ADELAIDE LAC KTK II


@ kasvattaja

Nimi Adelaide LAC "Aada" Rekisterinumero VH15-017-0125
Rotu shetlanninponi-tamma Koulutus ko Helppo B re 60cm
Väri & säkä rautias, 99 cm Kasvattaja Huttis,L'amour aux Chevaux
Syntynyt 17.01.2015 (3v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Kantakirjattu 20.08.2015
19 + 17 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Adelaide LAC tuli meille samaisesta kasvattimyynnistä kuin tallin ensimmäinen friisiläis ori Sweert v.d. LAC:kin. Adelaide oli tuolloin jo 3-vuotias ja sen kasvattaja Huttis olikin jo ehtinyt peruskouluttaa tamman. Adelaiden myynti-ilmoituksen kohdalla olikin myös video Huttiksesta ratsastamassa Adelaidella. Adelaiden sukutaulu oli jo tehnyt minuun suuren vaikutuksen, mutta katsottuani myynti-ilmoituksen yhteydessä olevan ratsastusvideon olin varma siitä, että haluaisin tamman itselleni. Teinkin Adelaidesta tarjouksen, jonka sen kasvattaja Huttis hyväksyi oikein mielellään, sillä Adelaide oli yksi viimeisimmistä jäljellä olevista myytävistä. Allekirjoitettuani tamman kauppakirjan Huttis kyyditsi tamman lentokentälle, mistä se lennätettiin seuraavalla rahtilennolla Hollantiin.

Aadan kasvattaja luonnehti tammaa pieneksi ja pippuriseksi, mutta samanaikaisesti kuuliaiseksi tapaukseksi. Maastakäsin käsiteltäessä Aadaa tosin voisi luonnehtia enemmän pippuriseksi kuin kuuliaiseksi, sillä tammalla on taipumusta kiukutella hoitajalleen. Kiukuttelulla tarkoitan lähinnä luimimista, hampaiden näyttelyä ja jopa potkimista, mikäli joku nyt sattuu olemaan tarpeeksi hölmö kiertämään tamman sen takapuolen läheltä. Tosin osaa Aada kyllä käyttäytyäkin jos sitä oikein kommennetaan, joten ei tamma mikään täydellinen paholainen ole. Harjattaessa Aadan on aina vähän pakko uhitella, mutta muistaa kuitenkin käytöstavat kunhan komennetaan. Varustettaessa Aadalla on tapana näytellä hampaitaan satulavyötä kiristettässä ja joskus tamma saattaa jopa yrittää puraista hoitajaansa. Nopeat refleksit ja alituinen valppaus ovatkin paikallaan mikäli haluaa säästyä puremalta. Talutettaessa Aada on onneksi hieman kuuliaisempi tapaus ja seuraakin kiltisti taluttajansa perässä. Muiden hevosten kanssa Aada tulee useimmiten hyvin toimeen ellei sitten kyse ole nuorista, joiden mielestä itseään vanhempien kiusaaminen on kivaa.

Ratsastettaessa Aada onkin sitten kokolailla kuuliaisempi tapaus kuin maastakäsin käsiteltäessä. Aadalla ei pahemmin ole taipumusta temppuiluun saadessaan ratsastajan selkäänsä, vaikka huonoina päivinään tamma osaakin olla enemmän kuin hankala. Onneksi näitä huonoja päiviä kuitenkin harvemmin sattuu ja yleensä Aada onkin hyvin tottelevainen. Ratsastajaltaan Aada vaatii kuitenkin voimakkaat ja napakat avut, sillä aivan pienet ja hennot avut eivät tunnu läpäisevän itsepäisen ponitamman kuuliaisuus kynnystä. Koulua Aada vääntää yleensä ihan mielellään, vaikka ennen töihin ryhtymistä sen kanssa olisikin hyvä vääntää paljon eri kokoisia ympyröitä ja serpentiiniuria. Tamma kun on kyljistään hivenen jäykkä ja vetryy hitaasti. Kunnollisella lämmittelyllä Aadasta sukeutuu kuitenkin oikein miellyttävä kouluponi, joka vastaa ratsastajansa apuihin moitteettomasti. Esteillä tamman jäykkyys on hyvä ottaa huomioon tekemällä hieman pidemmät tiet esteille, mutta muuten tamma on sangen mukava esteponinakin. Aada ei nimittäin pahemmin kieltele tai säiky esteitä, mutta pudotuksia Aadalle kyllä tulee mikäli ponnistuspaikan valinta ei ole osunut aivan nappiin. Aadan kanssa tuleekin olla erittäin huolellinen lähestymisten kanssa, mikäli haluaa välttyä pudotuksilta. Maastossa Aada saattaa hieman säpsyä, mutta pysyy lyllä käsissä ellei vastaan sitten satu tulemaan naapurin verenpunaista ferraria, jonka nähdessään Aada ottaa niin sanotusti hatkat.

i. Elm Sebastian
KTK III
ii. Hassel Swabah HAD
VIR MVA Ch,KTK II,YLA II,SLA I
iii. Jack Blacky
ERJ III,YLA II,SHLA II
iie. Avslappnad Aarika
YLA II,SHLA I
ie. Adelman Cecilia iei. Jeremy v. Westwood
VIR MVA Ch,YLA III,SHLA I
iee. Räven Mischa
e. Adanna FK
VIR MVA Ch,KTK II,ERJ III,KRJ I,VVJ III,YLA II,SHLA I
ei. Riddles In The Dark Dei
VVJ II
eii. Riot Empire
VIR MVA Ch,KTK II
eie. Ward's Simbelmynë
VIR MVA Ch,YLA II
ee. Caelan VIL
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ I,YLA II,SHLA I
eei. Charlélie
VIR MVA Ch,KTK II
eee. Chardanae
VIR MVA Ch,KTK III,ERJ II

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa porrastetuissa kilpailuissa Esteratsastuksessa op (vaikeustasolla )!
Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.