virtuaalihevonen - a sim-game horse

Huvitutin Risto Reipas    Tovereittain Reiska
    Rekisteri nro VH15-018-0903

    Syntynyt 25.04.2015, 8v.
    Suomenpienhevonen, ori, 147cm.

    Este/Kenttäpainotteinen
    Helppo: Helppo B, re: 110cm, me: 100cm

    Omistaja: Sylvester (VRL-00483)
    Kasvattaja: Jenny, Huvitutti

    Kuva © KKJ

KTK-II. palkittu 06/2015 (17 + 17 + 19 + 17 = 70p)

           


Repe saapui Tiilikanojaan 10 päivää ennen joulua. Päivä oli synkän harmaa, maa juuri saanut ensilumensa, kun kurvasin pihaan traileri mukanani. Olin kuolaillut Repen perään jo hänen ollessaan Julin omistuksessa Riiviöissä. Talli kuitenkin lopetti toimintansa marraskuussa, valitettavasti, ja Repe palautui kasvattajalle. Jenny ei voinut tilanpuutteen vuoksikaan majoittaa kasvattiaan, joten se oli pistettävä myyntiin. Äkkäsin ilmoituksen nopeasti ja pistin tarjousta. Muutaman viikon odotuksen jälkeen toiveet täyttyivät, kun sain vastauksen tarjoukseeni myöntävänä. Vanhasta Repestä tuli samantien Reiska, kun ori astui ulos trailerista. Niin on Reiskan näköisyyttä orissa ettei siitä ole kieltäminen.

Reiska on erittäin ahkera ratsu, joka pyrkii aina tekemään parastaan ja tottakai kaiken pienellä twistillä. Kahden kesken ori on oikein leppoisa ja rauhallinen, menee hyvin pitkin ohjin ravissakin ilman ylimääräisiä hömpötyksiä. Hameväki kuitenkin pistää Reiskan kengät pyörimään sillä ohjasta ei voi laskea hetkeksikään löysäksi, kun lähistöllä tammoja on. Ori on alituinen naistenmies, joka kyllä pistää komealla olemuksellaan kaikkien sydämmet sykkyrälle. Ratsastajalle tämä naistennaurattaja aiheuttaa vain ylimääräistä verenpainetta ja pattitilannetta. Reiska hörähtelee tammoille, vetää turvan rinnustaan ja tanssahtelee ilmavin askelin. Ratsastaja saa rauhoitella oria ja tehdä ylimääräisiä voltteja, että huomio kiinnittyy muuhun.

Naisväki osaa olla Reiskalle mielenpiriste, muttei onneksi turmioksi asti ole. Ori on hypätessä niin omassa elementissään ettei kerkeä edes hörähdystä neidoille luomaan, kun into hyppäämään on niin kova. Hyppääjänä Reiska on lahjakas, jolla on pienhevoseksi erittäin kova ponnu ja kapasiteettia suuremmillekin esteille. Ori osaa keskittyä hyppyyn ja hahmotaa ponnistuskohdan hyvin itsekin. Yllättäen Reiskalla ei ole hahmotuskykyä radasta, joten ratsastajalta vaatii selviä apuja mihin mennään. Askel on hieman raskas esteeltä alastulon jälkeen, joten ratsastaja saa pistää oriin taas vauhtia ettei aika laske, etenkin kisoissa. Reiska on esteillä erityisen ketterä ja kykenee nopeisiinkin kurveihin. Edellä mainittu toimii kentällä hypättäessä, mutta tuo kaikki kääntyy päälaelleen hypättäessä maastossa. Vauhtia orilla on, mutta ei minkäänlaista hahmotuskykyä ponnukohdista, etenkään alamäkiesteillä.

Orin asuessa oripuolella tallia ei harjauksessa ole ongelmia, kun tammaväki pysyy toispuolel tallia. Reiska on leppoisa ja mukava harjattava, jonka voi tarvittaessa omassa karsinassaankin harjata. Pistä ori kuitenkin valesolmulla kiinni karsinan seinään niin ei epämääräistä pyörimistä tule. Reiska omaa hyvät käytöstavat tallissa, että karsinassa. Ori on kohtalaisen helppo kengittää ja eläinlääkärinkin vierailut sujuvat asiallisissa merkeissä. Eniten ori kuitenkin nauttii hierojan käynnistä, joka tietenkin aina ansaitsee tervetulo hörähdyksen.

           


i. Rapakkorastas
prt, 147cm.
KTK-II, KERJ-I, YLA2, SLA-II
ii. Tori
rt, 146cm. KTK-III, KERJ-II,
ERJ-III, KRJ III, VVJ-III, YLA3, SLA-II
iii. Tane (evm. rt, 147cm)
iie. Rovannin Kettutyttö (evm. prt, 147cm)
ie. Yön Saastainen Harakka
m, 161cm.
KTK-III, KERJ-I, ERJ-II, YLA1, SLA-I
iei. Yökukkuja (evm. klm, 159cm)
iee. Ilo ja Talo (evm, m, 161cm.)
e. Huvitutin Vimpula
rtkm, 148cm.
KTK-III, SV-III
ei. VIR MVA Ch. Tähdenlennon Aarre
rtkm, 148cm.
KTK-III, ERJ-II, SLA-II, jlk.lk C
eii. Kingin Kaappaus (evm. rtkm, 150cm)
eie. Anjan Tulisielu (evm. tprt, 147cm)
ee. Primadonna
rt, 156cm.
eei. Väinämöinen (evm. prt, 156cm)
eee. Sinja (evm. rt, 157cm)


Huvitutin Risto Reipas on tarjolla jalostukseen (ota yhteyttä sähköpostitse)

    14.02.2016 o. Tiilikan Puh (e. Joogin Kermaleivos)

           


KERJ sijoitukset: 2 kpl
28.05.2015 KERJ Riiviöt - Harraste lk - 3/24
02.03.2016 KERJ Mörkövaara - Helppo - 4/30
ERJ sijoitukset: 9 kpl
02.06.2015 ERJ Mewian Welsh - 80cm - 3/50
18.02.2016 ERJ Yemene - 110cm - 3/30
19.02.2016 ERJ Yemene - 110cm - 4/30
21.02.2016 ERJ Yemene - 110cm - 4/30
22.02.2016 ERJ Yemene - 110cm - 2/30
07.03.2016 ERJ Mörkövaara - 110cm - 2/50
11.03.2016 ERJ Heljävirta - 100cm - 4/40
14.03.2016 ERJ Heljävirta - 100cm - 3/40
20.03.2016 ERJ Heljävirta - 100cm - 1/40


           


15.12.2015 Koulutunti (kirjoittanut Sylvester)

Olin niin into pinekänä uudesta ostoksestani, Reiskasta, joten minun oli pakko soittaa tuntienpitäjällemme Satulle. Hän vastasi jo toisella tuuttauksella ja kysyi, että mikä nyt olisi hätänä. Tervehdin häntä iloisesti ja kysyin, josko hän voisi tulla tuntia aikaisemmin kuin normaalisit pitäessään tallilaisten tuntia. Hän voisi pitää meille koulutunnin klo 10-11. Hän suostui, kunhan se näkyy tilinauhassa, kuittasin, että tottakai! Hyvä, saavun sinne aikaisemmin, nähdään -kuittasi Satu puhelun päätteksi.

Kerkesimme jo alkuverkkoja kävelemään, kun Satu saapui punaisella Hondallaan. Satu tuli heti taivastelleeksi mitä olinkaan ostanut. Naurahdin ja taputtin orin kaulaa ylpeänä. Satu pisti meidän kuitenkin heti ojennukseen ja ohjaa otettiin tuntumalle. Reiska käveli laiskahkosti ja rennosti. Satu hoputti meitä oitis reippaammalle käynnille ja pian raviin. Reiskan ravi ori laiskahkoa alkuun ja siihen sai takomalla takoa ensin vauhtia. Reiskan askel oli kuitenkin kokoajan minun näkökulmastani erityisen pehmeä ja mukava istua. Hyvä merkki! Teimme paljon voltteja ja erilaisia kiemuroita, että ori saatiin kunnolla kuulolle ja asettumaan paremmin.

Laukannostoissa Reiska oli selvästi reipas ja nosti laukan, kuin hauki lähtee kaislikosta eli melkoisella tohinalla. Oi miten hyvä ja tasainen Reiskan askel olikaan laukatessa, että minulta pääsi aivan onnen kyynel orin laukatessa reippaasti lyhyt harja hulmuten. Satu patisteli meitä voltille ja tekemään temponmuutoksia, etenkin pitkillä sivuilla piti pistää reipasta ja pitkää askelta, kun lyhyillä sivuilla piti mennä mahdollisimman hissukseen ja lyhyttä askelta. Reiska toimi hyvin ja oli kevyt ohjasavuille. Volteille ori kääntyy hyvin painoavuilla, eikä ohjasta tarvita paljoakaan käännöksiin. Ulko-ohjaan ori tukeutuu paljon ja hieman jopa painaa ohjalle, mutta ei paljon.

Laukkaamisen jälkeen oli vuorossa vielä lyhyt raviosuus "Satun spesiaali" eli jossa haetaan hevosta lyhyeseen raviin ja muotoon. Reiska osasi selvästi heti miellyttää ratsastajaansa sillä askel oli ilmava ja lyhyttä. Ori laski turpaansa ja asettui paremmin kuolaimelle. Voi tätä onnen autuutta, kun sai Reiskan kulkemaan niin kauniisti. Satu jopa kehui meitä kerran, joka on erityisen harvinaista sillä aina negat pääsee läpi, muttei koskaan positiiviset kehut. Eipähän ylpistytä vallan liikaa, ajattelin. Loppuravit mentiinkin pitkin ohjin keventäen. Loppukäynneissä pitkää ohjaa ja paljon kiitosta hyvästä tunnista Reiska!

           


14.12.2015 Reiskan saapuminen (kirjoittanut Sylvester)

No miksen olisi ollut tohkeissani? ihmettelin Eliakselle iltapalalla. Päivä oli ollut jännittävä sillä olin aamusta saanut ilmoituksen, että Repe muuttaisi meille. Olin ampaissut samantien ylös sängystä, pessyt hampaat ja vetänyt kohtalaisen puhtaat vaatteet ylleni. Soittelin kasvattajalle, kun olin jo tienpäällä matkalla. Matka-aikaa oli yli kolme tuntia, mutta kyllä tämä menisi mukavasti. Tallin pihassa minua odotti valmiina hevonen, joka tuotiin juuri ulos tallista, kun tulin pihalle. Ihastelin oria samantien suureen ääneen, johon kasvattaja vain nauroi hyväntahtoisesti.

Kotimatkamme taittui erittäin leppoisasti ja kotosalla sitten kutsuin tallitytöt katsomaan tuutta tulokastamme. Elias ihmetteli väliin miksi siitä piti niin suuri numero tehdä, mutta hyssyttelin häntä kuuntelemaan. Olin pitkään ihaillut Reiskaa jo Riiviöiden riveissä ja odotin vain, koska voisin orista saada astutuksen omalle tammalle. Näin joulun alla toiveet tuppaavat välillä toteutumaan, kuten minulla kävi. Reiska on ehdottomasti yksi parhaimmista joululahjoistani pitkään aikaan! Elias tuhahti ja mutisi sen olevan yksi hevonen muiden joukossa. Minun hyvää fiilistä tuo nyrpistelijä ei saanut pilattua sillä olin saanut äärettömän upean jalostus- ja kisahevosen talliini. Pian pääsisimme näyttämään kaikille miten hyviä olemme! Meistä kuullaan vielä, sanoni Eliakselle ja ryystin keittoni loppuun. Kiitin ruoasta ja poistuin tallille napaten hedelmäkulhosta omenan.

Talli oli kerennyt jo rauhoittua iltakaurojen jaon jälkeen ja törmäsinkin tallityöntekijään ovella. Hän oli juuri alkamassa sammuttelemaan valoja, kun pyysin vartoomaan hetken. Kävelin oripuolelle sisään, viidennelle karsinalle oikealle. Reiska vielä hamuili viimeisiä kaurahippujaan ruokakulhostaan, kun huomasi saapumiseni. Avasin karsinan oven ja tervehdin oria ojentaen kämmenellä omenaa. Ori otti omenan ilolla vastaan ja taputin häntä kaulalle. Voi, et voi arvata, kuinka hieno lahja oletkaan. Tallityttö huhuili ovelta, että hänen pitäisi lähteä. Taputin vielä Reiskaa kaulalle ja suljin karsinan oven. Vielä me kaikille näytetään, tuumasin, kun tulin tallista ulos.

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva © The Inspiration Gallery, koristeet © Ritva's gallery.
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!