ALBERTSLUNDS MIN-SAN


@ kasvattaja

Nimi Albertslunds Min-San "San" Rekisterinumero VH16-017-0205
Rotu shetlanninponi-ori Koulutus vvj Noviisi
Väri & säkä ruunikko, 87 cm Kasvattaja turjake VRL-07415
Syntynyt 12.01.2016 (5v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Albertslunds Min-San tuli meille Stutteri Albertslundin helmikuisesta kasvattimyynnistä. Kiertelin tuolloin ympäri Tanskaa vierailemassa eri tiloilla. Vieraillessani eräässä paikallisessa shetlanninponinäyttelyssä törmäsin sattumalta tuttavaani turjakkeeseen, jolta minulta oli ennestään jo monta kasvattia. Turjake kertoi perustaneensa shetlanninponitallin Tanskanmaalle ja että hänellä oli näyttelyissä mukana 3-vuotias ori, joka voisi kiinnostaa minua. Seurasinkin turjaketta hetken vastaanhangoiteltuani trailerille, jossa turjake käski hoitajaa tuomaan 3-vuotiaan orin nimeltä Albertslunds Min-San ulos trailerista näytille. Hoitajan talutettua Min-Sanin ulos trailerista nyökkäsin hyväksyvästi huomatessani oriin olevan keskivertoa paremmin kehittynyt ikäisekseen. Turjake kertoi Min-Sanin sijoittuneen omassa luokassaan toiseksi, mutta varsinaisen ostopäätöksen tein vasta turjakkeen kerrottua oriin tulevan 1-polvisista valjakkopaainotteisista vanhemmista, sillä juuri 2-polvista valjakko-oria olinkin haeskellut. Turjakkeen pyytämä hinta nuoresta orista ei myöskään ollut turhan korkea, joten pyysin turjaketta faksaamaan minulle oriin kauppakirjan minkä jälkeen voisimme sopia oriin kuljetuksesta Hollantiin. Hieman yli kuukausi Albertslunds Min-Sanin oston jälkeen saimme vihdoin kuljetus aikataulut sovittua turjakkeen kanssa ja niin ori matkasi uuteen kotiinsa maaliskuun 20. päivä iltalennolla.

San on luonteeltaan hyvin kiltti ja kuuliainen oriherra, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään, minkä vuoksi ori onkin yksi tallin henkilökunnan suosikeista. Lasten kanssa Sania ei kuitenkaan kannata jättää yksin, sillä vaikka San onkin hyvin kiltti ja rauhallinen, on se silti ori ja saattaa hieman innostua tammojen ollessa lähettyvillä. Hoitotoimenpiteitä tehtäessä herra seisoo rauhallisesti paikoillaan komentamattakin, mutta saattaa hieman innostua tammojen kulkiessa ohi. Tällöin kuitenkin riittää, että herraa komentaa napakasti, jolloin se taas rauhoittuu. Harjattaessa San nauttii täysin siemauksin harjan hierovista vedoista, osoittaen tämän nuokkumalla paikoillaan silmät puoliummessa korvat sivuille lerpattaen. Valjaat ori antaa laittaa mukisematta. Talutettaessa San seuraa kiltisti hoitajansa perässä eikä temppuile, vaikka saattaakin vähän innostua tammojen lähettyvillä. Napakka nykäisy riimunnarusta kuitenkin palauttaa orin takaisin maanpinnalle. Muiden hevosten seurassa ori käyttäytyy kuin aitoherrasmies riippumatta siitä oliko toinen hevonen ori vai tamma.

Ajettaessa San on aivan yhtä kuuliainen kuin maastakin käsin käsiteltäessä eikä aiheuta ohjastajalleen minkäänlaista päänvaivaa. Ori vastaakin näin ollen tottelevaisesti ohjastajansa pienimpäänkin ohjas- tai ääniapuun, joten sille riittävätkin aivan pienet ohjasavut. Tosin San osaa halutessaan olla shettismäisen itsepäinen, joten se vaatii rattailleen jämäkän ja määrätietoisen ohjastajan, joka ei aivan vähästä hätkähdä. Koulukoe Sanilta sujuu vähän vaihtelevasti. Toisinaan ori on itsepäisellä tuulella, jolloin sen kanssa saa pysyä jämäkkänä, ettei koko touhusta tule katastrofia, mutta useimmiten San kuitenkin käyttäytyy hyvinkin kuuliaisesti eikä laita ohjastajalleen vastaan, jolloin ori voi sijoittua hyvinkin korkealle. Tarkkuuskokeessa Sanin keskittyminen säilyy hyvin radan alusta loppuun eikä mikään häiritse oriin keskittymistä. Tarkkuuskoe onkin herran bravuuriosuus ja se yltää siinä usein parhaimpaansa. Kestävyyskokeessa San on tasaisen varma suorittaja ja vaikka ori useimmiten pysyykin hyvin ihannejassa, sattuu sille toisinaan ihanneajan ylityksiä, mikäli ohjastaja ei ole ollut tarkkana vauhdin jaon suhteen, jolloin ori usein väsyttää itsensä ensimmäisillä osuuksilla ennen viimeistä ja ratkaisevaa osuutta.

i. Sjonny v.d. Zanneshof ii. Lönnbergs Rudolf iii. Ruben av Gårdsby
iie. Lönnbergs Madicken
ie. Pommelunds Sessan
YLA II
iei. Lindeskärrs Pilot
iee. Ruby v.h. Thijnshoeve
e. Anyda v. Pijnboompit ei. Lycos Merlin
VIR MVA Ch,KTK III,YLA III
eii. Foudre Rouge
eie. Eleanore Rigby
ee. Castwood's Misty May eei. Gomboes Corner
eee. Castwood's Cindy

ei jälkeläisiä

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa
Valjakkoajossa op (vaikeustasolla )!

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.