Tuulenpesän Kartano

Halitulijallaa

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

     

@ kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Halitulijallaa "Hali" Rekisterinumero VH16-018-2746
SYNTYNYT 12.10.2015 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-tamma
väri tummanpunarautias SÄKÄKORKEUS 150 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 maahantuoja VRL-05766
Koulutustaso ko Helppo B re 100cm kerj Helppo vvj Noviisi SAAVUTUKSET ei saavutuksia

Halitulijallaa tuli meille yhdessä neljän muun hevosen kanssa ystävättäreltäni Ninni H:lta joka oli juuri saanut välitettäväksi erän hieman tuntemattomammilta kasvattajilta tulevia suomenhevosia. Kauppa näistä hevosista kävi vilkkaasti joten rupesin oitis itsekin selailemaan tarjontaa läpi siinä toivossa etteivät kaikki hevoset olisi ehtineet mennä vielä siihen mennessä kun saisin ne läpikäytyä. Käytyäni kaikki myynnissä olevat hevoset läpi saatoin huokaista helpotuksesta, sillä erityisenä kiinnostukseni kohteena olevista hevosista vain yksi oli keretty jo myydä. Niinpä jätin kiirenvilkkaan ostotarjouksen kaiken kaikkiaan viidestä hevosesta, joista yksi oli kertakaikkiaan syötävänsuloisen ulkomuodon omaava jo 8-vuotias tamma Halitulijallaa. Olin onneni kukkuloilla Ninnin ilmoittaessa että voisin tulla hakemaan koko viisikon Hervannasta kunhan kerkeäisin minkä yhteydessä allekirjoittaisimme myös hevosten kauppakirjat.

Luonteeltaan Hali on täysikymppi ja sen uskaltaakin näin ollen jättää hyvin myös pientenlasten seuraan ilman valvontaa, sillä tamma ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Mitä suloisimman ulkomuodon kultaisen sydämen lisäksi omaava tamma onkin tallintyöntekijöiden suosiossa ja sen karsinan ympärillä voi miltei alituiseen nähdä pikkulapsia sitä rapsuttelemassa. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Halia täydy sitoa kiinni, sillä neiti kyllä osaa seisoa paikoillaan hievahtamatta komennettaessa. Harjaus lukeutuu ehdottomasti tamman suosikki toimenpiteisiin ja aivan erityisesti se nauttii kun sitä rapsutetaan oikein kunnolla lapojen kohdalta. Varusteet tamma antaa laittaa ongelmitta. Talutettaessa seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä eikä hötkyile. Muiden hevosten lähettyvillä käyttäytyy esimerkillisesti eikä koskaan joudu tappeluihin.

Ratsastettaessa Hali on yksi yhteistyöhaluisimpia hevosia mitä tiedän eikä koskaan temppuile. Tamma ei myöskään ole mitenkään erityisen herkkä tai pelokas ratsu, joten sen selkään uskaltaa hyvin laittaa hieman aremman tai kovakätisemmän ratsastajan. Parhaiten tamma kuitenkin toimii normaali kovilla hieman isommilla avuilla, jotka on annettu tarkasti. Tamma ei nimittäin ole mikään automaatti joka korjaa ratsastajansa pienet virheet vaan vaatii säntillisen tarkat avut toimiakseen oikein. Halilla on pehmeät ja matkaavoittavat ilmavat askellajit, joista kuitenkin tulee helposti kipittäviä ja lyhyitä mikäli tammaa ei alusta asti ratsasta napakasti eteenpäin. Kouluratsuna Hali on hivenen tahmea eikä oikein taivukaan kunnolla kyljistään, joten sen kanssa on tyydytty Helppo B tasoon vaikka kärsivällisyydellä ja ajan kanssa tamman saisi varmasti opetettua pidemmällekin. Koulua mentäessä tärkeintä kuitenkin on muistaa vaihdella harjoituksia riittävästi sillä tamma pitkästyy helposti mikäli sen kanssa harjoitellaan vain yhtä ja samaa liikettä pidemmän aikaa, jolloin sen liikkeistä tulee puolihuolimattoman näköisesti. Esteillä Halilla onkin sitten kokolailla enemmän energiaa kuin kouluaitojen sisäpuolella, mutta se ei edelleenkään ole mikään tykki. Tamma omaa hyvän hyppytekniikan muttei ole kaikista ketteräjalkaisimmasta päästä joten sen kanssa olisikin hyvä valita esteille hieman pidemmät tiet. Maastoesteillä tamma tekee tasaisen varmaa jälkeä esittämättä kuitenkaan mitään ihmeellistä. Hali ei ole maastossa siitä kaikkein nopeimmasta päästä etenkään mutakelillä ja kerääkin helposti aikavirheitä ylitetystä enimmäisajasta, muttas en vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti että se jaksaa pitää yllä tasaisen kovaa vauhtia koko radan läpi.

Ajettaessa Hali on kokolailla energisempi tapaus kuin ratsastettaessa ja sitä saa ajoittain pidätellä ihan reippaastikin. Tamman kanssa ei täydy pelätä vaikka ohjista jäisikin välillä vetämään sillä se ei vedä moisesta hernettä nenäänsä ellei ohjista olla sitten kokoajan kiskomassa, jolloin muutoin niin kärsivällinen Halikin hermostuu. Koulukoe tammalta sujuu yleensä ihan mukavasti vaikkei se esitäkään mitään erityistä niin silti sen suoritukset riittävät useasti keskikastia paremmille sijoille. Tarkkuuskoe Halilta sujuu hieman vaihtelevaisesti, mutta yleensä sen kanssa saa olla tarkkana, sillä tamma itse unohtaa välillä että porttien välistä pitäisi mennä eikä suinkaan jyrätä niiden ylitse. Kestävyysosuus tammalta sujuu yleensä ihan mukiinmenevästi vaikkei se esitäkään mitään erikoista vaan tekee lähinnä tasaisen varmaa jälkeä.

i. Hattutemppu
prt 152cm
ii. Huuhaalegenda
prt 164cm
iii. evm
iie. evm
ie. Selmasynti
rt 148cm
iei. evm
iee. evm
e. Maattara
prt 148cm
ei. Kulomurha
vprt 149cm
eii. evm
eie. evm
ee. Heisijää
trt 147cm
eei. evm
eee. evm

28.01.2017 sh-o Tuulenpesän Halinalle (i. Rönsyrölli)
28.02.2017 sh-o Tuulenpesän Tervapiru (i. Tervanokka)
28.03.2017 sh-t Tuulenpesän Hattarallaa (i. Hermoriihi)
13.06.2017 sh-o Tuulenpesän Paperihaarniska (i. Pienpeto)

i. Hattutemppu tuli tunnetuksi ilkikurisesta ja leikkisästä luonteestaan eikä sen kanssa koskaan tiennyt mitä ori sai seuraavaksi päähänsä. Tästäkin huolimatta ori oli kuitenkin tamman omistajien suosiossa jättäen jälkeensä lähemmäs toista sataa jälkeläistä jotka ovat kaikki kilpailleet hyvällä menestyksellä niin esteillä, koulussa kuin kenttäratsastuksenkin parissa. Hattutemppu itse kilpaili kaikissa kolmessa lajissa kohtalaisella menestyksellä aluetasolla, mutta suurkilpailu voitot siltä jäivät saavuttamatta. Liekinvärinen ori kantakirjattiin II-palkinnolla.

ii. Huuhaalegenda oli upea punarautiaan värityksen omaava hopeajouhinen ori, joka niitti mainetta ja kunniaa lähinnä koulu- ja esteratsastuksen saralla, mutta myöhemmällä iällä se opetettiin myös ajoon. Valjakossa Huuhaalegenda ei kuitenkaan osoittautunut erityisen lahjakkaaksi ja sen kanssa tyydyttiinkin lähinnä ajelemaan rekeä talvisin ja sen kunniatehtävänä olikin vetää isäntäväki jouluaattoisin kirkkoon kulkuset kilkattaen. Upeaa väritystään lukuunottamatta Huuhaalegenda ei kuitenkaan ollut muuten mitenkään silmiä hivelevä näky sillä rakenteellisesti ori oli melko romuluinen eikä sen kanssa edes viitsitty tämän takia yrittää kantakirjaan. Huuhaalegendasta ei koskaan tullut erityisen suosittua jalostusoria, mutta se astui kuitenkin elämänsä aikana parisen kymmentä lähiseudun tammaa periyttäen kaikille jälkeläisilleen liekinpunaista väritystään.

ie. Selmasynti toimi lähestulkoon koko ikänsä kasvattajansa lasten ratsuna, sillä se oli rehti ja rauhallinen suomenhevonen johon saattoi luottaa kuin vuoreen. Tamman kanssa kilpailtiinkin ahkerasti ratsastuksen erilajeissa, mutta parhaiten se menestyi kenttäratsastuksessa jossa se sijoittui suomenhevosten mestaruuksissa sekä aluekilpailuissa monena vuona. Koulu-ja esteratsastuksessa Selmasynti ei saavuttanut aivan samanlaista menestystä kuin kenttäratsastuksessa mutta sijoittui kuitenkin hyvin lukuisissa aluekilpailuissa näissäkin. Selmasynnin tultua liian vanhaksi kilpailemaan astutettiin se neljästi lähiseudun oreilla. Kaksi varsoistaan tamma kuitenkin loi, joten lopulta se synnytti vain kaksi elävää varsaa. Tamma käytiin myöskin kantakirjaamassa tuloksena I-palkinto.

e. Maattara ei ollut luonteeltaan siitä kaikista helpoimmasta päästä ja aiheutti usein omistajalleen harmaita hiuksia muun muassa karkailemalla yhtenään tarhasta. Vieraille tamma oli lisäksi hyvin hankala hoidettava, mutta tuttujen kesken se oli oikea nallekarhu johon saattoi luottaa kuin vuoreen. Maattaran kanssa kilpailtiin pääsääntöisesti valjakkoajossa missä se menestyikin ihan kansallisella tasolla asti keräten sijoituksia. Tammalla kilpailtiin jonkin verran myös paikallisissa kilpailuissa helpoissa luokissa koulu-ja esteratsastuksen parissa, mutta näissä ori ei koskaan saavuttanut suurta menestystä. Maattara varsoi elämänsä aikana viisi varsaa, joista kaikista tuli emäänsä kookkaampia.

ei. Kulomurha oli luonteeltaan oikea jääräpää jonka kanssa sai alituisesti olla vääntämässä kättä siitä kumpi nyt oikein olikaan pomo ori vai ihminen. Mikäli oriille kuitenkin saatiin tehtyä selväksi kuka määräsi saattoi sen kanssa työskennellä hyvin tuloksin. Kulomurhan kanssa kilpailtiinkin menestyksellä paitsi kenttäratsastuksen parissa myös valjakkoajossa aina kansallisella tasolla asti. Oriilla oli myöskin kohtalaisen hyvä rakenne mikä näkyy siinä että ori saatiin kantakirjattua II-palkinnolla. Jälkeläisiä ori jätti kaiken kaikkiaan parisen kymmentä joille kaikille se periytti epäluuloisen luonteensa lisäksi myös lahjojaan valjakkoajoon.

ee. Heisijää toimi suurimmanosan elämästään siitostammana kasvattajansa luona eikä näin ollen kilpaillut kovinkaan paljoa. Nuorempana sen kanssa kuitenkin kilpailtiin jonkin verra sekä este- että kouluratsastuksessa kunnes sen omistaja päätti jättää tamman kokonaan kotiin toimittamaan siitostamman virkaa. Tämä oli sinäänsä harmi, sillä tamma osoitti lahjoja molempiin lajeihin sijoittuen erinomaisesti kummankin lajin suomenhevosten ikäluokkakilpailuissa. Heisijää käytiin kantakirjaamassa I-palkinnolla ja se periyttikin monille jälkeläisilleen erinomaista rakennettaan. Jälkeläisiä tamma sai kaikenkaikkiaan kymmenen kappaletta jotka ovat kaikki menestyneet hyvin niin koulu-kuin esteratsastuksenkin parissa. Luonteeltaan Heisijää oli hyvin omanarvontuntoinen tamma joka ei antanut kenenkään hyppiä varpailleen.

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 05.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 01: Helppo B Kutsu 05/30
02 09.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 01: Helppo B Kutsu 01/30
03 11.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
04 11.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 06/50
05 12.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 02/40
06 16.01.2017 Romilly lk 02: Helppo B Kutsu 01/82
07 18.01.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 02/40
08 18.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 01/50
09 22.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 06/40
10 25.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/60
11 26.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 01/40
12 27.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 06/40
13 28.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 07/60
14 29.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
15 29.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/60
16 01.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Helppo B Kutsu 05/30
17 03.02.2017 Encore lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
18 03.02.2017 Romilly lk 02: Helppo B Kutsu 04/71
19 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Helppo B Kutsu 02/30
20 08.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
21 11.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 04/30
22 13.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/60
23 13.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/43
24 13.02.2017 Ruuvalli lk 01: Helppo B Kutsu 05/30
25 14.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 07/50
26 14.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 03/50
27 14.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: Helppo C Kutsu 06/50
28 15.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
29 15.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
30 16.02.2017 Metsovaara lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
31 16.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 06/50
32 17.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 01/50
33 18.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 06/40
34 18.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 03/50
35 19.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: Helppo C Kutsu 02/50
36 19.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo B Kutsu 04/50
37 20.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 02/40
38 20.02.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 02/40
39 21.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
40 21.02.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
41 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo C Kutsu 02/50
42 24.02.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 06/40
43 26.02.2017 Teilikorpi lk 01: Helppo C Kutsu 05/50
44 01.03.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
45 01.03.2017 Turmeltaja lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
46 02.03.2017 Daelwyn lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
47 02.03.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 01/40
48 05.03.2017 Verner lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
49 06.03.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
50 09.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
51 11.03.2017 Verner lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
52 12.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
53 14.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 01/30
54 15.03.2017 Eelinniemi lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
55 20.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 01: Helppo C Kutsu 08/100
56 21.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30
57 21.03.2017 Ruuvalli lk 01: Helppo B Kutsu 03/30
58 26.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30
59 27.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 01/30
60 28.03.2017 Myyränkolo lk 02: Helppo C Kutsu 03/30

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 02.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 03/40
02 04.01.2017 Romilly lk 03: 100cm Kutsu 01/60
03 04.01.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 04/30
04 06.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
05 06.01.2017 Romilly lk 04: 100cm Kutsu 03/80
06 07.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 02/40
07 08.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 03/40
08 08.01.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 02/30
09 10.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
10 16.01.2017 Kievarinkuja lk 02: 100cm Kutsu 01/30
11 20.01.2017 Kuuramaan Hevostalli lk 03: 100cm Kutsu 02/30
12 25.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
13 03.02.2017 Teilikorpi lk 03: 100cm Kutsu 06/40
14 16.02.2017 Teilikorpi lk 03: 100cm Kutsu 06/40
15 05.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 04/40
16 07.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 06/40
17 14.03.2017 Hukkapuro lk 02: 100cm Kutsu 01/30
18 17.03.2017 Hukkapuro lk 02: 100cm Kutsu 04/30
19 15.04.2017 Kuuralehto lk 04: 100cm Kutsu 05/40
20 27.05.2017 Moondance lk 04: 100cm Kutsu 05/27
21 03.07.2017 Hukkapuro lk 01: 100cm Kutsu 04/30
22 05.08.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: 100cm Kutsu 02/30
23 08.08.2017 Kisakeskus Lapland lk 02: 100cm Kutsu 03/30
24 21.08.2017 Syrjän Ratsutalli lk 01: 100cm Kutsu 05/30
25 04.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 04/30
26 10.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 02/30
27 22.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 04/30
28 29.09.2017 Zurück lk 02: 100cm Kutsu 01/30
29 05.10.2017 Brunnby lk 02: 100cm Kutsu 04/30
30 06.12.2017 Jukola lk 03: SISU Battle I 100cm Kutsu 06/98

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 03.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 01/15
02 06.01.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 04/30
03 08.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 03/15
04 11.01.2017 Tuiskula lk 02: Helppo Kutsu 04/30
05 16.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 04/30
06 20.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 04/30
07 20.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 02/30
08 23.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 01/30
09 24.01.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 02/30
10 02.02.2017 Brokeback lk 01: Helppo Kutsu 02/30
11 14.02.2017 Dainty lk 01: Helppo Kutsu 05/25
12 15.02.2017 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 01/31
13 16.02.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
14 18.02.2017 Metsovaara lk 04: Helppo Kutsu 05/40
15 19.02.2017 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/31
16 20.02.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 04/40
17 05.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 01/40
18 06.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 01/40
19 06.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 01/47
20 15.03.2017 Gateaway lk 02: Helppo Kutsu 06/40
21 15.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 04/47
22 20.03.2017 Erkinheimot lk 02: Helppo Kutsu 04/50
23 24.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/47
24 31.03.2017 KERJ Cup Vähäpelto lk 04: Helppo Kutsu 02/80
25 20.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 03/30
26 22.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 02/30
27 23.04.2017 Hervanta lk 02: Helppo Kutsu 03/30
28 20.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 02/30
29 24.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 04/30
30 29.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 01/30
31 30.05.2017 Iowa lk 01: Helppo Kutsu 03/30
32 19.06.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 02/30
33 09.07.2017 Hukkapuro lk 02: Helppo Kutsu 04/30
34 23.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 01/30
35 30.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 05/30
36 22.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
37 27.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
38 30.10.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 01/30
39 04.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 04/30
40 09.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 02/30
41 10.11.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo Kutsu 01/30

VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 12.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/29
02 14.01.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
03 18.01.2017 Ruudin talli lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/50
04 23.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/29
05 24.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
06 27.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
07 28.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/29
08 28.01.2017 Tuiskula lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
09 29.01.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/29
10 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 01: Noviisi koulukoe yksilövaljakko Kutsu 05/30
11 05.02.2017 Ventos lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
12 05.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 03/30
13 09.02.2017 Ventos lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
14 10.02.2017 Ros Cirein lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
15 11.02.2017 Ros Cirein lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
16 12.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/40
17 15.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/40
18 17.02.2017 Hengenvaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe parivaljakoille Kutsu 06/40
19 18.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/40
20 20.02.2017 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/40
21 21.02.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/32
22 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
23 22.02.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
24 25.02.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 03/32
25 01.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 01/30
26 02.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/30
27 02.03.2017 Huvitus lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/40
28 02.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/32
29 05.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 03/30
30 06.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
31 06.03.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
32 07.03.2017 Hukkapuro lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
33 08.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 05/30
34 09.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 04/30
35 10.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 04/30
36 11.03.2017 Gateaway lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 02/40
37 13.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 06/40
38 14.03.2017 Gateaway lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 05/40
39 15.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
40 18.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
41 24.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 06/40
42 25.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40
43 30.03.2017 Wild Side Cobs lk 01: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/40


PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

04.08.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: VP)
"Kokoa harjoituslaukkaa hieman lyhyemmäksi, nouse kevyeen istuntaan ja anna hevoselle lupa laukata ratatempoa. Hetken päästä istu takaisin satulaan, kokoa hevosta hiljalleen ilman, että se tulee edestä vahvaksi ja toista sama uudelleen. Kokoamisen aikana muista ratsastaa laukkaa aktiivisesti jalalla ja kanna kätesi - näin hevosen on vaikeampaa valua hieman etupainoiseksi ja vahvaksi kättä vasten." ohjeistin ratsastajaa, joka verrytteli hevostaan nurmipohjaisella derbykentällä.

Hyppääminen aloitettiin helpon tason maastoesteillä, jotka olivat ripoteltuna sinne tänne ympäri derbykenttää. Ensimmäiset hypyt otettiin tukkiesteelle ja trakehnerhaudalle, jotka ovat hevoselle helppoja ja herättelevät mukavasti tulevaan. Näiden esteiden jälkeen hypättiin vielä kaarevalla uralla olevaa kahta punaista sianselkää sekä bankettia.

"Huomaatko mikä ero, kun oikeasti ratsastat ajatuksen kanssa etkä vähän vain roiskaise sinne suuntaan minne mieleen tulee. Seuraavat toistot menivät jo hyvin mallikkaasti kun muistit tukea hevosen ulkokylkeä ja sinulla oli ajatus siitä, minne ratsastat. Oikein hyvä!" kehuin ratsastajaa, joka paransi ratsastustaan valovuodella.

Valmennuksen lopuksi käytiin vielä tutustumassa alueen uuteen coffin esteeseen, jossa on ensimmäisenä risueste - laukka-askel alas - kuivahauta - laukka-askel ylös - tukki. Tässä tehtävässä mitataan sekä ratsukon rohkeutta, että ratsastajan antamaa apua hevoselle. Tehtävään on tultava hyvällä itsevarmuudella sekä selkeällä suunnitelmalla ja tehtävän aikana on pystyttävä nopeaan reagointiin ja hevosen tasapainoittamiseen.

"Ei mitään hätää. Hengittele muutama kerta oikein syvään, ja tule uudestaan. Lähesty tehtävää hyvässä ratatempossa, pidä oma katse tukkiesteen takana ja pidä pohkeet lähellä hevosta. Ota vaikka hieman harjasta kiinni toisella kädellä, jos vähän jännittää. Hyvin se menee!" rohkaisin hymyillen ratsastajaa, jota uusi este-elementti selkeästi jännitti. Ja tottahan minä puhuin sillä seuraava kerta meni varsin mallikkaasti. Muutaman toiston jälkeen coffin menikin jo mukavalla rytmillä ja luottamuksella, joten pääsimme lopettelemaan valmennuksen mukaviin tunnelmiin.

05.08.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: VP)
"Mahtavaa. Tulkaa vielä kerta!" kannustin ohjastajaa, joka suoritti rautiaalla tammallaan mahtavalla drivella tarkkuutta ja ketteryyttä vaativaa rataa. "Ihan mielettömän hyvän näköistä, te ootte mennyt loistavasti eteenpäin valjakkoajon parissa sitte viimekerran näkemisen jälkeen. Teistä huokuu sellainen iloinen, positiivinen tapa työskennellä yhdessä ja vitsi mä tykkään siitä, miten tarkasti ja jotenkin niiiiiin helpon näköisesti te suoritatte tehtävät - vaikka ei ne helppoja olekaan, ettekä todellakaan mummovauhtia körröttele." iloitsin kentän laidalla ja sain ohjastajassa sekä hänen groomissaan aikaan vienon hymyn.

"Mun mielestä me voitaisiin harjoitella loppuvalmennuksen ajan S-kiemurauralla lisää tarkkuutta vähän suuremalla vauhdilla. Ja loistavaahan olisi, jos Hali tarjoaisi lennosta laukanvaihtoja eikä painaisi menemään kaarteita vastalaukassa. Tai niin, pysyyhän se hyvin tasapainossa vastalaukassakin, mutta se on karu fakta että vastalaukka syö usein hieman aikaa. Joten nyt jos koskaan te saatte tulla vauhdilla, mutta edelleen - keiloja kaatamatta." mä tuumin ohjastajalle, joka oli jo antanut melkoisen paljon valmennuksen aikana hevosestaan. "Selvä, no mehän tullaan." Tuulia vastasi.

Alkuun teimme S-kiemurauraa hyvin suurilla kaarteilla, jolloin ohjastajalla oli hyvin aikaa tasapainoittaa hevosta ja tähdätä kartioiden väliin. Nämä suoritukset menivät varsin nappiin - valjakon suorittaminen oli edelleen hyvin iloista ja tarkkaavaista, eikä turhia rikkeitä otettu. Kun kaarteet loivennettiin ja esteistä tuli lähinnä pujottelurata, halusin nähdä hevosen tarjoavan vaihtoja ja ohjastajan - sekä varsinkin groomin - työskentelyä hevosen parhaaksi. Ja mitä vielä; valjakko suoritti tämänkin tehtävän haastavuudestaan huolimatta erittäin hyvällä drivellä! "Ihan supermahtavaa Tuulia! Aina kun Hali tarjoaa vaihtoa lennosta, kehu sitä ihan supersupersuperpaljon äänellä. Vitsi se on mahtava hevonen, jos sä koskaat aiot myydä sitä, niin voit olla varma, että mä oon kärppänä paikalla. Se on niin pirun työntäyteliäs ja yritteliäs hevonen, että kateeksi käy. Tuu vielä, ja kun - ei jos - se on hyvä suoritus, hölkkäile se rauhassa loppuun."

24.12.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: miivi)
Suunnitelmissa oli ollut maastoestevalmennus, mutta keli ei suosinut meitä. Ulkona pyrytti kolmatta tuntia sakea lumipyry, eikä kolmenkymmenen sentin tuore lumikerros toiminut siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt lähteä ulos hyppäämään. Tämän takia valmennus siirtyikin sisätiloihin, tänään treenattaisiinkin sitten banketin sijaan muita maastoesteitä, bankettia oli vaikea maneesiin rakentaa. Maneesin oli raahattu muutama tukki, muutama omituisempi este ja yksi, joka oli niin kapea, että suorastaan ihmettelin, miten suomenhevostamma mahtuisi esteen reunoilla olevien lippujen välistä.

Halin ja Tuulian verryttely sujui oikein hyvin. Heidän päästessään hyppäämään ensimmäisen esteen, matalan tukin, oli tamma hyvin kuulolla, ja liikkui reippaasti eteen, kuunnellen kuitenkin myös jarruttavia apuja hyvin. Se hyppäsi innoissaan ja mielellään, Halin korvat sojottivat innoissaan eteenpäin. Maneesiin raahatut erikoisesteetkään eivät kovin suuria olleet, mutta tuottivat silti jännitystä, vaikka tamma oli päässyt tutustumaan niihin etukäteen, tuijotti se silti niitä silmiä pyöritellen ja eteni jännityyneesti kohti ponnistuspaikkaa. Kielto ei ollut kuitenkaan lähelläkään, vaan tamma hyppäsi nätisti esteiden yli jännittyneestä lähestymisestä huolimatta. Halin esittäessä näin jännittynyttä käytöstä jo "melko tavallisilla erikoisesteillä" olin hieman jännittynyt siitä, miten kapea este menisi.
Kieltohan sieltä tuli, Tuulia tuiskahti tammansa kaulalle sen tehdessä yllättävän suunnanmuutoksen ja melkein putosi sen selästä. Nainen sai kuitenkin tasapainonsa pelastettua, ja lähti päättäväisesti ohjaamaan Halia takaisin kohti estettä. Katsoin jännittyneenä, mitä tulisi tapahtumaan, ja juuri ennen estettä kiljaisin vaistonvaraisena neuvona Tuulialle sanan "Raippa!" niin kovaa, että koko Tuulenpesän tilukset kaikuivat. Kun kaikki esteet olivat tuttuja, sai ratsukko suorittaa radantapaista niillä, yritin neuvoa heille mahdollisimman kenttäratsastusmaisia teitä, mutta eihän maastoesteiden tunnelmaan oikein päässyt pienessä maneesissa.

Hali hyppäsi kuitenkin ihan kivasti. Vähän se pyöritteli silmiään joka kerta sille hui-kuinka-kapealle esteelle, mutta ylitti senkin mukisematta Tuulian muistuttaessa, että este se oli siinä missä muutkin. Ratsukko teki hyvää työtä siihen nähden, että he joutuivat hyppäämään aivan erilaisiin olosuhteisiin suunniteltuja esteitä näin pienessä tilassa. Halin jännittyneisyys saattoi hyvinkin johtua siitä, että tamma ei ollut tottunut hyppäämään maastoesteitä muualla kuin maastossa. Tämän kerroin ratsukolle palautteessa, jonka annoin samalla kun he suorittivat loppuverryttelyä.

28.12.2017 Estevalmennus (valmentaja: PJ)
Tänään valmennettavina oli Tuulian ratsuna Haliksi kutsuttu suomenhevostamma, joka oli aika pienikokoinen ja hyvin "suokkimainen" jos niin voi sanoa. Tuulia kertoi että tamma on kyllä hyvin energinen, muttei kaikista ketteräjalkaisin hevonen, joten puomeja tulee välillä kun tamma ei kiirehtimiseltään ehdi aivan nostaa jalkojaan. Hymähdin mielessäni, sillä tälle päivälle suunniteltu tehtävä olisi siis aivan omiaan tälle hevoselle! Ratsukon suorittaessa itsenäistä alkuverryttelyä, kasasin päivän esteet valmiiksi, jotka tänään olivat omiaan jumppatehtävinä, ja hyvin tarkkuutta vaativia, sekä hevosen voimaa kasvattavia. Kun hevonen oli verrytelty kaikissa askellajeissa, aloitimme varsinaiset työt. Hali oli verryttelyissä aika hyvin kuulolla ja mukavan reipas. Aloitimme verryttelyhypyt pitkällä sivulla sijaitsevalta estetehtävältä. Siinä oli kolme ihan kavalettikorkuista pystyestettä kukin kahden laukka-askeleen päässä toisistaan, eli toisinsanoen kolmoissarja. Nämä pikkuesteet aloitettiin ratsastaen jokaisen pystyn ylitse voltti. Tämä sujuikin ratsukolta aika hyvin, ja tamma toimi tarkasti. Sama tehtiin myös toiseen suuntaan, jossa tuli heti ilmi että laukka ei ole vasempaan aivan yhtä laadukasta kuin oikeaan kierrokseen, ja volteilla taipuminen ei myöskään sujunut yhtä vaivattomasti. Seuraavaksi otettiin jumppahypyt toiselle tehtävälle, eli lävistäjällä oleville kolmelle maapuomille, joista toinen puoli oli korotettu ylemmäs. Välit oli laitettu tarkoituksella melko lyhyiksi, ja tamma saikin koota itseään, että mahtui väleihin, eli teki töitä niinkuin toivottiinkin. Alussa tehtyä pikkueste-tehtävää nostettiin ja suora hypättiin ilman voltteja, joka olikin tamman mielestä aika työlästä, mutta hyvin se siitä selviytyi. Tehtäviä yhdistettiin toisiinsa tehden ensin kolmoissarja, lävistäjän jumppa josta vaihdettiin suunta ja uudestaan kolmoissarja. Nämä tehtävät hyvin pakottivat tamman jarruttamaan, ja hyppäämään tarkasti liikaa kaasuttelematta. Hali olikin tunnin loputtua sen näköinen, että oli saanut tehdä töitä aikalailla, ja vaikutti hyvin rennolta.

31.12.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: miivi)
Katselin Tuulian ja Halin verryttelyä mietteliäänä. Halilla oli virtaa ja vauhtia, vähän turhan paljon huomioiden maneesin pienen koon. Tuulian tulisi saada ajettavansa paremmin kuulolle ennen kuin saattaisimme aloittaa varsinaisen työstämisen, totesin mielessäni maneesin reunalta. Hörppäsin viimeisen kerran kahvia termospullostani, jonka jälkeen lähdin kävelemään keskelle maneesia. Pyysin valjakkoa tekemään runsaasti ympyröitä, niillä Hali joutuisi rauhoittumaan ja kohdistamaan keskittymisensä tasapainoisiin ja pyöreisiin ympyröihin päättömän kiirehtimisen sijaan. Vähitellen meno lähti rauhoittumaan, ja valjakko pääsi siirtymään päivän varsinaiseen tehtävään, joka verryttelyn tapaan liittyi hyvin läheisesti ympyröihin.

Valjakko sai alkaa tehdä kaksikaarista kiemurauraa, aloittaen sen tekemisen aina L-päädystä. "Ai niin kun kahdeksikkoa vai?" Tuulia ihmetteli minun selittäessäni tehtävää, mutta pudistin päätäni. "Kahdeksikko olisi ollut tietty vaihtoehto, mutta kun siirrytään myöhemmin josaan vaiheessa kolmikaariseen, niin tää on mun mielestä parempi tehtävä näin alkuun, kun tässä sun pitää saada Hali niin suoraksi kun asettuneeksikin", selitin. Tämän lisäksi valjakko sai tehdä temponmuutoksia matkallaan takaisin L-päätyyn uraa pitkin, S-sivulla palatessaan kiihdyttää ja R-sivulla palatessaan hidastaa tempoaan. Tämä tehtävä lähti käyntiin hyvin. Hali asettui kaarilla mukavasti, mutta ei lähtenyt kaatumaan taipuneena sisään ja viemään kärryjä mukanaan, vaan pysyi nätisti asettuneena uralla. Tempomuunnoksissa oli enemmän työstettävää, ja pariin kertaan jouduin jo pudistelemaan päätäni epätoivoisina.
Kun temponvaihdokset lähtivät sujumaan, jätimme ne kokonaan pois ja valjakko sai siirtyä kolmikaariselle kiemurauralle. Tämä sai Halin pään hieman pyörälle, kun helppo kaksikaarinen ura muuttui kolmikaariseksi, ja siihen etenemiseen joutui jo vähän keskittymäänkin. Tähän menikin loppu valmennus. Valmennuksen lopussa tehtävä sujui oikein nätisti, mutta oli vaatinut myös työstämistä, ja kohtinkin valjakkoa treenaamaan vielä lisää valjakkoajon tiukempia kääntymisiä, loivemmat käännökset menivät hyvin, mutta tiukemmat ja nopeasti eteen tulevat mutkat vaatisivat vielä treeniä, vahvasta kaksikaarisesta kiemuraurasta huolimatta Hali oli sekoillut askeleissaan tehtävän muuttuessa vaativammaksi.

01.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: PJ)
Halin kanssa jatkettiin tänään valmentautumista, mutta nyt vuorostaan kouluratsastuksen parissa. Esteillä jo esiin tullut pieni jäykkyys vasemmalle näkyi hieman tänäänkin, jota lähdettiin korjaamaan vastataivutuksilla. Hali ei olisi aluksi halunnut oikein alkaa töihin, vaan oli hieman tahmea tekemään töitä kunnolla, mutta parani jatkuvasti, ja vastataivutukset selkeästi auttoivat sen jäykkyyteen, ja se tuli pehmeämmäksi. Läpi valmennuksen Hali liikkui aika reippaasti, ja oli melkein "villi" välillä, joten ratsastaja sai aktiivisesti rauhoittaa sitä istunnalla ja pehmeillä pidätteillä. Työstimme tammaa tehden paljon täyskaartoja läpi tunnin, ja niillä saikin olla tarkkana ettei se asetuksen jälkeen lähtenyt juoksemaan kohti uraa, vaan malttoi tehdä työnsä tarkasti. Jatkoimme työskentelyä pituushalkaisijalla, ja ratsukko saikin kehut tarkasta suoruudesta, tamma ei valunut yhtään kumpaankaan suuntaan, vaan suoristukset olivat hyvin tarkkoja, ja siinä pysyttiin. Pituushalkaisijalta jatkettiin tekemällä voltteja kumpaankin suuntaan, ja erityisesti laukassa tehtynä tämä harjoitus toimi hyvin, ja tamma tuli kokoajan paremmaksi. Ratsastaja sai olla aika hereillä, kun laukasta tehtiin voltti toiseen suuntaan, piti ehtiä nopeasti suoristaa, valmistella siirtyminen raviin ja uuteen laukannostoon ja jatkaa laukassa voltti taas toiseen suuntaan. Hali toimi kuitenkin pääasiassa aika nätisti kokoajan, ja siihen sai olla tänään oikein tyytyväinen. Pikkuhiljaa sen kanssa saikin jatkaa tekemään loppuverryttelyä ravissa keventäen, jossa sitä haettiin oikein pitkällä kaulalle venymään eteen ja alaspäin.