VEOLETTA LAC


@ tallin omaisuutta

Nimi Veoletta LAC "Veo" Rekisterinumero VH12-017-0543
Rotu shetlanninponi-tamma Koulutus vvj Noviisi
Väri & säkä musta, 100 cm Kasvattaja Huttis,L'amour aux Chevaux
Syntynyt 27.06.2010 (10v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Veoletta LAC tuli meille Alegresta yhdessä viiden muun hevosen kanssa vieraillessani Alegressa elokuussa 2015 pitkän tauon jälkeen. Kierreltyäni ympäri tallia satuin törmäämään ruunikkoon shetlanninponi tammaan, joka laidunsi kaikessa rauhassa yksin tarhassaan. Tarkkailtuani tammaa etäämmältä vähän aikaa menin lähemmäksi katsastaakseni tamman paremmin. Tarhan portille tullessani Veoletta nosti päätään ja tallusteli luokseni. Luokseni päästyään tamma alkoi oitis tutkia taskujani, josko sieltä löytyisi jotain naposteltavaa. Nauraen pahoittelin tammalle, ettei minulla nyt ollut mitään mukanani. Tarkasteltuani tammaa näin lähempää totesin, ettei sillä ollut lainkaan pöllömpi rakenne ja lähdin etsimään tallin omistajattaria käsiini, jotka löysinkin sopivasti Alegren toimistosta. Kysäisin heiltä kukakohan tallin viereisessä tarhassa oleva shetlanninponi tamma mahtoi olla ja lumienkuli riensi oitis selittämään kyseessä olevan vanhahkosta suvusta tulevan tamman nimeltä Veoletta LAC. Tutkailtuani hetken tamman sukupuuta päädyinkin tekemään siitä tarjouksen, jonka Alegren väki hyväksyi mielihyvin.

Veo on luonteeltaan vähän tammamaisen hankala, mutta määrätietoisella ja johdonmukaisella käsittelyllä ei tamma rupea turhia temppuilemaan. Vähäänkään arempia ihmisiä tamma pompottelee mielensä mukaan, sillä se kyllä tietää kuinka aremmat ihmiset saa ajettua ulos karsinasta. Veo ei kuitenkaan pahemmin temppuile, mikäli sille tehdään heti selväksi kuka määrää. Näin ollen tamma ei olekaan mikään pikkulasten hoidettava, vaikka näyttääkin tavattoman suloiselta pörröisessä talvikarvassaan. Harjattaessa Veo on tavattoman herkkä kutiamaan etenkin vatsan alta, joten sitä saa harjata ihan reippain ottein pelkäämättä, että tamma vetäisi hernettä nenään. Liian hellistä otteista alkaa tmma viuhtoa vihaisesti häntäänsä ja saattaa jopa potkaista karsinansa seinää vihaisesti erityisen huonolla tuulella ollessaan. Valjaat tamma antaa laittaa ongelmitta eikä temppuile, vaikka saattaakin vähän näytellä hampaitaan mikäli remmien väliin jää ihoa. Talutettaessa Veo on yllättävän tottelevainen ja seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä. Muiden hevosten seurasta tamma ei pahemmin välitä, mutta viihtyy aina silloin tällöin muiden tallin shettisten rapsutettavana.

Valjakkoponina Veo on omaa luokkaansa ja nauttii saadessaan vetää kärryjä. Ohjastajansa ohjasapuihin tamma vastaa kuulaisesti eikä oikuttele. Tosin tammalla on inhottava tapa painaa ohjille, joten sen ohjastaminen ei aina ole kaikista mukavimmasta päästä. Tosin ei siinä mitään suurempaa haittaa ole, että Veo pursuaa energiaa, mutta kun sen kanssa pitäisi pystyä työskentelemään myös käynnissä, mistä tamma ei pidä. Se kun haluaisi mennä vain ravia ja laukkaa, joten tamman pidättelemisestä rupeavat kädet särkemään. Toisaalta kun Veon saa keskittymään työntekoon kunnolla unohtaa se ohjille painamisen, joten tamman mieli olisi syytä pitää virkeänä lukuisilla temmon vaihdoksilla ja erilaisilla tehtävillä. Valjakkoajon kouluosuus on Veosta siitä tylsimmästä päästä eikä se oikein jaksaisi keskittyä ympyröiden ja kiemuroiden tekemiseen, joten se olisi syytä saada kuulolle jo lämmittelyjen aikana. Tarkkuuskoe sen sijaan on Veon lempiosuuksia ja se nauttiikin saadessaan hieman älyllistä haastetta porttien kiertelemistä. Maastokoe Veolta sujuu vähän vaihtelevasti, mutta yleensä tamma suoriutuu ihan hyvin sijoittuen hieman luokan keskipaikkaa korkeammalle.

i. Tigon FK
VIR MVA Ch
ii. Telpërien Dei
VIR MVA Ch,KTK I,YLA III
iii. Ingor of Yavetil
VIR MVA Ch,KTK II,YLA II
iie. Sift's Julie
ie. Caelan VIL
VIR MVA Ch, KTK II,KRJ I,YLA II,SHLA I
iei. Charlélie
VIR MVA Ch,KTK II
iee. Chardanae
VIR MVA Ch, KTK III,ERJ II,KRJ II,YLA II
e. Frein Vivika
VIR MVA Ch,KTK III,YLA II,SHLA III
ei. Huvin Tantal eii. Instant Karma
eie. Florencia IV
ee. Caldwell Ginger eei. It Ain't Fun
KTK II, VVJ I,YLA III
eee. Skohends Pandora
VVJ II

10.02.2016 she-o Ramzey v.d. Gateaway om. Sonja P.

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa porrastetuissa kilpailuissa
Valjakkoajossa op (vaikeustasolla )!

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.