Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Veoletta LAC "Veo"

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 27.06.2010 (16v) Ranskassa
Musta, 100cm

Rekisterinumero VH12-017-0543
Yleispainoitteinen: Helppo C, 60cm, Noviisi
Kasvattanut L'amour aux Chevaux
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

Veoletta LAC tuli meille Alegresta yhdessä viiden muun hevosen kanssa vieraillessani Alegressa elokuussa 2015 pitkän tauon jälkeen. Kierreltyäni ympäri tallia satuin törmäämään ruunikkoon shetlanninponi tammaan, joka laidunsi kaikessa rauhassa yksin tarhassaan. Tarkkailtuani tammaa etäämmältä vähän aikaa menin lähemmäksi katsastaakseni tamman paremmin. Tarhan portille tullessani Veoletta nosti päätään ja tallusteli luokseni. Luokseni päästyään tamma alkoi oitis tutkia taskujani, josko sieltä löytyisi jotain naposteltavaa. Nauraen pahoittelin tammalle, ettei minulla nyt ollut mitään mukanani. Tarkasteltuani tammaa näin lähempää totesin, ettei sillä ollut lainkaan pöllömpi rakenne ja lähdin etsimään tallin omistajattaria käsiini, jotka löysinkin sopivasti Alegren toimistosta. Kysäisin heiltä kukakohan tallin viereisessä tarhassa oleva shetlanninponi tamma mahtoi olla ja lumienkuli riensi oitis selittämään kyseessä olevan vanhahkosta suvusta tulevan tamman nimeltä Veoletta LAC. Tutkailtuani hetken tamman sukupuuta päädyinkin tekemään siitä tarjouksen, jonka Alegren väki hyväksyi mielihyvin.

Veo on luonteeltaan vähän tammamaisen hankala, mutta määrätietoisella ja johdonmukaisella käsittelyllä ei tamma rupea turhia temppuilemaan. Vähäänkään arempia ihmisiä tamma pompottelee mielensä mukaan, sillä se kyllä tietää kuinka aremmat ihmiset saa ajettua ulos karsinasta. Veo ei kuitenkaan pahemmin temppuile, mikäli sille tehdään heti selväksi kuka määrää. Näin ollen tamma ei olekaan mikään pikkulasten hoidettava, vaikka näyttääkin tavattoman suloiselta pörröisessä talvikarvassaan. Harjattaessa Veo on tavattoman herkkä kutiamaan etenkin vatsan alta, joten sitä saa harjata ihan reippain ottein pelkäämättä, että tamma vetäisi hernettä nenään. Liian hellistä otteista alkaa tmma viuhtoa vihaisesti häntäänsä ja saattaa jopa potkaista karsinansa seinää vihaisesti erityisen huonolla tuulella ollessaan. Valjaat tamma antaa laittaa ongelmitta eikä temppuile, vaikka saattaakin vähän näytellä hampaitaan mikäli remmien väliin jää ihoa. Talutettaessa Veo on yllättävän tottelevainen ja seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä. Muiden hevosten seurasta tamma ei pahemmin välitä, mutta viihtyy aina silloin tällöin muiden tallin shettisten rapsutettavana.

Valjakkoponina Veo on omaa luokkaansa ja nauttii saadessaan vetää kärryjä. Ohjastajansa ohjasapuihin tamma vastaa kuulaisesti eikä oikuttele. Tosin tammalla on inhottava tapa painaa ohjille, joten sen ohjastaminen ei aina ole kaikista mukavimmasta päästä. Tosin ei siinä mitään suurempaa haittaa ole, että Veo pursuaa energiaa, mutta kun sen kanssa pitäisi pystyä työskentelemään myös käynnissä, mistä tamma ei pidä. Se kun haluaisi mennä vain ravia ja laukkaa, joten tamman pidättelemisestä rupeavat kädet särkemään. Toisaalta kun Veon saa keskittymään työntekoon kunnolla unohtaa se ohjille painamisen, joten tamman mieli olisi syytä pitää virkeänä lukuisilla temmon vaihdoksilla ja erilaisilla tehtävillä. Valjakkoajon kouluosuus on Veosta siitä tylsimmästä päästä eikä se oikein jaksaisi keskittyä ympyröiden ja kiemuroiden tekemiseen, joten se olisi syytä saada kuulolle jo lämmittelyjen aikana. Tarkkuuskoe sen sijaan on Veon lempiosuuksia ja se nauttiikin saadessaan hieman älyllistä haastetta porttien kiertelemistä. Maastokoe Veolta sujuu vähän vaihtelevasti, mutta yleensä tamma suoriutuu ihan hyvin sijoittuen hieman luokan keskipaikkaa korkeammalle.

Sukutaulu

i. Tigon FKVIR MVA Ch ii. Telpërien DeiVIR MVA Ch,KTK I,YLA III iii. Ingor of YavetilVIR MVA Ch,KTK II,YLA II
iie. Sift's Julie
ie. Caelan VILVIR MVA Ch, KTK II,KRJ I,YLA II,SHLA I iei. CharlélieVIR MVA Ch,KTK II
iee. ChardanaeVIR MVA Ch, KTK III,ERJ II,KRJ II,YLA II
e. Frein VivikaVIR MVA Ch,KTK III,YLA II,SHLA III ei. Huvin Tantal eii. Instant Karma
eie. Florencia IV
ee. Caldwell Ginger eei. It Ain't FunKTK II, VVJ I,YLA III
eee. Skohends PandoraVVJ II

she-o. Ramzey v.d. Gateaway s. 10.02.2016  ▪  om. Sonja P.
she-t. Ceiriosen Villetta Rose s. 30.08.2018  ▪  om. Tuulia T.

KILPAILUKALENTERI

OMINAISUUSPISTEET

Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!
Esteratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

VVJ

01 02.09.2018 Myyränkolo lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/50
02 07.09.2018 Myyränkolo lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/50
03 08.09.2018 Brunnby lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 06/40
04 12.09.2018 Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
05 17.09.2018 Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
06 24.09.2018 Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
07 05.10.2018 Ristikallio lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille 01/50
08 07.10.2018 Ristikallio lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille 05/50
09 20.04.2019 SHLA Cup Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe 06/60
10 24.04.2019 Gestüt Helmwald lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille 04/30
11 25.04.2019 Gestüt Helmwald lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille 03/30
12 29.04.2019 Gestüt Helmwald lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille 04/30
13 21.12.2020 Aittotaipaleen Tila lk 02: Noviisi yhdistetty parivaljakko 03/39
14 20.01.2021 Pyökkipolku lk 04: Noviisi tarkkuuskoe yksilövaljakoille 01/40
15 21.01.2021 Pyökkipolku lk 04: Noviisi tarkkuuskoe yksilövaljakoille 02/40
16 11.02.2021 Holmberg lk 01: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille 04/40

Päiväkirja

Valjakkovalmennus 28. tammikuuta 2019 (valmentaja: Jannica)

Veo tuntui alkuverryttelyssä tyytyväiseltä päästessään pitkästä aikaa hommiin ja varmasti myöskin omistajalle teki hyvää päästä treenaamaan välillä valvovan silmän alle.. Tänään oli sovittu valmennuksen teemaksi saada hieman vinkkejä ja kädestäpitäen ohjausta Tuulian toiveesta tamman kädelle painamiseen, josta oli viime aikoina tullut jo sen verran iso ongelma, että se oli alkanut vaikuttamaan sekä ajettavuuteen kotona muiden toimesta, että kilpailutilanteissa suorituksiin ja pisteisiin, sitä kautta sijoitusstatistiikkaan. Alkuverkassa Veo tuntui olevan menopäällä, mutta kuitenkin ravissa kuunteli suhteellisen maltillisesti apuja ja toimi vasta sitten niiden mukaan. Ravityöskentely sujui, emmekä halunneet tammaa innostaa vielä tässä vaiheessa liiaksi laukkatyöskentelyllä, joten sait siirtää käyntiin ja aloittelimme ennen välikäyntejä yksinkertaisilla harjoituksilla käynnissä pääasiassa. Ihan ei kaikkia tehtäviä olisi pikkuinen tamma malttanut loppuun asti saattaa, joten kuski olisi saanut pitää enemmän huolta siitä, että tehtävät viedään loppuun asti ja rohkeammin vaatia tammalta, kun se kuitenkin oli osaava poni sille päälle sattuessaan..

Välikäynnin jälkeen pitkällä ohjalla mentynä sait ottaa sitten laukkaa, ensin ihan vain maneesinuraa pitkin ja tarkkailin tamman askelta, sillä oli hyvä työntö takaa ja askel suhteellisen pitkäkin shetlanninponiksi. Veo kääntyi ja asettui vauhtiinsa nähden oikein hienosti, joten saitte tamman kanssa tulla lähiopetukseen keskiympyrälle jatkamaan laukassa. Vaihdoimme viiden minuutin kuluttua suuntaa ja sait vielä toiseen suuntaan ympyräleikkaan jälkeen mennä ihan vain peruslaukkaa ympyräuraa myötäillen. Veo alkoi rentoutumaan, kun oli pahimmat energiat purettu ja sait itsekin vähän jo höllätä ohjasta, muista pitää kuitenkin ulko-ohja hyvin tuntumalla, sisäohjasta saa sitten tarpeen mukaan löysätä vähän ohjaa, jos näyttää siltä, että tamma hakee rennompaa olemusta. Loppuraveiassa se kulkikin kaula kauniisti kaarella ja venytteli kaulaa ja selkää mielellään saadessaan vähän sisäohjasta tilaa.

Päiväkirjamerkintä 7. helmikuuta 2019 (valmentaja: Jannica)

Veossa riitti vauhtia alusta asti, joten päätin kanavoida tamman energiaa tänään esteharjoitteluun. Aloittelimme kuitenkin sileänharjoituksilla, jotta pääsisin ensin hieman tutustumaan tammaan ja se minuun. Veo sai tehdä voltteja ja ympyröitä, joilla se asettui oikein kivasti ja työskenteli hyvin siihen nähden, että temppuilista oli hieman varoiteltu sekä ratsain että hoitaessa. Tänään sillä oli ilmeisimmin kuitenkin hyvä päivä, koska se toimi alusta asti oikein kivasti, tai sitten se vain oli tajunnut, että nyt oli niin napakka täti kyydissä, ettei auttanut kuin kuunnella.. Veon kanssa siirryttiin seuraavaksi tekemään ravitehtäviä puomeilla ja kavaleteilla, alkuun kolmikaarisella, niin että jokaisella kaarella oli puomi ja sitten keskimmäisellä kaarella tein vielä lisäksi molempiin suuntiin pienet voltit puomin ylitse. Veon mielestä oli kai kivaa mennä puomeja, ainakin se tuntui vähän innostuvan joka kerta kun niitä ylitettiin. Ahkerat tallitytöt olivat saapuneet maneesiin, taisi olla koulupäivä lopuillaan. Otin tamman hetkeksi käyntiin tarjoten sille pitkää ohjaa ja kysäisin olisivatko he halunneet koota meille muutaman esteen. Eipä tarvinnut toista kertaa pyytää! Niin innokkasti he siirtyivät radan puolelle ja kokosivat ohjeeni mukaisesti pari estettä kokorataleikkaalle ja kaksi sarjaksi pitkällesivulle. Vaihdoin suuntaa ja kävelin toiseen suuntaan vielä hetken.

Sitten otin ohjia tuntumalle ja lähdin ravailemaan näiden pienempien kokorataleikkaan esteiden ylitse ravissa, ne olivat ihan ristikoita vain ja sopivat mainiosti verryttelyyn. Tulimme nämä pikkuesteet molemmista suunnista, Veo selkeästi piti kyllä hyppäämisestä, parit pukitkin saatiin, kun esteet nousivat. Kovin korkeaksi ei näitä kahta kylläkään nostettu, kun linja osoittautui näinkin pienen ponin kanssa hitusen haasteelliseksi. Loppuun otettiin vielä neljän esteen ratana sarjaa ja kokorataleikkaan pienempiä esteitä. Veo keskittyi tänään hienosti ja nautimme molemmat esteharjoittelusta, vielä kun saatiin innokasta yleisöäkin..

Kouluvalmennus 10. helmikuuta 2019 (valmentaja: Jannica)

Veon kanssa jälleen tiet kohtasivat loppuviikosta, kun minut oli pyydetty pitämään kouluvalmennusta tallityttö Lynnille ja Veolle. Minulla ei ollut ratsastajasta niin paljoa tietoa etukäteen annettu, joten olin ajatellut tälle kerralle aivan perusasioiden kertailua sekä hieman perusteiden katsomista istunnan ja apujenkäytön suhteen. Veo oli hoitaessa taas kuulemma ollut ponimainen itsensä, mutta onneksi mieli muuttui Lynnin hypätessä kyytiin kaarrossa. Autoin häntä kiristämään vyötä ja sitten jatkettiin uralle kävelemään samantien. Sait vielä pitää tässä kohtaa pitkät ohjat ja ottaa jalustimet pois jaloista, ihan jättäen ne pikaisen venyttelyn ajaksi roikkumaan alas. Sait pyöritellä nilkkoja edestakaisin ympyrän muodossa ja sitten laittaa jalustimet oikealle kohdalleen. Ruvettiin tekemään istunnalla painoa hyväksi käyttäen ympyröitä alkuun. Kun ne alkoivat sujua sait vaihtaa suuntaa radan poikki ja tehdä toiseen suuntaan pysähdyksiä sekä voltteja, herkkä tamma kuunteli hienosti, mutta oli aavistuksen kova kädelle alkuun, koska olisi jo halunnut ravaamaan. Hyvin kuitenkin jaksoit työstää sitä liikuttelemalla sormia ja hakien ulko-ohjan tuelle.

Alkuverryttelyssä Veo oli oikein kuuliainen, mutta hieman oli välillä etenkin kulmissa ja voltissakin sitä mieltä, ettei hänen tarvitse loppuun asti mennä taipumisen suhteen, näki oikein selvästi, että kaikki kyllä tehtiin mitä pyydettiinkin näennäisesti, mutta ei kuitenkaan ihan täydellä teholla. Sait ottaa vielä raviin siirtymisiä sekä ravista laukkaan siirtymisiä ennen kuin alettiin työskentelemään lähiopetuksessa ympyrän kaaria hyväksi käyttäen kahdeksikolla, jonka keskelle roudasin jakkaran portin luota. Kylläpäs maneesissa olikin lämmin, pohdin huomattuani, että Veokin oli jo aivan hiessä. Teimme kuitenkin loppuun vielä hieman ravityöskentelyä kolmikaarisella keskittyen aivan erityisesti ulkoapujen läpiviemiseen ja tamman rehelliseen asettumiseen.

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Talli X Nimi
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.11.2020
Talliin saapuivat Ionicista welsh cob ori Farchog Ion sekä tallin ensimmäinen englantilainen täysiverinen tamma Janeway Ion.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable