PSYCHOPATH


@ Landgestüt Celle

Nimi Psychopath "Psyko" Rekisterinumero VH14-044-0451
Rotu holstein - ori Koulutus ko Grand Prix re 100cm
Väri & säkä rautias, 162 cm Kasvattaja sparrow-mind, Shangri La
Syntynyt 06.11.2014 (3v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.12.2014
Rakenne: 9 Käynti: 3 Ravi: 3 Laukka: 4 Lisäpisteet: 2 Suku: 8
Yhteensä: 29p. KV-II

Psychopath tuli meille Shangri Lasta vieraillessani tallin avoimien ovien päivässä. Mieheni oli jo etukäteen varoittanut ettei kotiin ole tulemista, mikäli traileri pullistelee hevosia, mihin olin vain murahtanut jotain epämääräistä. Paikan päälle päästyäni suuntasin kulkuni ensin orikavalkaadin esittelyyn, minkä jälkeen vuorossa ilmoitettiin olevan myytävien varsojen esittely. Pakkohan niitä varsoja oli jäädä katsomaan ja ihastelemaan. Parin varsan kohdalle merkkasin vielä tähden, jotta tietäisin tiedustella lisätietoja oikeista varsoista kunhan tapahtuma olisi ohi. Suurimman osan yleisöstä lähdettyä etsinkin tallin omistajattaren sparrow-mindin käsiini ja tein tarjouksen kahdesta varteen otettavasta orivarsasta. Neuvoteltuamme hetken hinnasta sparrow-mind hyväksyi kuin hyväksyikin tarjoukseni, jolloin siirryimme toimistoon allekirjoittamaan varsojen kauppakirjat ja täyttämään rekisteröinti paperit. Hetken pähkäilyn jälkeen varsat saivat nimekseen Neoclassic ja Psychopath.

Psyko on nimensä mukaisesti vaikea tapaus eikä arkajaloilla ole mitään asiaa tämän orin karsinaan. Hampailla uhittelu, karsinan seinää vasten liiskaaminen ja pahimpina päivinä jopa potkiminen kuuluvat ihan tavalliseen arkeen tämän herran kanssa. Ori ei näin ollen olekaan tallin henkiölökunnan suosikkeja ja sitä hoitavat vain tallin kokeneimmat ja napakimmat työntekijät, jotka eivät herran metkuiluja säikähdä. Tälle herralle on ehdottomasti tehtävä selväksi kuka määrää heti kun karsinaan astutaan tai helvetti pääsee valloilleen. Ori ei nimittäin kaihda mitään keinoja mikäli huomaa voivansa pelotella karsinaansa tulijaa. Napakalla ja johdonmukaisella käsittelyllä Psyko kuitenkin jättää uhittelut vähemmälle joskin se olisi hyvä sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä koskaan ei voi tietää mitä metkuja ori seuraavaksi keksii. Harjaaminen voisi sujua muuten hyvin ellei ori yrittäisi kokoajan liiskata harjaajaansa karsinan seinää vasten. Tähän kuitenkin yleensä auttaa, jos hoitaja tönäisee oria takaisi, jolloin se jää katsomaan hoitajaansa loukkaantuneen näköisenä. Kavioita putsattaessa ori olisi syytä sitoa mahdollisimman lyhyeen naruun, sillä muuten se kyllä yrittää näykkäistä hoitajaansa takapuolesta heti tilaisuuden tullen. Varusteiden laitosta tämä kauhukakara ei sentään tee täysin mahdotonta, mikäli on sidottuna kiinni. Kannattaa kuitenkin varautua pullisteluun ja siihen, että ori liimaa leukaperänsä yhteen suitsia laitettaessa, jolloin kuolainten keplottelu oriin suuhun on työn ja tuskan takana. Talutettaessa Psyko on aivan mahdoton ainakin, jos toisia oreja on lähettyvillä. Oriille onkin ehdottomasti laitettava suuhun orikuolaimet talutuslenkeille mentäessä, mikäli siihen haluaa saada mitään kontrollia. Vallaton oripoika kun yrittää kaikin tavoin riistäytyä taluttajansa otteesta mikäli vain saa siihen tilaisuuden. Toisten orien lähelle Psykoa ei parane päästää, sillä Psyko kyllä hyökkää ärhäkästi näiden kimppuun purten ja potkien mikäli toinen ori vain uskaltautuu liian lähelle. Tammoja kohtaan Psyko osaa sentään käyttäytyä asiallisesti, vaikka onkin muuten aivan mahdoton tapaus.

Ratsastettaessa Psyko ei ole yhtään sen helpompi kuin maastakaan käsin. Ori on haaste jopa kokeneille ratsastajille, joten aivan aloittelijoilla ei ole tämän herran selkään mitään asiaa. Psyko kyllä tietää kuinka ratsastajaa voidaan jymäyttää ja alkutunnista temppuilu onkin enemmän sääntö kuin poikkeus. Psyko tarvitseekin jämäkän, rauhallisen ja ennekaikkea valppaan ratsastajan, joka ei vähästä hätkähdä. Alun testailujen jälkeen ori yleensä rauhoittuu, mutta sen kanssa ei kannata tyydyttäytyä turvallisuuden tunteeseen, sillä ori aloittaa hevosenleikkinsä heti kun ratsastajan huomio herpaantuu vähäänkään. Psykolla on myös käytettävä selkeitä ja voimakkaita apuja, sillä oriilla on taipumusta olla kuuntelematta ratsastajansa apuja mikäli ne eivät ole tarpeeksi voimakkaat tai vähän sinnepäin. Askelluksensa ja olemuksensa puolesta ori on kuitenkin täysiverinen kouluhevonen mikä tulee hyvin ilmi kun orin vain saa keskittymään työntekoon temppuilujen sijasta. Psyko omaa elegantit sekä pehmeät että pitkät askeleet joita kelpaa ihastella kunhan ori pääsee vauhtiin koulukentällä. Psykon bravuuria ovat ehdottomasti lisäykset ja oriin lisäykset askellajista riippumatta ovatkin häikäisevää katsottavaa. Orin heikkouksen voisi puolestaan sanoa olevan piaffen ja passagen joihin oriin keskittyminen ei aina näytä täysin riittävän. Yleisesti ottaen ori kuitenkin selviytyy mallikkaasti kaikista Grand Prix- tason koululiikkeistä. Maastossa Psykon kanssa saa olla tarkkana sillä oriilla on taipumusta säikkyä milloin mitäkin.

i. Psycho of Romulus ii. Fifty-54
KRJ I
iii. Mafia GER
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ II
iie. Mathilde GER
KRJ III
ie. Nefer of Mirraberg
KRJ II
iei. Lövegamer GER
YLA III
iee. Troya
e. Wister Stranahan ei. Choco Woods
KTK II
eii. Chocoholic
KRJ II,YLA II
eie. Tahitian Apple
ee. Wister Strathisla eei. Fruchteis
KRJ II
eee. I Suzu

ei jälkeläisiä

OMINAISUUSPISTEET
kilpailee vain porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.