Tuulenpesän Kartano

Ollos tervetullut

Havumetsävyöhykkeen ja rannikon väliin jää tunturiseutu, joka sekin vaihtelee loivista muodoista jylhäksi Kölin vuoristoksi. Erilaiset maisematyypit ovat synnyttäneet toisaalta erilaisia elinkeinoja, toisaalta muodostaneet luonnollisia rajavyöhykkeitä kulttuuriryhmien välille. Kulttuurirajojen muovaamat erot voidaan nähdä nykyisin elinkeinojen, kielen ja esineellisen kulttuurin erityispiirteissä. Yhteistä eri saamelaisryhmille on kuitenkin ollut elämänmuodon mukautuminen luonnon vuotuiseen kiertoon ja paikalliseen luonnonympäristöön.

Kaartaessamme pienen kievarin eteen ystäväni Ramin kanssa huokaisimme helpotuksesta, sillä olimme viimein saapuneet Lapin perukoille. Olimme ajaneet ympäri Suomea hevostilaa etsien, mutta emme olleet löytäneet vielä yhtäkään varteenotettavaa ehdokasta. Viimeiseksi tarkoituksenamme oli käydä katsastamassa kaksi lappalaista tilaa, joista ensimmäinen oli ollut tyhjillään jo vuosia ja toinen tuli myyntiin omistajien halutessa muuttaa etelämmäksi. Ensimmäinen tila oli pelkkä raunio, joten se ei tullut kysymykseenkään. Toinen tila oli sijainniltaan täydellinen eikä tila kaivannut kuin pientä remonttia, joten se vaihtoi omistajaa.

Remontin oli tarkoitus valmistua jo helmikuussa 2010, mutta erinäisten sattumusten vuoksi se valmistui vasta tammikuussa 2014. Alunperin Tuulenpesän oli tarkoitus majoittaa sekalainen seurakunta monen rotuisia ja eri painotuksiin suuntautuvia hevosia. Kuitenkin remontin valmistumisen jälkeen suunnitelmat tarkentuivat ja talliin päätyivät asumaan suomenhevoset. Suurinosa hevosistamme on koulupainotteisia, mutta joukkoon mahtuu muutama muunkin lajin taitaja.

Tuulia T. (vrl-00084)