Ori otti tilanteen heti haltuunsa vaikka oli vasta vuoteinen saapuessaan. Ensimmäiset päivät ori tavattiinkin tallin pihasta, kun oli onnistunut keplottelemaan itsensä tarhastaan ulos. En mahda muistaa noiden vuosien taakse, jotta kuinka monta kertaa olemme tarhaa vahvistaneet ettei ori sieltä ominpäin tule ulos. Harkitsin syvästi eräässä vaiheessa, että muuraisin muurin orin tarhan ympärille, mutta se jäi toteuttamatta.

       

virallinen nimi: Tropical Teatime Solo rekisterinumero: VH12-031-0165
rotu, skp: Suomalainen puoliverinen, ori säkäkorkeus: 170cm
syntymäaika: 01.03.2012 ikä: 13v. (3v: 15.03.2012)
koulutus: re 160cm, me 110, ko heA painotus: Esteratsastus
kasvattaja: Yogi & Solo omistaja: Sylvester (VRL-00483)
10.07.2014 VIR MVA Champion
15.01.2014 KTK-II
05.03.2013 YLA2

(lausunnot sivun lopussa)
Tavoitteena:
- ERJ laatis
- KRJ laatis
- YLA uusinta

Taipaleen alku

Aamuihini kuuluu aina kuppi teetä ja pala ruisleipää guacamolella, kuten tänäkin maaliskuun aamuna. Päästyämme arkea karkuun Espanjaan pidemmälle lomalle, mutta siitä huolimatta meille saapuu vanhempieni lähettämänä postia Suomesta. Suosikkejani on hevoslehdet ja suuret myynti-ilmoituspalstat. Tälläkin kertaa luin kaikki läpi oikein ajatuksen kanssa, keittäen aina välillä lisää teetä tottakai. Silmiini pisti värikäs, kesäisen hedelmäinen myynti-ilmoitus puoliveri varsasta. Kuvassa jöpötti suloinen varsa, kuva oli vain muutaman tunnin ikäisestä varsasta, eikä sen söpöyttä voinut kiistää. Tutkiessani hieman sukua myöhemmin netistä ja etenkin kasvattajaa ja tilaa itsessään oli kiinnostukseni herännyt. Koska ilmoitus oltiin ladittu hyvin huolella ja persoonallisesti, joten minäkin tahdoin yrittää omalta kohdaltani. Lähestyin kasvattajaa sähköpostitse, jossa otsikoin viestini *köh köh* omaperäisesti Tarjous kesän Sooloilijasta, jossa kerroin mahdollisimman monipuolisesti, mutta turhaa jaarittelematta tulevaisuuden suunnitelmista ja mahdollisesti tulevasta uudesta kodista. Sulkiessani tietokonetta mietin vielä olisiko minun pitänyt jotain lisätä siihen tai muuttaa sitä asiallisemmaksi, ei, se oli hyvä niin, halusinhan erottua muista tarjoajista! Ehkä se kannatti, sillä ori muutti meille vieroituksen jälkeen.

Kotiutus uuteen kotiinsa Tiilikanojaan tuntui kuluvan kuin siivillä. Ori otti tilanteen heti haltuunsa vaikka oli vasta vuoteinen saapuessaan. Ensimmäiset päivät ori tavattiinkin tallin pihasta, kun oli onnistunut keplottelemaan itsensä tarhastaan ulos. En mahda muistaa noiden vuosien taakse, jotta kuinka monta kertaa olemme tarhaa vahvistaneet ettei ori sieltä ominpäin tule ulos. Harkitsin syvästi eräässä vaiheessa, että muuraisin muurin orin tarhan ympärille, mutta se jäi toteuttamatta. Koulutuskaan ei sujunut ongelmitta sillä Vogulla riitti omaa tahtoa aivan liikaa ja uudet asiat olivat jo valmiiksi pelottavia, jos ori sen oli itse jo päättänyt. Näitä kauheita asioita olivat kumisuka, joka taittui piruvie vaikka kahtia! Toinen mitä orin kanssa harjoiteltiin paljon oli pesukarsinaan meno. Vielä vanhallakaan iällä ori ei sinne suosiolla tule.

Koulutuksen ollessa haastava ratsukoulutuksen olisi voinut toivoa olevan helpompi nakki, mutta ei. Ori ei hyväksynyt alkuunsa millään painoa selkäänsä. Satulaan totuttelu vei ikuisuuden ja siitä aina ratsastajaan asti vei vielä toisen iäisyyden. Emme olisi saaneet oria koulutettua omin avuin vaan palkkasimme oikean ammattilaisen orin kouluttamaan. Kuka olisi parempi, kuin orin oma kasvattaja! Yogi saapui meille pelastavan enkelintavoin ja pisti orin heti kuriin. Ei ollut yksi tai kaksi kertaa, kun ori heitti Yoginkin selästään, mutta se miten taitavasti hän käsitteli Vogua oli erittäin vaikuttavaa. Kasvattajan apuun olemme turvautuneet aina, kun jokin pulma oriin kanssa on ollut liian suuri.

Luonnekuvaus

Kasvattaja vei mukanaan orin huonot tavat ja jätti meille melkoisen herrasmiehen. Iän ikuisia pojan kolttosia ori ei varmasti ikinä jätä sikseen ja edelleen olemme saaneet Vogua hakea tallin kentältä käyskentelemästä. Ori on iloinen tervehtijä tutuille ihmisille ja tuppaa jopa vastaan tulemaan, mutta vieraita ihmisiä vierastaa ja perääntyy. Agressiivinen ori ei ole, mutta ennenkin alistuva ja perääntyvä. Taluttajaansa kohtaan ori on aina innokas ja ahneesti tutkiikin taskuja talutuksen ajan aina tallille asti. Harjauksen alkutaipaleen vaikeuksista olemme päässeet yli ja nykyään ori sangen nauttii saamastaan hieronnasta. Kumisuka ei ole enää pelottava vaan autuuden tunne, kun sä'än kohdalta hieman rapsuttelee. Päänharjauksessa ori on edelleen varovainen ja vetää herkästi päänsä ylös, mutta kaviot sen sijaan nousevat sukkelaan ja takanliikkujille varoitus kaviotatuointien saatavuudesta!

Erittäin tulinen ja reipas estelahja Soololaisilta! Vogu on aloittelijan kauhu, koska orilla lähtee erittäin helposti homma hanskasta ja vauhti kiihtyy liikaa. Ratsastajalta vaaditaan aina kylmähermoisuutta ja varmaa taitoa oriin hallintaan. Talvisin ori on muutaman kerran mötkähtänyt kyljekkeen, kun on innostunut kiihdyttelemään laukassa liikaa, eikä ratsastaja ole saanut oria hallintaan. Niistä selvittiin säikähdyksellä, mutta eipä ne pienet esteruhjeet ole Vogun vauhtia haitanneet tai traumoja jättäneet. Vogu on mielenkiintoinen persoona, joka kokee epäonnistumiset pahasti, jonka jälkeen hän tekee kahta paremmin töitä, ettei varmasti epäonnistu toistamiseen!

Esteet ovat hallinnassa, mutta miten ratsastuksen perusta? Ei Vogun kanssa kouluradoille paljoa ole ollut asiaa, koska ori innostuu heti aloitusluvan saatuaan. Missä esteet?! tuntuu ori huutavan ja hakevan katseellaan. Alkuverryttelyiden tulee olla erittäin tehokkaat, jotta Vogun saa kunnolla kulkemaan ja nimenomaan keskittymään lajiin kuin lajiin. Suurin haaste on kouluratsastuksessa saada ori kulkemaan ryhdikkäästi muodossa ja esteillä taas liiallisen vauhdin rauhoittaminen. Maastoesteillä vauhtia ei tarvitsekaan lisätä vaan keskittyä esteiden hyppäämiseen oikeasta kohdasta.

Kilpailuihin lähdettäessä kaikkia stressaa ja se siirtyy Vogun päähän myös. Ori käyttäytyy hermostuneesti ja hermostuu viimeistään, kun huomaa, että traileriin pitäisi mennä yksin! Yksinäisyys on jotain mitä ori välttää viimeiseen asti ja siksi ori ensimmäisinä päivänä niin usein karkasikin tarhasta. Kaverin kanssa ori menee erittäin mielellään ja mitä enemmän kavereita sitä mukavampaa matkanteko on.

Sukuselvitys

i. Chapman
trak, rn, 167cm.
ERJ-I
ii. Extremity
trak, 169cm. EVM
iii. Supreme
iie. Ow!
ie. Bonehead
trak, 164cm. EVM
iei. The Dickens
iee. Inner
e. Lemongrass Froster
fwb, rt, 168cm.
ERJ-I, YLA2
ei. Grassbomber
fwb, 167cm. EVM
eii. Countrystar
eie. Feelgood Revolt
ee. Bittersweet Desire
fwb, 159cm. EVM
eei. Phossil Phraser
eee. L.A. Ballroom

i. Chapman on ruunikko trakehner ori, säkäkorkeus 167cm. Python Stablesin kasvattaman ori, jonka oriin nykyinen omistaja kävi hakemassa Saksasta oriin ollessa kolme vuoteinen. Omistajan toiveet täyttyivät tämän oriin kanssa, sillä ehdotonta oli saada hyvä sukuinen esteratsu, jolta ei puutuisi luonnetta. Luonteeltaan Chapmania kuvaillaan reippaaksi toheltajaksi, joka ei välitä kutsumattomista vieraista karsinassaan, mutta viihtyy kyllä esteiden parissa ratsastajan kanssa tai ilman. Kilpailu-uraa ori on tehnyt esteiden parissa ja 160cm luokat ovat oriille tulleetkin sangen tutuiksi rikottuaan 1000 kilpailun rajansa ja sijoituksia oriille on kertynyt reilusti yli sadan verto. Joulukuun ERJ:n laatuarvostelu tilanteessa ori palkittiin I palkinnolla 106,4pisteellä. Siitoksessa ori on ollut mukana niin trakehner kuin FWB jalostuksessa ja monet jälkeläiset ovat seuranneet isän tavoin estekentille voittoja narraamaan.

ii. Extremity on punarautias trakehner ori, säkäkorkeus 169cm. Tämä ori on tunnettu estekenttien hallitsija kotimaassaan Saksassa, jossa ori kilpaileekin jopa 170cm tasolla ja oriilta löytyy useita arvokilpailu voittoja. Luonteeltaan oria ollaan tivattu kipakaksi ja haastavaksi, mutta osaavalla ratsastajalla ori toimii lähes moitteettomasti, mitäpä sitä turhaan ilmaiseksi antamaan ratsastajalleen. Ori on kantakirjattu myös I palkinnolle ja kantakirjauksen myötä päässyt vahvaksi osaksi Saksan trakehner jalostusta.

iii. Supreme on tummanruunikko trakehner ori, säkäkorkeus 166cm. Luonteeltaan ja rakenteeltaan hyvin poikkeava ori, jota voisi uskoa haastavaksi tapaukseksi, mutta hetken huuma härnää katsojaansa. Omistaja tituleeraa oria melko rauhalliseksi ja miellyttämishaluiseksi, joka ei luonteen piirteenä ole miinus. Kovan tason esteratsu on kilpaillut paljon urallaan ja kantakirjattu I palkinnolla.

iie. Ow! on musta trakehner tamma, säkäkorkeus 166cm. Esteratojen ja nykyisin myös näyttelkehissä tunnettu Ow on luonut uraansa melkoisella vauhdilla. Esteiden parista tammaa käytettiin näyttelyissä ja kantakirja tilaisuudessa tamma palkittiin II palkinnolla. Kantakirjauksen jälkeen tamma on siirynyt pääosin näyttely ja siitoskäyttöön, josta onkin todisteena hieno lista upeita varsoja. Luonteeltaan tamman on kerrottu olevan reipas ja eteenpäinpyrkivä ratsu.

ie. Bonehead on tummanpunaruunikko trakehner tamma, säkäkorkeus 164cm. Nimensä mukainen tamma, joka ei nimelläkään jätä mitään arvailujen varaan. Kovapäinen tamma, joka ei ole luonnettaan kovinkaan monelle jälkeläiselleen periyttänyt, vain positiivisia puolia. Tamman jälkeläisistä moni on menestynyt suurissa luokissa esteratsastuksen parissa ja varsoille on aina löytynyt kysyntää.

iei. The Dickens on tummanruunikko trakehner ori, säkäkorkeus 165cm. Hyvä luonteiseksi kerrottu ori on kilpaillut aktiivisesti estepainotteisena jopa 150cm luokissa hyvällä menestyksellä. Ori joutui kumminkin onnettomuuden myötä kilpailueläkkeelle ja siirtyi kokonaan siitoskäyttöön. 17 vuotiaana ori menehtyi toisen onnettomuuden seurauksena. Ori kerkesi jättää jälkeensä monta hienoa jälkeläistä.

iee. Inner on punaruunikko trakehner tamma, säkäkorkeus 166cm. Tämä tamma periytyy erinomaisesta ja halutusta suvusta, joka näkyikin tamman lyhyenä kilpailu-urana. Tamma teki useita startteja, jopa kansallisellakin tasolla, mutta muutaman hyvän tuloksen jälkeen tamma siirtyi kokonaan jalostuskäyttöön. Tammalta on jäänyt jälkeensä monta hyvä luonteista ja rakenteista varsaa.

e. Lemongrass Froster on punarautias suomalainen puoliveri tamma, säkäkorkeus 168cm. Solon puoliveristen riveihin Lemona saapui kahden muun tamman kanssa puoli vuotiaana osaksi uutta kasbatusprojektia ja tuomaan uusia raikkaita linjoja FWB jalostukseen. Luonteeltaan tammaa kuvaillaan nimensä veroiseksi, raikkaaksi! Tamma joka pitää hoitajansa alituiseen valppaana ja ratsastaessa tarjoaa haasteita, mutta on myös nopea oppinen ja yhteistyöhaluinen. Tamman lahjakkuuksia olemme saaneetkin ihailla estekilpailuien myötä, jossa neitokainen on kerännyt reilusti sata sijoitusta ja onkin palkittu toukokuussa I palkinnolla ERJ:n laatuarvostelussa. Tavoitteellisen omistajan kanssa tamman meriitit tuskin loppuvat siihen ja yleislaatuarvostelusta tamma on saanut II palkinnon. Jälkeläisissä tamma on tuonut raikkaan tuulahduksen uusia tuulia ja uusia tuulia myös estekentille, sillä jälkeläiset kilpailevat hyvällä menestyksellä esteillä, mutta myös näyttelyiden parissa, pienesti Sooloillen tottakai.

ei. Grassbomber on ruunikko suomalainen puoliveri ori, säkäkorkeus 167cm. Raskaampaa sarjaa rakenteellisesti edustava Grassbomber on luonteeltaan koppavan orimainen, joka ei jätä ketään kylmäksi tai tiedottomaksi hänen saapumisestaan. Ratsastaessa oriista on kehittynyt vuosien hyvän yhteistyön myötä hyvä ja kuuliainen ratsu, jonka hypyistä löytyy tarpeeksi lennokkuutta. Jälkeläisiä ori on jättänyt jälkeensä kaikkiaan kahdeksan hienoa varsaa, joista kaikki ovat päässeet estekenttien makuun.

eii. Countrystar on tummanruunikko suomalainen puoliveri ori, säkäkorkeus 161cm. Tämä toheloksikin tituleerattu ori on luonteeltaan reipas moni vivahteinen, jolta ei energiaa tai ideioita puutu. Hyvä ja tiivisrunkoinen minimies on kumminkin osannut ottaa paikkansa suurempien puoliveristen rinnalta estekenttien palkintojen jaosta. Jälkeläisiä oriilta on kertynyt kymmenkunta.

eie. Feelgood Revolt on kimo suomalainen puoliveri tamma, säkäkorkeus 169cm. Tämä iso sydämminen, mutta kevyt rakenteinen tamma on luonteeltaan täyttä kultaa, sillä tammalta löytyy malttia ja kiltteyttä pienimmillekin ratsastajille koostaan huolimatta. Tamma on kilpaillut kansallisella tasolla nuoren junioriratsastajansa kanssa, eikä tamman hyvä luonne ole keltään jäänyt huomaamatta. Jalostuksessa tammaa käytettiin harmittavan vähän ja vain kahden jälkeläisen jälkeensä jättänyt tamman olisi toivottu jättäneen enemmän jälkeläisiä jälkeensä.

ee. Bittersweet Desire on rautias suomalainen puoliveri tamma, säkäkorkeus 159cm. Tämä hyvinkin pienikokoinen puoliveri tamma on hurmannut kaikki suurella asenteellaan. Tamma on viettänyt elämäänsä kasvattajansa luona, eikä tamma ole omistajaansa koskaan kylmäksi jättänyt. Luonteeltaan tamman kerrotaan olevan valpas ja utelias, mutta myös erittäin rohkea on yksi hyvä luonteen piirre mukaan lukien. Desire oli painoittunut esteille ja oli sangen varma jalkainen hyppääjä, joka ei turhaa kieltänyt. Jälkeläisiä tammalle on jäänyt kaikkiaan viisi tamma varsaa.

eei. Phossil Phraser on vaaleanpunarautias suomalainen puoliveri ori, säkäkorkeus 170cm. Suomessa syntynyt puoliverinen ori, joka myytiin jo nuorena lupaavalle omistajalle Itävaltaan kilpailukenttiä kiertämään. Ulkomailla kilpailu-uransa vauhtiin saanut ori tuotiin Suomeen kantakirjattavaksi ja ori palkittiinkin I palkinnolla ja jäi siitoskäyttöön synnyinmaahansa joksikin aikaa. Palatessaan takaisin Itävaltaan kilpailu-urilleen ori ei menestynytkään samaan malliin ja jäi omistajalleen siitoskäyttöön. Useita upeita jälkeensä jättänyt ori vietti eläkepäivänsä myös omistajansa tykö.

eee. L.A. Ballroom on ruunikko suomalainen puoliveri tamma, säkäkorkeus 165cm. Tämä reipas estelahjakkuus tunnettiin hyvänä ja lahjakkaana hyppääjänä, joka ei turhaa arkaillut. Tamma on kantakirjattu I palkinnolle ja käytetty jalostuksen kuuden varsan verran.

Jälkeläiset

07.07.2012 t. Ichikawa Solo (KTK-II, ERJ-I, VIR MVA Ch.)
05.09.2012 t. Lan Tropical F (Paras maitovarsa)
24.10.2012 t. Tropical Mangomix Solo (100 ERJ-sij)
25.03.2013 t. Adriel F (17 ERJ-sij.)
05.05.2013 o. Tropical Sodasyrup Solo (KTK-II, EV-I)
14.02.2014 o. Candydealer Inc
03.04.2014 o. Ultimate Sixshot (KTK-II, 22 ERJ-sij)
11.06.2014 o. Ivory L'aquila Sunrise
03.09.2014 t. Suprant Lavender (KTK-III, EV-II, 8 ERJ sij)
12.09.2014 t. Little Hannibal SSA (10 ERJ-sij)
15.09.2014 o. Joe Terrorist
01.10.2014 t. ML Nymfi (32 ERJ-sij)
16.12.2014 o. Secret Coffee Break (37 ERJ-sij)
28.09.2015 t. Dooo it Stinder! (KTK-III, 51 ERJ sij)
12.10.2015 o. Louboutin Stint (62 ERJ sij)

31.10.2014 rp-t.Pillowfight! Stinder (KTK-II, EV-II, ERJ vt 5)

Astutusinfo

Ori on tarjolla puoliveri- ja ratsuponijalostukseen. Yhteydenotot toivotaan sähköpostitse osoitteeseen yesterdayf@hotmail.com.

Orin sukuselvitys on vapaasti kopioitavissa jälkeläisille, mutta tekstien yhteyteen tulee olla merkattuna tekstien kirjoittaja (© Sylvester)

Lausunnot

15.01.2014 KTK-II palkittu: 17 - 19 - 20 - 17 = 73p.
Hyvät tyypit. Pieni pää ja tasapaksu kaula. Säkä on erottuva ja lapa hieman pysty. Hyvä lihaskunto. Selkä on hieman lyhyt ja suora. Ej takanojoiset, tj hieman etunojoiset ja pystyt vuohiset. Jaloissa on hyvä luusto.

05.03.2013 YLA-2 palkittu: 36 - 39 - 22 - 37 = 134p
"Komea ori! Luonne kaipaa pientä hiomista, mutta orista näkee että tähän on panostettu!"

ulkoasu © VRL-02116 ~ kuvat © KKJ ja Tilli