ROMULO V. RVN


@ Pulmu N.
Nimi Romulo v. RVN "Romu" Rekisterinumero VH15-017-0134
Rotu shetlanninponi-ori Koulutus ko Helppo B vvj Noviisi
Väri & säkä rautias,102cm Kasvattaja HM, Rätvänä
Syntynyt 06.12.2014 (9v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Romulo v. RVN tuli meille Gateawayhin Rätvänän helmikuisesta kasvattimyynnistä ollessaan jo 4-vuotias. Pörröinen ori hurmasi minut heti nähtyäni siitä kuvan myynti-ilmoituksen yhteydessä eikä sen sukutaulukaan ollut lainkaan hassumpi joten en epäröinyt jättää oriin kasvattajalle HM:lle tarjousta. Ilokseni HM hyväksyi kuin hyväksyikin tekemäni tarjouksen, joten helmikuun lopulla vuonna 2015 kävin hakemassa Romulon uuteen kotiinsa.

Romu on sellainen villiviikari, jonka kanssa on välillä hermot haljeta. Ori on mestari avaamaan kaikenlaisia lukkoja ja solmuja ja karkaileekin usein karsinastaan tuntiessaan olonsa pitkästyneeksi. Siinä sitten saakin olla melkein jatkuvasti metsästämässä vallatonta oripoikaa ympäri tallialuetta, sillä koskaan ei tiedä mistä herran löytää. Karkailun lisäksi ori nauttii hoitajansa kiusaamisesta ja tykkääkin näykkiä tätä vähän pepusta heti kun selkänsä kääntää. Ei Romu kuitenkaan ilkeä ole ja se lopettaakin usein hevosenleikkinsä kunhan sitä vain tarpeeksi jämerästi komennetaan. Harjauksesta ori kyllä nauttii, mikä onkin hyvä, sillä herran takkuisen jouhipehkon selvittelyyn voi mennä tovi jos toinenkin ellei häntä- ja harjajouhia hoideta päivittäin. Satuloitaessa herralla on taipumusta pullisteluun, mutta muuten se antaa laittaa varusteet ilman ongelmia. Talutettaessa Romu seuraa näennäisesti taluttajaansa kiltisti, mutta heti kun taluttajan huomio herpaantuu yrittää ori riuhtaista itsensä irti päästäkseen omille karkuretkilleen. Muita hevosia Romu kiusoittelee minkä kerkiää ja joutuukin usein itseään isompien hevosten jahtaamaksi näiden menetettyä hermonsa pienen ponioriin kiusoittelun takia. Tämä ei tosin näytä Romua haittaavan voisin jopa vannoa oriin nauttivan jahdatuksi tulemisesta.

Ratsastettaessa Romu on aivan samanlainen villiviikari kuin maastakinkäsin ja varomaton ratsastaja löytääkin itsensä äkkiä kentän pinnasta pölyä nielemässä. Romu tarvitseekin ennenkaikkea valppaan ja määrätietoisen ratsastajan, joka pistää oriin töihin niin ettei sille jää aikaa miettiä konnuuksia. Keskittyessään Romu on itseasiassa suhteellisen mukava tuttavuus, vaikkei olekaan kaikista helpoimmasta päästä. Ori vaatii napakat ja selkeät avut toimiakseen kunnolla ja alkaakin herkästi kiipeillä pitkin seiniä saadessaan epäselvät avut. Romu ei näin ollen korjaa ratsastajansa pieniä virheitä vaan olettaa saavansa ratsastajaltaan täsmälliset avut. Koulua Romu vääntää aina enemmän kuin mielellään, muttei kuitenkaan jaksa toistaa yhtä ja samaa liikettä kovin pitkään. Vaihtelevilla harjoituksilla Romun mielenkiinto saadaan kuitenkin pysymään yllä ja silloin se myös jaksaa¨keskittyä harjoituksiin. Maastossa Romu on näkevinään mörköjä vähän joka puolella ja säpsyykin tuon tuosta, vaikkei siellä pusikoissa tietenkään mitään ole.

Ajettaessa Romu suorastaan pursuaa energiaa eikä oikein tahtoisi pysyä hitaammissa askellajeissa. Oria saakin jatkuvasti pidätellä ja valmennustuokion lopuksi oriin ohjastajan käsivarsia särkeekin usein aikalailla pidättelemisestä. Ohjastajansa ohjasapuihin Romulla on taipumusta vastata vähän puolihuolimattomasti, mikäli siltä ei vaativammalla vaadita jotakin. Koulukoe sujuu oriilta vähän niin ja näin hieman päivästä riippuen. Toisinaan Romu on hyvin kuulolla tehden täsmälleen kaiken mitä ohjastaja siltä vaatii kun taas toisinaan ori ei tahtoisi pysyä lainkaan nahoissaan, jolloin tuloksena on täydellinen katastrofi. Tarkkuuskokeesta Romu selviytyy useimmiten kiitettävästi kunhan sitä vain muistaa ohjata. Marathonosuudella Romu saattaa ottaa joitain aikavirheitä, muttei kuitenkaan esteillä sorru virheisiin.

i. Remus v. Moons
KTK III
ii. Revolt v. Ki
Ch,KTK III,KRJ II,YLA II,SHLA I
iii. CW Malibu Monsoon
VIR MVA Ch,KTK I,YLA I
iie. CW Simply Beautiful
Ch
ie. Lillemor v. Moons
KTK II,ERJ I,SHLA II
iei. L. Raymond of Jewel
KTK III,ERJ II,YLA II,SHLA I
iee. Violan Mithra
KTK III,ERJ III,VVJ III,YLA II,SHLA II
e. Ve'Nedra Dei ei. Kasey v.d. Jam
Ch,KTK III,YLA II
eii. Brendan v.d. Jam
VIR MVA Ch
eie. RN Cinderella
VIR MVA Ch,KTK II
ee. Veronique FK
VIR MVA Ch
eei. CRS Ray of Death
KTK III,VVJ III
eee. Charmiela VOL

30.08.2015 she-o Oh Romeo Dei om. Ratsutila Gateaway

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa
Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!
Valjakkoajossa op (vaikeustasolla )!

VALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJA

27.02.2015 Saapuminen Gateawayhin
Olin jo aiemmin sopinut tapaamisesta Rätvänän omistajattaren HM:n kanssa, sillä halusin käydä katsastamassa hänen foorumilla kaupiteltavana olevan shetlanninponi kasvatin Romulo v. RVN. Ori oli kuulemani mukaan saanut viettää ensimmäiset neljä elin vuottaan lähes kokonaan laitumella,sillä HM:llä ei ollut liiennyt aikaa Romulon kilpailuttamiseen. Ei ori kuitenkaan tyystin kokonaan ollut jäänyt huomiotta, sillä se oli saatu koulutettua sekä ajoon että ratsuksi.

Saapuessani Rätvänän pihamaalle oli HM minua jo odottelemassa tallinedustalla opastaakseen minut Romulon tarhalle. Tarhalle kävellessämme juttelimme niitä näitä ja utelin samalla myös hieman lisätietoja oriin suvusta. Kävi ilmi, ettei Romulo ollut lainkaan pöllömmästä suvusta, sillä sen suvusta löytyi muun muassa Crossroad Studin, Ceridwynin ja Violan menestyneitä kasvatteja. Saapuessamme tarhalle, jossa Romuloa pidettiin oli suuni loksahtaa auki ihastuksesta, sillä tarhassa meitä oli vastassa mitä suloisin pörröinen shetlanninponi ori, joka tuli uteliaana tutkimaan tarhansa reunalle saapuneita ihmisiä. Siliteltyäni Romuloa hetken HM kysäisi haluaisikon koeratsastaa ja -ajaa oriin. Tottahan toki minä halusin sekä koeajaa että -ratsastaa oriin, sillä sitähän varten olin Rätvänään saapunutkin. Niinpä HM sitten napsautti riimunnarun Romulon riimuun ja talutti oriin talliin varustettavaksi ja harjattavaksi. Tallissa sain itse laittaa oriin kuntoon ajoa varten HM:n valvovan silmän alla.

Saatuani Romulon valjastettua HM kiinnitti pihamaalla vielä rattaat oriin valjaisiin ennen kuin opasti meidät maneesiin koeajoa varten. Mukaansa HM vielä nappasi satulan ja suitset, jotta voisimme vaihtaa Romulolle ratsastusvarusteet koeajon jälkeen. Maneesiin saavuttuamme hyppäsin oitis Romulon rattaille ja hetken oria lämmiteltyäni aloin tekemään sen kanssa erilaisia kiemuroita ja ympyröitä. Ori vastasi hyvin ohjasapuihini, vaikka sainkin pidätellä sitä oikein kunnolla, sillä herra olisi halunnut ruveta kaahottamaan ympäri maneesia. Vähän ajan päästä kuitenkin nousin Romulon rattailta ilmeisen tyytyväisenä. HM vaihtoi oriille hoitajan avustuksella ratsastusvarusteet päälle, minkä jälkeen kiipesin menohaluja puhkuvan oriin selkään. Pari kertaa Romulo yritti heittää minut selästään kentän pintaan, mutta onneksi HM oli varoittanut minua moisista tempuista etukäteen. Muutamaa pukittelukohtausta lukuunottamatta koeratsastus sujui kuitenkin hyvin, joten noustessani pois oriin selästä kerroin HM:lle olevani valmis ostamaan oriin.

Jätettyämme Romulon hoitajansa huomaan suuntasimme takaisin tallille, missä teimme paperit toimistossa valmiiksi, sillä aikaa kun Romulon hoitaja laittoi oriin matkakuntoon. Allekirjoitettuani vielä Romulon kauppakirjat kättelimme HM:n kanssa ja hän toivotti minulle onnea oriin kanssa. Lastasin oriin vuokraamaani traileriin, minkä jälkeen heilautin vielä kättäni hyvästiksi ennenkuin suuntasin kohti lähintä lentokenttää, jossa yksityiskoneeni jo odottikin meitä. Romulo katseli konetta silmät suurina, mutta asteli pienen maanittelun jälkeen reippaasti sisään. Lentomatka itsessään sujui hyvin ja Romulo matkusti kuin kokenut veteraani. Koneen laskeutuessa viimein Amsterdamin lentokentälle huokaisin helpotuksesta huomatessani mieheni olevan meitä hevosauton kanssa vastassa, sillä olin yksinkertaisesti aivan liian väsynyt auton rattiin. Torkahdinkin melkein samantien pelkääjän paikalle istuuduttuani ja heräsin vasta auton kaartaessa Gateawayn pihaan. Otimme Romulon nopeasti ulos hevosautosta ja veimme sen sille varattuun ponitallin karsinaan, jonka mieheni oli sille jo laittanut valmiiksi. Tarkastettuani Romulon vielä pikaisesti jätin oriin mutustamaan kaurojaan ja painuin itse pehkuihin, sillä olin kuoleman väsynyt pitkän päivän jälkeen.

03.03.2015 Valjakkovalmennus
Tänään meille oli saapunut vieraileva valmentaja naapurimaasta Saksasta, joka oli lupautunut valmentamaan Romun lisäksi muutamaa muutakin hevosta. Romu sai kuitenkin kunnian olla ensimmäinen ja olinkin innoissani kivutessani oriin rattaille, sillä kyseessä oli ensimmäinen ajokerta Romulla sitte koeajon. Myös Romu oli intoa täynnä eikä olisi nahoissaan tahtonut pysyä lämmitellessäni sitä suurella nurmikentällä. Lämmitellessämme valmentaja kertoi, että harjoittelisimme tänään 4-kaarista kiemurauraa. Romu vaikutti innostuneelta ohjatessani sen ravissa valmentajan pystyttämien keilojen ympäri. Parilla ensimmäisellä kerralla ajauduimme hieman liian lähelle viimeistä keilaa, minkä seurauksena keila kaatui rattaiden osuessa siihen. Kolmannella yrittämällä kiersimme kuitenkin kaikki keilat virheettä, minkä jälkeen valmentaja otti keilat pois, jotta voisimme kokeilla tehtävää ilman keiloja. Romu alkoi tässä vaiheessa jo hieman kyllästyä eikä olisi oikein tahtonut keskittyä. Parin epäonnistuneen yrityksen jälkeen sain kuitenkin Romun ohjattua läpi 4-kaarisen kiemurauran ilman että kiemura näytti serpentiiniltä. Valmentaja laittoi meidät menemään tehtävän vielä pariin otteeseen, mutta lopulta hän nyökkäsi tyytyväisenä ja sain luvan hidastaa oriin käyntiin.

15.03.2015 Rantaretki
Romulla oli nyt viimeiset pari päivää lähinnä ajeltu, joten tänään päätin tehdä oriin kanssa pienen rantaretken läheiselle aallonmurtajalle. Päivä oli kaunis, joten mielessäni kävi lähteä retkelle ilman satulaa, kunnes sitten muistin, että Romulla oli taipumusta pukitteluun. Syvään huokaisten heitin satulan oriin selkään ennen kuin käänsin sen läheiselle rantapolulle. Ravasimme leppoisaa ravia pitkin rantapolkua ja rannalle saapuessamme sain ilokseni huomata rannan olevan täysin tyhjä lukuunottamatta koiraansa ulkoiluttavaa naista. Naisen mentyä ohitsemme koirineen pyysin Romulta laukkaa. Pörröinen shetlanninponi ampaisi matkaan kuin raketti ja tuuli tuiversi kasvojani kiitäessämme pitkin rantaa. Aivan liian pian saavuimme aallonmurtajalle, jolloin hidastin Romun käyntiin ja ohjasin sen rantaveteen. Annettuani Romun hetken vilvoitella rantavedessä annoin sen ravata pitkin rantaviivaa kohti rantapolkua, jota pitkin pääsisimme tallille. Pian sain huomata, että rannalle oli alkanut saapua laumoittain ihmisiä, joten jouduin siirtämään Romun käyntiin ja pois rantaviivan tuntumasta hieman kauemmaksi, ettemme olisi olleet uimaan yrittävien ihmisten tiellä. Lopulta kuitenkin pääsimme tallille johtavalle rantapolulle, vaikka olimmekin joutuneet pari kertaa pysähtymään, rannalle saapuneiden lapsien halutessa rapsutella Romua. Rantapolulle päästyämme saatoin nostaa Romun kanssa jälleen ravin ja ori ravasikin eteenpäin reippaasti. Liekö sillä ollut kiire päästä takaisin tallille, jossa se tiesi päivittäisen kaura-annoksensa odottavan. Vähän ennen saapumistamme tallille hidastin Romun käyntiin ja tallille saavuimmekin rauhallisessa käynnissä. Tallinpihalla Romu olikin jo odottamassa meitä ja otti minulta oriin ohjat.

01.04.2015 Valjakkovalmennus
Tänään meillä oli vierailulla kuuluisa ruotsalainen valjakkovalmentaja, joka oli luvannut pistää meidät kunnolla töihin. Saavuimme Romun kanssa suurelle nurmikentälle vähän valmentajan jälkeen ja huomasin tämän jo pystyttävän keiloja serpentiiniuran muotoon tarkkuusharjoittelua varten. Irvistin mielessäni, sillä Romu ei aina ole se kaikista huolellisin ajokki. Lämmiteltyäni Romun kanssa ravissa ja tehtyäni sen kanssa muutaman ympyrän, jotta ori saataisiin taipumaan paremmin siirsin sen hetkeksi ravista käyntiin siksi aikaa kun valmentaja selitti meille mitä halusi meidän tekevävän. Toiselle pitkälle sivulle valmentaja oli pystyttänyt meille kuusi kaarisen serpentiiniuran keiloista, jonka hän halusi meidän pujottelevan ravissa. Pyysin Romulta siis ravia ja oripoika teki työtä käskettyä tosin olisi ori voinut ravata reippaamminkin, mutta parempi kai se oli ensin mennä harjoitus hitaassa tahdissa. Hitaassa ravissa selvisimme harjoituksesta helposti, minkä jälkeen valmentaja halusi minun tulevan tehtävän reippaammassa ravissa. Pyysin Romulta sis reippaampaa ravia ja ajokkini teki työtä käskettyä. Kovemmassa temmossa minun oli kuitenkin vaikeampi arvioida missä kohtaa Romua tulisi kääntää ja pari ensimmäistä yritystä menikin harakoille. Kolmannella kerralla sain Romun kuitenkin käännettyä juuri oikeissa kohdissa niin ettemme edes hipaisseetkaan valmentajan asettamia keiloja. Tämän jälkeen valmentaja antoi minulle luvan siirtää Romu käyntiin ja ennen poistumistaan valmentaja vielä totesi, että meidän kannattaisi harjoitella pujottelutehtäviä useammin. Käveltyämme hetken aikaa Romun kanssa pysäytin orini kentän keskelle ja luovutin sen nurmikentän laidalle ilmestyneen hoitajansa huostaan.
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.