CIRION COCO DICTATOR ERJ II


© IP 2013

Nimi Cirion Coco Dictator "Coco" Rekisterinumero VH13-011-0326
Rotu hannover-tamma Koulutus re 160cm
Väri & säkä tummanruunikko, 168 cm Kasvattaja Jayde, Cirion Stud
Syntynyt 16.07.2013 (10v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu 30.04.2016
7 + 40 + 20 + 10 + 15 = 92 p. ERJ II

Cirion Coco Dictator oli toinen hankintani Cirion Studin loppumyynnistä. Olin jo allekirjoittanut Cirion Valryonin ostopaperit ja tekemässä lähtöä kun huomasin suklaanruskean pään tuijottavan minua käytävän perältä. Päätin rohkeasti käydä tervehtimässä minua tuijottavaa hevosta ja astelin rohkeasti lähemmäs. Karsinalle päästyäni huomasin kyseessä olevan kauniin hyvärakenteisen nuorehkon tamman. Jayde , joka oli huomaamatta tullut perässäni kysyi olisinko kiinnostunut Cocosta ja kertoi ettei tamma ollut mennyt vielä kaupaksi hankalan luonteensa vuoksi. Kiinnostuin oitis, sillä olen aina tuntenut suurta mielenkiintoa päällepäsmäreitä kohtaan. Niinpä sitten talutin neidin kentälle, varustettuani sen ensin pikaisesti, koeratsastusta varten. Sain heti selkäännoustuani huomata Cocon olevan haastava ratsu. Hetken temppuiltuaan tamma kuitenkin tuntui asettuvan ja saatoin ohjata sen parille Jayden pystyttämälle esteelle. Coco selviytyi esteiden yli helposti ja heitti vielä pari ilopukkia perään. Olin vakuuttunut tamman kapasiteetista, joten Valryonin lisäksi koneeseen lastattiin myös Coco.

Coco on luonteeltaan oikea diiva ja Diktaattori sopisi sille todennäköisesti paremmin lempinimeksi kuin Coco. Coco on ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja tamman luottamus on ansaittava kovalla työllä. Tamma ei siis luota uusiin ihmisiin helposti ja kohteleekin uusia ihmisiä miten tahtoo. Harjattaessa neiti on niin herkkähipiäinen kuin hevonen olla ja voi. Tammaa saa harjata suorastaan silkkihansikkain, sillä se kutisee vähän joka puolelta ja liian reippaaseen harjaukseen neiti reagoi näykkäisemällä. Varusteet menevät selkään kunhan hoitaja vain muistaa olla varovainen laittaessaan satulaa neidin selkään. Coco ei voi sietää sitä että satula vain paiskataan sen selkään. Satula onkin liutettava paikoillaan mahdollisimman hellävaraisesti, ettei neidillä vain olisi valittamisen aihetta. Talutettaessa Coco osaisi kyllä halutessaan käyttäytyä, mutta harvemmin se niin tekee. Myrskyisellä kelillä neiti hienohelma kieltäytyy yksinkertaisesti astumasta tallista pihalle, sillä eihän hänenlaisensa diiva voi mitenkään liata itseään. Muulloin taas Coco säikkyy milloin mitäkin joten sanalla sanottuna tamma on kertakaikkisen rasittava talutettava. Muista hevosista Coco ei paljoa perusta eikä kauheasti pidä siitä jos nämä tulevat liian lähelle. Ne jotka uskaltautuvat liian lähelle saavat pian tehdä tuttavuutta tamman terävien hampaiden tai kavioiden kanssa.

Ratsastettaessa Coco ei ole sen helpompi kuin hoidettaessakaan vaan tekee ratsastajansa työn mahdollisimman hankalaksi. Tammalla olisi kapasiteettia, vaikka kuinka pitkälle, mutta vain harvat saavat sen kulkemaan kunnolla. Osaavissa käsissä Coco on kuitenkin oikea esteratojen tähti, jonka kanssa on mukava tehdä töitä alkuvaikeuksien jälkeen. Tammalla onkin tapana testata uusia ratsastajia ihan kunnolla muun muassa näkemällä mörköjä joka puolella ja pukittelemalla. Mikäli ratsastaja kuitenkin pysyy tyynenä näiden kohtausten aikana eikä hätiköidy Cocokin alkaa pian kuunnella. Coco ei ehkä ole esteratsu nopeimmasta päästä, mutta kääntyisi vaikka kolikon päällä ratsastajan niin pyytäessä. Tamma ei myöskään säiky erikoisenkaan näköisiä esteitä vaan päinvastoin nauttii erikoisten hökötysten yli hyppäämisestä.

i. Chandrila ii. Carsanza iii. Cejansij
iie. Tralus
ie. Neldoreth iei. Scimitar
iee. Dimholt
e. Kheedar ei. Kenosha eii. Kaldahan
eie. Cantras Gola
ee. Mornan eei. Meneldil
eee. Cato Neimoidia

13.09.2013 hann-t Amor Fati CIR om. Suprant

22.02.2022 VSN Lobrede RCH

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa 02.11.2014 lähtien Esteratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

VALMENNUKSET

30.07.2014 Saapuminen
Olin tänään käynyt Cirion Studin loppuun myynnissä ja lähtiessäni Cirionista oli hevosautossani kaksi hevosta trakehner ori Cirion Valryon ja hannover tamma Cirion Coco Dictator. Ajellessani kohti lähintä lentokenttää, jossa yksityiskoneeni odotti, en voinut olla hymyilemättä, sillä Jayden minulle kauppaamat hevoset olivat molemmat menestyneistä estesukuisista vanhemmista. Nurinkurisesti näistä kahdesta tamma Cirion Coco Dictator oli näistä kahdesta vaikeammin käsiteltävä. Nytkin tamma potki trailerin takaluukkua selkeästi levottomana kun taas ori Cirion Valryon matkusti levollisesti. Rupesinkin jo miettimään, josko tamma oli koskaan matkustanut trailerissa kovinkaan pitkälle kun jo kaarsin läheisen yksityislentokentän porteista sisään. Kone oli jo laitettu kuntoon, joten otimme koneella odottavan hoitajan kanssa ostamani hevoset vikkelästi ulos autosta. Lähtiessämme taluttamaan hevosia kohti odottavaa konetta Cirion Coco Dictator päätti, että hänhän ei koneeseen mene vaan jymähti paikoilleen kunnes huomasi jäävänsä yksin, sillä Cirion Valryon asteli koneen takaosaan laitettua ramppia pitkin koneeseen kuin vanha tekijä, mikä sai liikettä Cirion Coco Dictatoriin, joka ei halunnut jäädä yksin vieraaseen paikkaan. Kun molemmat hevoset oli saatu varmistettua paikoilleen karsinoihinsa annoin lentäjälle luvan aloittaa lähtö valmistelut. Pian jo saimmekin lennonjohdolta nousuluvan ja ilmaan päästyämme lentäjä otti suunnakseen Amsterdami liepeillä sijaitsevan Schipolin lentokentän.

Lentomatka sujui rauhallisesti eikä edes levoton Cirion Coco Dictator jaksanut protestoida muutamia matkalle sattuneita ilmakuoppia saatuaan ison kasan heinää eteensä. Pian jo laskeuduimmekin Amsterdamin lentokentälle, missä mieheni oli meitä vastassa tallin nimellä koristellun trailerin kera. Päätimme ottaa Cirion Valryonin ulos koneesta ensiksi, sillä kuten oli todistettu Cirion Coco Dictator seurasi mielellään rauhallisen oriin perässä, vaikka tamma olikin muuten melkoinen tuittupää. Päätös osoittautui oikeaksi, sillä Cirion Coco Dictator seurasi kiltisti Cirion Valryonin perässä ulos lentokoneesta. Saatuamme hevoset ulos autosta suoritin kummallekin pikaisen tarkastuksen ennen kuin lastasimme hevoset traileriin ja lähdimme ajelemaan kohti Zeelandin maakuntaa. Ajoimme hieman pidempää reittiä pikkuteitä pitkin, sillä kokemus oli osoittanut, että etenkin kesällä kannatti välttää navigaattorin suosittelemaa Antwerpin moottoritietä, sillä kyseisellä moottoritiellä juuttui helposti ruuhkaan pariksi tunniksi.

Pääsimmekin takaisin Gateawayhin parissa tunnissa, sillä eräällä tiellä sattunut onnettomuus hidasti matkaamme edessä ajavien ihmisten pysähdyttyä katsomaan onnettomuuteen joutuneita autoja. Huokaisimmekin näin ollen helpotuksesta kun viimein ajoimme Gateawayn porteista sisään, sillä molemmat hevoset alkoivat olla levottomia pitkän matkustamisen jälkeen. Ensimmäiseksi trailerista otettiin ulos Cirion Valryon, joka katseli uutta ympäristöään hetken häkeltyneenä ennen kuin seurasi erästä tallintyöntekijöistä oritalliin, mihin sille oli laitettu karsina valmiiksi. Cirion Coco Dictator sitä vastoin peruutti trailerista vauhdilla ja ulos päästyään ilmoitti tulostaan raikuvalla hirnahduksella, johon vastasi ainakin tusina läheisissä tarhoissa jaloittelevaa hevosta. Syvään huokaisten lähdin taluttamaan kenkkuilevaa tammaa kohti tammatallia, missä tarkastettuani sen ensin jätin Cirion Coco Dictatorin tutustumaan uusiin naapureihinsa. Jätettyäni Cirion Coco Dictatorin kotiutumaan kävin vielä pikaisesti tarkastamassa kuina Cirion Valryon oli sopeutunut oritallin karsinaansa, missä ori söi jo kaurojaan hyvällä ruokahalulla samalla kuin eräs tallintyöntekijöistä harjasi siitä päivän pölyt. Todettuani molempien hevosten olevan kunnossa ohjeistin tallintyöntekijöitä päästämään molemmat hevoset seuraavana aamuna ulos tarhaan jaloittelemaan ennen kuin suuntasin kotitalollemme syömään iltapalaa ennen nukkumaanmenoa.

15.08.2015 Estevalmennus
Coco oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten kun kävelin kentälle ratsukon lämmitellessä, kysyin heti alkuun millainen tamma tämä oikein on. Huomasin heti, että ainakaan kauhean lähelle ei kannata kävellä! Kiukkuinen ilme tammalla ei ollut oikein innostava, mutta Tuulia sanoin Cocon kyllä olevan hyvä esteratsu. Kun kuulin tamman olevan vieläpä Cirionin kasvatti, en ollut enää niin skeptinen tulevasta valmennuksesta. Kukapa ei pienestä haasteesta pitäisi?
Aloitimme valmennuksen rauhallisella lämmittelyllä, ja laskin edeltävän valmennuksen esteitä sillä aikaa kun seurasin näiden työskentelyä. Coco oli hieman oikukkaan näköinen, ja Tuulia selitti sen kertomalla, ettei tämä ole ehtinyt itse ratsastaa Cocolla vähään aikaan. Tamma siis testasi ratsastajaansa katsomaan, josko tämä on hänen arvoinen! Aloitimme pienillä kavaleteilla, joita oli kaksi peräkkäin neljän laukka-askeleen päässä toisistaan. Kavalettien jälkeen Coco pelästyi jotain kentän päädyssä, mutta Tuulia huikkasi senkin olevan vain tamman testailua. Niinpä aloitimme sellaisen työskentelyn, ettei tammalle jäänyt aikaa katsella ympäriinsä! Kerroin heti radan, jota ratsukon tulee ratsastaa. Tämä oli melko helppo parilla tiukemmalla tiellä ja parilla pitkällä suoralla. Kuulemani mukaan Coco kun ei ollut niin nopea esteradoilla, niin nyt ratsukko sai harjoitella askeleen pidentämistä ja lyhentämistä.

Rata meni hyvin jo ensimmäisellä kerralla, mutta toisella kerralla Tuulia jäi hieman omiin ajatuksiinsa eikä ehtinyt lyhentää askelta tarpeeksi ensimmäisellä suoralla. Toiselle suoralle tämä kuitenkin paransi, ja rata meni kaiken kaikkiaan kiitettävästi. Kolmannella kerralla ratsukko todella näytti, että he kyllä osaavat hypätä! Annoin ohjeeksi harjoitella askeleen pidentämistä ja lyhentämistä, vaikka ei tamma kyllä harjoitusta enää kaipaakaan. Estevalmennus meni todella hyvin, ja ratsukko voikin olla ylpeä itsestään!
Valmentaja Ziki

30.11.2015 Estevalmennus
Monta päivää oli satanut ihan kunnolla, minkä vuoksi kaikki hevosetkaan eivät olleet päässeet ulos kunnolla. Coco oli näistä hevosista yksi eikä selvästikään ollut mielissään parin päivän harjoittelutauosta taluttaessani sen kentälle nyt kun aurinko viimein suvaitsi näyttäytyä. Oli kirpeä talvipäivä ja Coco oli tavallistakin enemmän täynnä virtaa mikä näkyi äkkilisinä loikkina sivuille tamman säikkyessä olemattomia kentän nurkissa piileksiviä mörköjä. Alkulämmittelyksi teinkin neidin kanssa paljon siirtymisiä askellajista toiseen ennen kuin siirryimme suurelle voltille asettamilleni kavaleteille. Tässä vaiheessa Cocolla ei ollut enää aikaa miettiä kentän laidoilla piileksiviä mörköjä. Coco kuitenkin painoi melkoisesti ohjille mennessämme kavaletit ensimmäiseksi ravissa kunnes tamma vihdoin suvaitsi rentoutua, jolloin toistimme tehtävän laukassa. Voltilla olevien kavalettien ylittäminen ravissa ja laukassa ei ollut kovinkaan haasteellinen tehtävä Cocolle, mutta sen ideana olikin saada tamma paremmin avuille. Suoriduttuamme Cocon kanssa tehtävästä niin että tamma totteli täysin apujani siirsin sen hetkeksi käyntiin pyytäen kentän laidalla olevaa tallityttöä pystyttämään meille okserin ja trippelin kentän vastakkaisten pitkien sivujen keskelle. Tallityöntekijän pystytettyä esteet pyysin Cocolta maltillista harjoituslaukkaa, mutta tamma olikin kanssani eri mieltä ja lähti kiitämään kentällä oikeaa hullun laukkaa. Murahdin itsekseni tyytymättömästi ohjatessani oikuttelevan tamman pienenevälle voltille, jota teimme kunnes Coco oli rauhoittunut. Rauhoituttuaan tamma nosti oikuttelematta aiemmin pyytämäni harjoituslaukan ja suuntasimme kohti trippeliä. Arvioin ponnistuspaikan huonosti, mistä johtuen hyppymme lähti aivan liian kaukaa ja Coco pudotti taaimmaisen puomin takajaloillaan. Pudotuksesta suivaantuneena tamma pukitti, mutta sain sen taas nopeasti hallintaani ja suuntasimme kohti okseria, jolla ponnistuspaikan valinta osui nappiin ja Coco liiteli kevyesti esteen yli. Toistimme harjoituksen vielä muutamaan kertaan, kunnes trippelikin sujui meiltä ongelmitta, minkä jälkeen siirsin ratsuni ravin kautta käyntiin.

02.04.2016 Estevalmennus
Yötä tallilla majoittunut pari näytti varsin tympeältä. Kentällä liikkuminen oli epävarmaa ja yhteistä päämäärää ei tuntunut ratsukolla olevan. Seurasin ratsukon alkuverryttelyjä kentän laidalta ja kirjasin mieleeni kaikki virheet ja parannusmahdollisuudet. Tuulian lopeteltua Cocon verryttelyn vilkutin parille ja kömmin hakemaan tolppia ja puomeja kentälle. Kasasin vain muutaman erikoisesteen erilleen kentälle ja pyysin ratsukkoa ratsastamaan läheltä esteitä ylittämättä niitä. Coco alkoi kulkea korvat niskassa ja loikkia säikkyen sinne tänne. Tuulian ilme meni melkoisen hankalaksi. Kävin noutamassa parille oman raippani lainaksi ja ohjeistin Tuulian ratsastamaan reippaasti kyselemättä Cocolta sen enempää. Napakalla ratsastuksella ja huonon käytöksen huomioimattomuudella saatiin Coco kuulolle ja ratsastus alkoi näyttää hyvältä. Coco ei sanonut mitään värikkäistä porteista ja aaltoesteistä, kapeat ja tarkkuutta vaativatkin esteet menivät puhtaasti yli! Vain yhden esteen alla oleva sateenvarjo oli epäilyttävä, muttakun yli oli päästy kerran ei sekään ollut enää vaikea. Kehuin ratsukkoa ja pyysin verryttelemään pitkään ja hartaasti, jotta Coco pääsisi rentoutumaan vielä kunnolla hyvin suoritusten perään.
Valmentaja Svea Rönnblad

05.04.2016 Estevalmennus
Päivän ensimmäinen valmennettava oli Tuulia T. hevosellaan Cocolla. Olin jo valmiiksi rakentanut parivaljakolle radan maneesiin, jotta siihen ei tuhlaantuisi liikaa aikaa. Coco vaikutti energiseltä - ehkä vähän liiaksikin - eikä tamma olisi malttanut alkuverryttelyjä tehdä sulassa sovussa ratsastajansa kanssa. Tuulia sai pidätellä tammaansa koko ajan, ettei se lähtisi viilettämään pitkin maneesia. Meno kuitenkin tasaantui sitä mukaa, kun verryttelyt etenivät ja lopulta edessäni kulki upean näköinen ratsukko. Lämmittelyt tehtiin pienillä kavallettiharjoituksilla eikä ne tuottaneet ratsukolle ongelmia.

Seuraavaksi hypättiin sarjaa. Esteet eivät olleet alkuun kuin hassut 60cm, jotta tuntumaa hyppyihin tulisi. Cocoa ei paljoa hetkauttanut matalat esteet, se yli mentiin kepeän näköisesti ja näytti siltä, että hevonen kyllästyi pikkuruisiin miniesteisiin. Tämän vuoksi nostin korkeutta. Coco eteni esteille vähän liiankin vauhdikkaasti, mutta Tuulia sai pidäteltyä tammaansa niin, että askeleet osuivat väleihin oikein ja näin ollen hypytkin onnistuivat leikittä.

Sarjan pomppimisen jälkeen neuvoin Tuulialle radan, jota olin heidän päänsä menoksi suunnitellut. Rataan kuului juuri hypätty sarja, muuri, okseri sekä yksi pystyeste. Taas näytti Cocolla olevan liikaa vauhtia eikä tällä kertaa Tuulia saanut menoa korjattua, jonka vuoksi okserin puomit kolahtelivat maahan. Uusintayritys kuitenkin onnistui täysin. Nostin esteiden korkeudet tamman maksimitasoon ja annoin ratsukolle luvan lähteä suorittamaan rataa. Coco ja Tuulia olivat löytäneet yhteisen sävelen ja rata meni puhtaasti läpi. Ehkei niinkään huippuajalla radasta suoriuduttu, mutta kuitenkin... Välikäyntien jälkeen ratsukko hyppäsi eriversioita radasta, jonka jälkeen oli aika lopetella tämän parivaljakon kanssa.
Valmentaja Taika Kytökangas
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.
</