virtuaalihevonen - a sim-game horse

Ikihelmi photo helmi_zps3dcb63fc.jpg  photo helmi2_zps95c3425c.jpg
Kuvat © Vibaja. Kuvien hevonen ei liity mitenkään sivuilla esitettyihin tietoihin.

Virallinen nimi Ikihelmi "Helmi" Rekisteri nro VH13-018-0211
Syntynyt, ikä 20.09.2011, 15v. Ikääntyminen Oma (4v: 20.12.2011)
Rotu, spk Suomenhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 150cm.
Koulutustaso Ko Helppo A, re 110cm, me 100cm. Painoitus Yleisratsu
Omistaja Sylvester (VRL-00483) Ent. omistaja Toffe, Stecker


YLA2 palkittu 10/2014 (27 (15+12) - 33 (21+12) - 17 - 12 - 5 = 94p)
Kattava sukuselvitys, jota oli mukava lukea.


KRJ-II palkittu 12/2015 (7 + 34 + 17 + 25 + 13,5 = 96,5 p)

SLA-II palkittu 12/2015 (9 + 19 + 18 + 20 + 11 = 77 p)

KERJ-II palkittu 12/2015 (6,5 + 40 + 16,5 + 20 + 15 = 98p)


           


Suunnitelin jo ennen kesää laajentavani suomenhevosten kantaani, etenkin uusista sukulinjoista, mutta en itse kyennyt, tai ehkä jaksanut hakea niitä, joten odotin sopivan myyntihevosen osuvan vain silmiini. Aika kumminkin vierähti odotettua pidemmäksi, mutta tammikuussa 2013 sellainen kumminkin löytyi, vaikkakin painoitukseltaan ei ollut aivan hakemaani. Tammaa kumminkin kehuttiin hyväluonteiseksi ja luotettavaksi ratsuksi maastosta riippumatta ja oivaksi kisakaveriksi, vaikka aloittelevammallekin ratsastajalle. Kuntoutukseni jälkeen olin rapakunnossa ja mietin että opetusmestareita tässä tallissa ei voisi koskaa olla liikaa. Sovittuani tapaamisen ja hienon koeratsastuksen jälkeen sovimme Toffen kanssa ostosta. Tammikuun puolenvälin jälkeen meille siis muutti uusi, tumma ja kaunis neitokainen, joka on ansainnut nimensä sekä lempinimeltään on oikea Helmi!

Reipas ratsu, jonka kanssa tuntuu aina olevan hauskaa tehdä töitä maastosta riippumatta. Ajattelin tamman olevan edes hieman itsepäinen junttura, mutta sainkin yllättyä todenteolla tutustuttuani tammaan. Ihana ja erittäin ihmisrakas neitokainen, joka rakastaa saamaansa huomiota ja kiitosta kaikessa muodossa. Tamma on erittäin perso ruoalle, mutta kelpuuttaa yhtä hyvin rapsutukset ja taputukset. Tamma ottaa huomiota vastaan kaikenkokoisilta, mutta ratsastettavuudeltaan tamma ei kuitenkaan sovellu nuorille aloitteleville ratsastajille. Hieman itsepäisyyttä tammassa on, että kaikkea ei anneta ilmaiseksi. Yhteinensävet on yleensä helppo löytää ja tamma rakastaa miellyttää ratsastajaansa. Parhaimmillaan tamma on esteillä, jossa vauhdin huuma vie molemmat mukanaan. Reipas, mutta silti ohjattavissa oleva tamma yllättää monet epäilijät positiivisella tavalla. Ponnua riittää ja intoa hypätä vaikka millaisesta surman loukusta lävitse. Maastossa tammaa ei siis pidättele mikään ja kaikki esteet mennään ylitse ja parhaimmat ovat ne, joissa hieman rapa lentää.

Tallissa tamma rakastaa huomiota, mutta on erittäin tarkka omasta rauhassaan omassa karsinassaan. Karsinaan ei turhaa mennä ilman asiaa, kuten ruokaa tai aijetta viedä tamma ulos. Tamma hoidetaan aina tallin käytävällä tai pihalla harjauspuomilla sään salliessa. Hoidettaessa Helmi on rauhallinen ja nauttii saamastaan huomiosta, mutta on alati kerjäämässä herkkuja ja nuuhkuttelee hoitajansa taskuja aina, kun tilaisuus on. Nameja ollaan etsimässä myös silloin, kun hoitaja puhdistaa tamman etukavioita. Tamma hamuaa hoitajansa takapuolta, jos on pienikin mahdollisuus ja ainakaan vielä ei ole hampaita käytetty.

           


i. Tummanne

suomenhevonen
tummanruunikko, 158cm.
EVM
ii. Konele
sh, m, 159cm.
evm
iii. Tuhkamaan Tolleri
sh, prt, 162cm. evm
iie. Armas
sh, m, 155cm. evm
ie. Ikikukka Miimis
sh, rn, 157cm.
evm
iei. Hra Oloneuvos
sh, rn, 158cm. evm
iee. Eerika
sh, rt, 153cm. evm
e. Ruohosuon Annikki

suomenhevonen
punarautias, 150cm.
EVM
ei. Ristihaan Akseli
sh, prn, 152cm.
evm
eii. Joiseli
sh, rn, 156cm. evm
eie. Suometar
sh, vprt, 153cm. evm
ee. Siina
sh, prt, 151cm.
evm
eei. Nikolaus
sh, rt, 156cm. evm
eee. Serja-Sesilia
sh, vprt, 154cm. evm


i. Tummanne on tummanruunikko suomenhevos ori, jolla päässä pieni tähdenaihe. Säkäkorkeutta 158cm. Tämä kohtalaisen jykevä ori tulee työhevoslinjasta emänsä puolesta, mutta isänpuolelta löytyy kohtuullisen hyvätasoisia kouluratsuja. Vappuna sattunut hevosten välinen vahinko oli Tummanne, joka syntyi yllätyksenä kaikille. Jykevä varsa, jolla oli erittäin kova tahto ja vankkumaton hinku päästä emänsä luokse nuorena. Alituiseen tarhastaan karannut varsa oli ongelma tallilla, jossa emä teki peltotöitä, joten pian vieroituksen jälkeen varsa myytiin. Ori pääsi yksityiseen omistukseen, jossa ori koulutettiin ratsuksi, vaikka sen sanotaankin olleen erittäin haastavaa. Vahva tahtoinen ori ei meinannut hyväksyä painoa ollenkaan selkäänsä ja kun satula viimein saatiin selkään ei ollut hetkeen toivoakaan, että ratsastaja sinne pääsisi. Ratsu oriista saatiin vaikkakin kohtalaisen heikko sellainen. Pieneen työkäyttöön oriista kumminkin oli, kuten reen eteen, sekä kasvimaan kääntöön, mutta pääosin pihakoristeena ori vietti aikaa ruohonleikkurina. Ori kerkesi astua kaksi tammaa ennen menehtymistään 6vuoden iässä karattuaan tarhasta ja jäätyään auton alle, jonka seurauksena ori lopetettiin.

ii. Konele on musta suomenhevonen, jolla takajaloissa ruununrajat, päässä tähti ja säkäkorkeutta 159cm. Tämä pojankloppi on kovapäinen ori, jolla huono tapa karkailla tarhasta ja saada aikaan vahinkoja tammojen kanssa. Suunniteltujakin vahinkoja ori on saanut aikaan useamman kymmenen varsan verran. Erittäin aktiivisesti kouluratsastusta kisannut ori on menestynyt erittäin hyvin kouluratsastuksen lisäksi myös näyttelyissä. Tämä sangen jyhkeä ori kantakirjattiin II palkinnolla kantakirjaan. Ori on periyttänyt hyvää ratsun luonnettaan, mutta saanut noottia myös luonteen periyttämisestä.

iii. Tuhkamaan Tolleri on punarautias läsipäinen suomenhevonen, jolla kaikissa jaloissa sukat, sekä säkäkorkeutta 162cm. Tunnetaan lähinnä ruunana, joka kisannut menestyksekkäästi kouluratsastuksen parissa, mutta ennen ruunausta yritetty kantakirjauttaa, turhaan. Pisteet jäivät vajavaisiksi, mutta muutama astutus oriista laitettiin käytäntöön. Luonne muuttui köyhtymisen myötä ystävälliseksi ja paljon kärsivällisemmäksi mitä oli ori aikoinaan. Kisoja paljon vaativassa A luokassa.

iie. Armas on musta suomenhevonen, jolla säkäkorkeutta 155cm. Tämä keskikokoinen suomenhevos tamma on kantakirjattu I palkinnolla ja pienen kisauransa jälkeen siirtynyt jalostukäyttöön upeaa sukuaan jatkamaan. Tamman isä on Urjas (vprt, 157cm, KTK-I) ja emä Urjalan Stiika (m, 153cm. KTK-II), jota pidettiin tähtiin lyötynä yhdistelmänä. Tammalla muutama startti kouluratsastuksen parissa helpossa A:ssa, sekä harrastekäyttöä kotosalla varsojen välissä. Tamma menehtyi jo 12vuotiaana varsomisen komplikaatioihin.

ie. Ikikukka Miimis on ruunikko suomenhevonen, säkäkorkeutta 157cm. Tämä jyhkeän työhevostamman omistaa Pekka, jolle tamma oli ilo ja ylpeys. Erittäin kiltti luonteinen tamma vetää ja kyntää tai kenties tekee mitä tahansa mitä omistajansa pyytää. Omistajan serkkutyttö on tamman selässäkin istunut ja väittänyt tamman olevan "geepee tason ratsu" (tyttö 5v.). Tamma astutettu kahteen kertaan, joista ensimmäinen oli vahinkovarsa Tummanne ja toinen myöhäisemmän iän jälkeläinen, joka jäi jatkamaan tamman työtä eläkeiän korvilla. Tamma menehtyi kiitettävässä 24vuoden iässä.

iei. Hra Oloneuvos on ruunikko tähtipäinen suomenhevonen, säkäkorkeutta 158cm. Kohtalaisen tuntematon hevonen, joka tehnyt töitä maatalossa monitoimihevosena. Pääosin peltotyöt hoitanut, mutta myös perheen tyttöjen ratsuna ollut. Hallitsee käynnin, ravin ja jotenkuten laukankin. Ei kilpailutaustaa. Ruunattu 5vuotiaana, mutta tiedettävästi kaksi varsaa jättänyt jälkeensä.

iee. Eerika on rautias läsipäinen suomenhevonen, säkäkorkeutta 153cm. Jykevä rakenteinen ratsu ja kevyentyön hevonen. Ratsukoulutukseltaan helppo C tasoinen, jolla muutama kotikisa startti takana. Koulutettu kärryjen eteen ja tehnyt turistityötä reen edessä. Luonteeltaan tammaa luonnehditaan kiltiksi ja rehdiksi suomalaiseksi.

e. Ruohosuon Annikki on sievä rakenteinen punarautias suomenhevonen tähtipää, jolla sukat jaloissa ja säkäkorkeutta 150cm. Jouluaaton varsa, josta oltiin povattu oria tulevaksi, mutta pettymys oli karvas tulokkaan ollessa tamma. Tämä hieman itsepäinenkin tamma on erittäin vikkelä liikkeinen ja reipas ratsu, jota sanotaan erittäin kuumapäiseksi esteillä, mutta erittäin ketteräksi maastohevoseksi. Kisannut aktiivisesti esteitä, sekä kenttää hyvällä menestyksellä. Kouluratsastuksessa tammalla ei tunnu olevan kiinnostusta kaula kaarella menoon vaan pienetkin äänet saavat tamman riehaantumaan ja menettämään keskittymisensä. Tamma on kantakirjattu III palkinnolla, joka oli toisella yrittämällä vasta läpi. Jalostukseen tammaa käytetty vähän sillä tammalla ei minkäänlaista emävaistoa huolehtia varsastaan.

ei. Ristihaan Akseli on punaruunikko suomenhevonen, säkäkorkeus 152cm. Erittäin tunnettu kenttäratsu, jolla paljon startteja kansallisissa kisoissa. Ori ruunattu kansallisiin tasoihin siirryttyäessä, jolloin omistajan vaihdoskin tapahtui ja oriin vaikea luonne tahdottiin taltuttaa. Kerkesi astuttaa kuusi tammaa orikaudellaan. Orina luonteeltaan erittäin tulinen ja vaati osaavan ratsastajan, mutta ruunauksen myötä rauhallisuus ja maltillisuus löytyi, joka näkyi kisatulosten paranemisella tarkkuudessa, mutta ajallisesti hidasteena.

eii. Joiseli on ruunikko suomenhevonen, säkäkorkeus 156cm. Kantakirjan I palkittu ori, jolla laaja kisatausta kenttäratsastuksen parissa. Aktiivinen kisaratsu, jolla ura oli ykkässijainen ja jalostuskäyttö raahasi kaukana perässä. Menehtyi yllättäen suolikiertymään 14vuoden iässä vuotta ennen pelkkään jalostuskäyttöön siirtymistä. Jälkeläismäärät jäivät vähäisiksi ottaen huomioon hyvät tulokset ja suvun.

eie. Suometar on vaaleanpunarautias suomenhevonen, säkäkorkeus 153cm. Kouluratsastukseen painoittunut tamma, joka asui samassa tallissa Joiselin kanssa. Kevyt rakenteinen tamma, jolla riitti keskittymistä kouluratsastuksen vaativiinkin luokkiin. Jalostukseen käytetty paljon vaikka suku kohtalaisen tuntematonta ja mitäänsanomatonta. Varsat pitkälti ratsastuskouluissa, mutta muutama heistä päässyt myös jalostuskäyttöön.

ee. Siina on punarautias suomenhevonen, säkäkorkeus 151cm. Terveisiä estemaailman huipulta! Siina on kevyt ja linjakas rakenteinen, jolta löytyi varmasti yksi parhaimmista hyppykapasiteeteista niinä vuosina jolloin tamma kisakentillä vieraili. Metrin korkuisilla esteillä kisannut tamma on nähnyt varmasti koko suomen maan läpikotaisin ja kaikki mahdolliset mätsärit. Kantakirjaan tammaa ei hyväksytty kahteen ensimmäiseen kertaan, mutta muutaman vuoden odotus ja kova työ palkittiin, kun kantakirjaus onnistui II palkinnolle saakka! Tamma sai kiitosta hyvästä kisaurastaan ja panostuksestaan esteille. Jalostuksessa myöhäisillä vuosillaan erittäin aktiivinen.

eei. Nikolaus on rautias suomenhevonen, säkäkorkeus 156cm. Esteillä aktiivisesti kisannut ori, jolla paljon tuloksia 120cm radoilta. Kantakirjaan ori pääsi III palkinnolla. Oriin tiedetään periyttävän hyviä estelahjojaan, kevyttä rakennetta sekä hyvää luonnetta.

eee. Serja-Sesilia on vaaleanpunarautias suomenhevonen, säkäkorkeus 154cm. Kenttäratsastuksessa aktiivisesti mukana ollut keskinkertainen tamma, jolla hyppytekniikka hallussa, mutta vauhti välillä hakusessa. Kouluratsastus vahvistui myöhemmin vahvimmaksi lajiksi. Siitokseen harvakseltaan käytetty tamma.


Sukuselvitys on vapaasti kopioitavissa Helmen jälkeläisille!
           


Ikihelmi on tarjolla jalostukseen (ota yhteyttä sähköpostitse)

    01.02.2013 sh-t Tiilikan Konvehti (i. Kissun Hissu)
    01.04.2013 sh-o Tiilikan Patajätkä KRJ-II, ERJ-III, SV-II, SLA-I, YLA3 (i. Pormestari)
    01.05.2013 sh-t Tiilikan Nasu KTK-III, Ch, VSN National Champion (i. Ryhdikäs Ryökäle)
    15.12.2013 sh-o Villahaan Mikolaus (i. Murskavoitto) [Helmi liisingissä]
    28.02.2014 sh-o Tiilikan Aleksi (i. Tjefred)
    25.03.2014 sh-o Tiilikan Tattikeisari SV-I (i. Valkoosin Vieheke)
    29.04.2014 sh-o Tiilikan Vyölaukkumatkustaja (i. Nopsan Potku)
    01.05.2014 sh-t Tiilikan Lokki Prkele (i. Marttojen Majesteettinen Majoneesi )
    01.06.2014 sh-t Villahaan Hilla KRJ-I (i. Murskavoitto) [Helmi liisingissä]
    05.07.2014 sh-t Sylvin Unipossu SV-III (i. Kesähessu)
    02.08.2014 sh-t Sylvin Ystävä (i. Tjefred)
    19.10.2015 sh-t Tiilikan Hukkahelmi (i. Hirmu-Hukka)

           


KRJ sijoitukset: 34 kpl
04.02.2013 KRJ Konkkaronkka - Helppo A - 1/40
04.02.2013 KRJ Harley Stud - Helppo A - 1/50
04.02.2013 KRJ Harley Stud - Helppo A - 5/50
07.02.2013 KRJ Harley Stud - Helppo A - 4/50
07.02.2013 KRJ Konkkaronkka - Helppo A - 6/40
11.02.2013 KRJ Konkkaronkka - Helppo A - 3/40
12.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 2/40
12.02.2013 KRJ Konkkaronkka - Helppo A - 1/40
14.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 5/40
19.02.2013 KRJ Mulberry Ponies - Helppo A - 2/40
19.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 2/40
20.02.2013 KRJ Aavan - Helppo A - 5/40
27.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 2/40
28.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 6/40
02.02.2013 KRJ Naquila - Helppo A - 7/49
20.02.2013 KRJ Aavan - Helppo A - 5/40
27.02.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 3/40
02.03.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 5/40
03.03.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 3/40
16.02.2013 KRJ Jindabyne - Helppo A - 6/40
18.02.2013 KRJ Jindabyne - Helppo A - 2/40
01.03.2013 KRJ Rumour Ponies - Helppo A - 2/50
02.03.2013 KRJ Rumour Ponies - Helppo A - 6/50
04.03.2013 KRJ Koston - Helppo B - 6/40
05.03.2013 KRJ Koston - Helppo A - 2/40
12.03.2013 KRJ Koston - Helppo A - 1/50
17.03.2013 KRJ Suprant - Helppo A - 1/30
26.03.2013 KRJ Akileya - Helppo A - 3/50
06.04.2013 KRJ Suprant - Helppo A - 7/50
07.04.2013 KRJ Suprant - Helppo A - 4/50
08.04.2013 KRJ Suprant - Helppo A - 6/50
10.04.2013 KRJ Suprant - Helppo A - 7/50
13.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 5/100
14.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 2/40
KERJ sijoitukset: 51 kpl
24.01.2012 KERJ - Kosto - Helppo - 7/50
27.01.2012 KERJ - Ride Glub Gringsted - Helppo - 4/30
30.01.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 3/40
16.02.2012 KERJ - Katvusto - Helppo - 5/40
20.02.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 4/40
23.02.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 4/40
27.02.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 3/50
03.03.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 3/50
06.03.2012 KERJ - Neon - Helppo - 1/40
08.03.2012 KERJ - Bellamy - Helppo - 6/42
12.03.2012 KERJ - Suokukka - Helppo - 4/35
13.03.2012 KERJ - Kosto - Helppo - 5/50
15.03.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 7/50
19.03.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 3/40
20.03.2012 KERJ - Breme Park - Helppo - 6/39
22.03.2012 KERJ - Ilkimys - Helppo - 1/35
25.03.2012 KERJ - Ride Glub Gringsted - Helppo - 2/30
26.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
28.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
29.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
18.04.2012 KERJ - Vitry - Helppo - 2/61
19.04.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 2/40
20.04.2012 KERJ - KK Bailador - Helppo - 1/30
21.04.2012 KERJ - Taikakuun Kartano - Helppo - 5/40
04.05.2012 KERJ - Kilva JK - Helppo - 4/30
06.02.2013 KERJ - Strix Stable - Helppo - 5/50
07.02.2013 KERJ - Strix Stable - Helppo - 6/50
18.02.2013 KERJ Yedida - CIC1 - 1/40
27.02.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 3/50
03.03.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 3/50
15.03.2013 KERJ Strix Stable - CIC1 - 7/50
26.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
28.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
29.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 4/38
06.05.2013 KERJ Satulinna - Helppo - 6/50
27.12.2013 KERJ Silence Ponies - Helppo - 1/55
28.12.2013 KERJ Breawa - Helppo - 7/55
30.12.2013 KERJ Lille Stutteri - Helppo - 3/45
03.01.2014 KERJ Silence Ponies - Helppo - 3/55
03.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 6/40
06.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 3/40
08.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 4/30
12.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 1/30
20.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 3/30
23.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 1/30
29.10.2015 KERJ Mörkövaara - CIC1 - 2/30
23.10.2015 KERJ KK Holmberg - CIC1 - 5/30
07.11.2015 KERJ Kuuralehto - CIC1 - 6/40
17.11.2015 KERJ Kuuralehto - CIC1 - 3/40
19.11.2015 KERJ Pirunkorpi - CIC1 - 1/30
23.11.2015 KERJ Pirunkorpi - CIC1 - 2/30

ERJ & MEJ sijoitukset: 26+1 kpl
07.02.2013 ERJ Kaylee Stables - 90cm - 2/30
15.02.2013 ERJ Golden League - 80cm - 6/40
06.02.2013 ERJ Namer - 80cm - 3/33
10.02.2013 ERJ Namer - 80cm - 2/33
10.02.2013 ERJ Namer - 90cm - 1/34
10.02.2013 ERJ Juksula - 90cm - 5/60
10.02.2013 ERJ Konkkaronkka - 80cm - 6/40
25.02.2013 ERJ Hiprakka - 80cm - 6/40
28.02.2013 ERJ Hiprakka - 80cm - 2/40
28.02.2013 ERJ Cup Dark Side Trakehners - 90cm - 13/154
11.04.2013 ERJ Kadotetut - 100cm - 2/30
16.04.2013 ERJ Kadotetut - 100cm - 4/30
04.03.2013 ERJ Koston - 90cm - 4732
11.04.2013 ERJ Kadotetut - 100cm - 2/30
16.04.2013 ERJ Kadotetut - 100cm - 4/30
16.04.2013 ERJ Satulinna - 100cm - 4/50
27.04.2013 ERJ Niityn ratsastajat - 90cm - 1/13
27.04.2013 ERJ Niityn ratsastajat - 100cm - 1/15
01.01.2014 ERJ Koston - 90cm - 4/50
02.01.2014 ERJ Mewian Welsh - 100cm - 1/50
03.03.2014 ERJ Blackwoods - 100cm - 1/30
06.03.2014 ERJ Blackwoods - 100cm - 3/30
06.01.2015 ERJ KK Holmberg - 110cm - 2/50
04.02.2015 ERJ KK Holmberg - 90cm - 6/50
09.02.2015 ERJ KK Holmberg - 90cm - 7/50
10.02.2015 ERJ KK Holmberg - 90cm - 2/50

15.03.2013 MEJ Cup KK Bailador - 80-90cm - 5/49           


24.12.2015 Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta 2016! (kirjoittanut: Sylvester)

Nyt se sitten on totta ja musta joulu läsnä. Olin sangen masentunut sillä jo parin viikon takainen kinos oli vain hetken huumaa. Oli ensimmäinen musta joulu mitä itse muistan. Jouluvalot ja koristeet kuitenkin toivat jouluntuntua kotiin ja Tiilikanojan talliin. Tallin hevoset olivat porrastetusti mukana jouluvaelluksella, jossa ongelmilta vältyttiin eikä haavereitakaan tullut yhtään. Ratsut toimivat ensi sijaisen hyvin ja pienempi valjakkovaellus menikin erityisen hauskasti, kun porukka oli niin pieni ja siinä lauleskeltiin jonossa. Nyt kaikki rauhoittuvat joulun viettoon kukin omalla tavallaan. Hevosille oli jaossa poikkeuksellisia herkkuja, kuten kuivia leipiä ja porkkanoita. Talli hiljeni tänään aikaisemmin, jotta kaikki pääsevät joulun viettoon. Huomenna olemme kaikki pienessä ähkyssä valmiit jatkamaan vuoden loppuun. Tiilikanoja kaikkine asukkaineen tahtoo kiittää hevosten kasvattajia, tuojia ja varsojen omistajia onnistuneesta vuodesta ja toivottaa näin ollen ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

           


09.12.2015 Maastoesteitä osa I. (kirjoittanut Sylvester)

Talvi ei tehnyt nyt kunnolla tuloaan, joten lähdimme Helmen kanssa maastoon. Tamma oli kerennyt levätä muutaman päivän ja tänään päästeltäisiin vähän höyryjä, molemmet, sillä sen tarpeessa kyllä oltiin. Helmi liikkui käynnissä reippaasti ja puolsi käynnissä jo ravinpuolelle. Ravi nousi lopulta minun pyynnöstäni reippaasti ja päätä tamma veti ylös ja alas, hän oli selvästi innoissaan. Ravailimme pitkin pitkää hiekkatietä välillä tehden serpentiiniä mennen ravissa hiekkatien laidalta toiselle. Onneksi tie on näin arkiaamupäivin erittäin hiljainen.

Poikkesimme normaalia pidemmälle reitille, kun sää oli kohtalaisen hyvä. Aurinko ei ainakaan silmiin pistänyt, mutta ilma oli valoisa. Laukkasimme jo muutaman harjoituspätkän ennen kuin poikkesimme kutsumalle keltanokkien maastoesteille omalla tienpätkällämme. Esteet olivat noin 60cm korkuisia, helppoja, mutta Helmi nosti katseensa oitis esteisiin ja oli valmis nostamaan laukan. Pysäytin tamman ja niistin nenääni. Saatuani nenäliinan taskuun oli Helmi aivan valmis liitämään esteiden ylitse. En kerennyt kunnolla edes apuja antamaan, kun Helmi ponkaisi vauhtiin.

Helmi hyppäsi esteet vaivatta ja lievästi sanoen liioitellen. Tamma oli selvästi pienen loman aikanaan kerennyt ikävöimään maastoesteitä, kun ympärillä on vain metsän rauhaa ja raitista ilmaa. Hyppäsimme esteet kahdesti, edes takaisin. Takaisinpäin mennessä tamma vielä katsoi hieman haikeroiden niiden perään hiljaa hörähtäen. Taputtelin tamman kaulaa, että kyllä sie vielä esteitä hyppäämään pääset ja otetaan kohta se kunnon spurtti, lupailin.

           


09.12.2015 Maastoesteitä osa II. (kirjoittanut Sylvester)

Pääsimme irroittelemaan maastossa oikein kunnolla, että itsellä tuntui hiki virtaavan takin alla. Olin ehkä lievästi ylipukeutunutkin, mutta ei ainakaan tullut kylmä. Ratsastaessamme takaisin tallile menimme vielä kentälle kävelemään ilman satulaa, jotta jumeja ei varmasti tulisi reippaan retken jälestä. Helmi käveli kentällä reippaasti katsellen ympärilleen tyytyväisenä.

Talliin saapuessamme talli oli jo kerennyt ruuhkautua. Tallin käytävällä oli kolme hevosta harjattavana ja varustusta vailla valmis lähtemään. Odotimme hetken tallin pihalla, että käytävä tyhjeni ja mahduimme omalle paikallemme. Viimein viimeinenkin ratsukko saapui ulos ja mahduimme talliin, Helmi ei ollut yhtä hermostunut kuin minä.

Tallin lämpö tulvahti iloisesti kasvoille, kun astuimme talliin. Tamma rynni heti omaan karsinaan juomaan ja saatuaan juotua talutin tamman käytävälle, jossa tamman kamat olivatkin siirretty sivummalle muiden edestä. Riisuin kuolaimet ja vaihdoin tilalle päitset. Helmi halusi rapsuttaa päätään minua vasten, koska oli hieman hikinenkin. Yritin harjata tamman mahdollisimman tehokkaasti, että kutina katoaisi hien kuivumisen myötä. Pahimmat hikikohdat otin vedellä ja sienellä, sekä kuivasin hikiviilalla. Harjaus muuten vei yllättävän paljon aikaa, ja energiaa. Kaviot olivat onneksi kohtalaisen puhtaat. Tamma pääsi karsinaan kuivattelemaan ja päiväheinien syöntiin. Puhdistin varusteet ja vein paikoilleen. Menin hetkeksi seuraamaan tuntia kentän reunalle, kun hain satulaamme sieltä. Heinien jälkeen ja hetken kuivattelun jälkeen tamma pääsi takaisin tarhaan ja suut laitettiin makeaksi muutamalla namilla.

           


09.12.2015 Katsaus taaksepäin (kirjoittanut Sylvester)

Juuri kun sain tammalta vielä yhen varsan (viimeisen?) tuumin tamman olevan kaikinpuolin valmis. Tamma on kerennyt kilpailemaan KERJ:n kilpailuissa hurjat 51 sijoitusta, joten ilmoitime tamman oitis uusimaan KERJ laatistaan, jossa saimme hylyn 9/2014 oman vihreeni vuoksi. Nyt tamma on viimeistä vailla eläkettä, kun katson onneissani tamman kaikkia ruusukkeita ja pokaaleja. Harmittaa tottakai suunnattomasti ettei tammaa koskaan tullut kiikutettua mihinkään näyttelyihin, joten kantakirjaus on jäänyt kokonaan. Katsoessani taas toisaalta upeaa jälkeläislistaa en voi olla kuin superylpeä jokaisesta Helmen jälkeläisen omistavasta! Suurensuuri kiitos kaikille, että olette niin mahdottoman hyvän kodin näille varsoille antaneet ja vieneet sukua eteenpäin. Maukasta joulun odotusta!

           


03.05.2014 Kenttävalmennus (valmentaja: cynoria)
Ensin treenasimme Helmin kanssa koulua ja erityisesti hioimme väistöjä, jotka tuntuivat tänään vähän hankalilta. Tammalla ei tainnut olla ihan paras päivä ja ratsastaja joutui tosissaan tekemään töitä, että tempo säilyi riittävänä myös väistöjen läpi. Ravissa sujui kuitenkin heti paremmin ja väistöistä tuli energisempiä.

Kun Helmi kulki kuuliaisesti eteenpäin ja vastasi apuihin riittävän herkästi ja tehokkaasti, oli hyvä rakentaa kentälle pieni esterata. Lämmittelyhypyt suoritettiin kahdella esteellä, varsinainen rata koostui kuudesta esteestä. Tänään keskityttiin lähinnä lähestymisiin ja hyviin teihin ja estekorkeus pidettiin maltillisena.

Hyppäämään ruvetessa Helmi vaikutti olevan hyvässä terässä ja tempo oli varsin reipas. Käskin ratsastajaa kuitenkin huomioimaan, ettei tempo menisi liiankin reippaaksi ja tammaa sai ottaa vähän kiinni esteiden välillä. Itse hypyt sujuivat hyvin, mitä nyt okserin kanssa oli välillä pieniä erimielisyyksiä, kun ilmeisesti matalasta korkeudesta johtuen Helmin teki mieli kovasti sännätä esteelle täysillä ja hypätä se pitkällä loikalla. Ihan siististi rata kuitenkin sujui ja loppuun saatiin kaksi täysin puhdasta suoritusta peräkkäin. Siihen oli hyvä päättää päivän treenit ja kiittää hevosta antamalla löysän ohjan.

           


01.05.2014 Varsa syntyy (kirjoittanut Sylvester)
On vappu ja nyt se tosiaan tapahtuu! Olimme varautuneet varsan tuloon kyllä, mutta tulokas on tulossa muutamaa päivää liian aikaisin. Olimme kotosalla istumassa iltaa ja olimme laittaneet videovalvonnan Helmen karsinaan. Jatkuva reaaliajan kuva pyöri telkkarissa. Kaveri huusi, että nyt se jumakavita synnyttää! Käännyin ympäri ja näin tamman makaamassa karsinassa. Helkkarin nopeasti juoksujalkaa talliin! Tallissa tilanne ei ollut niin pitkällä, kun pelkäsin. Mies tuli hetken päästä perässä ja sanoi soittaneensa jo eläinlääkärille. Lääkärille? Tietenkin! Miksen itse ollut tajunnut? Eläinlääkäri saapui yllättävän nopeasti sillä olimme tiedottaneet hänelle tilanteesta pitkin iltaa ja perhesuhteetkin helpottaavat tietenkin lääkärin saantia. Varsominen vei mielestäni iäisyyden, mutta pieni vappumaku tietenkin vaikutti päässä. Varsa syntyi iäisyyden päästä ja tulokas oli pieni tyttö! Miten söpö ja niin julmetun ujo! Varsa vierasti heti, kun tajusi maailmasta mitään. No onneksi tulokas on kunnossa, joten voimme suoda parille hieman rauhaa. Hyvää vappua!

           


17.04.2014 Elämänkatsaus (kirjoittanut Sylvester)
Hohoho! Piti tehdä ihana joulupostaus, mutta se on hieman jäänyt. Olkoon pukkinauruni nyt se lyhyt joulutervehdys näin julmetun myöhään. Nykyhetkeen katsauksen tehdessämme olemme päässeet Helmen kanssa erittäin pitkälle. Tammahan tuli jo jonkinverran kisattuna, mutta olemme vieneet homman nyt hieman pidemmälle. Tammalla on kutakuinkin KRJ:n ja KERJ:n parissa sijoitukset kasassa ja ERJ:n parista puuttuu vain vajaat kymmenen sijoitusta ennen minimi sijoituksia. Nyt olemme kuitenkin saattaneet tamman taas paksuksi nimittäin superupeasta suomenhevos oriista Marttojen Majesteettinen Majoneesi! Olin aivan myyty nähdessäni oriin näyttelyissä ja piti käydä heti moikkaamassa omistaja kolmikkoa. Sain sovittua astutuksen ja tässä ollaan. Varsa on tamman masussa ja laskettu aika on vapun tienoilla. Varsan olisi tarkoitus jäädä kotiin. Odotamme innolla tulevaa, mutta vielä enemmän odotamme laatuarvosteluihin pääsyä eli uran loppuhuipennusta ennen eläkettä. Halukkaille tiedoksi: Tammasta saa vielä varsoja! Rohkeasti viestit sähköpostiin! Näitä ihania mini-Helmiä ei voi olla liikaa!

           


01.03.2014 Estevalmennus (kiitos Cesilia)
Reipas tempoinen tunti, jossa ei tarvittu raippaa käyttää. Helmi kiiti esteeltä toiselle ja ratsastajalla oli täysi työ pidättää. Temmossa ei moitteita, mutta hyppyihin ei keretty keskittyä kunnolla ja ponnistuskohta jäi välillä huonoksi lähestyttyä liian lähelle. Tamma hyppäsi kyllä mistä tahansa kohdasta, mutta aina hyppy ei ollut täysin puhdas. Puomit kolahtelivat muutaman kerran, mutta vain kertaalleen tippui alas. Hyppäämämme taso vastasi tamman kisatasoa, eikä tamma tosiaan tohtinut epäilä hyppäämisessä. Sarjoja treenatessa tammalla tahtoi olla turhan paljon vauhtia, eikä askelia saatu kunnolla sovitettua vaikka väliä pidennettiinkin kertaalleen. Pientä huojumista alastulossa mikä sekoitti tamman askelia sarjalla. Pidentämällä välit tamma saatiin hyppämään sutkot hyvin, mutta pientä hienosäätöä vaatii. Ratsastaja oli hermostunut mikä taisi hieman vaikuttaa tammaankin, mutta oikein näppärä parivaljakko. Loppuverkat ratsukko meni tekemään maastoon oma-aloitteisesti. Ensi kerralla paremmin varmasti, kun ratsastaja jättää stressaamisen ja turhan huolehtimisen sillä Helmi hoitaa homman takuu varmasti kotiin!

           


12.01.2014 Kouluvalmennus (kiitos Noora)
Piutpaut pakkasen purevuudesta! Maneesin lämmin ilma tekee melkein kevään tunnun mieleen. Helmi osoittaa pirteyden merkkejään säpsymällä alkukäynneissä katsomon päätyä sitä hieman kyttäillen. Ratsastaja rauhoittelee tammaa hetken aikaa kun päästään taas eteenpäin. Helmi tarkkailee innoissaan ympäristöään ratsastajan verrytellessä jalkojaan alkukäyntien ajan. Ohjat kerätään muutaman kävelykierroksen jälkeen ja käynnille aletaan hakemaan tasaista tempoa ja hieman kuuliaisuutta Helmiltä. Tamma osoittautuu aluksi hieman vastahakoiseksi, mutta ratsastaja kitkee tammasta nopeasti itsepäisyyden. Käynnissä ohjastuntumaa haettaessa tehdään muutama voltti, jonka jälkeen siirrytään kevyeeseen raviin. Sopivaa tempoa hakien. Helmi ravaa reippaasti eteen, hieman liiankin reippaasti aina välillä tuntuu. Tamman vauhtia tahdotaan hidastaa ja hakea parempaa tuntumaa useilla volteilla. Helmi rauhoittaa tahtiaan ja jaksaa taas keskittyä oleelliseen. Jatkamme harjoitusravissa muutaman voltin jonka jälkeen treenataan hieman siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin käyntiin. Muutaman kerran jälkeen homma alkaa sujumaan ja voidaan vaikeuttaa taas asteella. Ravista suoraan pysähdykseen josta suoraan raviin. Muutaman kompuroinnin jälkeen suoritus on hyvä ja voimme jatkaa harjoitusravissa kenttää ympäri. Suunnan vaihdos tehdään pituussuuntaa leikkaalla. Helmi säilyttää hyvin temmon ja tasapaino säilyy hyvin jyrkästä käännöksestä huolimatta. Haemme sisäohjalla hieman asetusta läpi sekä muutamalla voltilla. Sisäpohje saatiin läpi ja Helmi toimii hyvin ratsastajan apuja myötäillen. Lähdemme tekemään lyhyen sivun keskeltä kohti keskikenttää harjoitusravissa (ratapituussuunta leikkaa tyyliin) ja puolesta välistä kenttää lähdemme tekemään pohkeenväistöä takaisin uralle.

Aluksi on pientä punkeamista, mutta muutaman askelen jälkeen väistöt onnistuvat hyvin ja askel on kauniin lennokasta. Uudella kierroksella sama homma, mutta väistöt toiselle puolelle. Helmi toimii hyvin ratsastajan apuihin vastaten ja askel lyhenee hyvin ratsastajan pyytäessä. Tamma kokoaa pikku hiljaa itseään kauniiseen muotoon, jota on ilo katsella kentän keskeltä. Ratsastajan valinnan mukaan ravia vapaamuotoisesti kaksi kierrosta, tempoa muuttaen. Askelen lyhennys onnistuu hyvin, mutta pidentämisessä pientä parantamisen varaa. Tamma tahtoisi kiitää kovaa askeltaan pidentämättä, mutta muutaman harjoituksen jälkeen alkaa sujua paljon paremmin. Ratsastajan hymykin kertoo kuinka homma sujuu. Seuraavaksi laukannostoja suoralta uralta, haetaan sopiva laukka ja siirrrytään raviin. Ravista uusi nosto, jonka jälkeen siirtyminen käyntiin. Käynnistä uusi nosto, jonka jälkeen pysähdys. Pysähdyksessä viisi sekunttia paikallaan, etuosakäännöksellä suunnanmuutos. Uuteen suuntaan sama mutta pysähdyksen jälkeen jatketaan laukalla. Seuraavalla pitkällä sivulla askelen pidennystä, ennen sivun loppua takaisin kootumpaan laukkaan. Kierros laukkaa ratsastajan oman tahdon mukaan. Sen jälkeen pysähdys laukasta jonka jälkeen kevyttä ravia pitkin ohjin kaksi kierrosta ja loppukäynnit. Helmi toimi hienosti, kun sen sai kuulolle. Ratsastaja oli tyytyväinen tunnin kulkuun ja tamman yhteistyökykyisyyteen.

           


10.11.2013 Estelvalmennus (kiitos Noora)
Noniin, päästäämpä sitten kunnolla hommiin. Ratsukon lämmitellessä ulkokentällä olen rakennellut maneesiin kuuden esteen radan. Radan esteet ovat näin alkutekijöissä vasta 50-70cm korkeuksissa. Niistä kaksi on ristikkoa, kolme pystyä sekä "sianselkä" (3esteen este, pitkällä loikalla). Ratsukko tulee käynnissä maneesiin ja menen sulkemaan ovet niiden siirtyessä jo kevyeeseen raviin. Ravissa haetaan hieman tuntumaa volteilla ja temmon muutoksilla. Helmi liikkuu reippaasti korvat hörössä aavistaen maneesin esteiden tarkoituksen. Tamman mielenkiintoa herätellään ratsastajan apuihin juuri volteilla, asetuksilla ja temmonmuutoksilla. Ravista teemme myös useita pysähdyksiä jarrujen löytymiseksi. Noin puolentunnin alkuverryttelyjen jälkeen olemme ottaneet jo laukkapätkiä ja koonneet hieman Helmiä tuntumalle esteitä varten. Ratsastajan kuntoa ollaan myös hieman nutuutettu kevyessä istunnassa, mutta selvisi tästä kunnialla. Tamma ohjataan ensimmäiselle 50cm pysty esteelle jonka se hyppää innoissaan, hieman liian kaukaa ponnistaen. Sama este otetaan uudelleen ja ratsastajakin pääsee paremmin hyppyyn mukaan. Tamma hyppää hyvin, mutta tahtoo olla hieman malttamaton ja hutiloi. Muutaman hypyn jälkeen yhteinen sointu löytyy ja hypyt toimivat hyvin ja matka jatkuu siitä seuraavalle samankokoiselle ristikolle.

Helmi hyppää hyvin ja ilmavaraa esteeseen jää huomattavasti. Välikierros ravia vapaammin kentän ympäri, jonka jälkeen uusi laukka ja tulo 70cm korkealle esteelle. Tamma tahtoisi kiitää kovempaa, mutta ratsastaja saa tamman hyvin hillittyä hyppyyn. Hyppy tuli hyvin keskelle ja matka jatkuu takaisin 50cm ristikolle, josta toinen puomi kolahtaa alas. Hieman vino tulo esteelle, mutta toisen kerran samat hypyt oli hyvä ja puomi ei kolissut. Nostan esteistä pystyjä 80cm korkeuteen ja ristikoista tehdään n. 90cm korkeita. Yksi este jää 70cm korkeuteen ja se on sianselkä. Muutama irtohyppy 70cm esteillä ja asteen korkeammilla esteillä menee erinomaisesti. Tamma ei kaahaa vaan odottaa ratsastajaansa. Muutama vapaakierros ravia sekä muutama voltti menoa hillitsemään. Kaksi hyppyä sianselän yli, ensimmäisellä kerralla tippuu viimeinen puomi esteestä mutta toisella kerralla mennään komeasti yli. Kierros vapaata käyntiä, nostan radan esteet 90cm ja 100cm korkeuteen, sianselkä jää samaan korkeuteen. Koko rata yhdellä kertaa, kertaan radan suuntaa ratsastajalle, joka hieman kokoaa Helmeä suoritusta varten. Vauhdilla lähdetään, mutta ratsastaja kokoaa hyvin vauhdin sopivaksi ja hallitsee tamman hyvin. Esteet mennään komeasti yli, pientä kolinaa metrin pystyesteellä, mutta ei tippunut. Viimeisenä esteenä sianselkä mennään kevyesti yli. Yhtään pudottamatta Faria saa paljon kiitosta ja kunniaa onnistuneesta radasta. Vapaa kierros laukkaa kentän ympäri ennen loppuraveja. Loppukäynnit ratsukko saa mennä maastossa hikiloimen väliin laitettua. Tunti meni erinomaisesti, Helmi jaksaa kuunnella ratsastajansa apuja ja hyppää hyvällä tekniikalla.

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva © The Inspiration Gallery, koristeet © Ritva's gallery.
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!