Tuulenpesän Kartano

Pirunkorven Pirttihirmu

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

   

@ VV

NIMI Pirunkorven Pirttihirmu "Piina" rekisteriNUMERO VH18-018-1534
syntymäaika 14.01.2018 (3 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-tamma
Väri rautias SÄKÄKORKEUS 151 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Pirunkorpi
Koulutustaso ko Vaativa B re 110cm kerj CIC1 vvj Vaativa SAAVUTUKSET KV III

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.07.2018
Rakenne: 8, Käynti: 4, Ravi: 3, Laukka: 1, Lisäpisteet: 1, Suku: 1.0, Yhteensä: 18.0 p. KV-III

Pirunkorven Pirttihirmu oli juuri vieroitettu nähtyäni sen myynti-ilmoituksen eräällä usein vierailemallani foorumilla Pirunkorven kasvattimyynnissä. Rautias laukkipäinen tammavarsa sulatti oitis sydämeni nähtyäni siitä otetun kuvan myynti-ilmoituksen yhteydessä eikä meillä ollut Pirttihirmun sukulaisista ennestään varsoja, joten se vaikutti mitä sopivimmalta hevoselta täydentämään Tuulenpesän 1-polvisten yleispainotteisten hevosten kantaa. En kuitenkaan rynnännyt suin päin tekemään tarjousta vaan harkitsin asiaa pari päivää ennen kuin lopulta jätin siitä ostotarjouksen. Kovin kauan en joutunut odottamaan ennen kuin ostotarjoukseni hyväksyttiin, minkä jälkeen sovimme vielä ajankohdasta jolloin tammavarsa, jolle oli nyt annettu nimeksi Pirunkorven Pirttihirmu, kuljetettaisiin Tuulenpesään.

Piina on lempinimestään huolimatta erittäin rauhallinen ja kiltti hevonen, joka ei omaa pahoja tapoja. Neiti myöskin rakastaa huomiota ja kerjääkin ruskeilla mantelisilmillään alituiseen huomiota karsinansa ohi kulkevilta ihmisiltä. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei tammaa täydy sitoa kiinni, sillä se seisoo hoitotoimenpiteiden ajan rauhallisesti aloillaan kuin patsas. Harjattaessa nauttii saamastaan huomiosta, mutta on herkkä kutiamaan etenkin mahan alta, joten sitä saa harjata huoletta ihan reippainkin ottein. Varusteita laitettaessa ei aiheuta ongelmia ja jopa laskee päänsä alas, että sen hoitaja saa suitset laitettua mahdollisen helposti. Talutettaessa seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä, joskin säikkyy helposti tuulisina päivinä kaikkia turpansa ohitse liitäviä roskia kuten muovipusseja. Muiden hevosten seurassa ei viihdy niin hyvin vaan oleskee mieluummin omissaoloissaan joskaan ei välttele rauhallisten hevosten seuraa.

Ratsastettaessa Piina hermostuu herkästi mikäli asiat eivät mene aivan putkeen ja sen ratsastajalta edellytetäänkin näin ollen rautaisia hermoja. Neidin selkään ei tästä johtuen epävarmoilla tai aroilla ratsastajilla ole mitään asiaa, sillä neiti hermostuu saadessaan selkäänsä ratsastajan, joka ei tiedä mitä on tekemässä. Piina ei tarvitse kovinkaan voimakkaita tai isoja apuja, vaan toimii hyvin myös pienin ja selkein avun. Tamma omaa kolme näyttävää ja irtonaista askellajia, jotka ovan sen ratsastajalle kaiken lisäksi mukavat istua. Kouluratsuna Piina ei ole siitä kaikkein loisteliaimmasta päästä, mutta yrittää aina parhaans, joten mikäli sille annetut avut ovat kohdillaan suoriutuu tamma siltä pyydetyistä asioista ilman suurempia virheitä Neiti on aina ollut nopeaoppinen ja joskus tuntuukin että se omaksuu uudet koululiikkeet kuin itsestään. Esteratsuna tamma liitelee kevyesti yli metristenkin esteiden ylitse hyvän hyppytekniikkansa ansiosta. Tamma ei kuitenkaan ole täydellinen esteratsunakaan, sillä sillä on vaikeuksia oikeiden hyppypaikkojen hahmottamisessa, joten sen ratsastajan tehtäväksi jääkin ohjaamisen lisäksi oikeiden ponnistuspaikkojen määrittäminen. Maastossa Piina saattaa hieman säikkyä tuulisilla keleillä, muta muutoin se on kaikinpuolin luotettava maastoratsu eikä säiky edes valtateiden läheisyydessa ohitseen kaahottavia autoja. Maastoesteillä tammaa voisi parhaiten kuvata rohkeaksi ratsuksi, sillä se hyppää yli esteestä kuin esteestä välittämättä siitä kuinka kummallinen este on. Neiti on myöskin suhteellisen kestävää sorttia ja se jaksaakin hyvin ylläpitää keskivertoa kovempaa matkavauhtia väsymättä.

Ajettaessa Piinasta löytyy ties kuinka paljon energiaa, mutta kaikeksi onneksi se vastaa hyvin ajajansa antamiin pidätteisiin, joten sen kanssa ei täydy pelätä, että touhu menisi aivan mahdottomaksi. Ohjasapuihin tamma vastaa mukisematta, mutta rupeaa kapinoimaan annettuja apuja vastaan mikäli sitä käsitellään turhan kovaotteisesti. Kaikeksi onneksi neiti kuitenkin vastaa hyvin myös ääniapuihin, joten sen kanssa ei välttämättä edes pahemmin tarvitse käyttää ohjasapuja. Koulukoe Piinalta sujuu kohtalaisesti ja useimmiten se sijoittuukin tässä osuudessa keskikastiin, sillä vaikka se tekeekin mitä siltä pyydetään ei tamma kuitenkaan esitä mitään ihmeellistä. Tarkkuuskokeesta neiti selviää yleensä ilman sen kummempia ongelmia, joskin mikäli sitä ei ohjata tarkasti porttien keskeltä saattaa jokunen kartio kaatua. Kestävyyskoe on yleensä tamman vahvimpia osa-alueita ja se sijoittuukin siinä useimmiten varsin korkealle, sillä se jaksaa hyvin kelissä kuin kelissä radan läpi.

i. H. Moilanen ii. H. Höpötys iii. Höntti
iie. Hipsaus
ie. Millanen iei. No Miksei
iee. Vinkan Viima
e. Pirttihilla ei. Nissbackan Reissumies eii. Tahaton Tenho
eie. Juhannusruusu (2)
ee. Pirttihirmu eei. Salama-Santeri
eee. Niilin Jalokivi

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
ERJ
ainoastaan sijoitukset
KERJ
ainoastaan sijoitukset
VVJ
ainoastaan sijoitukset