Tuulenpesän Kartano

Tuulenpesän Taavetti

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

   

@ kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

NIMI Tuulenpesän Taavetti "Taavi" Rekisterinumero VH17-018-2103
SYNTYNYT 01.11.2017 (3 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ori
väri tummanpunaruunikko SÄKÄKORKEUS 156 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Tuulia T.,Tuulenpesän Kartano
Koulutustaso ko Helppo A re 110cm kerj CIC1 vvj Noviisi SAAVUTUKSET EV II,KV II,SV III

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 2-vuotiaana 20.01.2018
7,2 + 10 + 3 + 4,6 = 24,8 SV III

Estevarsojen laatuarvostelu 31.07.2018
8p + 10p + 1p + 4p + 3p + 5p = 31p. EV-II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.08.2018
Rakenne: 8, Käynti: 1, Ravi: 2, Laukka: 2, Lisäpisteet: 1, Suku: 15.0
Yhteensä: 29p. KV-II

Tuulenpesän Taavetti sai alkunsa nähtyäni lehdessä Mörkövaaran omistajan tvishan laatiman kasvattimyynti-ilmoituksen. Selaillessani myynnissä olevien kasvattien sukuja totesin että tällä kertaa myynnistä ei löytynyt yhtään meille sopivaa hevosta, mutta ihastuin erään varsan emään Fiktion Huntuun, joten keräsin rohkeuteni ja soitin tvishalle kysyäkseni voisiko tammasta kenties saada tilausvarsaa. Juteltuamme hetken niitänäitä ja kerrottuani meillä jo asustavien mörkövaaralaisten kuulumisia pääsin itseasiaan ja ilokseni tvisha ilmoitti että voisimme saada Fiktion Hunnun meille vaikka liisinkiin yhden varsan ajaksi mikäli siltä vain tuntuisi. Suostuin järjestelyyn ilomielin ja niinpä Fiktion Huntu saapui meille lokakuun puolenvälin paikkeilla. Tähän mennessä olin saanut päätettyä että oreistamme Riiviöiden Rinski olisi tammalle sopivin puoliso, joten tamman kotiuduttua pari päivää aloimme tutustuttamaan tammaa ja Rinskiä keskenään. Fiktion Huntu ei aluksi vaikuttanut kovinkaan innokkaalta, mutta vähitellen se kuitenkin lämpeni Rinskin liehittely yrityksille, jolloin pääsimme itseasiaan. Tamma osoittautui helposti tiinehtyväksi sortiksi ja pian jo saatoimmekin nähdä sen olevan tiineenä. Marraskuun alussa maailmaan sitten syntyi terhakka emänsä tapaan ruunikon värityksen omaava orivarsa, jolle annettiin nimeksi Tuulenpesän Taavetti.

Taavi on luonteeltaan hyvin rauhaarakastava oriherra, joka ei kestä kovaäänisiä tai -otteisia ihmisiä ja se onkin näin ollen sijoitettu tallin rauhalliseen osaan, sillä herra alkaa helposti stressaamaan melun keskellä ja alkaa stressaantuessaan kutomaan. Hoitotoimenpiteet ori antaa tehdä kaikessa rauhassa kunhan sen lähellä vain muistaa liikkua pienin ja varovaisin liikkein, sillä ori säikkyy helposti äkillisiä liikkeitä. Harjattaessa Taavi nauttii aivan erityisesti kun sitä harjataan voimakkaammin otteiden kutiavan vatsanalusen alta. Varusteet ori antaa laittaa ilman sen kummempia ongelmia joskin satulavyötä kiristettäessä sillä on taipumusta pullisteluun, joten sen kanssa saakin toisinaan kamppailla pitkäänkin ennenkuin vyö lopulta menee kiinni. Talutettaessa seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä suurimmanosan ajasta joskin tammojen ollessa lähettyvillä saattaa olla hieman levoton joskin rauhoittuu nopeasti tammojen poistuttua näköpiiristä. Muiden hevosten seurassa omaa yleisesti ottaen hyvät käytöstavat joskin tammojen ollessa lähettyvillä saattaa uhitella muille oreille.

Ratsastettaessa Taavi on hyvin kuuliainen ja mielyttämishaluinen ratsu, jonka keskittymiskyky kuitenkin herpaaantuu herkästi muualle mikäli sen ympärillä tapahtuu kaikenlaista. Näin ollen herran kanssa kannattaakin vaihdella harjoituksia mahdollisimman paljon, jottei sille jää aikaa kyttäillä mitä sen ympäristössä tapahtuu. Ori toimii hyvin hieman kevyemmilläkin avuilla, mutta se ei varsinaisesti pistä pahakseen mikäli sitä toisinaan käsitellään hieman kovemmin ottein. Taavilla on lennokkaat ja näyttävät askellajit joskin sen ravi on melkoisen pompottavaa ja siinä on vaikea istua alas etenkin harjoitusravissa. Kouluratsuna ori on suhteellisen osaavaa sorttia joskin hivenen jäykkä eikä taivu kaikista vaativimpiin liikkeisiin ilman kunnollista alkuveryttelyä. Kunnollisen alkuveryttelyn jälkeen herra tosin taipuisi vaikka solmuun kunhan sille annetut avut ovat kohdillaan. Uudet koululiikkeet ori on aina oppinut suhteellisen nopeasti joskin se turhautuu helposti mikäli ei heti jotain asiaa osaa, joten uusia liikkeitä opeteltaessa kannattaa sen kanssa välillä tehdä tuttuja ja turvallisia liikkeitä. Esteratsuna Taavi on välillä turhankin energinen ja ori onkin vahvoilla aikaratsastuksessa päästessään käyttämään nopeuttaan. Oriilla on hyvä hyppytekniikka ja se hyppää korkealta kaikkien vastaan tulevien esteiden ylitse. Herra ei kuitenkaan ole kovinkaan hyvä määrittelemään oikeita ponnistuspaikkoja joten tämä jää ratsastajan huoleksi, tosin ori kyllä venyy tarvittaessa ylimääräistä korkeutta ja pituutta kunhan sitä nyt ei aivan mahdottomasta paikasta pyydetä ponnistamaan. Maastossa herra on erittäin rauhallinen eikä säiky pahemmin mitään paitsi ehkä tielleen osuvia poroja, mikäli nämä loikkaavat yhtäkkiä herran eteen puskista. Ori on myöskin hyvin varmajalkainen eikä kompuroi vaikeassakaan maastossa oli keli sitten mitä tahansa mistä on hyötyä etenkin vaativalla maastoesteradalla. Maastoesteillä Taavi on aivan yhtä peloton kuin rataesteilläkin joskin kokolailla tarkempi lähestymisten suhteen ja kieltää herkästi, mikäli esteille tullaan vinossa. Ori tosin jaksaa hyvin läpi raskaan maastoesteradan vaikka sen kanssa ylläpidettäisiin hieman kovempaakin vauhtia kunhan touhu ei aivan kaahottamiseksi mene.

Ajettaessa Taavi ei ole aivan yhtä mielyttämishaluinen kuin ratsastettaessa ja sen kanssa saakin usein käydä aluksi oikean tahtojen taiston ennenkuin oriille menee perille että ohjastaja on se joka määrää. Ori tarvitseekin näin ollen napakat ja voimakkaat avut että sille menevät avut perille. Ohjasapuihin herra vastaa yleensä tottelevaisesti mutta ääniavut saa antaa melko jämäkällä äänensävyllä voimakkaasti käskysanoja painottaen ennen kuin herra ottaa ääniapuja kuuleviin korviinsakaan joten kaikista viisainta olisi varmistaa ääniavut ohjasavuilla. Koulukoe Taavilta sujuu tasaisen varmasti vaikkei se esitäkään mitään ihmeellistä.Ori on kuitenkin upea näky kulkiessaan ryhdikkäänä ja toteuttaessan siltä pyydettyjä liikkeitä kevein ja letkein liikkein. Tarkkuuskokeessa herran kanssa paranee olla tarkkana sillä sillä on taipumusta mennä liian lähelle portteja mikäli sitä ei ohjata porttien läpi aivan keskeltä. Kestävyyskokeen aikana ori tekee tasaisen varmoja suorituksia ja etenkin aurinkoisella säällä sen otteet riittävät hyviinkin sijoituksiin.

i. Riiviöiden Rinski ii. Fiktion Rälssi
KTK III,ERJ I,YLA II,SLA II
iii. Fiktion Rajakreivi
VIR MVA Ch,KTK II,ERJ I,YLA II,SLA I
iie. Fiktion Rosiina
KTK III,ERJ I,YLA II,SLA I
ie. Koistilan Kielo
KTK III,KRJ I,ERJ III,YLA II
iei. Koistilan Kaihomieli
VIR MVA Ch,KTK I,KRJ I,ERJ II,YLA II
iee. Killan Kaida
YLA II
e. Fiktion Huntu
KTK II
ei. Mörkövaaran Reivi
ERJ I,KRJ I,KERJ I
eii. Mörkövaaran Rähinä
ERJ I,KRJ I,KERJ I,YLA I,SLA I
eie. Taikakuun Pikku-Wiivi
KTK II,ERJ I,KRJ I,KERJ I,YLA I,SLA I
ee. Anffin Hallanhurma
VIR MVA Ch,VSN National Champion,KTK I,ERJ I,KRJ I,SLA I
eei. Hunajalaakson Hurmuri
eee. Sandin Hallavainen

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
ERJ
ainoastaan sijoitukset
KERJ
ainoastaan sijoitukset
VVJ
ainoastaan sijoitukset