Tuulenpesän Kartano

Tuulenpesän Pellonpekko

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

   

@ VV

NIMI Tuulenpesän Pellonpekko "Peikko" Rekisterinumero VH18-018-0382
SYNTYNYT 01.06.2017 (4 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ori
väri tummanpunarautias SÄKÄKORKEUS 153 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Tuulia T,Tuulenpesän Kartano
Koulutustaso ko Vaativa B re 110cm kerj CIC1 SAAVUTUKSET KV II,SV II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.03.2018
Rakenne: 9, Käynti: 3, Ravi: 5, Laukka: 3, Lisäpisteet: 1, Suku: 8.0, Yhteensä: 29.0 p. KV-II

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 3-vuotiaana 20.03.2018
5,8 + 10 + 5 + 5,5 + 6,5 + 7 = 39,8 SV II

Tuulenpesän Pellonpekko sai alkunsa nähtyäni Jukolan omistajattaren Hannen orien esittäytyvän oriparaatissa, joka pidettiin erään suomenhevosille suunnatun kilpailutapahtuman väliohjelmana. Paratiissa esiintyi toinen toistaan upeampia oreja, mutta rautiaan värityksen omaava läsipäinen Västerbyn Monarkki kiinnitti aivan erityisesti huomioni. Olin nähnyt oriin esiintyvä jo vakuuttavaan tyyliin kouluradoilla, mutta myös parissa kenttäkilpailussa ja kun käsiohjelmastani näin oriin olevan tätä nykyä KRJ I palkittu alkoi mieleeni hiipiä ajatus josko saattaisin sitä käyttää jalostukseen. Päästyäni tapahtumasta takaisin kotiin rupesin tutkimaan tarkemmin Västerbyn Monarkin sukutaulua nähdäkseni olisiko meillä sille sopiva morsian tallissa. Oriin sukutaulua tutkiessani totesin sen olevan mitä varteenotettavin sulhasehdokas tammalleni Saraliina U, joka kuitenkin sattui juuri tuolloin olemaan kantavana toisesta oriista. Päätin kuitenkin soittaa Hannelle ja kysyä josko Monarkki voisi astua Saraliinan parin kuukauden päästä. Ilokseni tämä sopi naiselle hyvin ja niinpä toukokuun puolenvälin paikkeilla Saraliina matkasi Västerbyn Monarkin luokse Jukolaan viikoksi. Kesäkuun alussa maailmaan sitten putkahti paljon odotettu orivarsa, joka ei pettymyksekseni omannut emänsä kimoa väritystä. Syntyneelle tummanpunarautiaalle hopeaharjaiselle varsalle annettiin nimeksi Tuulenpesän Pellonpekko.

Peikko on luonteeltaan aito herrasmies jolta voi odottaa vain parasta käytöstä. Harvassa ovat ne huonot päivät, jolloin herra olisi hankala tai kiukuttelisi millään tavalla, vaikkakin näitäkin päiviä oriilla mahtuu vuoteen parisen kappaletta. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei herraa täydy sitoa kiinni, sillä siinä samassa kun sen hoitaja karsinaan tulee jämähtää herra paikoilleen kuin patsas eikä liikahdakaan ennenkuin sen hoitaja on poistunut karsinasta. Harjauksesta ori pitää ja voisikin seisoa puunattavana koko päivän, mikä onkin hyvä asia sillä herran hopeiset jouhet menevät helposti takkuun ja ne saa setviä miltei päivittäin. Varusteet Peikko ei peikon kanssa pitäisi ongelmia ilmetä. Talutettaessa herra seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä, vaikkakin saattaa hieman höristä vastaan tuleville tammoille. Muiden hevosten seurassa omaa hyvät käytöstavat oli kyse sitten toisista oreista tai tammoista eikä koskaan haasta riitaa tai osallistu tappeluihin vaan mieluummin pakenee paikalta.

Ratsastettaessa Peikko on aivan yhtä yhteistyöhaluinen ja rauhallinen kuin maastakin käsin ja näin ollen sen selkään uskaltaa hyvin laittaa ratsastajan kuin ratsastajan. Ori ei ole mikään laiskiainen muttei toisaalta mikään rakettikaan jota täytyisi olla jatkuvasti pidättelemässä vaan hyvin oman moottorinsa varassa toimiva ratsu, joka vastaa myöskin ratsastajansa pidätteisiin mukisematta. Herra toimii hyvin normaali kovuisilla avuilla, muttei myöskään välitä jos sitä satunnaisesti nykäisee suusta hieman kovempaa tai potkaisee kylkiin. Peikon askellajit eivät ole siitä kaikista näyttävimmästä päästä vaan lyhyet ja matalat, joten niillä ei kovinkaan monta tyylipistettä kerätä kouluaitojen sisällä. Kouluaitojen sisäpuolella ori on suhteellisen osaava kunhan se vain lämmitellään aluksi kunnolla, sillä herra tuppaa olemaan hieman jäykkä kyljistään. Kunnolla lämmiteltynä se kuitenkin taipuu hyvin vaativiinkin koululiikkeisiin. Peikko ei ole kuitenkaan muodossakaan kulkiessaan kovinkaan vaikuttava näky, mutta se paikkaa näyttävyyden puutetta suorittamalla siltä pyydetyt asiat ilmavin ja sujuvin liikkein. Esteratsuna oriilla riittää ponnistusvoimaa vaikka muille jaettavaksi ja vahvan takaosansa ansiosta se ponnistaa helposti yli metristenkin esteiden ylitse. Herra ei myöskään turhia arastele erikoisesteillä vaan hyppää yli kaikesta mitä sen eteen laitetaan. Tiukkoja käännöksiä Peikon kanssa ei kannata harrastaa, sillä se pudottaa herkästi mikäli esteelle lähestyminen ei ole täysin suora. Maastossa ori on täysin maastovarma eikä säiky edes tontille eksyneitä naapurin poroja. Herra on lisäksi hyvin varmajalkainen selviten ongelmitta vaikeassakin maastossa. Maastoesteradalla oriin kanssa ei kannata aloittaa kovinkaan kovaa vauhtia etenkään mutaisella kelillä, sillä raskasrakenteinen ori ei ole kovinkaan kestävä ja jaksaakin paremmin radan loppuun mikäli sen kanssa aloitetaan hieman hitaampaa tahtia.

i. Västerbyn Monarkki
KRJ I
ii. Kuisman Tapani iii. Kuisman Naapi
VIR MVA Ch,KTK III,YLA II,SLA I
iie. Mataleena
YLA II,SLA II
ie. Oravan Severiina
iei. Tykkimies HUI
YLA II
iee. Mörkövaaran Ronja
e. Saraliina U ei. Jasper U
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ I,YLA I
eii. Pesonen VOE
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ I,YLA I,SLA I
eie. Marjametsän Ennenkaikkea
VIR MVA Ch,KTK III,KRJ II,YLA II,SLA I
ee. Salarakas KAT
YLA II
eei. Julma-Jannu KIR
ERJ II,YLA I
eee. Sannin Sallitar
KRJ II,VVJ III,YLA I,SLA III

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
ERJ
ainoastaan sijoitukset
KERJ
ainoastaan sijoitukset