Tuulenpesän Kartano

Hallan Hillahaamu

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ KKJ

NIMI Hallan Hillahaamu "Hilla" Rekisterinumero VH16-018-2280
SYNTYNYT 05.08.2016 (4 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-tamma
väri hopeanruunikko SÄKÄKORKEUS 140 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Onnelin Talli, FIN
Koulutustaso ko Helppo A re 80cm kerj Harrasteluokka vvj Noviisi SAAVUTUKSET ei saavutuksia

Hallan Hillahaamu tuli meille vain vähän Vattupuskan Hihittäjän jälkeen, sillä vähän Vattupuskan Hihittäjän saapumisen jälkeen huomasin ystävättäreni sylvesterin laittaneen myyntiint oisen erän tuontisuomenhevosia. Tällä kertaa myytäviä oli peräti neljä kappaletta ja ihastuin oitis vasta vieroitettuun Hallan Hillahaamuun, jonka historiasta sylvester kertoi seuraavaa Hallan Hillahaamu sattui silmiini facebookissa, jossa suomenhevoset ryhmässä esiteltiin rotuun kuuluvia uutisia ja kuvia. Yksi postasi juuri syntyneen varsan kuvan, se oli päässyt juuri haparoivilla jaloillaan ylös, mutta seuraavassa kuvassa varsa oli hujahtanut jo nurin. Tamman emännimi (ja koko suku!) jäi mieleeni pyörimään ja heitin vitsillä postauksen laittaneelle että tälle kuulus ettiä superhyväkisakoti. Sieltä tuli vastausta, pian yv ja sitten juteltiin jo ihan kuumana. Tässä ollaan, myynnin äärellä. Viivyttelin hetken aikaa tarjouksen teossa siinä toivossa, että joku toinen tarjoaisi tammalle kotia, mutta kun näin ei tapahtunut ja muista myytävistä sateli tarjouksia päätin otin yhteyttää ystävättäreeni facebookin kautta ja ilmaisin kiinnostukseni Hallan Hillahaamua kohtaan. Ystävättäreni suostuikin Hallan Hillahaamun minulle myymään ja sovimme, että tamma lennätettäisiin sen täytettyä vuoden Kittilän lentokentälle, mistä matka jatkuisi hevoskuljetusautolla Tuulenpesään.

Hilla on luonteeltaan hyvin sosiaalinen ja kiltti tammaneiti, joka ei tunnu tajuavan, että vaikka onkin pieni ei neiti silti ole riittävän pieni ihmisten syliin. Hilla nauttii näin ollen kovasti kun sen karsinan ohitse kulkijat pysähtyvät sitä rapsuttelemaan korvan takaa ja näyttää suorastaan närkästyneeltä mikäli joku sen karsinan ohitse kulkee pysähtymättä. Sosiaalisesta luonteestaan huolimatta Hilla pärjää kuitenkin hyvin yksin myös tallissa eikä rupea pistämään karsinaansa päreiksi, mikäli sen viereisissä karsinoissa ei toista hevosta olisi. Tosin neiti joutuu vain harvoin olemaan todella yksin, sillä useimmiten sen selässä näkee nukkuvan jonkun tallin kissoista. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Hillaa täydy sitoa kiinni, sillä tamma kyllä osaa seistä aloillaan käskettäessä eikä liikahdakaan ennen kuin hoitaja on poistunut karsinasta mukanaan tuomat tavarat mukanaan ja sulkenut karsinan oven perässään. Harjattaessa tamma nauttii täysin siemauksin huomion keskipisteenä olemisesta ja voisikin seistä vaikka koko päivän aloillaan puunattavana. Varusteet tamma antaa laittaa ongelmitta. Talutettaessa Hilla seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä, mutta saattaa välillä pysähdellä katselemaan ympärilleen. Tamman kuitenkin kannattaa antaa tällöin katsella ympärilleen kaikessa rauhassa, sillä kovin pitkiksi ajoiksi se ei pysähdy ja jatkaa kuuliaisesti matkaansa kun sille vähän maiskuttaa. Muiden hevosten seuran suhteen tamma on hieman valikoiva ja osoittaa selkeästi, mikäli ei jostakusta pidä. Hilla ei kuitenkaan rupea ensimmäisenä tappelemaan toisten hevosten kanssa, mutta mikäli joku tulee ihan tamman iholle puolustaa se kyllä itseään.

Ratsastettaessa Hilla on hyvin energinen, mutta yhteistyöhaluinen ratsu, joka aina yrittää parhaansa ratsastajansa eteen. Mikään aivan aloittelijoiden ratsu tamma ei kuitenkaan ole, sillä vaikka vauhdit saa pysymään kurissa hyvin puolipidätteillä on tamma myöskin suustaan hyvin herkkä, joten se tarvitsee pehmeä kätisen ratsastajan. Muutenkin Hilla tarvitsee todella kevyet ja tarkat avut ja protestoi oitis takapäätään heittämällä, mikäli sitä käsitellään turhan kova kouraisesti. Tamma askellajit eivät ole siitä kaikista eleganteimmasta tai pehmeimmästä päästä, mutta lennokkuutta niistä löytyy, vaikka muille jaettavaksi. Kouluratsuna kuuliainen tammaneitimme on mitä näppärin menopeli, sillä se tekee aina kaikkensa. Tosin koulua mentäessä tammalle annettavien apujen on syytä olla kohdillaan, sillä apuihin jotka ovat vain vähän sinne päin ei tamma reagoi millään lailla. Esteillä pikkuruinen tamma on hyvin taipuvaa sorttia ja taipuu hyvin kaikista tiukempiinkin käännöksiin. Hillan hyppytekniikka on hieman kulmikas eikä sillä myöskään riitä ponnistusvoima yli metrisiin esteisiin, mutta alle metrisistä esteistä tamma vielä selviää ihan kohtalaisesti. Maastoesteillä Hilla on suhteellisen rohkea hyppääjä, mutta epäröi hieman hypätä alas veteen. Tamma kuitenkin hyppää yli kaikesta mitä vastaan tulee kunhan sille antaa riittävästi pohkeita. Hilla ei kuitenkaan ole siitä kaikista kestävimmästä päästä, joten sen kanssa on oltava tarkkana vauhdin säätelyn suhteen, että neiti jaksaa radan alusta loppuun.

Ajettaessa Hilla on mitä kuuliaisin tapaus, joskaan ei aivan yhtä energinen kuin ratsastettaessa. Ei tamma kuitenkaan mikään laiskiainen ajettaessakaan ole vaan toimii hyvin oman moottorinsa varassa. Ohjastajansa ohjasapuihin tamma vastaa kuuliaisesti tehden täsmälleen mitä siltä pyydetään. Hilla ei ole ajettaessakaan mikään automaatti vaan reagoi ainoastaan silkinpehmeisiin ja tarkkoihin ohjasapuihin. Ääniapuja tamma ei ole koskaan tuntunut oikein ymmärtävän, mutta osaa kuitenkin hidastaa ja nopeuttaa vauhtiaan ääniavuista, mutta mikäli tamman haluaa kääntyvän johonkin suuntaan on ajajan käytettävä ohjasapuja. Koulukoe sujuu Hillalta yleensä ihan kohtalaisesti, vaikkei se mitään erityistä esitäkään. Tasapaksulla suorittamisella tamma kuitenkin sijoittuu koulukokeessa ihan ok:sti keskikastin paikkeille. Tarkkuuskoe on ketteräjalkaisen tamman bravuuriosuus ja siinä se usein sijoittuukin kärkipäähän. Hilla osaa itsekin mennä porttien keskeltä, joten sille riittää kun ohjastaja vain ohjaa sen oikeassa järjestyksessä porttien läpi tamma kyllä pitää huolen muusta. Kestävyyskoe tammalta sujuu hieman vaihtelevasti, sillä se on suhteellisen helposti väsyvää sorttia, joten sen kanssa kestävyyskokeen suorittaminen onkin parasta aloittaa hieman hitaampaa vauhtia. Kuivalla kelillä tamma kyllä jaksaa alusta loppuun hieman kovempaakin vauhtia, mutta sateisella säällä ja mutaisella radalla tamma väsähtää helposti kesken kaiken ellei matkavauhtia pidetä maltillisena.

i. Hittavainen
prt 140cm
ii. Hirmuinen
m 158
iii. Hirmu-Ukko
trn 160cm
iie. Amora
prt 152cm
ie. Heituva
prt 137cm
iei. Pilvenhaituva
rtkm 140cm
iee. Usvapilvi
rtkm 136cm
e. Hallan Hattarahaamu
hprn 145cm
ei. Heiskuva
hprn 143cm
eii. Hopliitti
hprn 145cm
eie. Hattarapilvi
vprt 139cm
ee. Hah Hah Haamu
vrt 151cm
eei. Haamujengi
rtkm 156cm
eee. Kummitussirkka
hpm 148cm

07.04.2017 sph-t Tuulenpesän Hillakka (i. Vetehinen)
01.08.2017 sh-t Tuulenpesän Hillamaria (i. Tenholan Turhapuro)

i. Hittavainen edustaa harvinaisempaa emälinjaa, ja on todellinen kukkanen jalostusta ajatellen, onhan se kunnioitetun isänsä ainut jälkeläinen - ori on myös periyttänyt jokaiselle jälkeläiselleen hyvän luonteen sekä kapasiteettia etenkin koulu -ja valjakkopuolille. Vaikka punarautias Hittavainen oli vain 140 cm korkea, sen liikkeet ovat erinomaisen ilmavat ja elegantit, minkä ansiosta se tunnetaan kouluratojen kuninkaana. Tällä hetkellä ori on 21-vuotias, eikä enää kilpaile, mutta se on hyvin haluttu hevonen siitoskäytössä. Tähän mennessä Hittavainen on jättänyt jälkeensä seitsemän jälkeläistä, joista kaikki ovat menestyneet kisaradoilla, jotkut ovat menestyneet näyttelyissäkin. Itse Hittavainen ei ennättänyt kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa kilpailemisen lisäksi näyttelykehiin, joten ori ei hyvästä rakenteestaan huolimatta kanna yhtäkään meriittiä. Sen omistaja on kaavaillut huippuoriilleen rauhallisia vuosia, Hittavainen vedetään pian pois jalostuskäytöstäkin, ja elävä legenda pääsee nauttimaan laitumilla rentoutumisesta.

ii. Hirmuinen oli jo varsana supertähti, se oli luonteeltaan nöyrä, ihmisystävällinen ja kuuliainen, oriin jaloissa ei ollut virheasentoja ja se oli muutenkin helppo varsa, joka napsi kaikista maitovarsanäyttelyistä ykköspalkintoja. Ihmiset ihailivat sen komeaa mustaa väritystä ja olemusta - Hirmuinen tuntui olevan arvostettu mestari kaikkialla, minne se ikinä menikin. Sama meno jatkui, kunnes ori täytti kahdeksan vuotta. Niin kiltti ja hyväntahtoinen, lojaali Hirmuinen alkoi pukittelemaan ratsastaessa, ja se vietiin heti eläinlääkäriin. Röntgenkuvissa paljastui pahoja selkäongelmia, minkä vuoksi lupaava suomenhevostähti jouduttiin päästämään vihreimmille niityille. Sinä aikana 158 cm korkea Hirmuinen oli ehtinyt niittää menestystä kisaradoilta ja saada yhden jälkeläisenkin. Kaikki tiesivät suokkipiireissä niihin aikoihin tämän hevosen nimen. Moni suri Hirmuisen kuolemaa, onneksi sen muisto jäi elämään yhden jälkeläisen muodossa.

ie. Heituva oli punarautias, 137 senttimetriä korkea pikkusuokki. Se oli varsin etevä ratsu kouluradoille, koostaan huolimatta. Heituva kilpaili kouluratsastuksessa helppoa B:tä ja helppoa A:ta pienikokoisen juniorin kanssa, kaksikko oli loistava pari. Ratsukko kisasi yhdessä neljä kautta, neljännen kauden jälkeen oli paras päätös päästää Heituva eläkkeelle vanhuudenvaivojen vuoksi. Tammaa käytettiin viimeisinä vuosinaan jonkin verran näyttelyissä - se tuli palkituksi mm. KTK-II -palkinnolla, mutta pääosin se sai nauttia elämästä laitumella, naapurin lasten käydessä välillä kävelemässä Heituvan kanssa. Lisäksi se sai kaksi varsaa, tamma on siis melko harvinainen näky sukutauluissa. Heituva lopetettiin 29 vuoden kunnioitettavassa iässä, kun tammalla alkoi olla vaikeuksia syödä, ja selkä -sekä jalkavaivat pahenivat pahenemistaan. Sillä oli paljon tunnearvoa, ja tamma oli todella tärkeä hevonen monelle, mutta siinä tilanteessa oli armeliainta päästää Heituva menemään.

e. Hallan Hattarahaamu syntyi ennen aikojaan tunnetun suomenhevoskasvattajan Eero Hiltusen tilalle. Tamman emä oli laiduntamassa omalla pikkulaitumellaan räjähtämispisteessä olevan varsamahansa kanssa, kun varsa alkoikin yhtäkkiä tekemään tuloa maailmaan. Sumpit purskahtivat Eeron suusta ulos, kun vehreällä, voikukkaisella nurmikolla köllöttelikin yhden hevosen sijaan kaksi. Oli ihme, että varsa selvisi hengissä, sillä se syntyi ilman ihmisen apua liian aikaisin, hirmu pienikokoisenakin, mutta tammasta kyllä kasvoi aivan tavallinen hevonen, joka kykeni kisaradoilla hienoihin suorituksiin. Kaunis, 145 cm korkea hopeanruunikko pikkuprinsessa palkittiin myös useissa näyttelyissä, minkä lisäksi tamma varsoi useasti. Se kisasi elämänsä aikana ruhtinaallisesti kaikissa neljässä lajissa, esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa, kenttäratsastuksessa ja valjakkoajossa, napsien kaikista lajeista ruusukkeita yhtä lailla. Hattarahaamu jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn seurauksena jo 19-vuotiaana.

ei. Heiskuva oli hopeanruunikko tervaskanto, joka porskutteli täysissä hengen voimissa yli kolmekymmentävuotiaaksi. 143 senttinen pikkuhevonen ehti tekemään elämänsä aikana vaikka ja mitä - se pääsi astumaan tammoja Ruotsiin, kävi kilpailemassa Norjassa ja valloitti kisakenttiä täällä kotimaassakin. Ori jätti jälkeensä yhteensä 58 jälkeläistä, suurimalle osalle se periytti kestävyyttä ja rohkeaa luonnetta, joiden avuilla itse Heiskuva on pärjännyt hyvin kenttäratsastuksessa. Ori on napsinut sijoituksia tasaiseen tahtiin myös rataesteiltä ja sileänpuolelta, mutta maastoesteet olivat sen ehdoton bravuuri. Heiskuva kilpaili 20-vuotiaaksi asti, viimeisillä vuosilla tosin vain pikkuluokkia, toimien samalla siitoskäytössä. Suokki oli koko elämänsä ajan haluttu jalostusori, ja sen omistaja tarjosi hevostaan avosylin oikeastaan kaikille puhdasrotuisille suomenhevostammoille - Heiskuva on nykyäänkin erittäin yleinen nimi suomenhevosten suvuissa.

ee. Hah Hah Haamu "Haamu" toimi koko elämänsä ajan pääosin näyttelykehien kuningattarena. Tammalla ei juurikaan kilpailtu sen heikkohermoisuuden vuoksi. Haamu oli muutoin selväpäinen ja ihan täysjärkinen, hyväluonteinen hevonen, mutta sen mieli ei kestänyt kisahälinää, näyttelytkin menivät vain tutun ja turvallisen ihmisen kanssa. Tamman omistaja mietti pitkään, laittaisiko hän Haamun tarjolle jalostukseen sen täytettyä 15 vuotta - 151 cm korkea vaaleanraudikko oli palkittu KTK-I -palkinnolla, Championilla ja ties millä meriiteillä sekä arvonimillä (Haamu oli todellinen rakennekukkanen), mutta tamma saattaisi hyvin periyttää huonoja hermojaan jälkeläisille, mistä syntyisi vain hevosten suvuissa epätoivottu emälinja. Lopulta hevosta päätettiin käyttää siitokseen ensi alkuun kaksi kertaa, molemmista varsoista kasvoi kilparatojen tähdet, ja Haamu päätettiin astuttaa kolmannen kerran. Tamma kuitenkin sai synnytyksen aikana infektion, josta jälkeläinen selvisi, mutta Haamu menehtyi.

@ Sukuselvityksen kirjoittanut Beauvoir

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 20.12.2016 Romilly lk 03: Helppo A Kutsu 05/50
02 02.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
03 04.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
04 15.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
05 19.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
06 26.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
07 29.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
08 07.02.2017 Kievarinkuja lk 02: Helppo A Kutsu 03/60
09 15.02.2017 Turmeltaja lk 04: Helppo A Kutsu 02/30
10 17.02.2017 Turmeltaja lk 04: Helppo A Kutsu 01/30
11 18.02.2017 Susiraja lk 02: Helppo A Kutsu 04/30
12 20.02.2017 Turmeltaja lk 04: Helppo A Kutsu 02/30
13 23.02.2017 Turmeltaja lk 04: Helppo A Kutsu 04/30
14 06.03.2017 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 05/40
15 09.03.2017 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 05/40
16 16.03.2017 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 03/40
17 18.03.2017 Hengenvaara lk 01: Helppo A Kutsu 03/40
18 19.03.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
19 22.03.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
20 23.03.2017 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 05/30
21 25.03.2017 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 04/30
22 26.03.2017 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 05/30
23 29.03.2017 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 04/30
24 29.03.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
25 11.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
26 15.04.2017 Karhumetsä lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
27 16.04.2017 Elfengård lk 01: Helppo A Kutsu 05/40
28 16.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
29 17.04.2017 Elfengård lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
30 18.04.2017 Elfengård lk 01: Helppo A Kutsu 06/40
31 18.04.2017 Elfengård lk 02: Helppo A Kutsu 02/40
32 18.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 03/30
33 19.04.2017 Elfengård lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
34 19.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
35 20.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
36 20.04.2017 Karhumetsä lk 02: Helppo A Kutsu 02/40
37 22.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
38 22.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
39 24.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 02/30
40 25.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 02/30
41 26.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 03/30
42 27.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 03/30
43 27.04.2017 Hukkapuro lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
44 13.05.2017 Claridge Stud lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
45 17.05.2017 Claridge Stud lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
46 02.06.2017 Kievarinkuja lk 03: Helppo A Kutsu 04/29
47 03.06.2017 Kievarinkuja lk 03: Helppo A Kutsu 04/29
48 11.06.2017 Kievarinkuja lk 03: Helppo A Kutsu 04/29
49 12.06.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo A Kutsu 02/30
50 14.06.2017 Kievarinkuja lk 03: Helppo A Kutsu 01/29
51 16.06.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo A Kutsu 03/30
52 17.06.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
53 19.06.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo A Kutsu 05/30

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 30.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 02: 80cm Kutsu 03/30
02 13.03.2017 Hengenvaara lk 02: 80cm Kutsu 06/50
03 15.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: 70cm Kutsu 03/60
04 16.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: 70cm Kutsu 07/60
05 17.03.2017 Hengenvaara lk 02: 80cm Kutsu 07/50
06 21.03.2017 Hengenvaara lk 02: 80cm Kutsu 02/50
07 22.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: 80cm Kutsu 05/30
08 26.03.2017 Brokeback lk 01: 80cm Kutsu 01/30
09 26.03.2017 Myyränkolo lk 03: 80cm Kutsu 04/30
10 29.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: 80cm Kutsu 04/30
11 30.03.2017 Myyränkolo lk 03: 80cm Kutsu 03/30
12 02.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 04/40
13 03.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 01/40
14 06.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 03/40
15 06.04.2017 Hengenvaara lk 01: 80cm Kutsu 03/30
16 09.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 03/40
17 10.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 05/40
18 10.04.2017 Hervannan Oriasema lk 01: 80cm Kutsu 02/30
19 10.04.2017 Kievarinkuja lk 01: 80cm Kutsu 03/30
20 12.04.2017 Kievarinkuja lk 01: 80cm Kutsu 04/30
21 13.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 03/40
22 14.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 03/40
23 16.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 06/40
24 16.04.2017 Kievarinkuja lk 01: 80cm Kutsu 01/30
25 23.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 04/40
26 23.04.2017 Kuuralehto lk 01: 80cm Kutsu 01/33
27 24.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 02/40
28 28.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 01/40
29 01.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 05/29
30 03.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 03/29
31 05.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 01/29
32 06.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 02/29
33 23.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 05/29
34 27.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: 70cm Kutsu 01/29
35 26.09.2017 Moana part breds lk 04: 80cm Kutsu 06/36
36 16.10.2017 Ravenscroft lk 03: 80cm Kutsu 04/30
37 01.12.2017 Koistila lk 06: 80cm Kutsu 01/50
38 12.12.2017 Koistila lk 06: 80cm Kutsu 07/50
39 17.12.2017 Koistila lk 03: 70cm Kutsu 04/50
40 17.12.2017 Koistila lk 06: 80cm Kutsu 04/50
41 17.12.2017 Mitar Warmbloods lk 03: 70cm Kutsu 05/25
42 19.12.2017 Koistila lk 03: 70cm Kutsu 03/50
43 20.12.2017 Mitar Warmbloods lk 03: 70cm Kutsu 04/25
44 25.12.2017 Koistila lk 06: 80cm Kutsu 07/50
45 27.12.2017 Koistila lk 03: 70cm Kutsu 02/50
46 05.01.2018 Escorant Trakehners lk 01: 70cm Kutsu 05/50
47 08.01.2018 Kingsvalley lk 01: 80cm Kutsu 04/30
48 09.01.2018 Kingsvalley lk 01: 80cm Kutsu 04/30
49 10.01.2018 Escorant Trakehners lk 01: 80cm Kutsu 02/40
50 10.01.2018 Kingsvalley lk 01: 80cm Kutsu 04/30
51 13.01.2018 Kototalli lk 03: 70cm Kutsu 03/30
52 14.01.2018 Kototalli lk 03: 70cm Kutsu 03/30
53 16.01.2018 Escorant Trakehners lk 01: 80cm Kutsu 06/40
54 19.01.2018 Kingsvalley lk 01: 80cm Kutsu 05/30
55 27.01.2018 Escorant Trakehners lk 01: 80cm Kutsu 02/40
56 08.02.2018 Ratsutalli Lilja lk 01: 80cm Kutsu 05/50

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 26.02.2017 Littleness lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/18
02 11.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 04/21
03 14.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/21
04 15.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/21
05 22.03.2017 Viisikko lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/13
06 24.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/21
07 28.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/21
08 03.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/15
09 04.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
10 08.04.2017 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/17
11 18.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/15
12 22.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/15
13 27.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/15
14 06.07.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/17
15 14.07.2017 Ros Cirein lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 04/16
16 17.07.2017 Ros Cirein lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/16
17 19.07.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/17
18 21.07.2017 Ros Cirein lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/16
19 25.08.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/15
20 29.08.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/15
21 30.08.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/15
22 17.09.2017 Kototalli lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/22
23 18.09.2017 Kototalli lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/22
24 08.01.2018 Mörkövaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 05/25
25 22.06.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/14
26 27.06.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/14
27 02.07.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/14
28 05.07.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/14
29 08.07.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/14
30 09.07.2018 Susiraja lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/14
31 09.09.2018 Kototalli lk 03: Harrasteluokka Kutsu 03/21
32 28.09.2018 Kototalli lk 03: Harrasteluokka Kutsu 04/21
33 20.06.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 02/28
34 07.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 02/23
35 08.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 04/23
36 12.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 03/23
37 17.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 02/23
38 19.07.2019 Hiivurin Suomenhevoset lk 02: Harrasteluokka 02/23
39 02.06.2020 Chersey lk 02: Harrasteluokka 02/34
40 05.06.2020 Chersey lk 02: Harrasteluokka 04/34
41 09.06.2020 Chersey lk 02: Harrasteluokka 03/34
42 24.12.2020 Aittotaipaleen Tila lk 02: Harrasteluokka 01/38

VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 31.12.2016 VVJ Cup Wyat Shetlands lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 07/70
02 07.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
03 09.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
04 15.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
05 20.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
06 29.01.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 02/30
07 01.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 03/30
08 06.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 02/30
09 07.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 01/30
10 12.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 01/30
11 17.02.2017 Hengenvaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe parivaljakoille Kutsu 06/40
12 02.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 02/30
13 06.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 04/30
14 07.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 05/30
15 08.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 02/30
16 10.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 05/30
17 16.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 02/30
18 18.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 05/30
19 24.03.2017 Hengenvaara lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilöille Kutsu 01/30
20 25.03.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
21 27.03.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/30
22 06.04.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
23 09.04.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
24 11.04.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
25 18.04.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
26 20.04.2017 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 03/25
27 20.04.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
28 20.04.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
29 24.04.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
30 28.04.2017 Wolf Sporthorses lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
31 08.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
32 10.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
33 14.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
34 17.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
35 19.05.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
36 21.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
37 22.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
38 23.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
39 23.05.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
40 24.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
41 27.05.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
42 27.05.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
43 30.05.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
44 09.06.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 03/30
45 10.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
46 11.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
47 16.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
48 19.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
49 23.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
50 25.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
51 28.06.2017 Mörkövaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
52 03.07.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/25
53 09.07.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/25
54 10.07.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/25


PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

02.01.2018 Estevalmennus (valmentaja: Jannica)
Saavuin hyräillen pitämään Tuulian ja Hillan estevalmennusta Tuulenpesän Kartanolle. Tänään oli tarkoitus harjoitella tekniikkatreeniä matalilla korkeuksilla, joka oli jäänyt vähemmälle viimeaikaisen kisaamisen myötä. Kertaus oli kuitenkin opintojen äiti, joten aloittelimme ihan peruskavaletti ja puomityöskentelyllä itsenäisen alkuverryttelyn päätteeksi. Puomitehtäviin hyödynnettiin myös verkkapuolta ja saitte pidemmän puomisarjojen välillä tehdä siirtymisen käyntiin ja toisella sivulla kolmikaarisen sekä voltit kulmiin. Toiseen suuntaan jatkettiin samoja tehtäviä ja puomitkin ylittyivät ravissa sen verran hyvin, että korotin niitä hieman kavaleteiksi, joiden yli jumppaaminen teki varmasti hyvää Hillan tasapainolle, joka ei aina ollut parhaammasta päästä. Ennen kävelyjä saitte vielä ylittää muutamat ristikot vain näyttääksemme Hillalle, että nyt alettiin hommiin.

Saitte kävellä hetkisen hengästyneen Hillan kanssa ja kokosin sillä välin erilaisia tehtäviä matalilla korkeuksilla pitkin maneesia. Saitte tulla ensimmäisenä ympyrällä kahta ristikkoa, joiden ylittäminen sujui ongelmitta, kun muistit pitää ulkopohkeen kiinni koko ajan, jotta tamma todella kääntyisi silloin kuin piti ja tiet esteille olisivat mahdollisimman valmistellut. Itse hypyt sujuivat tämän kokoisilla esteillä oikein kivasti. Seuraavaksi otettiin suoralla uralla kavaletti ponnistuspuomina sekä pystyeste, jota vähitellen korotettiin, ei kuitenkaan ihan maksimiin asti tänään, kuten sovittu. Hypyt olivat suhteellisen hyviä, vaikka muutamalla kerralla Hilla yritti oikaista esteelle kulmasta lapa edellä tunkien. Raipalla muistuttamalla tämän sisäpuolen lavalle seuraava lähestyminen onnistui kuitenkin jo paremmin. Vielä muutama kerta otettiin tätä harjoitusta ja sen jälkeen pääsitte tekemään itsenäistä rentoa loppuverkkaa.

09.02.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Saitte aloittaa heti valmennuksen aluksi itsenäisen verryttelyn maneesissa. Tänään oli tarkoitus treenailla koulukoetta varten kisoihin ja sen lisäksi hioa hieman perusteita noviisitason valjakon kanssa. Hilla käyttäytyi alkuverryttelyssä oikein hyvin ja teki energisellä asenteella kaiken mitä pyysit. Tamma vastasi apuihin oikein hyvin, kun teitte isompia ympyröitä ja lisäksi siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Tuulian avut olivat hienovaraisia, mutta tarkkoja, joten tamman oli erittäin helppo niitä ymmärtää, vaikkei se ollut vielä kovinkaan kokenut valjakkoajossa koulun suhteen.

Ensimmäinen rataharjoitus sujui kohtalaisesti, harjoiteltavaa olisi vielä paljon, mutta hyvään alkuun olitte päässeet kahdenkin. Suoritukseltaan rata oli kuitenkin tasapainoinen ja etenkin ravissa tamma työskenteli hyvässä muodossa ja reippaassa tempossa, vaikka kääntävissä tehtävissä saitkin sitä hiukan pyytää eteen, jottei liike jäänyt polkemaan paikallaan. Kestävyyttä saa myös hieman harjoitella vielä, koska etenkin loppurataa kohti suorituskyky alkoi selkeästi laskea. Enemmän saitte siis kotiläksyksi kestävyyskuntoharjoittelua etenkin maastossa laukkaamalla, joka oli melkeinpä paras kunnonkokohotuskeino näin talvella jos baanaa riitti. Hillan väsähdettyä ratatreenissä saitte kävellä hetkisen ja vaihdoimme kuulumisia.

Pienen tauon jälkeen jatkettiin harjoituksia radan parissa ravissa. Liike oli kääntävissä tehtävissä hieman haparoivempaa, joten saitte tehdä tehtävien väliin paljon kaaria ja ympyröitä. Lisäykset tamma teki sen sijaan oikein tahdikkaasti ja reippaasti jalkojaan nostellen innokkaasti. Tahdikkaamman työskentelyn jälkeen sait tulla Hillan kanssa ympyrälle ja alkaa koota sitä ensin helpompaan suuntaan oikealle. Se sujui kohtalaisen hyvin, vaikka muutaman kerran sainkin puuttua asetukseen ja ulko-ohjan tukeen. Loppua kohden alkoi ravityöskentely parantua ja tamma selkeästi pääsi ohjastajan kanssa enemmän perille mitä siltä haettiin. Tästä oli hyvää jatkaa seuraavan päivän kouluratsastusvalmennukseen parin kanssa.

10.02.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Hilla vaikutti alkuverryttelystä asti reippaammalta kuin eilisessä valjakkoajotreenissä. Saitte aloitella yhteistyöhaluisen tamman kanssa tekemällä huolelliset kulmat, joiden jälkeen suoristettuasi tamman saitte tehdä voltin ja sitten uralle palatessa keskelle pitkiä sivuja pysähdykset ja peruutukset. Näitä jatkettiin myöskin suunnanvaihdoksen jälkeen, vaikeampaan kierrokseen sait tehdä huomattavasti enemmän puolipidätteitä, mutta käynnissä Hilla työskenteli oikein kivasti ja pätkittäin oikein kivassa muodossakin. Herkkä tamma oli ravissa samoja tehtäviä tehdessä vähän aina edellä tehtävissä, joka vaikeutti apujen käyttöäsi käden jäädessä väkisinkin kovaksi, kun tamma yritti puskea jo kohti seuraavaa tehtävää. Ennen välikäyntejä pääsitte kuitenkin parempaan yhteisymmärrykseen ja tamma alkoi rehellisemmin taipua volteilla ja tehdä peruutuksetkin mukisematta ja apuja vastustelematta.

Pienen kävelytauon jälkeen jatkettiin asettelun ja taivuttelun parissa, joka oli tamman kompastuskivi myös valjakkoajossa. Aloititte kolmikaarisen ratsastuksella ja toisella pitkällä sivulla tehtiin käynnissä avotaivutusta, ettei hommasta tullut liian helppo. Helppo B tasoiseksi Hilla teki oikein kivat avotaivutukset, vaikka tarvitsikin hitusen ratsastajan apua, ettei kroppa kulkenut neljällä uralla kolmen sijasta. Kaareva ura sujui hyvin ravissa, kunhan muistit tehdä puolipidätteet ennen seuraavaa mutkaa. Ennen vaativampaa laukkatyöskentelyä sait nostaa muutamat laukat pitkille sivuille molempiin suuntiin sekä lisäksi aloittaa tekemällä isot pääty-ympyrät molempiin päätyihin, jotka yhdistettiin hetken kuluttua kahdeksikoksi. Laukka vaihdettiin vuoroin ravin ja käynnin kautta toiseksi, koska tamma ei sitä suoraan vielä osannut tehdä. Välillä tuntui ettei laukassa tehdyllä kolmikaarisella oikein tila meinannut riittää tamman kääntämiseen kaarilla viimeisen jäädessä pienimmäksi, mutta vähitellen alkoi homma toimimaan ja Hillakin rentoutumaan leiskautellen pätkittäin ihan kaulasta myödätenkin kivassa muodossa laukkaa. Muista laukassa pitää pohkeet kiinni, etenkin ulkopohje sekä ulko-ohjan tuki, jotka auttavat kääntämisen kanssa. Sisäpohje pitää puolestaan laukan tahtia yllä.