CH FLEETWOOD LIONFLY KTK III,ERJ I,NFL I
@ nfponypictures
Nimi |
Fleetwood Lionfly "Ioni" |
Rekisterinumero |
VH15-027-0293 |
Rotu |
new forest - tamma |
Koulutus |
re 80cm |
Väri & säkä |
ruunikko, 145 cm |
Kasvattaja |
Fleetwood Stud, UK |
Syntynyt |
01.06.2015 (10v) |
Omistaja |
Tuulia T. (VRL-00084) |
maahantuoja
Heini H.,
Nerian
Champion-arvonimi myönnetty 28.06.2016
Kantakirjattu 20.05.2016
17 + 17 + 16 + 19 = 69p.
KTK-III
Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu 30.04.2016
8,5 + 40 + 20 + 19 + 15 = 102,5 p.
ERJ I
New Forestien laatuarvostelutilaisuus 25.09.2016
16 (9+7) + 40 + 21 + 29 + 22 (18+4) + 7 = 135p.
NFL I
Fleetwood Lionfly ei ehkä ole siitä kaikkein kauneimmasta päästä mitä ulkonäköön tulee, mutta tammassa minua eniten viehättikin sen sukutaulu. Lionfly tulee tunnetusta brittiläisestä new forest poni siittolasta, josta sen osti Nerian ponisiittolan Heini H. yhdessä parin muun ponin kanssa Heini H:n tarkoituksena oli välittää ostamansa ponit suomalaisille new forest poni kasvattajille, jotta nämä saisivat hieman uutta verta linjoihinsa. Innostuinkin oitis huomatessani Nerian sivuilla ilmoituksen välityksessä olevista poneista ja tarkan harkinnan jälkeen päätin tarjota kotia kahdelle välityksessä olevalle ponille. Toinen kiinnostuksen kohteenani olevista poneista myytiin muualle, mutta toisen Fleetwood Lionflyn Heini H. lähetti mieluusti meille Hollantiin. Lähdinkin oitis Englantiin hakemaan uusinta hankintaani kotiin, sillä Heinin mukaan voisin vielä koeratsastaa tamman, minkä jälkeen voisin vielä halutessani muuttaa mieltäni. Koeratsastus sujui kuitenkin hyvin ja allekirjoitin Lionflyn kauppakirjan mukisematta, minkä jälkeen lastasin tamman mukanani tuomaan kuljetusautoon ja huristin lähimmälle lentokentälle.
Ioni on vähän sellainen välinpitämätön ponineiti, joka ei paljoa välitä mitä ympäristössä tapahtuu kunhan tamma itse vain jätetään rauhaan. Tamma ei kuitenkaan ole turhan tarkka seuralaistensa suhteen ja kelpuuttaa hoitajakseen ihan pienetkin lapset kunhan nämä eivät pidä liikaa meteliä. Ioni nimittäin pitää siitä, että sille jutustellaan rauhallisella äänensävyllä, mutta kovaäänistä kiljumista tamma ei siedä. Hoitotoimenpiteiden ajaksi Ionia ei täydy välttämättä sitoa kiinni, sillä tamma kyllä pysyy yleensä ihan hyvin paikoillaan käskettäessä, vaikka saattaakin vähän steppailla. Harjauksesta Ioni pitää yli kaiken ja nauttiikin täysin siemauksin saamastaan huomiosta toista takajalkaansa rennosti lepuuttaen. Varusteet tamma antaa yleensä laittaa ongelmitta, mutta kylmiä kuolaimia ei Ionille parane tarjota. Tamma nimittäin sylkäisee kylmät kuolaimet automaattisesti pois suustaan eikä suostu ottamaan kuolaimia uudestaan suuhunsa ennen kuin hoitaja on lämmittänyt kuolaimet nopeasti käsissään. Talutettaessa Ioni seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä eikä temppuile. Vastaantuleville oreille Ioni tosin saattaa pysähtyä flirttailemaan. Muiden hevosten seurassa tamma käyttäytyy yleensä mallikkaasti eikä aiheuta ongelmia, mutta osaa kyllä puolustaa itseään tarpeentullen.
Ratsastettaessa Ioni ei ole lainkaan pöllömpi tapaus, vaikkei olekaan siitä kaikista helpoimmasta päästä. Tamma nimittäin osaa halutessaan olla melkoinen jääräpää ja vaatiikin näin ollen napakan ratsastajan, joka ei anna tammalle tilaisuutta puuhailla omiaan. Ionilla on nimittäin tunnin aluksi taipumusta testailla ratsastajaansa oikomalla kulmista ja säikkymällä olemattomia, mutta mikäli ratsastaja ei ole näistä jutuista moksiskaan asettuu Ionikin pian aloilleen. Esteratsuna tamma on verraton tapaus, sillä se on paitsi nopea myös äärimmäisen ketterä. Ionin kanssa voikin tehdä jopa mahdottomalta tuntuvia käännöksiä sillä tamma kääntyisi vaikka kolikon päällä. Ioni on myös rohkea hyppääjä eikä kavahda kirkkaankaan värisiä rakennelmia vaan hyppää yli kaikesta mitä vastaan tulee korvaansa lotkauttamatta. Ponnistuspaikkojen arvioinnissa Ioni ei ole mikään haka vaan ratsastajan täytyy osata arvioida oikeat ponnistuspaikat. Mikäli ponnistuspaikan valinta menee pieleen ei ratsastajan kannata odottaa virheetöntä hyppyä sillä Ioni ei veny kovin paljon ekstra korkeutta tai pituutta, mikäli ratsastaja sattuisi virheen tekemään. Ponnistuspaikan valinnan osuessa nappiin tamma kuitenkin harvemmin pudottaa.
i. Maverick II prn,141cm |
ii. Maxwell rn, 143cm |
iii. Maverick I |
iie. Mariann |
ie. Leland London trt, 139cm |
iei. Londony |
iee. Cambridge's Lelya |
e. Fleetwood Feather trn,146cm |
ei. Fleetwood Triston m,142cm |
eii. Fleetwood Tristan |
eie. Fleetwood Isolde |
ee. Safire rn, 145cm |
eei. Fridalgo |
eee. Saphire |
26.07.2015 nf-o
Lionel GW om.
Kida
23.08.2015 nf-t
Lionheart GW om.
lottis
03.01.2016 nf-o
Lionlight GW om.
Assi
20.02.2016 nf-o
GW Tristan om.
Orion VRL-14256
i. Maverick oli komeaakin komeampi punaruunikon värityksen omaava ori, joka kantakirjattiin jo nuorena I-palkinnolla. Näyttelymenestyksen lisäksi ori kilpaili ennen varhaista menehtymistään aktiivisesti esteratsastuskilpailuissa kotimaassaan Irlannissa ja voittikin useita nuorten ponien mestaruuksia. Luonteeltaan Maverick oli hyvin tasainen ja helpostikäsiteltävä eikä koskaan aiheuttanut ongelmia. Maverick kuoli yllättäen vasta 10-vuotiaana sairastuttuaan ähkyyn. Ennen äkillistä menehtymistään ori ehti kuitenkin astua kuutisen tarkkaan valittua tammaa paitsi kotimaassaan Irlannissa myös naapurimaassa Isossa-Britanniassa. Jälkeläisilleen ori periytti pääsääntöisesti tasaista luonnettaan sekä ketteryyttään. Maverick oli nimittäin eläessään hyvin ketteräjalkainen poniherra, jonka kanssa saattoi tehdä hyvinkin tiukkoja käännöksiä ilman että ori pudotti tai kielsi esteellä.
ii. Maxwell on truunikon värityksen omaava oriherra, joka tunnettiin tuittupäisestä luonteestaan. Tämä ori olikin lähinnä yhden ihmisen hevonen, mutta kun sen kanssa löysi oikean sävelen tulostakin syntyi. Rakenteellisesti Maxwell ei ollut kovinkaan kummoinen eikä tästä johtuen menestynytkään näyttelyissä tai päässyt esiintymään kantakirjaustilaisuudessa. Kenttäratsastuksessa Maxwell oli kuitenkin vertaansa vailla vielä kilpailessaan voittaen yhden jos toisenkin mestaruuden. Täytettyään 15-vuotta ori jätti kilparadat siirtyen jalostusoriksi kasvattajansa luo, jonka lapset myöskin olivat kilpailleet orin kanssa niin menestyksekkäästi. Maxwell osoittautui hyvin suosituksi jalostusoriiksi, jolle valittiin lähinnä rauhallisia hyvärakenteisia tammoja. Tällä varmistettiin ettei oriin tuittupäinen luonne periytynyt jälkeläisille niin vahvasti, vaikka monet sen jälkeläisistä ovatkin melko itsepäisiä eivät ne ole samanlaisia tuittupäitä kuin isänsä. Kaikenkaikkiaan Maxwell astui parisenkymmentä tammaa ennen kuin sen omistaja päätti päästää orin ansaitulle eläkkeelle.
ie. Leland London oli pienikokoinen tamma, jolta ei odotettu paljon mitään ja se myytiinkin 4-vuotiaana ratsastuskouluun, jossa tamma pääsi aluksi vain kokeneiden ratsastajien tunneille. Leland London osoittautui koulutunneilla melkoiseksi laiskuriksi, johon sai olla jatkuvasti potkimassa vauhtia, mutta estetunneille päästessään pikkuruinen tamma oli oikea ruutitynnyri, jonka pidättelemisessä oli kokeneemmillakin ratsastajilla vaikeuksia. Pian Leland London myytiinkin eräälle ratsastuskoulun kokeneemmista ratsastajista, jonka kanssa tamma pääsi kunnolla kilpailemaan esteratsastuskilpailuissa aina metrisiin luokkiin asti. Kaksikko keräsikin mukavasti menestystä yhdessä kunnes Leland London 12-vuotiaana loukkasi jalkansa, jolloin eläinlääkäri ilmoitti että tamman kilpaillut oli kilpailtu. Leland Londonin omistaja ei kuitenkaan halunnut lopettaa uskollista ratsuaan vaan päätti astuttaa tamman muutaman kerran ennen sen päästämistä eläkkeelle. Leland London synnyttikin neljä tervettä varsaa, joille se periytti vauhdikkuuden lisäksi pientäkokoaan.
e. Fleetwood Feather oli nuorempana melkoinen estetaituri kilpaillen menestyksellä metrisiin luokkiin asti kasvattajansa nuorimman tyttären kanssa. Fleetwood Featheriä odottikin kirkas tulevaisuus esteratojen kirkkaimpana tähtenä, mutta kohtalo päätti toisin. Eräällä kilpailumatkalla tamma laskeutui huonosti lämmittelyesteeltä muljauttaen toisen etujalkansa pahasti. Eläinlääkärin todettua, ettei tamman etujalka enää kestäisi säännöllistä hyppäämistä. Näin ollen tamman kasvattaja päätti siirtää Fleetwood Featherin kouluratsastuksen pariin, missä tamma menestyikin kohtalaisesti Helppo B tasolle asti. Fleetwood Featherin täytettyä 10-vuotta sen kasvattaja päätti lopettaa tammalla kilpailemisen, sillä neidin ura kouluratsuna ei ollut sujunut niin hyvin kuin oli toivottu. Fleetwood Feather saikin näin ollen siirtyä toimittamaan siitostamman virkaa ja tamma onkin tähän mennessä jättänyt neljä jälkeläistä, jotka ovat perineet emänsä hyvän rakenteen ja oman arvon tuntoisen luonteen. Fleetwood Feather itse kantakirjattiin II-palkinnolla tamman ollessa vasta 4-vuotias.
ei. Fleetwood Triston ei ollut mikään näyttelykehien kuumin hurmuri, vaikka se kantakirjattiinkin III-palkinnolla oriin ollessa 6-vuotisa. Mustan värityksen omaavalla orilla oli hankalan ponin maine, mutta hankalasta luonteesta huolimatta, se esimerkiksi puri hoitajiaan, herran kasvattaja päätti antaa Fleetwood Tristonin vanhimmalle pojalleen kisattavaksi. Triston osoittautuikin lahjakkaaksi esteratsuksi ja kilpaili jopa yli metrisiä luokkia tuoden kotiin ruusukkeen jos toisenkin. Esteiden lisäksi oriilla kilpailtiin satunnaisesti myös kenttäratsastuksen parissa, jossa Triston ei kuitenkaan menestynyt läheskään niin hyvin kuin esteillä, sillä orin suoritukset kouluosuudella olivat suorastaan katastrofaalisia, vaikka se pärjäsikin hyvin sekä maastoeste-että rataesteosuuksilla. Jalostusoriina Triston ei kerännyt kovinkaan kummoista suosiota ja astuikin lähinnä kasvattajansa omistuksessa olevia tammoja, joskin myös muutama muu halusi astuttaa tällä tammansa. Jälkeläisilleen ori periytti varmajalkaisuuttaan sekä nopeuttaan. Kaikean kaikkiaan oriille siunaantui lähes kymmenkunta jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivoihin 20-vuoden iässä.
ee. Safire oli kuvankaunis ruunikonvärityksen omaava tammaneiti, joka kantakirjattiin jo 5-vuotiaana I-palkinnolla. Rakenteeltaan tamma oli hieman sirompi kuin new forestin ponit yleensä, joten sitä astutettiinkin lähinnä jykevärakenteisemmilla oreilla. Luonteeltaan Safire oli oikea kullanmuru, joka tuli toimeen kaikkien kanssa eikä koskaan aiheuttanut hankaluuksia muiden hevosten kanssa. Tammalla kilpailtiin nuorempana muutamissa alle metrisissä esteratsastuskilpailuissa sekä Helppo C tasoisissa kouluratsastuskilpailuissa, kunnes tamman omistaja päätti siirtää Safiren siitostammaksi. Tämä on oikeastaan sääli sillä etenkin esteillä Safirella olisi riittänyt lahjoja yli metrisiin luokkiin. Kaiken kaikkiaan Safire synnytti viisi jälkeläistä, joille tamma periytti siroarakennettaan sekä hyvä luonteisuuttaan, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan tamman viimeiseksi jääneen synnytyksen jälkeisten komplikaatioiden takia.
NJ
14.11.2015
Istoriya Asylum lk 04: Newforesttammat 03/12 irtoSERT
11.04.2016
Rajaton lk 06: New forest-tammat 02/12 irtoSERT
15.04.2016
Pirunportti lk 02: Newforesttammat 03/12 irtoSERT
OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa
PÄIVÄKIRJA
26.07.2015 Ensimmäinen varsa
Jokin aika sitten tuttavani Kida etsiskeli ponitalliinsa uusia asukkeja, jolloin tarjosin meille vasta vähän aika sitten tullutta vielä raakiletta Fleetwood Lionflytä emäksi 1-polviselle new forest varsalle, mikäli Kida löytäisi tammalle jostain oriin. Vähän ajan kuluttua sainkin Kidalta sähköpostia, jossa hän kysäisi kelpaisiko turjakkeen omistuksessa oleva Jackfields Lionblaze tammalleni sulhaseksi. Todettuani oriin olevan syötävänsuloinen tapaus, joka oli kaikenlisäksi kerännyt hieman menestystä esteradoilla vastasin Kidalle myöntävästi. Päätettyäni puhelun Kidan kanssa soitin oitis turjakkeelle, jonka kanssa sovimme, että keinosiemennys olisi tässä tilanteessa varmastikin paras vaihtoehto, joten turjake lupasi lähettää minulle pakastetta viikon kuluessa. Tasan viikon kuluttua turjakkeen kanssa käymästäni puhelinsoitosta Jackfields Lionblazesta otettu pakaste saapui sitten Gateawayhin, jolloin soitin oitis eläinlääkärillemme, joka lupasi tulla vielä samana iltana siementämään Fleetwood Lionflyn. Hieman tamma ihmetteli, mitä oikein puuhailimme, mutta keinosiemennys saatiin kuitenkin onnistuneesti tehtyä ja kuukauden kuluttua ultrassa jo näky tamman olevan tiineenä. Ioni oli kuitenkin vielä hyvin nuori, joten minua huolestutti, josko tiineys sujuisi ongelmitta. Kaikeksi onneksi pahat ennakkoluuloni osoittautuivat turhiksi ja heinäkuun 2015 lopulla Ioni pyöräytti maailmaan tummanruunikon orivarsan, josta otin oitis kuvan, jonka lähetin tuttavalleni Kidalle, joka oli ilmeisen ihastunut ja kyseli heti minkä antaisimme varsalle nimeksi, mihin vastasin, että koska varsan emän ja isän nimet alkoivat sanalla lion toivoin, että tämä sana sisällytettäisiin myös varsan nimeen. Hetken pohdittuamme päädyimme yksissä tuumin antamaan veikeälle orivarsalle nimeksi Lionel GW.
23.08.2015 Toinen varsa
Ioni oli jo ehtinyt hieman aloitella kilpailu-uraansa huomatessani erään suhteellisen tunnetun virtuaaliharrastajan lottiksen etsivän itselleen new forestin ponia, jolloin luonnollisesti tarjosin Ionia emäehdokkaaksi varsalle. Viikon kuluttua lottis soittikin kysyäkseen oliko tamma kenties vieläkin tarjolla jalostukseen mihin vastasin totta kai, jolloin lottis ilmoitti löytäneensä Ionille omaa silmäänsä miellyttävän new forest oriin puolisoksi. Kyseessä oli Ruotsissa asusteleva ruunikko ori Bretherside Ledger, joka oli jo kerännyt mainetta ja kunniaa enemmänkin esteradoilla. Lottis kertoi, että mikäli minulle sopisi Fleetwood Lionfly voitaisiin lennättää oriin kotitilalle Elfengårdiin vielä saman viikon aika, sillä orilla oli nyt taukoa kilpailemisesta ja se ehtisi, vaikka heti astutuspuuhiin. Niinpä sitten soitin vielä Bretherside Ledgerin omistajalle Catialle, jonka kanssa sovimme, että Ioni matkustaisi heti seuraavana torstaina Bretherside Ledgerin vieraaksi. Ioni vietti Elfengårdissa melkein kolme viikkoa, sillä Catian kertoman mukaan ori ja tamma eivät olleet välittömästi tulleet toimeen keskenään, joten kokonainen viikko oli tuhraantunut kaksikon tutustuttamisessa toisiinsa. Ionin sitten vihdoin ja viimein palattua takaisin Gateawayhin saimme todeta tamman olevan kuin olevankin tiineenä. Elokuun 23. päivä vuonna 2015 Ioni sitten putkautti maailmaan, hyvin sujuneen tiineyden jälkeen, terveen tammavarsan. Otin oitis varsasta kännykälläni kuvan, sen imiessä pontevasti Ionin nisää, jonka lähetin kärsimättömästi odottavalle lottikselle. Lottis vastasikin melko pian ihastellen sulavalinjaista tammavarsaa kysyen olisiko minulla tammalle nimiehdotuksia. Hetken mielensopukoitani kaiveltua ehdotin nimeksi Lionheart GW, joka sopi myös lottikselle mainiosti.
03.01.2016 Kolmas varsa
Ionin viimeisimmästä varsomisesta olikin jo kulunut aikaa törmätessäni Assiin, joka kertoi etsiskelevänsä itselleen uutta yksi polvista estepainotteista newforestin ponia. Pahoitellen kerroin, ettei minulta löytynyt kuin evm sukuinen tamma Fleetwood Lionfly, joka tosin olisi käytettävissä myös ulkopuolisille oreille. Tästä Assi saikin idean josko astuttaisimme Ionin hänen omistuksessaan olevalla mustanpuhuvan värityksen omaavalla esteratojen taiturilla Hjortbys Lucky Clover. Hieman tätä mietittyäni myönnyin ja niin sovimme Assin kanssa, että Ioni matkustaisi jo samana iltana Suomessa sijaitsevaan Poniniemeen Hjortbys Lucky Cloverin vieraaksi. Parin päivän päästä Assi soitti kertoen kaksikon tulleen toimeen mainiosti ja lupasi, että Ioni voisi jo viikonloppuna palata takaisin kotitilalleen Hollantiin. Parin päivän päästä takaisin saapumisestaan eläinlääkäri kävi tekemässä Ionille ultraäänitutkimuksen, jossa paljastui, että tamma oli tiineenä. Olimme luonnollisesti Assin kanssa hyvin onnellisia tamman tiineytymisestä ja jäimme odottelemaan varsan syntymää. Tammikuun 3. päivä vuonna 2016 aikaisin aamulla alkoi sitten tapahtua. Ionin synnytys kesti poikkeuksellisesti pari tuntia, vaikka edelliset varsat olivat tulleet ulos hetkessä, mutta eläinlääkärimme käytyä ruiskuttamassa suoneen lihassupistuksia lisäävää ainetta alkoi vihdoin tapahtua. Pian pahnoilla makasikin tummanruunikon värityksen omaava orivarsa, joka toisin kuin emänsä oli täynnä energiaa. Ioni oli uupumusta lukuunottamatta kuitenkin täysin kunnossa, joten kuunneltuani eläinlääkärin ohjeistuksen tamman jälkihoitoa varten painelin soittamaan Assille kertoakseni hänen varsansa syntyneen. Assi oli luonnollisesti innoissaan varsasta ja kysyi heti oliko varsasta tullut isänsä tapaan musta, mihin jouduin toteamaan varsan olevan ruunikko. Seuraavaksi Assi kysyi olisiko minulla nimiehdotuksia varsalle, mutta lopulta päädyimme antamaan reippaalle orivarsalle Assin ehdottaman nimen Lionlight GW.
20.02.2016 Neljäs varsa
Ionin ensimmäisen Bretherside Ledgeristä tulleen varsan menestyttyä mukavasti kilparadoilla päätin ottaa yhteyttä oriin omistajaan Catiaan kysyäkseni, josko voisimme teettää kaksikosta vielä toisen varsan. Ehdotus sopi myös Catialle, mutta tällä kertaa hän ehdotti, että käyttäisimme keinosiemennystä, sillä Ionista ja Bretherside Ledgeristä ei edellisellä kerralla ollut varsinaisesti tullut ystäviä. Tämä sopi myös minulle, joten kun Bretherside Ledgeristä otettu pakaste saapui eräänä kirpeänä helmikuisena päivänä tilalle soitin oitis eläinlääkärillemme, joka lupasi tehdä keinosiemennyksen heti seuraavana päivänä. Ioni ei tehdystä operaatiosta korvaansa väräyttänyt ja niinpä jäimme odottelemaan varsan syntymää. Ionin kilpailu-ura oli onneksi vähän aikaa sitten päättynyt, joten tamma sai rauhassa jäädä mammalomalle, kunnes helmikuun 20. päivä maailmaan sitten viimein putkahti ruunikko orivarsa. Tätä varsaa emme kuitenkaan voineet pitää suureksi ärtymyksekseni kotona vaan se täytyi pistää myyntiin yhdessä muiden helmikuisten varsojen kanssa. Nimeksi orivarsalle annettiin GW Tristan poiketen muiden varsojen kohdalla tiukasti kiinnipitämästäni lion nimiteemasta. Lopulta varsan osti Orion, joka kuljetutti tuolloin jo yksivuotiaaksi kääntyneen orivarsan mukanaan Liettuaan.