Tuulenpesän Kartano

Seppäjärven Kultarohmu

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen@ AV

NIMI Seppäjärven Kultarohmu "Rohmu" Rekisterinumero VH17-018-1558
SYNTYNYT 04.07.2017 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-ori
väri voikko SÄKÄKORKEUS 148 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA DesmSeppäjärven Talli
Koulutustaso ko Vaativa B SAAVUTUKSET KV III,SV II

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 2-vuotiaana 20.09.2017
7,6 + 7 + 7 + 4,8 = 26,4 SV II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.02.2018
Rakenne: 8, Käynti: 2, Ravi: 4, Laukka: 4, Lisäpisteet: 1, Suku: 0.0, Yhteensä: 19.0 p. KV-III

Nähtyäni lehdessä Seppäjärven tallin myynti-ilmoituksen myytävistä kasvateista rupesin innoissani selailemaan myytäviä kasvatteja läpi siinä toivossa, että joukosta löytyisi meille sopiva suomenhevosvarsa, vaikkei Tuulenpesään nyt varsinaisesti tarvitukaan uusia hevosia. Selailtuani hetken myynti-ilmoitusta aloin jo antaa periksi, sillä myynnissä vaikutti olevan kaiken muun rotuisia hevosia paitsi suomenhevosia. Päätin kuitenkin lukea myynti-ilmoitukset loppuun kaikesta huolimatta ja aivan ilmoituksen lopusta löytyi kuin löytyikin pari myytävää suomenhevosvarsaa. Näistä minuun vaikutuksen teki 1-vuotias voikko suomenpienhevosori Seppäjärven Kultarohmu, mutta halusin kuitenkin vielä miettiä asiaa, koska sen kasvattajan myyntiehdot vaikuttivat melko tiukilta enkä ollut varma pystyisinkö niitä täyttämään. Pari viikkoa kului ja kaikkien kiireiden keskellä unohdin varsan kunnes sitten heinäkuun loppupuolella törmäsin netissä eräällä hevosfoorumilla jälleen Seppäjärven myynti-ilmoitukseen ja huomattuani että aiemmin ihailemani voikko suomenpienhevosori oli vielä myytävänä päätin saman tien pirauttaa sen kasvattajalle Desmille, joka vastasikin toisella tuuttauksella. Esiteltyäni itseni ja asiani keskustelimme Desmin kanssa hetken siitä millaisen kodin pystyisin hänen kasvatilleen tarjoamaan. Päästyämme yhteisymmärrykseen asian tiimoilta löimme kaupat lukkoon ja sovimme että hakisin oriin uuteen kotiinsa seuraavalla kerralla kun vierailisin Etelä-Suomessa.

Rohmu on aina ollut kovasti ruuan perään eikä sen elämässä mikään muu tunnu merkitsevän yhtä paljon kuin ruoka. Ruoka-aikoina oriin karsinaan ei ole menemistä sillä muuten niin leppoisa ori on hyvin suojelevainen kaurojaan kohtaan ja sen onkin parasta antaa syödä kauransa rauhassa. Kauan orilta tosin ei kaurojensa syömiseen mene sillä se on oikea possu mitä tulee ruokatapoihin ja useimmiten suurempi osa ruuasta päätyykin sen karsinan lattialle kuin herran mahaan. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Rohmua välttämättä täydy sitoa kiinni, sillä mikäli herran eteen vain tiputtaa pienen kasallisen heinää on se liian kiireinen huomatakseen mitä sen hoitaja puuhaa. Varusteet ori antaa laittaa kaikessa rauhassa kunhan sen satulavyö vain muistetaan kiristää hellästi vähä vähältä ja satula liutetaan paikalleen varovaisesti. Talutettaessa herraa voi taluttaa huoletta hyvinkin löysässä narussa, sillä oriilla ei ole tapana temppuilla edes tammojen lähettyvillä. Tosin herra saattaa vähän väliä pysähdellä haukkaamaan hieman välipalaa tienpientareelta mutta jatkaa kuitenkin sävyisästi matkaa kunhan sitä nykäisee napakasti riimunnarusta. Muiden hevosten seurassa omaa hyvät käytöstavat eikä juuri koskaan ole ensimmäisenä haastamassa riitaa vaan lähinnä puolustaa itseään mikäli sille tullaan ryttyilemään.

Ratsastettaessa Rohmu on alkuun melkoisen vetelä tapaus ja sitä saakin herätellä hyvän aikaa ennen kuin oriin moottori lähtee kunnolla käyntiin. Orin moottorin lähdettyä käyntiin ei sen ratsastajalla kuitenkaan ole varaa rentoutua liiaksi, sillä mikäli herraa lakaa ajamasta voimakkaasti eteenpäin alkaa se heti luistamaan työnteosta muun muassa tekemällä siltä pyydetyt asiat puolihuolimattomasti ja oikomalla kulmista. Rohmun kanssa onki näin ollen tärkeää säilyttää jatkuvat voimakkaasti eteenpäin ajavat pohjeavut jolloin se ei saa tilaisuutta laiskotteluun. Muutoin oriille annettavien apujen olisi syytä olla tarkkoja ja johdonmukaisia sillä herrahan ei tee mitään elleivät sille annetut avut ole kohdillaan pilkulleen. Herran askeleet ovat hyvin elastisia ja joustavia sekä ratsastajalle mukavat istua, mutteivät kaikista näyttävimmästä päästä. Kouluratsuna Rohmu on hyvin yhteistyökykyinen ja mielyttämishaluinen ratsu jahka sen saa kulkemaan kunnolla ja unohtamaan laiskottelut, mikä ei ole aivan helppo tehtävä. Oriin saaminen muotoon ei ole myöskään mikään helppo tehtävä mutta kun sen kerran saa kulkemaan kuolaintuella selkä pyöreänä ja kaula kauniisti kaarella on se mitä vaikuttavin näky suorittaessaan siltä pyydettyjä liikkeitä pehmein ja ilmavin liikkein kuin balleriina. Uudet koululiikkeet ori on aina oppinut suhteellisen nopeasti, joskin sen kanssa ei parane jäädä harjoittelemaan yhtä ja samaa liikettä turhan pitkäksi aikaa, sillä herra turhautuu helposti, mikäli se ei jotain osaa ja menettää helposti keskittymiskykynsä mikäli sille vaikeaa tai uutta asiaa jäädään harjoittelemaan turhan pitkäksi aikaa.

i. Kultapoika ii. Kullankaivaja iii. Kullankimallus
iie. Mainaritar
ie. Poikatyttö iei. Tabuaihe
iee. Päivi
e. Romilda ei. Romulus eii. Remus
eie. Olivia
ee. Matilda eei. Daniel
eee. Marita

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 21.12.2017 Hiprakka lk 03: Vaativa B Kutsu 02/40
02 02.01.2018 Hiprakka lk 03: Vaativa B Kutsu 02/40
03 05.01.2018 Hiprakka lk 03: Vaativa B Kutsu 04/40
04 15.01.2018 Hiprakka lk 03: Vaativa B Kutsu 03/40