CIRION VALRYON ERJ II


@ Beate Langels

Nimi Cirion Valryon "Vallu" Rekisterinumero VH14-021-0346
Rotu trakehner-ori Koulutus re 160cm
Väri & säkä tummanruunikko, 166 cm Kasvattaja Jayde,Cirion Stud
Syntynyt 26.12.2013 (8v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu 30.04.2016
8 + 40 + 25 + 10 + 15 = 98 p. ERJ II

Cirion Valryon tuli minulle kun huomasin minulla olevan aivan liian vähän estehevosia suhteessa kouluhevosten määrään. Tuttavani Jayde kertoi, että hänen vanhan tallinsa Cirionin hevosista osa oli vielä myynnissä. Katseltuani hevosia hetken päädyin tarjoamaan kodin Valryonille sekä eräälle tammalle. Kävin koeratsastmassa oriin eräänä toukokuisena päivänä Jayden uuden tallin Moonsugarin tiloissa. Huomasin pian oriin olevan miellyttävä, mutta kuitenkin omat aivot omaava ratsu, jolla oli myös hyvä matkaavoittava laukka. Valryon liiteli kevyesti Jayden meille pystyttämien esteiden yli ja vaikutti muutenkin kaikin puolin täydelliseltä esteratsulta, joten päätin tarjota sille kodin. Allekirjoitimme ostosopimuksen Jayden kanssa, minkä jälkeen lennätin oriin välittömästi Yhdysvalloista Hollantiin.

Vieraita ihmisiä kohtaan Valluksi kutsuttu ori tuppaa olemaan aika säikky, mutta tuttujen kesken ori on oikea nallekarhu. Vallu nauttii harjauksesta kaikin siemauksin nököttäen usein aloillaan silmät puoliummessa. Valppauttaan tämän orin kanssa ei kuitenkaan kannata menettää, sillä Vallulla on niin kutsuttuja keppospäiviä, jolloin se tekee kaikkensa aiheuttaakseen hoitajalleen harmaita hiuksia. Kavioit Vallu kyllä nostaa helposti, mutta orilla on tapana yrittää kiskaista kavio pian takaisin, joten otteen jalasta on oltava jämäkkä, jos haluaa välttyä saamasta painavaa kaviota varpailleen. Vesiboksisa Vallu saattaa yltyä hyvinkin leikkisäksi ja roiskii mielellään vettä yltympäriinsä. Vesiboksin lähelle ei kannatakaan mennä Vallun siellä ollessa mikäli haluaa välttyä kylmältä suihkulta. Varusteet ori antaa laittaa ilman sen kummempia ongelmia. Talutettaessa Vallu on hyvinkin rauhallinen, mitä nyt välillä näkee mörköjä puskissa ja hörisee vastaantuleville tammoille. Muut hevoset jättävät orin suosiolla rauhaan, sillä siinä on sitä luontaista vaikutusvaltaa, mikä ei houkuta ottamaan Vallua kiusauksen kohteeksi.

Vanhempiensa tavoin myös Vallu on oikea energiapakkaus esteradoilla. Oriin ratsastajalta vaaditaan määrätietoisuutta, mutta ennenkaikkea kärsivällisyyttä. Vallu kun saattaa häseltää ympäri kenttää miten sattuu alkutunnista kunnes puolipidätteet on saatu ajettua kunnolla läpi. Kun puolipidätteet sitten on saatu ajettua läpi muuttuu Vallukin yli innokkaasta energiapakkauksesta kuuliaiseksi ratsuksi, joka tottelee ratsastajansa vähäisintäkin elettä. Eteenpäin ajavien apujen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana ettei ori vain pääse kuumenemaan liikaa. Kuumuessaan Valulla on taipumusta lakata kuuntelemasta ratsastajaansa, jolloin myös puomitkin kolisevat oikein urakalla. Iso laukkaisena hevosena tiukat käännöset ja ahtaat välit saattavat tuottaa Vallulle vaikeuksia ellei ratsastaja pysy skarppina. Vallun tapauksessa pidemmän tien valitseminen esteelle on aina tiukkaa tietä parempi, sillä ori ei kolikon päällä käänny. Ori ei myöskään säiky mitään estetyyppiä suoranaisesti, vaikka vesieste saattaakin silloin tällöin tuottaa herralle vaikeuksia.

i. Sceregan SWA
ERJ I
ii. Sensation
VIR MVA Ch
iii. Secretter
iie. Thailandis
ie. Venezia xx
ERJ II
iei. Sicily xx
iee. Vero Moda xx
e. Dark Vampira
VIR MVA Ch,KTK III,ERJ I,YLA I
ei. Hey Du
VIR MVA Ch,ERJ I
eii. Crabwalk
eie. Tarantula
ee. Wannabe Vampire eei. Dreamcatcher
eee. Skipping Christmas

08.01.2015 trak-t Tigre Enchanteur om. Tiikeri(VRL-10741)

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa Esteratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

30.07.2014 Saapuminen
Olin tänään käynyt Cirion Studin loppuun myynnissä ja lähtiessäni Cirionista oli hevosautossani kaksi hevosta trakehner ori Cirion Valryon ja hannover tamma Cirion Coco Dictator. Ajellessani kohti lähintä lentokenttää, jossa yksityiskoneeni odotti, en voinut olla hymyilemättä, sillä Jayden minulle kauppaamat hevoset olivat molemmat menestyneistä estesukuisista vanhemmista. Nurinkurisesti näistä kahdesta tamma Cirion Coco Dictator oli näistä kahdesta vaikeammin käsiteltävä. Nytkin tamma potki trailerin takaluukkua selkeästi levottomana kun taas ori Cirion Valryon matkusti levollisesti. Rupesinkin jo miettimään, josko tamma oli koskaan matkustanut trailerissa kovinkaan pitkälle kun jo kaarsin läheisen yksityislentokentän porteista sisään. Kone oli jo laitettu kuntoon, joten otimme koneella odottavan hoitajan kanssa ostamani hevoset vikkelästi ulos autosta. Lähtiessämme taluttamaan hevosia kohti odottavaa konetta Cirion Coco Dictator päätti, että hänhän ei koneeseen mene vaan jymähti paikoilleen kunnes huomasi jäävänsä yksin, sillä Cirion Valryon asteli koneen takaosaan laitettua ramppia pitkin koneeseen kuin vanha tekijä, mikä sai liikettä Cirion Coco Dictatoriin, joka ei halunnut jäädä yksin vieraaseen paikkaan. Kun molemmat hevoset oli saatu varmistettua paikoilleen karsinoihinsa annoin lentäjälle luvan aloittaa lähtö valmistelut. Pian jo saimmekin lennonjohdolta nousuluvan ja ilmaan päästyämme lentäjä otti suunnakseen Amsterdami liepeillä sijaitsevan Schipolin lentokentän.

Lentomatka sujui rauhallisesti eikä edes levoton Cirion Coco Dictator jaksanut protestoida muutamia matkalle sattuneita ilmakuoppia saatuaan ison kasan heinää eteensä. Pian jo laskeuduimmekin Amsterdamin lentokentälle, missä mieheni oli meitä vastassa tallin nimellä koristellun trailerin kera. Päätimme ottaa Cirion Valryonin ulos koneesta ensiksi, sillä kuten oli todistettu Cirion Coco Dictator seurasi mielellään rauhallisen oriin perässä, vaikka tamma olikin muuten melkoinen tuittupää. Päätös osoittautui oikeaksi, sillä Cirion Coco Dictator seurasi kiltisti Cirion Valryonin perässä ulos lentokoneesta. Saatuamme hevoset ulos autosta suoritin kummallekin pikaisen tarkastuksen ennen kuin lastasimme hevoset traileriin ja lähdimme ajelemaan kohti Zeelandin maakuntaa. Ajoimme hieman pidempää reittiä pikkuteitä pitkin, sillä kokemus oli osoittanut, että etenkin kesällä kannatti välttää navigaattorin suosittelemaa Antwerpin moottoritietä, sillä kyseisellä moottoritiellä juuttui helposti ruuhkaan pariksi tunniksi.

Pääsimmekin takaisin Gateawayhin parissa tunnissa, sillä eräällä tiellä sattunut onnettomuus hidasti matkaamme edessä ajavien ihmisten pysähdyttyä katsomaan onnettomuuteen joutuneita autoja. Huokaisimmekin näin ollen helpotuksesta kun viimein ajoimme Gateawayn porteista sisään, sillä molemmat hevoset alkoivat olla levottomia pitkän matkustamisen jälkeen. Ensimmäiseksi trailerista otettiin ulos Cirion Valryon, joka katseli uutta ympäristöään hetken häkeltyneenä ennen kuin seurasi erästä tallintyöntekijöistä oritalliin, mihin sille oli laitettu karsina valmiiksi. Cirion Coco Dictator sitä vastoin peruutti trailerista vauhdilla ja ulos päästyään ilmoitti tulostaan raikuvalla hirnahduksella, johon vastasi ainakin tusina läheisissä tarhoissa jaloittelevaa hevosta. Syvään huokaisten lähdin taluttamaan kenkkuilevaa tammaa kohti tammatallia, missä tarkastettuani sen ensin jätin Cirion Coco Dictatorin tutustumaan uusiin naapureihinsa. Jätettyäni Cirion Coco Dictatorin kotiutumaan kävin vielä pikaisesti tarkastamassa kuina Cirion Valryon oli sopeutunut oritallin karsinaansa, missä ori söi jo kaurojaan hyvällä ruokahalulla samalla kuin eräs tallintyöntekijöistä harjasi siitä päivän pölyt. Todettuani molempien hevosten olevan kunnossa ohjeistin tallintyöntekijöitä päästämään molemmat hevoset seuraavana aamuna ulos tarhaan jaloittelemaan ennen kuin suuntasin kotitalollemme syömään iltapalaa ennen nukkumaanmenoa.

01.01.2015 Ensimmäinen tammavieras
Jokin aika sitten Tiikeri etsiskeli tammalleen Formoj Moomins RSE estepainotteista trakehner oria. Formoj Moomins RSE sukutaulua tutkailtuani päädyin tarjoamaan omistamaani oria Cirion Valryon sulhasedokkaaksi tammalle, sillä ajattelin näiden sukulinjojen sopivan hyvin yhteen. Kaikeksi onneksi myös Tiikeri tuntui olevan samoilla linjoilla, joten tänään Formoj Moomins RSE saapui Gateawayhin Cirion Valryonin vieraaksi. Formoj Moomins RSE saapuessa aikaisin aamulla Vallu oli vielä tallissa aamukaurojaan syömässä, joten laitoimme myös Formoj Moomins RSE vierastallin karsinaan aamuruokiaan nauttimaan, sillä Tiikeri oli kertonut puhelimitse, ettei tamma ollut vielä saanut aamuruokiaan ja ohjeistanut tamman ruokinnassa. Myöhemmin aamupäivällä molempien hevosten syötyä aamuruokansa pyysin tallityöntekijää hakemaan Formoj Moomins RSE:n vierastallista, sillä aikaa kun itse hain Vallun oritallin puolelta. Valluhan innostui heti Formoj Moomins RSE:n nähdessään ja olisi vaikka heti ruvennut astutuspuuhiin etenkin kun Formoj Moomins RSE hörisi sille kutsuvasti. Päätimme kuitenkin laittaa hevoset aluksi tutustumaan vierekkäisiin tarhoihin ennen kuin iltapäivällä päästäisimme ne yhdessä suurempaan tarhaan, mikäli ongelmia ei tulisi. Ongelmia ei tullut, joten iltapäivällä sitten päästimme Formoj Moomins RSE:n ja Vallun samaan tarhaan. Kaksikko oli selvästikin innoissaan ja Vallu alkoikin heti kosiskella tammavierastaan, joten jätin kaksikon pian omaan rauhaansa. Illalla tullessani erään hoitajan kanssa hakemaan kaksikkoa sisälle iltaruualle ei kaksikko olisi halunnut antaa itseään kiinni, mutta lopulta saimme kaksikon ahdistettua nurkkaan, jolloin minä napsautin riimunnarun kiinni Vallun riimuun ja mukanani tullut tallin työntekijä napsautti riimunnarun Formoj Moomins RSE:n riimuun. Kaksikko huuteli haikeasti toistensa perään taluttaessamme ne eri talleihin tietämättä, että taas huomenna ne pääsisivät rellestämään yhdessä tarhaan.

03.03.2015 Estevalmennus
Vallun hormonien tasoittumiseen oli mennyt pitkän aikaa Formoj Moomins RSE:n vierailun jälkeen, mutta lopulta ori oli rauhoittunut niin, että pääsimme taas treenaamaan kunnolla kilpailuita varten. Tänään saapuessamme kentälle oli kentällä jo täysi vilske päällä ja mietin kuumeisesti miten mahtuisimme kentälle vetämään kunnon sulkeiset. Samassa huomasin kentän keskellä erään valmentajistamme, joka huikkasi, että hän oli juuri lopettelemassa nuorten hevosten valmennusta. Helpotuksesta huokaisten talutin Vallun kentän keskelle ja aloin kävelemään ja ravailemaan sen kanssa kentän keskellä muiden vielä viimeistellessä harjoituksiaan uralla. Muiden ratsukoiden loputtua siirryimme Vallun kanssa ja uralle ja pyysin valmentajaa josko hän voisi pystyttää meille kymmenen esteen radan. En pahemmin katsonut valmentajan radan pystytystä lämmitellessäni Vallua kentän toisessa päädyssä olevien matalien veryttelyesteiden ylitse ja irvistin huomatessani valmentajan pystyttäneen meille paljon tiukkoja käännöksiä ja ahtaita välejä sisältävän radan. Katsahdin valmentajaan myrkyllisesti tämän heiluttaessa iloisesti kättään hyvästiksi. Kävelimme hetken esteiden ympäri, jotta voisin hahmottaa esteiden järjestyksen kunnes nostimme Vallun kanssa hitaan harjoituslaukan ja suuntasimme kohti ensimmäistä estettä, joka oli helppo pystyeste. Pystyesteeltä oli vain neljä lyhyttä laukka-askelta okserille, jolta tiukka kännös vasempaan pensasesteelle. Pensasesteeltä oli puolestaan lyhyt suora portille, jolta tiukka käännös oikeaan pystyesteen ja okserin muodostamalle sarjalle. Sarjalta loiva käännös vasempaan muurille, jolta oli lyhyt laukka suora kahden pystyesteen muodostamalle sarjalle. Toiselta sarjalta tiukka käännös vasempaan laine-esteelle, joka edelsi lyhyen suoran päässä olevaa trippeliä. Trippeliltä oli puolestaan tiukka käännös vasempaan viimeisenä esteenä toimivalle okserille. Vallu selvitti kaikki esteet puhtaasti jo ensimmäisellä kerralle, joskin epäröi hieman laine-esteellä. Menimme radan vielä kahdesti kunnes kolmannella kerralla ori hyppäsi laine-esteenkin yli korvaansa lotkauttamatta, jolloin taputin sitä kaulalle ennen kuin siirsin sen raviin. Ravailtuamme hetken siirsin oriin käyntiin ja ohjasin sen kentän keskelle pydähdyksiin, missä herran hoitaja jo sitä odottelikin loimen kanssa.
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.