Tuulenpesän Kartano

Oldfinion Tupla-Kulta

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ VV

NIMI Oldfinion Tupla-Kulta "Tuplis" Rekisterinumero VH18-018-1538
SYNTYNYT 02.01.2018 (3 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ori
väri voikko SÄKÄKORKEUS 159 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA yersinio,Oldfinion Dressage
Koulutustaso ko Helppo A SAAVUTUKSET KV II,SV II

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 2-vuotiaana 20.03.2018
5,8 + 10 + 3 + 6,5 = 25,3 SV II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.07.2018
Rakenne: 8, Käynti: 5, Ravi: 2, Laukka: 2, Lisäpisteet: 1, Suku: 5.0, Yhteensä: 23.0 p. KV-II

Oldfinion Tupla-Kulta alkoi kiinnostamaan minua jo yersinion tullessa kysymään josko meidän Kaunon Tupla-Uuno voisi astua hänelle liisaukseen tulleen voikon värityksen omaavan Ionin Kullatun. Astutus luonnollisesti sopi myös meille, minkä jälkeen jäinkin uteliaana seuraamaan millaisen varsan Ionin Kullattu aikanaan pöräyttäisi sekä tulisiko varsa mahdollisesti myös myyntiin. Joulukuussa yersinion pistettyä pystyyn myynti-topikin, jossa kaupiteltiin myös paria suomenhevosvarsaa kävinkin uteliaisuuttani kurkkaamassa olisiko Kaunon Tupla-Uunon varsa myös myynnissä ja olihan se. Kyseessä oli emänsä voikon värityksen perinyt orivarsa, josta en kuitenkaan suinpäin rynnännyt tekemään tarjousta. Pohdittuani asiaa kuitenkin parisen viikkoa soitin lopulta yersiniolle kysyäkseni olisiko varsa vielä vapaana ja olihan se. Jätinkin näin ollen samantien ostotarjouksen, jonka yersinio hyväksyikin heti ja koska varsa oli jo ehditty vieroittaa emästään sovimme että se lennätettäisiin Kittilän lentokentälle heti seuraavana viikonloppuna.

Tuplis on perusluonteeltaan hyvin leppoisa oriherra, jonka kanssa tulee miltei jokainen toimeen. Lapsia ei kuitenkaan kannata jättää herran kanssa yksin, vaikka se suurimmalti osin onkin rauhallinen voi se toisinaan olla hieman arvaamaton. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei oria kuitenkaan täydy sitoa kiinni, sillä se kyllä tottelee hoitajansa napakkaa käskyä seistä aloillaan missä tahansa olosuhteissa kunhan tarpeeksi napakasti komentaa. Harjaaminen on Tupliksen kanssa vähän kaksiteräinen miekka sillä toisaalta herra nauttii harjauksesta paljon, mutta se vihaa pesemistä, mikä taas on syksyisin ja keväisin usein tarpeen herran piehtaroitua tarhansa mutaisimmissa mutalätäköissä mikäli sille ei ole laitettu loimea tarhaan. Varusteet ori antaa laittaa ilman sen kummempia ongelmia kunhan näyttää hapantanaamaa mikäli sen suuhun laitetaan kylmät kuolaimet. Talutettaessa ori seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä, vaikkakin saattaa pysähtyä flirttailemaan vastaantulevien tammojen kanssa, mutta jatkaa kuitenkin säyseästi matkaansa kunhan riimunnarusta nykäisee hieman napakammin. Muiden hevosten seurassa omaa yleisestiottaen hyvät käytöstavat, mutta saattaa hieman uhitella toisilla oreille tammojen ollessa lähettyvillä.

Ratsastettaessa Tuplista saa aluksi aina hieman herätellä, sillä ori tuntuu olevan suorastaan puoliunessa aina ratsastuksen alussa, minkä lisäksi se on myöskin jäykkä kyljistään, joten sen kanssa suht pitkä alkuveryttely on tarpeen ennenkuin se taipuu kaikkiin koululiikkeisiin. Ori ei ole mitenkään erityisen herkkä avuille ja sen kanssa saakin huoletta käyttää melko jämeriäkin otteita että ohjeet varmasti menevät herralle perille. Herralla on miellyttävät pehmeät askellajit, joista löytyy myös lennokkuutta ja näyttävyyttä hurmaamaan krantuimmankin kouluradan tuomarin. Muodossa kulkiessaan Tuplis on sangen vaikuttava näky suorittaessaan siltä pyydettyjä asioita kevein miltei balettitanssijamaisin liikkein. Herran muotoon saaminen vain ei ole siitä kaikista helpoimmasta päästä, sillä se valuu helposti pitkäksi mikäli sen takaosaa ei kokoajan ratsasta aktiivisesti alle. Kouluaitojen sisäpuolella ori on kuin kotonaan nauttien koululiikkeiden tuomasta älyllisestä haasteesta joskaan yhtä ja samaa liikettä ei kannata jäädä toistamaan liian pitkäksi aikaa, sillä se pitkästyy helposti mikäli samaa liikettä toistetaan liian pitkää. Uudet koululiikkeet herra oppii helposti eikä sen kanssa täydykään käyttää paljon aikaa ennen kuin ori jo hoksaa mitä siltä halutaan.

i. Kaunon Tupla-Uuno
KTK III,KRJ I
ii. Tenholan Turhapuro iii. A.R Taikuri
iie. Onniina
ie. Haavelilja
KTK II,KRJ III,YLA II,SLA II
iei. Ajannäyttäjä
iee. Haaveena
e. Ionin Kullattu ei. Lännen Lokari eii. Jännäpeli
eie. Iitintiltu
ee. Kullantöyrään Kinuskimansikka eei. Kylänpään Urhokas
eee. Vallaton Vadelma

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset