Tuulenpesän Kartano

Tuhatkauno

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Tuhatkauno "Tuhka" Rekisterinumero VH16-018-1412
SYNTYNYT 01.04.2015 (10 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-ori
väri voikko SÄKÄKORKEUS 145 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 Maahantuoja Heljävirran Suomenhevoset
Koulutustaso ko Helppo A re 80cm kerj Harrasteluokka vvj Noviisi SAAVUTUKSET KTK II

Syyskuun 2017 kantakirjaustilaisuus 20.09.2017
20 + 20 + 19 + 17 = 76p. KTK-II

Tuhatkauno hankittiin meille samanaikaisesti Heljävirrasta yhdessä Tuhatkaunon kanssa. Kaikki sai alkunsa nähtyäni ystävättäreni Sigurin laatiman myyntitopikin eräällä usein vierailemallani foorumilla. Myynnissä oli sillä kertaa tuontisukuisia suomenpienhevosia, joista kauppa kävi jo kuumana. Käytyäni huolellisesti myytävänä olevat hevoset lähetin ystävättärelleni tarjousta kolmesta hevosesta. Näistä yksi oli herrasmiesmäisen luonteen omaava Tuhatkauno, joka ihastutti minut oitis voikolla värityksellään. Käytyäni vielä muut myytävät huolellisesti läpi päädyin jättämään tarjouksen kaiken kaikkiaan kolmesta hevosesta ystävättäreni Sigurin sähköpostiin. Parin tunnin kuluttua ostotarjouksen jättämisesta Siguri jo vastasikin, että kolmesta tarjoamastani hevosesta kaksi voisi mukaani lähteä. Itselläni ei kuitenkaan ollut aikaa ajaa Heljävirtaan hevosia hakemaan, joten sovimme, että hevoset lennätettäisiin ensimmäisellä mahdollisella rahtilennolla Kittilän lentokentälle, mistä ne jatkaisivat autokyydillä Tuulenpesään.

Tuhka on luonteeltaan oikea herrasmies ja tuleekin näin ollen erinomaisesti toimeen kaikkien kaksi-ja nelijalkaisten kanssa. Ori ei omaa mitään pahoja tallitapoja ja on itseasiassa jopa niin säyseä, että soveltuu helposti myös perheen pienimpien käsiteltäväksi joskin aikuisen valvovan silmän alla. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Tuhkaa täydy sitoa kiinni, sillä se kyllä osaa seistä paikoillaan komennettaessa eikä liikahdakaan ennen kuin hoitaja on poistunut karsinasta ja sulkenut karsinan oven jälkeensä. Harjattaessa ori nauttii täysin siemauksin saamastaan huomiosta ja seisookin aloillaan täysin rentona toista takajalkaansa lepuuttaen. Ori on kuitenkin hyvin herkkä kutiamaan, joten sitä saa harjata ihan reippainkin ottein ilman pelkoa, että herra vetää herneen nenään. Varusteet Tuhka antaa laittaa ongelmitta. Talutettaessa ori seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä eikä pysähdy edes flirttaillakseen vastaan tuleville tammoille. Toisten hevosten seurassa ori omaa hyvin maltilliset käytöstavat eikä haasta riitaa, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö se puolustaisi itseään tarpeen vaatiessa.

Ratsastettaessa Tuhka on hyvin kuuliainen ja mielyttämishaluinen ratsu, joka tekee kaikkensa ratsastajansa hyväksi. Aivan pikkulasten tai aloittelijoiden ratsu ori ei kuitenkaan ole, sillä se on kyljistään sen verran herkkä, että tarvitsee hyvin pienet ja pehmeät pohjeavut. Tämän vuoksi herralla ratsastavatkin vain ne kokeneet ratsastajat, joilla on pehmeä käsi ja pohje ja jotka tietävät mitä ovat tekemässä. Ori toimii parhaiten kun se saa selkäänsä rauhallisen ratsastajan joka käyttää pieniä, mutta tarkkoja apuja. Tuhkalla on lennokkaat ja elegantit askellajit, jotka keräävät ihastuneita huokauksia niin katsojilta kuin tuomareiltakin. Kouluratsuna Tuhka on joskus hieman turhankin innokas tekemään mitä ratsastaja siltä pyytää, mikä toisinaan johtaa siihen, että ori on sotkeutua omiin jalkoihinsa innostuksissaan. Toisaalta kun oriin saa unohtamaan innostuksensa ja keskittymään kunnolla työntekoon suoriutuu se siltä pyydetyistä liikkeistä helponnäköisesti. Uusien koululiikkeiden opetteluun kannattaa Tuhkan kanssa varata runsaasti aikaa, sillä se turhautuu helposti, mikäli ei osaa jotain, joten sen kanssa ei voikaan harjoitella uusia liikkeitä putkeen kovinkaan kauan. Esteillä Tuhka on hieman hitaasti syttyvää sorttia eikä myöskään taivu kovinkaan helposti tiukkoihin käännöksiin, joten sen kanssa onkin otettava hieman pidemmät tiet esteille, mikäli vain mahdollista. Ori ei myöskään ole kaikista tarkoin hevonen jaloistaan hypätessä ja estekorkeuden noustessa metrin tienoille alkaa pudotuksiakin tulla herkästi, minkä vuoksi herran kanssa pitäydytäänkin alle metrisissä esteissä. Varomatonta hyppytyyliään lukuunottamatta ori on kuitenkin hyvin varma hyppääjä eikä pelkää hypätä erikoisempienkaan hökötysten yli mistä on hyötyä etenkin maastoesteillä. Kiinteillä maastoesteillä ori on huomattavasti tarkempi jaloistaan ja kerää jalkansa huolellisesti alleen hypyn ajaksi, sillä se tietää etteivät nämä esteet putoa tai kaadu, mikäli niihin osuu. Maastoesteillä Tuhkan kanssa kannattaa aloittaa hieman hiljaisemmassa temmossa, sillä ori ei ole siitä kaikista kestävimmästä päästä ja väsyy herkästi mikäli siltä vaaditaan keskivertoa kovempaa vauhtia jo alkumatkasta. Tuhkan kanssa parasta olisikin edetä alkumatkasta hieman hitaampaa vauhtia silloin tällöin spurtteja ottaen, jolloin oriin voimat riittävät hyvin maaliin asti.

Ajettaessa Tuhka on hyvin pirteä tapaus ja sille saa ajoittain antaa puolipidätteitä melko reippaastikin. Yleisesti ottaen ori kuitenkin vastaa hyvin ajajansa pidätteisiin eikä lähde käsistä. Orin kanssa on kuitenkin muistettava myös ajettaessa kevyt käsi, sillä ori ei pidä siitä, jos sitä turhaan ruvetaan kiskomaan suusta. Herra nimittäin vastaa hyvin jo aivan pienen pieniin ohjasapuihin. Koulukoe on ehdottomasti Tuhkan parasta osaamista ja se nauttii täysin siemauksin päästessään esittelemään taitojaan suuren yleisön edessä. Tarkkuuskokeessa ori on luonnostaan hyvin tarkka ja menee itsestään porttien keskeltä, joten ohjastajan tehtäväksi jää oikeastaan ohjata ori oikeassa järjestyksessä porttien lävitse. Joskus harvoin ori saattaa jonkun portin kaataa, mikäli sen huomio herpaantuu suorituksen aikana muualle, mutta tätä kuitenkin tapahtuu äärimmäisen harvoin. Kestävyyskokeen aikana tärkeintä on huolehtia oikeasta vauhdinsäätelystä, sillä vaikkei ori olekaan luonnostaan mikään kaahottaja ei se silti yleensä jaksa loppuun asti, mikäli se saisi itse päättää missä temmossa koe mennään läpi. Mikäli vauhti pysyy kohtalaisena ori selviää kestävyyskokeesta hyvin sijoittuen, vaikkei sijoittuisikaan aivan kärkipäähän.

i. Valon Kaiko
vkk 145cm
ii. Kaikuri
prt 143cm
iii. Kulkuri
tprt 148cm
iie. Kairapalmu
vrt 140cm
ie. Valokki
vkk 146cm
iei. Valonsoturi
vkk 150cm
iee. Valopilkku
vkk 142cm
e. Kaunokki
prt 140cm
ei. Sihvertti
prt 140cm
eii. Silvonki
tprt 142cm
eie. Reetta-Liisa
rt 138cm
ee. Unikko
prt 147cm
eei. Unikeko
rtkm 152cm
eee. Vihkiveera
vprt 145cm

15.02.2017 sph-o Tuulenpesän Kuusoturi (e. Kuunkuje)
11.04.2017 sph-o Vuornan Wäinänen (e. Vohvelisydän)
21.08.2017 sh-o Liljan Tuhattaikuri (e. Kevät Taika)
07.11.2017 sph-t Kaarnan Sateenkaari (e. Sipsutus)

i. Valon Kaiko oli rauhallisen ja kuuliaisen luonteen omaava voikko pienhevosori (145cm), joka tunnettiin varmana hyppääjänä sekä rata- että maastoesteillä. Yleispainotteinen ori kilpaili pääasiassa kenttäratsuna sijoittuen hyvin. Lupaavasti alkanut kenttäura kuitenkin katkesi loukkaantumiseen kymmenen vuotiaana ja muutaman vuoden tehottoman kuntouttamisen jälkeen siitoskäyttöönkään kykenemätön ori päädyttiin lopettamaan. Siltä jäi kuitenkin kolmivuotiaana alkaneen siitosoriin uran ansiosta 26 jälkeläistä, joista yksi on kantakirjattu ori ja jatkaa sukua eteenpäin. Jälkeläisistä 20 kilpailee yleispainotteisesti hyvin tuloksin kaikissa lajeissa, myös valjakkoajossa, vaikkei orin suvusta tiettävästi löydykään valjakkohevosia. Ori jäi kantakirjassa pisteittä, mutta palkittiin muutamissa Hippoksen näyttelyissä III palkinnolle. Ori periytti pääasiassa pienhevosia ja ne olivat suurelta osin voikkoja liinaharjalla tai hamppujouhin.

ii. Kaikuri oli 25-vuotiaaksi elänyt pienori (143cm), joka kilpaili pääasiassa koulua ja esteitä sijoittuen molemmissa noin parikymmentä kertaa. Punarautias ori jäi kisauransa jälkeen siitoskäyttöön ja onkin ollut erittäin suosittu sekä kisatulostensa, sukunsa että vanhempien jälkeläisten kisa- ja näyttelytulosten ansiosta. Orilta jäi kaikkiaan jälkeläisiä viisikymmentäneljä, joista kuusi on kantakirjattu ja peräti neljäkymmentä kilpaillut tähän mennessä. Osa jälkeläisistä on sen verran nuorempia orin viimeisiltä vuosilta, etteivät ne ole vielä kilpakenttiä korkanneet. Oria ei palkittu kantakirjassa, mutta sekin on useiden varsojensa tavoin (orien erityisesti) palkittu näyttelyissä III palkinnoilla. Kaikuri oli luonteeltaan säyseä ja rauhallinen, myös astutustilanteissa.

ie. Valokki oli pitkän värijalostuksen tulosta ja sen lähisuvussa lähes kaikki ovat voikkoja, myös tamman jälkeläisistä suuri osa on voikkoja, vain kaksi sen jälkeläisistä on muun värisiä. 146-senttinen tamma palkittiin kantakirjassa III palkinnolla ja sen jälkeläisistä kaksi on myös kantakirjassa. Yhteensä siltä jäi kahdeksan varsaa, jotka ovat kaikki kilpailleet hyvin meriitein yleispainotteisesti, lähinnä koulua ja esteitä. Valokki kilpaili itse lähinnä koulua, mutta starttasi nuorempana myös muutaman kerran esteillä. 32-vuotiaaksi elänyt supermamma oli eläkkeellä viimeiset 12 vuotta elinvuottaan toimien lähinnä varsapihatossa nuorten kaitsijana. Valokkia nimitettiin joskus leikkisästi vajakiksi, koska se ei aina ollut pihapiirin puuta lähimmäksi pudonnut omena.. Myös varsoista osalla on huomattavissa tällaista pientä "hitautta" etenkin nuorempana opetusvaiheessa.

e. Kaunokki oli punaraudikko 140-senttinen tamma, joka kuitenkin valitettavasti menehtyi jo nuorena auto onnettomuudessa ehdittyään kilpailla vasta pari kautta. Lupaavasti alkanut ura saikin äkillisen lopun, eikä tammalta jäänyt kuin yksi varsa, joka on kuitenkin osoittautunut hyväksi kilpahevoseksi. Kaunokin suvusta löytyy tunnettuja nimiä, jotka ovat kilpailleet etupäässä valjakkohevosina, tamma itse ehti tosin startata vain muutamissa koulukilpailuissa. Luonteeltaan sen kerrottiin olleen miellyttämishaluinen ja ratsain kuuliainen, jotka sen orivarsakin on perinyt. Näyttelykehissä tamma ei ole vieraillut, mutta valokuvien perusteella se on erittäin korrekti ollut luonteeltaan ja tähän viittaisi myös jälkeläisen KTK-II palkinto.

ei. Sihvertti on 20-vuotias eläkepäiviään viettelevä punaraudikko ori, joka jäi siitoskäytöstä pois 23 jälkeläisen jälkeen. Näistä viisi on kantakirjassa ja vain yksi hevoskokoinen. Muut ovat perineet isänsä pienen (140cm) koon ja suuri osa myös rautiaan värin. Jälkeläisestä valtaosa on kilpaillut, mutta mukaan mahtuu myös kahdeksan pelkästään siitoskäytössä olevaa jälkeläistä. Sihvertti pärjäsi näyttelyissä oikein hyvin kilpaillen tämän ohessa valjakkoluokissa noviisitasolla sijoittuen kansallisellakin tasolla. Potentiaalia orilla kehutaan olleen myös koulupuolella, jossa se oli kertoman mukaan vaativalle tasolle asti koulutettu, mutta kisatuloksia sillä ei kuitenkaan ollut. Se omasi kuitenkin hyvät liikkeet ja myöskin hyvän hyppytekniikan, mutta hyppäsi lähinnä omistajan vaihteluksi kotioloissa.

ee. Unikko on II palkinnon kantakirjatamma, joka nappasi useissa näyttelyissä ensimmäisiä palkintoja sijoittuen myös muutaman kerran bis-kehään. Punarautias ponikokoinen (147cm) tamma oli käsiteltävyydeltään erittäin hyvä ja periytti myös kahdeksalle varsalleen fiksua luonnetta, joista oreja kehutaan selväpäisiksi myös siittoloiden puolelta. Varsojen joukosta löytyy yksi kantakirjatamma sekä kaksi kisannutta hevosta, joilla on kisatuloksia yleispainotteisesti, lähinnä koulusta ja valjakosta. Unikon vanhemmat ovat puolestaan niittäneet mainetta koulun ja valjakon lisäksi myös esteillä, mutta valitettavasti tammaa ei ole samoilla kyvyillä siunattu.. Unikko viettelee tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviä, mutta on kärsinyt muutamaan kertaan viime vuoden aikana kaviokuumesta, joten saa nähdä kuinka kauan tamma vielä joukossamme jaksaa olla.

@ sukuselvityksen Jannica, muokannut Tuulia T.

NJ
31.12.2016 Susiraja 3. Suomenpienhevosorit irtoSERT
29.01.2017 Tuulenpesän Kartano 3. Suomenpienhevosorit irtoSERT
29.04.2017 Hervannan Oriasema 3. Suomenpienhevosorit irtoSERT
12.05.2017 Susiraja 1. Suomenpienhevosorit BIS4,MVA-SERT

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 01.11.2016 Rappadan lk 04: Helppo A Kutsu 03/30
02 01.11.2016 Ros Cirein lk 01: Helppo A Kutsu 05/40
03 03.11.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 06/40
04 03.11.2016 Rappadan lk 04: Helppo A Kutsu 03/30
05 04.11.2016 Rappadan lk 04: Helppo A Kutsu 01/30
06 08.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 05/40
07 11.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 04/40
08 11.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
09 11.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 03/30
10 12.11.2016 Metsovaara lk 04: Helppo A Kutsu 03/40
11 13.11.2016 Kuuralehdon Hevostila lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
12 15.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 04/40
13 15.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 01/30
14 16.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 02/40
15 18.11.2016 Kuuralehdon Hevostila lk 02: Helppo A Kutsu 05/40
16 18.11.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
17 19.11.2016 Ventos lk 03: Helppo A Kutsu 02/30
18 21.11.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
19 25.11.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
20 26.11.2016 Rüütel Tall lk 04: Helppo A Kutsu 02/30
21 26.11.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
22 27.11.2016 Rüütel Tall lk 04: Helppo A Kutsu 05/30
23 29.11.2016 Ros Cirein lk 02: Helppo A Kutsu 04/40
24 06.12.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
25 07.12.2016 Vähäpelto lk 02: Helppo A Kutsu 06/40
26 09.12.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 02/40
27 10.12.2016 Mörkövaara lk 02: Helppo A Kutsu 01/40
28 12.12.2016 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 02/30
29 13.12.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 03/40
30 14.12.2016 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
31 14.12.2016 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
32 17.12.2016 Moondance lk 03: Helppo A Kutsu 01/30
33 21.12.2016 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
34 28.12.2016 Encore lk 02: Helppo A Kutsu 04/30
35 30.12.2016 Kilpailukeskus Stewart lk 04: Helppo A Kutsu 04/100
36 03.01.2017 Encore lk 02: Helppo A Kutsu 02/30
37 05.01.2017 Encore lk 02: Helppo A Kutsu 05/30
38 06.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
39 08.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 05/30
40 09.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
41 10.01.2017 Encore lk 01: Helppo A Kutsu 04/30
42 11.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 04/40
43 11.01.2017 Fiktio lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
44 11.01.2017 Mörkövaara lk 03: Helppo A Kutsu 02/30
45 12.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
46 13.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
47 13.01.2017 Kievarinkuja lk 02: Helppo A Kutsu 02/50
48 13.01.2017 Mörkövaara lk 03: Helppo A Kutsu 02/30
49 14.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 05/40
50 15.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 05/40
51 18.01.2017 Cadogan Ponies lk 03: Helppo A Kutsu 01/40
52 18.01.2017 Cadogan Ponies lk 04: Helppo A Kutsu 02/40
53 18.01.2017 Mörkövaara lk 03: Helppo A Kutsu 03/30
54 19.01.2017 Mörkövaara lk 03: Helppo A Kutsu 03/30
55 20.01.2017 Kievarinkuja lk 02: Helppo A Kutsu 03/50

ERJ
ainoastaan sijoitukset
01 23.11.2016 Rüütel Tall lk 03: 80cm Kutsu 02/21
02 26.11.2016 Rüütel Tall lk 03: 80cm Kutsu 03/21
03 09.12.2016 Susiraja lk 02: 80cm Kutsu 01/16
04 16.12.2016 Susiraja lk 02: 80cm Kutsu 04/16
05 27.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 02: 80cm Kutsu 02/30
06 29.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 02: 80cm Kutsu 03/30
07 30.12.2016 Tuulenpesän Kartano lk 02: 80cm Kutsu 04/30
08 08.01.2017 Romilly lk 01: 80cm Kutsu 02/50
09 10.01.2017 Romilly lk 01: 70cm Kutsu 03/54
10 11.01.2017 Romilly lk 02: 80cm Kutsu 02/69
11 10.03.2017 Hengenvaara lk 02: 80cm Kutsu 03/50
12 18.03.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 02: 70cm Kutsu 06/60
13 03.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 02/40
14 03.04.2017 Daelwyn lk 03: 80cm Kutsu 01/40
15 04.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 01/40
16 08.04.2017 Hervannan Oriasema lk 01: 80cm Kutsu 02/30
17 09.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 05/40
18 09.04.2017 Hervannan Oriasema lk 01: 80cm Kutsu 03/30
19 09.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 05/40
20 10.04.2017 Hervannan Oriasema lk 01: 80cm Kutsu 01/30
21 12.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 04/40
22 14.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 04/40
23 15.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 01/40
24 15.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 02/40
25 16.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 02/40
26 18.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 04/40
27 20.04.2017 Huvitus lk 02: 80cm Kutsu 04/40
28 26.04.2017 Cadogan Ponies lk 02: 80cm Kutsu 03/40
29 12.06.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 03: 80cm Kutsu 03/30
30 18.06.2017 Kilpailukeskus Stewart lk 03: 80cm Kutsu 01/30
31 26.06.2017 Ricota lk 02: 80cm Kutsu 03/30
32 30.06.2017 ERJ Cup Kuuralehto lk 04: 60cm Kutsu 05/66
33 02.07.2017 Cadogan Ponies lk 01: 70cm Kutsu 01/30
34 07.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: 70cm Kutsu 04/24
35 10.07.2017 Cadogan Ponies lk 01: 70cm Kutsu 04/30
36 18.07.2017 Cadogan Ponies lk 03: 70cm Kutsu 04/24
37 21.07.2017 Cadogan Ponies lk 01: 70cm Kutsu 04/30
38 22.07.2017 Cadogan Ponies lk 01: 70cm Kutsu 03/30
39 29.07.2017 Cadogan Ponies lk 01: 70cm Kutsu 01/30
40 08.10.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 02: 70cm Kutsu 03/30
41 16.10.2017 Ravenscroft lk 01: 70cm Kutsu 04/30
42 17.10.2017 Ravenscroft lk 01: 70cm Kutsu 05/30
43 05.11.2017 Kototalli lk 02: 70cm Kutsu 05/30
44 06.11.2017 Kototalli lk 02: 70cm Kutsu 01/30
45 21.11.2017 Ricotan Suomenhevoset lk 02: 80cm Kutsu 02/22
46 23.11.2017 Ricotan Suomenhevoset lk 02: 80cm Kutsu 04/22

KERJ
ainoastaan sijoitukset
01 12.10.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/20
02 16.10.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/20
03 17.10.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/20
04 25.10.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/13
05 28.10.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/13
06 15.11.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/08
07 20.11.2016 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/08
08 13.01.2017 Romilly lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/13
09 15.01.2017 Romilly lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/13
10 02.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/30
11 04.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/30
12 07.02.2017 Zemniak Stud lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/18
13 17.02.2017 Romilly lk 02: Harrasteluokka Kutsu 05/25
14 19.02.2017 Romilly lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/25
15 20.02.2017 Romilly lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/25
16 22.02.2017 Littleness lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/18
17 07.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 04/21
18 08.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 04/21
19 09.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/21
20 10.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 04/21
21 11.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/21
22 16.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/21
23 23.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/21
24 25.03.2017 Viisikko lk 01: Harrasteluokka Kutsu 02/13
25 27.03.2017 Viisikko lk 01: Harrasteluokka Kutsu 01/13
26 30.03.2017 Hengenvaara lk 01: Harrasteluokka Kutsu 03/21
27 01.04.2017 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/17
28 01.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 03/15
29 09.04.2017 Metsovaara lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/17
30 12.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
31 14.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/15
32 20.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
33 21.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/15
34 24.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
35 25.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 01/15
36 28.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
37 30.04.2017 Mörkövaara lk 01: Aloittelijaluokka Kutsu 02/15
38 15.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/17
39 18.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 04/17
40 19.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 04/17
41 24.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 04/17
42 25.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 04/17
43 29.07.2017 Ros Cirein lk 02: Harrasteluokka Kutsu 04/17
44 11.09.2017 Riekontorppa lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/24
45 12.09.2017 Riekontorppa lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/24
46 13.09.2017 Riekontorppa lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/24
47 14.09.2017 Riekontorppa lk 02: Harrasteluokka Kutsu 01/24
48 02.10.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 02: Harrasteluokka Kutsu 02/21
49 03.10.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 02: Harrasteluokka Kutsu 03/21
VVJ
ainoastaan sijoitukset
01 21.10.2016 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 03/15
02 22.10.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/28
03 24.10.2016 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/15
04 24.10.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/28
05 25.10.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 05/28
06 01.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/36
07 02.11.2016 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 02/18
08 02.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 06/36
09 04.11.2016 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/18
10 06.11.2016 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/18
11 24.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 01/20
12 26.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/20
13 30.11.2016 Ros Cirein lk 02: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 04/20
14 03.12.2016 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 06/40
15 06.12.2016 Mörkövaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 06/40
16 10.12.2016 Fiktio lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksiköille Kutsu 01/18
17 11.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 01/21
18 14.12.2016 Fiktio lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksiköille Kutsu 02/18
19 16.12.2016 Fiktio lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksiköille Kutsu 03/18
20 20.12.2016 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 04/21
21 31.12.2016 VVJ Cup Wyat Shetlands lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 04/70
22 10.01.2017 Koistila lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilölle Kutsu 03/30
23 18.01.2017 Ruudin talli lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 04/50
24 21.01.2017 Ruudin talli lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/50
25 03.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilövaljakko Kutsu 03/28
26 04.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilövaljakko Kutsu 04/28
27 05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter lk 03: Noviisi kestävyyskoe yksilövaljakko Kutsu 05/28
28 11.02.2017 Swildie Highlanders lk 02: Noviisi maratonkoe yksilövaljakoille Kutsu 04/50
29 12.02.2017 Swildie Highlanders lk 02: Noviisi maratonkoe yksilövaljakoille Kutsu 01/50
30 15.02.2017 Hengenvaara lk 01: Noviisi kestävyyskoe parivaljakoille Kutsu 02/40
31 15.02.2017 Swildie Highlanders lk 02: Noviisi maratonkoe yksilövaljakoille Kutsu 06/50
32 22.02.2017 Huvitus lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 01/40
33 01.03.2017 Huvitus lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/40
34 01.03.2017 Kaunovaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 05/40
35 02.03.2017 Swildie Highlanders lk 01: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 03/18
36 03.03.2017 Huvitus lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 06/40
37 03.03.2017 Swildie Highlanders lk 01: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 02/18
38 04.03.2017 Teilikorpi lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 03/30
39 05.03.2017 Swildie Highlanders lk 01: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/18
40 06.03.2017 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 03/13
41 06.03.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 03/30
42 07.03.2017 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/13
43 07.03.2017 Teilikorpi lk 02: Noviisi tarkkuuskoe yksilöille Kutsu 02/30
44 08.03.2017 Hukkapuro lk 01: Noviisi koulukoe yksilöille Kutsu 05/30
45 16.03.2017 Fiktio lk 04: Noviisi yhdistetty parivaljakoille Kutsu 01/24
46 17.03.2017 Kaunovaara lk 02: Noviisi tarkkuuskoe, yksiköille Kutsu 06/40

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

23.01.2018 Kouluvalmennus (valmentaja: Jannica)
Kuuliaisen Tuhkan kanssa ei tänään ollut minkäänlaisia ongelmia alkuverryttelyssä, joten oikeastaan ohjeitta päästiin itse valmennuksen pariin. Tuhka vastasi ravitehtävien apuihin hyvin ja miellytti parhaansa mukaan ratsastajaa. Muutamissa siirtymisissä Tuhka oli hieman apuja vastaan kovan käden vuoksi, mutta esimerkiksi pysähdykset sujuivat hienosti tasajaloin ja oikeassa muodossa. Ravissa muutoin Tuhkan muoto olisi saanut olla hieman tasapainoisempi, koska se tuppasi hieman valumaan liiankin alas etenkin kääntävissä avuissa. Pikkuhiljaa kuitenkin muoto parani ja pääsitte välikäyntejä ennen treenaamaan vielä väistöjä, jootka eivät ihan tuntuneet tänään jostakin syystä onnistuvan. Molempiin suuntiin ahkerasti kertailemalla ja tulemalla myöskin muutamat avotaivutukset pituushalkaisijaa pitkin alkoi homma toimimaan. Ennen välikäyntejä otettiin vielä muutamia etu- sekä takaosankäännöksiä jotka sujuivat oikein hyvin. Hetken kävelyn jälkeen aloiteltiin laukkatehtäviä, mutta ennen sitä saitte ottaa muutamia kierroksia laukkaa kevyessä istunnassa uraa pitkin ja yritimme saada Tuhkaa työskentelemään kunnolla pitkällä laukka-askeleella edeten. Muutamien kierrosten jälkeen löytyi orista lopulta tavoiteltu nelosvaihde ja se innostui itsekin liikkumaan pidemmällä askeleella, joka tuntui olevan myös ratsastajalle uutta, vaikka olihan helppo A-tasoisen oriin kanssa toki lisäyksiä ennenkin tehty. Innostuimme sopivan laukkarytmin löytyessä myös kokeilemaan laukanvaihtoa kokorataleikkaalla, mutta ihan vielä se ei sujunut. Sen sijaan molempiin suuntiin kokorataleikkaata saitte hyvät rytmikkäät laukanvaihdot tehtyä ravin kautta. Niiden jälkeen olikin hyvä lopetella ravaillen ympyröitä pidemmällä ohjalla ja antaa orin venyttää kaulaansa kaiken kokoamisen jälkeen.

24.01.2018 Estevalmennus (valmentaja: Jannica)
Esteillä Tuhkan ongelmiksi osoittautuivat alun verryttelyesteillä 90 asteen kulmassa tullessa laukan riittämätön tempo sekä pyörivyys, jonka lisäksi orin kääntäminen tiukassa kulmassa tuntui joko rikkovan laukkarytmiä tai häiritsevän lähestymistä esteelle askelten jäädessä epäsopiviksi. Tätä lähdettiin laskemalla estettä keskellä maneesia hieman, jolloin tehtävä helpottui heti. Sen jälkeen sait valmistella pitkän sivun keskellä oria kunnolla, jopa liioitellen esteelle, "ensin oma katse, sitten ulkopohje ja sisäohja tukee" opastin tullessasi edelliselle esteelle tiukasta kurvista. Okserin jälkeen käännös maneesin keskellä olevalle esteelle olisi ollut kenelle tahansa haastava tehtävä, mutta tiesin teidän kyllä siihen kykenevän ja haastettahan piti aina olla, eikös? Muutamien kertojen jälkeen tehtävä alkoi sujua odotetulla tavalla, mutta sen verran yllättävän vaikeaksi tehtävä osoittautui vielä ettei estekorkeutta nostettu tuon enempää verkkaesteestä. Sen sijaan tein toiselle pitkälle sivulle kahdesta pystystä sarjaesteen, jonne sait tulla suoraan toisen pitkän sivun okserilta. Ne sujuivat helposti ja saimme nostettua sarjaesteen esteet 70 senttimetriin. Sen enempää emme viitsineet oria rasittaa, koska tällä viikolla oli luvassa vielä koulu- ja valjakkovalmennus molemmilla. Sen sijaan lopputunnista keskityttiin jumppaesteisiin, joiden virkaa tänään saivat tönöttää in-and-out este, joka koostui kahdesta pystystä, joista toista muutettiin okseriksi vielä myöhemmin. Tehtävän idea oli molemmille tuttu ja se sujuikin niin hyvin, että esteet saatiin nostaa maksimikorkeuteen, ensin jälkimmäinen ja sitten myös eka este innarilla.

27.01.2018 Valjakkovalmennus (valmentaja: Jannica)
Tuhka vaikutti valjakkovalmennuksen aluksi menevämmältä kuin ratsastuslajien valmennuksissa tällä viikolla. Ilmeisesti sen voimavarojen säästely oli ollut hieman turhaa, ori kun tuntui energiaa kaivavan mistä tahansa kolkasta maneesia. Olimme tänään talvikeliä tulleet pakoon maneesiin, Suomen -12 astetta oli jo hieman liian viileä valjakkoajeluun pellolla, jossa kävi melkoinen viima pakkasen lisäksi saaden ilman hyytäväksi. Puolipidätteiden vastaamista harjoiteltiin lähes koko valjakkovalmennuksen alkupuolisko ja sait tulla orin kanssa sekä pituushalkaisijaa että kokorataleikkaata omatoimisesti tehden pysähdykset keskelle. Siitä liikkeellelähtö oli tänään tasapainoista ja saitte tehdä samoja tehtäviä myöskin laukassa lisäten mukaan myöskin keskiympyrät molemmissa sivuissa. Sen vaikeampaa ei laukassa tehty, koska noviisitasolla kilpailevalle valjakolle tämäkin tehtävä näkyi tuottavan tarpeeksi haastetta, etenkin kun lopputunnista keksittiin vielä vaikeuttaa tätä ympyräosiota asettamalla oria joka toisella ympyrällä sisään ja joka toisella ulos. Kouluosuuden jälkeen loppuun otettiin vielä Tuulian toiveesta tarkkuusajoa, johon nostin maneesin laidan päällä olevat oranssit kartiot avustamaan tehtävässä. Alkuun täytyy sanoa, että hieman ehkä aliarvioin teidän kykyjä noviisitason perusteella ja asettamani kartiot olivat naurettavan helppoja käynnissä ja ravissa tulla tällä välillä. Joten ei muuta kuin väliä lyhentämään.. Nyt alkoi olla jo vähän haasteenpoikasta tässäkin tehtävässä, kun seuraavan kerran käänsit pituushalkaisijalle pujotteluun. Loppuun otettiin vielä kahden kartion välissä ympyrällä laukkatreeniä, jossa piti molemmilla sivuilla ympyrää osua kahden kartion väliin. Alkuun se meinasi tuottaa harmaita hapsia molemmille teistä, kun kärryjen pyörät vain eivät osuneet millään oikealle puolen sisimmäistä kartiota. Mutta treenillä tästäkin selvittiin ja loppuvalmennuksesta laukkasitte ympyrällä kartioiden välistä kuin vanhakin tekijä!

18.02.2018 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja: VRL-14671)
Kopean Tuhatkaunon omistajatar Tuulia oli lomalla, ja olin itse päättänyt olla avulias kaveri ja liikuttaa Tuulenpesän Kartanon hevosia. Monista nelijalkaisista menijöistä mieleeni jäi parhaiten jo äskeisessä lauseessa mainittu Tuhka, joka oli hyvin palkitseva ratsastettava. Olin päättänyt kokeilla oriin nappuloita pienten esteiden kanssa, jotka kullankeltainen komistus oli suorittanut kuin vettä vaan. Tuhka oli miellyttävän kevyt edestä, ja se polki liikkeisiinsä voimaa takaosasta, eikä laahustanut eteenpäin vetelänä maantienjyränä.
Olin aloittanut ratsastussession huolellisella verryttelyllä. Tuhka oli aluksi aika ylidramaattinen diiva, jonka urhean miehen identiteetti karisi pois, kun ori teki ties mitä sivuloikkia pienestäkin virheliikkeestä, aivan kuin kiimainen tamma. Ainakin liikkeistään jäntevä suomalainen oli reaktiivinen ja herkkä, jos ei muuta. Taivuttelujen sekä väistöharjoitusten jälkeen Tuhka alkoi vetristymään ja asettumaan rehellisesti sisäpohkeen ympäri, jonka jälkeen aloin ottamaan laukkapuomeja kaarevilla urilla. Tuhka kantoi itsensä hyvin ja keskittyi nätisti tehtävään, joten en kiusannut sitä paria kertaa enempää puomeilla, vaan laitoin juoksupoikani kasaamaan muutaman ristikon innarivälein.
Tuhkalla oli ongelmia asetella jalkansa väleihin, eikä se kuumetessaan edes halunnut tajuta, että mistä harjoituksessa oli kyse. Ori kyllä antoi jatkuvasti parastaan, se vain meni vähän päästään pyörälle, kun tehtävä vaikeutui. En tahtonut turhaan musertaa Tuhkan itsetuntoa, vaan hyppäsin sillä ensiksi ihan suosiolla vain kaksi ristikkoa, joiden väliin mahtui kolme askelta. Sen jälkeen aloin vähitellen lisäämään esteitä ja kutistamaan välejä. Tällä taktiikalla Tuhka pysyi innokkaana ja tunsi, että se todella osaa tämän homman.