virtuaalihevonen - a sim-game horse

Helinän Samettivakooja    Tovereittain Vallu, Vellu, Valtteri
    Rekisteri nro VH16-018-0631

    Syntynyt 07.02.2016, 8v.
    Suomenhevonen, ori, 157cm.

    Yleispainotteinen
    Helppo: ko he B-A, re 95cm, me 90cm

    Omistaja: Sylvester (VRL-00483)
    Kasvattaja: EmmiV, Helinä

    Kuva © KKJ

2/2016 palkittu SV-II palkinnolla (2v)
rakenne 6, suku 5, käytöskoe 15 = 26


2/2016 palkittu EV-II palkinnolla (2v, 70-80cm)
8 - 8 - 1 - 1 - 5 - 3 = 26p


2/2016 palkittu KV-III palkinnolla (2v)
Rakenne: 7 Käynti: 3 Ravi: 3 Lisäpisteet: 1 Suku: 0 Yhteensä: 14p.


           


Helinän helmikuun varsoista oli aivan pakko tarjota kahdesta vaikka sodinkin ostorajoituksiani vastaan. Lakkahillo syntyi toinen päivä, jonka muutaman tunnin ikäisiä kuvia ihastelin. Toinen varsa, josta sukupuolta ei vielä tiedetty, mutta jonka nimen olin jo vaihtoehdoista valinnut päässäni valmiiksi ennen kuin tulokkaasta tiedettiin tarkasti kumpi tulisi. Helmikuu oli ilon aikaa, kun meille muutti Helinän Lakkahillo alias Lakka ja Helinän Samettivakooja alias Vallu. Takatalvi teki tepposiaan ja räntää tuli taivaan täydeltä, kun pihaan kaahasin hevosautollani. Varsat pika pikaa sisälle ja siellä vasta suojien riisumista. Toivotin varsat tervetulleeksi uuteen kotiin lukuisin herkuin ja uusin karsinoin. Oi tätä helmikuun onnea <3

 photo DSC_0437_zpso4bywz6x.jpg Kuulin jo nimiehdotuksia lukiessani päässä soivan Leevi & the Leavingsin biisin vakosamettihousuinen miehen. Tehdessäni tarjousta luin kaksi rukousta, että varsa lähtisi meidän matkaamme ja toisekseen, että tulokas olisi ori, jotta nimi hänelle sopisi. Toiveeni tosin toteutuivat (vaikkei 7 oikein lottorivin kanssa) ja saimme tosiaan "Vallen" matkaamme. Tämä nuori sähikäinen on melkoinen eloisa tapaus, joka on asettanut meille paljon haasteita ja välillä kyseenalaistanut tarvikkeemme. Muutaman kerran ori on keplotellut nuoruudessaan itsensä tarhasta ulos vaikkei varsinaiislle karkuteille ole onnistunutkaan lähtemään. Pahansuovaksi ei Vallua voisi kuvailla vaan reippaasti keppostelijaksi, joka ei pelkää nuhteluita.

Kiitoksella Vallun kanssa ollaan päästy erittäin pitkälle ja koulutustasomme on ylittänyt omat alustavat odotukset. Vallu odottaa ratsun työssään paljon kiitosta taputusten tai sanallisessa muodossa, jossa molemmat toimivat yhtä hyvin. Kiitoksella elää pitkälle tämä herra, joka taipuu melkoisille mutkille kiitoksessa. Ori taipuu ratsuna hyvin kouluratsastukseen, mutta myös esteillä riittää puhtia hyppäämiseen vaikkei maastossa olekaan se kaikkein varmin menopeli, eikä etenkään kaiken sään kestävä. Ukkosta kammoksuva Valle pyrkii sateella jo sisään suojaan ja maneesissa toimii hyvin, mutta ulkona ori on kauhun vallassa odottamassa ukkosen paukahduksia. Seurassa mennessä hieman rauhallisempi ja esittää kovin urheaa, mutta ukkosen paukkeessa mennään melkoisella väkipakolla kotiin reippaampaa askelta mitä ratsastaja antaisi myöten. Muuten Vallun kanssa pärjää hyvin kokeneempi ratsastaja etenkin voinee kehua orin kauniita liikeitä kouluratsastuksessa.

 photo DSC_0402_zpseqqchpag.jpg Jos kiitosta ei ole saatavilla niin aina herkut maistuuvat, mutta ruoka voi aina odottaa. Herkkuahmattimme kelpuuttaa kaiken mitä ihminenkin syö vaikkei se hänelle varsinaisesti sopikaan. Ori maistelee kaikkea ennakkoluulottomasti, joten orille ei todellakaan pidä kaikkea tarjota mitä itse mussuttelee. Erikoista herkkua orille on päärynä, jota se mielellään söisi. Kaikkein paras herkku (ja sallittu sellainen) on omena. Hevosshopin naminapit eivät niinkään viettele vaikka kyllä uppoavat paremman puuttessa.

Kilpailupaikoilla Vallu on aina yhtä jännänä tulevasta, kuten ratsastajakin. Sää voi antaa omia haasteita suoritukseen, mutta muuten pääosin voinen vain kehua oriani. Pientä menohalua orilla on, mutta pysyy kuitenkin hyvin hallinssa ja raviin siirryttäessä jaksaa jo keskittyä treeniin. Koulukilpailuissa on hyvä ratsastella useita voltteja, jotta orin saa kunnolla kuulolle ja huomion työhön. Suorituksessa ori tuntuu aina panostavan kaikkensa sillä yhdenkin kisaluokan jälkeen ori on aivan naatti, eikä toista luokkaa kisoissa jaksaisi. Estekilpailuissa Vallu on turhankin lungi ja monesti verkoissa saa etsiä sitä kaasua orista reippailla laukkapätkillä. Kentällä hypättäessä ori innokas lähtövihellyksen kuultuaan, mutta nopeasti into hiipuu ja mennään hieman laiskahkosti hypyt. Maastoesteillä ollaan innokasta laukkaajaa, jos sää sallii, mutta esteillä ollaan hieman epäilevää ja etenkin vesiesteillä vaatii reipasta kannustusta eteen. Ei sovellu aloittelijoille.

           


i. Kuka Pelkää Paulaa
m, 155cm. KTK-III
ii. Koivuniemen Herra
m, 154cm.
iii. Kultamies (evm. m, 154cm)
iie. Joutsentanssi (evm. rn, 157cm)
ie. Ch. Sahansaattaja
vrt, 155cm. KTK-II, KERJ-I
iei. Metsänviiltäjä (evm. tprt, 142cm)
iee. Savitaival (evm. vrt, 156cm)
e. Turmeltajan Suvisointu
prt, 162cm.
ei. Hattuvaaran Möhköfantti
vkko, 148cm. KTK-II, EV-II, SV-I
eii. Saariston Hopeaharja (evm. vrt, 148cm)
eie. Hattuvaaran Mirabella (evm. vkko, 148cm)
ee. Haavesointu
vprt, 162cm.
eei. Haaveileva (evm. vrt, 164cm)
eee. Ilosointu (evm. vprt, 157cm)


i. Kuka Pelkää Paulaa on Susirajan kasvattama 155cm säkäinen ruunikko ori. Jo kasvattajallaan kantakirjaan III. palkinnolle päässeelle "Kinkulle" oli luvassa aktiivista kisauraa päästessään virtuaalitalli Helinään. Aktiivisesti kenttäkilpailuissa kilpaillut Kinkku kisaa helppoa A:ta koulussa ja esteillä ylittyy metrinenkin este. Luonteeltaan oria kuvaillaan perinteiseksi orimaiseksi oriksi ja viitataan samalla, että suvusta moinen tulee isänpuolelta.

ii. Koivuniemen Herra on Susisarajan omistama musta 154cm säkäinen ori. "Paulan" (kyllä luit oikein) on kasvattanut A. Liimatainen (evm) ja sen on kasvattajalta myynyt AE. Paulaa olivat Susirajan omistajat jo ihastelleet kilpailuissa ja oli sattumus, kun ori todentotta saapui myyntiin namusetän tallin lopettamisen myötä. Sieltä laitettiin pikaista tarjousta upeasta kenttähevosesta ja valo vilkkui vihreää, Paula muuttaisi Susirajalle. Luonteeltaan oria kuvaillaan opetusmestariksi, joka ei anna ratsastajan matkustaa ilmaiseksi. Oman arvonsa tunteva Paula vaatii armeijahenkistä kuria, että orin saa hyvin liikkeelle. Oria kehutaan hyväksi kisapeliksi, joka ei turhia stressaile. Kilpailut kisattiin kenttäkisoissa, joista koulu taittui helpossa A:ssa ja esteet metrin korkuisina.

iii. Kultamies on musta suomenhevos-ori, jonka säkäkorkeus on 154cm.

iie. Joutsentanssi on musta suomenhevos-tamma, jonka säkäkorkeus on 157cm.

ie. Sahansaattaja on vaaleanrautias läsipäinen tamma, säkäkorkeus 155cm. Einari Uivelo (evm) kasvattama tamma tuli Susirajaan "me halutaan toi" -päätöksellä show näyttelyiden katsomossa. Tamma ei varsinaisesti ollut myynnissä, mutta kekseliäät Susirajan daamit kuitenkin keksivät keinot. Mairean mairittelun ja hyvän illalisen jälkeen oli kauppakirja kirjoitettu. "Sampaksi" kutsuttu tamma muutti Susirajaan ja tallilla oli uusi jalostustamma käytössään ja kehityskelpoinen kenttäratsu allaan. Tai niin ainakin luultiin sillä sieltä tuli sellainen kiimatamma, kuten omistajat kuvailevat, jonka kanssa ei yhteistyö suju ei hoitaessa eikä ratsastaessa. Näyttelyissä tamman kehutaan aina esiytyvän edukseen, mutta ratsastuskisoihin eivät käytöstavat niinkään kanna. Samppa on kuitenkin kisannut menestyllä ja hänet on palkittu KERJ-I palkinnolla, sekä kantakirjattu kantakirjaan II. palkinnolla.

iei. Metsänviiltäjä on tummanpunarautias ori, säkäkorkeus 142cm. Kasvattaja kuvaili oria "mielenvikainen herkkis", vaikka ei orilla luonnevikoja ollut vaan hän oli vain herkempi ratsu joka vaati ansaitsemansa arvostuksen. Ori myytiin 5vuotiaana eteenpäin ja uuden omistajan kanssa ori pääsi kilpailemaan kaikkien päilyksistä huolimatta CIC1 -tasolle! Ori on kantakirjattu P ja R linjalle II. palkinnolla.

iee. Savitaival on vaaleanrautias tamma, säkäkorkeus 157cm. Epäonnistuneiden juoksijavanhempien varsa, josta leivottiin kenttäratsua. Luonteeltaan tammaa ollaan kuvailtu herkäksi ja naiselliseksi, mutta oikean ratsastajan kanssa erittäin kelpo ratsuksi. Tamma on mm. voittanut kolme kertaa peräkkäin suomenhevosten kenttämestaruuden. Jalostuksessa tammaa on käytetty valitettavan vähän, vain neljän varsan verran. Tamma on periyttänyt jälkipolvilleen erinomaisia geenejä, mtuta myös hyvää rakennetta. Ei tammaa suotta olla kantakirjattu I. palkinnolla.

e. Turmeltajan Suvisointu on Turmeltajan kasvattama punarautias suomenhevos-tamma, säkäkroekus huimat 162cm. Aikanaan tilausvarsana Turmeltajasta otettu "Virsi" on joulukuun lapsia, syntynyt 3.12. Luonteeltaan tammaa kuvaillaan huumorintajuiseksi, joka vaatii huumoria myös ihmisiltään. Tammaa kuvaillaan kiltiksi, mutta tamman oman pään sisäinen jekkuvarasto tuppaa olemaan loputon ja välillä tamman kanssa on hyvä olla kaksikin hoitajaa. Ratsuna Virsiä kehutaan täysin varmaksi, joka ei varmasti säiky, mutta omatessaan reippaat liikkeet voivat jotkut kuvailla tammaa haastavaksi. Yleispainotteisesti kilpaileva Virsi taipuu koulussa helpon B:n luokkiin ja esteillä hypätään noin metrin korkuisia ratoja.

ei. Hattuvaaran Möhköfantti on voikko suomenpienhevos-ori, säkäkorkeus 148cm. Pääpiirteittäin oria kuvaillaan ratsuna reippaaksi ja rehdiksi, mutta kehitettävien listalle omistaja listaa maltin. "Möhkistä" ollaan kuvattu hyväksi ja innokkaaksi hyppääjäksi, joka ei pienestä hätkähdä. Ori kilpailee tasolla helppo: helppo A, 100cm.

eii. Saariston Hopeaharja on vaaleanrautias suomenpienhevos-ori, säkäkorkeus 148cm. Koulupainotteinen ori, joka periyttänyt jälkeläisilleen hienon lisätyn ravin. Eläkepäivilleen siirtynyt ori viettää leppoisia päiviä Vaasassa. Orilla on viisi jälkeläistä, joista kaksi on tammoja.

eie. Hattuvaaran Mirabella on voikko suomenhenpienhevos-tamma, säkäkorkeus 148cm. Perheen teini-ikäisen tytön omistama Mirabella on kisannut esteillä metriä ja koulussa helppoja luokkia. Valjakkoakin ollaan kokeiltu. Jälkeläisiä tammalla on kaksi, voikkoja oreja molemmat.

ee. Haavesointu on suuri vaaleanpunarautias suomenhevos-tamma, jolla säkäkorkeus 162cm ja päässään merkkinä huuliin asti ylettyvä läsi. Jesper Tuominen (evm) kasvattama "Haave" on juuri sen kaltainen hevonen ettei siitä voisi olla pitämäti. Tammaa kehutaan älyttömän kiltiksi, hyväluontoiseksi ja vähän ehkä huomionkipeäksikin elikoksi. Ratsunakaan Haave ei tuota pettymystä vaan on reipas ratsu, joka silminnähden nauttii työnteosta ja soveltuu hyvin myös aloittelijoilen ratsuksi. Yleispainotteisesti kilpaileva Haave hyppää rataesteitä 110cm tasolla, maastossa 90cm:iä ja koulussa helppoa A:ta.

eei. Haaveileva on vaaleanrautias suomenhevos-ori, säkäkorkeus 164cm. Käsiteltäessä kuvaillaan olevan hieman sählä ja räjähdysherkkä, jotta tammat kyllä kiinnostaisi. Ratsuna orilla tuntuu uupuvan jarrut ja orin ainoa vaihde on täysillä eteen. Oikean ratsastajan kanssa ori on päässyt kisaamaan paljon kenttäkilpailuita ja sitä kautta ollaan myös päästy tammoille mieleiseksi. Jälkeläisiä orilla on kertynyt 16kpl ja ori on kantakirjattu II. palkinnolla.

eee. Ilosointu on vaaleanpunarautias suomenhevos-tamma, säkäkorkeus 157cm. Laiskaksikin sanottu tamma on päässyt oikean ratsastajan kanssa menestymään kouluradoilla, mutta etenkin tamman kanssa ovat nuoret ratsastajat päässeet tutustumaan kisojen maailmaan raviohjelmissa.

           


Helinän Samettivakooja on tarjolla jalostukseen (ota yhteyttä sähköpostitse)

    00.00.0000 o/t. Mielkuvitusvarsa (e. Tammammamma)

           


KRJ sijoitukset: 14 kpl
09.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 3/50
10.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 7/50
21.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 5/50
22.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 6/50
22.03.2016 KRJ Härdelli - Helppo A - 3/30
23.03.2016 KRJ Härdelli - Helppo A - 2/30
24.03.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 2/40
24.03.2016 KRJ Härdelli - Helppo A - 5/30
25.03.2016 KRJ Härdelli - Helppo A - 3/30
25.03.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 4/40
26.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 6/50
29.03.2016 KRJ Heljävirta - Helppo A - 3/40
29.03.2016 KRJ Härdelli - Helppo A - 2/30
30.03.2016 KRJ Mörkövaara - Helppo A - 7/50
ERJ sijoitukset: 7 kpl
01.03.2016 ERJ Mörkövaara - 60cm - 7/50
01.03.2016 ERJ Mörkövaara - 80cm - 7/50
02.03.2016 ERJ Mörkövaara - 60cm - 2/50
05.03.2016 ERJ Mörkövaara - 80cm - 7/50
10.03.2016 ERJ Mörkövaara - 80cm - 7/50
21.03.2016 ERJ Mörkövaara - 60cm - 3/50
29.03.2016 ERJ Mörkövaara - 60cm - 3/50

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva © The Inspiration Gallery, koristeet © Ritva's gallery.
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!