PÄIVÄRINTEEN ARTHUR VVJ II


@ tallin omaisuutta

Nimi Päivärinteen Arthur "Arttu" Rekisterinumero VH15-017-0410
Rotu shetlanninponi - ori Koulutus ko Helppo B vvj Vaikea
Väri & säkä mustankirjava, 101 cm Kasvattaja JP, Päivärinne
Syntynyt 21.03.2015 (10v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Valjakkoajojaoksen Laatuarvostelu 30.04.2016
7 + 40 + 22 + 12 + 15 = 96p. VVJ II

Päivärinteen Arthur tuli meille yhdessä Päivärinteen Tabithan kanssa shetlanninponitalli Päivärinteesta etsiskellessäni talliin uusia valjakkopainotteisia poneja ja hevosia. Huomatessani JP:n tarjoavan joitakin vanhempia päivärinteeläisiä jalostukseen viimeistä kertaa tartuin oitis tilaisuuteen. Yksi jalostukseen tarjottavista oreista oli iki-ihana Päivärinteen Roi, jolle tällä kertaa valikoitui puolisoksi Defying Gravity Dei. Maaliskuun loppupuolella Defying Gravity Dei sitten putkautti maailmaan mustankirjavan orivarsan, joka sai nimekseen Päivärinteen Arthur.

Artuksi ristitty ori on isänsä tavoin hyvin itsenäinen eikä pahemmin piittaa kaksi-tai nelijalkaisten seurasta. Ori onkin enemmän yhden ihmisen hevonen ja lämpenee vain harvoille ja valituille. Arttuun eivät tepsi porkkanat taikka rapsutukset mikäli se on päättänyt jota kuta inhota se myös inhoaa. Artun kanssa saakin olla varovainen kun sen karsinaan menee ensimmäisiä kertoja, sillä vastassa voi yhtä hyvin olla luimiva ja hampaitaan esittelevä kiukkuinen poniherra kuin kaikinpuolin suloinen poniherra. Parin hoitokerran jälkeen orista kuitenkin jo tietää josko se jostakusta pitää vai ei. Hoitotoimenpiteiden ajan Artun uskaltaa hyvin pitää irti karsinassaan, sillä orilla ei ole taipumusta hyöriä ympäri karsinaansa tai karata avoimesta karsinan ovesta. Arttu nimittäin tietää saavansa olla taas nopeammin yksikseen mikäli se käyttäytyy hyvin hoitotoimenpiteiden suorittamisen ajan. Artulle hoitotoimenpiteet kuten harjaus ovatkin vain pakollinen paha, sillä se kyllä pärjäisi yksin karsinassaan ilman muiden seuraa. Valjaat Arttu antaa laittaa ongelmitta, vaikkakin oriin silmien palavasta katseesta voikin nähdä, että sillä olisi kiire ulos. Talutettaessa Artulla tuppaa olemaan aina ihan hirveä kiire, joten sille olisi syytä laittaa orikuolaimet suuhun pitemmälle talutuslenkille lähdettäessä, mikäli haluaa säilyttää kontrollin. Muiden hevosten seurasta Arttu ei välitä sitten lainkaan, minkä vuoksi se tarhataankin yksin tappelujen välttämiseksi.

Ajettaessa Arttu on aivan yhtä itsenäinen kuin hoidettaessakin eikä näin ollen siedä mitään turhaa hössötystä. Arttu pitää siitä jos se pääsee heti kärryt perään saatuaan töihin. Töitähän Arttu tekee enemmän kuin mielellään ja omaa näin ollen hyvin korkean työmoraalin. Oriille annettujen ohjasapujen olisi kuitenkin syytä olla tiptop, sillä herra ei voi sietää epämääräisiä ohjasapuja tai epävarmaa ohjastajaa. Artun rattaille olisikin syytä istuttaa itsevarma ja rauhallinen ohjastaja, joka tietää täsmälleen mitä on tekemässä. Valjakkoajon koulukoe sujuu Artulta useimmiten hyvin itsevarmaan tyyliin, sillä se tuntuu tietävän olevansa paras kaikessa mihin ryhtyy. Tarkkuuskokeessa Arttua täytyy ohjastaa hyvin tarkasti, sillä ori ei todellakaan mene nätisti porttien välistä ellei sitä ohjaa läpi aivan keskeltä. Marathonosuudesta ori selviää vähän vaihtelevasti riippueh ihan siitä millä tuulella herra sattuu olemaan. Hyvinä päivinään Arttu suoriutuu marathonosuudesta mallikelpoisesti kun taas oriin huonoina päivinä tuloksena voi olla vain katastrofi.

i. Päivärinteen Roi
VIR MVA Ch,KTK II,VVJ I,SHLA I
ii. Samuel
VIR MVA Ch,KTK III
iii. All Around
iie. Pepita
ie. Serene Grace
Ch,KTK III
iei. Cabochard Rock
iee. Gracidea
e. Defying Gravity Dei ei. Lycos Merlin
VIR MVA Ch,KTK III,YLA II
eii. Foudre Rouge
eie. Eleanore Rigby
ee. Nefertarin Gloria
VIR MVA Ch,KTK III,YLA III
eei. Louhimies LIOR
eee. Ainokainen LIOR

25.03.2015 she-o Lionel v.d. Gateaway om. Creimeide

OMINAISUUSPISTEET
kilpailee vain porrastetuissa Valjakkoajossa op (vaikeustasolla )!

PÄIVÄKIRJA

22.03.2015 Ensimmäinen näkeminen
Satuin sopivasti olemaan Suomessa juuri silloin kun Päivärinteen Arthur syntyi, joten JP kutsui minut katsomaan vastasyntynyttä orivarsaa heti sen syntymän jälkeisenä päivänä. Olisin mennyt heti oriin synnyttyä sitä katsomaan, mutta JP toppuutteli minua sanoen, että oli parempi antaa varsan ja sen emän Defying Gravity Dei levätä lopun päivää. Vastahakoisesti myönnynin tähän, mutta pomppasin jo seuraavana päivänä aikaisin ylös, sillä ajomatka Päivärinteeseen pohjoisessa sijaitsevalta suomenhevostalliltani oli pitkä. Ajomatka sujui kuitenkin rauhallisesti ja keskipäivän aikoihin kaarsin autolla Päivärinteen porteista sisään. JP oli minua vastassa ja ohjasi minut oitis Defying Gravity Dein karsinalle, kysyttyään ensin haluaisinko ennen kuin menisimme varsaa katsomaan nauttia virvokkeita, mihin vastaus oli luonnollisesti kieltävä, sillä minulla oli kova kiire päästä katsastamaan Gateawayn uusin tulokas, vaikkei se vielä vähään aikaan muuttaisikaan. Saavuttuamme Defying Gravity Dein karsinalle en voinut olla huomaisematta ihastuksesta nähdessäni mustankirjavan orivarsan, joka sulatti oitis sydämeni. Defying Gravity Dei mulkoili minua aluksi epäluuloisesti astuessani sen karsinaan, mutta rapsuteltuani sitä hetken ja annettuani sille porkkanan tamma antoi minun kuitenkin lähestyä varsaansa, vaikka tarkkailikin jokaista liikettäni. Tyydyin kuitenkin lähinnä katselemaan varsaa, sillä se joi parhaillaan maitoa emänsä nisästä enkä halunnut häiritä sitä sen enempää. Totesin kuitenkin varsalla olevan vankkatekoinen varsa, mikä sopikin oikein hyvin, sillä pidin itse enemmän vankoista shetlanninponeista. Astuttuani ulos karsinasta suostuin viimein lähtemään JP:n kanssa sisälle, jotta voisimme keskustella käytännön asioista. Ihan ensimmäiseksi JP kysyi, saatuamme teekupposet eteemme, olinko keksinyt vielä varsalle nimeä. Tähän vastasin, että miltä Päivärinteen Arthur kuulostaisi, mikä oli myös JP:n mielestä oikein sopiva nimi ja hän lupasi merkitä nimen ylös rekisteripapereihin. Sovimme vielä muutamista käytännön järjestelyistä liittyen Arthurin kuljetukseen Hollannissa sijaitsevalle ratsutilalleni ennen kuin nousin autoon ja lähdin ajelemaan kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää.

22.04.2015 Saapuminen Hollantiin
Päivälleen vuosi sen jälkeen kun Arthur oli syntynyt lennätettiin ori Suomesta Hollantiin. Toki oriin kuljetuksen kasvattajaltaan uuteen kotimaahansa olisi voinut sopia aiemmaksikin, mutta olimme JP:n kanssa nähneet parhaimmaksi antaa orin varttua ensin rauhassa kasvattajansa luona. Olin Schipolin lentokentällä Arthuria vastassa, sitä kuljettavan lennon laskeutuessa myöhään illalla Hollannin kamaralle. Manasin tosin itsekseni sitä onnettomuutta, ettei kyseisenä päivänä ollut ollut aikaisempia rahtilentoja Hollantiin Suomesta vaan vain tämä yksi. Koneen laskeudutta ori tuotiin eläinkeskukseen eläinlääkärin tarkastettavaksi, jonka pitäisi antaa puhtaat paperit ennen kuin ori voisi mukaani lähteä. Kaikeksi onneksi keskuksen eläinlääkäri ei löytänyt Arthurista mitään vikaa vaan totesi oriin olevan erinomaisessa kunnossa. Päästessäni Arthurin luo huomasin oriin kuitenkin olevan todella levoton, joten kiitin hiljaa mielessäni kaukonäköisyyttäni, sillä olin ottanut yhden tallin veteraani shetlanninponeista CRS Scarlet Brigadierin mukaani Arthuria hakemaan. Ken ties vanhemman oriin seura rauhoittaisi vuotiasta, sillä CRS Scarlet Brigadier oli tunnettu rauhallisuudestaan. Laskiessani trailerin takasillan alas Arthur kuitenkin otti itsepäiseen ilmeen ikään kuin sanoen minähän en tuohon hökötykseen mene. Parin epäonnistuneen lastaus yrityksen jälkeen sain kuitenkin Arthurin juoksutettua traileriin. Suljettuani takaoven heilutin hyvästiksi eläinkeskuksen tauolla olevalle väelle ennenkuin lähdin ajelemaan kohti Zeelandin provinssia. Ainoa hyvä asia lennon myöhäisessä saapumisajankohdassa olikin se, ettei näin myöhään teillä ollut enää pahemmin liikennettä, joten matka taittui reipasta vauhtia liikenneruuhkien puuttuessa. Gateawayn pihaan kaarsimme kuitenkin vasta lähempänä keskiyötä, missä meitä odottelikin mieheni, joka oli lupautunut auttamaan viemään hevoset talliin. Trailerin pysähdyttyä Arthur, joka oli matkustanut rauhallisesti, alkoi oitis hirnua kimeällä äänellä ja liikehtimään levottomasti. Avasinkin äkkiä trailerin oven ja irrotin vikkelästi Arthurin riimunnarun ennen kuin se ehti loukata itseään. Arthurin hirnunta oli jo ehtinyt herättää osan ponioritallin asukkaista, jotka hirnuivat sille takaisin, joten talutin oriin nopeasti karsinaansa ennen kuin se herättäisi muutkin hevoset. Arthuria odotti karsinassa annos höyryävän kuumaa apetta, jonka kimppuun ori syöksyi aikailematta eikä paljon piitannut, vaikka siinä samalla poistin siltä kuljetusvarusteet ja tarkistin vielä kertaalleen oliko se onnistunut loukkaamaan itseään matkan aikana. Todettuani Arthurin olevan kunnossa astuin ulos karsinan ovesta ja jätin oriin yöksi talliin rauhoittumaan. Aamulla ori pääsisi tarhaan muutaman rauhallisen hevosen kanssa purkamaan turhaa energiaa.

20.02.2016 Valjakkovalmennus
Tänään vakaana aikomuksenani oli vetää Arthurin kanssa kunnon valjakkotreenit erilaisia kiemurauria tehden. Arthur vain ei sattunut olemaan kovinkaan yhteistyöhaluisella tuulella, liekö asiaan vaikuttaneet treenien aikainen ajankohta vai että oriilla oli yksinkertaisesti huono päivä, mutta sain tehdä tosissani töitä, että oriin moottori lähtisi käyntiin, mikä olikin harvinaista, sillä yleensä Arttu on hyvin yhteistyöhaluinen eikä oikuttele. Lopulta sain kuitenkin Artun huomion kiinnitettyäni itseeni ja aloimme tekemään ensin loivia kiemurauria pujotellen kartioiden läpi pitkillä sivuilla ensin käynnissä ja sitten ravissa. Artun verryttyä kunnolla pyysin sivulla odottavaa tallityttöä laittamaan meille tolpat kolmikaarista kiemurauraa varten maneesin keskelle, sillä aikaa kun tein toisessa päädyssä oriin kanssa pientä volttikahdeksikkoa ravissa, siten, että volttien leikkauspisteessä oli aina pysähdys. Arttu tottelin hyvin ohjasapujani, vaikka meiltä menikin hetki ennen kuin saimme pysähdyksen kohdilleen juuri ympyröiden leikkauspisteeseen. Tallityöntekijän laitettua meille tolpat kolmikaarista kiemurauraa pitkin lähdimme suorittamaan tehtävää kootussa ravissa. Hieman Arttu puski kaarteissa sisäänpäin, mutta kiristettyäni ulko-ohjaa loppui sisäänpäin punkeminen. Harjoiteltuamme hetken kolmikaarisella kiemurauralla siirryimme harjoittelemaan viisikaarista kiemurauraa tallityöntekijän lisättyä meille muutaman tolpan ja tiivistettyä tolppien välejä hieman pienemmiksi. Tulimme tehtävän ensin käynnissä, että saisimme tuntumaa tehtävään, mutta varsin pian siirsin Artun harjoitusraviin, sillä käynnissä tehtävä sujui moittteettomasti. Ravissa Arttu yritti taas hieman punkea sisään päin löysätessäni hieman ulko-ohjaa, mutta kiristettyäni ohjan ei Arttu enää kaatunut sisäohjaa vasten. Tämän tehtävän toistimme useampaan kertaan, sillä minulla oli hieman vaikeuksia saada kaarista samankokoisia tolpista huolimatta, mutta vähitellen tehtävä alkoi sujua ja lopuksi saatoimme tehdä tehtävän vielä ilman aputolppia. Ollessani täysin tyytyväinen suoritukseemme ravailimme hetken uraa pitkin kunnes hidastin Artun käyntiin ja luovutin sen ohjat meitä jo odottavalle hoitajalle.

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.