virtuaalihevonen - a sim-game horse
kuvat © Lupa on. Hox kuvien hevonen ei liity mitenkään sivuilla esitettyihin tietoihin!

Virallinen nimi Fiktion Jeti Rekisteri nro VH16-018-1427
Syntynyt, ikä 02.03.2016, 8v. Ikääntyminen Oma (3v: 03.03.2016)
Rotu, spk Suomenpienhevonen, ori Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 142cm.
Koulutustaso ko Helppo A, noviisi Painoitus Koulupainoitus
Omistaja Sylvester (VRL-00483) Kasvattaja Milja, Fiktio


Pohja tarinalle

Mikäli oma tukkapäiväsi on haastava on tässä sinulle uusi haaste! Näin olisin itse sitä markkinoinut aikanani. Fiktio myi kuitenkin tuttuun sävyyn erittäin lupaavia kasvattejaan maailmalle vuoden vaihteen jälkeen. Olin kiinnittänyt huomioni tietenkin aina myynti-ilmoituksiin mutta nyt sieltä hyppäsi taas yksi ilmoitus silmille ylitse muiden. Se oli Jeti! Minulla alkoi samantien soimaan "se on Jeti!" biisi päässäni kun klikkasin orin ilmoituksen auki. Voihan pannahinen siellä on meidän pikku Jöröttäjä isänä. Se oli niillä aatteilla heti ostotarjouksen rustaamista sillä näin hienoa tapausta en voinut hyppysistäni laskea.

Jeti ei ollut varsa kauneimmasta päästä saatuani sen Tiilikanojaan. Orilla oli vahva taipumis pieneen pyöreyteen, mutta paksu harjanalku oli hassunnäköinen ja sojotti kaikkialle. Luonteeltaan ori kuitenkin osoitti ettei hänen kustannuksella leikittäisi vaan hänen kanssaan. Jeti on äärimmäisen sosiaalinen yksilö, joka keksii mielellään kepposia, kommelluksia ja pakoretkiä jos on mahdollista. Ei ole yksi kerta kun ori on karannut karsinastaan ruokinanaikana. Normaalisti hevoset odottavat innokkaana ruokaansa, mutta Jeti on tajunnut että tallin käytävällä niitä ruokasankkoja on monta mistä valita. Muutaman kerran on tallitytöt hairahtaneet jättämään karsinanoven auki, muttei enää parin vikon jälkeen.

Tallilaisten takkutukkainen hauskuuttaja

Fiktion Jeti tunnetaan tallila jo kaikkien keskuudessa Jetinä. Ori on ensimmäisestä päivästä asti tehnyt kaikkensa että olisi kaikkien sydämmessä ykköshevosena. Ori osaa hyvin lukea ihmisiä ja käyttäytyy kullekin ihmiselle erilailla. Hän osaa olla se herrasmies, joka hirnahtaa aina hoitajansa nähtyään (ja hamuta kaikki taskut namien toivossa), hän osaa olla se joka kulkee kiltisti vierellä (ellei ruokaa ole lähettyvillä) ja hän osaa vielä olla se hyvä ja kuuliainen ratsu. Liioittelen hieman, ei Jeti oikeasti tule kaikkien kanssa toimeen. Jetillä on vahva näkemys siitä ettei hän sovellu miesten hevoseksi. Orilla lienee jotain miehiä vastaan, mutta kenne tahansa miehen käsittelyssä ori heittäytyy hankalaksi ja orimaiseksi. Naisten ja tyttöjen käsittelyssä Jeti osaa käytöstavat ja kulkee hyvin. Ruoan Jeti ottaa keneltä tahansa vastaan, mutta se onkin siinä.

Tämä unelmien rastatukkainen piehtaroinnin virtuaalinen maailmanmestari osaa kyllä yllättää ihmisensä kerta toisen jälkeen. Jeti rakastaa luonnonhelmassa olemista ja antaa kaikkensa näyttääkseen myös luonnonlapselta. Piehtarointia ori harrastaa enemmän kuin laki sallii (kyllä ori on terve ja testattu sekä normaaliksi todettu). Tarhassaan ori riehuu paljon eikä päivän vapaa tunnu orilla ratsastaessa mitenkään poikkeavalta, kun Jeti purkaa ylimääräiset höyryt itse. Tarhastaan Jeti lähtee mielellään hakijan matkaan, mutta laitumelta haettaessa esittää vaikeasti tavoiteltavaa.

Hoidettaessa ollaan rauhallisesti, ehkä hieman torkkuen? Liiemmin ei oteta stressiä vaan nautiskellaan hetki paikallaan. Nimenomaan paikallaan! Harjaus ehdottomasti tallinkäytävällä, molemminpuolin kiinnitettynä. Ori osaa helpoimmat solmut saada auki ja hetki harjauspuomilla voi olla hetkenpäästä takaa-ajoleikki tallinpihalla. Karsinassa suosimme orille omaa rauhaa sillä käytös on vaihtelevaa eikä aina tiedä millä tuulella tänään ollaan omassa sopissa. Harjaus menee hyvin, ori nostaa kaviot nätisti ja torkkuu välillä pitkän harjauksen aikana. Harjaan ja häntään saa kuluttaa sievoisen tovin että hamppuinentukka saadaan selvitettyä auki.

Työssä Jeti on alkutunnista verrattavissa vanhaan tuntiratsuun, joka köpöttelee pää painuksissa raskain askelin. Jeti on niitä jotka lämpeää hitaasti työnteolle. Hieman kuin itsekin työaamuisin tarvitsee kupin (tai sata) kahvia herätäkseen. Alkutunnista on hyvä tehdä monipuolinen verryttely kuten reippaamman tempon löytäminen, erikokoiset voltit ja vaikka törtsäpujottelua. Jeti yleensä reipastuu parin ravikierroksen jälkeen. Jeti työskentelee mielellään eikä ole liian arka avuille, muotoon ratsastaessa jää helposti painamaan kuolaimelle. Askel on kuitenkin reippaampi ja aktiivisempi. Esteillä olemme hieman aloittelijaluokkaa, kun pienet polvenkorkuiset esteet menevät vain. Maastossakaan ei suuremmat esteet mene vaikka intoa lienisikin muttei taitoa.

Sukutaulu ja suvun jatko (yhteys @)VSN Champion
i. Tiilikan Jörö
prt, 146cm. KTK-II, SV-II
Jörmy
trt, 155cm.
iii. Jäynä-Jermu (evm. sysirt, 156cm)
iie. Virkea Viima (evm. trt, 160cm)
ie. Hattarainen
rt, 144cm. KRJ-II, YLA-II, SLA-I
iei. Karhunkaataja (evm. vprt, 144cm)
iee. Terälän Kauninkainen (evm. vrt, 141cm)
e. Mäkisuon Helmiina
rt, 140cm. KRJ-I
ei. Haikun Kuukiito
rt, 144cm.
eii. Haikun Alpo (evm)
eie. Kuusamon Kuu (evm)
ee. Hellän Hely
rt, 142cm.
eei. Hellän Häly (evm)
eee. Sulo-Sikermä (evm)


01.07.2016 o. Tiilikan Anopinnaaraus
- e. Turmeltajan Näkinnaaraus

00.00.0000 o/t. Varsan Nimikko
- e. Emännimi
00.00.0000 o/t. Varsan Nimikko
- e. Emännimi

00.00.0000 o/t. Varsan Nimikko
- e. Emännimi

Kilpailutulokset

VSN ja NJ näyttelyt
00.00.0000 VSN Paikka - Suomenhevosorit - -/-

KRJ sijoitukset: 10 kpl
27.06.2016 KRJ Turmeltaja - Helppo A - 1/30
30.06.2016 KRJ Turmeltaja - Helppo A - 1/30
04.07.2016 KRJ Turmeltaja - Helppo A - 5/30
13.07.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 3/30
16.07.2016 KRJ Oakhill - Helppo A - 1/30
17.07.2016 KRJ Oakhill - Helppo A - 3/30
18.07.2016 KRJ Oakhill - Helppo A - 4/30
18.07.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 3/30
19.07.2016 KRJ Oakhill - Helppo A - 3/30
19.07.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 4/30

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva © The Inspiration Gallery
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!