Ceiriosen

welsh & shetlandponies

Päivärinteen Tabitha "Tabby"

Champion,KTK II,VVJ I,ERJ II,SHLA I

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 21.03.2015 (12v) Suomessa
Mustanpäistärikkö, 101cm

Rekisterinumero VH15-017-0409
Yleispainoitteinen: Helppo B, 60cm, Vaativa
Kasvattanut Päivärinne
Omistaa Tuulia T. VRL-00084

Kantakirjattu 20.04.2016
18 + 16 + 19 + 17 = 70p. KTK-II

Valjakkoajojaoksen Laatuarvostelu 30.04.2022
7 + 40 + 20,75 + 20 + 14,5 = 102,25 VVJ I

Champion-arvonimi myönnetty 05.10.2022

SHLA I (20.01.2023)
15 + 20 + 20 + 32 + 15 = 102p.

Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu 31.01.2023
8 + 40 + 15,75 + 20 + 15 = 98,75p. ERJ II

Päivärinteen Tabitha tuli meille yhdessä Päivärinteen Arthur kanssa shetlanninponitalli Päivärinteesta etsiskellessäni talliin uusia valjakkopainotteisia poneja ja hevosia. Huomatessani JP:n tarjoavan joitakin vanhempia päivärinteeläisiä jalostukseen viimeistä kertaa tartuin oitis tilaisuuteen. Ihastuin oitis mustaan tammaan Edenelle Tootsie, jolla oli vanhahtava suku, mutta JP:ltä ei valitettavasti löytynyt Tootsielle oria, joka olisi miellyttänyt silmääni. Onneksi tallissani majaile myöskin vanhahkon suvun omaava Mithril v. Moons, jonka JP kelpuutti puolisoksi Tootsielle. Niinpä Mithril sai luvan matkustaa Päivärinteeseen astumaan Tuutsien, minkä jälkeen jäinkin odottelemaan varsan syntymää. Iloni olikin suuri kun maaliskuun 2015 loppupuolella Tootsie putkautti maailmaan päistärikön tammavarsan, joka sai nimekseen Päivärinteen Tabitha.

Luonteeltaan Tabby on hyvin tasainen ja rauhallinen tammaneiti, joka rakastaa rapsutuksia. Tabbyn voikin nähdä aina kurkistelemassa karsinansa puolioven ylitse kerjäämässä rapsutuksia ja namupaloja karsinansa ohi kulkevilta ihmisiltä. Valitettavasti jatkuva herkkupalojen syönti näkyy myös Tabbyn pyöreässä ulkomuodossa ja se onkin jouduttu useammin kuin kerran pistämään teho laihdutuskuurille. Hoitotoimenpiteiden ajaksi Tabbya ei tarvitse sitoa kiinni, sillä tamman mielestä hoitotoimenpiteiden aikana on hyvä ottaa torkut eikä se hevin torkuiltaan herää. Harjaamisestahan Tabby nauttii ylitse kaiken ja voisi seisoa harjattavana vaikka koko päivän, mikäli vain saisi siihen tilaisuuden. Valjaat tamma antaa laittaa ongelmitta. Talutettaessa Tabbya saa tuontuostakin olla kiskomassa pois tienpientareelta kasvavan ruohon kimpusta, sillä tamma haluaisi pysähtyä maistamaan jokaista vastaantulevaa ruohomätästä. Muiden hevosten seurassa Tabby ei koskaan aiheuta ongelmia vaan käyttäytyy yhtä maltillisesti kuin ihmisseurassakin.

Ajettaessa Tabbyssä on vähän laiskamadon vikaa ja sitä saakin aina ajotuokion aluksi herätellä ihan reippaasti. Kun tamma on saatu kunnolla hereille on se kuitenkin mitä reippain ajokki, joka vastaa kärkkäästi ohjastajansa ohjasapuihin. Tabbyn rattaille voikin istuttaa kenet tahansa, jolta löytyy tarpeeksi kärsivällisyyttä tamman herättelyyn, mikä voi viedä hyvinkin pitkään. Tamma ei kuitenkaan ole aivan turhan tarkka ohjasapujen kovuuden kanssa eikä sitä haittaakaan, vaikka rattaille joskus nousisikin vähän kova kätisempi ajaja. Valjakkoajon koulukokeesta Tabby ei niin pahemmin perusta, mikä näkyy alituisina työstä luistamis yrityksinä, mikäli tammalle vain tarjoutuu siihen tilaisuus. Ohjastajan olisikin syytä pysyä valppaana koulukokeen aikana, ettei tamma vain ala puuhata omiaan. Tarkkuuskokeesta Tabby sen sijaan pitää ja kulkee korvat valppaasti hörössä tehden täsmälleen niin kuin ohjastaja käskee. Marathonosuus on tammalta yleensä aika tasapaksua suorittamista eli jos nyt ei loistavasti niin ei huonostikaan. Toki on niitäkin päiviä, jolloin Tabby innostuu tekemään loistosuorituksen marathonosuudella.

Sukutaulu

i. Mithril v. MoonsCh, KTK I ii. Taikajoen HereticYLA II iii. Mäntysuon HereticCh,KTK II
iie. Rubinan Toka-Vekara
ie. Violan MithraKTK III,ERJ III,VVJ III,YLA II,SHLA II iei. Riihimäen LoordiVIR MVA Ch,KTK III,ERJ II,VVJ I,YLA II
iee. Kendra v. Raad
e. Edenelle TootsieKTK III ei. Rhiannon's Cannonball eii. Tiit's Remix KTK II,ERJ II
eie. Tuuliviirin Proud Forever
ee. Edenelle Serenakadonnut eei. Edenelle EstrangedVVJ II,YLA II
eee. Anastasia KIS

she-o. Bartley v.d. Gateaway s. 04.01.2016  ▪  om. Tuulia T.
she-o. Sergei v.d. Gateaway s. 01.05.2016  ▪  om. Mette

KILPAILUKALENTERI

09.04.2016 NJ Moondance lk 03: She-tammat irtoSERT
30.06.2016 NJ Walnut Grove Shetlands lk 02: Shetlanninponitammat irtoSERT
15.08.2016 NJ Adina lk 05: Shetland tammat irtoSERT

OMINAISUUSPISTEET

hyppykapasiteetti: 15.36
rohkeus: 15.36
kuuliaisuus ja luonne: 1677.16
Esteratsastuksessa vaikeustasolla 4!

kuuliaisuus ja luonne: 1677.16
tahti ja irtonaisuus: 30.55
Kouluratsastuksessa vaikeustasolla 4!

kuuliaisuus ja luonne: 1677.16
tarkkuus ja ketteryys: 2153.5
Valjakkoajossa vaikeustasolla 8!

Päiväkirja

Valjakkovalmennus 28. tammikuuta 2019 (valmentaja: Jannica)

Sumuisen päivän vuoksi päätimme pitää koulusulkeiset maneesissa valjakkokärryineen, jotka Tuulia oli valjastanut ponin perään ja saanut sen jopa mahdutetuksi maneesinovista ilmeisesti sisään. Kieltämättä rehellisesti sanoen oli Tabby viime näkemästä paisunut melkoiseksi, ei kai ollut liikuntaa juuri saanut kysyttyäni ensin, ettei tamma ollut pieniinpäin, joka olisi tietenkin treenatessa pitänyt huomioon ottaa. No ei ollut ei, Tuulian ilmeestä oli luettavissa, että tamma todellakin saisi pikkuisen painoaan pudottaakin. Aloittelimme kuitenkin maltillisesti, sillä viimeisimmästä liikuntakerrasta oli jo kulunut tovi. Tabby oli todella laiska alkuverryttelyssä ja sitä sai patistaa oikein kunnolla liikkumaan raipankin avustuksella. Kyllä se sitten alettiin jo hereille saamaan, kun siirtymisten kautta tammaan sai vähäsen vauhtia ja puhtia jostakin kaivettua. Hyvin kärsivällisesti jaksoit siltä kuitenkin vaatia koko ajan vauhtia, vaikka tuntuihan se varmasti vähän tylsälle, kun samasta piti koko ajan ponia muistututella. Pääsimme alkuverryttelyssä käymään hyvin läpi perusteita ja lopputunnista ajattelimme tehdä vähän jumppaa tarkkuusajon parissa.

Käveltyänne hyvän tovin, jotta saatiin tamman hengitys tasaantumaan olin ehtinyt jo kartiot laittaa keilojen sijaan merkiksi ja saitte käynnissä aloitella pientä pujottelurataa, joka kulki pitkin maneesia. Tehtävään kuului myös voltti niiden ympärille, pysäytys kartioiden keskelle sekä viiden askeleen peruutus. Tunnuit olevan innoissaan uudenlaisesta harjoituksesta ja se vähitellen alkoi poniinkin tarttua. Pujoteltuanne aikanne siirryttiin vielä ottamaan ihan muutamat laukkakierrokset uraa pitkin molemmissa suunnissa, tamma vaikutti tosi tyytyväiseltä, kun pääsi laukkaamaan ja vähän taisi innostuakin molemmat siitä?

Estevalmennus 1. helmikuuta 2019 (valmentaja: Jannica)

Tabby ja hieman jo kokeneempi ratsastaja Bronwyn olivat ilmoittautuneet perustehtävien tunnilleni. Oli ilo saada valmentaa vaihteeksi pikkuponia, niitä kun Adinassa riitti ja kait ne tavallaan olivat erikoisalaani. Tabby oli hauska tapaus, jota kuitenkin sait alkuverryttelyssä pyytää aika paljonkin eteenpäin. Otimme puomitehtäviä suoralla uralla, joiden välissä otettiin siirtymisiä vuoroin raviin ja laukkaan, Tabbyn tuli lähteä liikkeelle reippaasti ja tarvittaessa asiasta muistutettiin raipan kanssa, jos tamma ei kuunnellut pohkeita.
"Varo ettet jää kädellä vetämään siirtymisessä käyntiin" neuvoin, kun ratsastaja oli alkuun siirtymässä melko paljon kädellä käyntiin, eikä käyttänyt istuntaa ja puristanut polvella. Ratsastaja oli melko kärkkäästi ottamassa ohjaan kiinni myös heti, kun Tabby meinasi laukassa kulkea vähänkään reippaasti. En kuitenkaan siihen juuri puuttunut, pikkuponin vauhti tuntuu selästä paljon reippaammalta kuin mitä onkaan. Tabby ei onneksi moisista välittänyt ja alkuharjoitukset sujuivat teiltä tänään kivasti.

Välikäyntien jälkeen päästiin sitten itse asiaan ja sait tulla ensin pitkää jonoa puomeja ravissa, ne olivat tarkoituksella eri pituuksilla, että tamma joutui keskittymään ja nostelemaan takajalkojakin, jotka olivat vähän laiskat liikkeessä.
"Sun tehtävä on ratsastaa eteen ja suoraan, anna Tabbyn huolehtia siitä minne jalkansa laittaa" varoitin auttamasta tammaa liikaa, tämä tehtävä oli nimenomaan hevosen koordinaatiolle hyväksi, riitti kun ratsastaja keskittyi eteenmenoon eikä häirinnyt hevosta painolla kummallekaan puolen. Loppuun otettiin sitten ihan rataharjoitusta kolmella pienehköllä esteellä, joita päästiin nostamaan kuuteenkymppiinkin homman sujuessa hienosti.

Päiväkirjamerkintä 7. helmikuuta 2019 (kirjoittaja: Jannica)

Tabbyn kanssa pääsimme tänään hyppäämään kokonaista esterataa, joka oli rakennettu maneesiin itsenäistä harjoittelua varten ratsukoille. Samaan aikaan oli tulossa muutama muukin ratsukko, mutta kaikille riitti kyllä varmasti tilaa, sillä kaikki olivat shettiksillä liikkeellä tänään. Juttelimme alkukäyntien yhteydessä kaikkea poneihin liittyvää tyttöjen kanssa, Elin ja Bronwyn vaikuttivat oikein mukavilta. Sitten aloimme keskittyä Tabbyn kansssa puomityöskentelyyn, joita oli toiseen päähän lyhyellesivulle jätetty harjoittelua varten muutamia. Hyppäsimme myös muutaman ristikon verryttelyksi ja jäin sitten keskemmälle kävelemään toisten vielä hioessa verryttelykuvioita loppuun. Tabby vaikutti alkuverryttelyn perusteella oikein kuuliaiselta ja rauhalliselta, eikä tuntunut innostuvan esteistä sen enempää.

Välikäyntien jälkeen tulimme vuorotellen radan jokaista estettä yksitellen ja sitten peräkanaa koko rataa. Siinä sai ajoituksen kanssa olla hieman tarkkana, ettei mennyt eri kohdassa radalla olevan eteen. Aika äkkiä rytmin ja radan kuitenkin oppi. Nostimme hetken kuluttua esteitä kuuteenkymmeneen senttiin, joka olikin jo pikkuponeille melko korkea este, onneksi olin kuitenkin tottunut loikkimiseen, sillä meillä oli kotona muutama esteponi, joka hyppäsi valmennuksissa peräti yli 85cm esteitä! Tabbyn kanssa oli helppoa hioa lähestymiset kuntoon ja sen laukkaa oli helppoa säätää. Tammalla oli myös shetlanninponiksi erittäin pehmeä laukka istua esteiden välissä, joten saatoin kuvitella sen kanssa kilpailemisen ihanaksi! Loppuverryttelyssä teimme vielä kavalettitehtäviä ravissa, vähän jumppaa tarjoten selälle ja päällekin. Sitten otettiin vielä muutamat ravivoltit pidemmällä ohjastuntumalla, jotta tamma sai venyttää selkää ja kaulaa, siitä se tuntuikin pitävän ja venytteli hienosti!

Valjakkovalmennus 12. heinäkuuta 2019 (valmentaja: Nerita)

Päivän kolmannen valmennuksen valjakko lämmitteli jo itsenäisesti, kun mä seurasin ohjastajan ja ponin yhteistyötä. Samalla tein tötteröistä pientä tarkkuuskokeen rataa, joka olisi päivän päätehtävä. Radan mä olin suunnitellut sellaiseksi, että sitä voisi tehdä monella eri tapaa ja parissa eri vaiheessa. Mustanpäistärikkö shetlanninponi Päivärinteen Tabitha vaikutti vähän tahmealta, joten valjakko sai verryttelyn jälkeen aloitella ihan siirtymisillä. Pysähdyksiä käynnistä ja siirtymisiä myös käynnin ja ravin välillä. Nopealla tempolla ja niin, että Tabbyn täytyi reagoida heti eikä viiden askeleen jälkeen. Hetken työstämisen jälkeen Tabby alkoikin reagoida paremmin ja liikkua vähän eteen. Sitten päästiinkin tötteröiden kimppuun. Rata sisälsi tiukkoja käännöksiä ja vaati juurikin sitä tarkkuutta.

Tabby kyllä suoritti varmasti ja tarkasti, mutta jäi hieman hitaaksi vielä. Vaikka tarkkuutta nimenomaan haettiin, tarvitsisi saada poniin myös vauhtia lisää. Kun valjakko oli hetken pujotellut tötteröiden välistä pudottamatta palloja, jätettiin ne hetkeksi pois. He saivat tehdä vähän ravissa temponvaihteluita sekä askeleen pituuden säätelyä, jotta saataisiin enemmän variaatioita tarkkuusradalle. Radalla piti nopeasti reagoida ja pystyä siirtymään askellajinkin sisällä nopeasti. Jossain kohti saattoi pystyä menemään lujempaa ja pidemmällä askeella, kun seuraavaksi tarvitsikin ehkä lyhentää askelta ja hidastaa. Niin sanotun kuivaharjoittelun jälkeen palattiin takaisin tötteröiden pariin. Nyt valjakko sai mennä koko rataa, tosin parilla eri variaatiolla. Nyt valjakko alkoi liikkua sujuvasti, sopivan vauhdikkaasti ja pallotkin pysyivät ylhäällä. Siihen oli hyvä lopetella ja valjakko sai rauhassa jäähdytellä pois.

Estevalmennus 15. heinäkuuta 2019 (valmentaja: Nerita)

Mulla oli tuttu valmennettava, kun mä palasin jälleen Ceiriroseniin. Tosin laji oli jälleen eri, sillä viime kerran laji valjakko vaihtui esteiksi. Päivärinteen Tabitha oli tälläkin kertaa alkuun todella tahmea, eikä poniin saanut kierroksia edes näkyvillä esteillä. Tai siis tällä kertaa puomeilla ja kavaleteilla. Ratsukko verrytteli lähinnä itsenäisesti, mutta mä huutelin nuorelle ratsastajalle vinkkejä aika ajoin. Neuvoin tekemään vähän siirtymisiä ja herättelemään Tabbya, koska muuten se hyytyisi nopeasti kun pitäisi vähän hypätä tai edes astua puomien yli. Verryttelyn jälkeen aloitettiin puomeilla, joita oli raviväleillä jonossa useampi. Niihin liitettiin siirtymisiä ja muita erilaisia tehtäviä. Muutamaan kertaan jouduin patistelemaan sekä ratsastajaa että ponia menemään ajatuksella puomeja ja keskittymään tosissaan niihin. Ja myös vähän reippautta mukaan, koska alkuun Tabby laahusti kolistellen kaikkia puomeja.

Kun puomit lähtivät sujumaan, vaihdettiin tehtävää lyhyen kävelytauon jälkeen. Mä olin laittanut kolme kavalettia peräkkäin niin, että Tabbyn laukka-askeleet mahtuisivat väleihin. Tavoitteena oli mennä suoraan, reippaasti ja sujuvasti. Ensimmäisellä yrityksellä linja lähti hieman vinoon, sekä Tabby ei ollut täysin hereillä, että nyt mentiinkin jo kavaletteja eikä maahan kaivettuja puomeja. Toinen yritys sujui jo paremmin, kun kumpikin osapuoli ratsukosta oli paremmin hereillä. Muutaman toiston jälkeen ja kun kavaletteja oltiin tultu kummastakin suunnasta, mä siirsin kavaletteja hieman kaarevalle reitille, sillä välin kun ratsukko sai pitää taas pienen tauon. Tehtävä sujui odotettua paremmin, sillä kumpikin alkoi saamaan ehkä hommasta taas kiinni ja Tabbykin alkoi ehkä hiukan jopa innostumaan. Kun mä keräsin puomit ja kavaletit pois, teki ratsukko loppuverryttelyn.

Päiväkirjamerkintä 17. heinäkuuta 2019 (kirjoittaja: Nerita)

Kolmannen kerran mä sain ilon törmätä Päivärinteen Tabithaan, tosin tällä kertaa mä saisin itse touhuta tamman kanssa jotain valmentamisen sijaan. Ponitamma oli odottelemassa mua karsinassaan ja oli heti kerjäämässä niin rapsutuksia kuin herkkujakin. Herkkuja mulla ei ollut tarjota, mutta rapsutuksia sitten senkin edestä. Ponit olivat vaan niin kamalan söpöjä. Me vietettiin kamalan mukava hoitohetki, johon kuului paljon rapsutuksia. Mä saatoin välillä unohtua vain rapsuttelemaan, mutta Tabby ei tuntunut pistävän pahakseen tätä. Siinä hoitohetkessä vierähtikin sitten tovi jos toinenkin, vaikka pienessä ponissa ei niin harjattavaa ja hoidettavaa muutenkaan ollut kamalasti. Sitten mä jäätiin pohtimaan yhdessä, mitä me touhuttaisiin. Tabby oli selvästi sitä mieltä, että me tarkistettaisiin, että onhan herkkuvarastot varmasti kunnossa ja pidettäisiin toinen pitkä rapsutteluhetki.

Mä en ollut ihan samaa mieltä ja lopulta päädyin siihen, että me lähdettäisiin kärryttelemään maastoon. Mä tiesin Tabbyn vähän laiskaksi ajettavaksi, joten luvassa olisi varmasti ihanan rento lenkki. Tamma oli kamalan helppo valjastaa ja ei mennyt kauaa, kun me jo päästiin lähtemään tallin pihasta. Maisemat olivat kauniit ja ainakin lenkki starttasi rennosti. Tabby liikkui rennon letkeästi kärryjen edessä ja mä sain vain nauttia kyydistä. Me kierreltiin ja kaarreltiin mulle vähän tuntemattomassa maastossa, mutta onneksi eksyminen ei vaikuttanut kamalan todennäköiseltä. Parissa hyvässä kohdassa me ravailtiin, mutta pääasiassa nautittiin vain mahtavasta ilmasta ja upeista näkymistä. Lenkistä tuli ihan hyvän pituinen, koska kummallakaan ei ollut mitään kiirettä takaisin. Tabby oli kamalan mukavaa maastokärryttelyseuraa, sillä se ei hötkyillyt vaikka oli yksin ja voitiin oikeasti vain mennä rennosti. Kun me palattiin takaisin tallille, pääsi poni ulkoilemaan vielä.

Ulkoasu © Cery 2018
Taustakuva © Kentama CC BY 2.0
Kuvat © scirlin & VV

 ▪  Tirion Welsh Ponies
 ▪  Talli Y Niminen
 ▪  Talli XY Nimekäs

Viimeisin päivitys 04.01.2022
Näyttelytuloksia vuosilta 2018-2021 päivitelty ponien sivuille. Talliin saapunut kaksi uutta welsh cobia Alpo ja Penni.

Tämä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen  ▪  This is a sim-game stable