikyllä tuulella maneesiin saapuessamme ja kulkikin alkuveryttelyjen ajan enemmän tai vähemmän varpaillaan säikkyen milloin mitäkin. Laitoin orin kuitenkin nopeasti töihin tekemällä temmon vaihdoksia, paljon siirtymisiä askellajista toiseen ja myös pohkeenväistöä. Pian Syrah alkoikin rentoutumaan ja jätti säikkymiset sikseen. Tänään harjoittelimme Syrahin kanssa laukanvaihtoja käynnin kautta. Aluksi laitoimme vaihtojen väliin kolme käyntiaskelta, mutta harjoituksen alkaessa sujua vähensimme laukanvaihtojen välissä olevia käyntiaskelia kunnes Syrah otti enää vain yhden käyntiaskeleen laukanvaihtojen välissä. Lopuksi harjoittelimme tehtävää vielä keskihalkaisijalla siten, että joka toinen askel olisi laukanvaihto ja joka toinen koottua käyntiä. Aluksi en ollut tarpeeksi nopea apujen kanssa ja Syrahille tuli useampi käyntiaskel laukanvaihtojen väliin, mutta ryhdistäydyttyäni sain annettua oriille avut nopeammin, jolloin laukanvaihdot yhden käynti askeleen kautta alkoivat sujua paremmin. Kun useiden toistojen jälkeen olin lopulta tyytyväinen suoritukseemme, annoin Syrahille luvan siirtyä käyntiin. Käynnissä teimme vielä joitain voltteja ennen kuin ohjasi oriin kentän keskelle pysähdyksiin.

Päiväkirjamerkintä 14. helmikuuta 2019 (kirjoittaja: Roxana Dimarzo)

Kengitys työt jatkuvat ja vuorossa oli poni ori Sir. Ruunikko poni odotteli karsinassa syödessä heiniä ajankuluksi. Ori oli harjattu siististi ja jalat oli putsattu kunnolla, vaikka sai vähän turvetta harjata pois tieltä. Sir ei kuulemma ollut mikään helpoin kengitettävä, mutta kärsivällisyyden kanssa saataisiin hyvää jälkeä. Käytävälle kiinnittäessä ori alkoi vaihdella puolta malttamattomasti ja kuoppia maata sen oloisena, että turha koskea. Sain hieman kiristää piuhoja, mutta se ei estänyt takajalkojen liikkumista.

Etujalkojen kenkien irrottaminen kävi paljon helpommin kuin takajalkojen. Sir tahtoi vetää jalan pois sylistä tai ei nostanut jalkaansa ollenkaan maasta. Lopulta sain kiskottua kengän irti jalasta ja alkoi kavioiden viilaaminen. Kaviot olivat hyvässä kunnossa. Ei näkynyt halkeamia tai mitään muuta normaalista poikkeavaa. Kaviot olivat kasvaneet normaaliin tahtiin, että viilata sai kunnolla ja muotoilla kaviot uuden kengän malliseksi. Luvassa oli perusrautakengät tilsakumien ja pyöritettävien hokkien kanssa. Uusien kenkien laittaminen tapahtui perus naula kantaan kiinni ja tähän ori osasi luimia. Muotoilessa kenkää kavion malliseksi pauke sai Sir:n heilumaan paikoillaan ja kiinnitysvaiheessa melkein löin omille sormille.

Pienen taistelun jälkeen orilla oli kaikki kengät jalassa ja suoritin ulkona talutuskokeen omistajan kanssa. Poni ravasi puhtaasti suoralla linjalla ja uudet hokit purivat paremmin jäähän kuin edelliset. Enää ei tarvinnut pelätä kentällä treenaamista tai ulkona juoksentelua. Vielä menin putsaamaan omat jälkeni ja omistaja lupautui hoitamaan Sir:n kunnolla.

Kuvagalleria

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Talli X Nimi
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.11.2020
Talliin saapuivat Ionicista welsh cob ori Farchog Ion sekä tallin ensimmäinen englantilainen täysiverinen tamma Janeway Ion.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable