Tuulenpesän Kartano

Halitulijallaa

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

     

@ kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Halitulijallaa "Hali" Rekisterinumero VH16-018-2746
SYNTYNYT 12.10.2015 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-tamma
väri tummanpunarautias SÄKÄKORKEUS 150 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 maahantuoja VRL-05766
Koulutustaso ko Helppo B re 100cm kerj Helppo vvj Noviisi SAAVUTUKSET KERJ I,KRJ I,VVJ I

Kenttäratsastusjaoksen Laatuarvostelu 25.01.2018
6,5 + 41 + 16 + 22 + 15 = 100,5 KERJ I

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.03.2018
7 + 40 + 18 + 22 + 15 = 102 p. KRJ I

Valjakkoajojaoksen Laatuarvostelu 06/2018
102,50p. VVJ I

Halitulijallaa tuli meille yhdessä neljän muun hevosen kanssa ystävättäreltäni Ninni H:lta joka oli juuri saanut välitettäväksi erän hieman tuntemattomammilta kasvattajilta tulevia suomenhevosia. Kauppa näistä hevosista kävi vilkkaasti joten rupesin oitis itsekin selailemaan tarjontaa läpi siinä toivossa etteivät kaikki hevoset olisi ehtineet mennä vielä siihen mennessä kun saisin ne läpikäytyä. Käytyäni kaikki myynnissä olevat hevoset läpi saatoin huokaista helpotuksesta, sillä erityisenä kiinnostukseni kohteena olevista hevosista vain yksi oli keretty jo myydä. Niinpä jätin kiirenvilkkaan ostotarjouksen kaiken kaikkiaan viidestä hevosesta, joista yksi oli kertakaikkiaan syötävänsuloisen ulkomuodon omaava jo 8-vuotias tamma Halitulijallaa. Olin onneni kukkuloilla Ninnin ilmoittaessa että voisin tulla hakemaan koko viisikon Hervannasta kunhan kerkeäisin minkä yhteydessä allekirjoittaisimme myös hevosten kauppakirjat.

Luonteeltaan Hali on täysikymppi ja sen uskaltaakin näin ollen jättää hyvin myös pientenlasten seuraan ilman valvontaa, sillä tamma ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Mitä suloisimman ulkomuodon kultaisen sydämen lisäksi omaava tamma onkin tallintyöntekijöiden suosiossa ja sen karsinan ympärillä voi miltei alituiseen nähdä pikkulapsia sitä rapsuttelemassa. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Halia täydy sitoa kiinni, sillä neiti kyllä osaa seisoa paikoillaan hievahtamatta komennettaessa. Harjaus lukeutuu ehdottomasti tamman suosikki toimenpiteisiin ja aivan erityisesti se nauttii kun sitä rapsutetaan oikein kunnolla lapojen kohdalta. Varusteet tamma antaa laittaa ongelmitta. Talutettaessa seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä eikä hötkyile. Muiden hevosten lähettyvillä käyttäytyy esimerkillisesti eikä koskaan joudu tappeluihin.

Ratsastettaessa Hali on yksi yhteistyöhaluisimpia hevosia mitä tiedän eikä koskaan temppuile. Tamma ei myöskään ole mitenkään erityisen herkkä tai pelokas ratsu, joten sen selkään uskaltaa hyvin laittaa hieman aremman tai kovakätisemmän ratsastajan. Parhaiten tamma kuitenkin toimii normaali kovilla hieman isommilla avuilla, jotka on annettu tarkasti. Tamma ei nimittäin ole mikään automaatti joka korjaa ratsastajansa pienet virheet vaan vaatii säntillisen tarkat avut toimiakseen oikein. Halilla on pehmeät ja matkaavoittavat ilmavat askellajit, joista kuitenkin tulee helposti kipittäviä ja lyhyitä mikäli tammaa ei alusta asti ratsasta napakasti eteenpäin. Kouluratsuna Hali on hivenen tahmea eikä oikein taivukaan kunnolla kyljistään, joten sen kanssa on tyydytty Helppo B tasoon vaikka kärsivällisyydellä ja ajan kanssa tamman saisi varmasti opetettua pidemmällekin. Koulua mentäessä tärkeintä kuitenkin on muistaa vaihdella harjoituksia riittävästi sillä tamma pitkästyy helposti mikäli sen kanssa harjoitellaan vain yhtä ja samaa liikettä pidemmän aikaa, jolloin sen liikkeistä tulee puolihuolimattoman näköisesti. Esteillä Halilla onkin sitten kokolailla enemmän energiaa kuin kouluaitojen sisäpuolella, mutta se ei edelleenkään ole mikään tykki. Tamma omaa hyvän hyppytekniikan muttei ole kaikista ketteräjalkaisimmasta päästä joten sen kanssa olisikin hyvä valita esteille hieman pidemmät tiet. Maastoesteillä tamma tekee tasaisen varmaa jälkeä esittämättä kuitenkaan mitään ihmeellistä. Hali ei ole maastossa siitä kaikkein nopeimmasta päästä etenkään mutakelillä ja kerääkin helposti aikavirheitä ylitetystä enimmäisajasta, muttas en vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti että se jaksaa pitää yllä tasaisen kovaa vauhtia koko radan läpi.

Ajettaessa Hali on kokolailla energisempi tapaus kuin ratsastettaessa ja sitä saa ajoittain pidätellä ihan reippaastikin. Tamman kanssa ei täydy pelätä vaikka ohjista jäisikin välillä vetämään sillä se ei vedä moisesta hernettä nenäänsä ellei ohjista olla sitten kokoajan kiskomassa, jolloin muutoin niin kärsivällinen Halikin hermostuu. Koulukoe tammalta sujuu yleensä ihan mukavasti vaikkei se esitäkään mitään erityistä niin silti sen suoritukset riittävät useasti keskikastia paremmille sijoille. Tarkkuuskoe Halilta sujuu hieman vaihtelevaisesti, mutta yleensä sen kanssa saa olla tarkkana, sillä tamma itse unohtaa välillä että porttien välistä pitäisi mennä eikä suinkaan jyrätä niiden ylitse. Kestävyysosuus tammalta sujuu yleensä ihan mukiinmenevästi vaikkei se esitäkään mitään erikoista vaan tekee lähinnä tasaisen varmaa jälkeä.

i. Hattutemppu
prt 152cm
ii. Huuhaalegenda
prt 164cm
iii. evm
iie. evm
ie. Selmasynti
rt 148cm
iei. evm
iee. evm
e. Maattara
prt 148cm
ei. Kulomurha
vprt 149cm
eii. evm
eie. evm
ee. Heisijää
trt 147cm
eei. evm
eee. evm

28.01.2017 sh-o Tuulenpesän Halinalle (i. Rönsyrölli)
28.02.2017 sh-o Tuulenpesän Tervapiru (i. Tervanokka)
28.03.2017 sh-t Tuulenpesän Hattarallaa (i. Hermoriihi)
13.06.2017 sh-o Tuulenpesän Paperihaarniska (i. Pienpeto)

i. Hattutemppu tuli tunnetuksi ilkikurisesta ja leikkisästä luonteestaan eikä sen kanssa koskaan tiennyt mitä ori sai seuraavaksi päähänsä. Tästäkin huolimatta ori oli kuitenkin tamman omistajien suosiossa jättäen jälkeensä lähemmäs toista sataa jälkeläistä jotka ovat kaikki kilpailleet hyvällä menestyksellä niin esteillä, koulussa kuin kenttäratsastuksenkin parissa. Hattutemppu itse kilpaili kaikissa kolmessa lajissa kohtalaisella menestyksellä aluetasolla, mutta suurkilpailu voitot siltä jäivät saavuttamatta. Liekinvärinen ori kantakirjattiin II-palkinnolla.

ii. Huuhaalegenda oli upea punarautiaan värityksen omaava hopeajouhinen ori, joka niitti mainetta ja kunniaa lähinnä koulu- ja esteratsastuksen saralla, mutta myöhemmällä iällä se opetettiin myös ajoon. Valjakossa Huuhaalegenda ei kuitenkaan osoittautunut erityisen lahjakkaaksi ja sen kanssa tyydyttiinkin lähinnä ajelemaan rekeä talvisin ja sen kunniatehtävänä olikin vetää isäntäväki jouluaattoisin kirkkoon kulkuset kilkattaen. Upeaa väritystään lukuunottamatta Huuhaalegenda ei kuitenkaan ollut muuten mitenkään silmiä hivelevä näky sillä rakenteellisesti ori oli melko romuluinen eikä sen kanssa edes viitsitty tämän takia yrittää kantakirjaan. Huuhaalegendasta ei koskaan tullut erityisen suosittua jalostusoria, mutta se astui kuitenkin elämänsä aikana parisen kymmentä lähiseudun tammaa periyttäen kaikille jälkeläisilleen liekinpunaista väritystään.

ie. Selmasynti toimi lähestulkoon koko ikänsä kasvattajansa lasten ratsuna, sillä se oli rehti ja rauhallinen suomenhevonen johon saattoi luottaa kuin vuoreen. Tamman kanssa kilpailtiinkin ahkerasti ratsastuksen erilajeissa, mutta parhaiten se menestyi kenttäratsastuksessa jossa se sijoittui suomenhevosten mestaruuksissa sekä aluekilpailuissa monena vuona. Koulu-ja esteratsastuksessa Selmasynti ei saavuttanut aivan samanlaista menestystä kuin kenttäratsastuksessa mutta sijoittui kuitenkin hyvin lukuisissa aluekilpailuissa näissäkin. Selmasynnin tultua liian vanhaksi kilpailemaan astutettiin se neljästi lähiseudun oreilla. Kaksi varsoistaan tamma kuitenkin loi, joten lopulta se synnytti vain kaksi elävää varsaa. Tamma käytiin myöskin kantakirjaamassa tuloksena I-palkinto.

e. Maattara ei ollut luonteeltaan siitä kaikista helpoimmasta päästä ja aiheutti usein omistajalleen harmaita hiuksia muun muassa karkailemalla yhtenään tarhasta. Vieraille tamma oli lisäksi hyvin hankala hoidettava, mutta tuttujen kesken se oli oikea nallekarhu johon saattoi luottaa kuin vuoreen. Maattaran kanssa kilpailtiin pääsääntöisesti valjakkoajossa missä se menestyikin ihan kansallisella tasolla asti keräten sijoituksia. Tammalla kilpailtiin jonkin verran myös paikallisissa kilpailuissa helpoissa luokissa koulu-ja esteratsastuksen parissa, mutta näissä ori ei koskaan saavuttanut suurta menestystä. Maattara varsoi elämänsä aikana viisi varsaa, joista kaikista tuli emäänsä kookkaampia.

ei. Kulomurha oli luonteeltaan oikea jääräpää jonka kanssa sai alituisesti olla vääntämässä kättä siitä kumpi nyt oikein olikaan pomo ori vai ihminen. Mikäli oriille kuitenkin saatiin tehtyä selväksi kuka määräsi saattoi sen kanssa työskennellä hyvin tuloksin. Kulomurhan kanssa kilpailtiinkin menestyksellä paitsi kenttäratsastuksen parissa myös valjakkoajossa aina kansallisella tasolla asti. Oriilla oli myöskin kohtalaisen hyvä rakenne mikä näkyy siinä että ori saatiin kantakirjattua II-palkinnolla. Jälkeläisiä ori jätti kaiken kaikkiaan parisen kymmentä joille kaikille se periytti epäluuloisen luonteensa lisäksi myös lahjojaan valjakkoajoon.

ee. Heisijää toimi suurimmanosan elämästään siitostammana kasvattajansa luona eikä näin ollen kilpaillut kovinkaan paljoa. Nuorempana sen kanssa kuitenkin kilpailtiin jonkin verra sekä este- että kouluratsastuksessa kunnes sen omistaja päätti jättää tamman kokonaan kotiin toimittamaan siitostamman virkaa. Tämä oli sinäänsä harmi, sillä tamma osoitti lahjoja molempiin lajeihin sijoittuen erinomaisesti kummankin lajin suomenhevosten ikäluokkakilpailuissa. Heisijää käytiin kantakirjaamassa I-palkinnolla ja se periyttikin monille jälkeläisilleen erinomaista rakennettaan. Jälkeläisiä tamma sai kaikenkaikkiaan kymmenen kappaletta jotka ovat kaikki menestyneet hyvin niin koulu-kuin esteratsastuksenkin parissa. Luonteeltaan Heisijää oli hyvin omanarvontuntoinen tamma joka ei antanut kenenkään hyppiä varpailleen.

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 05.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 01: Helppo B Kutsu 05/30
02 09.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 01: Helppo B Kutsu 01/30
03 11.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
04 11.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 06/50
05 12.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 02/40
06 16.01.2017 Romilly lk 02: Helppo B Kutsu 01/82
07 18.01.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 02/40
08 18.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 01/50
09 22.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 06/40
10 25.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/60
11 26.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 01/40
12 27.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 06/40
13 28.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 07/60
14 29.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
15 29.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/60
16 01.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Helppo B Kutsu 05/30
17 03.02.2017 Encore lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
18 03.02.2017 Romilly lk 02: Helppo B Kutsu 04/71
19 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Helppo B Kutsu 02/30
20 08.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
21 11.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 04/30
22 13.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/60
23 13.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/43
24 13.02.2017 Ruuvalli lk 01: Helppo B Kutsu 05/30
25 14.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 07/50
26 14.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/50
27 14.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: Helppo C Kutsu 06/50
28 15.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
29 15.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
30 16.02.2017 Metsovaara lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
31 16.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 06/50
32 17.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 01/50
33 18.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 06/40
34 18.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 03/50
35 19.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: Helppo C Kutsu 02/50
36 19.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 04/50
37 20.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 02/40
38 20.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 02/40
39 21.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
40 21.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
41 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo C Kutsu 02/50
42 24.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
43 26.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo C Kutsu 05/50
44 01.03.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
45 01.03.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
46 02.03.2017 Daelwyn lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
47 02.03.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 01/40
48 05.03.2017 Verner lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
49 06.03.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
50 09.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
51 11.03.2017 Verner lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
52 12.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
53 14.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 01/30
54 15.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
55 20.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 01: Helppo C Kutsu 08/100
56 21.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30
57 21.03.2017 Ruuvalli lk 01: Helppo B Kutsu 03/30
58 26.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30
59 27.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 01/30
60 28.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 02.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 03/40
02 04.01.2017 Romilly lk 03: 100cm Kutsu 01/60
03 04.01.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 04/30
04 06.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
05 06.01.2017 Romilly lk 04: 100cm Kutsu 03/80
06 07.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 02/40
07 08.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 03/40
08 08.01.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 02/30
09 10.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
10 16.01.2017 Kievarinkuja lk 02: 100cm Kutsu 01/30
11 20.01.2017 Kuuramaan Hevostalli lk 03: 100cm Kutsu 02/30
12 25.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
13 03.02.2017 Teilikorpi lk 03: 100cm Kutsu 06/40
14 16.02.2017 Teilikorpi lk 03: 100cm Kutsu 06/40
15 05.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 04/40
16 07.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 06/40
17 14.03.2017 Hukkapuro lk 02: 100cm Kutsu 01/30
18 17.03.2017 Hukkapuro lk 02: 100cm Kutsu 04/30
19 15.04.2017 Kuuralehto lk 04: 100cm Kutsu 05/40
20 27.05.2017 Moondance lk 04: 100cm Kutsu 05/27
21 03.07.2017 Hukkapuro lk 01: 100cm Kutsu 04/30
22 05.08.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: 100cm Kutsu 02/30
23 08.08.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: 100cm Kutsu 03/30
24 21.08.2017 Syrjän Ratsutalli lk 01: 100cm Kutsu 05/30
25 04.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 04/30
26 10.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 02/30
27 22.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 04/30
28 29.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 01/30
29 05.10.2017 Brunnby lk 02: 100cm Kutsu 04/30
30 06.12.2017 Jukola lk 03: SISU Battle I 100cm Kutsu 06/98
31 31.12.2017 ERJ Cup Kuuralehto lk 08: 100cm Kutsu 03/104
32 21.01.2018 Supernatural lk 03: 100cm Kutsu 02/50
33 12.02.2018 Ratsutalli Lilja lk 03: 100cm Kutsu 03/30
34 13.02.2018 Ratsutalli Lilja lk 03: 100cm Kutsu 03/30
35 14.02.2018 Ratsutalli Lilja lk 03: 100cm Kutsu 03/30
36 19.02.2018 Ratsutalli Lilja lk 03: 100cm Kutsu 03/30
37 02.03.2018 Beaumont lk 02: 100cm Kutsu 03/30
38 03.03.2018 Hengenvaara lk 03: 100cm Kutsu 06/100
39 07.03.2018 Hengenvaara lk 03: 100cm Kutsu 07/100
40 11.03.2018 Rustvalla lk 03: 100cm Kutsu 04/30
41 13.03.2018 Rustvalla lk 03: 100cm Kutsu 04/30
42 20.03.2018 Rustvalla lk 03: 100cm Kutsu 04/30
43 15.06.2018 Riimuvaara lk 01: 100cm Kutsu 05/30
44 23.06.2018 Riimuvaara lk 01: 100cm Kutsu 05/30
45 18.07.2018 Hiivurin Suomenhevoset lk 03: 100cm Kutsu 02/40
46 23.07.2018 Lupsakan Suomenhevoset lk 01: 100cm Kutsu 07/50
47 30.04.2019 ERJ Cup Teilikorpi lk 07: 90cm 09/109

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 03.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 01/15
02 06.01.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 04/30
03 08.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 03/15
04 11.01.2017 Tuiskula lk 02: Helppo Kutsu 04/30
05 16.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 04/30
06 20.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 04/30
07 20.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 02/30
08 23.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 01/30
09 24.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 02/30
10 02.02.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 02/30
11 14.02.2017 Dainty lk 01: Helppo Kutsu 05/25
12 15.02.2017 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 01/31
13 16.02.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
14 18.02.2017 Metsovaara lk 04: Helppo Kutsu 05/40
15 19.02.2017 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/31
16 20.02.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 04/40
17 05.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 01/40
18 06.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 01/40
19 06.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 01/47
20 15.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 06/40
21 15.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 04/47
22 20.03.2017 Erkinheimot lk 02: Helppo Kutsu 04/50
23 24.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/47
24 31.03.2017 KERJ Cup Vähäpelto lk 04: Helppo Kutsu 02/80
25 20.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 03/30
26 22.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 02/30
27 23.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 03/30
28 20.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 02/30
29 24.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 04/30
30 29.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 01/30
31 30.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 03/30
32 19.06.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 02/30
33 09.07.2017 Hukkapuro lk 02: Helppo Kutsu 04/30
34 23.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 01/30
35 30.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 05/30
36 22.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
37 27.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
38 30.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
39 04.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 04/30
40 09.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 02/30
41 10.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 01/30
42 29.12.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo Kutsu 01/30
43 01.01.2018 Cadogan Ponies lk 01: Helppo Kutsu 01/30
44 02.01.2018 Cadogan Ponies lk 01: Helppo Kutsu 03/30

VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 12.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/29
02 14.01.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
03 18.01.2017 Ruudin talli lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/50
04 23.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/29
05 24.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
06 27.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
07 28.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/29
08 28.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
09 29.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/29
10 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 01: Noviisi koulukoe yksilövaljakko Kutsu 05/30
11 05.02.2017 Ventos lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
12 05.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 03/30
13 09.02.2017 Ventos lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
14 10.02.2017 Ros Cirein lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
15 11.02.2017 Ros Cirein lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
16 12.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/40
17 15.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/40
18 17.02.2017 Hengenvaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe parivaljakoille Kutsu 06/40
19 18.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/40
20 20.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/40
21 21.02.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/32
22 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
23 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
24 25.02.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 03/32
25 01.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 01/30
26 02.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/30
27 02.03.2017 Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/40
28 02.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/32
29 05.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 03/30
30 06.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
31 06.03.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
32 07.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
33 08.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 05/30
34 09.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 04/30
35 10.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 04/30
36 11.03.2017 Gateaway lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 02/40
37 13.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 06/40
38 14.03.2017 Gateaway lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 05/40
39 15.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
40 18.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
41 24.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 06/40
42 25.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
43 30.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40


PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

04.08.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: VP)
"Kokoa harjoituslaukkaa hieman lyhyemmäksi, nouse kevyeen istuntaan ja anna hevoselle lupa laukata ratatempoa. Hetken päästä istu takaisin satulaan, kokoa hevosta hiljalleen ilman, että se tulee edestä vahvaksi ja toista sama uudelleen. Kokoamisen aikana muista ratsastaa laukkaa aktiivisesti jalalla ja kanna kätesi - näin hevosen on vaikeampaa valua hieman etupainoiseksi ja vahvaksi kättä vasten." ohjeistin ratsastajaa, joka verrytteli hevostaan nurmipohjaisella derbykentällä.

Hyppääminen aloitettiin helpon tason maastoesteillä, jotka olivat ripoteltuna sinne tänne ympäri derbykenttää. Ensimmäiset hypyt otettiin tukkiesteelle ja trakehnerhaudalle, jotka ovat hevoselle helppoja ja herättelevät mukavasti tulevaan. Näiden esteiden jälkeen hypättiin vielä kaarevalla uralla olevaa kahta punaista sianselkää sekä bankettia.

"Huomaatko mikä ero, kun oikeasti ratsastat ajatuksen kanssa etkä vähän vain roiskaise sinne suuntaan minne mieleen tulee. Seuraavat toistot menivät jo hyvin mallikkaasti kun muistit tukea hevosen ulkokylkeä ja sinulla oli ajatus siitä, minne ratsastat. Oikein hyvä!" kehuin ratsastajaa, joka paransi ratsastustaan valovuodella.

Valmennuksen lopuksi käytiin vielä tutustumassa alueen uuteen coffin esteeseen, jossa on ensimmäisenä risueste - laukka-askel alas - kuivahauta - laukka-askel ylös - tukki. Tässä tehtävässä mitataan sekä ratsukon rohkeutta, että ratsastajan antamaa apua hevoselle. Tehtävään on tultava hyvällä itsevarmuudella sekä selkeällä suunnitelmalla ja tehtävän aikana on pystyttävä nopeaan reagointiin ja hevosen tasapainoittamiseen.

"Ei mitään hätää. Hengittele muutama kerta oikein syvään, ja tule uudestaan. Lähesty tehtävää hyvässä ratatempossa, pidä oma katse tukkiesteen takana ja pidä pohkeet lähellä hevosta. Ota vaikka hieman harjasta kiinni toisella kädellä, jos vähän jännittää. Hyvin se menee!" rohkaisin hymyillen ratsastajaa, jota uusi este-elementti selkeästi jännitti. Ja tottahan minä puhuin sillä seuraava kerta meni varsin mallikkaasti. Muutaman toiston jälkeen coffin menikin jo mukavalla rytmillä ja luottamuksella, joten pääsimme lopettelemaan valmennuksen mukaviin tunnelmiin.

05.08.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: VP)
"Mahtavaa. Tulkaa vielä kerta!" kannustin ohjastajaa, joka suoritti rautiaalla tammallaan mahtavalla drivella tarkkuutta ja ketteryyttä vaativaa rataa. "Ihan mielettömän hyvän näköistä, te ootte mennyt loistavasti eteenpäin valjakkoajon parissa sitte viimekerran näkemisen jälkeen. Teistä huokuu sellainen iloinen, positiivinen tapa työskennellä yhdessä ja vitsi mä tykkään siitä, miten tarkasti ja jotenkin niiiiiin helpon näköisesti te suoritatte tehtävät - vaikka ei ne helppoja olekaan, ettekä todellakaan mummovauhtia körröttele." iloitsin kentän laidalla ja sain ohjastajassa sekä hänen groomissaan aikaan vienon hymyn.

"Mun mielestä me voitaisiin harjoitella loppuvalmennuksen ajan S-kiemurauralla lisää tarkkuutta vähän suuremalla vauhdilla. Ja loistavaahan olisi, jos Hali tarjoaisi lennosta laukanvaihtoja eikä painaisi menemään kaarteita vastalaukassa. Tai niin, pysyyhän se hyvin tasapainossa vastalaukassakin, mutta se on karu fakta että vastalaukka syö usein hieman aikaa. Joten nyt jos koskaan te saatte tulla vauhdilla, mutta edelleen - keiloja kaatamatta." mä tuumin ohjastajalle, joka oli jo antanut melkoisen paljon valmennuksen aikana hevosestaan. "Selvä, no mehän tullaan." Tuulia vastasi.

Alkuun teimme S-kiemurauraa hyvin suurilla kaarteilla, jolloin ohjastajalla oli hyvin aikaa tasapainoittaa hevosta ja tähdätä kartioiden väliin. Nämä suoritukset menivät varsin nappiin - valjakon suorittaminen oli edelleen hyvin iloista ja tarkkaavaista, eikä turhia rikkeitä otettu. Kun kaarteet loivennettiin ja esteistä tuli lähinnä pujottelurata, halusin nähdä hevosen tarjoavan vaihtoja ja ohjastajan - sekä varsinkin groomin - työskentelyä hevosen parhaaksi. Ja mitä vielä; valjakko suoritti tämänkin tehtävän haastavuudestaan huolimatta erittäin hyvällä drivellä! "Ihan supermahtavaa Tuulia! Aina kun Hali tarjoaa vaihtoa lennosta, kehu sitä ihan supersupersuperpaljon äänellä. Vitsi se on mahtava hevonen, jos sä koskaat aiot myydä sitä, niin voit olla varma, että mä oon kärppänä paikalla. Se on niin pirun työntäyteliäs ja yritteliäs hevonen, että kateeksi käy. Tuu vielä, ja kun - ei jos - se on hyvä suoritus, hölkkäile se rauhassa loppuun."

01.11.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: Dimma)
Päivän toinen valmennus Tuulenpesässä oli alkamassa ja minua hermostutti. Tämä oli vasta kolmas pitämäni valjakkovalmennus, joten jännitti, miten se luonnistuisi. Tästä olinkin Tuuliaa jo varoittanutkin, mutta sillä ei kuulemma ollut sen kummemmin väliä. Alkulämmittelyissä Hali eteni energisesti ja oli täynnä intoa. Mitähän tästä valmennuksesta siis tulisi, sillä päivän aiheena oli tarkkuusajo. Tuulia näytti kuitenkin rennolta, eikä häntä tuntunut huolestuttavan pätkääkään. Aloitimme muutamalla portilla, jotta näin, miten valjakko kulki. Hali eteni innokkaasti ja muutama kartio sieltä vähän ottikin osumaa ja niiden päällä olevat pallot tipahtivat maahan. Ei siinä mitään, nostin pallot takaisin ja otimme saman homman uudestaan. Tällä kertaa valjakko suoritti jo paljon paremmin ja vain yksi pallo tippui maahan. Kehuin valjakkoa ja otimme harjoituksen vielä kerran uudestaan. Valjakko eteni taas paljon tarkemmin ja Tuulia sai hyvin valjastettua Halin energian. Yksikään pallo ei tällä kertaa tippunut ja valjakko sai taas kehuja osakseen.

Seuraavaksi oli vuorossa hieman pidempi ja haastavampi porttisarja, jonka kanssa saatiinkin tapella. Hali ei millään olisi yhdestä portista halunnut jostain syystä mennä, vaan yritti kääntää pois päin portista. Meille jäi hieman epäselväksi, miksi tamma päätti, ettei kyseinen portti ollut hyvä portti, mutta loppujen lopuksi hevonen lämpesi portille ja rata sujui hyvin. Hali työskenteli todella innokkaasti, vaikka kaikki ei niin täydellisesti mennytkään. Välillä hevonen meinasi jyrätä kartioiden ylitse, mutta Tuulia sai useimmiten hyvin korjattua tilanteen ajoissa. Valmennus sujui yleisesti ottaen hyvin ja ehkä minäkin innostun pitämään enemmän valjakkovalmennuksia.

11.11.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: Dimma)
Oli taas aika saapua Tuulenpesään valmentamaan. Tällä kertaa olikin tuttu kaksikko valmennettavana, Tuulia ja Hali, mutta valjakkoajon sijasta tänään hypättiin maastossa. Harmillisesti juuri tälle päivälle osui kylmä ja viimainen päivä, joten oli pakko pukea kunnolla päälle. Ei varmasti yhtään edesauttanut selässä pomppimista. Hali tuntui kylmästä ilmasta huolimatta energiseltä jo alkulämmittelyissä, vaikka sitä joutuikin välillä herättelemään. Lämmittelyjen jälkeen aloitimme helpon tason maastoesteillä. Otimme alkuun muutaman tukkiesteen, jotta tamma saatiin heräteltyä kunnolla. Ponnistuskohta oli hieman hakusessa, mutta pienillä neuvoilla ja muutoksilla saatiin ponnistus kuntoon ja tukkien yli mentiin nätisti ja varmasti. Seuraavaksi siirryimme banketille, joka sujui ratsukolta moitteettomasti. Tamma hyppäsi penkereen päälle nätisti ja tuli hallitusti alas. Kehuin ratsukkoa loistavasta suorituksesta, jonka jälkeen siirryimme coffin-esteelle.

Coffin tuntui olevat ratsukolle hieman haastavampi ja neuvoin Tuuliaa pitämään sopivan, tasaisen ja hallitun tempon koko esteen ajan. Jo toisella yrityskerralla tulos oli jo mieluisampi ja kehuin ratsukkoa jälleen. Otimme esteen vielä muutamaan otteeseen ja joka kerralla tulos oli parempi. Tempo alkoi muuttua tasaiseksi ja hallituksi ja ratsukko hyppäsi varmalla otteella esteiden yli. Tähän oli hyvä lopettaa valmennus ja loppuverryttelyjen aikana annoin ratsukolle kattavan palautteen. Yleisesti ottaen valmennus sujui yllättävän hyvin kylmästä ja tuulisesta ilmasta huolimatta ja ratsukko suoritti kaikki annetut tehtävät hyvin. Parannettavaa löytyy vielä, mutta suunta on koko ajan vain ylöspäin.

24.12.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: miivi)
Suunnitelmissa oli ollut maastoestevalmennus, mutta keli ei suosinut meitä. Ulkona pyrytti kolmatta tuntia sakea lumipyry, eikä kolmenkymmenen sentin tuore lumikerros toiminut siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt lähteä ulos hyppäämään. Tämän takia valmennus siirtyikin sisätiloihin, tänään treenattaisiinkin sitten banketin sijaan muita maastoesteitä, bankettia oli vaikea maneesiin rakentaa. Maneesin oli raahattu muutama tukki, muutama omituisempi este ja yksi, joka oli niin kapea, että suorastaan ihmettelin, miten suomenhevostamma mahtuisi esteen reunoilla olevien lippujen välistä.

Halin ja Tuulian verryttely sujui oikein hyvin. Heidän päästessään hyppäämään ensimmäisen esteen, matalan tukin, oli tamma hyvin kuulolla, ja liikkui reippaasti eteen, kuunnellen kuitenkin myös jarruttavia apuja hyvin. Se hyppäsi innoissaan ja mielellään, Halin korvat sojottivat innoissaan eteenpäin. Maneesiin raahatut erikoisesteetkään eivät kovin suuria olleet, mutta tuottivat silti jännitystä, vaikka tamma oli päässyt tutustumaan niihin etukäteen, tuijotti se silti niitä silmiä pyöritellen ja eteni jännityyneesti kohti ponnistuspaikkaa. Kielto ei ollut kuitenkaan lähelläkään, vaan tamma hyppäsi nätisti esteiden yli jännittyneestä lähestymisestä huolimatta. Halin esittäessä näin jännittynyttä käytöstä jo "melko tavallisilla erikoisesteillä" olin hieman jännittynyt siitä, miten kapea este menisi.
Kieltohan sieltä tuli, Tuulia tuiskahti tammansa kaulalle sen tehdessä yllättävän suunnanmuutoksen ja melkein putosi sen selästä. Nainen sai kuitenkin tasapainonsa pelastettua, ja lähti päättäväisesti ohjaamaan Halia takaisin kohti estettä. Katsoin jännittyneenä, mitä tulisi tapahtumaan, ja juuri ennen estettä kiljaisin vaistonvaraisena neuvona Tuulialle sanan "Raippa!" niin kovaa, että koko Tuulenpesän tilukset kaikuivat. Kun kaikki esteet olivat tuttuja, sai ratsukko suorittaa radantapaista niillä, yritin neuvoa heille mahdollisimman kenttäratsastusmaisia teitä, mutta eihän maastoesteiden tunnelmaan oikein päässyt pienessä maneesissa.

Hali hyppäsi kuitenkin ihan kivasti. Vähän se pyöritteli silmiään joka kerta sille hui-kuinka-kapealle esteelle, mutta ylitti senkin mukisematta Tuulian muistuttaessa, että este se oli siinä missä muutkin. Ratsukko teki hyvää työtä siihen nähden, että he joutuivat hyppäämään aivan erilaisiin olosuhteisiin suunniteltuja esteitä näin pienessä tilassa. Halin jännittyneisyys saattoi hyvinkin johtua siitä, että tamma ei ollut tottunut hyppäämään maastoesteitä muualla kuin maastossa. Tämän kerroin ratsukolle palautteessa, jonka annoin samalla kun he suorittivat loppuverryttelyä.

28.12.2017 Estevalmennus (valmentaja: PJ)
Tänään valmennettavina oli Tuulian ratsuna Haliksi kutsuttu suomenhevostamma, joka oli aika pienikokoinen ja hyvin "suokkimainen" jos niin voi sanoa. Tuulia kertoi että tamma on kyllä hyvin energinen, muttei kaikista ketteräjalkaisin hevonen, joten puomeja tulee välillä kun tamma ei kiirehtimiseltään ehdi aivan nostaa jalkojaan. Hymähdin mielessäni, sillä tälle päivälle suunniteltu tehtävä olisi siis aivan omiaan tälle hevoselle! Ratsukon suorittaessa itsenäistä alkuverryttelyä, kasasin päivän esteet valmiiksi, jotka tänään olivat omiaan jumppatehtävinä, ja hyvin tarkkuutta vaativia, sekä hevosen voimaa kasvattavia. Kun hevonen oli verrytelty kaikissa askellajeissa, aloitimme varsinaiset työt. Hali oli verryttelyissä aika hyvin kuulolla ja mukavan reipas. Aloitimme verryttelyhypyt pitkällä sivulla sijaitsevalta estetehtävältä. Siinä oli kolme ihan kavalettikorkuista pystyestettä kukin kahden laukka-askeleen päässä toisistaan, eli toisinsanoen kolmoissarja. Nämä pikkuesteet aloitettiin ratsastaen jokaisen pystyn ylitse voltti. Tämä sujuikin ratsukolta aika hyvin, ja tamma toimi tarkasti. Sama tehtiin myös toiseen suuntaan, jossa tuli heti ilmi että laukka ei ole vasempaan aivan yhtä laadukasta kuin oikeaan kierrokseen, ja volteilla taipuminen ei myöskään sujunut yhtä vaivattomasti. Seuraavaksi otettiin jumppahypyt toiselle tehtävälle, eli lävistäjällä oleville kolmelle maapuomille, joista toinen puoli oli korotettu ylemmäs. Välit oli laitettu tarkoituksella melko lyhyiksi, ja tamma saikin koota itseään, että mahtui väleihin, eli teki töitä niinkuin toivottiinkin. Alussa tehtyä pikkueste-tehtävää nostettiin ja suora hypättiin ilman voltteja, joka olikin tamman mielestä aika työlästä, mutta hyvin se siitä selviytyi. Tehtäviä yhdistettiin toisiinsa tehden ensin kolmoissarja, lävistäjän jumppa josta vaihdettiin suunta ja uudestaan kolmoissarja. Nämä tehtävät hyvin pakottivat tamman jarruttamaan, ja hyppäämään tarkasti liikaa kaasuttelematta. Hali olikin tunnin loputtua sen näköinen, että oli saanut tehdä töitä aikalailla, ja vaikutti hyvin rennolta.

31.12.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: miivi)
Katselin Tuulian ja Halin verryttelyä mietteliäänä. Halilla oli virtaa ja vauhtia, vähän turhan paljon huomioiden maneesin pienen koon. Tuulian tulisi saada ajettavansa paremmin kuulolle ennen kuin saattaisimme aloittaa varsinaisen työstämisen, totesin mielessäni maneesin reunalta. Hörppäsin viimeisen kerran kahvia termospullostani, jonka jälkeen lähdin kävelemään keskelle maneesia. Pyysin valjakkoa tekemään runsaasti ympyröitä, niillä Hali joutuisi rauhoittumaan ja kohdistamaan keskittymisensä tasapainoisiin ja pyöreisiin ympyröihin päättömän kiirehtimisen sijaan. Vähitellen meno lähti rauhoittumaan, ja valjakko pääsi siirtymään päivän varsinaiseen tehtävään, joka verryttelyn tapaan liittyi hyvin läheisesti ympyröihin.

Valjakko sai alkaa tehdä kaksikaarista kiemurauraa, aloittaen sen tekemisen aina L-päädystä. "Ai niin kun kahdeksikkoa vai?" Tuulia ihmetteli minun selittäessäni tehtävää, mutta pudistin päätäni. "Kahdeksikko olisi ollut tietty vaihtoehto, mutta kun siirrytään myöhemmin josaan vaiheessa kolmikaariseen, niin tää on mun mielestä parempi tehtävä näin alkuun, kun tässä sun pitää saada Hali niin suoraksi kun asettuneeksikin", selitin. Tämän lisäksi valjakko sai tehdä temponmuutoksia matkallaan takaisin L-päätyyn uraa pitkin, S-sivulla palatessaan kiihdyttää ja R-sivulla palatessaan hidastaa tempoaan. Tämä tehtävä lähti käyntiin hyvin. Hali asettui kaarilla mukavasti, mutta ei lähtenyt kaatumaan taipuneena sisään ja viemään kärryjä mukanaan, vaan pysyi nätisti asettuneena uralla. Tempomuunnoksissa oli enemmän työstettävää, ja pariin kertaan jouduin jo pudistelemaan päätäni epätoivoisina.
Kun temponvaihdokset lähtivät sujumaan, jätimme ne kokonaan pois ja valjakko sai siirtyä kolmikaariselle kiemurauralle. Tämä sai Halin pään hieman pyörälle, kun helppo kaksikaarinen ura muuttui kolmikaariseksi, ja siihen etenemiseen joutui jo vähän keskittymäänkin. Tähän menikin loppu valmennus. Valmennuksen lopussa tehtävä sujui oikein nätisti, mutta oli vaatinut myös työstämistä, ja kohtinkin valjakkoa treenaamaan vielä lisää valjakkoajon tiukempia kääntymisiä, loivemmat käännökset menivät hyvin, mutta tiukemmat ja nopeasti eteen tulevat mutkat vaatisivat vielä treeniä, vahvasta kaksikaarisesta kiemuraurasta huolimatta Hali oli sekoillut askeleissaan tehtävän muuttuessa vaativammaksi.

01.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: PJ)
Halin kanssa jatkettiin tänään valmentautumista, mutta nyt vuorostaan kouluratsastuksen parissa. Esteillä jo esiin tullut pieni jäykkyys vasemmalle näkyi hieman tänäänkin, jota lähdettiin korjaamaan vastataivutuksilla. Hali ei olisi aluksi halunnut oikein alkaa töihin, vaan oli hieman tahmea tekemään töitä kunnolla, mutta parani jatkuvasti, ja vastataivutukset selkeästi auttoivat sen jäykkyyteen, ja se tuli pehmeämmäksi. Läpi valmennuksen Hali liikkui aika reippaasti, ja oli melkein "villi" välillä, joten ratsastaja sai aktiivisesti rauhoittaa sitä istunnalla ja pehmeillä pidätteillä. Työstimme tammaa tehden paljon täyskaartoja läpi tunnin, ja niillä saikin olla tarkkana ettei se asetuksen jälkeen lähtenyt juoksemaan kohti uraa, vaan malttoi tehdä työnsä tarkasti. Jatkoimme työskentelyä pituushalkaisijalla, ja ratsukko saikin kehut tarkasta suoruudesta, tamma ei valunut yhtään kumpaankaan suuntaan, vaan suoristukset olivat hyvin tarkkoja, ja siinä pysyttiin. Pituushalkaisijalta jatkettiin tekemällä voltteja kumpaankin suuntaan, ja erityisesti laukassa tehtynä tämä harjoitus toimi hyvin, ja tamma tuli kokoajan paremmaksi. Ratsastaja sai olla aika hereillä, kun laukasta tehtiin voltti toiseen suuntaan, piti ehtiä nopeasti suoristaa, valmistella siirtyminen raviin ja uuteen laukannostoon ja jatkaa laukassa voltti taas toiseen suuntaan. Hali toimi kuitenkin pääasiassa aika nätisti kokoajan, ja siihen sai olla tänään oikein tyytyväinen. Pikkuhiljaa sen kanssa saikin jatkaa tekemään loppuverryttelyä ravissa keventäen, jossa sitä haettiin oikein pitkällä kaulalle venymään eteen ja alaspäin.

23.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Hali vaikutti tunnin alusta saakka yhteistyöhaluiselta ja helppo B-tasoinen tamma teki kaikki tehtävät alkuverryttelyssä hyvällä motivaatiolla ja helpon oloisesti. Sait käyttää reippaammin apuja ottaessamme mukaan siirtymisiä, koska tamma tuntui jäävän siirtymisessä nopeampaan askellajiin hieman tahmeaksi, vaikka muutoin liikkui suhteellisen reippaasti. Kovassa tuulessa paukkuva maneesinseinä ei pelottanut tammaa, vaan saatoitte keskittyä hyvin koko tunnin, vaikka toisinaan neidin korvat ulospäin kääntyilivätkin tarkastellakseen tilannetta. Ihanteellinen ratsu toimi hyvin myös päivän pääaiheessa, kun alettiin harjoitella pohkeenväistöä. Ensin saitte tulla ihan muutaman askeleen pituushalkaisijalta kohti uraa, ottaa sitten pysähdyksen ja väistää taas muutamia askelia uralle asti. "Pidä huolta, että Hali pysähtyy kunnolla väistöjen välissä, nyt sillä tuntuu olevan turhan hoppu uralle" ohjeistin, seuraavien väistöjen sujuessa jo paremmin. Käynnissä väistöt menivät toiseenkin suuntaan oikein hyvin ja samaa alettiin ottamaan ravissa. "Ota ensin rauhallisempaa ravia harjoitusravissa, takaosa saa silti työskennellä kunnolla" muistutan. Väistöt menevät ihan mukavasti, vaikka tammalla tuntuu olevan hieman vaikeuksia tasapainonsa ylläpitämisessa välillä. Tasoonsa nähden pari työskentelee kuitenkin todella harmonisesti ja auttoi kun ratsastajalla oli paremmin tiedossa mitä tehtävältä haettiin. Kotiläksyksi saitte vielä harjoitella ja kerrata väistöjä sekä avotaivutusta ensin käynnissä ja sitten kun se sujuisi ongelmitta saisitte kokeilla ravissa. Loppuverryttelyissä otettiin paljon ympyröitä ja venyttelyä selkään sekä kaulaan hieman ohjaa pidentämällä. Loppukäynneissä tehtiin vielä muutamia voltteja ja pysähdyksiä, ennen kuin sait tarjota pitkää ohjaa kiitokseksi.

24.01.2018 Maastoestevalmennus (valmentaja: Jannica)
Hali työskenteli hyvin verryttelyssä, jota viileän pakkaskelin vuoksi teimme tänään poikkeuksellisesti maneesissa, vaikka oli tarkoitus suunnata vielä maastoesteille rohkeasti kymmenen asteen pakkasesta huolimatta. Maneesiin olin ottanut muutamia erikoisesteitä verryttelyyn, jotta tamma pääsisi asiaan kiinni. Alkuverryttelyn ja puomi- sekä kavalettiharjoituksien jälkeen otettiin muutamia hyppyjä erikoisesteillä, joista maneesiin oli koottu mökki, tynnyri sekä risuesteitä kahdessa koossa. Myös puomiin kiinnitetyt autonrenkaat olivat tuttuja ratsukolle, joten ne otettiin mukaan treeniin. Sen jälkeen olittekin aivan valmiita radalle. Aloittelimme maastoestevalmennusta radan alkuosan helpoista tukkiesteistä, jotka Halin kanssa ylititte helpoiten. Varman oloinen tamma ylitti ongelmitta myös muut radan alun esteistä, risuesteen, mökin ja molemmat isommat maahaudat. Loppuradalla emme olleetkaan tämän viikon valmennuksissa vielä käyneet, joten se oli minullekin uutta osa-aluetta. Hali oli viime kesänä hypännyt näitä esteitä, mutta siitä oli toki jo aikaa. Loppuradalta löytyi vielä neljä maastoestettä: banketti, possunselkä, vihreä vene sekä valkoinen lankkuaita, jossa kesällä oli vihreät köynnöskasvit. Nämä kaikki olivat ratsukoille tuttuja ja ylititte ne varmalla asenteella tamman kanssa. Banketin esiinkaivaminen lumen keskeltä tuotti hieman hikeä pintaan, mutta oli kyllä sen arvoista että saatiin sekin käyttöön talvikelillä. Tamma oli selkeästi varovaisempi jaloistaan, kuin kesäkelillä hypätessä, mikä oli turvallisuuden kannalta oikein hyvä juttu. Maastoestevalmennus oli sujunut tänään oikein hyvin ja molemmat saivat tyytyväisinä lopetella pienellä maastolenkillä lähialueella.

27.01.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Reipas Hali oli jo verryttelemässä Tuulian kanssa maneesissa, kun saavuin pitämään valjakkovalmennusta. Tänään oli vuorossa ainakin tarkkuusharjoittelua, joten heti alkuverryttelyn jälkeen aloitimme käynnissä pujottelulla kartioiden välissä. Se sujui hyvin, joten tehtävään lisättiin muutamia puomeja, jotka tuli kiertää tai mennä välistä. Kun tehtävän rata oli selvillä Tuulialle he saivat tulla ravissa samaa tehtävää, toki kartioiden väliä hieman pidennettiin. Tehtävä sujui molemmista suunnista tultuna oikein hyvin ja Hali vastasi apuihin kiltisti. Päästessään tekemään keskittymistä vaativaa pikkutarkkaa tehtävää Halin vauhtikin alkoi hieman jo rauhoittumaan. Muutamia ohjastajan virheitä korjattiin tehtävien aikana, mutta Hali ei näistä pienistä virheistä hirveästi ottanut nokkiinsa. Loppuun otettiin vielä koulukokeen harjoittelua tamman tasolla noviisi. Koulukoe sisälsi siirtymisen käynnistä raviin, voltit ravissa, 2-kaarisen kiemurauran, peruutuksen, lisättyä ravia sekä puoliympyrän ravissa. Nämä kaikki tuntuivat valjakolla olevankin jo suhteellisen hyvin hallussa, vaikka pientä hienosäätöä tehtiin hieman radan edetessä ja sait vielä kattavan kirjallisen loppukommentin, jonka kanssa on helppo hioa rataa omatoimisesti. Loppuvalmennuksesta keskityttiin siirtymisiin, joita saitte tulla pituushalkaisijalle ensin käyntiin siirtyen ja sitten alku- ja lopputervehdystä kouluratsastuksessa matkien. Sen jälkeen siirtymiseen lisättiin joka toisella kerralla peruutus neljän askeleen verran. Saatuanne siirtymiset hyvälle mallille saitte vielä ottaa ravissa loppuverryttelyksi muutamia ympyröitä ja voltteja rennommalla kokoonpanolla. Ravista otettiin vielä käyntiin muutama siirtymä, joiden jälkeen saitte jäädä kävelemään pitkällä ohjalla.

15.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Jannica)
Saapuessani Tuulenpesän Kartanolle odotti minua tänään yllätys: minulla olisi mahdollisuus ratsastaa kolme Tuulian hevosista omatoimisesti pitämieni huomisten valmennusten lisäksi. Ensimmäisenä minulle osoitettiin Hali ja sen varusteet. Koska tiesin Halin innokkaaksi maastoilijaksi ajattelin lähteä sen kanssa harjoituskärryillä pienelle metsälenkille lämpötilan lähennellessä plus neljää. Hali tuli tarhasta vastaan, mutta oli selkeästi hieman ihmeissään uudesta käsittelijästä. Kiltti tamma tuli kuitenkin nätisti sisälle ja laitoin sen käytävälle odottamaan riisuttuani loimen, jonka vein kuivumaan. Ulkona tihutteli hieman vettä, joten kaikki oli loimitettu. Hali oli harjatessa oikein kiltisti ja juotin sen varmuuden vuoksi, vaikka ulkona olikin vettä, hiukan se maistuikin. Harjattuani ja laitettuani tammalle suojat jalkaan otin naulasta valjaat ja tamman omat suitset, joista otin ohjat pois. Oli valjaiden yhteydessä ajosuitsetkin silmälappuineen, mutta arvelin ettei rauhallinen tamma sellaisia tarvinnut, joten ne jätin naulaan. Valjastettuani Halin tottuneesti, missä se käyttäytyi hyvin otin hanskat käteeni, piiskan jätin tänään kotiin, koska menisimme tutulle polulle, eikä Hali sitä välttämättä tarvinnut.

Energinen tamma pysyi juuri ja juuri paikallaan valjastuksen aikana, muutaman kerran sain sitä hieman toppuutella, mutta sen jälkeen se suostui paremmin seisomaan paikallaan. Saatuani hevosen valjaisiin lähdimme kävelemään tallitietä kohti tuttua reittiä Halille, Tuulia oli varmuuden vuoksi kirjoittanut ohjeet vielä, mutta tamma kyllä tuntisi tien. Käännyimme T-risteyksestä oikealle ja jatkoimme tienpiennarta pitkin kohti metsäpolkua. Tarkistin takaa, ettei tullut autoja ja ohjasin tamman tien poikki vasemmalle vievälle polulle. Hali sai ensin kävellä hetkisen, mutta sitten pyysin sitä raville. Se ravasi pitkän pätkän letkeällä askeleella, nautin säästä, melkein ummistin silmätkin, kun tamma oli niin rauhallinen. Tullessamme suoralle annoin sen ottaa muutaman reippaamman raviaskeleen ylämäkeen ja sitten pyysin käyntiin. Päästyämme alamäen käymäjalkaa jatkoimme ravia vielä toisenkin suoran. Siellä oli kuitenkin niin paljon lunta, että tamma siirtyi omatoimisesti käyntiin ja annoin sen jatkaa kävellen, kunnes käännyimme tienpäässä ympäri ja kävelimme vielä suoran toiseen suuntaan. Päästyämme takaisin auratulle polulle Hali nosti ravin ja sitten laukan. Annoin sen viilettää koko metsäpätkän laukkaa, mutta kun meinasin siirtää raville ei tamma halunnutkaan totella. Lopulta sain sen onneksi muutaman reippaamman pidätteen kautta käyntiin ennen autotietä, onneksi! Loppukävely tallille sujui hyvin, Hali oli selkeästi tottunut autoihin.

16.02.2018 Estevalmennus (valmentaja: Jannica)
Estevalmennus aloiteltiin itsenäisellä verryttelyllä, jota olitte jo Halin kanssa aloitelleet saapuessani paikalle. Saitte aloitella suoraan ravissa tulemaan suoralla uralla olevaa pitkää puomijonoa, jotka muutaman kerran jälkeen vaihdettiin kavaleteiksi testaamaan ratsukon, etenkin hevosen tasapainoa. Kavaletit sujuivat yhtä hyvin kuin puomit, joten vaihdettuanne suuntaa muutaman kerran sait nostaa laukan tehden uralle voltteja ja ympyröitä laukassa, jossa tulitte myös kahdeksikkoa vaihtaen laukan puomin avulla keskellä maneesia ja lisäksi ympyrän molemmilla puolilla. Tamma ylitti yhteistyöhaluisesti kaikki puomi- ja kavalettitehtävät kanssasi, joten siitä oli helppo jatkaa verryttelyesteille, jotka kokosin puomien paikalle. Ne sujuivat hyvin, vaikka muutaman kerran ratsastajan huomio kiinnittyikin muualle ja tamma meinasi sotkeutua sen myötä rytmissään. Pienen terävöitymisen myötä saatiin kuitenkin työnteko palaamaan samoille raiteilleen.

Välikäyntien jälkeen otettiin sarjatehtävää, koska Halilla oli ollut hieman omalla korkeudella ja pikkuesteillä hypätessä saada askelia sopimaan sarjaesteillä. Aloitimme pienemmästä korkeudesta, jossa Halilla oli hieman ongelmia saada pidempää askelta normaaliväliin, mutta muutaman uusintakerran ja eteenpyytämisen jälkeen alkoi tempo olla kohdillaan ja tamma säilytti sen hyvin myös toisella puolen maneesia tullen toistamiseen onnistuneesti koko kolmiosaisen sarjan. Tämän jälkeen korotin asteittain sarjaa ja saitte välillä hypätä myös toiseen suuntaan, kunhan olin korjannut viimeisenä olevan okserin puomit toisinpäin nousevaksi. Hali suoritti tänään oikein kivasti ja myös korkeammalla korkeudella, kun kokosit sen hyvissä ajoin ennen esteitä alkoi tamma kokoamaan itseään hyvin ja mahtui sarjaväliin hyvin.