Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Llygedyn Rhewllydd Lledrith "Rapa"

KTK III,VWY II, 3* Prospect

Welsh sektio D, tamma
Syntynyt 01.03.2015 (13v) Iso-Britanniassa
Ruunikko, 149cm

Rekisterinumero VH15-026-0069
Yleispainoitteinen: Helppo A, 120cm
Kasvattanut elen
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

Kantakirjattu 28.02.2017
16 + 18 + 18 + 15 = 67p. KTK-III

VWY-II, 43,5p. (26.03.2017)
4,5 + 6 + 7,5 + 20,5 + 5 = 43,5p.

17.09.2018 3* Prospect (955p.)

Llygedyn Rhewllydd Lledrith tuli meille yhdessä muutaman muun ponin kanssa, jotka olivat palautuneet ystävättärelleni elenille. En varsinaisesti ollut etsimässä talliin uusia cobeja, mutta ystävättäreni esitellessä minulle hänelle juuri palautettuja cobeja en kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta ja vilkaista näiden sukutauluja. Lopulta tarjouduin ottamaan joukosta neljä welsh cob tammaa sekä joukon ainoan welsh mountain tamman. Allekirjoitettuamme ponien kauppakirjat lastasin kaikki ponit traileriin ja lähdin ajelemaan kohti Ceiriosenia.

Rapa on luonteeltaan suhteellisen tammamainen tapaus, joka on hyvin voimakastahtoinen ja tietää mitä haluaa. Tamman kanssa tarvitaankin pitkääpinnaa ja aimo annos määrätietoisuutta että sen kanssa selviää. Hoitotoimenpiteitä tehtäessä olisi Rapa syytä sitoa kiinni karsinan keskelle, sillä neidillä on ilkeä taipumus yrittää liiskata hoitajansa karsinansa seinää vasten mikäli se vain saa siihen tilaisuuden. Käytävällä hoidettaessa tai mikäli sen sitoo lyhyellä narulla karsinaansa tamma ei tähän kuitenkaan pysty, jolloin sen kanssa saa hoitorutiinit ongelmitta hoidettua. Harjattaessa neiti tuppaa olemaan hivenen hankala kavioita putsattaessa, sillä se ei haluaisi sitten millään nostaa kavioitaan ja sen maanitteluun meneekin hyvän aikaa ennen kuin kaviot lopulta nousevat. Varusteiden laitossa ei ilmene ongelmia niin kauan kun kuolaimet muistaa lämmittää sillä kylmiä kuolaimia tamma ei suuhunsa ota. Talutettaessa testailee tuontuostakin onko taluttaja hereillä muka säikkymällä ohitseen lipuvia asioita kuten tuulen riepottelemaa muovipussia. Muiden hevosten suhteen Rapa on melkoinen päällepäsmäri haluten aina olla lauman johtaja, minkä takia sitä ei voikaan tarhata muiden voimakasluonteisen hevosten kanssa.

Ratsuna Rapa ei ole siitä kaikista kuuliaisimmasta päästä, mutta kun se saa selkäänsä määrätietoisen ja jämäkän ratsastajan tekee tamma mitä siltä pyydetään. Neidin kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä mikäli ratsastajan huomio herpaantuu hetkeksikään tekee se siltä pyydetyt asiat vain vähän sinnepäin. Tammalla on tahdikas ja ilmava ravi sekä käynti, mutta sen laukka on heikkoa ja ponnetonta. Rapa on pääsääntöisesti kouluratsu, vaikka onkin hieman jäykkä kyljistään on se silti mitä taitavin kouluratsu kunnolla veryteltynä. Tamma on hyvin nopeaoppinen ja oppii uudet koululiikkeet hetkessä kunhan sen selässä istuu osaava ratsastaja. Esteillä tammalla on kohtalainen hyppytekniikka joskin sillä on taipumusta hypätä enemmän korkealle kuin eteen. Rapa on oikein vikkelä jaloistaan ja kääntyisi vaikka kolikon päällä, mikäli sitä pyydetään, mutta suhteutetut välit tuppaavat olemaan tammalle vaikeita kun sen pitäisi lyhentää askeltaan.

Sukutaulu

i. Llygedyn RhioganeddKTK III,YLA I,VWY II ii. Cwmnantcol Twedwr VIR MVA Ch,KTK II,VWY II iii. Criallt Absoliwt
iie. Gwenledyr WS KTK III
ie. Llygedyn Rhianu VIR MVA Ch,KTK II,YLA II,VWY II iei. Llygedyn CarusVWY II
iee. Nefertari's Sereena VIR MVA Ch,KTK II,YLA II,VWY II
e. Llygedyn Rhewllyd Llinos VWY II ei. Cwmnantcol Rhett KTK III eii. Ceridwyn Supreme VIR MVA Ch,KTK II
eie. Wivien WS
ee. Llygedyn LlwynogesKTK III,VWY II eei. Ceridwyn Llwyd Ddu
eee. Derwena LAC KTK II,YLA II,VWY II

KILPAILUKALENTERI

OMINAISUUSPISTEET


Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /home/mindless/public_html/ceiriosen/LlygedynRhewllyddLledrith.php on line 111

Warning: file_get_contents(http://www.virtuaalihevoset.net/?rajapinta/ominaisuuspisteet.html?vh=VH15-026-0069): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/mindless/public_html/ceiriosen/LlygedynRhewllyddLledrith.php on line 111
Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

ERJ

01 02.06.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 03/46
02 01.07.2019 Juksula lk 02: 120cm 01/53
03 03.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 01/27
04 09.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 03/27
05 10.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 03/27
06 11.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 04/27
07 13.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 01/27
08 16.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 03/27
09 18.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 02/27
10 20.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 08: 120cm 04/27
11 14.02.2021 Yemene lk 02: 120cm 02/32
12 15.02.2021 Yemene lk 02: 120cm 01/32

Päiväkirja

Kouluvalmennus (valmentaja: Nea L.)

Vivian ja Rapa saivat työskennellä kouluvalmennuksessa pohkeenväistöjen parissa. Energinen Rapa joutuikin heti kunnolla töihin, kun alkuun otettiin hieman avoja, sulkuja sekä siirtymisiä. Rapa oli alusta asti kuitenkin hyvin kuulolla. Pohkeenväistöissä neiti kulki vähän turhan energisesti, ja se meinasi sotkeutua jalkoihinsa, joten ratsastajalla oli kova työ pitää Rapa halutussa tahdissa ja samalla myös aktiivisena. Hitaassa ravissa tamma alkoi liian helposti niin sanotusti "löntystelemään", mutta pienellä raipan napautuksella avulla liike saatiin taas kauniin lennokkaaksi. Laukkatyöskentely oli ainakin ponin mielestä paras osuus koko valmennuksessa, se olisi hyvin mielellään viilettänyt uraa pitkin täyttä laukkaa monta kierrosta. Aluksi Vivian saikin laukkailla sillä vähän pidemmällä ohjalla päästelläkseen vähän höyryjä ponilta, jonka jälkeen työstentely sujui taas mallikkaasti.

Kouluvalmennus (valmentaja: Nea L.)

Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa oli taas valmennettava sama tuttu ratsukko; Vivian ja ruunikko welsh cob-tamma Rapa. Ratsukko sai verkkailla melko rennosti ja tamma sai kulkea vähän matalammassa muodossa, mutta oikeisiin töihin siirtyessä oli Ravankin ryhtyä ihan kunnolla hommiin. Ponilla näytti olevan tänään erityisen paljon motivaatiota ja se näyttikin erittäin yhteistyöhaluiselta ja miellyttävältä ratsastaa. Liekö alun rento verryttely auttoi asiaan. Tällä kertaa en ollut tehnyt mitään kunnollista tuntisuunnitelmaa, mutta ratsukko sai työskennellä kiemurauralla, jossa Vivian sai taivuttaa Rapaa kaarteissa ihan kunnolla. Lopputunnista Rapa olikin hyvin vetreä ja sillä olisi varmasti ollut mukavaa ratsastaa vielä kauemminkin. Hikinen poni oli kuitenkin ansainnut jo päästä pois työnteosta, joten ratsukko aloitti loppuverryttelyn pitkällä ohjalla, jotta Rapa saisi venyttää kaulaansa loppuraveissa.

Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Vivian)

Ravalla oli tänään kengityspäivä, sillä se oli päivällä tarhassa riehuessaan pudottanut yhden kengän. Kenkä oli irronnut vasemmasta takajalasta ja kenkä löytyi onneksi tarhasta ohuen lumikerroksen alta. Naapurin John lupasi tulla kiinnittämään sen, sillä hän on kokenut hevosmies ja on hoitanut näitä asioita meillä ennenkin. Rapa käyttäytyi kengän kiinnityksen ajan oikein kiltisti, kuten yleensäkin. Se oli vain taas todella uteliaalla päällä ja tutki Johnin kokonaan, ennen kuin hän sai aloittaa kengityksen. John vuoli samalla tamman kavioita, ne olivat taas päässeet hieman kasvamaan. Muita kenkiä ei tarvinut onneksi vaihtaa. Vuolukin sujui oikein mukavasti, Rapa oli todella fiksusti eikä sitä todellakaan tarvinut hävetä ollenkaan!

Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Vivian)

Lähdimme Marien kanssa yhdessä maastoon poneilla. Marie otti ratsukseen Tellun ja minä Ravan. Marie ja Tellu toimivat johtoratsukkona ja tulimme Ravan kanssa sitten perässä. Rapa oli mukavan reipas heti alusta asti, eikä säikkynyt mitään, kuten ei yleensä säikykään. Välillä sai jopa pidätellä, ettei törmätä Tellun takapuoleen. Tellu kyllä huomautti heti, jos tuli liian lähelle. Pellolla ponit pääsivät hieman purkamaan energiaansa, tai lähinnä Rapa pääsi. Otin sillä muutaman kierroksen ihan reipasta laukkaa ja sitten vähän ravia. Kyllä oli poni tyytyväinen ja pärski innoissaan ravatessamme laukkaosuuden jälkeen pellolla! Kotimatka sujui melko rauhallisin merkein, tosin tällä kertaa Marie ja Tellu pitivät perää. Minulla ei ollut enää voimia pidätellä omaa ratsuani, joten annoin sen kulkea lähes vapain ohjin omaa tahtiaan. Rapa ei ole koskaan ollut mikään säikky, joten siksi uskalsinkin sille antaa vähän pitempää ohjaa.

Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Vivian)

Tänään oli jälleen valmennuspäivä. Otin ponin talliin jo hyvissä ajoin ennen valmennuksen alkoa. Sidoin Ravan käytävälle kiinni molemmin puolin ja otin ensimmäisenä siltä sadeloimen pois päältä. Sitten harjasin ponin nopeasti, mutta huolellisesti ja selvitin myös hännän ja harjan. Harjauksen jälkeen varustin neidin sekä laitoin jopa pintelit jalkaan. Marie oli siis lupautunut pitämään meille taas valmennusta. Alkukäynnit kävelin ihan vapain ohjin samalla Marien kanssa jutustellen. Mietimme samalla myös tunnin aihetta. Päädyimme ihan vain perusratsastuksen hiontaan ja työt aloitimmekin heti alkukäyntien jälkeen. Siirryimme keskiympyrälle, jossa aloin taivuttelemaan Rapaa Marien ohjeiden mukaan. Rapa oli melko vetreä jo alussa. Ravissa keskityimme lähinnä minun istuntaani, joka onkin huonontunut viime aikoina jostain syystä aika paljonkin. Johtunee luultavasti siitä, etten ole pitkään aikaan ratsastanut valvovan silmän alla. Rapa kulki oikein mukavan reippaasti ja rennosti. Laukkakin sujui heti hyvin, vaikka yleensä siinä saa tehdä vähän kauemmin töitä. Tosin olimme jo ravanneet ja kävelleet melko kauan ja verrytelleet niissä askellajeissa. Kaikenkaikkiaan olin todella tyytyväinen tuntiin!

Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Vivian)

Tänään päätin lähteä ratsastamaan Ravalla ilman satulaa kentälle. Tallissa huomasin neidin lihoneen vaikka kuinka paljon, joten ajattelin vähentää hieman sen ruokaa ja lisätä liikuntaa. Nyt neiti olikin saanut olla jo ainakin pari päivää vapaalla, joten ihmekös tuo olikaan. Kauhulla odotin myös, minkälaista energiapakkausta olin menossa ratsastamaan, Rapahan tunnetusti kerää vapaapäivistä hurjasti ylimääräistä energiaa... Kentällä nousin pyöreän ponini selkään jakkaralta. Ruunikolla oli melkoinen talvikarva, vaikka meillä ei täällä Swanseassa melko leudot talvet onkin. Karva ei kuitenkaan niin paksu ollut, että sitä olisi tarvinut klipata. Kävelin tammalla ensin muutaman kierroksen pitkin ohjin. Rapa oli kuin olikin hieman energisellä tuulella ja se säikkyi muutamaan otteeseen lintua sekä kentän vierestä kävelevää Marieta. Tavallisesti Rapa on hyvin varmajalkainen ratsu eikä se pelkää juuri mitään. Ratsastin neidillä noin tunnin, kunnes sen energia alkoi jo vähän hiipua. En voi sanoa, ettö ratsastaminen oli mitenkään erityisen miellyttävää, sillä tamma oli ajoittain hyvin jännittynyt eikä jaksanut keskittyä työskentelyyn sitten ollenkaan. Välillä se väläytteli kuitenkin ihan hyviä pätkiä ja lopputunnista se kulki jo niin hyvin, että ihan tyytyväisin mielin poistuin kentältä tamman kanssa!

Kuvagalleria

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Talli X Nimi
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.11.2020
Talliin saapuivat Ionicista welsh cob ori Farchog Ion sekä tallin ensimmäinen englantilainen täysiverinen tamma Janeway Ion.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable