SOKERIKUUN SUPERNAL DREAMER KRJ II


@ VRL-05186

Nimi Sokerikuun Supernal Dreamer "Sumu" Rekisterinumero VH14-031-0728
Rotu suomalainen puoliverinen-tamma Koulutus ko Intermediate I
Väri & säkä ruunikko, 167 cm Kasvattaja Jayde,Moon Sugar LTD
Syntynyt 23.07.2014 (10v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.06.2016
7 + 40 + 20 + 16 + 12 = 95 p. KRJ II

Sokerikuun Supernal Dreamer tuli meille Moon Sugarista lähinnä hienon sukunsa takia eikä sen takia, että olisin tarvinnut uusia hevosia. Hevosia tallissa kun alkaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi. Kihlattunikin jo vitsailee, että hänen pitää kohta ruveta rakentamaan uutta tallia ellei shoppailu intoni pian laannu. Tamman kasvattaja Jayde soitti minulle eräänä päivänä kertoen, että hänellä olisi muutama kasvatti myynnissä, mikäli olisin kiinnostunut. Lyhyen selonteon jälkeen ilmaisin olevani kiinnostunut eräästä hannover varsasta, mutta voih joku muu olikin ehtinyt jo sen ostaa. Hannovervarsan sijasta Jayde tarjosikin minulle Supernal Dreameria, joka omasi erinomaisen sukutaulun. En voinut kuin sanoa kyllä neidin sukutaulun nähtyäni, joten allekijoitettuani faxilla saapuneen kauppakirjan Jayde kyyditsi Supernal Dreamerin lentokentälle, mistä se lennätettiin Hollantiin.

Hoidettaessa Sumu saattaa olla hieman äkkipikainen, vaikka antaakin yleensä tehdä hoitotoimenpiteet rauhassa. Uusia hoitajia tamma kuitenkin koettelee antaumuksella yrittäen potkia, purra ja liiskata hoitaja paran seinään. Tämän neidin kanssa eivät heikkokermoiset pärjääkään vaan neidin käsittelijältä vaaditaan jämäkkyyttä ja ennen kaikkea pitkää pinnaa. Onneksi Sumu kuitenkin lopettaa hevosenleikkinsä, mikäli niillä ei ole mitään vaikutusta karsinaan tulijaan. Vanhoille tuttavuuksille, joita tamma ei ole saanut pelästytetyksi hengiltä ensimmäisellä kerralla, neiti on oikein kilttiä tyttöä. Harjattaessa Sumu tuppaa kutisemaan aika lailla etenkin mahan alta, joten sitä saisi harjata suht reippain ottein. Tosin tamma on myös sen verta herkkänahkainen, että jos sitä harjaa liian kovaa hoitaja see varoa neidin hampaita tai karsinan seinää vasten liiskaamis yritystä. Varusteet menevät Sumun selkään helposti, kunhan vain satulavyön muistaa kiristää vähän kerrallaan eikä kerta nykäisyllä. Kerta nykäisystä tamma ei pidä sitten lainkaan ja siinä saavat karsinan seinät kyytiä tamman kavioilta, mikäli hoitaja tätä yrittää. Talutettaessa Sumu on vähän semmoinen päättämätön häslä, joka haluaisi olla aina jokapaikassa koheltamassa. Onneksi tamma kuitenkin seuraa hoitajaansa kuuliaisesti joka paikkaan. Muiden hevosten etenkään nuorten hevosten seurasta Sumu ei välitä. Nuoret kyllä tietävät tämän ja härnäävätkin Sumua tahallaan saadakseen tamman mukaan ajojahtiin.

Ratsastettaessa Sumu ei kaikeksi onneksi ole aivan yhtä äkkipikainen kuin hoidettaessa, vaikka onkin hieman tempperamenttinen. Tamma tykkää aluksi vähän testailla ratsastajaansa, mutta rauhoittuu kyllä hyvin pian mikäli kenkkuilulla ei ole ratsastajaan mitään vaikutusta. Tämän alkukenkkuilun takia neidin selkään ei kuitenkaan aivan aloittelijoita voi päästää, nämä kun vain säikähtäisivät ja putoaisivat tamman esittäessä alkutunnin rodeo shownsa. Kuten emänsä myös Sumu on välillä liiankin taipuisa ja sen kanssa on oltavakin varovainen, ettei tamman asento ala muistuttaa banaania taivutettaessa. Sumulle riittävätkin vain aivan minimaaliset avut, sillä se reagoi ratsastajansa pienimpäänkin apuun oli sitten kyseessä pohjeapu tai painoapu. Sumu on myös erittäin herkkä suustaan ja vain idiootti jäisi roikkumaan tämän neidin suusta. Tamma kun tekee selväksi ensimmäisestäkin kovemmasta nyppäisystä, että nyt pitäisi olla hieman herkempi apujen suhteen, esittämällä oikean pukkishow:n ja mikäli railakas pukkisarja ei riitä tamma jämähtää paikoilleen eikä liikahdakaan ennen kuin ratsastaja antaa pienemmät ja hellemmät avut. Maastossa Sumun kanssa ei kannata mennä vilkkaiden teiden lähettyville, sillä tamma tuntuu kammoavan autoja kuollakseen. Muuten tamma onkin sangen mukava lepsakka maastoratsu, joka nauttii rauhallisista köpöttelyretkistä.

i. Let's Duck Sammy&Dean Vegas
Ch
ii. K.N Scandal
VIR MVA Ch
iii. Alfa Star T
iie. K.N. Cilla
ie. Appletiti SIN iei. Chizuru SIN
KRJ I
iee. Lolita d'Armens
e. Sokerikuun Chimer ei. M.N. Final Conquista
Ch,KTK III
eii. R.M. Final Destination
VIR MVA Ch,KTK I
eie. NL Chocolate Chip
kadonnut
ee. Rhaenys Vegas eei. Eaglehawk CTB
eee. Cersei Ion

29.12.2014 fwb-t Dreamcatcher von Gateaway om. Taciturn
15.07.2015 fwb-t Wolfsangel von Gateaway om. satu

OMINAISUUSPISTEET
Sokerikuun Supernal Dreamer kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa
Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!


VALMENNUKSET JA PÄIVÄKIRJA

03.05.2015 Kouluvalmennus
alusin tänään teettää teillä paljon laukkatyöskentelyä. Edellisellä kerralla kokeiltiin lähinnä siirtymisiä sekä koottuja askellajeja. Tänään Sumu oli huomattavasti vastaanottavaisempi avuillesi kuin aikaisemmalla kerralla, joten aloitimme mukavammin - ravia eteen-alas-muodossa. Tamma liikkui hyvin selkänsä läpi, mutta sinä istuit vähän liian etunojassa. Painopisteen muutokseen Sumu reagoi hidastamalla, istunnan korjauksen jälkeen tamma ei muuttanut tempoa enää. Kaarevien urien ja muutamien siirtymisten jälkeen siirryttiin mukavasti suoraan laukkatyöskentelyyn.

Aivan aluksi laitoin sinut tekemään siirtymisiä kootusta laukasta lisättyyn laukkaan, unohtamatta keskilaukkaa. Jostain syystä meinasit tehdä keskilaukan sijasta harjoituslaukkaa, joten keskilaukkaa treenattiin diagonaalilla. Toisella yrityskerralla keskilaukasta tuli oikein hyvää ja tahdikasta, Sumu pysyi avuilla ja sinä istuit keskellä satulaa suorassa. Lisätyssä laukassa meinasit olla vähän vino, mutta ongelma korjaantui muutamilla tasapainoharjoituksilla. Kootussa laukassa istuntasi oli puolestaan muuten hyvä, mutta jännitit liikaa ja kätesi oli sen vuoksi kova. Neuvoin sinua pyörittämään hartioita ja hengittämään rauhallisemmin, sitten koottua laukkaa kokeiltiin uudelleen. Heti kun meinasit muuttua kovaksi kädellä, muistutin hartioiden laskemisesta. Siirtymisistä tuli loppujen lopuksi oikein hyviä - Sumu muutti laukan tahtia helposti ja vähällä varoitusajalla.

Tunnin lopuksi kokeilutin sinulla piruetteja. Tähän mennessä Sumu oli sen verran hyvin jo vetristynyt, että jo ensimmäinen yritys oli todella onnistunut. Seuraavalla kerralla muistutin sinua istumaan vielä syvempään satulaan, jolloin takajalkojen tekemä ura olisi pienempi. Toistojen jälkeen sait aikaan oikein erinomaista piruettia, joten tunti päätettiin lopettaa siihen. Keventelit hetken aikaa rennosti ravissa, sitten siirryit loppukäynteihin pitkillä ohjilla. Tunti meni teidän osaltanne hyvin, kunhan muistit vaan keskittyä rentoon istuntaan. Valmentaja:Jayde

25.03.2015 Kouluvalmennus
Päivän valmennus aloitettiin hakemalla suoruutta ja hyvää eteenpäinpyrkivyyttä. Sumulla oli tapana joskus kapinoida apujasi vastaan, joten säädimme kunnolla kuuliaisuutta ja etsimme sopivaa tuntumaa. Hienosäädön jälkeen keskityimme aluksi keskiaskellajeihin, sitten väistöihin ja koottuihin askellajeihin siirtymistä. Keskiaskellajit sujuivat hyvin, mutta joskus Sumulla oli tapana jäädä vinoksi väistöjen jälkeen eikä siirtyminen koottuun raviin ollut silloin erityisen sulava. Tarvitsit muutaman toiston, jotta tehtävä onnistuisi - meinasit itse jäädä vinoksi, johon Sumu tietysti reagoi. Näiden harjoitusten jälkeen treenattiin vielä tasapainoisia siirtymisiä - peruutuksesta koottuun laukkaan ja piruetin kautta lisättyä askellusta puolikkaan halkaisijan verran. Puomin kohdalla sinun piti vaihtaa laukkaa, koota uudelleen ja tehdä piruetti. Laukkaharjoitus sujui varsin hyvin molempien osalta, joten päätin laittaa teidät kävelemään hetken aikaa.

Tunnin loppupuoliskolla treenattiin sitten vielä passagea ja piaffea. Näissä Sumu meinasi painua liian matalaksi, kuolaimen alle. Neuvoin sinua pitämään kätesi tasapainoisempana, rentouttamalla omat hartijalihaksesi. Jännitit siirtymisiä sen verran, että vähän tunnuit vahingossa istuvan liikettä vastaan. Avoimempaan muotoon päästessään Sumu liikkui klassisemmin, muistamalla ottaa myös takaosan hyvin mukaan. Lopuksi sait sen verran hyviä liikkeitä aikaan, että päätin lopettaa tunnin siihen teidän osaltanne. Eteen-alas-muodossa ravailitte vielä uralla, samalla kun kyselin sinulta tunnin kulusta ja annoin omia neuvojani.
Valmentaja: Jayde

27.06.2015 Kouluvalmennus Hukkapurossa
Tammojen ryhmässä tänään päivän kantava teema oli rentouden löytäminen ja hevosen jumppaaminen. Tätä alettiinkin hakemaan aluksi vain ratsastamalla käynnissä paljon avo- ja sulkutaivutusta sekä pohkeenväistöä. Samaa tehtävää jatkettiin myös ravissa ja laukassa koko ajan keskittyen siihen, että hevoset taipuvat rehellisesti, kulkevat avoimessa muodossa ja muutenkin rennosti. Vaikka päivän tehtävät olivatkin yksinkertaisia, on ne hyvin tärkeä osa kilpahevosen treenaamista.

Sumu vaikutti suhtautuvan ratsastajan apuihin hyvin herkästi ja vaikutti siltä, että halusi suorittaa tehtävät rauhassa ilman ratsastajan vaikutusta. Tuulia päätyi tamman kanssa myös aluksi helposti ylitaivuttamaan ja ylityöstämään tammaa. Pyysin Tuuliaa pienentämään apujaan ja pyytämään Sumulta hieman vähemmän, mutta kuitenkin pitämään tuntuman läsnä niin että tamma ei jäisi kokonaan täysin yksin. Rauhallisten lempeiden apujen ja tasaisesti läsnä olevan tuntuman avulla tamma alkoikin rentoutua, eikä enää saanut sätkyä heti, kun ratsastaja yritti vaikuttaa siihen pohkeella tai ohjalla ja tamma muuttui koko valmennuksen ajan paremmaksi ja paremmaksi.
Valmentaja: Otterley Wilson
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.