SYNCOPATE HEXEN


@ Beate Langels

Nimi Syncopate Hexen "Synkkis" Rekisterinumero VH12-021-0456
Rotu trakehner-ori Koulutus ko Grand Prix
Väri & säkä tummanruunikko, 170 cm Kasvattaja Viivuska, Hex Sporthorses
Syntynyt 27.09.2012 (10v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Syncopate Hexen tuli meille tuontitalli Alegresta maaliskuussa 2016 yhdessä kahdeksan muun hevosen kanssa. En ollutkaan vieraillut Alegressa pitkään aikaan, joten kun maaliskuussa 2016 kaarsin tallinpihaan saatoin vain arvailla millaisen hevoslastin kanssa tällä kertaa lähtisin, sillä en koskaan voinut olla ostamatta enemmän kuin yhden hevosen. Allekirjoitettuani Ragamuffyn Hexenin kauppakirjan astelin ulos tallinovesta, kun törmäsin ruunikkoa oria taluttavaan tallityttöön, jolla oli selvästi vaikeuksia pidellä virkkua oriitta. Tarjouduin oitis auttamaan mihin tallityttö totesi olevansa kiitollinen avusta. Heti perään tyttö lisäsi Syncopate Hexenin olevan tuollainen kuumakalle, mikäli ei päässyt ainakin kahden tunnin ratsastukselle päivittäin. Nyt ori oli ollut pari päivää laitumella vähällä liikunnalla, joten se kävi kierroksilla. Tarkastellessani Syncopatea lähemmin totesin sillä olevan hyvän rakenteen ja kysyin tallitytöltä oriin sukulinjoista, mihin tallityttö totesi ettei oriin sukupuussa todellakaan ollut valittamista, sillä sen suvusta löytyi niin Yaven, Skurvashin kuin Rowlandinkin tuontihevosia. Kiitin tyttöä tiedoista ja kävelin toimistoon, josta löysin lumienkulin ja kerroin haluavani ostaa oriin. Lumienkuli kysyi olinko varma, että pystyisin kesyttämään moisen kuumakallen, mihin vastasin aikovani ainakin yrittää, mihin lumienkuli tyytyi vain kohauttamaan olkiaan ja pyysi minua laittamaan puumerkkini oriin kauppakirjaan. Allekirjoitettuani oriin kauppakirjan pyysin aiemmin näkemääni tallityttö laittamaan Syncopaten kuntoon matkaa varten ja osoitin pihamaalta kuljetusautoni, jonka perimmäiseen karsinaan oriin voisi viedä.

Synkkis on ori, joka tietää mitä tahtoo eikä epäröi pelotella hoitajaansa saadakseen tahtonsa läpi. Tämä herra vaatiikin kärsivällisen ja kovapintaisen hoitajan, joka tekee oriille heti selväksi eikä anna tämän hyppiä varpailleen missään olosuhteissa. Synkkikselle onkin näin ollen tärkeää tehdä heti selväksi kuka on pomo eikä sen kanssa saa antaa huomion herpaantua hetkeksikään, sillä huomion herpaantumisesta ori rankaisee yrittämällä litistää taluttajansa karsinan seinää vasten tai näykkäisemällä käsivarresta. Nämä hevosenleikit on kuitenkin helppo ehkäistä oria napakasti komentamalla, mikäli hoitaja vain huomaa yritykset tarpeeksi ajoissa. Hoitotoimenpiteiden ajaksi Synkkis on ehdottomasti sidottava kiinni, sillä vapaana ollessaan ori vain yrittää kiusata hoitajaansa kaikin mahdollisin tavoin. Harjattaessa ori kuitenkin saattaa jopa unohtaa koirankujeet hetkeksi ja rentoutua. Varusteita laitettaessa herra ei ole siitä helpoimmasta päästä vaan pullistelee ja yrittää näykkiä satulavyötä kiristettäessä kun taas suitsia laitettaessa ori liimaa leukaperänsä tiukasti yhteen kieltäytyen avaamasta suutaan sekä nostaa päänsä niin ylös, ettei hoitaja millään yllä laittamaan suitsia. Synkkiksen varustaminen onkin yhtä tappelua ja siihen olisi hyvä varata runsaasti aikaa. Talutettaessa ori loikkii lähes tulkoon jatkuvasti puolelta toiselle, joten ketju suuhun onkin miltei välttämätön, mikäli oriin haluaa saada minkäänlaista kontaktia. Muiden orien lähettyville Synkkistä ei saa missään nimessä päästää, sillä herra käy näiden päälle epäröimättä mikäli vain pääsee tarpeeksi lähelle. Tammojen kimppuun ori ei sitä vastoin käy vaan flirttailee näiden kanssa estoitta yrittäen kiinnittää tammojen huomion itseensä.

Ratsastettaessa Synkkis on välillä turhankin energinen eikä orista muutenkaan tiedä mitä se seuraavaksi keksii, joten se ei ole mikään aloittelijoiden ratsu vaan vaatii selkäänsä kokeneen ja määrätietoisen ratsastajan. Synkkiksen vakiotemppuihin, joilla se testaa ratsastajaansa, kuuluvat muun muassa pystyynnousu yritykset ja sivuille loikkimiset, joista ratsastaja ei saisi olla moksiskaan. Synkkikselle onkin tärkeää tehdä selväksi, että ratsastaja on se joka määrää. Ori tarvitseekin näin ollen napakan ratsastajan, jolla on selkeät ja napakat avut. Kaiken temppuilunsa ohella Synkkis on myöskin erittäin osaava kouluratsu, joka suoriutuu kevyesti Grand Prix-tasonkin liikkeistä saadessaan selkäänsä osaavan ratsastajan. Ongelmana on kuitenkin se, että ori harrastaisi mieluummin vihreiden mörköjen säikkymistä kuin tekisi töitä, mutta kun sen mielenkiinnon saa suunnattua työntekoon on ori oikea työmyyrä. Orin mielenkiinto kuitenkin hiipuu herkästi, mikäli sen kanssa ei vaihdella tehtäviä riittävästi, joten vain yhtä ja samaa liikettä ei sen kanssa kannatta harjoitella kovin pitkään. Synkkiksen saaminen muotoon ei ole myöskään pikkujuttu, sillä oriin läpiratsastamiseen ja muotoon saamiseen kuluu kovasti aikaa. Oriilla on hienot askellajit, joita ihailee krantuinkin tuomaristo, kunhan oriin vain saa näyttämään parastaan.

i. Albatross Rox
VIR MVA Ch, KRJ II
ii. Ciars Allstar iii. Marlboro
VIR MVA Ch, KRJ II, YLA II
iie. Propaganda
YLA II
ie. Royals Amor iei. Aston Millenium
KTK III
iee. Ostdeutsche
e. Sampetra PB ei. Nu Neat Uniq
VIR MVA Ch, KTK II
eii. House-Ism
KRJ II,YLA II
eie. Cherry-Pick
ee. Labyrinthine PB
KTK III
eei. Into the Labyrinth
KRJ II,YLA II
eee. Aiatar

ei jälkeläisiä

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.