UNYNÉTT


© Gál Ildikó

Nimi Unynétt "Una" Rekisterinumero VH05-015-5078
Rotu RBSH-tamma Koulutus ko Intermediate I
Väri & säkä kimo, 166 cm Kasvattaja Nétts
Syntynyt 08.09.2008 (9v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Yleisesti Una on erittäin utelias ja haluaa aina tutkia kaiken uuden perinpohjaisesti. Tamma on kuitenkin myös arka, joten sen lähellä ei saisi tehdä mitään äkkinäisiä liikkeitä. Toisin kuin tallin toinen nettsiläinen Una on tilausvarsa, jolla on hieman pidempi ja vanhempi suku kuin Jarolla. Tammavarsa sopeutui tilaan helpommin kuin Jaro eikä sille tullut lainkaan kinaa muiden kanssa.

Hoidettaessa Una on varsin kiltti tutuille, muttei voi sietää vieraita ihmisiä. Ulkona hoidettaessa jokseenkin rauhallinen mitä nyt vähän pälyilee ympärilleen. Karsinassa hodettaessa sidottava kiinni, sillä neidillä on tapana hyöriä karsinassaan eikä hoitotoimenpiteistä tule tällöin yhtään mitään. Harjattaessa hieman levoton ja saattaa yrittää näykkäistä. Ruokittaessa odottaa omaa vuoroaan varsin mallikelpoisesti. Suitsittaessa tuijottaa hoitajaansa veitikkamaisesti, mutta antaa kuitenkin laittaa suitset helposti päähänsä. Satuloitaessa aika kiukkuinen, joten kannattaa pyytää kokeneemmalta apua, jos on yhtään epävarmaolo. Eläinlääkärin kanssa on aina aluksi hankalaa, sillä neiti tuntuu hieman pelkäävän tätä. Kengittäminen sujuu sen sijaan oikein mallikkaasti.

Taluttaessa Una osaa halutessaan olla pirullisen hankala, vaikka käyttäytyykin yleensä kiltisti. Maastossa talutettaessa tanssahtelee ja saattaa yrittää jopa pukitella. Tarhalle mentäessä neidillä ei ole mitään kiirettä ja sitä saakin välillä suoranaisesti hoputtaa. Toiset tammat tietävät ettei Unaa käy määräileminen ja se onkin selkeä pomo ikäistensä seurassa. Oritkaan eivät kovin paljon uskalla tätä tammaa pomotella, sillä ne kyllä tietävät olevansa sen kanssa alakynnessä, jos tappeluun joudutaan. Nuoret ja varsat voivat kuitenkin aina luottaa tamman hellään huolenpitoon. Juoksutettaessa oikein pirteä pakkaus ja näyttää sen parilla pukkihypyllä aina kun juoksuttajan silmä välttää. Lastaaminen on aina hieman epävarmaa puuhaa eli siihen kannattaa varata aikaa. Yleensä neidin uteliaisuus vie kuitenkin voiton arkuudesta.

Ratsastaessa Una on herkkä ja kevyt, vastaten hyvin ratsastajansa pienimpiikin apuihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tamma olisi helppo ratsu ehei päinvastoin se vaatii ratsastajaltaan runsaasti työntekoa. Neidin askeleissa on sellaista liitoa, jota ei ihan jokaisella hevosella näe. Neidin selässä onkin oikea nautinto istua, kun se kulkee hyvin. Koulussa erittäin oppivainen ja oppii uudet liikkeet nopeasti. Esteillä innokas ja pyrkii hyvin eteenpäin. Hyppytekniikka on kuitenkin sen verran kulmikas, ettei asiaa ole yli metrin radoille. Maastossa hivenen säikky, joten neitiä ei voikaan antaa ihan kokemattomiin käsiin. Maastoesteillä ei paljon hypätä. Pari kertaa vuodessa tamma kuitenkin pääsee irroittelemaan maastoradalle. Kiinteät esteet sujuvat siltä ihan ok, vaikkei hyppytekniikassa olekaan kehumista. Pesemisen yhteydessä ei korvaansa lotkauta, mikäli vesi ei ole liian kuumaa tai kylmää.

Kisoissa Una on pirteällä mielellä ja suorastaan tärisee innosta. Kilpailualueen jännitynyt ilmapiiri ei kuitenkaan pahemmin tammaa häiritse ja se käyttäytyykin moitteettomasti. Tallialueella tarkkailee valppaasti ympäristöään eikä yksikään liike jää neidiltä huomaamatta. Muita hevosia ei noteeraa mitä nyt saattaa hieman flirttailla orien kanssa. Lämmiteltäessä kireä kuin viulunkieli, joten ensimmäiseksi neiti pitää saada kunnolla rentoutumaan. Portilla odottaa vuoroaan jokseenkin malttamattomana kuolaintaan narskutellen. Kouluradalla näyttääkin sitten parasta osaamistaan ja neitiä onkin suorastaan ilo katsella. Se nauttii esiintymisestä etenkin suuren yleisön edessä ilmiselvästi. Palkintojenjaossa keikistelee kameroille ja yleisölle minkä kerkiää. Kunniakierroksella pieni pukittelu on vakituista tavaraa.

i. La Sirène Alonzo
rbsh
KTK II
ii. Whizper Ion iii. SK Grand Duke xx
iie. SZ Carolina
ie. Odjia Zeni
budjonnyi
iei. Danchello
Ch,KTK III,ERJ II
iee. Laureline SZ
e. Immortelle Ustinya
budjonny
ei. Immortelle Jon Murlock eii. Jonnétt
KTK II,KRJ I,YLA II
eie. Muscha
YLA II
ee. Umien Zeni eei. Flourishing Bonanza
eee. MVS Moria

ei jälkeläisiä

OMINAISUUSPISTEET
kilpailee vain porrastetuissa Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.
</