Tuulenpesän Kartano

Villahaan Tohelo

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

   

@ VRL-00884

NIMI Villahaan Tohelo "Touho" Rekisterinumero VH17-018-2098
SYNTYNYT 25.11.2017 (3 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-ori
väri punarautias SÄKÄKORKEUS 148 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Uppe,Villahaka
Koulutustaso ko Helppo A SAAVUTUKSET KV II,SV II

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 2-vuotiaana 20.01.2018
6 + 9 + 6 + 5 = 26 SV II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.06.2018
Rakenne: 8, Käynti: 1, Ravi: 4, Laukka: 1, Lisäpisteet: 1, Suku: 15.5
Yhteensä: 30,5p. KV-II

Villahaan Tohelo syntyi eräänä räntäsateisena marraskuun yönä ollen Runon Lisetten synnyttämistä kaksoisvarsoista nuorempi. Kaksoisvarsojen syntymä terveinä oli niiden kasvattajalle Upelle, joka oli hermoillut koko tamman tiineyden ajan josko kaikki sujuisi hyvin, suuri helpotus. Varsojen synnyttyä nainen tosin kohtasi ongelman että mitä tekisi niiden kanssa, sillä alunperin yhdistelmästä oli tarkoitus teettää vain yksi varsa myyntiin, mutta kaksoisvarsojen myötä suunnitelman hieman vaihtuivat. Uppe laittoikin molemmat varsat myyntiin alustavasti ajatellen että ainahan jompikumpi varsoista voisi jäädä kotiin, mikäli vain toinen menisi kaupaksi. Paria kuukautta myöhemmin Upen viedessä kolmikon varsanäyttelyyn johon meillä Tuulenpesässäkin oli osallistujia en voinut olla hymyilemättä hitusen suuremman varsan pelleilyille kehässä ja varsa sulatti muutenkin sydämeni, joten kuultuani sen olevan myynnissä selvitin oitis missä Villahaan hevosauto sijaitsi. Villahaan hevosautolle päästyäni havaitsin siellä olevan kova tohina päällä kun tallin kolmivuotiaita valmisteltiin kehään vietäväksi, mutta lähestyin kuitenkin rohkeasti naista jonka olin nähnyt taluttavan Runon Lisetteä ja sen kaksosvarsoja kehässä kysyäkseni olisiko nyt paha aika keskustella hevoskaupoista. Nainen vaikutti alkuun hieman hämmentyneeltä, mutta selitettyäni että olin kuullut Runon Lisetten kaksoisvarsojen olevan myynnissä olisin halukas ostamaan varsoista hieman suuremman, jonka pelleily kehässä oli kirvoittanut hymyn huulilleni. Asiani kuultuaan nainen esittäytyi tallin omistajattareksi Upeksi ja tarjoutui hakemaan Tohelon ulos hevosautosta, jotta voisin tarkastella sitä lähemmin, mikä passasi minulle paremmin kuin hyvin. Upen taluttaessa Toheloksi ristityn varsan luokseni tunsin sydämeni jälleen kerran sulavan ja Upen kerrottua että voisin ottaa varsan vaikka saman tien mukaani mikäli pääsisimme hinnasta sopuun rupesimme oitis hieromaan kauppoja. Lyhyen mutta kiivaan keskustelun päätteeksi pääsimme lopulta sopuun hinnasta ja Uppe luovutti minulle Tohelon riimunnarun ja lähdin taluttamaan varsaa kohti Tuulenpesän hevosautoa.

Touho on lempinimensä veroisesti vähän sellainen säheltäjä tyyppinen hevonen, jonka kanssa saa aina olla varovainen mikäli ei halua saada varpaitaan tallotuksi, sillä ori ei paljon katsele mihin kavionsa laittaa. Kömpelyydestään huolimatta herra on kuitenkin äärimmäisen kiltti eikä näin ollen satuttaisi ketään tahallaan. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ori olisi kuitenkin suotavaa sitoa kiinni, sillä irti pidettynä ori on jatkuvasti säheltämässä jotakin joten hoitajan hermojen säästämiseksi olisi herra parempi sitoa kiinni. Harjauksesta Touho nauttii aivan suunnattomasti ja voisikin seistä puunattavana vaikka koko päivän ja tuntuukin näin ollen närkästyvän mikäli hoitaja ei jaksa sitä harjata tuntikausia. Varusteet ori antaa laittaa ilman sen kummempia ongelmia, mitä nyt saattaa hieman nostella päätään ylös suitsittaessa, mutta laskee kyllä päänsä nopeasti alas lyhyen maanittelutuokion päätteeksi. Talutettaessa seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä joskin saattaa tammojen läheisyydessä teeskennellä kuuroa mutta palautuu takaisin ruotuun heti tammojen poistuttua sen näköpiiristä. Muiden hevosten seurassa omaa yleisestiottaen täydelliset käytöstavat, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö herra osaisi puolustaa itseään tarpeen niin vaatiessa.

Ratsuna Touho on aivan yhtä sählä kuin maastakin käsiteltäessä ja sitä tahtoisi kaiken lisäksi kiinnostaa kaikki muu mahdollinen ympärillä tapahtuva ratsastajan antamien ohjeiden sijasta. Oriin mielenkiinnon pitäminen käsillä olevissa tehtävissä ei näin ollen olekaan aivan helppoa etenkin jos vastakkaisella kentällä on tammoja harjoittelemassa. Touho tarvitseekin näin ollen selkäänsä napakan ja määrätietoisen ratsastajan, joka tekee herralle heti selväksi että nyt tehdään töitä eikä pelleillä. Ori toimii suhteellisen hyvin oman moottorinsa varassa, joten sille ei täydykään antaa kovin voimakkaita eteenpäinajavia apuja, vaikka ori muuten tarvitseekin melko voimakkaat ja isot avut että ratsastajan avut varmasti menevät perille. Herralla on elastiset ja lennokkaat joskin lyhyet ja maanläheiset askeleet, ja askeleiden lyhyyden vuoksi kootut askellajit ovatkin herralle hyvin helppoja joskin vastapainoksi sen lisäykset eivät ole siitä näyttävimmästä päästä. Kouluratsuna Touho on yleisesti ottaen hyvin yritteliästä sorttia, mutta kovin kauaksi aikaa ei yhtä ja samaa liikettä parane jäädä harjoittelemaan sillä oriin mielenkiinto herpaantuu helposti mikäli sille ei tarjota riittävästi vaihtelua. Ori on sangen näyttävä kulkiessaan muodossa kaula kauniisti kaarella ja kevyesti kuolaimeen tukeutuen, mutta herra ei todellakaan putoa muotoon automaattisesti ratsastajan kerättyä ohjat vaan sen kanssa saa tehdä töitä hyvän aikaa ennen kuin oriin saa kulkemaan muodossa. Uusien koululiikkeiden opettelu on ehdottomasti Touhon lempipuuhaa ja uusia liikkeitä se jaksaa harjoitella hieman pidempiäkin aikoja ennen kuin pitkästyy.

i. Villahaan Toivo ii. Villahaan Tarmo iii. Villahaan Topias
KRJ I
iie. Villahaan Limelli
KRJ I
ie. Villahaan Siiruska iei. Villahaan Valtteri
iee. Villahaan Silveera
e. Runon Lisette
KTK III
ei. Fiktion Leo
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ I,VVJ II,YLA I,SLA I
eii. Susikallion Liekin Lento
KRJ I
eie. Fiktion Popliini
KTK II,VVJ I,KRJ II,YLA II
ee. Hengenvaaran Minerva
KRJ I,VVJ I,SLA I
eei. Tuiskulan Mukelo
VVJ I,KRJ II
eee. Räiskyvän Huiskaus
Ch,KTK III,ERJ I,KRJ I,KERJ I,VVJ III,YLA I,SLA I

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 11.02.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 06/50
02 20.02.2021 Holmberg lk 02: Helppo A 06/50