virtuaalihevonen - a sim-game horse

Joogin Kermaleivosc. kkj photo DSC_0098-001_zps45c91990.jpg     Tovereittain Pullava
    Rekisteri nro VH13-018-0342

    Syntynyt 01.01.2013, 15v.
    Suomenhevonen, tamma, 157cm.

    Estepainotteinen
    ko heA / re 110cm / me 100cm

    Omistaja Sylvester (VRL-00483)
    Kasvattanut Yogi, Joogin Suomalaiset

    Kuvat © KKJ

KTK-II. palkittu 12/2015 (18 + 17 + 17 + 19 = 71p)

ERJ-II. palkittu 2/2016 (7,5 + 42 + 25 + 10 + 15 = 99,5 p.)

SLA-I. palkittu 2/2016 (13 + 21 + 25 + 20 + 12 = 91 p.)

YLA-I. palkittu 3/2016 ja AP4 (37 (18+19) - 31 (21+10) - 17 - 14 - 7 = 106p / YLA1 + parhaat tekstipisteet)

           


Pakko-oireisena en ollut vieläkään päässyt irti Yogin tarjoamista hevosista ja nyt rynnisin tarjoamaan kolmannesta, kun kuulin että neiti myisi hienoa suomalaista perusjunttia, jollaista minulla ei tietenkään vielä ollut kyseiseltä kasvattajalta. Yogi tunnisti punaisen vanhan autoni, kun karautin heidän pihaansa ilman sen suurempaa ilmoitusta, olin vain nähnyt ilmoituksen, jossa tämä ilmoitti tammikuussa myyntiin tulevasta suomenhevos varsasta. Olin ollut myyty jo sukuun tutustuessani ja tuttu, vanha kasvattaja harkitsisi varmasti minulle myymistä. Yogi ihmetteli hetken kun olin tullut ilmoittamatta, mutta osasi nähdä ilmeestäni mitä tahdoin. Hän lähti näyttämään missä tamma oli. Oli joulukuu ja varsan syntymiseen oli vain muutama viikko tai niin eläinlääkäri oli antanut laskettua aikaa. Lahjoin tammaa herkuin, jotta pääsin kokeilemaan sen suloisen pyöreää vatsaa. Tamma ei ollut moksiskaan kun silittelin sen vauvamahaa ja juttelun sen asukkaalle kun vanhalle tutulle. Yogi keskeytti tunnollisen lepertelyni ja kysyi mitä aioin. Kerroin vain että tämä varsa on minun. Hän naurahti ja nauroikin tovin niin että vesi valui silmistä, mutta sitten hän vakavoitui ja mietti asiaa uudelleen. Tällekö myisin taas yhden varsoistani. Pitkän mietinnän ja minun mairean mangunnan jälkeen Yogi lupasi harkita ja soittaa minulle myöhemmin. Illalla hän soitti ja kyseli kuulumisia ja puhelun loppuun hän tokaisi kuin ei mitään, että varsa syntyy ehkä vielä tämän vuoden puolella, että mietihän nimeä.

Pullana tai pikemminkin Pullavana tunnettu tamma on melkoinen herkkusuu, mutta ennenkaikkea ihmisrakkain hevonen jonka tunnen. Pullava tuppaa seuraamaan ihmistä kaikkialle minne hän ikinä meneekään. Tamma ei epäile hetkeäkään uusia tilanteita, kun mukana on tuttu ja turvallinen omistaja tai hoitaja. Uusiin ihmisiin tamma tutustuu innolla, mutta aina tietenkin varauksella. Kotosalla tamma osaakin näyttää parhaimmat puolensa aina kaikille, eikä vältä saamaansa suosiota tallissa.

c. kkj photo DSC_0104-001_zpsb5143d71.jpg Hoidettaessa Pullava on sosiaalinen, joka tahtoisi paljon haleja ja herkkuja. Tamma tuppaa tuuppimaan leikkimielisesti turvallaan harjaajaansa, mutta muutama äkäisempi ei niin tamma lopettaa, jos hoitajalla ei ole kiinnostusta antaa tammalle ylimääräistä huomiota. Pullava pahastuu kyllä, mutta unohtaa sen nopeasti löytäessään uutta tekemistä. Karsinassa harjatessa ruoka-astia saa monet hamuamiset ja kuolaamiset osakseen, kun tamma löytää sieltä tekemistä hoitajansa kiusaamisen sijaan. Varustettaessa tamma kuitenkin kannattaa hetkellisesti sitoa kiinni karsinaan tai pyytää jota kuta pitämään tammaa satuloinnin ajan. Pullava ei kovinkaan montaa asiaa vihaa eläinlääkärin lisäksi, mutta yksi niistä on satulointi ja vyön kiinnitys ja kiristys.

Rakkautta hamuava tamma on aivan toisenlainen ratsaille noustessa. Ei tamma suinkaan esteitä juokse halaamaan, mutta niiden lähistössä hän haluaa pysyä. Tamma kiinnittää heti katseensa esteisiin ne huomatessaan ja osaa olla erittäin itsepäinen, kun haluaa jotain. Esteiden hyppääminen on tammalle rakkain laji, eikä edes maastoretket tuota niin suurta iloa, kun mukavat estetreenit. Tekniikka tammalla on hallussa ja vauhtia ehkä vähän liikaakin. Suorituksissa tärkeää on kiinnittää tamman huomio samaan esteeseen kuin ratsastajan. Tamma hoppuaa nopeasti omille teilleen, lähimmälle esteelle, jos ratsastajalla on hetkeäkään ajatuskatkosta.

Kilpailuissa tamma osaa olla rauhallisesti vaikka mielellään kuikuileekin muiden ratsukoiden perään. Tamma ei itse ole herkkä potkimaan muita, mutta on erittäin innokas menemään tutustumaan muihin hevosiin. Olemme kokeneet muutamia läheltä piti -tilanteita kisoissa, kun tamma pääsee liian lähelle toista ratsukkoa ratsastajan ajatuksen haahuillessa muualla. Näyttelyissäkin sama pätee, mutta tamma tuppaa olemaan erittäin paljon tuttujen ihmisten perään. Kuvatessa tamma haluaa tulla mahdollisimman lähelle esittäjäänsä ja nuuhkuella tämän kasvoja, käsiä ja taskuja. Korvia tamma höristää jokaiseen kuvaan ja osaa kyllä esittäytyä edukseen myös kehässä.           


i. VIR MVA Ch. Nefertarin Merlin
tummanpunarautias, 159cm.
KTK-III, ERJ-I, SLA-I
ii. VIR MVA Ch. Nefertarin Taika-Agressio
KTK-III, SLA-I, YLA-II
iii. Kevytmielinen (evm)
iie. Suon-Seireeni (evm)
ie. Himputtiina
ERJ-I, ERL-III, YLA-II, SLA-II
iei. Kinki Tarruna (evm)
iee. Vihellyksen Satakieli (evm)
e. VIR MVA Ch. Moon Marenki
musta, 161cm.
KTK-III, ERJ-I, SLA-I, SV-I
ei. VIR MVA Ch. Vinkare
KTK-II, KRJ-I, YLA2
eii. Vinkaus (evm)
eie. Aulikki (evm)
ee. Sumun Kaipaus
ERJ-II, YLA2
eei. Aallon Iisak (evm)
eee. Sumusilmä (evm)


i. Nefertarin Merlin on tummanpunarautias suomenhevos-ori, säkäkorkeus 159cm. Yogin vanhan tallin Nourbese Nefertarin oma kasvatti. Vuonna 2007 syntynyt ori on lähtenyt heti kiertämään kilpailukenttiä jalostuskäytön sijaan. Vuonna 2011 ensimmäisen tamman astunut Merlin rajoitetusti jalostuskäytössä, mutta jälkleäisnäytöillään ori voi ottaa kehua osakseen. Pullavan lisäksi jälkeläisistä löytyy usea kantakirjattu ja suomenhevosvarsojen laatuarvosteluissa palkitty yksilö. Luonteeltaan Merlin luetellaan vesipetoihin, joka rakastaa pesuja ja vesileikkejä. Vesitilanteissa hieman haastavastikin pideltävä Merlin on osaava ja kyvykäs ratsu, mutta ennen kaikkea kelpo käsiteltävä aina harjauksesta alkaen. Kilpailuilta ori on jo eläkelöitynyt ja odottaa laji kohtaisia laatuarvosteluita. Kilpailutaso koulussa vaativa A ja rataesteillä 110cm. Ori on kantakirjattu III. palkinnolla.

ii. Nefertarin Taika-Agressio on punarautias suomenhevos-ori säkäkorkeus 158cm. Nourbese Nefertarin omaa asukaskuntaa, mutta tuontisukuinen (evm). Nimeltään hieman jo luontaan työtätä "Tasse" on kuitenkin omistajan mukaan melkoinen herrasmies. Orin nallemainen olemus sulattaa kylmimmänkin sydämmen hyvällä käytöksellään, jota ei usko ilman orin tapaamista. Reipas tahtinen Tasse on tasokas esteratsu, jolla on kapasiteettiä suurille esteille ja jolla kisainnostus kohdillaan voitto silmissä. Kisaeläkkeelle siirtynyt Tasse on kilpaillut estepainotteisesti rataesteitä 110cm tasolla ja koulua vaativan B:n tasoisissa luokissa. Ori on kantakirjattu III. palkinnolla.

iii. Kevytmielinen (evm) on tummanpunaruuvikko suomenhevos-ori, säkäkorkeus 159cm. Vahvasti esteille painoittunut ori, jolla hallussaan näyttävät liikkeet, mutta ei kuitenkaan päätä kilpailla kouluratsastuksen parissa. Kilpailuun keskittynyt ori toiminut vähän jalostuskäytössä ja jättänyt vain kymmeniä jälkeläisiä jälkeensä. Massiivisemman rakenteen omaavan orin kerrotaan kuitenkin olleen erittäin hyvä luonteinen, juuri sellainen, kuin suomenhevosen kerrotaankin olevan.

iie. Suon-Seireeni (evm) on rautias suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 153cm. Kelokummun Suomenhevostallin kasvatti, joka myytiin yksityiselle omistajalle. Muutamia vuosia vierähti ennen kuin tammasta kuultiin mitään. Tamma ponnahti nopeasti tuntemattomasta mestaruuskisojen edustajaksi pokaten hopeapokaalin mukaansa. Tamman piti kilpailutaukoa kahden varsan verran, joiden jälkeen piti palata kilpailuradoille. Tamma menehtyi kuitenkin viikko toisen varsomisensa jälkeen. Viimeinen varsa oli Pullavan isän isä.

ie. Himputtiina on musta suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 149cm. Jo edesmennyt "Tiina" oli suomalaisen Alatalon kasvatteja, josta hän muutti Miljan luokse Fiktioon. Tiinaa omistaja kuvailee hyväntahtoiseksi tammaksi, jolla on kuulemma myös pimeäpuoli. Karsinassa pomotteleva tamma ja ratsastaessa itsepäinen, jolle kelpaisi parhaiten kentän keskellä seisominen liikkumisen sijaan. Ratsuna Tiina on kuitenkin reipas, mutta ei tee mitään ilman kehoitusta. Estepainotteisesti kilpaillut tamma kisasi rataesteitä 120cm luokissa. Tammalla on jälkeläisissä vahvaa näyttöä hyvistä geenien periytymisistä jälkeläisille ja tamman oma ERJ-I palkinto toimikoon mallina varsoille, joista löytyy usea hyvin esteillä menestynyt hevonen.

iei. Kinki Tarruna (evm) on musta suomenhevos-ori, säkäkorkeus 149cm. Pienen siittolan kasvatti jää usein unholaan jalostuskäytössä, mutta tämä ori lienee suuri poikkeus. Harvinaisen suvun omistava ori omasi erittäin vahvaa tahtoa ja asteen itsepäisyyttä, joka auttoi oria paljon menestymään kisaradoilla. Ori on kilpaillut ansiokkaasti kansallisella tasolla asti ja voittanut useampana vuonna suomenhevosten estemestaruuden. Jälkeläisiä orille kertyi kolmisenkymmentä.

iee.Vihellyksen Satakieli (evm) on musta suomenhevos-tamma säkäkorkeus 149cm. Rakenteeltaan pieni ja siro tamma oli ujo ja uusia asioita kohtaan epäluuloinen. Ratsuna tamma kuitenkin oli kaikkea muuta kuin edellä mainittua. Koulupainotteisen suvun varsasta ei kuitenkaan kouluhevosta saatu vaan tamma osoitti lahjakkuutensa esteillä, jossa hän kilpailu jopa 110cm luokissa. Siirtynyt siitokseen nuorella iällä ja jälkeläisiä tammalla on yhteensä kymmenen.

e. Moon Marenki on musta suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 161cm. No nyt ollaan annettu kauniille tammalle makia nimi kertakaikkiaan! Moondancen kasvatti "Marenki" on vuonna 2012 syntynyt tamma. Yogi otti Marenkin tilausvarsana Miseryltä, jolle hän valitsi hyvät ja palkitut vanhemmat, joilta varsa varmasti perisi hyvät geenit esteille. Tosiaan niin kävi, että tulokas kehittyi erittäin lahjakkaaksi esteratsuksi, joka on nyt jo ERJ-I palkittu. Kovaluonteiseksi "vauhtipääksi ja hrujapääksi " kutsuttu Marenki on kuitenkin yllättävän hellyyden kipeä hoidettava. Luonnettaan tamma ei onneksi ole periyttänyt kaikille, mutta hyvät estegeenit kyllä jälkipolville. Jalostuksessa tamma on ollut aktiviinen vuonna 2013.

ei. Vinkare on musta suomenhevos-ori, säkäkorkeus 159cm. T. Lehtinen kasvattama ori, jonka omistaa oriasema Helmi. Yleispainotteinen "Ville" on leppoisa tapaus niin tarhaillessaan ja hoidettaessa. Ratsuna Villeä kuvaillaan nöyräksi ja herkäksi tapaukseksi. Oikean ratsastajan kanssa Ville taipuu moneen lajiin ja kilpailutasonsa mukaan myös korkealle. Kilpailut yleispainotteisesti koulua helpon A:n tasolla ja rataesteitä 110cm tasolla. Harvakseltaan jalostuksessa käytössä ollut Ville omaa vasta alle kymmenen jälkeläistä. Ori on kantakirjattu I. palkinnolla.

eii. Vinkaus (evm) on musta suomenhevos-ori, säkäkorkeus 161cm. Luonteeltaan oria kuvaillaan täydellisen miehen perikuvaksi joista mainittakoon muutama, kuten kiltti ja kuuliainen. Luonut kilpailu-uraa etenkin kouluratsastuksen parissa ja esteillä jämäkän ja tasaisen hyppy- ja laskeutumistyylin.

iie. Aulikki (evm) on punarautias suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 156cm. Aulikki on maineikkaan ja suuren Savolaisen tallin kasvatti, joka oli tarkoitus myydä, mutta jäi kuitenkin siskontytön oston jälkeen kasvattajan talliin asumaan. Luonteeltaan Aulikki on vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen, joka soveltuu myös aloittelijalle. Kilpailu-uraa tamma on luonut pienimuotoisesti esteillä ja koulussa, mutta myös näyttelyissä ja valjakkokilpailuissa kohtalaisella menestyksellä.

ee. Sumun Kaipaus on rautias suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 163cm. Estepainotteisesti kilpailu-uraansa luonut "Sumu" hyppäsi 110cm luokissa. Hyvinkin herkkäsieluiseksi tammaksu kuvailtu Sumu oli omistajan mukaan vaikea ymmärtää ja tamma hermostui helposti turhasta sählingistä. Tammalle oli hyvä osoittaa työstä kiitosta sillä tappelulla sait vain tammalta samanlaisen aikaan. Tamma on palkittu ERJ-II. palkinnolla. Tamma menehtyi 15vuoden iässä pientallin palossa. Jälkeensä tamma jätti kuusi upeaa varsaa.

eei. Aallon Iisak (evm) on ruunikko suomenhevos-ori, säkäkorkeus 166cm. Hieman raskasrakenteinen, mutta suuri ori, jolla kilpailu esteitä seura/aluekilpailuissa 80cm tasoisissa luokissa. Orilla olisi ollut kapasiteettia suurempiinkin, mutta omistajalta puuttui rohkeus kilpailemiseen. Orilla on kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista suurin osa on perinyt raskaan, mutta hyvän rakenteen ja hyppykapasiteetin. Ori on kantakirjattu II. palkinnolla.

eee. Sumusilmä (evm) punarautias suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 157cm. Vastapainona edeltävälle Surusilmä on kevyt rakenteinen ja sporttinen tammamainen tamma. Kilpaillut 80cm tasoisia luokkia jopa kansallisella tasolla, mutta omistajan rahanpuutteen vuoksi myyty tamma päätyi uuteen kotiin. Kilpailemisen sijaan tamma painoittui siitokseen ja sai jopa kymmenen jälkeläistä. Eläkepäiviä tamman kerrottaneen viettäneen shettislauman kanssa.

           

Joogin Kermaleivos on tarjolla jalostukseen (ota yhteyttä sähköpostitse)

    02.05.2014 t. Tiilikan Kanelikierre KTK-III (i. Rohmulan Reko)
    16.05.2015 t. Tiilikan Kakkua O-ou KTK-kelp(i. Ventoksen O-ou)
    01.02.2015 o. Tiilikan Pullaralli KTK-III (i. Hiprakan Hopia)
    14.02.2016 o. Tiilikan Puh KTK-kelp (i. Huvitutin Risto Reipas)

           


11.05.2014 NJ Sigma Friesians - tulosarkisto - irtoSERT

ERJ sijoitukset: 43 kpl, joista CUP sijoituksia 2kpl
05.04.2013 ERJ Dark Side Trakehners - 100cm - 4/30
11.04.2013 ERJ Kadotetut sh:t - 110cm - 1/30
12.04.2013 ERJ Kadotetut sh:t - 110cm - 3/30
16.04.2013 ERJ Kadotetut sh:t - 110cm - 1/30
17.04.2013 ERJ Kadotetut sh:t - 110cm - 2/30
22.04.2013 ERJ KK Weldon - 100cm - 4/30
29.12.2013 ERJ Koston - 100cm - 2/50
29.12.2013 ERJ Mewian Welsh - 110cm - 3/50
30.12.2013 ERJ Mewian Welsh - 110cm - 2/50
31.12.2013 ERJ Cup Dark Side Trakehners - 110cm - 17/173
02.01.2014 ERJ Mewian Welsh - 110cm - 7/50
10.02.2014 ERJ Glass Horse - 110cm - 3/45
12.02.2014 ERJ Glass Horse - 110cm - 6/45
30.04.2014 ERJ Cup Solo - 110cm - 39/455
19.05.2014 ERJ Moondance - 110cm - 6/40
20.05.2014 ERJ Petäjävaara - 100cm - 1/30
20.05.2014 ERJ Petäjävaara - 110cm - 3/30
22.05.2014 ERJ Petäjävaara - 110cm - 4/30
23.05.2014 ERJ Petäjävaara - 100cm - 3/30
23.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 1/30
23.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 3/30
24.05.2014 ERJ Petäjävaara - 110cm - 2/30
26.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 1/30
27.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 5/30
27.05.2014 ERJ Kadotetut sh:t - 100cm - 4/30
28.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 3/30
29.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 5/30
29.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 1/30
30.05.2014 ERJ Elisan yksityiset - 100cm - 3/40
30.05.2014 ERJ Elisan yksityiset - 100cm - 4/40
31.05.2014 ERJ Navelina - 100cm - 3/30
23.06.2014 ERJ Team Obnoxious - 100cm - 4/30
23.06.2014 ERJ Team Obnoxious - 100cm - 4/30
23.06.2014 ERJ Kauniston Tila - 110cm - 6/40
24.06.2014 ERJ Kauniston Tila - 110cm - 2/40
26.06.2014 ERJ Team Obnoxious - 100cm - 3/30
26.06.2014 ERJ Team Obnoxious - 100cm - 3/30
27.06.2014 ERJ Solo - 110cm - 1/30
06.07.2014 ERJ Kauniston Tila - 110cm - 6/40
06.07.2014 ERJ Kauniston Tila - 110cm - 3/40
07.07.2014 ERJ Kauniston Tila - 110cm - 6/40
07.07.2014 ERJ Solo - 110cm - 5/30
10.07.2014 ERJ Solo - 110cm - 5/30
KRJ sijoitukset: 12 kpl
10.03.2013 KRJ Koston - Helppo A - 5/50
21.03.2013 KRJ Moana WPB - Helppo A - 1/40
27.03.2013 KRJ Akileya - Helppo A - 1/50
06.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 2/40
07.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 6/100
09.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 5/40
11.04.2013 KRJ Koston - Helppo A - 3/50
12.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 4/40
14.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 3/40
24.04.2013 KRJ KK Bailador - Helppo A - 6/50
28.04.2013 KRJ Fiktio - Helppo A - 4/80
01.07.2014 KRJ Dei - Helppo A - 3/60


KERJ sijoitukset: 14 kpl
27.03.2013 KERJ Strix Stable - Helppo - 2/38
06.04.2013 KERJ KK Bailador - Helppo - 3/40
15.04.2013 KERJ Satulinna - Helppo - 4/35
06.05.2013 KERJ Satulinna - Helppo - 1/50
07.05.2013 KERJ Satulinna - Helppo - 7/50
01.10.2015 KERJ Mörkövaara - helppo- 5/30
03.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 1/40
04.10.2015 KERJ Mörkövaara - helppo - 4/30
04.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 4/40
13.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 2/30
14.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 1/30
15.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 5/30
21.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 5/30
23.10.2015 KERJ Mörkövaara - Helppo - 3/30


           


01.02.2016 Estevalmennus ja selässä Johanna (kirjoittanut: Noora)

Sylvester oli onnistunut satuttamaan kätensä eikä päässyt sovitulle valmennukselle. Tamman selkään nousi Johanna, joka jo tottuneesti ohjasi tammaa uralle alkukäynneille. Tänään valmennuksessa oli luvassa kisatason esteitä (110cm) mm. sianselkänä, sekä maapuomeja. Maapuomit olivat alkuun ja ratsukko sai mennä niitä ensin ravissa ja sitten lopulta laukassa. Esteitä koottiin kaikkiaan kolme, joista sianselkä (koostui kolmesta esteestä) oli max. tasolla noin 80cm luokkaa, muut metrin parempaa puolta. Verkkaesteenä käytettiin toista metristä, joka laskettiin noin 60cm tasolle ja jota hiljalleen nostettiin. Pullava oli reipas ja laukka pyöri hyvin. Maapuomeilla tamma askelsi reippaasti, hieman jopa askeliaan liioitellen. Verkkaesteeltä siirryttiin nopeasti kisatasolle, jossa haastetta tuotti pitkä ja matala este. Pullavalla on terävät hypyt ylös, mutta niissä ei ole tiikerimäistä pitkää ja loivaa loikkaa. Sianselkä oli tänään haastava ja ratsukko sai useaan otteeseen esteen ylittää. Lähestyminen meni usein liian lähelle eikä Pullava meinannut ponnistaa kauempaa, kuten ratsastaja osoitti vaan otti "vahinko askelen" eteenpäin. Avuksi otettiin raippa, jolla saatiin lisätehoa Johannan apuihin. Homma lähti hiljalleen rullaamaan ja päästiin seuraaville esteille. Pystyt Pullava ylitti kaikella rutiinilla nauttien hyppäämisestä, mutta matala este toi aina haasteita ja tuntui sekottavan askelia. Puhtaaseen suoritukseen on kuitenkin mainio päättää valmennus esteiden osalta ja jatkaa kevyttä loppuverryttelyä.

           


29.01.2016 Estevalmennus ja selässä Johanna (kirjoittanut: Sylvester)

Teloin käteni liukkailla ja näin ollen Pullavan liikutus siirtyi toisten harteille, nimittäin Johannan. Hän hypisteli tamman kamoja heti aamusta, että ne ovat varmasti kunnossa. Valmennus itsessään alkoi vasta kolmen aikaan iltapäivällä, maneesissa tottakai. Sää oli kaunis, aurinkoinen, mutta kenttä oli melkoinen luistinradan ja ikiloskan sekoitus. Pullava oli kuitenkin reippaalla tuulella aloittelemassa alkukäynneissä, kun havaitsi kentälle rakennettavat esteet. Tämä lupasi aina hyvää, tiesi tamma.

Alkuverkka oli vapaata käynnissä, ravissa kerättiin ohjaa ja haettiin jarrut kohdilleen. Pysähdyksiä ja voltteja tehtiin reippaasti ja tammaa taivuteltiin moneen suuntaan. Muutamalla maapuomilla kokeiltiin, että jalat nousevat koreasti - ja tottahan toki ne nousivatkin! Laukassa otettiin pari kierrosta ennen ensimmäistä pientä verkkaestettä. Varsinaisten esteiden tasot ovat hiukku alle metristä. Verkkaesteen muutaman kerran onnistuneesti ylittäneenä ratsukkona itse neiti aurinkoinen hikui selässä, kuinka hyvin menee. Kieltämättä kemiat pelaavat hyvin yhteen ja Pullavalla on reipas ja tasainen päivä, hyvää tulosta. Pystyillä reippaat lähestymiset, mutta ristikolla pieni empiminen esteelle tullessa, mutta kyllä sieltä isolla ponnulla tultiinkin!

Sarjalla oli alkuun pienemmät esteet, noin 60cm luokkaa, joita kokeiltiin sopivan mittaisiksi ensimmäisellä kerralla. Kolmen esteen sarja nostettiin sitten 80cm korkeuteen, jota ratsukko pääsi tulemaan. Pullavalla hyvä reipas laukka ja ratsastajalla hyvä ote. Hyvin koottu ennen estettä ja ponnu kohdillaan, seuraavalle esteelle tultiin kolmella laukka-askeleella. Lähestyminen hyvä, hyppy kohtalainen. Alastullessa pientä tasapainon huojumista, mutta nopealla korjauksella seuraavaan hyppyyn kerettiin valmistautua ja hyppy onnistui vaikkakin niukun. Seuraavalla kierroksella ratsastaja onnistui kokoamaan Pullavan nopeasti esteen jälkeen, jotta päästiin suoraan liikkeelle ilman hoippumisia. Erittäin hyvä! Lopputunnin hyppäämiset tuntuivat sujuvan hyvin, kun kunnon draivi saatiin päälle. Hyvä, erittäin hyvä!

           


Tammikuu v. 2016 Viesti kasvattajalle, Yogille ~ <3 (kirjoittanut: Sylvester)

Näin on meillä uusi vuosi pyörähtänyt käyntiin ja olemme matkalla pian laatuarvosteluihin. 3 vuoden (apua!) takaiset lupaukseni kantakirjauksesta ovat lunastettu, mutta yhä on jäljellä ERJ:n laatuarvostelu, sekä "viimeisen sanan" yleislaatuarvostelu. Olemme tehneet paljon töitä, että pääsisimme näin pitkälle, mutta takasin jo silloin, että vaikka harrastaisinkin hitaasti olisimme vielä sanojemme mittaisia. Pienet takapakit ja lopettamisen uhka ovat varjostaneet pitkälti addiktoituneen hevosharrastajan elämää aina rahavaikeuksista elämäntilanteen muutoksiin. Parahin Yogi, kiitos että soit meille iloa ja raivoa tässä pienen Pullavan muodossa. Toivottavasti lunastamme kaikki lupauksemme ja ylitämme ne vielä suomenhevosten laatuarvostelussa. Olemme pian lomamme ansainneet ja Pullava hermolomaa kilpailuista. Kiitos!

           


24.12.2015 Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta 2016! (kirjoittanut: Sylvester)

Nyt se sitten on totta ja musta joulu läsnä. Olin sangen masentunut sillä jo parin viikon takainen kinos oli vain hetken huumaa. Oli ensimmäinen musta joulu mitä itse muistan. Jouluvalot ja koristeet kuitenkin toivat jouluntuntua kotiin ja Tiilikanojan talliin. Tallin hevoset olivat porrastetusti mukana jouluvaelluksella, jossa ongelmilta vältyttiin eikä haavereitakaan tullut yhtään. Ratsut toimivat ensi sijaisen hyvin ja pienempi valjakkovaellus menikin erityisen hauskasti, kun porukka oli niin pieni ja siinä lauleskeltiin jonossa. Nyt kaikki rauhoittuvat joulun viettoon kukin omalla tavallaan. Hevosille oli jaossa poikkeuksellisia herkkuja, kuten kuivia leipiä ja porkkanoita. Talli hiljeni tänään aikaisemmin, jotta kaikki pääsevät joulun viettoon. Huomenna olemme kaikki pienessä ähkyssä valmiit jatkamaan vuoden loppuun. Tiilikanoja kaikkine asukkaineen tahtoo kiittää hevosten kasvattajia, tuojia ja varsojen omistajia onnistuneesta vuodesta ja toivottaa näin ollen ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

           


15.05.2015 Maastoestevalmennus (kirjoittanut Noora)

Suunniteltu estetunti siirtyi maastoesteille, kun säät suosivat kauniilla auringonpaisteella. Pullava oli hyvillään, kun kenttä jäi taaksi ja metsätie avautui. Ratsastajana selässä istui Sylvester, joka vaikutti jo selviytyneen häntäluun kivuistaan ja hymyili kuin hangon keksi konsanaan. Kiersimme oikopolun kautta maastoesteille, mutta sitäkin kautta matkaa tuli melkein kilometri. Ratsukko jatkoi ravia toiseen suuntaan verkkauksen mauksi, kun menin itse tutustumaan esteisiin. Valikoin esteistä alle metriset kolme estettä, joita treenaisimme tänään. Ensimmäinen oli iso tukkieste, jolla korkeutta noin 70cm. Seuraava risueste, jolla sama korkeus ja viimeinen alamäki&ylämäki este. Ratsukko saapui parahiksi aloittelulle ja kertasimme tulevat esteet.

Ratsukko pääsi ensimmäiselle tukkiesteelle tulemaan reippaalla vauhdilla. Pullavalla tuntui olevan melkoinen vauhti päällä sillä sellaista vauhtia en ollut tamman nelistävän aikoihin. Reippalla ponnulla tamma ylittää esteen leikiten. Este hypätään muutaman kierroksen kerran ja siirrytään risuesteelle. Tamma kieltää ensimmäisellä, mutta seuraavalla hyppää pysähdyksestä todetessaan esteen turvalliseksi. Seuraavalla hyppykierroksella hyppy onnistuu, eikä epämääräisiä hyppyjä tule. Ylä- ja alamäki esteet laukataan ensin esteen vierestä ylös ja alas. Ratsukolla hyvä tempo ylös mennessä, mutta alamäessä ratsastaja himmailee vauhtia liikaa vaikka tamma pääsisi reippaamminkin etenemään. Pienessä priifingissä jutellaan miten meni ja seuraavaksi suoritetaan ylämäen este. Pullava menee melkoista vauhtia ja jaksaa raskaan hypyn hyvin, liikkeelle lähtö ylämäki esteeltä hieman verkkainen ja raskas, mutta hyvä. Toisella kierroksella hyppyyn paremmin valmistautunut ratsukko suorittaa esteen hyvin. Alamäkiesteellä ratsastaja pitää liian tiukkaa ohjaa ja tamma ei pääse kunnolla tasapainoon alastullessa. Hyppy kuitenkin selvitään, pieni priiffaus ja uudelleen menoksi. Toisella yrittämällä ratsastaja laskee hieman ohjaa pidemmäksi, jolloin Pullava saa luonnollisemman liikkumisen alas tullessa. Kkokonainen rata ratsastettiin tunnin lopuksi jo hieman venähtäneessä ajassa. Pullava oli kuitenkin erittäin reipas ja veti radan aivan nappi suorituksena. Tukki- ja risueste ei mikään ongelma. Ylämäessä tarvittiin ratsastajalta kannustusta ja alamäki meni siinä loppuvauhdeissa hyvin. Melkoisen hienoa ja hyvä suoritus! Ratsukko saatti valmentajan tallille ja jatkoi loppuverkat maastossa omaan aikaan.

           


05.05.2015 Maastoilua (kirjoittanut Sylvester)

Eilinen treeni tuntui häntäluussa, kun seuraava päivänä olimme menossa maastoon ilman satulaa. Kupsahdin eilen alas satulasta ja takapuolta on vilonut sen jälkeen. Harmi ettei häntäluuta voi kipsata, ajatus lähti naurattamaan ja Pullava mulkaili minua ihmeissään, kun hörähtelin yksikseni selkään noustessa jakkaralta. Nyt mentäisiin rauhoittumaan kauniina päivänä maastoon leppoisin fiiliksin. Aurinko paistoi aina välillä pilvien lomasta ja lintujen sirkutus oli loputonta. Pidin ohjasta kevyelti tuntumalla heti tallin pihasta lähtiessä silla Pullava tuntui sangen energiseltä.

Poikkesimme isolta hiekkatieltä ensimmäiselle kinttupolulle mitä vastaan tuli. Kello oli kymmenen kieppeillä, eikä teillä ollut muita, kuin muutama koiran ulkoiluttaja, jotka moikkasivat iloisesti. Muutama koira räksytti meille, mutta Pullava katsoi niitä korvat luimussa hieman sivulle astuen ettei pedon kitaan joudu. Pururadalle päästyäemme nostasin ravin, joka lieni heti alusta alken huono idea. Pullava ravasi nätisti, kuten normaalisti, mutta se vihloi ikävästi takalistoissani. Jatkoin sitkeästi ravaten etsien mukavampaa asentoa siinä onnistumatta. Onneksi vastaan tuli taas yksi koiran ulkoiluttaja, joten oli pakko siirtää käyntiin ja pysähtyä tervehtimään. Juttusille ei ilennyt jäädä sillä naapurin äkäinen perhoskoira piti sellaista mekkalaa ettei Pullava meinannut paikoillaan pysyä. Matka jatkuu, ravaten.

Hiljalleen ravi alkoi tuntua mukavammalta ja homma sujui. Pullava liikkui reippaasti, mutta kuunteli hyvin puolipidätteitä ja himmasi tahtia, jos ratsastajaa juili liiaksi. Laukkaaminen jäi meidän osalta lyhyeksi sillä totesin sen liian kivuliaaksi minulle. Pullava olisi mielellään laukannut, mutta ravasimme sitten hieman enemmän. Tuttu maastoeste reitti jäi meistä oikealle jonne Pullava yritti jopa hieman väkisin pungeta. Käänsin tammaa reippaasti toiseen suuntaan ja lupasin, että kyllä me niitäkin tullaan vielä hyppäämään, mutta ei tänään. Nyrpistynyt tamma suostui lopulta osoittamalleni suunnalle, josta jatkoimme kohti kotia.

           


04.05.2015 Estevalmennus (kirjoittanut Noora)

Ratsukko verrytteli alkuun reippaalla ravilla alkukäyntien jälkeen. Ravissa ratsukko teki ominpäin voltteja ja pysähdyksiä, sekä haki hyvää tasaista reipasta tempoa. Pullava liikkui reippaasti, mutta pysähdyksissä ei malttanut seistä. Verryttelyesteellä Pullavalla oli liikaa vauhtia ja ponnua, ettei ratsastaja osannut varautua ja muksahti esteeltä alas tullessa maahan. Onneksi päästiin säikähdyksellä ja noustiin nopeasti uudelleen selkään. Ratsastaja teki useamman voltin ja pari pysähdystä ennen uudelleen tuloa verkka esteelle. Pullava oli nyt hieman nöyrempi ja tahti rauhallisempi - hyppy oli hyvä ja esteen kokoon sopivampi. Muutaman verkkahypyn jälkeen siirryttiin seuraaville esteille, jotka ovat noin hieman vajaata metriä. Pullava liikkuu reippaasti, hyppää hyvin ja nostaa etusiaan. Tamma kuitenkin lähtee helposti liian kaukaa ponnistamaan mikä tuotti ratsastajalle paljon lisää päänvaivaa, että tamman sai astumaan vielä yhden askelen lähemmäs ennen varsinaista ponnistusta. Pystyillä lähestymisen haasteellisia, mutta onnistuneita kaikesta huolimatta. Ristikoilla tamma on jäärä ettei tahdo mennä liian lähelle estettä ja lähtee hyppyyn kauempaa. Hypyt siistit ja alastulot puhtaat ja tasapainoiset. Siirtyminen esteeltä toiselle erittäin reipasta, mutta alkutunnin hösellyksestä johtuen kuuliaisen oloinen ja hidastaa tempoa, kun pidätteitä antaa. Kokonaisvaltaisesti hyvä tunti, loppuverkan ratsukko suorittaa vapaamuotoisesti kentällä vapain ohjin kevyessä ravissa ja lopulta käynnissä. Pullava katseli esteitä harmissaan, kun niitä pois raivattiin, mutta taattiin ratsastajan kanssa, että kyllä tamma vielä hyppäämään pääsee.

           


18.01.2015 Estevalmennus (kirjoittanut Sylvester)

Tänään oli hetki valmentaa Sylvesteriä ja hänen tammaansa, Pullavaa. Viime öinen lumisade oli kertaalleen kerennyt sulaa kentälle ja jäätyä nyt iltaan mennessä, joten olisimme maneesissa. Pullava vaikutti reippaalta tammalta heti alkuun ja hän hirnahtikin toiveikkaasti tyhjään maneesiin saapuessaan sinne. Ratsastajan päästyä selkään aloiteltiin alkukäynneillä ja vapaamuotoisella ravi verryttelyllä.

Esteitä koottiin metrin korkuisiksi, mutta lämmitelyyn oli noin 80cm korkuinen este. Pullava silmäili jo laukattaessa esteitä tiiviisti ja ensimmäistä kertaa verkka esteelle tullessa vauhtia olikin hiukkasen liikaa. Hyppy ei jäänyt vajavaiseksi, mutta tempo olisi saanut olla hillitympi. Heristin hieman sormeani Sylvesterille johon hän nyökkäsi tajuten viestin. Toisella kerralla hyppy oli huomattavasti hillitympi ja parempi tempoisempi. Muutama lisähyppy ja siirtyisimme korkeisiin esteisiin.

Pullavalla oli mukava lämpö päällä ja hyvä keskittyminen meneillä olevaan. Ratsastaja kokosi tamman hyvin esteelle tullessa ja ponnuihin sai tarpeeksi poweria. Esteeltä toiselle Pullava oli mielellään ottanut lähimmän silmiin osuvan esteen, mutta ratsastaja sai hyvin pidettyä tamman oikealla polulla. Tempoa tammalle ei todellakaan tarvitse lisää vaan ehkä hieman jopa parempia pidätteitä. Kuta kuinkin hauska valmennus, josta jäi hyvä mieli, kaikille meille. Loppuverkkaan kokeiltiin kertaalleen hypätä irtona jopa 120cm korkuinen este minkä ratsukko ylitti hienosti. Ratsastajan hymy ylettyi korviin asti siitä kaikesta ilosta ja tyytyväisyydestään heitä kohtaan. Pullava oli kaiken sen mairean kiitoksen ansainnut ja varmasti vielä verkan jälkeen muutaman herkunkin.

           


17.01.2015 Irtojuoksutus (kirjoittanut Sylvester)

Pullava oli hyvällä tuulella ja kukapa ei olisi, kun aurinko viimein näyttäytyy pilven raosta kuukausien jälkeen. Mokoma ei edes ilmoittanut olevansa niin kauan pois. Pullava käveli reippaasti vierelläni kentälle. Olin onnistunut loukkaamaan käteni eilen maastossa ja tänään oli luvassa irtojuoksutusta kentällä. Pullava ei selvästikään ollut perillä jutun ideasta, kun suljettua kentän portin päästin hänet irti. Hän katseli ympärilleen hämillään ihmetellen, ettei tämä hänen tarhansa ollut. Varmasti päsmäröi, että olen oahasti dementoitunut vanhus. Lähdin kävelemään uran vierusta ja pian Pullava seurasi minua käynnissä perässä, aivan takanani. Minua nauratti, kuinka tamma käveli perässäsi kuin koira ja aina kun tein ympyrän teki myös Pullava.

Juttelin omiani ja hoputtelin tammaa pois perästäni. Reilut viisi minuuttia tamma käveli perässäni ennen kuin tajusi, ettei hänen tarvinnut seurata. Hän katsoi minua hölmistyneenä, mutta sitten heilautti päätään, että harja hulmusi komeasti. Tamma kuopi hieman etusellaan maata ja teki puoli ympyrää lähtien ravaamaan reipasta tempoa minusta pois päin. Minua nauratti ja yritin pitää naurun mahassani ja hymyilin, turhaan. Minua nauratti hirveästi Pullavan käytös, joka oli kuin elokuvasta, jossa siisti kympin oppilas heittäytyy hurjaksi ja juoksee marjapuskien läpi huutaen jee! Pullava oli juuri se kympin oppilas, joka heittäytyi nyt hurjaksi ja hieman irroitteli, vaikkakin hyvin hillitysti.

Kevyt puolentunnin juoksutus ja varmasti suurimmaksi osaksi tehty kävely oli ihan piristävää. Minulla vatsalihaksiin koski, koska olin nauranut niin makeasti, mutta myös Pullava tuntui iloiselta saamastaan vapaudesta. Tamma käveli ylpeänä vierelläni, kun menimme talliin harjattavaksi. Siellä hän otti ilolla vastaan kuivan leivänkäntyn ja otti hörpyn vettä. Loimea päälle ja omaan tarhaan, viimeinkin.

           


16.06.2014 Pullamainen päivä (kirjoittanut Sylvester)

Käynnissä tamma ei tuntunut liikkuvan millään. Ajattelin, että hellepäivien väliin tullut ei niin kuuma päivä olisi energinen, mutta ei. Jätin satulankin pois, jotta voisimme irroitella kentällä ja hypätä pieniä polven korkuisia esteitä. Pulla ei tuntunut innostuvan edes, kun siirryimme raviin. Ravissa sitten tammaa hieman herättelin ja hihkaisin tallitytölle, että hae nyt jumakavita raippa, että tämä liikkuu vielä tämän päivän aikaan. Raipan saatuani tammaan löytyikin ne kierrokset mitä ajattelin - ehkä enemmänkin. Maapuomit mentiin vauhdissa ravissa ja rikottiin niiden jälkeen laukkaankin, kun innostus oli niin suuri. Hieman sai tehdä töitä ja viskoa raipan pois, että sain tamman uudelleen hillittyä ja askeltamaan puomit nätissä ravissa, eikä kiihdytellen kiitoravia. Esteillä tamma oli yhä innokas, mutta malttoi askeltaa hyvin. Esteet hypättiin todentotta isolla ilmavaralla ja juurikin sellaisella ilmavaralla, että ratsastaja oli melkein pudota. Hiekkatuntumaa ei onneksi tullut ja esteet mentiiin sangen reippaasti. Maastoon ei tarvinnut tamman kanssa enää lähteä irroittelemaan sillä takalistot olivat sen verran hellänä tästä hyppyleikistä. Tammaa harjatessani huomasin, että tamma oli hionnut ratsastajansa kohdalta. Vesi tammalle maistuikin vielä treenin jälkeen ja ne ihanat herkut millä tammaa piti hieman palkita, kun kiitokset eivät ihan samanlaista innostusta tammassa saa aikaan vaikka nekin kelpaavat.

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva © The Inspiration Gallery, koristeet © Ritva's gallery.
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!