DUNKELHEIT 4R KRJ III


@ Klosterhof Medingen

Nimi Dunkelheit 4R "Dunk" Rekisterinumero VH03-011-8597
Rotu hannover-ori Koulutus ko Grand Prix
Väri & säkä ruunikko, 163 cm Kasvattaja Rim
Syntynyt 07.11.2007 (13v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.04.2016
8 + 40 + 22,5 + 0 + 15 = 85,5 p. KRJ III

Dunkelheit 4R tuli meille Alegresta yhdessä neljän muun hevosen kanssa tammikuun lopulla vierailtuani Alegressa etsimässä uusia hevosia. Vierailin tuolloin usein Alegressa etsimässä uusia vanhempisukusia hevosia Gateawayhin ja vaikka välillä jouduinkin pettymään usein Alegresta löytyi kuitenkin minua miellyttäviä hevosia. Dunkelheitin kohdalla ihastuin sen isän sukuun täysin, mutta jouduin hetken miettimään ostotarjouksen tekemistä, sillä en pahemmin pitänyt oriin emänpuoleisesta suvusta. Ihastumiseni Dunkelheitin isälinjaan vei kuitenkin voiton inhostani oriin emälinjaan, joten tein kuin teinkin siitä tarjouksen. Alegren väen hyväksyttyä ostotarjoukseni ja allekirjoitettuani oriin kauppakirjan Dunkelheit kyydittiin lentokentälle, mistä se lennätettiin yhdessä neljän muun ostamani hevosen kanssa Hollantiin.

Luonteeltaan Dunk ei ole siitä kaikista rauhallisimmasta päästä, muttei toisaalta mikään kahjokaan. Sen käsittelyyn vaaditaan vain napakkaa ja määrätietoista otetta, jolloin Dunk malttaa käyttäytyä sen sijaan, että se pyörisi ympäri karsinaansa kuin väkkärä. Dunk kannattaa kuitenkin mieluusti sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi ainakin, jos kyseessä on eläinlääkärin vierailu rokotuksia koskien. Ori nimittäin vihaa piikkejä ylitse kaiken ja rokotuspiikin näkeminen saakin sen täysin poistolaltaan. Harjattaessa Dunkin voi kyllä pitää vapaanakin, sillä ori pysyy kyllä harjauksen ajan aloillaan, mikäli sitä ensin vähän komentaa. Varusteet Dunk antaa laittaa ongelmitta, vaikka oriin silmistä näkeekin, että sillä olisi kauhea kiire päästä ulos. Talutettaessa oriille on ehdottomasti laitettava ketju suuhun, sillä Dunkillä on ikävä tapa pomppia sivuille ja nousta hieman takajalkojensa varaan. Muiden hevosten lähettyvillä Dunk tyytyy hieman näyttelemään hampaitaan, muttei kuitenkaan käy kimppuun kunhan vain esittää kovaa poikaa.

Ratsastettaessa Dunkilla on taipumusta olla raskas kädelle ja pureekin usein kiinni kuolaimeen. Oriin ratsastamisen jälkeen ratsastajan kädet ovatkin usein täysin maitohapoilla oriin päänkannattelemisesta, sillä Dunk ei oikein tunnu kantavan päätään itse. Dunk tarvitseekin kokeneen ratsastajan, joka osaa ratsastaa oriin etupään kevyeksi, sillä oriin kulkiessa kauniisti muodossa etupää keveänä se on hyvinkin näyttävä näky. Dunkilla on myös kova työmoraali ja se laittaakin aina kaikkensa peliin, kunhan ratsastaja vain osaa pyytää oriita tekemään asiat oikein. Oriin askellus ei ehkä ole kaikista pehmeintä ja mukavinta ratsastajalle istua,mutta herran askellus on kuitenkin hyvin ilmavaa ja näyttävää. Dunkille vaikeita ovatkin kokoamista vaativat liikkeet kuten piaffe ja passage kun taas lisäykset ovat osoittautuneet oriin bravuuriksi. Maastossa Dun on hivenen sählä ja välillä tuntuu siltä kuin ori säikkyisi omaa varjoaankin, mutta se ei kuitenkaan lähde käsistä.

i. Garibaldi COS
KRJ I,YLA I
ii. Charleston
KRJ II,YLA II
iii. Domiro
VIR MVA Ch,KTK I,ERJ II,YLA II
iie. Tanzlehrerin
KTK II
ie. Cocaine Con iei. Donlinger
iee. Fia Natjael
e. Lacrisia LM ei. Schlagen Truppe eii. Scramme
eie. Konsistenz
ee. Impulsion NOV eei. Malerisch DR
KRJ IV
kadonnut
eee. Lovelorn Leviathan
kadonnut

ei jälkeläisiä

OMINAISUUSPISTEET
Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!


PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

29.01.2015 Saapuminen
Mieheni herätti minut tänään kohtuuttotaman aikaisin, sillä olin lupautunut hakemaan viisi tuontitalli Alegresta lennätettävää hevosta Schipolin lentokentältä kello seitsemän aamulla. Edessä olisi näin ollen ainakin parin tunnin ajomatka ja vaikka kaukonäköinen mieheni oli herättänyt minut ennen kello neljää saisin silti pitää kiirettä, sillä valtatiet Amsterdamin lähellä olivat aamuisin aivan tukossa ihmisten yrittäessä ehtiä kahdeksaksi töihin. Silmät vielä uupumuksesta harittaen hyppäsin hevoskuljetusautomme rattiin ja huristelin lähinnä pikkuteitä käyttäen kohti, välttäen isojen teiden mahdolliset ruuhkat, Amsterdamia.

Schipolin lentokentälle saavuin hieman seitsemän jälkeen ja ajoin minulle annettujen ohjeiden mukaisesti suoraan lentokentän eläinkeskuksen eteen. Minua vastaan saapui hyväntuulinen eläintenhoitaja, joka kertoi hevosiani kuljettaneen lennon laskeutuneen juuri. Samainen eläintenhoitaja hyppäsi tottuneesti viereeni pelkääjänpaikalle ja ohjeisti minut oikean lentokoneen luokse. Lentokoneen luokse päästyämme huomasin, että hevosia oltiin alettu jo taluttaa ulos lentokoneesta. Dunk oli yksi jo ulosotetuista hevosista ja kävi selvästi kuumana. Schipolin lentokentän eläinlääkärin yrittäessä tarkastaa oliko ori selvinnyt yhtenä kappaleena stressaavasta matkasta Dunk päätti, että nyt riitti paikoillaan oleminen ja siirtyi taitavasti aina juuri eläinlääkärin ulottumattomiin. Lopulta eläinlääkäri kuitenkin pääsi tarpeeksi lähelle tarkastuksen tehdäkseen. Odottelimme vielä hetken kyseisen välikohtauksen jälkeen, että loputkin hevosista saataisiin ulos lentokoneesta ennen kuin mukanani oleva eläintenhoitaja antoi minulle luvan ajaa lähemmäksi. Tervehdin paikalla olevaa eläinlääkäriä pikaisesti ja kuuntelin hänen kertomuksensa hevosten kunnosta tarkkavaisena ennen kuin aloimme lastata hevosia kuljetusautoon. Lastattuamme kaikki hevoset kuljetusautoon huusin hei heit eläinkeskuksen väelle ennen kuin käänsin auton kohti Amsterdamin läheistä moottoritietä. Kello oli tuossa vaiheessa jo kymmenen aamulla, joten ajoimme isoja valtateitä käyttäen vajaassa tunnissa Zeelandin provinssin liepeillä sijaitsevaan kotiimme.

Ajettuani Gateawayn portista sisään sainkin melkoisen vastaanoton kun koko tallinväki pelmahti paikalle ihmettelemään uusia tulokkaita. Laskettuani lastaussillan alas peruutin ensimmäisenä Dunkin ulos trailerista. Päästyään ulos varjoisasta trailerista Dunk katseli ensin ihmeissään ympärilleen ennen kuin vastasi oritarhojen suunnalta tulevaan hirnahdukseen. Eräs hoitajista tuli ottamaan minulta orin riimunnarun taluttaakseen oriin talliin, että pääsisin jatkamaan muiden hevosten autosta ulosottamista.

03.02.2015 Kouluvalmennus
Dunkin saatua lepäiltyä pari päivää matkan rasituksista päätin, että olisi aika kiivetä oriin selkään. Olin pyytänyt oriin hoitajaa laittamaan Dunkin valmiiksi ja tuomaan sen kentälle, missä harjoittelin toisella hevosella niin että voisin vain vaihtaa ratsua lennosta. Päivä oli hieman kylmä ja sataa tihutti luovuttaessani toisen hevosen ohjat hoitajalle, ottaen samalla Dunkin ohjat käsiini. Ori vaikutti olevan tänään virkeällä tuulella eikä olisikaan halunnut pysyä aloillaan kiivetessäni sen selkään. Parin epäonnistuneen yrityksen jälkeen sain kuitenkin itseni oriin selkään ja ohjasin sen uralle kiristettyäni ensin satulavyön ja säädettyäni jalustimet oikean mittaisiksi.

Alkulämmittelyksi tein Dunkin kanssa paljon temmonvaihdoksia eri askellajeissa erilaisia kiemuroita tehden. Veryteltyämme kymmenisen minuuttia annoin oriin kävellä hetken pitkin ohjin ennen kuin taas kokosin ohjat ja pyysin oriilta koottua ravia. Tänään harjoittelisimme pysähdys-peruutus yhdistelmää kootusta ravista niin, että ori pysähtyisi C-kirjaimen kohdalla, mitä seuraisi viisi peruutus askelta ja suoraan peruutuksesta lähteminen koottuun raviin. Pari ensimmäistä yritystä meni jokseenkin pieleen kun ori ei halunnut seisoa viiden sekunnin pysähdyksessä aloillaan vaan yritti kokoajan lähteä raviin. Neljännellä yrittämällä Dunk kuitenkin suostui seisomaan paikoillaan pysähdyksessä ja uskalsin ottaa sen kanssa suunnittelemani peruutusaskeleet. Peruutus meni hieman vinoon, mutta Dunk lähti peruutuksesta koottuun raviin sulavasti. Toistimme harjoituksen vielä pariin otteeseen, kunnes koko harjoitus sujui meiltä kuin vettä vain. Annoin Dunkin ravailla hetken uraa pitkin kunnes siirsin oriin käyntiin. Tässä vaiheessa tulin vilkaiseeksi kelloa ja huomasin harjoitus aikamme olevan lopuillaan, joten käveltyämme pari kierrosta pysäytin Dunkin kentän keskelle, missä eräs talli työntekijöistämme jo odottikin uuden hevosen kanssa.

30.09.2015 Kouluvalmennus
Tänään olin päättänyt jättää Dunkin päivän viimeiseksi ratsastettavaksi, joten ilta jo hämärsi kiivetessäni oriin selkään pikku maneesissa. Muut ratsukot olivat jo lopettelemassa harjoituksiaan, joten pian jäimmekin kahden maneesiin. Heti alkulämmittelyssä huomasin Dunkin painavan tavallistakin raskaampi kädelle, joten alkulämmittelyissä keskityin harjoituksiin joilla oriin etuosan saisi kevyemmäksi. Teimmekin paljon siirtymisiä eri askellajeista toiseen sekä pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa, kunnes Dunk ei enää painanut niin paljon ohjille vaan kulki kauniisti muodossa

Perusteellisen alkulämmittelyn jälkeen siirsin oriin hetkeksi käyntiin. Käveltyämme pari kierrosta siirsin Dunkin raviin ja pyysin siltä ensin koottua ravia. Ravailtuamme kootussa ravissa pari kertaa maneesin ympäri pyysin oriilta passagea V-kirjaimesta D-kirjaimeen. Dunkilla oli hieman vaikeuksia askeleen lyhentämisessä, mutta parin yrityksen jälkeen passage alkoi onnistumaan, jolloin otimme harjoitukseen mukaan piaffen D-kirjaimen kohdalla, jossa orin pitäisi ottaa 15 piaffe askelta ennen siirtymistä takaisin koottuun raviin. Aluksi käytin pidätteitä turhankin voimakkaasti ja ori pysähtyi kokonaan sen sijaan, että olisi jäänyt polkemaan paikoillaan. Korjattuani virheeni sain Dunkin kuitenkin jäämän aloilleen polkemaan piaffea. Toistimme harjoituksen vielä muutaman kerran ennen kuin siirsin oriin hetkeksi käyntiin. Annettuani Dunkin kävellä hetken pitkin ohjin siirsin oriin lisättyyn raviin aikomuksena toistaa aiemmin kootussa ravissa tekemämme passage-piaffe harjoitus lisätyssä ravissa. Tämä harjoitus ei selvästikään ollut Dunkin mieleen ja aluksi se vain jyräsikin harjoituksen läpi sen sijaan, että olisi kuunnellut apujani. Lopulta sain kuitenkin oriin hidastamaan lisätystä ravista passageen, mikä ei tosin kovin kummoinen siirtyminen ollut, joten toistin siirtymisen lisätystä ravista passageen niin monta kertaa kunnes ori siirtyi sulavasti passageen lisätystä ravista. Tässä vaiheessa aikamme alkoi olla jo kortilla, joten harjoittelimme Dunkin kanssa vielä hetken siirtymisiä lisätystä ravista passageen ja pssagesta lisättyyn raviin kunnes taputin oria kaulalle ja annoin sille luvan siirtyä käyntiin. Ohjatessani oriin kentän keskelle parin kävely kierroksen jälkeen maneesin valot sammuivat, joten näplättyäni jalustimet ylös pimeässä maneesissa lähdin taluttamaan oria takaisin tallille, missä sitä jo odottikin iltaruoka kupissa.
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.