Tuulenpesän Kartano

Rönsyrölli

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

     

@ rakennekuva S.H., muut kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Rönsyrölli "Rölli" Rekisterinumero VH16-018-1585
SYNTYNYT 20.07.2015 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ori
väri rautias SÄKÄKORKEUS 157 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 Maahantuoja Heljävirran Suomenhevoset
Koulutustaso ko Vaativa B re 90cm kerj Tutustumisluokka vvj Vaativa SAAVUTUKSET ERJ I,KERJ I,VVJ I,SLA I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.06.2018
6 + 41 + 18 + 23 + 15 = 103p. KERJ I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.06.2018
7 + 42 + 18 + 25 + 15 = 107p. ERJ I

Valjakkoajojaoksen Laatuarvostelu 06/2018
103p. VVJ I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.10.2022
13 + 22 + 22 + 20 + 20 = 97 p. SLA I

Suloinen Rönsyrölli sulatti sydämeni välittömästi nähdessäni sen kuvan Heljävirran Suomenhevosten myynti-ilmoituksessa. Olin vain vähän aikaa sitten ostanut Heljävirrasta kaksi tuontisukuista suomenpienhevosta kun Siguri jo laittoi seuraavan tuontihevoskatraa myyntiin. Tällä kertaa myynnissä kuitenkin oli pienhevosten sijaan hevoskokoisia suomenhevosia. Tuulenpesässä ei ollut varsinaista tarvetta hevoskokoisille suomenhevosille, mutta päätin siitä huolimatta tarkastaa käsillä olevan tarjonnan. Joukosta löytyikin muutama varsin varteenotettava ehdokas, mutta loppujen lopuksi päädyin tekemään tarjouksen vain yhdestä hevosesta, Rönsyröllistä, jota Siguri kuvaili oikeaksi koiranpennuksi. Yllätyksekseni oriista ei kovin montaa muuta tarjousta tullut, joen Siguri suostui sen minulle myymään. Sovimme siinä samalla jutellessamme, että ori lennätettäisiin Kittilän lentokentälle heti seuraavana viikkona, mistä kävisin sen hevosauton kanssa noutamassa.

Rölli on luonteeltaan vähän sellainen höpsö hevonen, joka kuitenkin sulattaa kaikkien sydämen kertaheitolla. Ori on mitä hyvä luonteisin hevonen, mitä tiedän ja tuleekin erinomaisesti toimeen kaikkien kaksijalkaisten ja nelijalkaisten tallilla kävijöiden kanssa. Ori on myöskin hyvin seurallinen eikä viihdy sitten lainkaan yksin, joten sen viereisessä karsinassa on oltava aina toinen hevonen, sillä muuten herra alkaa pistää karsinaansa päreiksi. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Rölliä täydy sitoa kiinni, sillä herra jaksaa hyvin seistä aloillaan pitkiäkin aikoja. Tämä onkin hyvä asia, sillä herra rakastaa myöskin piehtaroimista ja tulee usein sateisella kelillä sisälle melkoisen mutakuorrutteen peittämänä aivan esikuvaansa rölliä muistuttaen, jolloin ori onkin perusteellisen pesun tarpeessa. Harjauksesta ori nauttii silminnähtävästi ja seisookin rentona aloillaan toista takajalkaansa lepuuttaen harjan hierovista vedoista nauttien. Varusteet ori antaa laittaa ilman suurempia ongelmia ja suitsittaessa jopa laskee päätään alemmas niin, että hoitaja saa suitset helpommin laitettua herran päähän. Talutettaessa Rölli seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä eikä temppuile. Muiden hevosten seurassa ori omaa moitteettomat käytöstavat eikä koskaan antaudu tappeluihin vaan mieluummin poistuu paikalta mikäli vain voi mikä ei kuitenkaan tarkkoita etteikö ori osaisi puolustaa itseään tarpeentullen.

Ratsastettaessa Rölli on toisinaan hieman turhankin energinen, mutta vastaa kyllä hyvin ratsastajansa pidätteisiin. Aivan vauhtiheikoille ori ei kuitenkaan sovi, sillä sen perusvauhtikin on keskivertoa nopeampaa. Varman ja rauhallisen ratsastajan käsissä ori on kuitenkin mitä mukavin ratsu, sillä se on hyvin mielyttämishaluinen ja tekee kaikkensa ratsastajansa mielyttämiseksi. Ori ei myöskään tarvitse kovinkaan voimakkaita apuja vaan sille riittävät pienet ja pehmeät avut. Röllin askellus on ratsastajan kannalta mielyttävän pehmeää, mutta myöskin ulkopuolisen silmään mielyttävän eleganttia ja lennokasta. Kouluratsuna ori on hyvin taipuisa eikä vaadi kovinkaan suurta lämmittelyä suoriutuakseen taipumista vaativista liikkeistä kuten sulkutaivutuksista kunnolla. Kaikkein nopea oppisimmista päästä ori ei ole, mutta yrittää kuitenkin aina parhaansa ratsastajansa eteen ja oppii uudetkin liikkeet suhteellisen nopeasti. Toisinaan Rölli on kuitenkin hieman liian vauhdikkaalla tuulella, jolloin se on sotkeutua omiin jalkoihinsa, jolloin sitä pitää hieman rauhoitella voltteja ja ympyröitä tekemällä ennen kuin sen kanssa voi ruveta tekemään kunnolla töitä. Esteillä oriilla on ikävä taipumus painaa kuolaimelle, joten sen ratsastajan käsivarsia usein särkeekin melkoisesti ratsastajan jouduttua kannattelemaan oriin päätä koko valmennuksen ajan. Rölli ei esteratsuna ole myöskään siitä kaikista huolellisimmasta päästä eikä näin ollen muista aina kerätä jalkojaan huolellisesti alleen hypyn ajaksi mistä luonnollisesti seuraa pudotuksia. Ori ei myöskään ole kaikkein rohkeimmasta päästä hyppääjänä ja kaipaa enemmän tukea ratsastajaltaa etenkin vesiesteillä, jotka tuntuvat olevan melkoinen peikko oriille. Herran kanssa voi hyvin säästää aikaa tekemällä hyvinkin lyhyitä reittejä esteiden välillä sillä orii on hyvin taipuisaa sorttia ja taipuu hyvin tiukoissakin käännöksissä. Maastoesteillä oriin kanssa on oltava tarkkana ponnistuspaikan valinnan suhteen, sillä mikäli maastoesteitä ei herran kanssa lähestytä juuri oikeasta kulmasta kieltäytyy se usein kokonaan hyppäämästä esteen ylitse. Muuten orii jaksaa hyvinkin läpi raskaan maastoesteradan, sillä se on hyvin kestävää sorttia eikä väsy helposti, vaikka matkan aikana pidettäisiin yllä hieman kovempaakin vauhtia.

Ajettaessa Rölli on jokseenkin yhtä energinen kuin ratsastettaessakin, mutta vastaa kuitenkin hyvin ohjastajansa antamiin puolipidätteisiin. Oriin kanssa kannattaa kuitenkin alkulämmittelyjen aikana tehdä paljon erilaisia kiemuroita ja ympyröitä jotta sen saa kunnolla kuulolle, sillä Röllillä on taipumusta hätäilyyn. Tämän taipumuksen vuoksi oria tulisikin ohjastaa rauhallisin, mutta napakoin ottein, jolloin se itsekin keskittyy paremmin työntekoon. Koulukoe Rölliltä sujuu hieman vaihtelevaisesti, mutta yleisesti ottaen pärjää kuitenkin ihan kohtalaisesti, mikäli sen vain saa keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Tarkkuuskokeessa ei oriilla pahemmin keskittymisvaikeuksia ilmene, mutta se tulee ohjata huolellisesti porttien keskeltä, sillä oriilla on taipumusta ajautua liian lähelle porttien reunoja, jolloin porttien päällä olevat pallot putoilevat kartuttaen oriin virhepiste saldoa. Kestävyyskoe sujuu useimmiten oriilta kaikista parhaiten, joskaan ihan aina ori ei selviä maaliin asti ilman aikavirheitä, sillä vaikka ori jaksaakin raskaan kestävyyskokeen hyvin alusta loppuun ei se kärryt perässään ole kaikista nopeimmasta päästä ja liikkuukin maastossa hieman hitaammin kärryt perässään kuin ratsastettaessa.

i. Rymyrölli
prt 161cm
ii. Rummeli
prt 160cm
iii. Rymyeetu
trt 162cm
iie. Riitasointu
prt 158cm
ie. Arolli
prt 156cm
iei. Juurakon Atolli
prt 158cm
iee. Sähinä
prt 154cm
e. Versotar
tprt 156cm
ei. Turso
tprt 160cm
eii. Iki-Turso
trt 162cm
eie. Vennamo
prn 158cm
ee. Vernissa
prt 155cm
eei. Vetehinen
tprt 159cm
eee. Vedenneito
trt 154cm

28.01.2017 sh-o Tuulenpesän Halinalle (e. Halitulijallaa)
12.02.2017 sh-t Toivon Sarastus (e. Toivon Kipinä)
12.02.2017 sh-o Toivon Salaisuus (e. Toivon Kipinä)
19.08.2017 sh-o Seppäjärven Rönsyleimu (e. Tulikukkanen)
30.11.2017 sh-t Tuulenpesän Kuunlilja (e. Kuunkuje)
11.02.2018 sph-t Tuulenpesän Kuisku (e. Kermikkä)
17.05.2018 sh-t Runon Pitsirölli (e. Pitsipiirre)

i. Rymyrölli on nimensä mukaisesti tarhan perimmäisessä nurkassa viihtyvä kaikista kuraisimman kohdan takuuvarmasti löytävä ori, joka on kiltti käsitellä ja ratsastaa. Ori on kilpaillut kansallisella tasolla valjakkoa, kenttää, koulua ja esteitä yleispainotteisesti, mutta pärjännyt parhaiten kenttäratsuna keräten kisaurallaan liki viisikymmentä sijoitusta. Ei ori tosin aivan lahjaton ole muissakaan lajeissa ollut, sillä se on kerännyt parisenkymmentä sijoitusta niin esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa kuin valjakossakin. Kilpailu-uransa punaraudikko ori päätti 18-vuotiaana, jolloin se siirtyi täyspäiväisesti jalostusorin hommiin. Tätä nykyä Rölli nautiskelee lähinnä leppoisista eläkepäivistä eikä ota vastaan kuin parisen tammaa vuodessa. 161-senttinen Rölli on periyttänyt jälkeläisilleen hyvän ulkomuodon lisäksi rohkeaa ja meneväistä luonnetta, sekä hyvät edellytykset yleispainotteiseen harrastamiseen ja kilpailemiseen. Suuri osa sen kolmestatoista jälkeläisestä kilpailee kentässä tai yleispainotteisesti.

ii. Rummeli on punarautias jo eläkkeelle siirtynyt siitosori, joka kilpaili nuorempana menestyksekkäästi etenkin kenttäratsastuksessa ja valjakkoajon noviisi luokissa. Kymmenisen vuotta kilpailtuaan ori jäi siitoskäyttöön kotikyläänsä Tyrväälle ja toimi siellä siitoksessa vielä muutamia vuosia sitten. Nyttemmin ori on kuitenkin jäänyt omistajalleen kokonaan lomautetuksi ja viettelee ansaittuja eläkepäiviä. Jälkeläisiä orilta jäi satastarttisen kilpauran ohessa viisitoista, joista kahdeksalla on kilpailutuloksia ja lisäksi kaksi tammaa ja kolme oria on kantakirjassa ja aktiivisessa siitoskäytössä. 160-senttinen ori on luonteeltaan yhä yli parikymppisenä energinen ja varmajalkainen viilettäessään laitumella kesäisin. Vaikka teräsvaari onkin näennäisen hyvässä kunnossa, kertovat muutamat vaaleat sekakarvat päänalueella orin korkeasta iästä.

ie. Arolli oli punarautias 156-senttinen suomenhevostamma, joka kilpaili pääasiassa esteratsastuksessa 50 startin verran, mutta menestystä tuli satunnaisesti myös kouluratsastuskilpailuista. Arolli on kahden estehevosen jälkeläinen, mutta emältään tamma kuitenkin peri koulupuolellekin kelpaavat hyvät liikkeet. Energisen luonteen omaava tamma jäi siitoskäyttöön 16-vuotiaana päätettyään kisauransa ja sai sen jälkeen vielä kaksi varsaa kisauran lomassa tulleiden kahden lisäksi. Kaikki neljä ovat kilpailleet esteillä ja yksi jälkeläinen myös yleispainotteisesti kenttää ja valjakkoa. Arolli jouduttiin lopettamaan äkillisesti suolikierteen vuoksi 26 vuoden iässä.

e. Versotar oli vaativan tason kouluhevonen, joka hyppäsi myös hyvin, mutta lähinnä kotioloissa omistajan koulupainotteisuuden vuoksi. Pitkän ja hyvätuloksisen kilpailu-uran päätettyään Verso jäi siitoskäyttöön samalle omistajalle ja ehti varsoa kuusi varsaa, ennen kuin menehtyi viimeisen synnytyksessä, joka vei myös varsan hengen. Tummanpunarautias tamma oli tumma ja tulinen, tammapäivinä se osasi olla oikeinkin kiukkuinen, mutta hoiti silti varsansa aina hyvin satunnaisista mielialan heittelyistä huolimatta. 156-senttinen tamma periytti melkolailla itseään suurempia varsoja, mutta kaikeksi onneksi nämä eivät perineet emänsä tulista luonnetta.

ei. Turso oli hyväluonteinen kenttäori, joka kilpaili Helppo ja CIC1 luokissa hyvin sijoittuen, joskin menestystä tuli enemmän Helppo-luokista. Ori kilpaili myös satunnaisia luokkia rataesteillä ja kouluratsuna, mutta teki leipätyönsä pääasiassa kenttäratsuna. Siitoskäyttöön siirryttyään tammoja riitti ja jälkeläiset kilpailivat pääosin kentässä tai yleispainotteisina, myös muutama kouluhevonen joukkoon mahtuu. Turso oli hyvärakenteinen ori, joka kantakirjattiin II palkinnolle ja siltä jäi yhteensä jälkeläisiä viisitoista, joille se periytti korrektia rakennettaan sekä hyvää luonnettaan. Tummanpunarautias ori mitattiin kantakirjatilaisuudessa tasan 160cm korkeaksi. Turso lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen myötä reilun parinkymmenen vuoden iässä.

ee. Vernissa kilpaili pitkän ja menestyksekkään uran kotimaassa voittaen muutamaan otteeseen myös suomenhevosten SM-kilpailut kenttäratsastuksessa tasolla CIC1. Monipuolinen tamma oli parhaimmillaan hyvien liikkeidensä vuoksi kouluratsuna, mutta toki hyvästä koottavuudesta oli apua myös rata- ja maastoesteillä. Vernissa tuntui syttyvän hallikauden maastoestekilpailuissa, joissa se ketteränä hevosena teki hyvät tiukat tie ja sijoittui lähes jokaisissa hallikisoissaan. Punaraudikko tamma kantakirjattiin II palkinnolle, jonka jälkeen se siirtyi siitoskäyttöön kokonaan. Kilpailu-urallaan sillä ei juuri enempää saavutettavaa olisi ollutkaan. 155-senttinen tamma periytti varsoilleen rohkeaa luonnetta, hyviä askellajeja sekä fiksua käytöstä kisapaikoilla, joissa sen kaikki kahdeksan varsaa ovat tunnettuja hyvästä kisakäytöksestään ja sopeutuvaisuudestaan. Erityisesti orijälkeläisiä on kehuttu rauhallisiksi ja helpoiksi. Vernissa lopetettiin ähkyn vuoksi parikymppisenä, oltuaan jo muutaman vuoden eläkkeellä siitoskäytöstä tuolloin. Tamma haudattiin omalle laitumelleen, jossa itse asiassa tällä hetkellä laiduntaa sen tytär, joka jäi kasvattajansa omistukseen.

@ kirjoittaja Jannica, muokannut Tuulia T.

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 19.10.2016 Fiktio lk 04: Vaativa B Kutsu 03/31
02 21.10.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa B Kutsu 01/40
03 21.10.2016 Ventos lk 03: Vaativa B Kutsu 06/39
04 23.10.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa B Kutsu 06/40
05 25.10.2016 Fiktio lk 04: Vaativa B Kutsu 03/31
06 25.10.2016 Ventos lk 03: Vaativa B Kutsu 03/39
07 28.10.2016 Ventos lk 03: Vaativa B Kutsu 03/39
08 29.10.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa B Kutsu 04/40
09 30.10.2016 Rappadan lk 06: Vaativa B Kutsu 05/30
10 01.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 02/40
11 01.11.2016 Rappadan lk 06: Vaativa B Kutsu 01/30
12 03.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 06/40
13 03.11.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa B Kutsu 02/40
14 05.11.2016 Fiktio lk 04: Vaativa B Kutsu 05/40
15 06.11.2016 Fiktio lk 04: Vaativa B Kutsu 04/40
16 07.11.2016 Ros Cirein lk 03: Vaativa B Kutsu 04/40
17 08.11.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa B Kutsu 06/40
18 11.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 06/40
19 16.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 01/40
20 17.11.2016 Fiktio lk 04: Vaativa B Kutsu 03/19
21 21.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 03/40
22 26.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 01/40
23 28.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 03/40
24 30.11.2016 Metsovaara lk 05: Vaativa B Kutsu 06/40
25 03.12.2016 Vähäpelto lk 03: Vaativa B Kutsu 03/40
26 05.12.2016 Vähäpelto lk 03: Vaativa B Kutsu 02/40
27 06.12.2016 Vähäpelto lk 03: Vaativa B Kutsu 04/40
28 07.12.2016 Vähäpelto lk 03: Vaativa B Kutsu 01/40
29 08.12.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa B Kutsu 02/40
30 09.12.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa B Kutsu 02/40
31 13.12.2016 Ros Cirein lk 06: Vaativa B Kutsu 01/30
32 20.12.2016 Romilly lk 05: Vaativa B Kutsu 03/43
33 22.12.2016 Romilly lk 05: Vaativa B Kutsu 02/43
34 04.01.2017 Tuulenpesän Kartano lk 06: Vaativa B Kutsu 02/30
35 14.02.2017 Viisikko lk 02: Vaativa B Kutsu 04/30
36 17.02.2017 Teilikorpi lk 05: Vaativa B Kutsu 03/50
37 18.02.2017 Teilikorpi lk 05: Vaativa B Kutsu 04/50
38 21.02.2017 Viisikko lk 02: Vaativa B Kutsu 04/30
39 26.02.2017 Viisikko lk 02: Vaativa B Kutsu 02/30
40 02.03.2017 Teilikorpi lk 01: Vaativa B Kutsu 02/37

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 04.11.2016 Ros Cirein lk 04: 90cm Kutsu 01/30
02 14.11.2016 Ventos lk 01: 90cm Kutsu 01/30
03 16.11.2016 Ventos lk 01: 90cm Kutsu 05/30
04 17.11.2016 Ros Cirein lk 04: 90cm Kutsu 01/30
05 15.12.2016 Susiraja lk 03: 90cm Kutsu 04/23
06 26.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 03: 90cm Kutsu 03/30
07 29.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 03: 90cm Kutsu 03/30
08 30.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 03: 90cm Kutsu 03/30
09 31.12.2016 ERJ Cup Kuuralehdon Hevostila lk 07: 90cm Kutsu 13/154
10 12.01.2017 Ventos lk 03: 90cm Kutsu 02/30
11 13.01.2017 Teilikorpi lk 01: 90cm Kutsu 06/40
12 14.01.2017 Ventos lk 03: 90cm Kutsu 04/30
13 16.01.2017 Järnby lk 01: 90cm Kutsu 06/40
14 17.01.2017 Kievarinkuja lk 01: 90cm Kutsu 05/30
15 18.01.2017 Kievarinkuja lk 01: 90cm Kutsu 01/30
16 21.01.2017 Järnby lk 01: 90cm Kutsu 01/40
17 21.01.2017 Kuuramaan Hevostalli lk 01: 90cm Kutsu 01/30
18 21.01.2017 Susiraja lk 01: 90cm Kutsu 05/30
19 03.02.2017 Teilikorpi lk 01: 90cm Kutsu 06/40
20 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: 90cm Kutsu 02/30
21 07.02.2017 Bellgrove lk 05: 90cm Kutsu 01/30
22 13.02.2017 Metsovaara lk 06: 90cm Kutsu 04/40
23 15.02.2017 Teilikorpi lk 01: 90cm Kutsu 06/40
24 16.02.2017 Metsovaara lk 06: 90cm Kutsu 01/40
25 27.03.2017 Hengenvaara lk 03: 90cm Kutsu 06/50
26 01.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 05/30
27 02.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 03/30
28 04.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 05/30
29 07.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 02/30
30 08.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 02/30
31 13.04.2017 Mörkövaara lk 01: 90cm Kutsu 04/30
32 15.04.2017 Vähäpelto lk 01: 90cm Kutsu 02/30
33 19.04.2017 Vähäpelto lk 01: 90cm Kutsu 03/30
34 26.04.2017 Kuuralehto lk 04: 90cm Kutsu 01/39
35 26.04.2017 Vähäpelto lk 01: 90cm Kutsu 03/30
36 27.04.2017 Kuuralehto lk 04: 90cm Kutsu 02/39
37 24.05.2017 Moondance lk 01: 90cm Kutsu 04/16
38 25.05.2017 Moondance lk 01: 90cm Kutsu 03/16
39 28.05.2017 Moondance lk 01: 90cm Kutsu 03/16
40 12.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 04/30
41 13.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 05/30
42 14.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 02/30
43 16.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 03/30
44 18.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 04/30
45 19.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 05/30
46 21.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 03/30
47 25.06.2017 Ros Cirein lk 01: 90cm Kutsu 05/30
48 27.06.2017 Turmeltaja lk 02: 90cm Kutsu 04/30
49 29.06.2017 Belja Trakehners lk 01: 80cm Kutsu 01/21
50 30.06.2017 ERJ Cup Kuuralehto lk 07: 90cm Kutsu 09/126
51 02.07.2017 Turmeltaja lk 02: 90cm Kutsu 02/30
52 06.07.2017 Turmeltaja lk 02: 90cm Kutsu 05/30
53 11.08.2017 Kärmeniemi lk 01: 90cm Kutsu 03/30
54 18.08.2017 Kärmeniemi lk 01: 90cm Kutsu 02/30

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 13.10.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/24
02 18.10.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 04/24
03 19.10.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/24
04 21.10.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/30
05 21.10.2016 Ventos lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/20
06 22.10.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/30
07 24.10.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/34
08 29.10.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/34
09 03.11.2016 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/30
10 10.11.2016 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/30
11 12.11.2016 Mörkövaara lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/35
12 14.11.2016 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/21
13 18.11.2016 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 02/15
14 20.11.2016 Kultahuisku lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/22
15 22.11.2016 Ros Cirein lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/23
16 23.11.2016 Ros Cirein lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/23
17 26.11.2016 Kultahuisku lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/22
18 03.12.2016 Mörkövaara lk 02: Tutustumisluokka Kutsu 03/29
19 21.12.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/33
20 24.12.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/33
21 26.12.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/33
22 28.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/16
23 29.12.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/33
24 30.12.2016 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/33
25 02.01.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/27
26 03.01.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/27
27 06.01.2017 Cadogan Ponies lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/25
28 06.01.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/27
29 15.01.2017 Tuiskula lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/30
30 31.01.2017 Romilly lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/28
31 02.02.2017 Romilly lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 01/28
32 10.02.2017 Cadogan Ponies lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/40
33 11.02.2017 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 01/26
34 12.02.2017 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/26
35 14.02.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/30
36 16.02.2017 Cadogan Ponies lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/40
37 16.02.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/30
38 18.02.2017 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 04/26
39 19.02.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/30
40 20.02.2017 Metsovaara lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 05/26
41 20.02.2017 Turmeltaja lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/30
42 23.02.2017 Cadogan Ponies lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/40
43 02.03.2017 Gateaway lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/40
44 02.03.2017 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/30
45 04.03.2017 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/30
46 07.03.2017 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 04/30
47 09.03.2017 Erkinheimot lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/27
48 09.03.2017 Gateaway lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 06/40
49 10.03.2017 Gateaway lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/40
50 16.03.2017 Gateaway lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/40
51 17.03.2017 Erkinheimot lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 02/27
52 20.03.2017 Erkinheimot lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/27
53 23.03.2017 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 05/30
54 26.03.2017 Zurück lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 01/30
55 29.03.2017 Mörkövaara lk 01: Tutustumisluokka Kutsu 03/30
56 31.03.2017 KERJ Cup Vähäpelto lk 03: Tutustumisluokka Kutsu 03/70
VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 20.10.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 03/21
02 21.10.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 03/21
03 25.10.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 02/21
04 05.11.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 03/25
05 06.11.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 01/25
06 07.11.2016 Vähäpelto lk 02: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
07 09.11.2016 Ros Cirein lk 05: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/33
08 10.11.2016 Vähäpelto lk 02: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
09 14.11.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/29
10 16.11.2016 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
11 17.11.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/29
12 18.11.2016 Metsovaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/29
13 20.11.2016 Kultahuisku lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/17
14 20.11.2016 Metsovaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/29
15 23.11.2016 Ros Cirein lk 05: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 01/24
16 28.11.2016 Ros Cirein lk 07: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/27
17 29.11.2016 Ros Cirein lk 05: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/24
18 30.11.2016 Ros Cirein lk 07: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/27
19 01.12.2016 Metsovaara lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/50
20 02.12.2016 Metsovaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 02/50
21 02.12.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 02/40
22 02.12.2016 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
23 03.12.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 06/40
24 04.12.2016 Mörkövaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/40
25 05.12.2016 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
26 08.12.2016 Metsovaara lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 07/50
27 10.12.2016 Wild Side Cobs lk 01: Vaativa koulukoe yksiköille Kutsu 04/26
28 11.12.2016 Wild Side Cobs lk 01: Vaativa koulukoe yksiköille Kutsu 04/26
29 12.12.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 03/30
30 13.12.2016 Fiktio lk 05: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 02/30
31 18.12.2016 Koistila lk 03: Vaativa koulukoe yksilölle Kutsu 01/25
32 19.12.2016 Koistila lk 03: Vaativa koulukoe yksilölle Kutsu 04/25
33 06.01.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
34 07.01.2017 Koistila lk 03: Vaativa koulukoe yksilölle Kutsu 03/30
35 08.01.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
36 13.01.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
37 14.01.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
38 16.01.2017 Ruudin talli lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/41
39 17.01.2017 Ruudin talli lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/41
40 19.01.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
41 21.01.2017 Tuiskula lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
42 22.01.2017 Ventos lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
43 23.01.2017 Tuiskula lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
44 26.01.2017 Yentel Ponies lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 02/30
45 27.01.2017 Tuiskula lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
46 28.01.2017 Tuiskula lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
47 29.01.2017 Tuiskula lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/30
48 30.01.2017 Yentel Ponies lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 01/30
49 31.01.2017 Yentel Ponies lk 03: Vaativa koulukoe yksiköt Kutsu 05/30
50 01.02.2017 Yentel Ponies lk 03: Vaativa koulukoe yksiköt Kutsu 05/30
51 02.02.2017 Yentel Ponies lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksiköt Kutsu 03/30
52 06.02.2017 Ventos lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/30
53 06.02.2017 Yentel Ponies lk 03: Vaativa koulukoe yksiköt Kutsu 02/30
54 10.02.2017 Yentel Ponies lk 03: Vaativa koulukoe yksiköt Kutsu 02/30
55 11.02.2017 Metsovaara lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/40
56 11.02.2017 Yentel Ponies lk 03: Vaativa koulukoe yksiköt Kutsu 03/30
57 15.02.2017 Wild Side Cobs lk 03: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 02/40
58 16.02.2017 Vähäpelto lk 01: Vaativa koulukoe pareille Kutsu 02/30
59 17.02.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
60 18.02.2017 Vähäpelto lk 02: Vaativa koulukoe pareille Kutsu 01/30
61 19.02.2017 Teilikorpi lk 04: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
62 19.02.2017 Vähäpelto lk 02: Vaativa koulukoe pareille Kutsu 01/30
63 20.02.2017 Teilikorpi lk 04: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
64 20.02.2017 Wild Side Cobs lk 03: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 05/40
65 21.02.2017 Teilikorpi lk 04: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
66 22.02.2017 Teilikorpi lk 04: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
67 22.02.2017 Wild Side Cobs lk 03: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 01/27
68 25.02.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/30
69 25.02.2017 Yentel Ponies lk 02: Vaativa tarkkuuskoe parit Kutsu 01/30
70 28.02.2017 Wild Side Cobs lk 03: Vaativa yhdistetty yksiköille Kutsu 01/27
71 28.02.2017 VVJ Cup Wyat Shetlands lk 02: Vaativa yhdistetty yksilövaljakoille Kutsu 01/95
72 01.03.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
73 01.03.2017 Yentel Ponies lk 01: Vaativa koulukoe parit Kutsu 01/30
74 02.03.2017 Swildie Highlanders lk 02: Vaativa yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/15
75 04.03.2017 Pirunkorpi lk 03: Vaativa koulukoe,yksilöille Kutsu 04/30
76 04.03.2017 Pirunkorpi lk 04: Vaativa tarkkuuskoe,yksilöille Kutsu 04/30
77 04.03.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30
78 04.03.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 02/30
79 06.03.2017 Yentel Ponies lk 02: Vaativa tarkkuuskoe parit Kutsu 05/30
80 08.03.2017 Pirunkorpi lk 03: Vaativa koulukoe,yksilöille Kutsu 03/30
81 08.03.2017 Pirunkorpi lk 04: Vaativa tarkkuuskoe,yksilöille Kutsu 05/30
82 10.03.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 01/30
83 10.03.2017 Teilikorpi lk 03: Vaativa koulukoe yksilöille Kutsu 04/30

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

31.12.2016 Estevalmennus
Koska yrittäjällä ei ikinä ole aikaa olla täysin lomalla, joten sorruin vuodenvaihteessa Lapin matkallamme ratsastamaan Tuulenpesään. Talliyrittäjä Tuulia, sekä hänen henkilökuntansa varusti minulle hevosia ja oli mukana seuraamassa kun liikutan hänen hevosiaan. Ensimmäinen hevonen olikin Rölli niminen suomenhevosori, jonka kanssa oli tarkoitus hypätä. Kaikkien hevosten kanssa oli tarkoitus tehdä jonkin laista estetyöskentelyä, koska Tuulia ei itse ollut hetkeen joutanut.

Röllillä oli alkuun hiukan kiire ja pidätteiden läpiratsastaminen olikin ensimmäinen askel. Suurin askel onnistumiseen tapahtui kun annoin orille ajateltavaa ja tehtäviä, kuten ympyrät ja laukanvaihdot kavaletilla. Puolisoni Jouko oli matkassa mukana ja hän myös hevosihmisenä tiesi hiukan neuvoa jos lösähdin tai annoin orin jäädä ohjaan kiinni. Jouko myös toimii tämän päivän ratamestarina, kun he rakensivat Tuulian kanssa esteitä. Jumppasarja rakentui maneesiin ensimmäisenä, joten aloitin siitä. Alkuun Rölli tosiaan painoi ohjalle rajusti ja pyrki etupainoiseksi, etenkin esteen jälkeen hallinta oli hankalaa. Kun oivalsin ulko-ohjan hyödyn ja sain orinkin uskomaan sitä, alkoi taas homma luistamaan.

Pääsimme hyppäämään 90 cm rataa, jossa oli myös joitakin pelokkeita. Rölli ei kyllä kytännyt juurikaan, mutta kun este oli jännittävämpi, sinne piti kiirehtiä. Tietysti se on silloin nopeammin ohitse. Käännöksissä sai laukan aina tasapainoon ulko-ohjalla, mutta suorilla meinasi olla haastavaa ja turvauduin myös ääniapuihin. Loppuun hyppäsimme sarja estettä, niin että nostimme sarjan b-osan okseria. Rölli hyppäsi 105 cm okserin ongelmitta ja Tuulia oli tyytyväinen. Orilla on kyllä miellyttävä hyppy, kunhan se vain malttaa, joten lisää treeniä niin hyvä siitä tulee.

Lopetin keventelemään eteen alas ja minulle tuotiinkin jo seuraava hevonen, joka oli jo juoksutettu toisessa maneesissa valmiiksi. Kiitin Rölliä ja luovutin sen Tuulialle.
Ratsastaja: Sissi Pietinen

04.08.2017 Estevalmennus (valmentaja: VP)
Valmennus aloitettiin vaihtamalla tutun ratsastajan kanssa kuulumiset ja ratsun taustat, sillä hänellä oli uusi, valmentajalle tuntematon hevonen allaan. Ratsastaja kertoi, että Rölli on ihan ok hyppääjä, mutta sille on erityisen vaikeaa laukan säätely ja joskus silloin tällöin se saattaa lähteä ponnistamaan mitä ihmeellisimmistä paikoista. Näiden tietojen pohjalta oli siis hyvä katsahtaa hevonen jokaisessa askellajissa: Käynnissä hevonen kulki hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä eteen, ravi oli tahdikas ja lennokas ja laukka kolmitahtinen mutta aavistuksen voimaton. Hevonen näytti taipuvan rehellisesti molempiin suuntiin, eikä kumpikaan suunta tuntunut näyttävän hankalalle tai toista huomattavasti huonommalle tai paremmalle.

"Tämähän on hyvin kivan oloinen hevonen, joka tarvitsee lisää vain paljon lisävoimaa. Mutta sehän tulee, kun saatte treenirutiinin ja se kasvaa." tuumin alkuverryttelyn jälkeen ratsastajalle.

Varsinainen valmennus aloitettiin työstämällä laukkaa pääty-ympyrällä, jossa oli kaksi kavalettia. Toinen puolikas ympyrästä oli määrä ylittää reilummassa laukassa, kun taas toinen puolikas oli määrä harjoitella hevosen kokoamista enemmän takajalkojen päälle. Itse kavalettien oli tarkoitus olla vain hyvää harjoittelua lähestymiseen.

"Älä tee itse kavaletista numeroa, vaan ajattele, että te pelkästään laukkaatte sen yli. Muista kiertää katsetta kokoajan ympyrällä, jotta hevosella on selkeä suunta, johon mennä. Tässä tehtävässä hevoselle helpompaa oli ehdottomasti laukan lisääminen, sillä pienikin kokoaminen tuntui hevoselle työläälle ja vaikealle. Huomaatko, miten onnistumisia saadaan aikaan, kun ratsastat hevosen niskan ylös, ratsastat jalalla aktiivisesti eteenpäin ja suuntaat itse laukan energiaa enemmän ylös, kuin eteenpäin."

Valmennusta jatkettiin erilaisilla kavaletti- ja puomijumpilla, mitä oli sijoitettu kentälle sekä kaareville, että suorille urille. Jumppia tultin sekä ravissa, että laukassa niin, että hevosen oli maltettava tulla ratsastajan määräämää tahtia tehtävään sisään ja pidettävä rytmi aina seuraavalle esteelle saakka. Puomi- ja kavalettijumpat ovat ehdottoman hyviä hieman suorajalkaiselle hevoselle, jonka on vaikea lyhentää itseään.

"Näin juuri, muista säilyttää ulkoapujen tuki ja seurata katseella ratsastettavaa tietä. Pieni puolipidäte, rauha, käsi alas. Loistavaa, nyt se otti takajalat alleen ja malttoi tulla oikeaan ponnistuspaikkaan!" kehuin ratsukkoa kaarevalla kavalettijumpalla.

05.08.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: VP)
"Jes, hyvä Tuulia" mä kannustin ohjastajaa ja jatkoin; "Huomaatko, mikä ero sen ohjastavuuteen tulee, kun sä pyydät siltä kaiken loppuun asti etkä tyydy siihen, mitä se vähän puoli-ilmaiseksi tarjoaa? Ja taas, edelleen taivuta ja kannusta sitä niin kauan, että se antaa rehellisesti niskastaan periksi ja tulee pehmeälle kuolaintuntumalle. Ja vasta sitten suorista, ja kiitä."

Rölli ja Tuulia oli valmennuksen alkupuoliskon työskennellyt pitkälti taivutteluiden parissa erilaisin kaarevin urin, sillä Rölli tuntui toisinaan olevan hieman vastahakoinen taipumaan ja tulemaan rehellisesti muotoon. Kun Tuulia sai ajettua oristansa suurimmat energiat pois, se alkoi keskittymään työntekoon - ja niin aktivoivien tehtävien kautta se saatiin takapäästään aktiiviseksi ja loppu olikin sitten herran hallussa. Eli toisin sanoen varsin hyvässä hallussa; Rölli myötyi ohjastajalleen, ja alkoi hiljalleen vertymään tasapuolisesti molempiin suuntiin.

Kun Rölli oli noin tuhannen siirtymän ja taivutteluharjoituksen jälkeen hyvin ohjastajansa ajettavissa, jatkoimme valmennusta vastalaukkaharjoituksella joka kehittää hevosen tasapainoa sekä ohjastajan apujenkäyttöä. "Noin, nyt kun sä tuut lyhyeltä sivulta pitkälle sivulle, tee hyvin loiva kulma jotta sulta ei lopu loivalta kiemurauralta pituus kesken. Pidä se asettuneena kokoajan ulos ja tarpeen vaatiessa aktivoi laukkaa kevyellä raipan kosketuksella - ja raippaa käyttäessä vie se raippa ennen ristiselän päälle kuin pepun sivuun. Näin se nii'aa takasistaan eikä vain lähde kiihdyttämään vauhtia." ohjeistin. "Ihan superhyvä! Nyt sä ajoit todella tarkasti, ja vastalaukka oli todella onnistunut. Jes! Tuu vielä muutama kerta, niin vaihdetaan sitten suuntaa ja tehdään sama homma myös vasempaan kierrokseen." mä jatkoin.

03.09.2017 Maastoestevalmennus (valmentaja: Dimma)
Voi että mikä söpöläinen tänään saapui valmennukseen Tuulian kanssa. Rölli oli alusta asti todella innokkaan oloinen ja oikea sydänten sulattaja. Ori kuitenkin vaikutti hieman liiankin energiseltä ja otimme reippaat alkulämmittelyt. Hevonen liikkui hyvin ja siitä saatiin liiat energiat karsittua. Tuulia oli varmaotteinen orin selässä, mikä varmasti toimi hevoseen hyvin. Siirryimme maastoesteiden pariin ja aloitimme muutamalla tukilla ja banketilla. Rölli liikkui innokkaasti ja yritti ehkä jopa hieman lähteä käsistäkin. Tuulia sai sen kuitenkin pidettyä hyvin aisoissa. Alkuinnostuksen jälkeen tilanne kuitenkin hieman muuttui. Orista tuli hieman epävarmempi, kun saavuttiin esteelle, eikä se joka kerta hypännyt. Neuvoin Tuuliaa kannustamaan oria enemmän ja olemaan enemmän mukana. Hypyt onnistuivat jo heti paljon paremmin ja ori sai rohkeuttansa ja innokkuuttansa takaisin.

Ajattelin, että tänään olisi hyvä keskittyä tarkkuusesteisiin. Aluksi Rölliä epäilytti kapeat esteet, mutta Tuulian kannustaessa sitä eteenpäin, ori hyppäsi niiden yli. Muutamaan otteeseen sopivaa ponnistuskohtaa ei löytynyt ja kieltohan sieltä sitten tuli. Rölli eteni kuitenkin tahdikkaasti, eikä näyttänyt mitään väsymisen tai kyllästymisen merkkejä. Keskityimme ponnistuskohdan löytämiseen ja hypyt onnistuivat jo paljon paremmin. Hevonen nosti jalkojaankin paremmin, kun Tuulia jaksoi ja muisti kannustaa sitä ja ponnistuskohta oli kohdillaan. Yleisesti ottaen valmennus oli varmasti palkitseva ja antoisa ratsukolle. Vaikeuksia lähdettiin purkamaan pienempiin osiin ja lopputulos oli hyvä. Kun Rölli saa rohkeuden hypätä, se kyllä varmasti menee minkä tahansa esteen yli.

05.09.2017 Valjakkovalmennus (valmentaja: Dimma)
Jälleen kerran Tuulenpesässä valmentamassa Tuuliaa ja Rölliä. Tällä kertaa valjakkoajon parissa. Tämän päivän aiheena oli koulukoe ja toivoin, ettei Röllin energia olisi liikaa harjoituksille, jotka vaativat keskittymistä. Valjakko oli jo innoissaan lämmittelemässä kun saavuin paikalle ja kerroin päivän valmennuksen kulusta. Aloitimme eri askellajeihin siirtymisistä ja erilaisista teistä. Otimme myös pysähdyksestä askellajeihin lähtemistä. Rölli työskenteli innokkaasti, mutta sitä selvästi tympi jokin. Ori yritti nakella niskojaan ja mennä liian lujaa, mutta Tuulia sai pidettyä sen hyvin kurissa. Otimme välillä askellajien väliin pysähdyksiä, eikä hevonen meinannut malttaa ollenkaan pysähtyä. Se olisi mielellään jatkanut matkaansa vielä jonkin aikaa. Jouduimme hieman jankkaamaan pysähdyksiä, että niistä saatiin juuri sopivia.

Hevonen meinasi myös hieman oikoa kulmissa ja jouduimme keskittymään myös siihen, vaikka niin ei alunperin ollut suunnitelmana. Oli kuitenkin hyvä treenata sitäkin, eikä siinä mitään menetettykään. Otimme muutamia peruutuksia aina välillä ja Rölli meinasi olla hieman liian innokas ja lähteä eteenpäin liian aikaisin. Miten hevosen liika energia ei vain loppunut? No, sen ei saanut antaa haitata. Harjoitukset menivät yleensä viimeistään kolmannella kerralla jo paljon paremmin ja ori liikkui rennosti ja lennokkaasti. Valjakko otti haasteet hyvin vastaan ja selvisivät niistä loistavasti. Yleisesti ottaen valmennus sujui hyvin ja aika lensi kuin siivillä. Loppuverryttelyjen aikana annoin valjakolle vielä kattavan palautteen ja pääsimme suunnittelemaan mahdollisia seuraavia valmennuksia.

29.12.2017 Kouluvalmennus (valmentaja: PJ)
Tänään saavuin pitämään valmennusta Tuulialle ja hänen komealle suomenhevosorilleen Röllille, ja aiheena oli kouluratsastusta. Saapuessani maneesiin Tuulia oli jo suorittamassa itsenäistä alkuverryttelyä, ja jäin hieman sivusta seuraamaan miltä ratsun työskentely näytti, sillä hevonen oli minulle ihan uusi tuttavuus. Ori kulki reippaasti eteenpäin omalla moottorilla, ja selkeästi yritti miellyttää ratsastajaansa kovasti. Hieman pidätteet jäivät Rölliltä vähän huomioitta välille, mutta perusyritteliäältä ja kuuliaiselta ori kuitenkin vaikutti siitä huolimatta. Aloittelimme pikkuhiljaa päivän tehtävää, joka oli vastalaukan treenaaminen. Aluksi vastalaukka näytti hieman horjuttavan Röllin tasapainoa, mutta suhteellisen nopeasti se alkoi näyttää jo paljon paremmalta ja Tuuliakin sanoi sen myös tuntuvan helpommalle. Positiivista oli se, että vaikka laukan tahti välillä hieman rikkoontui orin hakiessa tasapainoa, se ei kuitenkaan kertaakaan yrittänyt päästä helpolla ja vaihtaa laukkaa, vaikka se laukanvaihdot osaakin. Tästä johtuen esillä ollutta tehtävää oli helppo lähteä korjaamaan. Aluksi treenasimme vastalaukkaa vain helpommalla tavalla suorilla urilla, mutta hyvin nopeasti otimme sen mukaan loivilla kiemuroilla, jotka tekivätkin treenistä tehokkaan voimatreenin orille. Kehuin myös orissa sitä, että se on melko samanlainen molempiin suuntiin, eikä voimakasta puolieroa ollut nähtävissä. Vastalaukka on kuitenkin melko raskas tehtävä, joten sitä ei jääty liiaksi hinkkaamaan, koska väsyneellä hevosella siitä ei tulisi enää mitään. Silloin kun Rölli näytti vielä siltä ettei ollut ihan uuvuksissa, kehotin Tuulian alkamaan tekemään keventäen sillä loppuravia.

01.01.2018 Estevalmennus (valmentaja: PJ)
Valmennuksen aluksi Rölli vaikutti hyvinkin innokkaalta, jopa turhan menevältä, joten työskentely aloitettiin ympyrällä parin kavaletin avulla. Tarkoituksena oli saada energisyyttä hieman kuriin, ja vaikka Rölli jäi ajoittain vähän vahvaksi kädelle, se kyllä selkeästi alkoi keskittyä työntekoon, eikä vauhtia ollut enää niin paljoa liikaa kuin aluksi. Tämän jälkeen alettiin ottamaan verryttelyhyppyjä yksittäisille esteille, ja hypyt olivatkin hyvin onnistuneita. Itse hypyt olivat aika sulavia ja laadukkaita, mutta Rölli mielellään vähän lähti kiihdyttelemään esteen jälkeen, joka ei ollut ihan toivottavaa. Seuraavana siirryttiin pysty-okserilinjan muodostavalle yhden askeleen sarjaesteelle. Ensimmäinen kerta oli melkoista menoa, mutta jo toisella kerralla Rölli oli ottanut opikseen, ja kokosi itseään ennen sarjan a-osaa, jolloin se mahtui väliin huomattavasti sujuvammin. Lopulta kaikki estetehtävät liitettiin kokonaiseksi radaksi ja painotin ratsastajalle hyviä teitä sekä hillittyä laukkaa. Ehkä sitä vauhtia olisi saanut hieman vähemmänkin olla, mutta pidätteet myös esteiden jälkeen menivät kuitenkin perille, ja radan suorittaminen onnistui vallankin mainiosti. Ratsastajakin oli vähän yllättynyt kun Rölli ei kertaakaan edes kolauttanut esteillä, sillä se kuulemma yleensä ottaa puomeja joskus aika helpostikin. Nyt hypyt olivat kuitenkin hyvin laadukkaita ja ilmavaraakin jäi ihan riittävästi. Ratsukko sai alkaa suorittaa loppuverryttelyä ravissa keventäen huolellisesti pidemmälle kaulalle, samalla kun annoin vinkkejä miten tahdin kiireellisyyttä saa ratsastettua hieman rauhallisemmaksi. Kun ori oli rauhoittunut täysin, saivat he alkaaa kävelemään loppukäyntejä.

23.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Röllin kanssa ongelmana tuntuivat itsenäistä alkuverkkaa seuratessa olevan lähinnä liiallinen vauhti ja se etteivät puolipidätteet läheskään aina menneet läpi. Kuumentuvaa sorttia olevan oriin kanssa valmennus aloiteltiin suoraan kävelyn sijaan kevyessä ravissa tekemällä paljon voltteja ja ympyröitä sekä huolellista kulmiinratsastusta ulko-ohjan ja -pohkeen tukea unohtamatta. Rölli tuntui nauttivan vaihtelevista työtehtävistä ja suoritti tehtäviä parhaansa mukaan. Kun alkoi näyttää siltä, että ori kyllästyi, vaihdettiin suuntaa ja saitte hetken keskittyä toiseenkin suuntaan samoihin tehtäviin, samalla kun mukaan lisättiin pysähdykset joka toiselle sivulle keskelle ja joka toiselle peruutus sen jälkeen vielä. Siirtymiset raviin olisivat reippaan oriin kanssa saaneet olla aktiivisemmat, jota harjoiteltiinkin seuraavaksi kirjainten kohdalla. Aktiivinen ravi kun ei tarkoittanut samaa kuin reipas tai kiireinen, mitä Rölli kyllä esitteli pyytämättäkin. Saatuasi tempon kohdalleen ja pidätteet läpi saitte nostaa muutamat laukat molempiin suuntiin. Rölli kuumeni niistä sen verran että saitte hetken aikaa kävellä ja ottaa aikaa. Välikäyntien jälkeen alettiin tulemaan kolmikaarista, jonka kaaren keskelle tuli aina voltti oikealle tai vasemmalle sekä pysähdys tai peruutus sitä vielä seuraten. Molemmat joutuivat kovin keskittymään tehtäviin kapteeni käskee - tyyppisesti. Harjoitukset menivät kaikessa spontaaniudessaan hyvin ja otimme vielä pituushalkaisijaa pitkin ravia sekä laukkaa, jossa otettiin kunnon puolipidätteet ennen kuin käännettiin ori jompaan kumpaan suuntaan päädystä. Tänään meni valmennus kohtalaisen hyvin, muista kuitenkin Röllin kanssa viedä asiat aina päättäväisesti loppuun asti!

24.01.2018 Maastoestevalmennus (valmentaja: Jannica)
Maastoesteille lähtiessä suoritettiin kentällä pikainen verryttely lumihangessa, joka tarjosi sopivasti vastusta kiireiselle oriille. Saitte tulla muutamia siirtymisiä nopealla tempolla ravin ja käynnin sekä käynnin ja ravin tai laukan kanssa. Ne menivät paremmin kuin edellisessä kouluvalmennuksessa, näki että olit todellakin ottanut neuvosta vaarin. Apujenkäyttö oli myös selkeästi saanut oriin herkemmäksi ja ristikon ylitykset sujuivat ongelmitta, vaikka ori olikin sopivan reipas koko verryttelyn ajan. Kun verryttelyt oli saatu päätökseen suunnattiin suoraa päätä maastoesteradalle, jossa yöllinen pakkanen oli mukavasti tuonut kimalletta esteiden välille ja hanki alkoi kantaa mukavasti jo oriin painon. Vauhdikas ori suoritti ongelmitta pienet estetehtävät ja ylitti myös uutuutena radalle kootun haudan täysin ongelmitta. Joskin Tuulia epäili, että ori oli aiemmissa kodeissaan samanlaista jo hypännytkin Heljävirralla. Saatuanne uudenkin esteen korkattua oli aika hypätä koko rata kerralla. Menin itse muutaman erikoisemman esteen luo odottamaan, josko niillä tulisi ongelmia. Alkupään radasta ratsukko joka tapauksessa selviäisi ongelmitta, kun siellä oli ainoastaan perustukkeja, mökkieste ja risuaita. Niiden jälkeen tulivat tynnyri sekä vesieste, jotka kuitenkin talvikelillä kierrettiin ja hypättiin banketti sekä pujottelutehtävä kahdella sarjalla. Sarjalla Rölli hieman empi, kuten olin ajatellutkin, sillä melko hyvä lumikerros sotki hieman sen askelväliä. Saitte tulla tämän kohdan vielä uudelleen, jonka jälkeen jatkettiin loppuun asti vielä pari estettä ylämäkeen. Koko rataan ei olisi voinut tyytyväisempi olla. Ori oli hyvin hallussa koko radan ja sarjallakin vaikeuksien kautta taistelitte tienne voittoon, hyvä!

27.01.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Röllin kanssa valjakkoajossa eniten ongelmia tuntui tuottavan tarkkuustehtävät, joten kun koko viikko oli harjoiteltu koulua ja esteitä sekä käyty maastossa hyppäämässä oli aika valmentautua viikonloppuna valjakkoajon parissa. Uutuuden hohtavat valjakkoajokärryt perässään Rölli näytti siltä kuin olisi osallistumassa vähintäänkin Suomenmestaruuksiin! Hienoa valjakkoa ihaillessa saitte tehdä pellolla maastoesteradan vieressä omatoimista verryttelyä ravissa ja laukassa, jossa tarvittaessa neuvoin ja opastin apujen käytössä sekä tehtävien ajoittamisessa. Alkuverryttelyssä Rölli oli hyvin miellyttävä ja kuunteli parhaansa mukaan avut toteuttaen. Rölli taipui ympyröillä oikein hienosti ja polki laukassakin takajaloillaan kunnolla alle. Uusien tehtävien suhteen se osasi olla hieman jäärä tai pikemminkin hidasoppiminen, mutta jos ori oli jotain joskus oppinut se suoritti nämä tehtävät kyllä sataprosenttisen tarkasti ja halukkaasti. Muutamien laukkakierrosten jälkeen oli ori kerännyt muitakin kierroksia sen verran että saitte ottaa muutamia kierroksia ihan kävellen ja vetäen henkeä. Tänään oli vuorossa tarkkuusharjoittelua, jonka vuoksi painavat keilat oli kuljetettu talviselle pellolle valmiiksi aurattuihin uriin traktorilla. Päästyänne tehtävästä jyvälle ensin käynnissä saitte tulla samaa ravissa, ensin hieman maltillisemmassa tempossa ja sitten reippaammalla kisatahdilla. Molemmat askellajit onnistuivat kerralla oikein kivasti, näki että talvellakin oli maneesissa harjoiteltu valjakkoajon parissa. Laukassa keilojen väliä hieman pidennettiin, koska viimeisimmästä pujotteluharjoituksesta oli kuulemma vierähtänyt jo jonkin aikaa. Hyvin pujottelutehtävä eri twisteillä kuitenkin sujui Rölliltä ja ohjastajankin ohjeisiin ja apuihin sai olla tyytyväinen tänään.

30.01.2018 Maastoestevalmennus (valmentaja: miivi)
Tuulia marssi tänään ruohokentälle Rönsyrölli-orin kanssa. Rautias ei ainakaan ulkonäöltään jäänyt toiseksi kovinkaan monelle suomenhevoselle, mutta olin kuullut, että oria ei voinut erinomaiseksi kenttäratsuksi kutsua edes hyvällä mielikuvituksella. Se oli kuulemma lahjakas koulu- ja valjakkoratsu, ja Tuulia oli todennutkin minulle puhelimessa, että oria ei kannattaisi tuomita toivottomaksi sen kenttätulosten perusteella, valjakko- ja kouluradoilla se oli lyömätön ruusukehai. Samaan hengenvetoon nainen oli kertonut orin olevan hieman hukassa vesiesteillä, ei kuulemma ollut ihan kerta tai pari, kun se oli kieltänyt niille, ja joskus onnistunut pudottamaan ratsastajansakin veteen. Tästä syystä sovimmekin tänään treenaavamme vesitehtäviä.

Ainakin alkuverryttelyt menivät hyvin. Ratsukko sai verrytellä melko vapaasti, mutta pyysin heitä käymään alkuun pienellä kierroksella vedessä, vaikka kävelemään tai ravaamaan sen yli ilman mitään estettä. Tähänkin Rölli suostui vasta kun Tuulia oli läimäyttänyt sitä raipalla takamukselle, ja muistutinkin naista siitä, että hän ei yhtään antaisi orin kiemurrella, naisen täytyisi pysyä napakkana tai hommasta ei tulisi yhtään mitään. Kuivalla maalla hypätyt esteet sujuivat kuitenkin ihan kivasti, vaikka Rölli ei niillä juuri loistanutkaan, ja luottavaisin mielin ohjeistin Tuulian helpolle vesitehtävälle - tukki vedenrajassa, ratsukko päätyisi veteen sen hypättyään. Tukilla ei korkeutta ollut puolta metriä enempää, ja olin varma siitä, että ratsukko pääsisi ehjin nahoin vesitehtävän lävitse. Toisin kuitenkin kävi - juuri ennen estettä Rölli löi jarrut pohjaan, huutamani "nyt se pohje kiinni ja raippaa!" -neuvo oli tullut sekuntin liian myöhässä, ja yllättynyt Tuulia lensi esteen yli veteen. Kirosin perkelettä ja juoksin esteen luo, jonka reunalle itsekin pöllämystynyt Rölli oli jäänyt seisoskelemaan. Tuulia vakuutti olevansa kunnossa, mutta valmennus jäi siihen, jos Tuulia olisi märkänä jatkanut ratsastamista koleassa säässä, olisi nainen maannut seuraavat kaksi viikkoa sängyn pohjalla vilustuneena.

31.01.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: miivi)
Olin ollut edellisenä päivänä pitämässä Röllille ja Tuulialle maastoestevalmennusta, joka ei ollut mennyt ihan nappiin. Jo tällöin Tuulia oli kuitenkin vakuutellut, että ori olisi enemmän kotonaan koulu- ja valjakkoradoilla, ja toivoin naisen olevan oikeassa. Nyt seurasin parivaljakon verryttelyä valjakossa, he olivat valmistautumassa päivän aiheeseen, joksi olin maininnut lisätyt sekä kootut askellajit. Röllin tulisi kulkea hyvin takaosaansa käyttäen, ja meno näytti lupaavalta. Aivan alussa se oli vähän kiihdytellyt, mutta Tuulian muistuttaessa napakasti, että valjakkoajo ei ollut spurttailua varten, oli ori rauhoittunut mukisematta.

Ennen kuin annoin Tuulialle ohjeita tehtävää varten, pyysin naista ihan vain sen kummempia selittelemättä pyytämään Rölliltä muutaman kierroksen letkeää ravia vähän kevyemmällä tuntumalla, ori oli liikkunut hyvännäköisesti, mutta ei niin rennosti kuin olisin halunnut. Tuulia piti siitä ehkä turhan kovasti kiinni pitääkseen orin varmasti lapasessa, vaikka omaan silmääni Röllillä ei ollut menohaluja. "Mä pyytäisin sua kiinnittään enemmän huomiota siihen, että Rölli liikkuisi samalla tavalla kun nuo pari kierrosta. Se liikkuu koko ajan ihan oikeaoppisesti joo, mutta sen liikkeestä puuttuu se rentous, ja säkin varmaan äsken huomasit, miten erilaisesti se liikku kun sä annoit sille vähän tilaa. Mut tästä on hyvä jatkaa", pureuduimme kiinni valmennuksen aiheeseen. Muutamaan otteeseen sain vielä muistutella Tuuliaa siitä, että varsinkaan kootuissa hän ei vetäisi oriaan turhan tiukkaan nippuun, sen askeleet eivät sillä nousisi ylöspäin. Vähitellen meininki lähti onnistumaan, ja sain olla tyytväinen valjakkoon. Kootuista puuttui valmennuksen lopussa vielä sitä jotakin, mutta lisättyjä en voinut kuin kehua.