Tuulenpesän Kartano

Tenholan Turhapuro

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

 

@ wishmaster

NIMI Tenholan Turhapuro "Tenho" rekisteriNUMERO VH14-018-0254
syntymäaika 06.04.2012 (8 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenhevonen-ruuna
Väri rautias SÄKÄKORKEUS 158 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Jussi Tenhola, FIN
Koulutustaso ko Vaativa A SAAVUTUKSET KRJ I

Kouluratsastusjaoksen Laatuarvostelu 15.03.2018
7 + 41 + 18 + 22 + 15 = 103 p. KRJ I

Tenholan Turhapuro ostettiin darialta tammikuussa 2014. Suunnittelin tuolloin aloittavani uudestaan kilpailemisen VRL:n alaisissa kisoissa ja ajatus uudelleen aloittamisesta muutamalla tuontihevosella kuulosti hyvältä ajatukselta. Pyysinkin dariaa etsimään minulle pari hyväsukuista suomenhevosta. Eräänä myöhäisenä tammikuun iltana Tenho, sitten saapui Tuulenpesään. Astuessaan ulos trailerista ruuna päästi kovaäänisen hirnahduksen kuuluttaen olevansa paikankunkku.

Hoidettaessa Tenho on oikea keppostelija eikä koskaan voi tietää, mitä ruuna seuraavaksi keksii. Harjattaessa herra haluaisi leikkiä harjojensa kanssa ja hoitaja saakin olla kokoajan varuillaan, ettei Tenho vain nappaise harjaa pois hoitajan kädestä. Pientä ilkikurisuutta lukuunottamatta ruuna on kuitenkin helppo hoidettava kunhan sille vain ensiksi asettaa selkeät rajat. Satuloitaessa herra seisoo kiltisti paikallaan, mutta satulavyön kireys olisi hyvä tupla tarkistaa, sillä Tenholla on taipumusta pullisteluun satulavyötä kiristettäessä. Veteen ruuna suhtautuu lähinnä uteliaasti eikä vastustele pesutoimenpiteitä. Talutettaessa Tenho on usein liian kiireinen tutkiessaan ympäristöä ja sen huomion pitäminen taluttajassa onkin haasteellista. Toisiin hevosiin ruuna suhtautuu viileän välinpitämättömästi eikä juuri kiinnitä näihin huomiota.

Ratsastettaessa Tenho muuttuu leikkisästä oikeaksi jääräpääksi. Sille pitää heti tehdä kuka on pomo tai ruuna alkaa kuvitella voivansa tehdä aivan mitä tahtoo ratsastajan komennoista huolimatta. Herra vaatiikin jämäkän ratsastajan joka ei anna periksi vaikka ruuna kuinka kenkkuilisi. Kun Tenhon sitten saa vihdoin ja viimein kuuntelemaan ratsastajaansa sen kanssa onkin oikea ilo tehdä töitä. Herralla on todella lennokkaat askellajit joita se mielellään esittelee suurelle yleisölle. Vaikka ruuna onkin kotona todella uppiniskainen kilpailupaikalla kaikki uppiniskaisuus katoaa ja Tenhosta kuoriutuu mielyttämisenhaluinen energiaa pursuava ratsu. Kouluratsastus on ehdottomasti ruunan laji. Oikein ratsastettuna herran voi vetää, vaikka solmuun jos haluaa. Tenho on erittäin oppimisenhaluinen ja rakastaa älyllisiähaasteita mihin kouluratsastuksen vaikeat liikkeet ovat juuri omiaan. Esteistä ruuna ei juuri piittaa ja osoittaakin mielenkiinnon puutteensa varsin selvästi hyppäämällä niin, että puomit tulevat ryminällä alas. Pitkiä maastolenkkejä Tenho sen sijaan rakastaa ja ne ovatkin hyvä tapa saada ruunan mielenkiinto ratsastajaan ennen kenttätyöskentelyn aloittamista. Toisin kuin kentällä maastossa ruunalla on niin paljon muita virikkeitä ympärillään, että se ikäänkuin unohtaa olla uppiniskainen. Maastoon Tenhon selkään voi hyvin laittaa hieman aremmankin ratsastajan, sillä ruuna ei säiky mitään.

i. A.R Taikuri ii. Joukahainen iii. Ilmarinen
iie. Tuonelan Tytti
ie. Tuuvakan Sulosointu iei. Sulon Tuiverrus
iee. Soinnukas
e. Onniina ei. Paroni eii. Jaarlin Panettelija
eie. Herttuatar
ee. Pirttiharjun Justiina eei. Justus
eee. Pirttihirmu

Tenhosta on jäljellä 2 annosta pakastetta
22.04.2016 sh-o Kaunon Tupla-Uuno (e. Haavelilja)
01.08.2017 sh-t Tuulenpesän Hillamaria (e. Hallan Hillahaamu)
07.08.2017 sh-t Tuulenpesän Kuunkuiskaus (e. Kuunkuje)

i. A.R Taikuri oli aikansa parhaita suomenhevosia koulupuolella ja kilpaili menestyksekkään uran, johon mahtuu vaativalla tasolla myös muutamia arvokilpailuja kansallisella tasolla, mukaan lukien suomenhevosmestaruuden voitto 7-vuotiaana. Pitkän ja menestyksekkään, tasaista tulosta tehneen kouluratsastusuransa jälkeen Taikuri eli Takku jäi siitoskäyttöön, suosio oli erityisesti koulutammojen ja koulusukuisten tammojen omistajien keskuudessa noussut nopeasti ensimmäisinä siitoskausina ja Takulta jäi jo pelkästään ensimmäisen kauden jälkeen parikymmentä jälkeläistä. Näiden kasvaessa ja pärjätessä hyvärakenteisina nuorina hevosina sekä näyttelyissä että laatuarvosteluissa hieman yllätyksellisestiki sekä koulu- että estepuolella alkoi suosio nousta myös yleispainotteisten ja esteitä kisaavien tammojen omistajien parissa. Toisen siitoskauden alkaessa orin jälkeläisiä oli palkittu jo useita. Takku jäi pois siitoskäytöstä vanhuuden tuomien jalka- ja selkävaivojen vuoksi parinkymmenen vuoden iässä, jolloin sen jälkeläistöstä löytyi kuusi kantakirjaoria, 20 kilpailevaa kouluhevosta sekä satunnaisia este- tai yleispainotteisia jälkeläisiä. Takku lopetettiin jalkavaivojen pahennuttua niin paljon ettei eläkehevosen elämä enää ollut elämisen arvoista, ori oli tuolloin 27-vuotias, eli pitkän elämän se kuitenkin eli vielä siitostoiminnasta pois jäätyään.

ii. Joukahainen on muun sukunsa tavoin täysin koulupainotteisesta suvusta tuleva ori ja kilpaillut vaativalla tasolla niin kansallisissa kuin aluekilpailuissakin. Hyväluonteinen ori on periyttänyt siitosaikanaan useita kantakirjahevosia minkä lisäksi sen tamma jäljeläiset ovat osoittautuneet hyviksi siitostammoiksi. Sen 30 jälkeläisestä noin kymmenen on kilpaillut isänsä tavoin kansallisella tasolla vaativaa koulua, mutta mukaan mahtuu myös muutamia harrastehevosia ja yleispainotteisiakin yksilöitä. Joukahainen kantakirjattiin suhteellisen vanhalla iällä II palkinnolle ja sen vanhemmat ovat myös kantakirjahevosia, jotka polveutuvat suhteellisen tunnetuistakin kouluratsuista.

ie. Tuuvakan Sulosointu oli nimestään huolimatta melkoisen säpäkän kilpahevosen luonteen omaava tamma, joka kiimassa ollessaan oli vain harvojen ja valitsemiaan ihmisten käsiteltävissä jättäen myös kilpailukentät tuolloin kokonaan välistä, koska se ei sietänyt kiimassa toisia hevosia lainkaan, muutoinkin sen verran huonosti, että kilpapaikoilla punainen rusetti oli vakiovaruste. Sointu kilpaili vaativalla tasolla sekä nuorempana helppo A-tasolla kouluratsastuksen parissa sijoittuen sekä kansallisella että aluetasolla. Tamma oli ahkera työntekijä, muttei antanut mitään ilmaiseksi. Kovin kummoista rakennetta ei tamma omannut, joten sen omistaja ei viitsinyt yrittää sen kantakirjaamista tai käyttää sitä näyttelyissä. Sointu jäi jalkavaivojen vuoksi jo 10-vuotiaana omistajalleen siitostammaksi.. Pitkän siitotammauran ansiosta siltä jäi 12 jälkeläistä, joista yhdeksän on kilpaillut koulua ja kolme muuta toiminut harrasteratsun ammatin lisäksi siitoskäytössä hyvän suvun turvin.

e. Onniina omasi upeat liikkeet ja hyväliikkeinen reippaasti etenevä tamma periytti myös kuudelle varsalleen hyvää liikettä sekä kultaista luonnettaan. Hyväkäytöksinen ja kisapaikoillakin helposti käsiteltävä oli kilpailukäytössä viisi vuotta, joiden jälkeen se siirtyi siitokseen, koska omistaja oli jo melko iäkäs kilpailemaan, eikä halunnut itsekouluttamansa tamman selkään muita. Tämän myötä isoimmat arvokilpailut jäivät käymättä, mutta tamma pääsi kyllä vaativalle tasolle kilpailemaan ja myös varsat ovat kaikki siellä näyttäytyneet, enemmän tai vähemmän sijoittuen. Onniina on tunnetun siittolan kasvatteja, mutta suuren hevosmäärän vuoksi muutti uudelle omistajalleen jo vuotiaana. Sitä ei kuitenkaan tarvinnut katua, sillä siellä se sai kyllä rutkasti kisakokemusta ja pääsi siitokseenkin.

ei. Paroni loisti näyttelykehissä, jonka lisäksi se kantakirjattiin odotetusti ykköspalkinnolle jo kolmivuotiaana. Luonteeltaan ori oli oikea herrasmies, jonka selkään uskalsi hyvin istuttaa myös omistajan 3-vuotiaan tyttären. Paroni kilpaili lyhyen uran koulupuolella helppo A-luokassa pääasiassa, mutta kuoli äkillisesti lyhyen sairauden jälkeen, jonka vuoksi orilta jäivät isoimmat kilpailuvoitot ja suuremmat jälkeläismäärätkin saavuttamatta. Orilta jäi kuitenkin kolme jälkeläistä, jotka ovat kilpailleet ja sijoittuneet erittäin hyvin ja ori on myös periyttänyt niille hyvää liikettä, jalkatekniikkaa sekä luonnettaan.

ee. Pirttiharjun Justiina on kantakirjatamma, joka on palkittu toisella palkinnolla kantakirjassa ja lisäksi suomenhevoslaatuarvostelussa II palkinnolla. Tamma on myös kerännyt sertejä näyttelyissä sen verran, että se on palkittu champion arvonimellä. Justiina on energinen ja vilkasluonteinen tamma, mutta kuitenkin erittäin hyväluonteinen ja helppo käsitellä tammaksi. Ratsain tamma osaa olla hieman liiankin sählääväinen eikä aina ole osannut keskittyä kilpailuissa, jonka vuoksi sen kisatulokset eivät ihan vedä vertaansa muille suvun hevosille. Sen jälkeläiset ovat kuitenkin sijoittuneet emäänsä paremmin. Rauhallisen ratsastajan kanssa tamma on kuitenkin palkinnoille yltänyt sekä kouluratsastusluokissa että shownäyttelyissä. Hyvärakenteinen tamma sai kilpauransa ohella seitsemän varsaa, joista kaksi on syntynyt ennen kilpailujen aloittamista ja viisi sen jälkeen. Kaksi ensimmäistä eivät ole saaneet ihan niin hyviä lähtökohtia kouluratsuksi liikkeidensä puolesta isien ollessa yleispainotteisia, mutta loput varsat ovat parempaa laatua hyvän oriin kanssa yhdistettynä ja eroavat ensimmäisistä sekä liikkeiltään että koulutettavuudeltaan. Justiina ei ole siitoskäytössä enää, mutta toimii kyllä harrasteratsuna vanhalla kilpailijallaan ja on vielä elämänsä kunnossa.

@ kirjoittaja Jannica muokannut Tuulia T.

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 11.03.2014 Rhonwen lk 04: Vaativa A Kutsu 04/40
02 12.03.2014 Rhonwen lk 03: Vaativa A Kutsu 02/40
03 15.03.2014 Moondance lk 04: Vaativa A Kutsu 01/35
04 16.03.2014 Rhonwen lk 03: Vaativa A Kutsu 03/40
05 17.03.2014 Vannaha lk 05: Vaativa A Kutsu 06/40
06 18.03.2014 Rhonwen lk 04: Vaativa A Kutsu 05/40
07 21.03.2014 Rhonwen lk 03: Vaativa A Kutsu 04/40
08 24.03.2014 Halden lk 05: Vaativa A Kutsu 02/40
09 24.03.2014 Rhonwen lk 03: Vaativa A Kutsu 06/40
10 30.03.2014 Rhonwen lk 03: Vaativa A Kutsu 03/40
11 30.03.2014 Rhonwen lk 04: Vaativa A Kutsu 05/40
12 31.03.2014 Rhonwen lk 04: Vaativa A Kutsu 06/40
13 31.03.2014 Sigma lk 05: Vaativa A Kutsu 02/30
14 04.04.2014 Sigma lk 05: Vaativa A Kutsu 02/30
15 07.04.2014 Gestüt Elkenburgh lk 02: Vaativa A Kutsu 02/30
16 08.04.2014 Gestüt Elkenburgh lk 01: Vaativa A Kutsu 05/30
17 09.04.2014 WB Riders lk 08: Vaativa A Kutsu 01/50
18 11.04.2014 WB Riders lk 07: Vaativa A Kutsu 07/50
19 20.04.2014 Stall Hasselby lk 05: Vaativa A Kutsu 09/100
20 09.05.2014 Ratsastuskoulu Nuppula lk 04: Vaativa A Kutsu 04/30
21 10.05.2014 Ratsastuskoulu Nuppula lk 05: Vaativa A Kutsu 02/30
22 11.05.2014 Ratsastuskoulu Nuppula lk 05: Vaativa A Kutsu 03/30
23 11.05.2014 Whispering Heaven lk 02: Vaativa A Kutsu 03/30
24 13.05.2014 Odelie's Loves lk 02: Vaativa A Kutsu 07/50
25 13.05.2014 Whispering Heaven lk 02: Vaativa A Kutsu 02/30
26 21.05.2014 Odelie's Loves lk 01: Vaativa A Kutsu 04/50
27 31.05.2014 KRJ CUP Pirunkorpi lk 05: Vaativa B Kutsu 01/371
28 01.07.2014 Ratsastuskoulu Nuppula lk 05: Vaativa A Kutsu 05/30
29 05.07.2014 Ventos lk 05: Vaativa A Kutsu 05/40
30 13.08.2014 Fiktio lk 06: Vaativa A Kutsu 03/1331 14.08.2014 Fiktio lk 06: Vaativa A Kutsu 02/13
32 16.08.2014 Fiktio lk 06: Vaativa A Kutsu 03/13
33 16.08.2014 Whispering Heaven lk 02: Vaativa A Kutsu 01/28
34 17.08.2014 Ascuns Farm lk 04: Vaativa A Kutsu 03/28
35 21.08.2014 Kilpailukeskus Reiter lk 02: Vaativa A Kutsu 06/40
36 22.08.2014 Kilpailukeskus Reiter lk 02: Vaativa A Kutsu 05/40
37 18.09.2014 Kilpailukeskus Reiter lk 02: Vaativa A Kutsu 02/30
38 29.09.2014 Kilpailukeskus Stewart lk 05: Vaativa A Kutsu 02/35
39 29.09.2014 Suprant lk 02: Vaativa A Kutsu 02/40
40 22.10.2014 Claridge Stud lk 04: Vaativa A Kutsu 04/34
41 23.10.2014 Claridge Stud lk 04: Vaativa A Kutsu 04/34
42 24.10.2014 Claridge Stud lk 04: Vaativa A Kutsu 04/34
43 25.10.2014 Claridge Stud lk 04: Vaativa A Kutsu 03/34
44 29.10.2014 Claridge Stud lk 04: Vaativa A Kutsu 01/22
45 17.11.2014 vrt Wuki lk 08: Vaativa A Kutsu 01/48
46 22.11.2014 vrt Wuki lk 08: Vaativa A Kutsu 06/48
47 25.11.2014 Honeydale Ponies lk 05: Vaativa B Kutsu 06/47
48 26.11.2014 Honeydale Ponies lk 06: Vaativa B Kutsu 04/47
49 28.11.2014 Honeydale Ponies lk 06: Vaativa B Kutsu 03/47
50 28.11.2014 Funnel lk 05: Vaativa A Kutsu 04/29
51 29.11.2014 Honeydale Ponies lk 06: Vaativa B Kutsu 01/47
52 30.11.2014 Brigadier Stud lk 01: Vaativa A Kutsu 03/30
53 30.11.2014 Pirunportti lk 03: Vaativa A Kutsu 02/22
54 03.12.2014 Pirunportti lk 03: Vaativa A Kutsu 03/22
55 04.12.2014 Pirunportti lk 03: Vaativa A Kutsu 03/22


VALMENNUKSET

12.08.2016 Kouluvalmennus
Astelin Tuulenpesän Kartanon pihamaalle ja huokaisin ihastuksesta. En olisi uskonutkaan, että tällaisen erämaan keskeltä löytyisi suuri, hieno ratsastuskeskus. Kenttiä oli kolme, samoin kuin tallejakin, tarhoja riitti silmänkantamattomiin ja maneeseja oli oikein kaksin kappalein. Hyvillä mielin lähdin suunnistamaan kohti toista maneesia. Se oli kuitenkin tyhjä. Toisesta maneesista löysin etsimäni: alkuverryttelyjä tekevän ratsukon, Tuulian ja Tenhon.
”Hei! Sinä varmastikin olet Tuulia? Ja tämä on Tenho?” hymyilin kaksikolle, joka minut huomatessaan tuli luokseni ja pysähtyi kohdalleni.
”Kyllä vain! Löysitkö hyvin perille?”
”Muutaman mutkan kautta, mutta tässä sitä ollaan. Eiköhän aloiteta!”

Laitoin jo verrytelleen ratsukon aluksi ratsastamaan kolmikaarisia kiemurauria ravissa. Tenho oli hyvän alkuverryttelyn vuoksi jo kuuliainen ja vetreä, se taipui kaarteissa moitteetta ja työnsi takajalkojaan hyvin alleen. Määräsin ratsukon tekemään parit kiemuraurat molempiin suuntiin ja pyysin heitä sitten siirtymään käyntiin.
Seuraavaksi teimme muutamia väistöjä sekä takaosankäännöksiä. Väistöt sujuivat hyvin, mutta takaosankäännöksissä oli havaittavissa pientä tahmeutta.
Laukkatyöskentelyssä keskityimme laukanvaihtoihin lävistäjällä. Ne ratsukko suoritti oikein mallikkaasti, ensimmäiset vaihdot olivat hiukan kömpelöitä mutta loppua kohden ne paranivat ja muuttuivat sulavammiksi.
Kaiken kaikkiaan työskentely oli parilta oikein hyvää, tämä ratsukko pääsisi vielä pitkälle!
Valmentaja: Wilma

28.01.2017 Kouluvalmennus Hukkapurossa
Tässä ryhmässä jokainen ratsukko oli varsin erilainen, joten yhteisen tehtävän miettiminen vaati vähän enemmän pähkäilyä. Päätin omistaa valmennuksen ensimmäisen puolikkaan siirtymisille, mikä on takuuvarma harjoitus saada hevoset hyvään työskentelyvireeseen ja kuulolle, kunhan ne tehdään oikein. Jälkimmäisellä puoliskolla ehdimme vielä hioa laukanvaihtoja, joita Vaativa A ohjelmassa tehdään lävistäjällä kolme kappaletta joka neljännellä askeleella. Niinpä teimme valmennuksessa samoin.

Tuulia ja Tenho kävivät valmennuksen aluksi selvästi tiukkaa neuvottelua siitä, kuka määrää suunnan ja vauhdin. Niinpä Tuulian tehtävänä olikin tehdä siirtymisiä vaihtelevalla rytmillä niin, että Tenho joutui koko ajan pysymään tarkkana siitä, mitä siltä pyydettiin, eikä ruuna voinut alkaa ennakoida tulevaa. Samalla tärkeää oli vaatia Tenholta heti reaktio annettuun apuun ja käyttää tarvittaessa raippaa pohkeen tukena. Ei mennyt aikaakaan, kun Tuulia oli selvästi tilanteen herrana ja Tenho teki, mitä pyydettiin. Niinpä laukanvaihdot sujuivat ratsukolta hallitusti ja tasapainoisesti ja olivat sen näköisiä, että niitä kehtaa esitellä radallakin.
Valmentaja: Johan Gwerder (kirjoittanut Otterley Wilson)

08.03.2017 Kouluvalmennus
Tuulia verrytteli kentällä ruunansa Tenhon kanssa kun saavuin paikalle. Tuttuun tapaan hoidettiin tervehtimiset ja nopeat kuulumisten vaihdot joiden jälkeen aloitin päivän valmennuksen. Ihan alkuun pyysin ratsukon keskiympyrälle missä lähdettiin taivutusten ja ratsastajan apujen avulla hakemaan alle hyvää, eteenpäinpyrkivää ravia joka tuli myös hevosen takaosasta. Tenho vastasi ratsastajansa apuihin hyvin ja muutamien toistojen jälkeen sen liikkuminenkin alkoi näyttämään siltä mitä haimme. Kunhan ruuna oli selvästi ymmärtänyt, että sen tuli itse kantaa itsensä, ratsukko sai siirtyä koko kentälle jossa he kulkivat uraa pitkin, ratsastaen kulmat huolellisesti ja jokaisen sivun keskellä he kaartoivat isolle voltille. Voltit suoritettiin mahdollisimman kootussa ravissa, uralla tempo oli vapaa. Ensimmäisellä voltilla ohjeistin ratsastajaa kokoamaan hevosen askeleet pääasiassa omalla istunnallaan, ohja ei saisi jarruttaa vaan se ainoastaan ohjaa. Neuvoistani Tuulia ikäänkuin halasi ruunaansa pitkillä jaloillaan joten siis jalat saivat tehdä tässä vaiheessa todella paljon työtä. Hevosen etuosa kuitenkin keveni askel kerrallaan sen ottaessa lisää painoa takaosalle joten ratsastajan tiivis istunta tuotti toivottua tulosta. Suoralla tiellä ratsastaja rentoutti istuntansa ja siirsi kättänsä eteenpäin kohti hevosen suuta jotta Tenho sai hetken venyttää askeliaan pidemmäksi. Kokoamiset onnistuivat erinomaisesti ja Tenho loisti myös kuuliaisuudellaan. Raviharjoitusten jälkeen oli vielä aika toistaa harjoitusta laukassa, mutta tällä kertaa voltit tehtiin ainoastaan lyhyiden sivujen päätyihin ja pitkillä sivuilla tehtiin laukanvaihdot joka 3:lla askeleella, viimeisen vaihdon jälkeen oli muutama askel ravia ja siitä kaarto voltille kootussa laukassa. Kokoamiset sujuivat oikein hienosti, mutta laukanvaihdoissa oli alkuun pientä vastoinkäymistä. Onneksi ei kuitenkaan mitään suurta ja vaihdotkin lähtivät sujumaan kunhan ratsastaja pariin kertaan osoitti ratsulleen kenen komennuksessa mennään. Loppuverryttelyissä oli tärkeää päästää Tenho ravaamaan pidemmällä kaulalla ratsastajan kuitenkin säilyttäen samalla tuntuman joten poikkeuksellisesti ohjasin vielä ratsukon verryttelyn ja jakelin erilaisia rentoja tehtäviä ohjeineen.
Valmentaja: Calla

09.05.2017 Päiväkirjamerkintä
Katselin taivaalta laskeutuvia möhkäleitä turhautuneena, alkoi pikkuhiljaa kyllästyttää jatkuva takatalvi. Olin suunnitellut aiemmin tälle päivälle rennon maastolenkin Tenhon kanssa, mutta lähes nollaan asteeseen laskenut lämpötila ja pilvet tekivät maastosta hyvin ei-houkuttelevan ajatuksen. Avasin hieman jumittuneen karsinan oven ja pujahdin karsinaan. Tenho hörisi tuttavallisesti ja alkoi puskea päätään syliini. Rapsuttelin vaaleaa ruunaa hetken ja lähdin sitten hakemaan sen harjapakkia. Tenho seurasi silmä tarkkana liikkeitäni ja valmistautui nappaamaan suuhunsa ensimmäisen harjan, jonka jättäisin vahingossa huomiotta. Rautiaan karvasta nouseva pölykerros tuntui tukkivan joka paikan ja jouduin yskimään pienen hetken ennen kuin olin valmis jatkamaan harjaamista. Tenho säpsähteli köhimistäni ja vilkuili minua epäluuloisesti. Pikkuhiljaa harmaa pinta alkoi lähteä vaaleasta karvasta ja siirryin setvimään harjaan syntyneitä kasoja. Tenho luimisteli kun kiskaisin muutaman kerran vähän liian kovaa ja ruuna alkoi kyllästyä räpeltämiseeni. Se alkoi nappailla kiinni milloin takistani ja milloin tukastani ja yritti kostaa aiempaa epämiellyttävää toimintaani. Jouduin muutamaan otteeseen komentamaan Tenhoa kovalla otteella, jotta rentouttavaksi ja mukavaksi tarkoitetusta harjaustuokiosta olisi tullut edes siedettävä. Loppujen lopuksi karsinassa seisoi nätiksi puunattu ruuna ja pölyn peittämä mahdollisesti naispuolinen henkilö. Tenhon tämän päivän toiminta alkoi olla paketissa ja lupailemani maastoretki jäi odottamaan auringonpaistetta.
Kirjoittaja: MeeriM