Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Pontwydd Myfina "Miina"

VIR MVA Ch, KTK I

Welsh Sektio D, tamma
Syntynyt 22.03.2014 (15v)
Rautias, 144cm

Rekisterinumero VH14-026-0127
Yleispainoitteinen: Helppo A,120cm,CIC2
Kasvattanut Mr. & Mrs. G.E. Jones
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 28.06.2016

Kantakirjattu 30.06.2015
19 + 20 + 20 + 21 = 80 p. KTK-I

Pontwydd Myfina aka Miina on Helenin lisäksi toinen hankintani elenin tuontihevoskatraasta. Toisin kuin Heleniin Miinaan ihastuin jo ensi silmäyksellä ja sainkin heti kuulla sen olevan oikea mamman mussukka. Miinan koeratsastus sujui hyvin, vaikka tamma tuntuikin aluksi hivenen jäykältä. Vähitellen se kuitenkin alkoi rentoutumaan, jolloin myös ratsastus alkoi sujua paremmin. Erityisesti Miina näytti nauttivan niiden parin esteen hyppäämisestä joita sen kanssa kokeilin elenin luona,joten tammalta voitaneen odottaa paljon etenkin esteiden parissa. Olin alunperin suunnitellut ostavani vain yhden welshin, mutta koska näiden kauppahinnat eivät kovin korkealla olleet päädyin allekirjoittamaan kahden welsh cob tamman kauppakirjat.

Hoidettaessa Miina on oikea kullanmuru, jonka hoitaminen on kenelle tahansa ilo. Tamma kun rakastaa huomiota yli kaiken ja nauttii loputtomiin rapsutuksista ja harjauksesta. Tosin ruoka-aikoina muuten niin rauhaa rakastavasta tammasta tulee oikea hätähousu. Miina kun haluaisi saada kaura annoksen eteensä ennen muita eikä malttaisi odottaa omaa vuoroaan. Sitten kun neiti lopulta saa kaura-annoksensa eteensä se tuhoutuu yhdessä sekunnissa, minkä jälkeen tamma katsoo ruokkijaansa anovasti yrittäen kerjätä lisää ruokaa. Miina onkin todella perso ruualle ja sille herkkujen antaminen on ehdottomasti kiellettyä, sillä muuten tamma lihoisi muodottomaksi karvapalloksi. Harjaamisesta tamma nauttii yli kaiken kuten tuli jo todettua ja myös kavioiden putsaus sujuu ongelmitta tämän neidin kanssa. Varusteet Miina antaa laittaa ongelmitta satunnaista pullistelua ja pään viskomista lukuunottamatta. Talutettaessa Miina haluaisi aina mennä sinne missä on komeimmat ruohotupsut, mutta tottelee kuitenkin taluttajaansa vastahakoisesti, mikäli tämä ei halua jäädä jokaiselle ruohotupsulle seisoskelemaan. Muita hevosia ja etenkin itseään vanhempia Miina kunnioittaa, minkä takia sillä onkin laumassa suhteellisen korkea asema.

Ratsastettaessa Miina on hieman vätys, jota saa kokoajan olla ajamassa reippasti eteen. Tammalta kun ei pahemmin omaa moottoria löydy, minkä johdosta sitä saa olla ajamassa jatkuvasti eteenpäin, että moottori pysyisi käynnissä. Aloittelijat ja pienet lapset rakastavat rauhallista tammaa, joka tallustelee kaikessa rauhassa eteenpäin, vaikka ympärillä sattuisi mitä. Tamma itse kun ei jaksa säikkyä juuri mitään paitsi ehkä rajujen tuulenpuuskien lennättämiä tavaroita, mutta siinäpä se. Koulua Miina menee joten kuten kunhan sitä vain käskee reippaasti. Tosin tamman mielenkiinto kouluratsastusta kohtaan on lähellä nollaa, joten se menee helposti sieltä mistä aita on matalin mikäli vain saa siihen tilaisuuden. Jämäkällä ratsastuksella Miinan saa kuitenkin keskittymään ja tekemään vaaditut koululiikkeet kunnolla. Esteillä Miina tuntuu aina heräävän henkiin. Ei tamma esteilläkään energiaa pursua, mutta on sentään hieman reippaampi kuin koulua mentäessä. Esteitä mentäessä Miina tarvitsee tarkat tiet, sillä neiti kieltää helposti mikäli hänen mielestään lähestyminen ei ole oikein. Maastoesteillä Miina saattaa olla hieman epävarma, mutta varman ratsastajan kanssa Miinakin hyppää yli kaikesta mitä eteen tulee. Mikäli Miinan selässä maastoesteillä sattuu istumaan epävarma ratsastaja tamma ei tasan tarkkaan hyppää yli yhtään mistään. Normaaleilla maastolenkeillä ratsastajan tulisi olla tarkkana, sillä Miina saattaa yrittää vetää lähimpään pöpelikköön mikäli vain saa siihen tilaisuuden.

Sukutaulu

i. Aberdainer Trysor ii. Aberdainer Hefaidd Hen iii. evm
iie. evm
ie. Llwybyr Caith Llances iei. evm
iee. evm
e. Pontwydd Morning May ei. Morthwyl Teryrnon eii. evm
eie. evm
ee. Pontwydd First Lady eei. evm
eee. evm

wD-o. Gwynedd Aldryd s. 01.10.2014  ▪  om. Pencalow
wD-t. Gwynedd Plentyn Bach s. 01.11.2014  ▪  om. Tuulia T.
wD-t. Gwynedd Morwenna s. 04.01.2015  ▪  om. Tuulia T.
wD-o. Ceiriosen Arwyn s. 01.10.2020  ▪  om. lottis

i. Kasvattajien toiveet, haaveet sekä villeimmät unelmat kiteytyivät Aberdainer Trysorissa. Siitä tuli todella komea ja korrektirakenteinen, selkeästi emäänsä parempi sillä saralla, mutta suorastaan ilmiömäisen hieno käyttö- ja kilpaponi etenkin esteille. Kirsikkana kakun päällä lepäsi hieno luonne sekä ratsastettavuus. Ei ihme, että orin uraan panostettiin ja se kiersi niin monet näyttelyt, kilpailut ja kissanristiäiset kuin oli fiksua ilman, että poni rasittui liiaksi. Ensimmäisen palkinnon kantakirjaori, lähes kaksisataa jälkeläistä jättänyt huippuperiyttäjä, 110-120cm luokkien pitelemätön ruusukehai, joka vähän kuin puolihuolimattomasti keräsi ruusukkeita myös satunnaisista koulu- ja kenttäkilpailuista. Aberdainer Trysor toi kolhonkin tamman jälkeläisiin jaloutta, matalaliikkeisen tamman varsoille ilmavuutta ja jousta askeleisiin, onnettomastakin hyppääjästä vähintään keskiverron esteratsun. Käytännössä ori teki mitä oikean jalostusorin kuuluikin; paransi seuraavaa sukupolvea rakenteen, liikkeiden sekä kapasiteetin osalta. Ainoastaan luonne jäi niin sanotusti villiksi kortiksi, sitä Aberdainer Trysor ei periyttänyt, joten sen jälkeläisissä on kaikkea yhteistyöhaluisesta työmyyrästä laiskamatoon, kuumaan ja kärsimättömään. Ori kärsii vähän samasta viasta kuin isänsä aikanaan; se on todella yleinen nimi sukutauluissa, täysin ymmärrettävistä syistä tietenkin, mutta yleinen yhtä kaikki.
Musta, 147cm korkuinen poni tosiaan oli komea ilmestys. Sen etuset olivat hieman suppuvarpaiset ja kintereissä oli käyryyttä, muutoin jalat olivat priimaa, etenkin terveyden osalta. Ori oli ryhdikäs, leimoiltaan likipitäen virheetön - etenkin rotuleimaa kehuttiin. Pää oli ilmeikäs, korvat hieman pitkät ja persoonallisen hupsut, niska pitkä, kaula kaikin puolin mallikas. Runko lihaksikas ja syvä, takaosa erinomainen, lavat hyväasentoiset ja reidet vahvat. Liikkeissä oli samaan aikaan voimaa ja sulavuutta, askel oli pitkä, ilmava ja matkaavoittava, etenkin laukka teki vaikutuksen vähän joka lajin ihmisiin. Kokoaminen tuntui olevan helppoa, lisäykset näyttävät ilman liioittelun tuntua. Mutta ne hypyt, selkeä lahjakkuus esteradoille, niistä Aberdainer Trysor tunnettiin. Ori rakasti hyppäämistä, sillä oli esteälyä, ja jos lähestyminen tai ponnistus joskus menivätkin puihin ori korjasi hyvin tai taisteli silkalla sisulla kunnialla esteen toiselle puolelle tehden yllättävän hyviä suorituksia, vaikka loppuradan rytmi olisikin hukassa. Tätä tosin tapahtui hyvin harvoi, Aberdainer Trysor liikkui esteeltä toiselle sellaisessa harmoniassa kuin olisi syntynyt hyppäämään. Olihan poni rohkea, sitkeä ja yhteistyöhaluinen, selkeä suorittajaluonne joka nautti työstä enemmän kuin laidunlevosta, mutta silti. Herkkäkin ori oli, ainoastaan hyvällä tavalla, ilman suurempaa terävyyttä tai luonteen jyrkkyyttä. Haliponi Aberdainer Trysor ei ollut, eikä se erityisemmin pitänyt lapsista tai aloittelijoista selässään, vaikka kuuliaisesti kiersikin kehää talutusponina omistajiensa lasten ratsuna.
Uransa aikana Aberdainer Trysor voitti tasollaan kaiken mahdollisen, nappasi näyttelyiden BIS-sijan poikineen, kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja nähtiin monien tapahtumien rotu- ja lajiesittelyissä edustamassa. 29-vuotiaana lopetettu ori tiinehdytti hyvin hankalatkin tammat, mikä yhdistettynä kaikkeen muuhun mahtavaan toi Aberdainer Trysorille lisämainetta tammanomistajien silmissä. Nykyään oria arvostetaan erityisesti emänisänä; vaikka sen pojatkin ovat hienoja, etenkin luonneperiyttäjäorien kanssa Aberdainer Trysorin tyttäret ovat tehneet mielettömän upeita kilpa- ja jalostusponeja.

ii. Aberdainer Hefaidd Hen, ensimmäisen palkinnon kantakirjaori, 150 senttimetriä tummanpunaruunikkoa eleganssia. Nykyään orin suurin vika on sen yleisyys D-welshien sukutauluissa; ori oli itse erinomainen kilpaponi, moninkertainen näyttelyvoittaja ja tavattoman suosittu jalostusori, jonka periyttäjän kyvyt siirtyivät seuraavillekin polville. Ei ihme, että aikanaan orin pojat saivat myös korkeita tammamääriä ja sen tyttäret varsoivat järjestään useamman kerran, mikä dominoefektimäisesti aiheutti Aberdainer Hefaidd Henin nimen yleistymisen. Orista jäi huimat 313 varsaa, valtaosa D-welshejä mutta myös erilaisia risteytyksiä sekä part bredejä. Hieno luonne, yleensä kertovertoa paremmat liikkeet, hyppytekniikka, rakenne ja kapasiteetti - tämä ori paransi käytännössä heikoimmankin tamman jälkeläisten laatua.
Sitä laatua löytyi ponista itsekseen ammennettavaksi muille asti. Näyttäväliikkeinen (pitkä, aktiivinen elastinen käynti, tahdikas tarmokas ravi upealla venyvyydellä, pyörivä ilmava laukka, kaikissa askellajeissa hienosäätövaraa vaikka kuinka paljon), itsensä kauniissa ryhdissä ja tasapainossa kantanut ori pärjäsi hienosti helppo A -kouluradoilla, ja siitä ounasteltiin uutta nimeä vaativan puolelle. Omistaja kuitenkin loukkaantui, Aberdainer Hefaidd Hen starttasi lainakuskin kanssa myös esteitä jääden sille tielleen. Lopulta ruunikosta tuli tuttu nimi 120cm luokkien tuloslistan kärjessä. Nopea, ketterä, rohkea poni hyppäsi aivan yhtä upeasti kuin liikkuikin, se käytti kaulaansa, selkäänsä, koko vartaloaan erinomaisesti, nosti jalkansa nopeasti ja siististi ylös, oli rohkeutensa ohella sopivan varovainen ja harkitseva. Vaikka Aberdainer Hefaidd Hen osasikin valita ponnistuspaikat sekä korjata virheitä, niin omiaan kuin ratsastajansa, se ymmärsi myös kieltää - eikä tosiaan tehnyt ilmaista työtä, ratsastaja joutui matkustamisen sijaan osallistumaan aktiivisesti. Aberdainer Hefaidd Hen teki mielellään töitä ja yhteistä suoritusta, kunhan ratsastajakin teki osansa. Ori oli pehmeä, tasainen ja kuuliainen avuille, pelkästään hyvällä tavalla herkkä ja juuri sopivan kova pärjätäkseen kilpaympäristössä. Se ei stressannut sen suuremmin matkustamista, hevospaljoutta kuin vapaapäiviäänkään, vaan sopeutui aika lailla kaikkeen pitäen päänsä kylmänä ja itsensä tyytyväisenä.
Kaiken jo kerrotun hyvän ja kauniin lisäksi Aberdainer Hefaidd Hen ihastutti rakenteellaan. Niin tyypeiltään kuin leimoiltaan erinomainen, ryhdikäs ja ilmeikäs, sopusuhtainen ja lihaksikas hyvin kiinnittyneestä kaarevasta kaulasta yhtä lailla hyväasentoiseen lapaan ja vahvaan takaosaan. Runko oli syvä ja sopusuhtainen, satulansija hyvä, jalat hyväluiset ja -asentoiset etujalkojen lievää suppuvarpaisuutta lukuun ottamatta. 28-vuotiaaksi elänyt Aberdainer Hefaidd Hen jätti todella suuren, merkittävän jäljen erityisesti D-welsheihin!

ie. Monet sporttisemmatkin lajitoverinsa rata- ja maastoesteillä voittanut Llwybyr Caith Llances (musta, 148cm) hyppäsi jokseenkin omintakeisella tekniikalla eikä loistanut liikkeillään. Tamma ratsastajineen kuitenkin pelasi loistavasti yhteen, Llwybyr Caith Llancesin luonne, ratsastettavuus sekä esterakkaus olivat omaa luokkaansa, joten hieman tuhkimotarinamaisesti ratsukosta tuli vakionäky 110-120cm esteratojen palkintojenjaossa. Helppo/CIC1-kenttäluokissa menestys oli epätasaisempaa koulukokeen matalien prosenttien nakertaessa tamman kokonaistulosta. Hypätessä tamma heitti etusiaan sivulle takasten tehdessä mitä ihmeellisimpiä liikeratoja, mutta niin vain poni pysyi kunnossa saamatta sen enempää jumeja tai muita rasitusvammoja kuin paremmalla tekniikalla hyppäävät hevoset ja ponit. Llwybyr Caith Llancesin kyky korjata virhearvioita ja pelastaa huonot lähestymiset oli ilmiömäinen, ja moni ammattilainenkin totesi tuossa olevan ratsun, joka tiesi mitä teki eikä koskaan ota puomia, vaikka lähellä olisi. Hyvin harvoin tamma edes kosketti puomeja, saati pudotti.
Llwybyr Caith Llances ei ollut mikään näyttelykehien kuningatar. Se oli kyllä ryhdikäs, pää oli ilmeikäs, rungossa oli hyvä syvyys ja etenkin takaosa oli lihaksikas ja hyvin kulmautunut, mutta vikalistaakin löytyi paksusta kaulasta hentoiluisiin jalkoihin ja painuneisiin polviin. Lapa oli pysty, selkä aavistuksen vento, etuset suppuvarpaiset.. Liikkeet olivat etenkin käynnissä ahtaat, laukassa löytyi jo enemmän väljyyttä, ilmavuutta ja askelpituutta, mutta käynti ja ravi jäivät rehellisen vaatimattomiksi mikä tietysti näkyi myös kouluprosenteissa. Jos ravi ei veny niin se ei veny, eikä pelkästä yrityksestä juuri palkita. Sitä tamma kyllä teki - yritti. Niin rehellistä, yritteliästä, itsestään ratsastajan vuoksi kaiken antavaa sisukasta tiimipelaajataistelijaa kuin Llwybyr Caith Llances oli harvoin näkee! Rohkeakin se oli, käsiteltäessä tyyni ja kuuliainen, sileällä ja maastoillessa joka mamman ja mummon luottohevonen, hypätessä kuitenkin vähän vireämpi.
Pitkälti mahtavan kilpauransa vuoksi tamma kantakirjattiin (kolmas palkinto), ja kilparatojen jäätyä taakse Llwybyr Caith Llances sai kasvattaa neljä omaa varsaa. Tämän lisäksi tamma kunnostautui varaemänä kahdelle orpovarsalle. Omistajat valitsivat tammalleen jo vanhempia, jälkeläisnäyttöjä jättäneitä oreja, toiveenaan saada vähän varmemmin emää parempirakenteisia, kuitenkin yhtä hyvin suorittavia poneja. Llwybyr Caith Llancesin varsat ovatkin kaikki melkoisia hyppääjiä, kaksi on kaikin puolin laadukkaita ja kaksi vähän keskinkertaisempia rakenteensa ja liikkeidensä puolesta. Tamma jätti varsoilleen sisua, rohkeutta sekä varsin ymmärtäväisen mielenlaadun; sen varsat harvemmin tulistuvat mistään, ja niiden kanssa työskentelystä ovat nauttineet niin harrastelijat kuin ammattilaiset. Llwybyr Caith Llances kuoli vasta 32-vuotiaana.

e. Joskus laiskuus ja mukavuudenhalu kääntyvät laiskuuden puolelle, ja juuri näin kävi Pontwydd Morning Maylle. 146cm korkea, punarautias tamma ei ollut ikinä minällänsäkään mistään, se säilytti mielenrauhansa missä tahansa eikä omistajansa mukaan olisi jaksanut panikoida, vaikka salama olisi iskenyt laitumelle tai puu kaatunut aidan päälle. Jutuista tietysti löytyy värikynää, joskin myös totuuden siemen; Pontwydd Morning Mayn rautahermoja tai sisäistä rauhaa järkytti hyvin harva asia. Toisaalta hyvin harva asia sai aikaiseksi järin suurta innostusta, ja mikäli tamma olisi saanut itse päättää se olisi elänyt elämänsä rakastettuna, lellittynä pullaponina, jonka liikunta olisi ollut maastohölkkää jatkuvilla eväspausseilla. Tammalta ei kuitenkaan kysytty, vaan sen mukavuudenhalun alta kaivettiin kaikki luontainen liike ja hyppykyky kilpailukäyttöön. Raudikon tuloslista on varsinainen karuselli voitoista pahnan pohjimmaiseksi, sillä vaikka Pontwydd Morning May kiltti olikin sen laiskuus söi kaikki miellyttämisenhalun rippeetkin. Joinain päivinä poni ennemmin jäi syömään maastoesteradan puita ja pensaita hyppäämisen sijaan, seuraavissa kisoissa sisuuntunut ratsastaja taas sai ratsunsa tanssahtelemaan ennätykselliset kouluprosentit. Pontwydd Morning Maylla kilpailtiin koulua, esteitä sekä kenttää varsin laajalla tasoskaalalla (helppo B - vaativa B, 80-120cm, CIC1-2), sillä omistajaperheessä oli neljä sopivaa ratsastajaa joista jokainen vuorollaan koetti vähän joka lajia oman kiinnostuksensa mukaan.
Pontwydd Morning May oli kiistatta kaunis tamma, kaunis- ja ilmeikäspäinen, suurilinjainen, yksinkertaisen tyylikäs. Sen takajalat olivat kyllä suppuvarpaiset ja kintereet käyrähköt, mutta siihen viat melko lailla jäivätkin. Kaula oli pitkä ja hyvänmuotoinen, runko syvä, lihaksikas ja kaiken kaikkiaan sopusuhtainen. Liikkeissä näkyi pientä ahtautta takana, muutoin tamma keräsi liikkeistäänkin pelkkää kiitosta. No, eteenpäinpyrkimystä toivottiin aina enemmän. Askeleet olivat kuitenkin pitkät ja säädeltävissä, niissä oli elastisuutta ja hyvä tahti, laukka pyöri kauniisti. Hypyissä tamma käytti hienosti koko kroppaansa, vaikka selkeästi tekikin hypyt itselleen mahdollisimman helpoksi; joskus turhan korkea jalkojenroikotteluhyppy, joskus rimaa hipoen jalat tiukasti ylös nostettuina, aivan esteestä, lähestymisestä ja hypyn hyötysuhteesta riippuen. Tästäkin pääteltiin raudikon olevan paitsi mukavuudenhaluinen, myös älykäs. Merkittävää kuitenkin oli, ettei se koskaan kieltänyt, ellei lähestyminen ollut sysihuono.
Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu Pontwydd Morning May tunnetaan näyttelyvoittajien emänä; kaikki sen viisi varsaa on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, minkä lisäksi jälkikasvu on tuttu näky BIS-kehissä. Keskivertoa paremman rakenteen lisäksi raudikon perikunta sai etenkin hyppylahjoja, joskin myös vähän vetelän, laiskan luonteen, joka on hieman vesittänyt niiden kilpauraa. Pontwydd Morning May lopetettiin sen ollessa 22-vuotias aggressiivisen ähkyn seurauksena.

ei. 150-senttinen, punaruunikko Morthwyl Teryrnon oli aikanaan muotiori, niin sanottu varma valinta; sen katsottiin sopivan vähän kaiken sorttisille poni- ja hevostammoille, sillä oli hyvä rakenne, liikkeet sekä hyppytyyli, kapasiteettia ja kilpatuloksia, hieno luonne ja ratsastettavuus.. Sekä markkinoinnin sekä PR-toiminnan päälle ymmärtävät omistajat. Ruunikolla on muhkeat 212 jälkeläistä, pääasiassa welshejä, mutta myös muun rotuisia ynnä rotupapereita vaille jääneitä risteytyksiä. Markkinoinnissa oli tietysti käytetty superlatiiveja toisensa perään, mutta Morthwyl Teryrnon tosiaan oli periyttäjäori. Sen jälkeläiset ovat hyviä ratsuja, selväpäisiä ja hyvähermoisia, liikkeiltään, hyppytyyliltään sekä kapasiteetiltaan yleensä niin sanottuun parempaan harrastamiseen sopivia ja kilparatsastajissakin kiinnostusta herättäviä.
Kilpauransa aikana Morthwyl Teryrnon starttasi monipuolisesti koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa (helppo A, 120cm, CIC-1-2), joissakin ponien showluokissa sekä käväisi silloin tällöin keräämässä jos ei nyt BIS-sijaa, ainakin hyvin korkean luokkasijoituksen. Ori menestyi ratsastuskilpailuissakin hyvin olematta kuitenkaan aikansa tai edes rotunsa (tai sektionsa) menestynein yksilö. Morthwyl Teryrnonin takana oli kuitenkin ehdottoman loistava markkinointitiimi, ja toki orin pitkä, ehyt kilpaura ruusukkeineen oli sitä luokkaa kuin etenkin nykypäivänä jalostusoreilta odotetaankin. Ja olihan ponissa laatua niin liikkeissä kuin hypyissä! Tarmokas, pitkä käynti, elastinen hyvämekaniikkainen ravi, hieno laukka, ainoana ongelmana etenkin käynnissä takasten liikeratojen ahtaus. Nopea, terävä ponnistus, pyöreä tasapainoinen hyppy ja hyvä jalkatekniikka, kyky tasapainottaa sekä korjata virheitä. Morthwyl Teryrnon ei hätäillyt tai hötkyillyt tiukoissakaan paikoissa, vaikka nopeisiin ratkaisuihin kykenikin. Tyynen rauhallinen ruunikko oli kevyt, pehmeä ratsastaa ja käsiteltäessä likimain ruunamaisen lupsakka seuramies, joka ei kokenut tarvetta oriutensa alleviivaamiselle edes isoimpien kisojen vilinässä.
Morthwyl Teryrnon kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla runsain kehuin niin rakenteen, liikkeiden kuin luonteenkin osalta. Jalkojen suurin vika oli takajalkojen lievä suppuvarpaisuus, kaula oli vähän leveä, mutta hyvän mittainen ja hyvin kiinnittynyt. Suurilinjainen ja ryhdikäs, näyttävä, hyvärunkoinen ja -lapainen poni, joskin selkä oli vähän painunut. Näistä lähtökohdista oli tietysti helppo markkinoida jalostusoria! Kaiken päälle ori oli terve kuin pukki, pitkäikäinen vielä; Morthwyl Teryrnon kuoli vasta 33-vuotiaana ollen ikäisekseen hämmästyttävän hyväkuntoinen.

ee. Pontwydd First Lady (tummanpunarautias, 144cm) olisi voinut olla upea näyttely-, show- ja kilpaponi. Näyttävä poni niin liikkeiltään kuin rakenteeltaan, taitava ratsu ja hyvä ajoponi, kapasiteettia niin koulu- kuin esteradoille. Kompastuskiveksi koitui raudikon luonne, sen rutiinirakkaus, muutoksista ja matkustamisesta ahdistuminen, läheisriippuvuus, alati huolestunut ja helposti pelästynyt alavire värittämässä jokaista päivää. Kotonakin Pontwydd First Lady säpsyi ja säikkyi, se piti rauhoittaa raspauksiin ja kengitykset järkyttivät poniparan mieltä kerta toisensa jälkeen. Kavereiden kadotessa hetkeksikään näkyvistä tamma alkoi huudella ahdistuneena perään, ja tarhassa sekä laitumella se olikin käytännössä kylki kyljessä bestiksensä kanssa. Tietysti Pontwydd First Ladyn luonteessa oli hyvätkin puolesta. Se oli hyvin lempeä, yritteliäs poni, joka pyrki kaikesta huolimatta tekemään aina parhaansa. Esteiden kanssa uusiin johteisiin ja jännittävän värisiin puomeihin tutustuminen otti aikansa, mutta päästyään ensijärkytyksestään lopulta yli Pontwydd First Lady hyppäsi varmasti ja yllättävänkin rohkeasti - joskin välillä melkoisella varmisteluilmavaralla siltä varalta, että puomi koettaisikin lähteä kysymättä tamman matkaan. Kuten todettua, Pontwydd First Lady oli hyvin näyttävä poni, jota edes hermostunut käytös ei juuri himmentänyt. Upea ryhti, erinomaiset leimat, hyväasentoiset ja -luiset, kuivat jalat, kaunispiirteinen pää, pitkä hyvänmuotoinen kaula, syvä sopusuhtainen lihaksikas runko. Pitkä, aktiivinen ja matkaavoittava käynti, tahdikas ja elastinen ravi sekä pyöreä, tasapainoinen laukka. Upeat lisäykset sekä hyvä kokoamiskyky, nopea ja varovainen hyppääjä, erinomainen selän ja kaulan käyttö. Tammassa oli tosiaan, mitä kehua! Virallisia kilpailutuloksia raudikolle ei kertynyt, kotona sillä kuitenkin treenattiin vaativa B:tä sekä metrin rataesteitä. Ajaminen oli lähinnä vaihtelua arkeen.
Vähemmän ideaalista luonteestaan huolimatta Pontwydd First Lady kantakirjattiin toisella palkinnolla erinomaisin rakennepistein. Arvostelussa mainitaan hermostuneisuus ja jännittyneisyys, mikä myös söi tamman liikepisteitä. Kantakirjausta seurasi jalostuskäyttö; omistaja toivoi vakaaluonteisten, hyvähermoisten orien paikkaavan Pontwydd First Ladyn luonteen puutteita. Ensimmäisten jälkeläisten paljastuttua avoimiksi ja rauhalliseksi Pontwydd First Lady jäi täysipäiväiseksi siitostammaksi, ja se saikin 12 jälkeläistä. Pontwydd First Lady periytti poikkeuksetta upeaa rakennetta sekä yleensä hyvää liikemekaniikkaa ja hyppytekniikkaa. Sen varsat ovat avoimempia ja sopeutuvaisempia kuin emänsä, mutta osan rauhallisuus lipsahtaa jo laiskuuden puolelle. Tamma eli 28-vuotiaaksi.

Sukuselvitys @ Lissu T.

KILPAILUKALENTERI

28.09.2014 NJ Lai'e Welsh,Welsh D-tammat, irtoSERT pt: Vibaja
16.07.2015 NJ Mewian Welsh lk 08: Welsh D -tammat irtoSERT
25.04.2016 NJ Yentel Ponies lk 04: Welsh-t (kaikki sektiot) BIS3,MVA-SERT
09.05.2016 NJ Adina lk 04: Welsh D tammat BIS2,MVA-SERT

OMINAISUUSPISTEET

nopeus: 585.29
kestävyys: 585.29
hyppykapasiteetti: 745.1
rohkeus: 745.1
Kenttäratsastuksessa vaikeustasolla 6!

ERJ

01 28.09.2014 Moondance lk 04: 120cm Kutsu 01/33
02 27.11.2014 Marike lk 06: 120cm Kutsu 06/44
03 23.12.2014 Jefton Ponies lk 06: 120cm Kutsu 04/36
04 24.12.2014 Jefton Ponies lk 06: 120cm Kutsu 02/36
05 30.06.2016 ERJ Cup Kuuralehdon Hevostila lk 10: 120cm Kutsu 04/220
06 21.07.2016 Stall Silverlycka lk 04: 120cm Kutsu 01/15
07 22.07.2016 Stall Silverlycka lk 04: 120cm Kutsu 02/15
08 12.08.2016 Huvitutti lk 08: 120cm Kutsu 07/50
09 23.08.2016 Huvitutti lk 08: 120cm Kutsu 01/50
10 09.01.2017 Romilly lk 06: 120cm Kutsu 08/69
11 08.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre lk 02: 120cm Kutsu 02/40
12 10.03.2017 Cranleigh Equestrian Centre lk 02: 120cm Kutsu 04/40
13 26.05.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset lk 03: 120cm Kutsu 03/30
14 28.05.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset lk 03: 120cm Kutsu 02/30
15 29.05.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset lk 03: 120cm Kutsu 03/30
16 31.05.2017 ERJ Cup Ventos lk 10: 120cm Kutsu 07/98
17 23.11.2017 Ricotan Suomenhevoset lk 05: 120cm Kutsu 02/21
18 11.12.2017 Kilpailukeskus Litt lk 07: 120cm Kutsu 01/27
19 14.12.2017 Kilpailukeskus Litt lk 07: 120cm Kutsu 03/27
20 09.01.2018 Mörkövaara lk 09: 120cm Kutsu 02/62
21 08.02.2018 Kilpakeskus Chermia lk 04: 120cm Kutsu 03/30
22 11.02.2018 Kilpakeskus Chermia lk 04: 120cm Kutsu 04/30
23 15.02.2018 Kilpakeskus Chermia lk 04: 120cm Kutsu 02/30
24 18.02.2018 Kilpakeskus Chermia lk 04: 120cm Kutsu 01/30
25 30.06.2018 ERJ Cup Kuuralehto lk 10: 120cm Kutsu 04/72
26 22.08.2018 Juksula lk 03: 120cm Kutsu 01/55
27 31.08.2018 ERJ Cup Hukkapuro lk 10: 120cm Kutsu 07/84
28 18.10.2018 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 05/30
29 20.10.2018 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 01/30
30 27.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus lk 07: 120cm 03/30
31 28.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus lk 07: 120cm 04/30
32 04.02.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus lk 07: 120cm 04/30
33 15.02.2019 Tiiron ratsutalli lk 07: 120cm 03/40
34 30.04.2019 ERJ Cup Teilikorpi lk 10: 120cm 02/88
35 18.06.2020 Farbranch Irish Draughts lk 02: 120cm 04/50
36 21.01.2021 Holmberg lk 09: 120cm 03/20
37 23.01.2021 Yemene lk 01: 120cm 05/30
38 31.01.2021 ERJ Cup Haltiasalo lk 10: 120cm 04/61
39 11.02.2021 Holmberg lk 03: 120cm 03/30
40 14.02.2021 Holmberg lk 03: 120cm 05/30
41 01.03.2021 Yemene lk 01: 120cm 02/31
42 30.03.2021 ERJ Cup KK Bailador lk 10: 120cm 02/39

KRJ

01 03.04.2016 Haavelaakso lk 01: Helppo A Kutsu 01/60
02 03.04.2016 Heljävirta lk 06: Helppo A Kutsu 04/40
03 16.04.2016 Huvitutti lk 04: Helppo A Kutsu 05/30
04 18.04.2016 Heljävirta lk 06: Helppo A Kutsu 04/40
05 15.05.2016 Hengenvaara lk 02: Helppo A Kutsu 09/100
06 19.05.2016 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 01/100
07 30.05.2016 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 06/100
08 26.07.2016 Contigit lk 04: Helppo A Kutsu 04/71
09 09.08.2016 Kuuralehdon Hevostila lk 04: Helppo A Kutsu 04/30
10 15.08.2016 Harmonia lk 03: Helppo A Kutsu 02/40
11 15.08.2016 Wayward Dressage lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
12 18.08.2016 Huvitutti lk 04: Helppo A Kutsu 07/50
13 18.08.2016 Wayward Dressage lk 04: Helppo A Kutsu 05/40
14 19.08.2016 Wayward Dressage lk 04: Helppo A Kutsu 01/40
15 24.08.2016 Heljävirta lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
16 24.08.2016 Huvitutti lk 04: Helppo A Kutsu 07/50
17 27.08.2016 Heljävirta lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
18 27.08.2016 Kuuralehdon Hevostila lk 04: Helppo A Kutsu 04/40
19 29.08.2016 Huvitutti lk 04: Helppo A Kutsu 05/50
20 30.08.2016 Huvitutti lk 04: Helppo A Kutsu 06/50
21 05.08.2018 KK Bailador lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
22 07.08.2018 KK Bailador lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
23 07.02.2019 Team J&K lk 04: Helppo A 02/40
24 09.02.2019 Team J&K lk 04: Helppo A 05/40
25 24.04.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 06/52
26 26.04.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 05/52
27 15.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 01/31
28 17.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 01/31
29 18.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 04/31
30 24.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 05/31
31 26.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 02/31
32 29.06.2019 Pikkupelto lk 02: Helppo A 04/31
33 06.01.2021 Liljegård lk 02: Helppo A 03/40
34 09.01.2021 Liljegård lk 02: Helppo A 06/40
35 03.02.2021 Yemene lk 03: Helppo A 06/40
36 11.03.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 02/60
37 14.03.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 04/60
38 16.03.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 01/60
39 23.03.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 04/60
40 11.04.2021 Hiivurin Suomenhevoset lk 01: Helppo A 06/60
41 12.04.2021 Hiivurin Suomenhevoset lk 01: Helppo A 02/60
42 21.04.2021 Hiivurin Suomenhevoset lk 01: Helppo A 06/60
43 24.04.2021 Hiivurin Suomenhevoset lk 01: Helppo A 02/60
44 29.04.2021 Hiivurin Suomenhevoset lk 01: Helppo A 03/60
45 06.01.2022 Moana Part Breds lk 05: Helppo A 06/40

Päiväkirja

Kouluvalmennus 1. tammikuuta 2017

Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Kouluvalmennus 1. tammikuuta 2017

Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Kouluvalmennus 1. tammikuuta 2017

Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Tirion Welsh Ponies
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.01.2022
Näyttelytuloksia vuosilta 2018-2021 päivitelty ponien sivuille. Talliin saapunut kaksi uutta welsh cobia Alpo ja Penni.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable