Tuulenpesän Kartano

Pienpeto

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen@ Sylvester

NIMI Pienpeto "Peto" Rekisterinumero VH16-018-0247
SYNTYNYT 01.10.2015 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-ori
väri punarautias SÄKÄKORKEUS 144 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 MAAHANTUOJA Tuontikeskus Alegre
Koulutustaso ko Helppo B re 100cm kerj Helppo SAAVUTUKSET ERJ I,KERJ I,KRJ I

Kenttäratsastusjaoksen Laatuarvostelu 25.03.2018
7 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101 KERJ I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 28.03.2018
6 + 42 + 18 + 20 + 15 = 101p. ERJ I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.06.2018
5,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 101,5 p. KRJ I

Pienpeto tuli meille yhdessä viiden muun hevosen kanssa ystävättäreni Sylvesterin vähentäessä hevoskantaansa. Vaikka olinkin surullinen ystävättäreni päätöksen vuoksi olin myös innoissani, sillä hänellä oli jos jonkinnäköistä ja kokoista suomenhevosta nyt uutta kotia vailla. Saatuani ystävättäreni hevosharrastuksen vähentämistä koskevan mailin luettua ryhdyinkin oitis käymään läpi hevosia, jotka olivat yhtäkkiä uutta kotia vailla. Käytyäni läpi ystävättäreni suvullisest suomenhevoset rupesin läpikäymään hänen omistuksessaan olevia suvuttomia hevosia. Ensimmäisenä silmääni osui pienhevoskokoinen ori nimeltä Pienpeto, joka oli kilpaillut jo jonkinverran kenttäratsastuksen parissa. Huomatessani, ettei ori kuulunut niihin hevosiin jotka ystävättäreni aikoi pitää laitoin sen oitis omalle ostolistalleni niiden hevosten joukkoon, joille arvelin olevan käyttöä Tuulenpesässä ja siirryin eteenpäin myytävänä olevien hevosten listalla.

Peto on yleisesti ottaen todella ihmisystävällinen ja helposti käsiteltävä. Toki silläkin on silloin tällöin vähän huonompia päiviä, jolloin se on hieman orimaisempi, mutta mikää macho se ei tällöinkään ole. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ori kannattaa suosiolla sitoa kiinni, sillä vaikka se onkin kiltti ja tottelee hyvin komentoja ei se silti ole kovinkaan hyvä seisomaan aloillaan ja sitä saakin irti ollessa jatkuvasti komentaa pysymään aloillaan kun taas kiinnisidottuna se seisoo hievahtamattakaan aloillaan. Harjattaessa Peto nauttii harjan hierovista vedoista silmät puoliummessa aloillaan nuokkuen. Varustettaessa Peto on melkoinen pullistelija eikä satulavyö tunnu koskaan olevan riittävän pitkä herran vatsan ympäri, mutta kun herraa kevyesti läpsäisee satulavyön vierestä päästää se ilmat pihalle, jolloin satulavyön kiinni saaminen on huomattavasti helpompaa. Talutettaessa seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä mitä nyt saattaa hieman flirttailla vastaan tulevien tammojen kanssa. Muiden hevosten seurassa omaa herrasmiesmäiset käytöstavat, muttei epäröi puolustaa itseään purien ja potkien mikäli tilanne niin vaatii, muttei kuitenkaan itse rupea ensimmäisenä haastamaan riitaa toisten hevosten kanssa.

Ratsastettaessa Peto on hyvin kuuliainen ja luotettava ratsu, vaikka saattaakin maastossa hieman kuumua. Yleisesti ottaenkin ori toimii hyvin oman moottorinsa varassa olematta kuitenkaan mikään kiituri. Ratsastajansa apuihin ori vastaa säntillisesti ja kuuliaisesti, joten ratsastajan on oltava tarkkana että avut osuvat juuri kohdilleen, mikäli haluaa oriin tekevän pyydetyn liikkeen kunnolla, sillä mikäli ratsastajan antamat avut eivät ole jetsulleen oikein tekee ori siltä pyydetyn liikkeen vain vähän sinnepäin. Pedon askellajit ovat lennokkaita ja ilmavia, mutta niistä tulee helposti nykiviä mikäli ori alkaa kuumua. Kouluaitojen sisäpuolella oriin kanssa ei täydy pelätä kuumumista ja se keskittyykin työntekoon täysillä. Kovinkaan lahjakas kouluratsu herra ei ole, mutta tekee kuitenkin aina parhaansa suoriutuen siltä pyydetyistä liikkeistä vaivattomasti. Esteillä oriin tuleekin jo sitten hieman enemmän eloa ja se saattaa hieman kuumuakin, mutta pysyy kuitenkin edelleen hyvin ratsastajansa hallinnassa. Ori ei ole kovinkaan ketteräjalkainen tai nopea, joten sen kanssa tulisi ensisijaisesti keskittyä puhtaan radan tekemiseen ja välttää ylimääräisten riskien ottaminen. Herra omaa kyllä kohtalaisen hyppytekniikan ja liiteleekin vastaan tulevien esteiden yli kevyesti mikäli ponnistuspaikkojen määritys vain osuu nappiin. Peto itse ei ole kovinkaan hyvä ponnistuspaikkojen määrittelemisessä, joten se jää aika lailla ratsastajan huoleksi. Maastoesteillä ori sitten saattaa kuumua ihan kunnolla ja se jää helposti painamaan kuolaimelle mikäli ratsastajan valitsema matkavauhti ei sitä tyydytä. Kuumumista lukuunottamatta herra on kuitenkin äärimmäisen luotettava maastoesteratsu, sillä se ei kavahda kaikkein erikoisemmankaan näköisiä esteitä ja hyppääkin yli kaikesta mitä vastaan tulee mukisematta.

i. Raitainen Roope
prt 141cm
ii. Vain Kerran Elämässä
vrt 144cm
iii. Pakkasenpurema
vrt 145cm
iie. Herlinan Marjaana
vprt 141cm
ie. Loistavan Auliisti
rt 146cm
iei. Eistämättä Herkko
rt 146cm
iee. Takaviulun Daalia
vrt 141cm
e. Kertuttimen Mustat Sukat
prt 144cm
ei. Uni-Untamo
km 145cm
eii. Leiskyvä
km 143cm
eie. Liinaharjan Astrid
km 141cm
ee. Lumpeenkukka
prt 145cm
eei. Lainehilla Hipuvilla
prt 146cm
eee. Lumekuva
rt 144cm

24.01.2016 sh-o Tiilikan Riiviö (e. Hilmu Ihana)
01.11.2016 sh-o Tuiskulan Petomania (e. Virilla)
02.03.2017 sh-t Tuulenpesän Kehrälintu (e. Kehräkkä)
13.06.2017 sh-o Tuulenpesän Paperihaarniska (e. Halitulijallaa)

i. Raitainen Roope ei suinkaan ollut raidalliset villasukat jalassa köllöttelevä suomenorhi, vaan tiukkoja tuloksia kenttäratsuna kiskova pienori, joka koostaan huolimatta sijoittui erittäin hyvin jopa CIC1 tasolla asti. Roope omasi hyvät askellajit, mutta vielä paremman hyppykapasiteetin ja kilpaili myös satunnaisesti rataesteillä 110cm luokkia, kun aikaa kenttäkilpailuilta liikeni. Rautias 141-senttinen ori oli luonteeltaan jekkuilija, jonka kanssa yksikään päivä ei ollut samanmoinen. 3-vuotiaana kasvattajaltaan ostettu ori teki hyvää tulosta uuden omistajan kanssa nelivuotiskaudelta alkaen osallistuen nuorten laatuarvostelun lisäksi useisiin kykykilpailuihin vaihtelevalla menestyksellä. Yllättäen vanhempana estekilpailuissa loistanut ori ei oikein nuorempana esteosuuksissa taitojaan väläytellyt, vaan tuo kyky, rohkeus ja intohimo löytyi vasta lähempänä kymmentä vuotta. II kantakirjapalkinnolle kirjattu Roope jäi siitoskäyttöön 16-vuotiaana kerättyään 40 sijoitusta kenttäratsuna sekä satunnaisia esteiltä. Roopelta jäi jälkeläisiä vain muutama, koska suku ei ollut mikään erityinen muihin vertailukohteisiin nähden. Sen kaikki jälkeläiset ovat kuitenkin kilpailleet yleispainotteisina hyvin menestyen.

ii. Vain Kerran Elämässä on erittäin komea vaaleanrautias ori, joka pärjäsi kilpailu-uransa ohessa hienosti näyttelykehissä ja kantakirjattiin odotetusti kisatulosten tukemana I-palkinnolle. Elmo oli jonkin verran siitoskäytössä jo kilpaillessaan, mutta siirtyi varsinaisesti pelkkään siitoskäyttöön täytettyään 11 vuotta. Siihen mennessä 144-senttinen ori oli kilpaillut jo 40 sijoitusta kenttäratsuna CIC1 tasolla. Piirtopäinen ja sukkajalkainen ori kilpaili myös esteitä sivutoimena 110-120cm luokissa sijoittuen vaihtelevasti. Rauhallisen luonteen omaava ori periytti hyvän käsiteltävyyden lisäksi jälkeläisilleen monipuolista suorittavuutta ja rohkeaa luonnetta, jonka ansiosta 14 jälkeläisestä lähes kaikki ovat kilpailleet kenttää. Nykyisin ori viettelee kilpailijallaan ansaittuja eläkepäiviä.

ie. Loistavan Auliisti eli Aino on 146-senttinen pientamma, joka on väriltään rautias. Koko ikänsä kasvattajallaan asunut tamma on kilpaillut kansallisella tasolla koulua vaativalla tasolla sijottuen. Se on kilpaillut sekä ponien että suomenhevosten SM-kilpailuissa hyvin sijoituksin erityisesti koulussa, mutta osallistunut mestaruuksissa myös mataliin esteluokkiin kokeilun kannalta. Aino on luonteeltaan hieman tammamainen, mutta kuitenkin hoitotilanteissa suhteellisen kiltti, utelias ja avoin. Aino on ratsastettavuudeltaan oikein mukava, yhteistyöhalukas ja reipas, mutta jännittää helposti uusien ratsastajien kanssa, jolloin siitä ei ekoissa kisoissa saa parasta irti. Parhaansa se kuitenkin silloinkin yrittää, mutta tulokset jäävät kauaksi parhaasta suorituksestaan. Ainolta jäi kuusi varsaa, jotka ovat kilpailleet eri lajeissa. Aino viettelee eläkehevosen päiviä kilpailijallaan, mutta on selkeästi jo alkanut mennä huonompaan kuntoon, joten vaikea päätös on varmasti edessä pian..

e. Kertuttimen Mustat Sukat on nimestään huolimatta punarautias pientamma, jolla on sukat ja läsi. Mustikaksi kutsuttu tamma kilpaili kohtalaisen uran yleispainotteisena tammana kilpaillen koulua vaativalla tasolla ja esteitä metrissä. Kenttäkilpailuissa sitä ei rohkean luonteenkaan puolesta nähty sopivan ratsastajan puuttuessa ratsastuksen kuninkuuslajiin. 144-senttinen Mustikka kantakirjattiin kisauransa päätettyään III palkinnolle ja tamma jätti yhdeksän varsaa jäätyään kisoista pois suhteellisen nuorella iällä. Sen varsoista noin puolet on kilpaillut yleispainotteisina ja puolet esteillä,mutta niistä ketään ei ole kuitenkaan kantakirjattu, vaikka emältään suhteellisen hyvät geenit ovatkin saaneet. Tamma kilpaili myös emänsä kavionjäljissä joitakin valjakkokilpailuja.

ei. Uni-Untamo eli Unto oli kimo 145-senttinen sirorakenteinen ori, jonka rakenne oli kuin tehty kenttäratsun uraa ajatellen. Komea ja hyvärakenteinen sekä -tapainen Unto kilpaili isältään saatujen loistavien ominaisuuksien myötä kenttäratsuna CIC1 sekä tasoa alempana sijoittuen molemmissa mukavasti. Unton isä ja emä ovat valjakkohevosia, joten ori on pärjännyt erityisesti kenttäkisojen kouluosuuksilla hienosti ja periyttänyt itsekin kouluvarsoja sekä valjakkoon tai yleiseen lajiin painottuen, lähinnä kouluun ja valjakkoon. Hyväluonteinen ori oli ratsain hieman laiskahko, mutta suoriutui silti kohtalaisesti ratojen lisätyistä askellajeista. Ori tarjottiin kantakirjaan, mutta rakenne ei ihan riittänyt II palkinnolle ja se jäi ilman palkintoa. Unto oli silti kisatulostensa ansiosta siitoskäytössä kuuden varsan verran, kirjaamattomuus ei haitannut, kun ei se kilpailuissa niin ole justiinsa, vaikkei näyttelyihin päässeetkään. Unto kuoli tallin tulipalossa 15-vuotiaana, jolloin suuri osa hevosista kuoli tai jouduttiin lopettamaan viisitoista paikkaisessa siittolassa.

ee. Lumpeenkukka oli punarautias 145cm korkea suurimerkkinen tamma, joka kilpaili valjakkoajossa, mutta starttasi myös muutamia helppoja koululuokkia. Reipasliikkeinen tamma oli kokoisekseen oikein näyttävä kouluradoilla ja kärryjen edessä periyttäen myös seitsemälle varsalleen samoja kykyjä näiden kisatessa lähinnä yleispainotteisesti isäoriinkin lajeissa. Kukka oli luonteeltaan hyvin kiltti, muttei oikein tullut toisten hevosten kanssa toimeen viihtyen paremmin omissa oloissaan. Tamma kantakirjattiin III palkinnolle ja erityisesti sen raviaskelta kehuttiin liitäväksi. Kukalla oli hieman huono tiineyttämisprosentti, koska kahtena vuonna se ei saanut lainkaan varsaa kovasta yrityksestä huolimatta. Tamma siirtyi vihreämmille laitumille reilun kahdenkymmenen vuoden iässä.

@ kirjoittaja Jannica

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 25.12.2016 Koistila lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
02 26.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 01: Helppo B Kutsu 02/30
03 31.12.2016 KRJ Cup Ventos lk 03: Helppo B Kutsu 19/287
04 01.01.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo B Kutsu 04/30
05 02.01.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo B Kutsu 03/30
06 03.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Helppo B Kutsu 02/40
07 03.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 02: Helppo B Kutsu 03/30
08 04.01.2017 Ruudin Talli lk 01: Helppo B Kutsu 02/40
09 05.01.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo B Kutsu 04/30
10 05.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 02: Helppo B Kutsu 05/30
11 08.01.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo B Kutsu 04/30
12 08.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 02: Helppo B Kutsu 01/30
13 11.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 03/40
14 13.01.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 02/40
15 13.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/50
16 13.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
17 13.01.2017 Mörkövaara lk 01: Helppo B Kutsu 03/21
18 13.01.2017 Ruudin Talli lk 01: Helppo B Kutsu 06/40
19 14.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/50
20 14.01.2017 Ruudin Talli lk 01: Helppo B Kutsu 01/40
21 15.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
22 15.01.2017 Ruudin Talli lk 01: Helppo B Kutsu 01/40
23 18.01.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 02/40
24 18.01.2017 Fiktio lk 01: Helppo C Kutsu 05/40
25 18.01.2017 Romilly lk 01: Helppo C Kutsu 01/79
26 18.01.2017 Virmaveden hevostila lk 03: Helppo B Kutsu 03/19
27 19.01.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
28 19.01.2017 Fiktio lk 02: Helppo B Kutsu 04/40
29 19.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/60
30 20.01.2017 Romilly lk 01: Helppo C Kutsu 01/79
31 20.01.2017 Ruudin Talli lk 01: Helppo B Kutsu 06/40
32 21.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/60
33 21.01.2017 Romilly lk 01: Helppo C Kutsu 07/79
34 26.01.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 02/40
35 29.01.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
36 29.01.2017 Shinevalley lk 02: Helppo B Kutsu 01/40
37 31.01.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 04/50
38 31.01.2017 Shinevalley lk 02: Helppo B Kutsu 02/40
39 12.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 01: Helppo C Kutsu 04/50
40 14.02.2017 Kisakeskus Lapland lk 01: Helppo C Kutsu 04/50
41 14.02.2017 Metsovaara lk 02: Helppo B Kutsu 03/40
42 14.02.2017 Ruuvalli lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
43 14.02.2017 Teilikorpi lk 02: Helppo B Kutsu 02/50
44 16.02.2017 Kievarinkuja lk 01: Helppo B Kutsu 02/60
45 17.02.2017 Teilikorpi lk 02: Helppo B Kutsu 02/50
46 18.02.2017 Teilikorpi lk 02: Helppo B Kutsu 04/50
47 26.02.2017 Teilikorpi lk 02: Helppo B Kutsu 03/50
48 14.03.2017 KK Sitruuna lk 02: Helppo B Kutsu 02/30
49 21.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: Helppo B Kutsu 04/30
50 25.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: Helppo B Kutsu 01/30

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 12.12.2016 Susiraja lk 06: 100cm Kutsu 01/23
02 14.12.2016 Susiraja lk 06: 100cm Kutsu 03/23
03 16.12.2016 Moondance lk 02: 100cm Kutsu 01/30
04 17.12.2016 Moondance lk 02: 100cm Kutsu 04/30
05 20.12.2016 Moondance lk 02: 100cm Kutsu 05/30
06 04.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 02/40
07 04.01.2017 Romilly lk 03: 100cm Kutsu 04/60
08 05.01.2017 Romilly lk 04: 100cm Kutsu 04/80
09 06.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 02/40
10 06.01.2017 Turmeltaja lk 02: 100cm Kutsu 05/30
11 07.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 05/40
12 07.01.2017 Turmeltaja lk 02: 100cm Kutsu 05/30
13 13.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 04/40
14 14.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 02/40
15 14.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 02/40
16 15.01.2017 Kievarinkuja lk 02: 100cm Kutsu 05/30
17 16.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: 100cm Kutsu 04/40
18 16.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 01/40
19 18.01.2017 Kievarinkuja lk 02: 100cm Kutsu 03/30
20 20.01.2017 Vähäpelto lk 02: 100cm Kutsu 01/30
21 21.01.2017 Järnby lk 02: 100cm Kutsu 01/40
22 21.01.2017 Kuuramaan Hevostalli lk 04: 100cm Kutsu 02/30
23 22.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: 100cm Kutsu 06/40
24 23.01.2017 Pöllökummun lk 02: 100cm Kutsu 03/29
25 28.01.2017 Kilpailukeskus Chermia lk 01: 100cm Kutsu 01/50
26 30.01.2017 Vähäpelto lk 02: 100cm Kutsu 02/24
27 04.02.2017 Teilikorpi lk 04: 100cm Kutsu 03/40
28 10.02.2017 Bellgrove lk 06: 100cm Kutsu 01/30
29 17.02.2017 Metsovaara lk 07: 100cm Kutsu 04/40
30 04.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 04/40
31 07.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 01/40
32 10.03.2017 Teilikorpi lk 02: 100cm Kutsu 05/40
33 25.03.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 05/30
34 27.03.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 03/30
35 30.03.2017 Turmeltaja lk 01: 100cm Kutsu 05/30
36 30.04.2017 ERJ Cup Hortensia lk 08: 100cm Kutsu 13/135
37 27.06.2017 Overload lk 01: 100cm Kutsu 04/30
38 12.08.2017 Raatteen Suomenhevoset lk 02: 100cm Kutsu 02/26
39 17.08.2017 Raatteen Suomenhevoset lk 02: 100cm Kutsu 03/26
40 18.08.2017 Raatteen Suomenhevoset lk 02: 100cm Kutsu 05/26
41 31.08.2017 ERJ Cup Hukkapuro lk 08: 100cm Kutsu 04/179
42 04.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 05/30
43 05.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 04/30
44 10.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 03/30
45 13.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 02/30
46 14.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 01/30
47 18.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 05/30
48 23.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 02/30
49 24.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 02/30
50 30.09.2017 Erkinheimot lk 02: 100cm Kutsu 01/30
51 27.10.2017 Leijonalaakso lk 04: 100cm Kutsu 06/40

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 27.12.2016 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/40
02 28.12.2016 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/40
03 29.12.2016 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/40
04 31.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 03: Helppo Kutsu 01/24
05 08.01.2017 Turmeltaja lk 02: Helppo Kutsu 03/30
06 11.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 02/30
07 12.01.2017 Tuiskula lk 02: Helppo Kutsu 01/30
08 14.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 01/30
09 16.01.2017 Romilly lk 04: Helppo Kutsu 05/30
10 18.01.2017 Vähäpelto lk 01: Helppo Kutsu 04/30
11 20.01.2017 Tuiskula lk 02: Helppo Kutsu 05/30
12 07.02.2017 Zemniak Stud lk 04: Helppo Kutsu 06/38
13 20.02.2017 Romilly lk 05: Helppo Kutsu 02/32
14 25.02.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 01/40
15 06.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 06/47
16 11.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/26
17 15.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/26
18 19.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/26
19 21.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 02/47
20 24.03.2017 Zurück lk 02: Helppo Kutsu 05/47
21 16.06.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 02/30
22 16.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 01/30
23 21.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 05/30
24 22.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 05/30
25 24.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 04/30
26 26.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 04/30
27 27.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 02/30
28 28.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 01/30
29 29.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 04/30
30 30.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo Kutsu 03/30
31 21.10.2017 Turmeltaja lk 03: Helppo Kutsu 05/30
32 23.10.2017 Turmeltaja lk 03: Helppo Kutsu 03/30
33 27.10.2017 Turmeltaja lk 03: Helppo Kutsu 03/30
34 29.10.2017 Turmeltaja lk 03: Helppo Kutsu 03/30
35 30.12.2017 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 01/24
36 08.01.2018 Cadogan Ponies lk 02: Helppo Kutsu 03/24
37 20.01.2018 Vuorna lk 01: Helppo Kutsu 01/30
38 21.01.2018 Vuorna lk 01: Helppo Kutsu 05/30
39 22.01.2018 Vuorna lk 01: Helppo Kutsu 04/30
40 11.02.2018 Gealán lk 04: Helppo Kutsu 02/50
41 05.03.2018 Hengenvaara lk 02: Helppo Kutsu 02/100

KERJ sijoitukset: 5 kpl (edellisen omistajan kanssa)
06.02.2016 KERJ Mörkövaara - helppo - 6/40
09.02.2016 KERJ Mörkövaara - helppo - 2/40
16.02.2016 KERJ Mörkövaara - helppo - 4/40
19.02.2016 KERJ Mörkövaara - helppo - 1/30
18.02.2016 KERJ Mörkövaara - helppo - 2/30

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

01.11.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: Dimma)
Saavuin Tuulenpesään valmentamaan Tuuliaa ja Petoa, tällä kertaa minulle hieman erikoisemman valmennuksen muodossa. Koulu- ja estevalmennuksia on tullut pidettyä satoja kertoja, mutta maastoestevalmennuksia on tullut pidettyä runsaasti vähemmän. Onneksi ilma oli hyvä, eikä taivaalta satanut mitään sateeseen viittaavaakaan. Ilma oli kirkas, eikä ollut liian kylmä. Lämmittelyjen jälkeen lähdimme kohti maastoesterataa ja pääsimme aloittamaan valmennuksen. Peto eteni innokkaasti ja Tuulia saikin pidätellä sitä melko runsaasti. Ori hyppäsi kuitenkin rohkeasti ja varmasti.

Tällä valmennuskerralla keskityimme lähinnä tarkkuusesteisiin ja tukkisarjoihin. Tukkien yli Peto hyppäsi vauhdilla ja pyysinkin Tuuliaa pidättämääm oria hieman enemmän juuri ennen estettä. Vauhtia ja voimaa tarvittiin, mutta ei ihan niin paljoa, mitä hevonen olisi halunnut. Kun suurin osa orin ylimääräisestä energiasta saatiin purettua, tukkisarjat sujuivat jo paljon paremmin ja hallitummin. Peto oli silti innokas ja työskentelynhaluinen, mutta sitä oli paljon helpompi hallita ja hevonen pysyi hyvin käsissä. Tukkisarjojen jälkeen siirryimme tarkkuusesteille. Mitäköhän niistä olisi tullutkaan, jos olisimme menneet sinne ensin. Esteet olivat kapeita ja vaativat todellista tarkkuutta ratsukolta. Petoa ei näyttänyt kiinnostavan, että esteet olivat niin kapeita, että hiemankin runsaammalla ruokavaliolla kyljet olisivat koskettaneet estettä. Ratsukko suoritti tarkkuusesteet hyvin, vaikka oikea ponnistuskohta olikin välillä hieman hukassa.

Kokonaisuudessaan valmennus sujui hyvin ja ratsukko oli todella taitava. Vaikka aluksi Peto yrittikin edetä hieman liian innokkaasti ja ryöstää, Tuulia sai sen pidettyä hyvin aisoissa ja näytti, kuka määrää. Ratsukossa on todella paljon potentiaalia ja kun orin energiaa saa hieman valjastettua, pärjäävät he varmasti missä tahansa. Tulen mielelläni valmentamaan tätä kaksikkoa uudestaankin.

24.12.2017 Kouluvalmennus (valmentaja: miivi)
Viheltelin raivatessani esteitä maneesista pois. Tuulia oli lähteny talliin hakemaan uutta hevosta, pian alkava tunti olisi jo päivän kolmas valmennus naiselle ja tämän hevosille. Maneesi tyhjeni pikkuhiljaa esteistä, ja kantaessani viimeistä estetolppaa takaisin oikealle paikalleen Tuulia saapui takaisin maneesiin taluttaen rautiasta suomenpienhevosoria, Petoa. Peto ei ainakaan ulkonäöltään ollut nimensä veroinen, eikä se luonteeltaankaan kovin vaaralliselta vaikuttanut, naureskelin, kun roikuin toisella puolella satulaa Tuulian kiivetessä orin selkään samalla kun se yritti kaivella herkkuja takkini taskuista.

Ratsukko sai suorittaa rennot alkuverryttelyt. Ennen kuin aloittaisimme muuta, halusin, että Peto kulkisi nätisti Tuulian avuilla. Ori tekikin näin helposti, se vastasi Tuulian apuihin suorastaan orjallisesti ja kulki mukavan rennon näköisesti naisen alla, hyvin pohkeen edessä. Nyt ratsukko sai aloitella päivän tehtävää, pohkeenväistöjä. Tekisimme niitä nopeassa tahdissa, muutama askel uran sisäpuolelle, suoristus ja takaisin uralle ilman käyntiä näiden väistöjen välissä. Alkuun väistöjen nopea tahti tuotti asenneongelmia Pedolle, rentona kulkenut ori olisi mielellään jatkanut letkeää hölkkäilyä kunnon työskentelemisen sijaan. Tuulian kutitellessa sitä raipalla pohkeen takaa orikuitenkin totesi, että ehkä se viitsisi vaivautua tekemään myös töitä. Olihan se kiltti ori, joka nautti ihmisen miellyttämisestä. Väistöjen lisäksi ratsukko sai tehdä temponvaihdoksia, ja Peto pääsi esittelemään kauniita askellajejaan, joiden näyttävyyden perusteella orin säkäkorkeuden olisi voinut arvioida reilusti korkeammaksi.

Olin valmennuksen kulkuun tyytyväinen, kuten myös Tuuliakin. Kehuin ratsukkoa vuolaasti, ja annoin Pedolle sen kuivuneen leivänkannikan, jota se oli jo ennen valmennuksen alkua hamuillut.

31.12.2017 Estevalmennus (valmentaja: miivi)
Hymyilin Tuulian saapuessa maneesiin nätin Pienpeto-orin kanssa. Olin valmentanut Tuuliaa ja Petoa aikaisemminkin, kouluratsastuksen saralla, ja se valmennus oli mennyt oikein hyvin. Peto oli paljastunut oikein miellyttäväksi hevoseksi, ja tervehdinkin mukavaa ratsukkoa iloisesti. Olin koonnut esteradan jo valmiiksi, ja niin Tuulia kuin tämän ratsu loivat selvästi arvioivat silmäykset siihen ennen kuin nainen kipusi orinsa selkään.

Pyysin ratsukkoa tekemään alkuverryttelyssä paljon ympyröitä ja temponvaihdoksia, Tuulian tuli saada ratsunsa hyvin kuulolle ennen radalle siirtymistä. Kuulemani mukaan oria joutui avittamaan ponnistuspaikkojen etsimisessä jonkin verran, eikä mistään tulisi mitään, jos ponnistuspaikkojen etsimisen lisäksi orin kanssa joutuisi etsimään vielä estettäkin sen valuessa pois pohkeiden ja ohjan välistä. Kun ratsukko pääsi hyppäämisen pariin, meni ensimmäinen hetki siinä, että Tuulia sääti Pedon vauhtia kohdilleen. Orilla olisi ollut intoa vaikka muille jakaa, mutta se yhdistettynä ei-niin-ketteriin jalkoihin ja siihen, että Tuulian tulisi saada autettua sitä ponnistuspaikkojen kanssa ei ollut kovin hyvä yhdistelmä. Pedon jarrut kuitenkin pelasivat, ja nopeasti ratsukon meno alkoikin näyttää oikein hyvältä. Tuulia ei joutunut tekemään vielä kovin paljoa töitä ponnistuspaikkojen suhteen, pienillä esteillä se ei ollut niin nokonnuukaa. Pyysin naista siitä huolimatta kiinnittämään askelten pituuksiin ja niiden säätelyyn huomiota, estekorkeuden noustessa myös ratsastajan työt lisääntyisivät.

Estekorkeus nousi ja Tuulian rooli Pedon hyppyjen onnistumisessa kasvoi. Hän ratsasti kuitenkin hyvin orillaan, ja pääsin kehumaan ratsukkoa useampaan otteeseen. Petokin selvästi nautti hyppäämisestä, ja heittipä se pienen pukinkin erään esteen jälkeen. Valmennuksen loputtua kiittelin ratsukkoa hyvin menneestä valmennuksesta, pientä säätämistä vaille ratsukko oli suoriutunut esteradasta erinomaisesti ja heidän yhteistyönsä oli pelannut todella hyvin.

23.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Aloittelimme Pedon kanssa kouluvalmennusta alkukäyntien jälkeen tekemällä kirjainten kohdalle pysähdykset ja huolellisesti kulmiin ratsastaen. Peto oli hieman heräteltävä alkutunnista, mutta alkuravien jälkeen alkoivat motivaatio ja tempo olla kohdillaan. Herättelyksi saitte tehdä muutamia ravilisäyksiä lävistäjältä toiselle keventäen lävistäjät ja istuen muuten harjoitusravissa. Pikkuhiljaa ori alkoi innostua tehtävästä ja esitteli oikeinkin kivaa raviaan valmentajalle. Saitte vaihtaa suuntaa ja tehtyänne aikanne samoja tehtäviä toiseen suuntaan otin teidät läpiopetukseen pääty-ympyrälle, jossa käytiin läpi istuntaa, pohkeen paikkaa ja apujen käyttöä. Peto työskenteli mielellään, vastasi apuihin hyvin ja sait itsekin hieman vinkkejä ratsastukseen, jotka koettiin hyödyllisiksi kyseisissä tehtävissä. Ori vastasi tänään ravitehtävissä apuihin oikein hyvin, mutta omaan apujen käyttöön saat vielä käyttää enemmän huomiota, että ne ovat täsmällisempiä. Tänään suuri osa hitaasti tapahtuneista tai kirjaimen ohi menneistä pysähdyksistä johtui siitä, ettet antanut pidätteitä tarpeeksi ajoissa ennen kirjaimia. Ennen välikäyntejä saitte ottaa harjoitusravissa muutaman kerran kolmikaarista, jossa kiinnitettiin ennen kaikkea huomiota istuntaan satulan keskellä sekä orin taipumiseen rehellisesti. Välikäyntien jälkeen saitte tulla jälleen pääty-ympyrälle, jossa nostettiin laukka puolen ympyrän ajaksi. Nostot sujuivat hyvin, kun sait oriin ensin hieman napakkuutta ja tahdikkuutta alkulaukkaan ja nostoihin. Laukassa tehtiin kahdeksikkoa pääty-ympyröistä sekä kolmikaarista, jossa laukanvaihdot tehtiin ravin kautta. Ennen loppuverryttelyä saitte tehdä vielä käynnissä väistön alkeita, joiden myötä jaoin loppukommentteja sekä ohjeita itsenäiseen harjoitteluun.

24.01.2018 Estevalmennus (valmentaja: Jannica)
Estetreenin aluksi Pedon kanssa aloiteltiin siitä minne kouluvalmennuksessa olimme jääneet. Saitte tulla itsenäisen alkuverryttelyn ohessa laukkaa kahdeksikolla, tänään mukana oli puomi keskellä kahdeksikkoa auttamassa laukanvaihdon kanssa. Se sujui toiseen suuntaan oikein hienosti, mutta oikeaan kierrokseen ori vaati enemmän kokoamista, jotta vaihdot olisivat onnistuneet puhtaammin. Laukkatyöskentelyssä painotettiin tänään tahtia ja tempoa, joiden tuli säilyä, vaikka tultiin puomeja eri väleillä sekä välissä ottaen raviin joidenkin puomisarjojen ajaksi. Puomitehtävien sujuessa korotettiin kahdeksikolle ristikko apupuomeineen, jota saitte hypätä molemmista suunnista ympyrällä sekä kahdeksikolla laukan vaihtuessa hyvin nyt kun oli este alla. Näiden helppojen tehtävien jälkeen keskityttiin välikäyntien jälkeen suoran linjan ratsastukseen. Toiselle puolelle maneesia olin koonnut neljän askeleen sarjan sekä toiselle sivulle viiden. Molempien sarjojen ensimmäinen osa oli pystyeste ja toinen okseri. Korkeudet pidettiin tänään maltillisena, koska oli ollut rokotusloman vuoksi hyppytaukoa melko pitkään molemmilla. Hypättyänne onnistuneesti ensimmäisen kierroksen nostin esteitä hieman, joka sujui myös niin hienosti, että viimeiselle kierrokselle päästiin nostamaan jo toinen oksereista metriin. Sen verran väsähtäneeltä vaikutti kuitenkin Peto jo tässä kohtaa, että aloiteltiin loppuverryttelyä, jossa oli mukana ravikavaletteja mielenvirkistykseksi sekä yksittäisiä ravipuomeja ripoteltuna ympäri maneesia. Kun ori alkoi rentoutumaan saitte vielä käynnissä tulla muutamia puomeja satunnaisessa järjestyksessä pitkin poikin ja sitten kertasimme vielä viime kerralla aloiteltuja väistöjä, joita Peto teki jo käynnissä oikein hyvin.

25.01.2018 Maastoestevalmennus (valmentaja: Jannica)
Peto vaikutti tänään energiseltä, kun verryttelimme maastoesteradan yhteydessä olevalla peltoaukiolla. Vauhtia tuntui olevan tuplaten se mitä maneesin estetunnilla oli viimeksi ollut. Se ei kuitenkaan maastoesteillä ollut ollenkaan huono juttu, kunhan malttoi keskittyä kuitenkin kunnolla esteiden välillä. Aloittelimme ravailemalla ympyröitä pienellä peltoalueella kuulomatkan päässä. Sen jälkeen mukaan otettiin ensin laukannostoja, jotta nähtiin että ori oli kuulolla. Kun kaikki sujui suunniteltien mukaisesti saitte laukata ympyrällä pidempiä aikoja molempiin suuntiin. Sopiva pintahiki oli saatu aikaan ja suuntasimme talviselle maastoesteradalle Tuulenpesän kartanon tiluksille. Aloittelimme helpoista tehtävistä orin suorittaessa ratsastajineen pieniä hyppyjä tukeille, joita oli kolme kokojärjestyksessä vierekkäin. Saitte aloittaa keskimmäisestä, jolla oli korkeutta noin 60cm ja sen jälkeen tultiin seuraava noin 80-senttinen tukki. Hypyt menivät hyvin ja ori vaikutti varmalta tekemiseensä. Tukkien jälkeen tulivat pieni mökki, joka olikin hauskannäköinen pitkänpuikea este. Senkään ylityksessä ei kokeneella ratsukolla ollut ongelmia. Radalle oli kuitenkin koottu muhkea hauta oriin viime vierailun jälkeen ja näki etukäteen, että ainakin ratsastajaa sen ylitys hieman arastutti. Ensimmäisellä kerralla menin seisomaan haudan vierelle tukemaan ratsukkoa ylityksessä kehumalla. Hyppy sujui odotuksista huolimatta oikein kivasti, vaikka Pedon olikin pakko vilkaista haudan yllä, ettei sieltä ketään noussut. Tulitte haudan vielä toistamiseen, jonka jälkeen sen ylle nostettiin puomi korokkeille. Tämänkään kanssa ei esteellä ollut korkeutta 60 senttiä enempää ja hyppy meni hyvin. Vesieste jätettiin talvikelillä välistä radalla, mutta keskivaiheilla sijaitsevan tynnyrin vierestä löytyi risueste, joka sopi mainiosti hypättäväksi selkeytensä vuoksi talvellakin. Sen ylitys meni vetreästi ja kyselit josko tynnyriä tai ammettakin pääsisi hyppäämään, kun ne olivat jännittäneet vähän sinua syksyllä. Päädyin kuitenkin siihen lopputulokseen, että molemmat esteet olivat kiinteinä hieman liian vaarallisia hypätä talviliukkailla. Tyytyväisenä ratsukko sai lopetella verryttelyään kentällä, joka tarjosi mukavasti auraamattomana hankitreeniä.

07.02.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: maura)
Täytyy myöntää, kuullessani valmennettavan orin nimen olevan Pienpeto mietin hetken, minkälainen pikkupiru sieltä mahtaakaan saapua. Yllätys oli positiivinen, kun huomasin maneesiin astelevan pienen komean orin, joka oli herrasmies luonteeltaan – kaikkea muuta siis, kun mitä nimi olisi voinut enteillä. Jo alusta asti Pedolla oli hyvä eteenpäinpyrkimys ja se kulki kivasti omalla moottorilla ilman, että sitä piti patistaa jatkuvasti eteenpäin olematta kuitenkaan kiireinen.

Päivän tehtävänä oli kolmikaarinen kiemuraura, sillä siinä mielestäni kiteytyy kivasti kaikki mitä hyvältä ratsulta vaaditaan – suoruutta ja notkeutta. Aloitettiin ensin käynnissä, jotta saatiin tie hyvin haltuun. ”Tehdään joka kaarelle voltit, jotta saadaan Petoa hyvin taivuteltua molempiin suuntiin ja notkistettua koko kropasta.” Peto antoi hyvin kropastaan periksi ja taipui kaarille hyvin. ”Muista olla tarkka volteilla, että niistä tulee symmetrisiä. Nyt voltit alkavat tosi kivasti, mutta viimeinen puolikas tekee siitä hieman litteän. Jes hyvä, hyvin korjattu!” Jatkettiin samaa tehtävää ravissa. ”Muista suoristaa kaarien välissä tarkemmin Peto täysin suoraksi, nyt vaan taivutus vaihtuu vähän turhan nopeasti suunnan vaihtuessa ja siihen tulee pieni tahtivirhe.”

Ennen laukkaamista annettiin orille pieni hengähdystauko, jolloin se sai kävellä pitkin ohjin ja venyttää kaulaansa. Tykkään työstää myös kolmikaarisella laukkaa, sillä hevosesta riippuen siinä voi tehdä vaihtoja askeleessa tai toisen askellajin kautta, tai vastalaukkaa. Pedon kanssa jatkettiin niin, että aina suoristusvaiheessa otettiin laukasta käyntiin, pari askelta käyntiä ja uusi kaaren mukainen laukka. Mitä nopeammin uusi laukka saatiin nostettua, sen parempi. ”Älä kuitenkaan pidä mitään kiirettä, haluan siistit nostot molempiin suuntiin, samoin kuin siistit siirtymiset laukasta käyntiin. Muista tarkkailla, että käyntiin siirtymisessä paino pysyy takana, eikä se vain valahda eteen pitkäksi ja paina kädelle.” Peto teki työtä käskettyä, ja Tuulian keskittyessä siirtymisiin, saatiin todella hienot siirtymiset sekä käynnistä laukkaan, että laukasta käyntiin. Niihin siirtymisiin olikin hyvä lopettaa päivän treeni.

08.02.2018 Estevalmennus (valmentaja: maura)
Saapuessani maneesiin siellä oli jo ohjeideni mukaan rakennettu rata odottamassa, ja Peto ja Tuulia olivat maneesissa verryttelemässä. Ori näytti virkeältä, ehkä jopa hieman kuumahkolta. Ori tepasteli innokkaana menemään ympäri maneesia ilmeisen iloisena siitä, että pian pääsisi hyppäämään. Maneesissa oli rata, joka sisälsi oikeastaan pelkkiä linjoja. Oli yksi askeleen sarja, yksi kolmen askeleen linja, yksi neljän ja yksi kuuden askeleen linja. ”Otetaan alkuun ihan vain muutama verryttelyhyppy, jonka jälkeen ruvetaan tulemaan rataa vähän eri korkeuksilla.” Ensimmäinen verryttelyhyppy tuli hiukan pohjaan, sillä Peto jäi selkeästi odottamaan Tuulialta ohjetta, milloin tulee ponnistaa. ”Se vaatii näköjään alusta asti aika tarkan ohjeen siitä, milloin ponnistaa”, totesin lähinnä itselleni. ”Tule vielä muutaman kerran ja ole tarkka ponnistuspaikan kanssa.” Seuraavat verryttelyhypyt sujuivat paremmin, joten laitoin radan aloituskorkeuteen. ”Haetaan muutama sujuva kierros matalalla korkeudella ja sitten muutama kisakorkeudella. Radassa on paljon linjoja, joten muista olla tarkkana ponnistuspaikoista, että linjat eivät jää ahtaiksi tai pitkiksi.”

Ensimmäinen kierros meni kivasti, ponnistuspaikat osuivat kohdalleen ja tiet olivat siistit. Onnistuneen kierroksen jälkeen rupesin nostamaan esteitä metrin korkeudelle. ”Hyvä, annetaan sille pieni breikki samalla kun nostan esteet. Ja samalla tavalla sitten kisakorkeudella. Ei lähdetä hakemaan mitään tiukkoja uusintateitä tai muuta erikoista, vaan pelkästään siistiä ja rauhallista rataa hyvillä lähestymisillä. Sellaista, millä pääsisi tyyliarvosteluluokissa sijoille.” En tiedä tuliko Pedolle esteiden nouseminen yllätyksenä, mutta jo ensimmäisen lähestyminen meni pitkäksi, ja ori otti puomin mukaan. ”Aloita alusta, enemmän jalkaa juuri ennen hyppyä, että se tajuaa ponnistaa tarpeeksi.” Seuraavalla lähestymisellä Peto ylitti esteen mallikkaasti. Sarjaväli meinasi jäädä hieman ahtaaksi a-osan hypyn venyessä hieman pitkäksi, mutta Peto selvisi siitä puhtaasti yli. Muuten rata sujui oikein siististi. ”Jes, hyvä. Olet tosi hyvin hypyissä mukana ja annat sille kivasti tilaa hypätä. Tule kuitenkin tuo sarja vielä kerran, äläkä anna sen valua liian pitkäksi välissä. Ajattele takapäätä.” Seuraava kerta sujui jo oikein esityskelpoisesti. ”Eiköhän jätetä tähän, se on tehnyt koko tunnin todella hyvin töitä, niin en näe mitään syytä miksi pitäisi hiitata sitä enempää.” Tuulia oli samaa mieltä, ja ratsukko pääsi loppuverryttelemään hyvin fiiliksin.

22.03.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Lissu T.)
Tuulian ja Pienpedon kanssa pidimme tehovalmennuspäivän; ensimmäisenä päivänä koulua, seuraavana esteitä. Raudikko ei ollut erityisen kapasiteetikas kouluratsu, vain helppo B -tasoinen, mikä on sääli; ori vastasi todella hyvin ja tarkasti saamiinsa apuihin, liikkui omalla moottorillaan ja suoritti hyvällä fiiliksellä liikkuen helpon näköisesti. Alkuverryttelyn jälkeen pyysin ratsukolta pysähdys – harjoitusravi -siirtymisiä, kaksi per pitkä sivu. Tuulia ratsasti, kuten yleensäkin, hyvin siististi ja tarkasti, ja Pienpeto vastasi erinomaisesti ratsastajansa apuihin. Pysähdykset olivat tarkkoja, hyvin valmisteltuja ja sujuvia, raviin siirtyminen kiireetöntä (muttei hidasta), ravi oli aktiivista ja tahdikasta. Oikein hyvä startti.

Työskentely jatkui ravissa; lävistäjä keskiravia, sitten harjoitusravista keskikäyntiin ja takaisin, edelleen lävistäjällä. Tuulia ratsasti lähes luotisuorat, erinomaisen tarkat linjat. Pedon keskiravi oli yhtä mukavaa seurata kuin harjoitusravi; helpon, kevyen näköistä liikkumista, hyvä työntö takaa. Keskiravi oli tahdikasta, reipasta molempiin kierroksiin, eikä tätä tehtävää toistettukaan kovin montaa kertaa. Toinen lävistäjätehtävä sujui niin ikään moitteetta; erittäin hyvät tiet, hyvin valmistellut siirtymiset, hyvä liike. Keskikäynnissä Pedon askelten pituus tuntui pääsevän oikeuksiinsa.
"Vitsit mikä käynti! Eiköhän tämä ollut tässä, seuraavaksi laukkatehtävät. Pidä tuo tuntuma ja fiilis, ratsastat tänään varmaan paremmin kuin olen ikinä nähnyt."

Laukkatehtäväksi valitsin simppelin keskiympyrän harjoituslaukassa sekä lävistäjän keskilaukassa. Ratsukko työskenteli yhtä hyvin kuin tähänkin asti; siistit, tarkat tiet, hyvin valmistellut siirtymät ja liikkeet, hyvin liikkuva hevonen. Pedon takaosa oli aktiivinen, etuosa sopivan kevyt, muoto tehtäviin sopiva. Askellus pysyi tahdikkaana, aktiivisena ja helpon näköisenä, orilla oli oikein kiva laukka, joka pääsi oikeuksiinsa Tuulian tarkan ratsastuksen ja hyvin esitettyjen liikkeiden avulla. "Tämä oli tältä erää tässä, voit loppuverrytellä itsenäisesti. Toivottavasti huominen estetreeni sujuu yhtä hyvin!"

23.03.2018 Estevalmennus (valmentaja: Lissu T.)
Päivän estetreeni alkoi sileäverryttelyillä, joihin ujutin mukaan puomitehtäviä. Puoliympyrän malliset ravipuomit, suoralla olevia ravi- ja laukkapuomeja. Tuulian ratsastus oli, kuten yleensäkin, todella siistiä, pienieleistä ja tehokasta. Peto oli reippain mielin liikkeillä, ori liikkui alusta asti hyvin suorittaen hyvin mielin saamansa sileätehtävät, puomeilla tai ilman.
Ensimmäiset varsinaiset hypyt olivat kahdeksikolla; liitoskohdassa ristikko, molempien kahdeksikkojen "äärilaidalla" keskikohtaan nähden pysty. Estekorkeus hurjat 55cm. Hyppäämisestä innostuneen Pedon askellus oli muutamaan otteeseen vähän tikuttavaa, etenkin juuri ennen hyppyä, mutta Tuulia piti orin hyvin hallinnassa palauttaen laukan siksi hyvätahtiseksi, tikutusvapaaksi menoksi kuin se oli ollutkin. Ponnistuspaikat olivat kohdillaan, eikä kahdeksikkotehtävä tuottanut ongelmia.

Toinen tehtävä oli 60cm pysty, josta pitkä, loivasti kaartava linja niin ikään 60cm kolmen esteen innarille, josta pitkähkö, loiva linja 70cm pystylle. Ensimmäinen suoritus ei mennyt aivan nappiin; hyvä ensimmäinen lähestyminen ja hyppy, hyvä lähestyminen innarille, mutta liian aikainen hyppy ja siitä johtuvat erittäin huono hypyt ilman mitään tahtia. Ratsukko kuitenkin suoriutui innarista kuin ihmeen kaupalla, ja seuraavalle esteelle Tuulia lähestyi olympiaratsastajan päättäväisyydellä luotsaten orinsa yli juuri oikeasta ponnistuspaikasta.
"Ei mitään, näitä sattuu, ja erittäin hyvin pelastettu. Kiitä Petoa, se onnistui innarilla todella hienosti, vaikka askel sekosi ja hyppytahti katosi. Sitten vain uusiksi." Toinen kerta sujuikin paljon mallikkaammin, kolmas kerta jo lähes rutiininomaisesti. Ratsukko hyppäsi innarin vielä kahteen kertaan yksittäisenä, ja Tuulia piti visusti huolen, että ponnistuspaikka oli kohdillaan. Peto hyppäsi varmasti kivalla tekniikalla, mutta ponnistuspaikkojen suhteen orilla ei selkeästi ollut se tarkin silmä.

Muutin innarin kahden esteen pysty – okseri -linjaksi (kolme laukka-askelta), muuten tehtävä pysyi samana. Estekorkeus nousi 75cm-85cm korkeuteen. Päivän ideana ei ollut hypyttää oria korkeuskapasiteettinsa huipulla, vaan hioa nimenomaan lähestymisiä. Innaritehtävän sisuunnuttama Tuulia luotsasi orinsa erittäin taitavasti ja varmasti esteeltä toiselle, eikä tällä tehtäväkimaralla ollut epäröinnin tai haparoinnin häivääkään. Linjat olivat hyvät, samaten orin laukan tahti, ja Tuulian pitäessä huolen ponnistuspaikoista Peto esitteli varmat ponnistukset ja sujuvat, hyvät hypyt.
"Erittäin hyvän näköistä menoa! Voit alkaa loppuverryttelemään. Ihan selvästi lisää innaritreenejä teille, hyvää jumppaa ja ponnistuspaikkojen katselua kummallekin. Todella hyvä sisuuntuminen ja siistiä työskentelyä, kuten aina."

28.03.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Hapero)
"Onpas jännittävää ja outoa olla ihan vieraan hevosen kanssa", juttelin vastapäistä karsinaa putsaavalle Tuulialle. Tuulia hymyili ja muistutti, että onneksi Peto on nimestään huolimatta ihan suunnattoman kiltti ja helposti käsiteltävä tapaus - ja siltä se myös näytti, sillä heti harjauksen aloitettuani ori tipautti toisen takasensa lepoasentoon ja alkoi nuokkua rauhaksiin paikallaan. Ulkoa kuuluva hälinäkään ei hetkauttanut pientä oria, vaan se korkeintaan heilutteli vähän korviaan. Mikäs tässä puuhastellessa!
"Noh, heräätkös nyt", tuupin oria, joka havahtui vasta sitten nappaamaan kuolaimet suuhunsa. Yleensä hevoset olivat tällä tavalla keväisin todella virkeitä ja energisiä, mutta Peto vaikutti lähinnä saaneen kevätväsymyksen. Ulkoilmaan päästessämme Peto vähän piristyi ja kentällä se asteli jo varsin vetreästi. Pääsin ongelmitta satulaan ja kiristin vielä vyötä parilla reiällä, ennen kuin lähdimme kiertämään kenttää ympäri.
Rennon alkuverryttelyn jälkeen lähdin tulemaan puomeja, jotka kentälle oltiin jätetty, muutamaa puomia pääty-ympyrän uralla toisessa päädyssä ja pitempää linjaa toisella lävistäjällä. Peto viskoi innoissaan päätään, mutta aika nopeasti sekin turtui mälsiin puomeihin ja malttoi mielensä ihan hyvin. Välillä ori sekoili jaloissaan ja varsinkin puomeja laukatessa joutui välillä pidättelemään hengitystään, kun Peto mennä paineli miten sattuu. Löysimme kuitenkin loppuratsastusta kohden yhteisen sävelen ja ori alkoi tosissaan kuunnella mitä apuja sille annoin - tarkkahan se oli kuin mikä, mutta se oli tällaiselle vähän sinnepäin ratsastelevalle ihmiselle pelkästään hyvä juttu!

31.03.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: Hapero)
Olin lupautunut liikuttamaan Pedon vielä toisenkin kerran tällä viikolla - epäonnekseni olin kuitenkin saanut jostain flunssatartunnan, ja näin muutaman päivän päästä se alkoi jo vähän vaivata. Olo oli lievästi kuumeinen, mutta jos kuumetta ei mittaa, sitä ei ole! Tuulia pudisteli päätään, mutta lievensi tuomitsevaa katsettaan, kun kerroin, että aion vain juoksuttaa Pedon - pysyisin siis itse rauhaksiin ja Peto saisi hoitaa liikkumisen. Hain valmiiksi kaiken tarvittavan hoitopaikalle, harjat, suojat ja liinan, ei tässä mitään suitsia tarvittaisi! Peto odotteli tyytyväisenä tarhan portilla, todennäköisesti päiväheiniä, eikä minua odotellen, mutta ainakin se lähti mukaani mukisematta. Tallissa harjasin orin huolellisesti, letitin vielä harjankin, asettelin suojat jalkaan ja lähdimme muitta mutkitta hommiin. Alkukäynnit tehtiin lähitiellä, mutta aika nopeasti kaduin päätöstäni: hyvähän Pedon oli kulkea, kun sillä oli hokit alla, mutta itse olin kenkineni kuin bambi liukkaalla jäällä. Onneksi ori ei pistänyt pahakseen, kun käytin sitä kävelytukena.
Maneesi oli onneksi tyhjillään, joten suuntasimme sinne. Ohjasin Pedon kävelemään ympyrälle, mutta pian pyysin sen raviin. Ravissa pyysin orilta lähinnä temponvaihteluja - ilahduin siitä miten tarkasti se kuunteli jo pelkkää kehonkieltä ja ääniavuilla sen sai vielä paremmaksi. Pikkuorille jäi vähän vauhti päälle ja ravi-käynti-siirtymiä tavoitellessani se hinkkasi kärsivällisesti lyhyttä ravia, vaikka miten pyysin hidastamaan. Laukassa ori sai liikkua ihan vain rennosti eteen, omaa vauhtiaan. Vauhti ei ollut tänään hurja, mutta ori vaikutti reippaalta ja rennolta. Piakoin lopettelimme ja Peto pääsi loppukäyntien kautta nauttimaan niistä odotetuista päiväheinistä.