Tuulenpesän Kartano

Hymnin Kurimus

Sivujen hevonen on virtuaalihevonen eikä liity mitenkään kuvien hevoseen

     

@ kuvaaja ei halua nimeään esille

NIMI Hymnin Kurimus "Kurkku" rekisteriNUMERO VH17-018-2100
SYNTYNYT 10.08.2017 (4 vuotta) ROTU, SUKUPUOLI Suomenpienhevonen-ori
väri rautias SÄKÄKORKEUS 146 cm
OMISTAJA Tuulia T. VRL-00084 KASVATTAJA Oona,Hymnin Suomenhevoset
Koulutustaso ko Helppo A SAAVUTUKSET KV II

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.02.2018
Rakenne: 9, Käynti: 4, Ravi: 2, Laukka: 1, Lisäpisteet: 2, Suku: 13.0, Yhteensä: 31.0 p. KV-II

Hymnin Kurimuksen taival Tuulenpesään sai alkunsa selaillessani eräänä kirpeänä lokakuisena aamuna hevosurheilulehteä teekuppi kädessäni. Selailtuani lehden hajamielisesti lävitse päätin vielä vilkaista myytävänä ilmoitukset, josko sieltä löytyisi kiinnostavia hevosia suomenhevoslaumamme jatkoksi. Alkuun näytti siltä ettei ilmoituksissa ollut kuin puoliverisiä myytävänä, mutta päästyäni sivun alareunaan silmiini osui Hymnin Suomenhevosten kasvatti myynti-ilmoitus. Myytävänä olevat hevoset olivat poikkeuksellisesti kaikki jo hieman vanhempia vähintään 2-vuotiaita, joten ne oli kaikki jo totutettu käsittelyyn. Silmiini iski kuitenki 2-vuotias raudikko pienhevosorii Kurimus, jota myynti-ilmoituksessa kuvailtiin sangen vallattomaksi hevoseksi. On sitä ennenkin vallattomista oreista selvitty ajattelin naputellessani Hymnin omistajattaren Oonan puhelinnumeroa kännykkääni. Juteltuamme hetken niitä näitä pääsimme itseasiaan ja nainen vahvisti Kurimuksen olevan yhä vapaana. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen sekä varsan hinnasta että myyntiehdoista, joten allekirjoitettuani vielä Oonan faksaaman kauppakirjan sovimme että Kurimus kuljetettaisiin uuteen kotiinsa marraskuun alussa.

Kurkku on perusluonteeltaan hieman vallaton oriherra, jolta löytyy aina pilkettä silmäkulmasta. Orin kanssa ei näin ollen pääsekään koskaan aika pääsemään pitkäksi, sillä se keksii jos minkälaista kepposta hoitajansa päänmenoksi. Hoitotoimenpiteiden aikana herra kyllä osaa seisoa komennosta paikoillaan niin kauan kuin tarve vaatii, mutta toisinaan sitä nyt ei yksinkertasesti huvita totella hoitajansa käskyjä ja näinä päivinä pääseekin helpommalla mikäli oriin sitoo kiinni. Harjattaessa Kurkku on sangen leppoisa tapaus, vaikka oriin pään läheltä harjattaessa saakin olla varuillaan ettei herra nappaise harjaa suuhuunsa, sillä se ei harjoja ihan suosiolla anna takaisin. Varusteita laitettaessa ori saattaa hieman pullistella kun satulavyötä kiristetään eivätkä kuolaimetkaan suosiolla suuhun mene ainakaan talvipakkasilla, joten sen kanssa saakin aina vähän tapella ennen kuin varusteet lopulta on saatu sen niskaan laitettua. Talutettaessa saattaa aluksi vähän koetella taluttajansa hermoja, mutta kun sille on kerran näyttänyt kuka määrää seuraa se jatkossa kuuliaisesti taluttajansa perässä. Muita hevosia ori tykkää hieman ärsyttää ja se aidataankin useimmiten samanlaisten ärsyttäjien kanssa, jottei muilta hevosilta pala hermo oriin pelleilyyn.

Ratsuna Kurkulle pitää antaa tilaa vähän pelleillä eikä sille parane alkaa nipottamaan alkutunnista sellaisista asioista kuin kulmista oikominen tai pienet sivuille hypyt, sillä ori kyllä lopettaa moiset hevosenleikit kun ruvetaan kunnolla töihin. Herralle saa antaa paitsi selkeät myös melkoisen voimakkaat avut että avut varmasti menevät kunnolla perille. Oria ei tosin haittaa mikäli avut nyt eivät aivan millin tarkkuudella ole kohdillaan ja suorittaa siltä pyydetyt asiat ilmavin ja sulavin liikkein. Kurkulla on kolme puhdasta ja mukavaa askellajia, joista myös herran kokoiseksi hevoseksi löytyy yllättävän paljon näyttävyyttä. Kouluratsuna oriin kanssa on miellyttävä tehdä töitä, sillä se tekee kaikkensa ratsastajansa mielyttämiseksi. Herra ei ole tosin siitä kaikista energisimmästä päästä ja sitä saa alkutunnista herätellä melkoisesti ennenkuin herran moottori lähtee kunnolla käyntiin. Kurkku kulkisi mieluusti myöskin pitkänä ja sen kanssa saakin tehdä töitä hyvän aikaa ennenkuin oriin saa kulkemaan pehmeästi kuolaintuella selkä pyöreänä. Uusia koululiikkeitä opeteltaessa on tärkeää ettei uutta liikettä jäädä liian kauaksi aikaa jauhamaan ja että väliin otetaan niitä tuttuja liikkeitä jotta ori jaksaa keskittyä myös uusien liikkeiden harjoitteluun.

i. Säkkijärven Polkka ii. Koistilan Tuska
KRJ II,YLA III
iii. Kaamosritari
KRJ I
iie. Tiitun Saila
ie. Hupilan Samppanja iei. Lysti-Vinski
VIR MVA Ch,KTK II,KRJ II,YLA II,SLA I
iee. Sankariina
e. Fiktion Kaunokukka
KTK II
ei. Fridan Maitokahvi
KTK III,ERJ I,KRJ I,VVJ II,KERJ III
eii. Tjefred
KTK II,ERJ I,KRJ I,YLA II,SLA I
eie. Mollamaija
ERJ II
ee. Mäkisuon Kirma
KTK II,KRJ I
eei. Karusalon Julius
eee. Nevan Karelia

ei jälkeläisiä

KRJ
ainoastaan sijoitukset
01 21.12.2017 Hiprakka lk 01: Helppo A Kutsu 04/40
02 29.12.2017 Hiprakka lk 01: Helppo A Kutsu 04/40
03 04.01.2018 Hiprakka lk 01: Helppo A Kutsu 02/40
04 05.01.2018 Hiprakka lk 01: Helppo A Kutsu 06/40
05 15.01.2018 Hiprakka lk 01: Helppo A Kutsu 04/40
06 16.01.2018 Haavelaakso lk 02: Helppo A Kutsu 02/30
07 18.01.2018 Haavelaakso lk 02: Helppo A Kutsu 01/30
08 29.01.2018 Haavelaakso lk 02: Helppo A Kutsu 02/30