Tuulenpesän Kartano

@ Kuvat Wonderlane/flickr,by cc 2.0 & Carsten Frenzl/flickr, by cc 2.0

Tuulenpesä sijaitsee Lapin maakunnassa Enontekiön kunnassa lähellä Halti tunturia. Matkaa sivistyksen pariin Haltin juurelta on melkoisesti, sillä sen lähistöllä sijaitsee vain pieniä kyliä eikä kaupunkeja ole lähelläkään. Lähin naapurimmekin asuu noin 10km päässä, joten ihmisasutus on näin pohjoisessa harvassa. Paikallisten poronkasvattien porot saattavat kyllä käydä pihassa pyörähtämässä saavathan ne laiduntaa vapaana suurimman osan vuodesta.

Ostaessani Tuulenpesän suurin osa rakennuksista oli huonossa kunnossa päärakennusta lukuun ottamatta, sillä vanha omistaja ei ollut enää jaksanut huolehtia rakennuksista pariin vuoteen. Aluksi luulin tilan olevan vain pienen remontin tarpeessa, mutta sain pian huomata perusteellisen remontin olevan tarpeen. Tilalla ei nimittäin ollut sähköjä, joten jouduimme vetämään sinne sähköt mikä vei paljon aikaa. Tämän jälkeen vanha talli saatettiin modernisoida ja kaksi pienempää tallirakennusta rakentaa. Työntekijöille ja vieraille tarkoitetut hirsimökit kaipasivat vain pientä pinta remonttia, jonka jälkeen saatoin keskittyä työntekijöiden palkkaamiseen ja uusien tallirakennusten rakentamiseen.@ Kuvat Teesusi/flickr,by 2.0 & Richard West/flickr,by cc 2.0 & Serge Melki/flickr, by cc 2.0

Remontin valmistuttua tammikuussa 2014 saatoin huokaista helpotuksesta. Tuulenpesästä oli tullut oikea ratsutila. Kolmen täysin modernin tallirakennuksen lisäksi meiltä löytyy kaksi maneesia, kolme kenttää sekä lukemattomia tarhoja. Lähiseutu tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet vaellusten tekemiseen enkä voi odottaa, että pääsen tutkailemaan ympäristöä hevosen selästä käsin.

Ensimmäiset hevoset saapuivat tuulenpesään helmikuussa 2014 muilta jo lopetetuilta talleiltani Norjasta ja Etelä-Suomesta vietettyään muutaman vuoden joutilasta elämää. Hevosten lisäksi tilan omistuksessa on myös pieni porolauma, sillä olemmehana nyt Lapissa, joten päätin samalla kokeilla pienimuotoista poronkasvatusta.