OLDFINION SNOWUNSCH KV II,KRJ I


@ Beate Langels

Nimi Oldfinion Snowunsch "Snow" Rekisterinumero VH14-013-0152
Rotu oldenburg-tamma Koulutus ko Vaativa A
Väri & säkä kimo, 165 cm Kasvattaja yersinio,Oldfinion Dressage
Syntynyt 18.07.2014 (8v) Omistaja Tuulia T. (VRL-00084)

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelun Uusintatilaisuus 25.04.2016
7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107 p. KRJ I

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.07.2015
7,5 + 40 + 25 + 0 + 15 = 87,5 p. KRJ III

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.10.2014
Rakenne: 9 Käynti: 2 Ravi: 4 Laukka: 3 Lisäpisteet: 1 Suku: 7,5
Yhteensä: 26,5 = 27p. KV-II

Oldfinion Snowunsch hankittiin meille Oldfinion Oldenburgista toisen oldfiniolaisemme Oldfinion Danton seuraksi. Snowunsch ei kuitenkaan ole Dantonin tavoin tilausvarsa vaan Oldfinion Oldenburgin kasvattimyynnin hankinta. Olin aluksi katsellut kasvattimyynnistä erästä toista hevosta, mutta päädyin pitkällisen harkinnan jälkeen tekemään tarjouksen Snowunschista, sillä se oli meille suvullisesti sopivampi vaihtoehto kuin toinen katsomani hevonen. Snowunschia oli lisäkseni saapunut katsomaan ja koeratsastamaan pari muutakin, mutta onnekseni vain yksi toinen teki tarjouksen Snowuschista lisäkseni koeratsastus sessioiden jälkeen. Tamma lähti kuitenkin hieman onnekkaastikin meidän matkaamme, sillä olin tehnyt tarjouksen ensin.

Snow on paljolti ruuan perään, minkä näkee jo tamman hieman pyöreämmästä ulkomuodostakin. Snowille ei saisikaan antaa herkkupaloja, sillä tammalla on taipumusta lihomiseen. Kovin moni neidin karsinan ohi kulkeva kuitenkin sortuu antamaan neidille sokerinpalan tai porkkanan, sillä tamman tummanruskeiden silmien anovaa katsetta on hyvin vaikea vastustaa. Säännölliset ruoka-ajat ovatkin Snowin kanssa tärkeitä, sillä tamma nostaa aikamoisen metakan, mikäli ei saa ruokaansa ajallaan. Harjauksesta tamma nauttii ja on onneksi sangen pieni töinen harjattava, vaikka omaakin valkoisen turkin. Snow ei kuitenkaan pidä piehtaroimisesta, joten tamman hoitaja pääsee kuraisellakin kelillä suhteellisen vähällä etenkin jos tammalla on ollut sadeloimi tarhassa päällä. Varusteet Snow antaa laittaa ilman sen kummempia mukinoita, mitä nyt saattaa hieman pullistella vyötä kiristettäessä. Talutettaessa seuraa taluttajaansa kuuliaisesti, joskin haluaisi pysähtyä usein laiduntamaan tienpientareelle. Napakka nykäisy riimunnarusta saa kuitenkin tamman huomion palautumaan syömisestä taluttajaansa. Snow viihtyy hyvin muiden hevosten seurassa ja tuleekin hieman levottomaksi mikäli joutuu olemaan yksin tarhassa tai jos viereisessä karsinassa ei ole ketään tallissa oltaessa.

Ratsastettaessa Snow on hyvin yhteistyöhaluinen ja kuuliainen eikä hätäile turhia. Tamman maltillisen luonteen takia se soveltuukin hyvin myös aloittelijoiden ja pienten lasten ratsuksi. Snow täytyy aina verytellä kunnolla, sillä muuten jäykkä tamma ei kyllä taivu minnekään. Alkuveryttelyjen aikanan olisikin hyvä tehdä paljon voltteja, ympyröitä ja serpentiiniuria sekä käynnissä että ravissa. Kunnollisen alkulämmittelyn jälkeen Snow taipuisi vaikka solmuun ratsastajan niin pyytäessä. Tamman askellus on pehmeää ja sulavaa, mikä tekee siitä myös ratsastajalle mukavaa istua. Snowin isä on kisannut menestyneesti sekä koulu- että esteratsastuksessa, mutta Snowin nuorena saama jalkavamma estää aktiivisen esteiden treenaamisen, joten Snow kilpailee vain kouluratsastuksessa. Laukanvaihdot ovat Snowin bravuuri ja niistä se suoriutuu aina kellontarkasti kun taas avo-ja sulkutaivutuksissa tammalla on vaikeuksia, mikäli sitä ei ole ensin verytelty kunnolla. Maastossa Snow on hyvin rauhallinen, jopa laiska eikä jaksa hätääntyä erikoisemmistakaan vastaantulevista asioista kuten naapurin kirkkaanpunainen traktori.

i. Oldsfell's Glückwunsch
KRJ I,ERJ II
ii. Pf Cameleon iii. General Anthem
iie. Waterwalker
ie. Snowflake
KRJ III,ERJ III
iei. Shotgun Machine
iee. Koruna US
e. Oldfinion Sinata
KRJ I
ei. Sticky Mann eii. Scrooge
eie. Weezley
ee. Tevean Sina
KRJ I
eei. Flocio
eee. Aiphilia

05.02.2015 old-o Cornelius von Gateaway om. Ratsutila Gateaway
01.06.2015 old-t Schlieben von Gateaway om. Lashrael
01.07.2015 old-o Lorenzo von Gateaway om. Ghousti X
24.11.2015 old-o Amor von Gateaway om. Helo X
17.01.2016 old-t Oldfinion D. Swunsch om. Anarchy

OMINAISUUSPISTEET
Starttaa vain porrastetuissa kilpailuissa Kouluratsastuksessa op (vaikeustasolla )!

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

01.02.2015 Kouluvalmennus
Talvinen ilma nipisteli poskiani taluttaessani Snowin lämmitettyyn maneesiin. Ei ulkona varsinaisesti nyt kylmä ollut, mutta tuuli voimakkaasti, mikä sai lämpötilan tuntumaan paljon todellista kylmemmältä. Olinkin onnellinen noustessani Snowin selkään maneesissa, sillä ulkona treenaaminen ei tuulisella säällä minua houkuttanut. Valmentaja saapui maneesiin juuri kun olimme tamman kanssa suuntaamassa uralle. Valmentaja kertoi teemana olevan tänään avotaivutukset käynnissä ja ravissa, joten tein Snowin kanssa paljon erilaisia kiemuroita ja ympyröitä eri askellajeissa, jotta tamma hieman notkistuisi. Veryteltyämme valmentajan mielestä tarpeeksi tämä komensi meitä yrittämään avotaivutusta ensin käynnissä, mikä sujuikin meiltä ihan hyvin. Parin yrityksen jälkeen valmentaja antoi meille luvan koettaa avotaivutusta ravissa. Ravissa en ensimmäisellä yrityksellä käyttänyt ulkopohjetta tarpeeksi napakasti, jolloin Snowin takaosa pääsi valumaan pois uralta. Valmentajan ohjeistettua minua käyttämään ulkopohjetta napakammin saimme esiteltyä hyvän näköistä avotaivutusta ravissa. Valmentaja laittoi meidät kuitenkin tulemaan tehtävän vielä pari kertaa kunnes avotaivutuksemme olivat kuin suoraan oppikirjasta, minkä jälkeen valmentaja antoikin minulle luvan siirtää Snow käyntiin.

04.02.2015 Kouluvalmennus
Tänään ei tuullut läheskään niin voimakkaasti kuin viime valmennuksemme aikana ja sää oli muutenkin aurinkoinen, joten päätimme Snowin kanssa treenata tänään kentällä. Valmentaja olikin jo kentällä lopettelemassa toisen ratsukon valmennusta kentälle saapuessamme, joten tervehdimme vain pikaisesti ennen kuin valmentajan huomio kääntyi takaisin kentällä jo olevaan ratsukkoon. Kiristettyäni satulavyön ja säädettyäni jalustimet oikean mittaisiksi suuntasimme Snowin kanssa uralle, missä taivuttelin tammaa runsaasti tehden erilaisia voltteja ja ympyröitä, sillä valmentaja oli viime kerralla kertonut haluavansa seuraavalla kerralla kokeilla kanssamme sulkutaivutusta ravissa ja laukassa. Snow tuntui lämmittelyn aikana mukavan valppaalta vastaten pienimpiinkin apuihini välittömästi. Jonkin aikaa lämmiteltyämme valmentaja antoi meille luvan yrittää sulkutaivutusta ravissa. Ensimmäisellä yrityksellä en taivuttanut Snow:ta tarpeeksi, minkä seurauksena yritys jäi puolihuolimattoman näköisesti. Valmentajan ohjeistettua minua asettamaan tamma paremmin ennen sulkutaivutuksen aloittamista ja käyttämään enemmän ulkopohjetta saimme aikaiseksi mallikkaan näköisen sulkutaivutuksen ravissa, minkä jälkeen valmentaja antoi meille luvan siirtyä laukkaan. Laukassa suoriuduimme Snow kanssa sulkutaivutuksesta mallikkaasti jo ensimmäisellä yrittämällä, mutta valmentaja halusi meidän tulevan vielä toistamiseen, sillä hänen mielestään en asettanut Snow:ta tarpeeksi selvästi ensimmäisellä yrityksellä. Toisella kerralla olinkin tarkempi asetuksen kanssa ja suoriuduimme sulkutaivutuksesta laukassa valmentajaa tyydyttävällä tavalla. Saimme hetken luvan laukata suoraa uraa myöten kunnes valmentaja antoi minulle luvan siirtää Snow ravin kautta käyntiin. Käynnissä tein Snow:n kanssa vielä muutamia ympyröitä ennen kuin pysäytin tamman ja luovutin sen ohjat kentän laidalla odottavalle hoitajalle.

12.02.2015 Kouluvalmennus
Tänään hieman sataa tihutti Snow:n valmennuksen aikana, mutta siitäkin huolimatta olimme päättäneet valmentautua kentällä. Emme ole sokerista tehty ajattelin sulkiessani sateen kestävän tuulitakkini vetoketjun ennen kuin nousin tammani selkään. Valmentaja saapui hetkeä myöhemmin kun olimme Snow:n kanssa jo uralla lämmittelemässä. Valmentaja katseli lämmittelyämme hetkisen kunnes pyysi meidät luokseen kentän keskelle kertoakseen tämän päiväisen valmennuksen teemasta. Innostuin heti kun valmentaja kertoi teemana olevan laukanvaihdot, sillä Snow osasi tehdä näyttäviä laukan vaihtoja askeleessa. Valmentajan annettua meille luvan siirtyä laukkaan ohjasin tamman keskilinjalle, missä valmentaja oli halunnut meidän esittävän alkuun neljä laukanvaihtoa yksi askel vaihtojen välissä. Tämä tehtävä sujui meiltä helposti jo ensimmäisellä yrittämällä, jolloin valmentaja päätti siirtyä laukanvaihtoihin askeleessa. Tässä en ollut aivan hereillä ensimmäisellä yrittämällä, jolloin vaihtojen väliin pääsi livahtamaan jokunen normaali askelkin. Toisella yrittämällä olin kuitenkin tarkempi ja esittelimmekin Snow:n kanssa valmentajalle moitteettomia laukanvaihtoja askeleessa läpi keskilinjan. Tämän jälkeen valmentaja antoi minulle luvan siirtää Snow ravin kautta käyntiin.

03.04.2015 Maastoretki
Sää oli tänään todella aurinkoinen ja, vaikka lämpötilan puolesta olisimme voineet Snow:n kanssa treenata kentälläkin päätin lähteä vaihteen vuoksi tamman kanssa pitkälle maastoretkelle. Olin pakannut selkäreppuun itselleni mukaan kylmää limua ja voileipiä sekä Snow:lle pari omenaa. Määränpäänämme oli parin kilometrin päässä sijaitseva metsäaukio. Lähdimme Snow:n kanssa matkaan käynnissä, mutta varsin pian siirryimme raviin. Suoralle tullessamme siirryimme Snow:n kanssa laukkaan ja laukkasimme kunnes tuli aika kääntyä metsäaukiolle johtavalle kapealle polulle. Ravasimme polkua pitkin kunnes saavuimme metsäaukiolle. Annoin Snow:n ensin juoda aukion läpi virtaavasta purosta ennen kuin sidoin sen kiinni matalalla roikkuvaan tammen oksaan, minkä jälkeen aukaisin reppuni ja otin mukanani tuomat eväät esille. Snow:kin sai siinä samalla mukanani tuomat omenat, jotka se rouskutti parempiin suihin alta aikayksikön. Eväät syötyäni nousin takaisin Snown selkään ja suuntasimme hitaassa ravissa takaisin tallille. Vähän ennen tallia hidastin Snown käyntiin ja saavuttuamme tallin pihalle, jostain ilmaantui Snow:n hoitaja, joka otti minulta tamman ohjat ja vei tamman talliin harjattavaksi.

01.06.2015 Varsominen
Snow astutettiin jokin aika sitten Amandan omistamalla komealla laatuarvosteluissa palkitulla oldenburg orilla Oldfinion Carsten. Snowin tiineys oli sujunut ongelmitta, mutta varsan oli odotettu syntyvän jo paria päivää aikaisemmin. En kuitenkaan ollut vielä huolissani, sillä joskus synnytys alkaa vasta paria päivää odotettua myöhemmin. Niinpä kun tänä aamuna menin ruokkimaan hevoset eikä Snow totuttuun tapaansa kurkistellut karsinan over yli ajattelin heti, että tamma olisi saattanut varsoa. Kiiruhdinkin oitis Snow:n karsinalle ja tamman jaloissa makasikin rautias tammavarsa, joka näytti kaikin puolin hyvin voivalta. Annettuani Snow:lle aamuruuat siirryin karsinaan tarkastamaan tammavarsan, joka vaikutti hieman pelokkaalta nähdessään ihmisen ensimmäistä kertaa. Snow pysyi kuitenkin rauhallisena ja hetken päästä sainkin maaniteltua varsan tulemaan esille Snow:n selän takaa, mistä se minua kurkki epäileväisen näköisenä emänsä häntäjouhien takaa. Todettuani varsan olevan kunnossa jätin sen ja Snow:n lepäämään, sillä aikaa kun ruokin muut hevoset.
Sivujen hevonen on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.