Tuulenpesän Kartano

Mörkövaaran Tervatassu

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Mörkövaaran Tervatassu "Tepa" Rekisterinumero VH18-018-1533
SYNTYNYT 30.01.2018 (3 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ori
väri tummanrautias SÄKÄKORKEUS 152 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA tvisha,Mörkövaara
Koulutustaso ko Helppo A re 110cm kerj CIC1 vvj Noviisi SAAVUTUKSET EV II,KV II

Estevarsojen laatuarvostelu 31.07.2018
6p + 10p + 2p + 1p + 3p + 5p = 27p EV-II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.08.2018
Rakenne: 9, Käynti: 1, Ravi: 3, Laukka: 5, Lisäpisteet: 1, Suku: 10.5
Yhteensä: 29,5p. KV-II

Mörkövaaran Tervatassun kohdalla kuten muidenkaan meillä olevien mörkövaaralaisten kohdalla en kauan harkinnut ennen kuin jätin tarjousta siitä. Nähtyäni Mörkövaaran omistajattaren tvishan tekemän myyntitopikin eräällä useasti vierailemallani foorumilla ryntäsin heti katsomaan millaisia kasvatteja tällä kertaa olisi myynnissä. Tällä kertaa myynnissä oli kolme varsaa, joista kaksi oli sukua jo meillä oleville mörkövaaralaisille, mutta kolmannen vanhemmista meillä ei ollut suoraan varsaa, joten jätinkin siitä oitis tarjouksen, jonka tvisha ilokseni hyväksyikin. Kyseessä oli komea tummanrautias orivarsa, jolle merkattiin myyntipapereihin samoin kuin rekisteripapereihin Mörkövaaran Tervatassu.

Tepa on hyvin rauhaa rakastava oriherra, jolta ei koskaan voi odottaa muuta kuin parasta käytöstä. Tosin ori ei voi sietää kiirettä ja stressaantuu helposti, mikäli joutuu olemaan hektisessä ympäristössä, minkä vuoksi se onkin sijoitettu oritallin rauhallisempaan osaan. Hoitotoimenpiteiden aikana herra seisoo rauhallisesti aloillaan kun sitä komennetaan eikä koskaan aiheuta ongelmia. Harjattaessa Tepa rakastaa täysin siemauksin saamaansa huomiota ja aivan erityisesti se rakastaa kun sitä harjataan voimakkain vedoin ryntäiden kohdalta. Varusteet ori antaa laittaa ilman sen kummempia ongelmia, joskin sen satulavyö olisi syytä kiristää kireälle varovaisesti, sillä se vetää herkästi herneen nenään, mikäli satulavyö vedetään kireälle liian nopeasti. Jostain syystä hyväkäytöksinen ori on joutunut aina muiden orien silmätikuksi ja nämä ovatkin sitä aina kiusaamssa tilaisuuden tullen, mistä johtuen se tarhataankin yksin tai yhden tallin ruunista kanssa.

Ratsastettaessa Tepa on toisinaan turhankin energinen, mutta kaikeksi onneksi se vastaa aina hyvin ratsastajansa antamiin pidätteisiin, joten touhu ei missään vaiheessa pääse mahdottomaksi. Ori toimii hyvin pienin ja selkein avuin kunhan niitä ei ole annettu liian voimakkaasti, sillä herra vetää herneen nenään kovakouraisesta käsittelystä. Herralla on ilmavat ja tahdikkaat joskin korkeat askellajit, jotka eivät kuitenkaan ole sen ratsastajalle kaikista mukavimmat istua. Kouluratsuna Tepa ei ole kaikkein yritteliäintä sorttia, mutta tekee mitä siltä pyydetään ei yhtään enempää tai vähempää, joten mikäli sinne annetut avut eivät ole aivan kohdillaan ori tekee siltä pyydetyt asiat vain vähän sinnepäin. Uudet koululiikkeet herra oppii hieman hitaasti, mutta kun se kerran jotain oppii ei se hevillä oppimaansa unohda. Esteillä Tepa on melkoisen malttamaton, mikä saattaa kostautua pudotuksina, mikäli sen kanssa ei olla tarkkana, sillä malttamattomuuksissaan herra hyppää huolimattomasti esteiden yli. Ori ei pelkää erikoisiakaan esteitä vaan hyppää yli kaikesta mitä sen eteen laitetaan epäröimättä. Kovikaan tiukkia käännöksiä ei herran kanssa kuitenkaan parane tehdä, sillä se ei ole kovinkaan ketterä jaloistaan ja kääntyykin tämän johdosta tiukoissa kulmissa hieman huonosti. Maastossa Tepa on täysin maastovarma eikä säiky ohitseen loikkivia poroja tai ohi kaahottavia autoja. Maastoesteillä herra tekee yleensä ihan kohtalaisia suorituksia, mutta se ei ole kovinkaan kestävää sorttia ja väsyykin näin ollen helposti mikäli sen kanssa lähdetään kaahottamaan.

Ajettaessa Tepa ei ole aivan yhtä energinen kuin ratsastettaessa, mutta toimii kuitenkin silti hyvin oman moottorinsa varassa. Orii on hyvin tottelevainen vastaten hyvin kaikkiin ajajansa antamiin apuihin oli kyse sitten ohjas-tai ääniavuista. Toisinaan herra kuitenkin saattaa reagoida sille annettuihin apuihin hieman viiveellä, mikäli sille annetut avut eivät ole aivan kohdillaan. Koulukokeessa ori pistää parastaan rakastaen esiintymistä ja menestyykin tässä osakokeessa kaikista parhaiten kunhan sen ajaja antaa sille tarpeeksi tarkat avut. Tarkkuuskokeessa herra on hyvin tarkka sen suhteen, että menee porttien läpi aivan niiden keskeltä, joten sen ajajan tehtäväksi jää oikeastaan vain ohjata. Kestävyyskokeessa Tepan menestyminen riippuu oikeastaan siitä millainen keli sattuu olemaan. Kuivalla kelillä ori menestyy yleensä erinomaisesti kun taas mutaisella kelillä herra väsähtää herkästi.

i. Mörkövaaran Kuuraparta
KTK II,ERJ I,VVJ
ii. Taikaoppi
KTK III,ERJ I,KRJ I,VVJ I,KERJ II,SLA I
iii. Haaveton
iie. Tainotar
ie. Pusuhippa
KTK II,ERJ I,KRJ I,KERJ I,VVJ I
iei. Hippiteema
iee. Pususade
e. Vähäpellon Tervaliina ei. Tervanokka
KTK II,ERJ I,KRJ I,KERJ I,VVJ I,SLA I
eii. Pikku-Tuhto
eie. Terviäinen
ee. Kahvikerma
KTK II.VVJ I,KERJ III
eei. Harvapapu
eee. Kermakahvi

ei saavutuksia

KRJ
ainoastaan sijoitukset
ERJ
ainoastaan sijoitukset
KERJ
ainoastaan sijoitukset
VVJ
ainoastaan sijoitukset