Tuulenpesän Kartano

Kuunkuje

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ Stjarna

NIMI Kuunkuje "Kuisku" Rekisterinumero VH16-018-1410
SYNTYNYT 21.08.2015 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-tamma
väri tummanrautiaankimo SÄKÄKORKEUS 148 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 Maahantuoja Heljävirran Suomenhevoset
Koulutustaso ko Helppo A re 100cm kerj Helppo vvj Noviisi SAAVUTUKSET KTK III,ERJ I,KRJ I,VVJ I

Tammikuun 2018 kantakirjaustilaisuus 20.01.2018
17 + 17 + 17 + 17 = 68p. KTK-III

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.07.2018
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102 p. KRJ I

Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu 31.07.2018
6,5 + 41 + 20 + 22 + 15 = 104,5p. ERJ I

Valjakkoajojaoksen Laatuarvostelu 31.07.2018
6 + 41 + 18 + 20 + 15 = 100p. VVJ I

Kuunkuje hankittiin meille samanaikaisesti Heljävirrasta yhdessä Tuhatkaunon kanssa. Kaikki sai alkunsa nähtyäni ystävättäreni Sigurin laatiman myyntitopikin eräällä usein vierailemallani foorumilla. Myynnissä oli sillä kertaa tuontisukuisia suomenpienhevosia, joista kauppa kävi jo kuumana. Käytyäni huolellisesti myytävänä olevat hevoset lähetin ystävättärelleni tarjousta kolmesta hevosesta. Näistä yksi oli jo melkoista kiertolaisen elämää vietellyt rautiaankimo tamma Kuunkuje, jonka Siguri kertoi olevan helposti kuumuvaa sorttia. Arvelin kuitenkin olevani valmis haasteeseen, joten Kuunkuje oli sen kolmikon joukossa josta jätin ostotarjousta. Parin tunnin kuluttua ostotarjouksen jättämisesta Siguri jo vastasikin, että kolmesta tarjoamastani hevosesta kaksi voisi mukaani lähteä. Itselläni ei kuitenkaan ollut aikaa ajaa Heljävirtaan hevosia hakemaan, joten sovimme, että hevoset lennätettäisiin ensimmäisellä mahdollisella rahtilennolla Kittilän lentokentälle, mistä ne jatkaisivat autokyydillä Tuulenpesään.

Kuisku ei ole luonteeltaan siitä kaikista helpoimmasta päästä eikä sitä suostukaan kovin moni tallintyöntekijöistä hoitamaan. Karsinaansa tulijoita tamma tervehtii kiukkuinen ilme kasvoillaan ja saattaa jopa puraista mikäli sitä menee heti rapsuttelemaan. Osittain Kuiskun hankala käytös johtuu varmastikin sen nuorena viettämästä kiertolaiselämästä, mikä näkyy siinä, että tamman on vaikea luottaa ihmisiin. Kuiskun karsinaan menijöiden olisikin syytä odottaa, että tamma tulee heidän luokseen. Hoitotoimenpiteiden ajaksi olisi tamma suotavaa sitoa kiinni etenkin jos hoitaja on vähänkään epävarmempi, jolloin tamma käy herkästi kiinni hoitajaansa, mikäli vain saa tilaisuuden. Tämän vuoksi tamma tarvitsisikin rauhallisen ja määrätietoisen hoitajan, joka käsittelee tammaa varmoin ottein, jolloin se ei yleensä rupea hyppimään hoitajansa varpaille. Harjattaessa Kuisku on hyvin tarkka siitä kuinka kovaa sitä harjataan, sillä se on hyvin herkkähipiäinen ja sitä tulisikin näin ollen harjata keskivertoa hellemmin ottein, jolloin tammakin malttaa rentoutua. Varusteiden laitto Kuiskun kanssa sujuu ongelmitta niin kauan kuin sen suuhun ei yritä laittaa kylmiä kuolaimia, mistä tamma vetää herneen nenään, joten kuolaimet olisi syytä lämmittää pikaisesti käsissä ennen kuin niitä yrittää tammalle tarjota. Talutettaessa tamma säikkyy milloin mitäkin oli sitten kyse naapurin uudesta traktorista tai ohikulkevasta porosta, joten sen taluttajalla olisi syytä olla napakka ote kaikkina aikoina tamman riimunnarusta. Muiden hevosten seurassa tamma on todella sosiaalinen tapaus ja nauttii päästessään osaksi laumaa eikä näin ollen viihdykään yksin esimerkiksi tarhassa, joten se tarhataan aina isomman porukan kanssa. Tamma ei ole myöskään mikään tappelija vaan mieluummin pakenee paikalta kuin jää tappelemaan, mikäli joku toinen hevonen tulee haastamaan riitaa.

Ratsastettaessa Kuisku on todella herkästi kuumuvaa sorttia, joten se vaatiikin selkäänsä varmaotteisen ratsastajan, joka ei aivan vähästä säikähdä. Tamma rupeaa helposti jo alkutunnista painamaan ohjille, joten alkutunnista sen kanssa tulisikin keskittyä siihen, että neidin saa kunnolla kuulolle ja kulkemaan tasapainoisesti ilman hätäilyä ja kun neidin saa hieman rauhoittumaan voi sen kanssa aloittaa työnteon kunnolla. Ratsastajansa apuihin tamma reagoi yhteistyöhaluisesti, kunhan avut on vain annettu tarpeeksi täsmällisesti ja hellävaroen, sillä herkkänahkainen tammaneiti ei siedä lainkaan kovempia apuja vaan alkaa niitä saadessaan hyppiä sivuille. Tamman askellajit ovat mukavan tasapainoisen ja elegantin näköisiä kunhan tamman saa ensin kulkemaan muodossa, mutta mukavia ratsastajalle ne eivät ole ja etenkin neidin ravi vaatii ratsastajalta melkoisia vatsalihaksia, että siinä pystyy istumaan alas. Kouluratsuksi Kuisku on hieman turhan kärsimätön eikä oikein jaksa keskittyä tarkkuutta vaativien koululiikkeiden harjoitteluun. Tammalla on myöskin ikävä tapa jättää siltä pyydetyt liikkeet vaillinaisiksi, mikäli siltä ei vaatimalla vaadita liikkeiden tekemistä loppuunasti, joten neidin ratsastajan on oltava tarkkana. Esteillä tammassa onkin pitelemistä ja sille täytyykin laittaa hieman nivelkuolainta kovempi kuolain suuhun kontrollin varmistamiseksi. Hyppääjänä Kuisku on kuitenkin äärimmäisen rohkea ja varma eikä kieltele tai pudottele kuin harvoin. Ne harvat virhepisteet joita tammalle esteradalla tulee johtuvat pääsääntöisesti ratsastajan tekemistä ratsastusvirheistä. Mikäli ratsastaja kuitenkin malttaa vain istua selässä ja ohjata sekä huolehtia vauhdinsäätelystä Kuisku kyllä pitää huolen lopusta, sillä se osaa mainiosti itsekin määrittää oikeat ponnistuspaikat ja kerää jalat huolellisesti alleen hypyn ajaksi. Maastoesteillä tamman kanssa on oltava tarkkana, ettei se pala loppuun jo alussa, sillä tammalla on taipumusta kaahottamiseen. Hyppääjänä Kuisku on kuitenkin aivan yhtä rohkea maastoesteillä kuin rataesteilläkin eikä epäröi hypätä erikoistenkaan näköisten häkkyröiden ylitse.

Ajettaessa Kuisku ei kuumu aivan yhtä herkästi kuin ratsastettaessa, mutta on kuitenkin hyvin menevää sorttia. Ajettaessa tamma toimisi hyvin myös pelkillä ääniavuilla, minkä vuoksi sille riittääkin kun ohjastaja pitää aivan minimaalisen tuntuman sen suuhun. Vaikkei tamma olekaan aivan yhtä reipas ajettaessa kuin ratsastettaessa toimii se silti hyvin oman moottorinsa varassa eikä sitä täydy pahemmin hoputella. Koulukoe Kuiskulta sujuu yleensä ihan mallikkaasti, vaikkei se ylläkään korkeimmille sijoille koulukokeen jälkeen sijoittuu se silti siinä yleensä ihan hyvin. Tarkkuuskoe on ehdottomasti tamman heikoin osa-alue, sillä neiti tuppaa olemaan siinä vähän turhan hätäinen, joten se tulee ohjata tarkasti porttien välistä keskeltä. Kestävyyskoe taas on Kuiskun vahvinta osaamista, vaikkei se olekaan siitä kaikista kestävimmästä päästä ja mutakelillä sijoitukset tuppaavatkin olemaan hieman heikompia kuin kuivalla kelillä. Kestävyyskokeen aikana tamma kuitenkin keskittyy kaikista parhaiten ja kunhan nopeus pysyy säädyllisissä lukemissa koko matkan ajan se yleensä myös jaksaa hyvin maaliin asti, vaikkei ihan aina ihanneajassa pysykään.

i. Rustinki
trtkm 145cm
ii. Penninki
rtkm 135cm
iii. Pennonen
rtkm 140cm
iie. Ruustinna
prt 135cm
ie. Suven Ruska
trtkm 148cm
iei. Ruska-Aika
mkm 150cm
iee. Suven Helinä
trt 144cm
e. Kuurankukka
rnkm 135cm
ei. Huima-Heikki
rnvkk 145cm
eii. Kuurasoturi
vkk 150cm
eie. Huima-Lumous
rnvkk 142cm
ee. Kuiskaus
rtkm 135cm
eei. Hiljainen Ääni Yössä
prt 142cm
eee. Kuiskuri
rnkm 130cm

15.02.2017 sph-o Tuulenpesän Kuusoturi (i. Tuhatkauno)
07.08.2017 sh-t Tuulenpesän Kuunkuiskaus (i. Tenholan Turhapuro)
30.11.2017 sh-t Tuulenpesän Kuunlilja (i. Rönsyrölli)

i. Rustinki toimi lähes koko ikänsä siitosorina kilpaillen vain satunnaisesti este- ja kouluratsastuksen parissa. Tummanrautiaankimo 145-senttinen ori oli etupäässä käytössä siitoshevosena hyvän sukunsa vuoksi ja periyttikin hyvärakenteisia ja luonteeltaan fiksuja jälkeläisiä, joita orille kertyi elämänsä aikana reilut viisikymmentä. Pienelle kasvatustallilla parivuotiaana muuttanut Rustinki oli kiltti ja nöyräluonteinen ori, jonka kanssa oli helppo työskennellä niin eläinlääkärien kuin siittolan työntekijöiden. Ori menestyi hyvin näyttelyissä ja se kantakirjattiin II-palkinnolla. Jälkeläisilleen ori periytti kimoa väriä sekä kapasiteetikkaat askellajit, vaikka harmillista kyllä suurinosa sen jälkeläisistä ei ole kilparadoille päässyt. Ne muutamat oriin jälkeläisistä, jotka ovat päässet kilpailemaan ovat tosin niittäneet mainetta yleispainotteisesti kilpaillen hyvin tuloksin, mutta valtaosa oriin jälkikasvusta on ollut vain siitoskäytössä, etenkin jos emä ja emänisä ovat olleet nimekkäitä. Rustinki lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen myötä 26-vuotiaana.

ii. Penninki on tunnettu nimi suomenhevossuvuissa, erityisesti pienhevospuolella. Vain 135-senttinen ori on kompakti paketti ja koostaan huolimatta monipuolinen yleispainotteinen kilpahevonen. Ori on ollut koko ikänsä kilpailemisen ohessa myös siitoskäytössä ja suuri osa varsoista on jäänyt pienhevosmittoihin isommankin tamman kanssa. Kimo ori on myös periyttänyt väriään ja hyvää käsiteltävyyttä varsoille. Kiltti ja helppoluonteinen ori toimi vanhempina vuosinaan myös opetusmestarina erityisesti koulupuolella, jossa sillä riitti liikettä ja mekaniikkaa myös periyttää varsoille. Erittäin osaava ori oli koulutettu vaativalle tasolle asti ja monet sen jälkeläisistä pärjäsivät myös hyväluonteisina ratsastuskoulumestaruuksissa.

ie. Suven Ruska oli omasta mielestään prinsessa, jota ei voinut vähempää hetkauttaa toisten mielipiteet tai teot. Tamma viihtyi omissa oloissaan ja osasi olla haasteellinen käsitellä. Vaitettavasti tamma myös periytti haastavaa luonnettaan suurimmalle osalle varsoistaan. Ruska oli tummanrautiaankimo pientamma (148cm) joka omasi elegantin muodon ja esiintyi mielellään sekä näyttelyissä että kouluratsastuskilpailuissa. Vahvasti koulupainotteinen tamma oli taidoiltaan ja liikkeiltään kouluhevostyyppinen, mutta esteoriin yhdistettynä jälkeläiset ovat kilpailleet molempia lajeja. Rohkean perusluonteen ansiosta osa myös kenttää. Vaikka tamma oli käsiteltäessä haastava, oli se ratsain luotettava ja yhteistyöhaluinen tehden etenkin kisoissa aina parhaansa. Tammalta jäi yhdeksän varsaa, joista neljä on kantakirjattuja siitosoriita.

e. Kuurankukka oli kimo suomenhevostamma, joka kilpaili erinomaisesti menestyen vaativissa koululuokissa sekä esteillä metriä. 135-senttinen tamma omasi kokoonsa nähden huiman kapasiteetin esteille ja ylitti rohkeasti myös maastoesteitä. Kokonsa vuoksi sillä ei kuitenkaan kilpailtu kenttää sopivan ratsastajan puuttuessa sirorakenteiselle tammalle. Kukka siirtyi siitoskäyttöön jo 10-vuotiaana kun se oli jo sijoittunut useita kymmeniä kertoja niin este- kuin kouluradoillakin. Kukalta jäi pitkän siitosuransa aikana kymmenen varsaa, joista kaikki vähintään KTK-III palkittuja ja perineet emänsä kimon värityksen. Valtaosa varsoista on kilpaillut yleispainotteisesti menestyen vaihtelevasti. Tamma lopetettiin ähkyn vuoksi parikymppisenä, samana vuonna kun viimeisin varsoista syntyi. Kukka oli luonteeltaan hieman tammamainen ja erityisesti sen tammavarsat ovat osoittautuneet haastaviksi käsitellä.

ei. Huima-Heikki oli ruunivoikko hauskan näköinen ori, joka esiintyi näyttelyissä edukseen ja kilpaili kenttäratsuna helpoissa luokissa. Kilpauransa se aloitti kasvattajallaan, mutta myytiin myöhemmin tilanpuutteen vuoksi uuteen kotiin kilpailemaan, jossa se jatkoi hyvin alkanutta uraansa. 145-senttinen ori oli kilpailemisen ohessa muutaman kauden siitoksessa ja sen varsat menestyivät hyvin niin koulussa kuin valjakkoajossakin perittyään isältään hyvät liikkeet ja selväpäisen luonteen. Reipasluonteinen Heikki oli asiallinen käsitellä kaikissa tilanteissa ja sen orivarsoista tuli määrätietoisia, mutta helppoja käsitellä. Heikiltä jäi kahden siitoskauden aikana jälkeläisiä kaksitoista, joista kaikki ovat kilpailleet ainakin jonkun verran, lähinnä yleispainotteisesti. Huima-Heikki ei ole siis ollenkaan nimensä veroinen tapaus, vaan Huima-nimi kulkee lähinnä suvussa mukana joltakin esi-isältä, joka sattui olemaan Huimaksi kutsutun miehen omistuksessa.

ee. Kuiskaus oli kimo pikkuponikokoinen (135cm) tamma, joka toimi pääasiassa ratsastuskouluoppilailla harrasteratsuna, mutta pääsi kilpailemaan myös jonkun verran tallikisojen ulkopuolella, mm. suomenhevosmestaruuksissa. Hieman omapäisen luonteen omaava tamma saattoi helposti etenkin vapaapäivien jälkeen ja aremmilla ratsastajilla nähdä mörköjä, jonka vuoksi se pääsi kehittymään pienikokoisten osaavampien oppilaiden alla, minkä lisäksi ratsastuksenopettajan ponikokoinen tytär ratsutti sitä opettajan valvovan silmän alla. Vaativalle tasolle opetettu tamma kilpaili mestaruuksissa lähinnä koulua ja esteitä, mutta osasi se kärryjenkin edellä kulkea ja sijoittui muutamissa valjakkoajokilpailuissa, mikä ei sinänsä liene ihme, koska tamman vanhemmat ovat molemmat valjakkohevosia. Kokeneempien alla tamma oli kuuliainen ratsu, jonka jälkeläiset perivät helpohkoa käsiteltävyyttä isovanhempien puolelta ja sitten taas Kuiskaukselta omapäisyyttä, mikä ei yleispainotteisille ja etenkään kenttää kisaaville hevosille ollut välttämättä huono piirre, sillä sen mukana tuli kestävyys ja rohkeus. Estepuolella tamma hyppäsi metriä ja muutamat sen jälkeläiset ovat samoin kisanneet metriä kansallisella tasolla saakka, etenkin isokokoisemmat, vaikkakin kaikki sen varsoista ovat jääneetkin pienhevosmittoihin. Kuiskaus jäi eläkkeelle 16-vuotiaana, johon mennessä sillä oli yhdeksän varsaa monipuolisesti kisaamassa.

@ sukuselvityksen kirjoittanut Jannica, muokannut Tuulia T.

NJ
03.10.2017 Lily's Trotters 13. Suomenpiehevostammat irtoSERT

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 01.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
02 02.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 04/40
03 03.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 05/40
04 03.11.2016 Rappadan lk 04: Helppo A Kutsu 02/30
05 06.11.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
06 09.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 06/40
07 10.11.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 02/40
08 11.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 02/30
09 12.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 04/30
10 15.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
11 15.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 05/30
12 17.11.2016 Kuuralehdon Hevostila lk 02: Helppo A Kutsu 05/40
13 17.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 05/40
14 19.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
15 21.11.2016 Ros Cirein lk 02: Helppo A Kutsu 04/40
16 24.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
17 26.11.2016 Ros Cirein lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
18 26.11.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 03/40
19 28.11.2016 Ros Cirein lk 02: Helppo A Kutsu 04/40
20 29.11.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
21 30.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 06/40
22 30.11.2016 Ros Cirein lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
23 04.12.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
24 04.12.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
25 06.12.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
26 06.12.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 02/40
27 08.12.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
28 11.12.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 06/40
29 15.12.2016 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
30 16.12.2016 Moondance lk 03: Helppo A Kutsu 05/30
31 17.12.2016 Ros Cirein lk 04: Helppo A Kutsu 05/30
32 18.12.2016 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 04/40
33 18.12.2016 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 01/30
34 18.12.2016 Ros Cirein lk 04: Helppo A Kutsu 05/30
35 19.12.2016 Ros Cirein lk 04: Helppo A Kutsu 03/30
36 20.12.2016 Ros Cirein lk 04: Helppo A Kutsu 05/30
37 21.12.2016 Kilpailukeskus Stewart lk 04: Helppo A Kutsu 01/100
38 22.12.2016 Kilpailukeskus Stewart lk 04: Helppo A Kutsu 10/100
39 22.12.2016 Romilly lk 01: Helppo A Kutsu 05/50
40 24.12.2016 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
41 24.12.2016 Kilpailukeskus Stewart lk 04: Helppo A Kutsu 01/100
42 24.12.2016 Romilly lk 01: Helppo A Kutsu 04/50
43 26.12.2016 Kilpailukeskus Stewart lk 04: Helppo A Kutsu 02/100
44 03.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 02/40
45 05.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 03: Helppo A Kutsu 05/30
46 10.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 03/40
47 11.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 05/40
48 11.01.2017 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
49 14.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
50 15.01.2017 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 03/40
51 17.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
52 17.01.2017 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 03/40
53 18.01.2017 Mörkövaara lk 03: Helppo A Kutsu 02/30
54 25.01.2017 Shinevalley lk 03: Helppo A Kutsu 06/40
55 26.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 04/40
56 28.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
57 31.01.2017 Shinevalley lk 03: Helppo A Kutsu 04/40
58 14.02.2017 Ruuvalli lk 03: Helppo A Kutsu 04/30
59 15.02.2017 Metsovaara lk 03: Helppo A Kutsu 02/40

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 09.11.2016 Vähäpelto lk 01: 100cm Kutsu 04/30
02 10.11.2016 Ros Cirein lk 05: 100cm Kutsu 01/30
03 12.11.2016 Metsovaara lk 01: 100cm Kutsu 05/40
04 16.11.2016 Mörkövaara lk 01: 100cm Kutsu 05/40
05 16.11.2016 Rappadan lk 01: 100cm Kutsu 04/30
06 18.11.2016 Ros Cirein lk 05: 100cm Kutsu 01/30
07 20.11.2016 Ros Cirein lk 05: 100cm Kutsu 03/30
08 07.12.2016 Vähäpelto lk 01: 100cm Kutsu 01/30
09 09.12.2016 Susiraja lk 06: 100cm Kutsu 01/23
10 10.12.2016 Susiraja lk 06: 100cm Kutsu 04/23
11 15.12.2016 Ros Cirein lk 03: 100cm Kutsu 03/30
12 20.12.2016 Vähäpelto lk 01: 100cm Kutsu 05/30
13 29.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 06: 100cm Kutsu 04/30
14 03.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 04/40
15 04.01.2017 Romilly lk 03: 100cm Kutsu 07/60
16 07.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 03/40
17 07.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 05/40
18 10.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 03/40
19 11.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 03/40
20 12.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 02/40
21 12.01.2017 Vähäpelto lk 02: 100cm Kutsu 04/30
22 14.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 03/40
23 15.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 04/40
24 15.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 01/40
25 16.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 03/40
26 17.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 05/40
27 17.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 04/40
28 17.01.2017 Vähäpelto lk 02: 100cm Kutsu 05/30
29 20.01.2017 Järnby lk 02: 100cm Kutsu 01/40
30 20.01.2017 Vähäpelto lk 02: 100cm Kutsu 02/30
31 22.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 04/40
32 25.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 04/40
33 29.01.2017 Kilpailukeskus Chermia lk 01: 100cm Kutsu 07/50
34 16.02.2017 Teilikorpi lk 04: 100cm Kutsu 02/40
35 18.02.2017 Teilikorpi lk 04: 100cm Kutsu 04/40
36 21.03.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 02/30
37 09.06.2017 Daelwyn lk 03: 100cm Kutsu 03/40
38 30.06.2017 ERJ Cup Kuuralehto lk 08: 100cm Kutsu 06/137
39 02.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 01/30
40 06.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 01/30
41 13.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 01/30
42 19.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 04/30

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 01.11.2016 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 01/30
02 03.11.2016 Hortensia lk 01: Helppo Kutsu 03/30
03 03.11.2016 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 03/30
04 11.11.2016 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 03/24
05 15.11.2016 Rappadan lk 01: Helppo Kutsu 01/28
06 17.11.2016 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/24
07 18.11.2016 Hortensia lk 01: Helppo Kutsu 01/30
08 21.11.2016 Kultahuisku lk 03: Helppo Kutsu 03/16
09 21.11.2016 Ros Cirein lk 03: Helppo Kutsu 01/25
10 22.11.2016 Ros Cirein lk 03: Helppo Kutsu 02/25
11 23.11.2016 Kultahuisku lk 03: Helppo Kutsu 02/16
12 27.11.2016 Kultahuisku lk 03: Helppo Kutsu 01/16
13 27.11.2016 Ros Cirein lk 03: Helppo Kutsu 04/25
14 27.11.2016 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 03/30
15 28.11.2016 Ros Cirein lk 03: Helppo Kutsu 02/25
16 29.11.2016 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 05/30
17 30.11.2016 Ros Cirein lk 03: Helppo Kutsu 02/25
18 01.12.2016 Mörkövaara lk 03: Helppo Kutsu 04/30
19 04.12.2016 Mörkövaara lk 03: Helppo Kutsu 01/30
20 12.12.2016 Ros Cirein lk 01: Helppo Kutsu 02/30
21 15.12.2016 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 02/40
22 19.12.2016 Ros Cirein lk 01: Helppo Kutsu 01/30
23 23.12.2016 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 06/40
24 02.01.2017 Vähäpelto lk 02: Helppo Kutsu 04/18
25 05.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 03/20
26 07.01.2017 Vähäpelto lk 02: Helppo Kutsu 01/18
27 14.02.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 06/40
28 18.02.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 03/40
29 20.02.2017 Romilly lk 05: Helppo Kutsu 01/32
30 02.03.2017 Hukkapuro lk 02: Helppo Kutsu 01/30
31 03.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 07/49
32 09.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 03/49
33 13.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 06/49
34 15.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 06/49
35 18.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 07/49
36 19.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 02/49
37 25.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 03/49
38 27.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 01/49
39 28.03.2017 Zurück lk 03: Helppo Kutsu 03/49
40 16.06.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 03/30
41 17.06.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 05/30
42 11.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 02/30
43 19.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 05/30
44 24.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 04/30
45 28.07.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 02/30
46 30.08.2017 KERJ Cup KK Bailador lk 04: Helppo Kutsu 09/92
VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 25.10.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/28
02 26.10.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 01/20
03 29.10.2016 Rappadan lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/27
04 31.10.2016 Rappadan lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/27
05 01.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/36
06 03.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/36
07 05.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/36
08 12.11.2016 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/50
09 15.11.2016 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/50
10 20.11.2016 Kultahuisku lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/08
11 22.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/20
12 24.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/20
13 27.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/20
14 29.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/20
15 30.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/20
16 02.12.2016 Metsovaara lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/50
17 08.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 02/30
18 10.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 04/30
19 11.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 03/30
20 12.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 02/30
21 12.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 03/21
22 13.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 04/30
23 15.12.2016 Fiktio lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksiköille Kutsu 01/30
24 16.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 02/21
25 18.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 02/21
26 19.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 01/21
27 31.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 01/29
28 31.12.2016 VVJ Cup Wyat Shetlands lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 07/70
29 07.01.2017 Koistila lk 01: Noviisi koulukoe yksilölle Kutsu 01/30
30 12.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/29
31 17.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/29
32 22.01.2017 Ruudin talli lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/50
33 22.01.2017 Tuiskula lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
34 23.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/29
35 27.01.2017 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/29
36 27.01.2017 Tuiskula lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
37 01.02.2017 Ros Cirein lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
38 04.02.2017 Ros Cirein lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
39 07.02.2017 Yentel Ponies lk 01: Noviisi koulukoe yksiköt Kutsu 02/30
40 08.02.2017 Yentel Ponies lk 01: Noviisi koulukoe yksiköt Kutsu 02/30
41 10.02.2017 Ros Cirein lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
42 10.02.2017 Yentel Ponies lk 01: Noviisi koulukoe yksiköt Kutsu 01/30
43 12.02.2017 Swildie Highlanders lk 02: Noviisi maratonkoe yksilövaljakoille Kutsu 05/50
44 12.02.2017 Yentel Ponies lk 01: Noviisi koulukoe yksiköt Kutsu 01/30
45 13.02.2017 Metsovaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 06/40
46 14.02.2017 Swildie Highlanders lk 02: Noviisi maratonkoe yksilövaljakoille Kutsu 04/50
47 15.02.2017 Hengenvaara lk 01: Noviisi kestävyyskoe parivaljakoille Kutsu 02/40
48 18.02.2017 Teilikorpi lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/30
49 20.02.2017 Metsovaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/40
50 21.02.2017 Teilikorpi lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
51 22.02.2017 Teilikorpi lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
52 22.02.2017 Wild Side Cobs lk 02: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 01/28
53 09.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 01/30
54 09.03.2017 Teilikorpi lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
55 10.03.2017 Fiktio lk 01: Noviisi koulukoe yksiköille Kutsu 01/30
56 12.03.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
57 12.03.2017 Wild Side Cobs lk 02: Noviisi yhdistetty yksiköille Kutsu 06/40
58 13.03.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
59 16.03.2017 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/24
60 17.03.2017 Gateaway lk 01: Noviisi koulukoe, yksiköille Kutsu 03/40
61 20.03.2017 Gateaway lk 01: Noviisi koulukoe, yksiköille Kutsu 05/40

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

12.12.2016 Yömaasto Metsälammella
Ennen maastoon lähtöä meidän oli tarkoitus koristella kaikki Metsälammen tilukset pienissä ryhmissä, mitä varten meidät jaettiin pienempiin ryhmiin. Meidän ryhmämme vastuulla oli pihaton koristeleminen. Nappasin joulukoristelaatikosta mukaani havuja ja kirkkaanvärisiä joulunauhoja. Pihatolla laitoin ensiksi havut mieleisekseni, minkä jälkeen pujottelin nauhat havujen joukkoon väriä tuomaan. Lopputulos oli varsin siedettävä ja saatuamme pihaton koristelluksi menimme taukohuoneeseen, missä vielä autoimme joulukuusen koristelussa. Pöydälle oli katettu iltaa varten melkoinen juhla illallinen enkä voinut vastustaa kiusausta vaan nappasin eräästä vadista käteeni vielä lämpimän joulutortun. Kellon alkaessa lähestyä kymmentä siirryimme kaikki talliin laittamaan hevosiamme valmiiksi yöllistä maastoretkeä varten. Kuisku, joka ei koskaan ollut ollut poissa Tuulenpesästä stressasi vierasta ympäristöä melkoisesti, mutta sain sen kuitenkin lopulta laitetuksi kuntoon. Näin pimeällä Kuisku sai selkäänsä heijastinloimen ja jalkoihinsa heijastinpintelit ja minullakin oli toppatakin päällä heijastinliivi, joten näkyisimme varmasti kauas. Hevosten järjestyttyä jonoon lähdimme matkaan. Alkumatka sujui rennosti, mutta Pirunmetsään päästyämme alkoi Kuisku osoittaa pelonmerkkejä. Nuori tamma ei ollut tottunut öisiin metsiin ja säikkyi pienintäkin rasahdusta ja minulla olikin täysi työ pitää se hallinnassani. Lopulta kuitenkin pääsimme ulos Pirunmetsästä, jolloin Kuiskukin rauhoittui huomattavasti. Jokipolulle päästessämme annoin kimon tamman ravata reipasta tahtia aina Rajajoelle saakka, jolloin hiljensin sen käyntiin joen ylitystä varten. Joen ylitettyämme Kuisku sai taas ravata hetken aikaa kunnes saavuimme melkoisten kinoksien peittämälle Mansikkapolulle, jonka menimme kaikki käynnissä. Aurattuamme Mansikkapolulle kulkureitin kinosten läpi saavuimme Mansikkaniitylle, jolla saimme ottaa muutamat laukkapätkät mikäli halusimme. Kuisku ei paljon kehottamista tarvinnut vaan ampaisi omatoimisesti matkaan laukassa nähdessään edellä menevän hevosen myöskin laukkaavan. Mansikkaniityn päässä tamma suostui vastahakoisasti hidastamaan ensin raviin ja sitten käyntiin, sillä olisi mitä ilmeisemmin vielä ollut menohaluja jäljellä. Mansikkaniityltä menimme käyntiä takaisin Metsälammelle, missä hoidettuamme hevoset istuuduimme pöydän ääreen nautiskelemaan jouluisista herkuista ja kuuntelemaan joululauluja.

24.12.2017 Kouluvalmennus (valmentaja: miivi)
Harvoin näki yhtä kaunista tammaa, katselin kimoa Kuunkujetta Tuulian taluttaessa sen maneesin ovista sisään. Tamma luimisteli korviaan ratsastajan tarkastaessa satulan vielä ennen selkään nousua, mutta antoi tämän tehdä työnsä. Roikuin toisella puolella ratsastajan kiivetessä selkään, jonka jälkeen ratsukko lähti kävelemään ympäri maneesia ja minä sulkemaan auki jääneen maneesin oven.

"Pikkuhiljaa voidaan aloitella", aloitin valmennuksen pienen hetken kuluttua. "Tänään mä haluan nähdä teiltä laadukasta perustyöskentelyä enkä mitään kommervenkkejä, et ihan back to basics on tämän päivän ohjelmassa. Siirtymisiä askellajien sisällä ja välillä, taivuttelua. Mä haluan nähdä laadukasta perustyöskentelyä, kauniisti liikkuvan hevosen ja ratsukon, joka tekee hyvää yhteistyötä. Perustyöskentelyä ei koskaan voi tehdä liikaa, mut turhan usein se tuntuu unohtuvan sitä pidemmälle hevosen kanssa edetään", höpöttelin Tuulialle selittäessäni valmennuksen kulkua. Nainen nyökkäsi minulle vastaukseksi, ja siirtyi pyynnöstäni suurelle keskiympyrälle.

Tällä ympyrällä Tuulia sai pikkuhiljaa lähteä ensin asettamaan, myöhemmin taivuttamaan Kuiskua. Samalla Tuulia sai hakea tammaansa pikkuhiljaa kootumpaan muotoon, nyt Kuisku kulki suhteellisen avoimessa muodossa, mutta kuitenkin nätisti oikein päin ja oli hyvin pohkeen edessä. Tähän ratsukko sai vielä lisätä ensin temponvaihdokset käynnissä, myöhemmin käynti- ja ravisiirtymät sekä temponvaihdokset myös ravissa. Kuisku taipui oikein nätisti molempiin suuntiin, sen nätti taipuminen ei häiriintynyt siirtymistä askellajien sisällä tai välillä. Tamma keräsi itseään Tuulian avulla yhä parempaan ja parempaan muotoon, sillä oli vahva takapää, jota se sai hyvin kerättyä allensa. Kuisku reagoi pieniinkin apuihin, Tuulian antaessa jalkaa turhan voimakkaasti tamma protestoi vahvasti. Jos ratsukon käynti- ja ravityöskentelyt sujuivat hyvin niin uralla kuin ympyrälläkin, niin sujui myös laukka. Tai se alkoi sujumaan hyvin heti alkuvaikeuksien jälkeen. Alussa Kuisku lähti nimittäin laukassa kiihdyttämään vauhtiaan, ja yritti juosta Tuulian apujen alta, ratsukon nätti työskentelymuoto ja tamman upea takajalkojen käyttö lähti murenemaan. Napakoilla avuilla Tuulia sai kuitenkin kimon palautettua takaisin maan pinnalle, muistamaan, mitä nyt oltiinkan tekemässä, ja ratsukon laadukas perustyöskentely teki paluun.

Pääsin nyökyttelemään ratsukon työskentelylle tyytyväisenä. Perustyöskentely oli hyvin hallussa, vaikka laukannostoja pitäisikin vähän treenata, nyt muutamat ensimmäiset nostot olisivat saaneet koulutuomareilta kommenttia hätäilystä ja kontrollin häviämisestä laukassa.

31.12.2017 Estevalmennus (valmentaja: miivi)
Olin valmentanut nättiä Kuunkuje-neitoa, Tuulian puheessa Kuisku-tammaa, viikko sitten kouluratsastuksen puolella. Nyt olisi vuorossa estevalmennus, ja kertailinkin päässäni rataa, jota olin ratsukkoa varten suunnitellut. Pysty tähän, okseri tuohon, raahailin puomeja paikalleen vielä tyhjyyttään kaikuvassa maneesissa. Tuulia oli myöhässä, panin merkille, mutta luotin siihen, että nainen saapuisi pian. Muutaman minuutin päästä maneesin ovi avautuikin, ja nainen asteli sisään kimo tamma vanavedessään. Roikuin toiselta puolelta satulaa kun Tuulia kiipesi ratsunsa selkään, jonka jälkeen palasin hienosäätämään esterataa ja ratsukko pääsi aloittamaan alkuverryttelyn.

Kuiskulla oli vauhtia heti alkuverryttelyistä lähtien. Kehotin Tuuliaa keskittymään siihen, että tamma pysyisi rauhallisena. Jos se olisi menossa heti alkuverryttelyistä lähtien, ei hyppäämisestä tulisi mitään. Tuulian kärsivällisen työstämisen seurauksena näinkin Kuiskulta oikein nättiä ravia ja kaunista, esteradoille hyvin sopivaa laukkaa ratsukon verrytellessä. Valitettavasti tilanne ei pysynyt tälläisenä ratsukon päästessä esteille. Siinä vaiheessa Tuulia sai ottaa reilumpia pidätteitä, eikä sitä huolimatta meinannut saada niitä läpi. Kuisku olisi luultavasti hypännyt kyllä seuraavankin esteen ylitse, ja vaikka vauhdinsäätely ei oikein pelannut, tamman ohjauksessa ei ollut mitään vikaa. Siitä huolimatta ohjasin Tuulian voltille, "hevonen masentuu voltilla", muistelin ensimmäisen ratsastuksenopettajani vakio-ohjetta. Valmennuksesta tulikin yllättävän voltintäyteinen. Halusin nähdä hyviä ja huolellisia hyppyjä, en vauhdikkaita esteiden ylijuoksuja, ja neuvoin ratsukkoa ottamaan voltin aina, kun Tuulia ei ollut täydessä kontrollissa siitä, mitä Kuisku teki. Voltit eivät olisi vaihtoehto esteradalla, mutta toimivat nyt tehokkaana vauhdintappajana.

Näillä eväillä mentiin tämä valmennus. Olivathan ratsukon viimeiset hypyt todella hyviä verrattuna alkuun, ja Tuulia hallitsi jos ei täysin, niin hyvin, sen, mitä Kuisku teki esteiden välillä. Tästä ratsukon olisi hyvä jatkaa tulevaisuudessa.

09.02.2018 Estevalmennus (valmentaja: Jannica)
Kuiskulla tuntuu tänään olevan testauspäivä, eikä asiaa paranna se, että selkään on laitettu suhteellisen vähän tammalla mennyt tallityttö. Perusteellisen verryttelyn jälkeen alkaa yhteistyö olla kuitenkin paremmalla mallilla ja pitkällisen vääntämisen jälkeen ainakin suurin osa testailusta on jäänyt pois. Saitte tehdä voltteja ja ympyröitä, joiden oheen otettiin puomityöskentelyä samassa muodossa. Suunnan vaihtuessa nostin puomeja kavaleteiksi, joita saitte tulla myöskin laukassa. Valitsen ristikon verryttelyesteeksi, jonka ylitys ei tietenkään tuota ongelmia kokeneelle ratsulle ja ratsastajakin onnistuu keikkumaan mukana Kuiskun eriskummallisissa, mutta yhtä kaikki mielenkiintoisissa päähänpistoissa, kun se ei tiedä minne lähtisi esteen jälkeen. Onneksi huomaan tässä kohtaa, että tamma on auttamattomasti hämillään, koska ratsastaja ratsastaa sen tasan esteelle asti ja siitä saa Kuisku selviytyä omin avuin seuraavalle. Ohjeistan kädestäpitäen hypyn jälkeen kokoamaan tammaa ja kiinnittämään oman katseen jo seuraavaan esteeseen, vaikka se olisi tuo samakin niin katse pysyy koko ajan siellä minne olet itse menossa, tamma seuraa kyllä mukana, kunhan ratsastaja tietää minne on menossa.

Esteiden noustessa katoaa tamman mielenkiinto turhaan kyttäämiseen ja se alkaa keskittyä huomattavasti paremmin välikäyntien jälkeen, kun päästään tositoimiin. Herkästi kuumenevana tammana alkaa kuitenkin kokemattomammalle ratsastajalle olla Kuiskussa melkoisesti vauhtia ja tämän huomattuaan alkaa tamma entistä enemmän painamaan ohjalle. Alkuun syntyykin vähän hätäilyä, kun ratsastaja yrittää voimakeinoin saada tamman palautettua hallintaansa. Opastan kuitenkin että pienin puolipidättein ja tarvittaessa tekemällä voltin ravissa tai harjoituslaukassa Kuisku kuuntelee varmasti paremmin ja näin onkin, koska tamma alkaa rauhoittua, kun ratsastaja vauhdista huolimatta pitää pohkeet kiinni ja tekee ahkerasti pidätteitä. Varmaliikkeinen tamma kuitenkin ylittää pienestä vastoinkäymisestä huolimatta lopputunninkin esteet oikein kivasti ja ratsastaja pääsee hyvin hyppyihin mukaan muistaen nyt myös ratsastaa esteiden välillä.

10.02.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Koulutunnille Kuiskun selkään on taas palannut oma vakiratsastaja ja sen kyllä huomaa tasapainoisesta asenteesta ja yhteistyökykyisyydestä huolimatta siitä, että menohaluja löytyy tänäänkin. Aloittelemme tasapainoa parantavilla tehtävillä ja koulukuvioiden vaihteluksi on mukana myös pujottelua sekä muutamia puomeja, joita tehdään ravissa. Ne auttavat molempia keskittymään paremmin ja Kuisku työskenteleekin tänään oikein hyvällä motivaatiolla viime tuntiin verrattuna. Perustreenin jälkeen keskitytään hetki pohkeenväistöihin, joita saatte ensin tulla perinteisesti pituushalkaisijalta käynnissä molempiin suuntiin. Ohjeistan suoruuden kanssa, ulkokäsi pidättää ja pohje pitää vastaan jos tammalle meinaa tulla kiire uralle. Toiseen suuntaan sillä tuntuukin olevan kiireempi uralle, kun suunta on vaikeampi väistölle. Hyvin kuitenkin saat sen malttamaan pidättein ja pitämällä pohkeen kiinni, tarvittaessa tamman voi myös ottaa hetkeksi seis, jos tuntuu ettei se kuuntele enää pidätteitä pohkeesta.

Pienten välikäyntien jälkeen alettiin tulla väistöharjoitusta ravissa, toiseen suuntaan se oli vielä kovin vaikeaa ja Kuisku olisi mielellään ottanut käyntiin väistämisen välillä, mutta kun sitä mahdollisuutta ei enää suotu alkoi se punkemaan uralle reippaammin. Siinä olit hienosti kuitenkin ajantasalla ja pohkeella vastassa heti, ettei se päässyt luistamaan harjoittelusta! Toiseenkin suuntaan alkoivat väistöt sujumaan sen verran hyvin, että lopputunnista hommaa vaikeutettiin ja saittekin tulla väistöä muutamia metrejä kulmasta kohti pituushalkaisijaa, jossa otettiin muutaman sekunnin ajaksi pysähdys ja sitten jatkettiin takaisin uralle. Tämä harjoitus tuntui alkuun vaikealta, mutta pääsitte molemmat siitä nopeasti perille ja ravissa tehtävä sujui yllättäen paremmin kuin käynnissä. Loppuun otettiin vielä lähiopetusta ympyrällä laukassa, jossa treenattiin tasapainoisia laukannostoja sekä siirtymisiä laukasta käyntiin. Siirtymiset menivät hyvin, vaikka alkuun sinulla oli liikaa käsi ja istunta vastassa laukasta alas siirryttäessä ja siirrot olivat töksähteleviä. Loppua kohden suoritus kuitenkin parani huomattavasti etenkin helpompaan kierrokseen. Laukannostot onnistuivat hyvin, mutta oman istuntasi ollessa väärällä istuinluulla nosti tammakin muutamia kertoja väärän laukan. Sen se kuitenkin korjasi itse oikeaksi, ennen kuin ehdit edes pyytää.

11.02.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Kuiskun valjakkovalmennuksessa keskityttiin hiukan jokaiseen aihealueeseen aloittaen koulukokeen asioista ja erityisesti niistä seikoista, jotka olivat viime aikoina ongelmia tuottaneet. Kuiskulla oli tapana nimittäin radalla jättää asiat puolitiehen ja motivaatio tuntui olevan huonompi kuin kotona treenatessa. Alkuun saittekin näyttää minulle itsenäisen alkuverkan jo tehtyänne jonkin kisaradan, jotta näkisin käytännössä tätä ongelmaa syvemmälle, sillä tokihan se jo kotoa alkoi, kuten pian tulin huomaamaan. Tuulia ei sen sijaan ollut tajunnut ongelman ydintä, Kuiskua ei yksinkertaisesti ohjeistettu tehtävien välillä mitenkään, joten se jäi vähän epävarmasti pyörimään eteenpäin tietämättä, mitä seuraavaksi siltä odotettiin. Ohjat saivat ensinnäkin olla paremmalla tuntumalla, käskytin kaikkitietäväiseen sävyyni keskemmältä maneesia. Onneksi Tuulia lukeutui niihin oppilaisiin, jotka tykkäsivät enemmän kovasta komennosta, kuin siitä että opettaja jätti asioista sanomatta.

Pienissä virheissä Kuisku antoi paljon anteeksi ja teki jopa itse tehtäviä loppuun, huomasin kun tulitte uudelleen samaa koulukokeen rataa tasolta noviisi. Kuisku liikkui koko radan hyvässä muodossa, jopa ehkä paremmassa kuin noviisitasolla vielä olisi tarvinnutkaan. Kun aloit itse olemaan apujen kanssa aktiivisempi ja mukana hommassa koko ajatuksella alkoi Kuiskunkin motivaatio olla paljon parempi ja näki että tamma yritti selvästi enemmän myös miellyttää, kun alkoi huomaamaan, että tekemisellä olikin väliä, koska sinäkin välitit. Loppuun otettiin vielä pätkiä tarkkuusajosta, jota varten keilat oli nostettu talvikaudeksi maneesiin sopivasti. Mitään kovin monimutkaisia tehtäviä ei toki tällä tasolla tehty, ihan peruspujottelua sekä välistä menemistä ja siirtymisiä keilojen välille tehtäviksi. Ne sujuivat oikein hyvin ja olitte molemmat hyvin tehtävien tasalla ja annoit avut ajoissa, joten Kuisku pystyi tekemään esimerkiksi siirtymiset täsmälleen oikeaan kohtaan.

15.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Jannica)
Kuisku odotteli tarhassa sen näköisenä ettei sitä hetkeen oltu harjattu, kukapa olisikaan, kun ei tammalle kovin montaa innokasta hoitajaa tallista löytynyt sen haastavan luonteen vuoksi. Sain maaniteltua tamman kiinni leipäpalan kanssa, riimua laittaessa se yritti näykkiä, mutta olin oppinut tällaisten kanssa jättämään mokoman omaan arvoonsa, niin se loppui nopeiten. Talutin tamman käytävälle ja riisuttuani märän ulkoloimen sidoin sen varoiksi kiinni molemmilta puolelta ketjuilla, koska se ei yleensä ottanut vieraita kuulemma kovin hyvin vastaan. Kuisku katseli mielenkiinnolla, kun vein loimen kuivumaan ja palasin takaisin harjapakin kanssa, sekä laittaen varusteet telineeseen, johon kiinnitin myöskin kypäräni. Tamma yritti alkuun napsia, mutta kun huomasi ettei se vaikuta harjaamiseeni mitenkään se alkoi kiinnittää huomiota muuhun tallissa tapahtuvaan. Muutama hevonen oli jätetty jo sisään lenkin jälkeen, koska kello alkoi lähestyä viittä. Satulan ottaessani tamma nautti kiukkuista naamaa ja yritti näykkiä mennessäni narun alta kyljen puolelle, mutta jatkoin tyynesti satulointia kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Kuisku ilmeisesti hieman ihmetteli, koska se ei tajunnut tehdä mitään, vaikka Tuulia oli varottanut sen osaavan myös potkia satuloidessa. Saatuani suhteellisen helpostikin tammalle varusteet painoin kypärän päähäni ja lähdimme tyhjään maneesiin treenaamaan, jännä ettei siellä ollut ketään, vaikka oli sentään arki-ilta. Ehkä ikävä keli oli tuonut omistajille vähemmän innokkuutta ratsasteluun, pohdin ohjatessani jumittavan hevosen sisälle maneesin suojaan vesisateelta ja sulkiessani oven. Valot oli joku jättänyt päälle, joten minun ei tarvinnut arvella mistä ne saataisiin.

Talutin tamman jakkaran luo, eihän tällainen kääpiö kyytiin päässyt ilman ja hevosellekin oli mukavempaa nousta jakkaralta kyytiin. Herkkä tamma vaikutti jo alussa olevan kuin räjähdyspisteessä, en tiedä johtuiko se tällä kertaa uudesta ratsastajasta, tuulisesta kelistä vai vapaapäivistä takana. Otin ohjia hieman enemmän tuntumalle, vaikkei Kuisku minnekään ollut menossa kyllä. Aloittelimme volteilla, ympyröillä ja pysähdyksillä sen verran kuin tamma niitä malttoi tehdä. Se vaikutti ravissakin kuuliaiselta vaikka kiire sillä olikin tänään johonkin. Jatkoin suuntaa vaihtaen kevyttä ravia samoja tehtäviä tehden ja sitten jäimme hetkeksi pääty-ympyrälle istuen harjoitusraviin, jossa asettelin ja taivuttelin tammaa, jolloin se alkoi pätkittäin jo kulkea paremmassa muodossakin. Lopputunnista otimme vielä laukkaa ympyrällä, jossa tamma muutaman kerran meinasi häipyä paikalta, mutta asettui sitten kun ymmärsi, ettei se minnekään kanssani päässyt. Loppujen lopuksi olin jopa ihan tyytyväinen tamman työskentelyyn tänään, myöskin laukassa, jossa tuli hyviä pätkiä oikeassa muodossa.

16.02.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Kuiskun valjakkovalmennus Tuulian kanssa aloiteltiin siirtymisillä käynnissä ja ravissa, joista oli menevälle tammalle hyötyä ja se alkoi kuuntelemaan kuskia huomattavasti enemmän. Siirtymisissä jouduit muutamaan kertaan ottamaan vähän kovemmat pidätteet ja ääniavutkin käyttöön laukasta raviin siirtyessänne. Koulukokeen osuutta harjoitellessa Kuisku kuunteli ja keskittyi annettuihin tehtäviin alkutuntia paremmin. Kuiskulla oli ravitehtävissä oikein hyvä pitkä askel ja tempo. Saitte ravissa tehdä siirtymisten lisäksi kolmikaarista, ympyröitä ja voltteja. Meno oli oikein hyvää ja jopa rauhallista alkutuntiin verrattuna tamman asettuessa ja taipuessa hyvin. Laukassa saitte alkuun laukata uraa pitkin ja jäädä sitten lähiopetukseen pääty-ympyrälle, jossa keskityttiin lähinnä ulkoapujen tukeen, asettumiseen ja rehelliseen taipumiseen, vaikka perässä olikin kärryt.

Pienen kävelytauon jälkeen sait vaatia tammalta ravissa vielä enemmän liikettä alle takaa ja tehdä volttien oheen pysähdykset joka sivulle valitsemaasi kohtaan. Tiukemmalla asenteella sai Kuisku liikkeeseen enemmän tahtia, tasapainoa ja alkoi myödätä niskastakin paremmin. Ajoittain Kuisku oli hieman etupainoinen, mutta hyvällä ulko-ohjan tuella Kuiskun sai taipumaan paremmin ja kulkemaan oikeassa muodossa, jonka ei tosin noviisitasolla vielä kummoinen tarvinnut olla. Siihen tamman rahkeet riittivät oikein hyvin. Loppuun otettiin vielä siirtymisiä ravista uudelleen, joiden tuli olla sekä tulokseltaan että avuiltaan selkeitä. Siirtymisiä otettiin suoran uran lisäksi kolmikaarisella sekä ympyrällä, joka toi heti hommaan haastetta, koska samalla piti myös taipua ja asettua liikkeen mukana. Loppuun otettiin vielä kahdeksikkoa laukassa, jossa keskellä vaihtui laukka oikein hyvin ainakin toiseen suuntaan. Toiseen vaihdettiin tarvittaessa ravin kautta, mikäli tamma ei vaihtanut sitä itse.